Кардиопатија што е тоа кај децата

Кардиопатијата може да се стекне или прими поради неправилен интраутерин развој:

 1. Вродени патологии се дијагностицираат кратко време по раѓањето како срцеви мани. Ова е најчестата форма на кардиопатија.
 2. Стекнати, како по правило, почесто се појавуваат на возраст од 7-12 години и по 15 години. Во првиот случај, ова е олеснето со брзиот раст на телото, во вториот - хормонални промени.

Кардиопатијата е поделена на видови во зависност од причината за појавата:

 • Функционална Повредата се појавува по прекумерен физички и психо-емоционален стрес. Често тоа се случува за време на активни спортови, кога детето не е подготвено за такви интензивни вежби.
 • Средно Тоа е поврзано со болести на други органи, хронични заразни болести, присуство на фокуси на воспаление во телото. Секундарната форма се појавува со астма, пневмонија, миокардитис, ендокардитис.
 • Диспластични. Работата на другите органи не е нарушена, а во ткивото на миокардот се заменува нееластични влакна. Тоа главно ги погодува децата со ревматизам. Диспластичната кардиопатија е независен патолошки процес.
 • Дилатација. Со него, срцевите шуплини се шират поради слабата еластичност на ткивата.

Може да се идентификуваат неколку фактори за појава на кардиопатија:

 • наследност;
 • вирусни, бактериски, габични патогени;
 • автоимуни нарушувања;
 • >funkcionalnaya kardiopatiya 1 - кардиопатија што е тоа кај децата

Кардиомиопатијата варира и во факторите што ја предизвикуваат:

 • Хипертрофичен. Со него, миокардот патолошки се зголемува.
 • Поврзано со стеноза на отворот на аортата. Стеснувањето се јавува на левата страна на срцето.
 • Застојана. Со оваа форма на кардиомиопатија, срцевите мускули се премногу тенки и не можат правилно да го поддржат протокот на крв, постои акутно нарушување на циркулацијата.

Како по правило, овие аномалии се вродени. Тие се откриваат рано, на првите студии на миокардот, но може да се детектираат на позрела возраст.

Класификација

Вродена кардиопатија може да се открие во првите месеци од животот на бебето, но почесто детето нема поплаки до 6-7 години. Понекогаш за време на игри на отворено, тој може да се умори побрзо од неговите врсници, да застане за одмор.

Детето може да се жали на болка во градите, отежнато дишење со мала физичка активност. Се забележува зголемен ритам на срцето и вишок тежина.

Функционална кардиопатија кај деца се јавува поради физичко преоптоварување (неправилно организирани часови по физичко образование, професионални спортови). Миокардот се обидува брзо да се прилагоди на новиот начин на работа, помалку кислород влегува во крвотокот. Со функционален тип на патологија, се забележуваат следниве симптоми:

 • замор и слабост;
 • отежнато дишење дури и при стандардна брзина на одење;
 • слаба издржливост;
 • напади на тахикардија, манифестирани со бледило или синкавост на кожата;
 • потење, оток.

Диспластичната форма на болеста се јавува како независна патологија и не е резултат на неправилно функционирање на телото или други болести. Се карактеризира со замена на посебен дел од срцевиот мускул со сврзно ткиво, поради што електричните пулсирања не се доволно брзи. Диспластична кардиопатија кај деца се манифестира:

 • 457098181 - кардиопатија што е тоа кај децатабледило на кожата;
 • недостаток на кислород;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • вртоглавица
 • несвестица
 • силно потење.

Често е тешко да се разликува примарна кардиопатија од секундарна - утврдувањето на еден или друг вид се врши по детален и сеопфатен преглед на детето. Причините за нивното настанување се разликуваат:

 • примарниот е најчесто последица на вродена болест и се манифестира во првите години од животот;
 • секундарна кардиопатија кај деца е болест што се развива како резултат на какво било заболување (дијабетес, астма, ХИВ, рак, продолжени настинки и сл.).

Секундарната форма на патологија е полесно да се сомнева, бидејќи со својот развој, детето е веќе под надзор на педијатар и е подложено на третман за основната болест. Симптомите се различни и повеќето деца не зборуваат за проблеми со срцето, туку зависат од примарната болест. Ако има сомневања за промени во миокардот, бебето се испраќа во А. cardiolогист.

Знаејќи што е функционална кардиопатија, се препорачува детето да се следи. За точна дијагноза, промените се поделени во групи во согласност со класификацијата како што следува:

 1. Пролапс на митралната валвула.
 2. Дополнителни еден или повеќе папиларни мускули.
 3. Погрешна локација.
 4. Поголема подвижност на акордите во шуплините на срцето како резултат на зголемувањето на должината.
 5. Бифуркација на папиларните мускули.
 6. Прицврстување на акорди надвор од предните или задните ламби.
 7. Продолжување на прстенот на местото на прицврстување на трикуспидалната валвула.
 8. Поместување на преградата.
 9. Зголемување или намалување на луменот на аортата.
 10. Промена на бројот на трикуспидални вентили кај дете или возрасен.
 11. Пролапс на вентилот во долната шуплива вена.
 12. Аневризма со различна големина лоцирана во интервентрикуларниот или интератријалниот септум.
 13. Не-овален прозорец.

Ако наведените функционални промени не исчезнат во адолесценцијата, тогаш патологијата се нарекува дисплазија на сврзното ткиво.

kardiomiopatija deti vidi - Кардиопатија што е тоа кај децата

Најчест меѓу сите ILC

За кардиомиопатии кај деца, не е предложена една, туку неколку класификации. Сепак, тие не се разликуваат од оние што се користат за дијагностицирање кај возрасната популација. Од гледна точка на патофизиологијата, постојат:

 1. Проширена кардиомиопатија. Неговата главна карактеристика е „истегнување“ на коморите на срцето. Тие се зголемуваат во големина, додека ги губат своите функции.
 2. Хипертрофична кардиомиопатија. Неговата главна карактеристика е преовладувањето на процесите на хипертрофија (гаснење) на theидовите на срцето. Во овој случај, големината на срцето не може да се промени.
 3. Рестриктивна кардиомиопатија. Со оваа болест, срцето не е во можност соодветно да се релаксира во фаза на дијастола (полнење).
 4. Аритмогена кардиомиопатија на десната комора. Миокардните клетки се заменуваат со масно или фиброзно-масно ткиво, се подложени на атрофија. Theидовите на комората се разредуваат и се протегаат, болеста се карактеризира со појава на разни нарушувања на ритамот.

kardiomiopatija deti geni - Кардиопатија што е тоа кај децата

Според друга класификација, сите кардиомиопатии се поделени на генетски (наследни), негенетски и мешани.

Сите кардиомиопатии, исто така, можат да се поделат на примарни и секундарни.

 1. Примарната група вклучува кардиомиопатии, каде миокардот е оштетен изолирано. Причината за болеста е непозната. Пример за примарна кардиомиопатија е проширена конгестивна кардиомиопатија, хипертрофична констриктивна, итн.
 2. Во секундарните кардиомиопатии, оштетувањето на срцевиот мускул се јавува како резултат на некој примарен патолошки процес (системско заболување, употреба на токсични материи и сл.). Во овој случај, болеста е симптоматска. Пример за оваа група може да биде кардиомиопатии наспроти позадината на гихт, амилоидоза, дијабетес мелитус и други болести.

Ајде да разговараме за некои варијанти на кардиомиопатии кај деца и адолесценти.

Функционална кардиопатија кај дете

Кардиопатијата најчесто се појавува под влијание на непознати фактори. Причините што се сметаат за главни во развојот на болеста се следниве:

 • наследна предиспозиција;
 • претходен срцев удар;
 • постојано зголемување на крвниот притисок;
 • дисфункција на вентилот;
 • постојана тахикардија;
 • недостаток на витамини и минерали;
 • метаболички нарушувања - дијабетес, дебелина;
 • алкохолизам;
 • комплицирана бременост;
 • третман со зрачење или хемотерапија;
 • употреба на дрога;
 • пренесени заразни болести;
 • акумулација во миокардот на железо - хемохроматоза;
 • формирање на грануломи во theидот на срцето поради воспаление;
 • акумулација на абнормални протеини во миокардот;

Скоро сите пациенти имаат комбинација од неколку причини.

Фактори на развој

Посебно место зазема постојан пораст на крвниот притисок. Кога FKP придава големо значење да прикачите броеви над 140/90 mm Hg. Ако причината за ваквите манифестации не е срцева патологија, тогаш е можен развој на други форми. Честопати има знаци на хипертрофична кардиомиопатија или проширена.

Со значително зголемување на притисокот, товарот на миокардот и крвните садови се зголемува. Theидовите ја губат својата поранешна еластичност, а со текот на времето, процесот на циркулација на крвта станува комплициран.

Сите срцеви клетки се богати со разни протеини. Ако има дефект на кој било од нив, работата на мускулните wallsидови се менува. Ако за време на испитувањето не е можно да се утврди суптилната причина за симптомите, тогаш тие се склони кон генетска предиспозиција за кардиомиопатија.

Со недостаток на кислород, исхемијата постепено се развива во ткивата. Кај повеќето пациенти, се јавува повреда со патологија на артериите на срцето. Постарите луѓе се склони кон атеросклероза. Луменот на васкуларните wallsидови се стеснува како резултат на таложење на холестерол.

Патологијата станува предиспонирачки фактор за развој на функционална кардиопатија. Важна возраст од повеќе од 50 години, пушење, дебелина, дијабетес, висок крвен притисок.

кардиопатија чето ехо така и дете 1 - Кардиопатија што е тоа кај децата

Патологијата се појавува не само кај бебиња и постари луѓе. Бремените жени кои се во третиот период или во првите месеци по породувањето, се изложени на ризик да се разболат. Ова се должи на хормонални промени и привремена промена во хемодинамиката.

Нормално, кај жените, обемот на циркулирачка крв се зголемува. Дополнително, стресот и крвниот притисок делуваат на телото. Кога се појавува новороденче, се јавува секундарна кардиопатија. Тие се реверзибилни. Навременото лекување на болести, против кои се појавија симптомите, доведува до враќање на здравјето.

Симптоми на различни видови на патологија и карактеристики на болеста кај деца

Режимот на третман за кардиопатија зависи од видот на патологијата. Функционалната форма на болеста се третира со употреба на физиотерапевтски методи, на пример, интерферентна терапија. Употребата на специјален апарат помага да се забрзаат метаболичките процеси и да се подобри циркулацијата на крвта, да се намали болката. Постапката се смета за повеќе превентивна отколку терапевтска. За некои пациенти се препишуваат лекови:

 • a8014ef1c6a6c44d937d4caf655843fb1 - кардиопатија што е тоа кај децатаВитамини од групата Б, калиум, Л-карнитин, никотинска киселина - за зајакнување на организмот;
 • таблети Метопролол, Небиволол - со тешка аритмија.

Употребата на други лекови треба да има јасни индикации. Операцијата за функционална кардиопатија е исклучително ретка.

Диспластичната кардиопатија не бара специфичен третман. Најчесто, на детето му се препишуваат профилактички лекови и се препорачува да не се преоптоварува срцевиот мускул. Според индикациите за диспластичен тип на болест, се користат:

 • Анаприлин, Верапамил;
 • хормонска терапија;
 • препарати од магнезиум (Панангин);
 • аминокиселини (карнивит);
 • лекови за смирување (Персен).

Не постои специфичен третман за примарна кардиопатија - терапијата е насочена кон спречување на компликации. Пациентите треба да ја намалат физичката активност, да следат диета со ограничен внес на сол и маснотии. Во секундарниот тип на болест, агентите се препишуваат за стимулирање на срцевата активност или се врши операција на погодената област на органот. Најновите и исклучително ретко користени методи на лекување се употребата на матични клетки и трансплантација на срце.

Со кардиопатија, се забележуваат следниве симптоми:

 • болка во регионот на срцето (види исто така: болка во срцето на детето: причини за поплаки);
 • тахикардија;
 • назолабијалниот триаголник станува сино;
 • забавување на метаболичките процеси;
 • функционална кардиопатија - зголемен замор, апатија, слабост и отежнато дишење;
 • диспластична кардиопатија или срцева слабост - бледило на кожата, замор, недостаток на воздух;
 • секундарна кардиопатија кај деца (пулмонална инсуфициенција) - честа кашлање, потење, оток, отежнато дишење, чувство на тежина во регионот на срцето.

Pochemu bolit zhivot u rebenka - Кардиопатија што е тоа кај децатаСо патологија, детето е постојано летаргично, уморно и се жали на болка во срцето

Прилично е тешко да се утврди кардиомиопатија поради многу различни симптоми, кои вклучуваат:

 • интраутерина ретардација на растот;
 • заостанување во физичкиот развој;
 • чувство на недостаток на воздух, задушување;
 • сини делови од телото;
 • миокардна хипертрофија и црн дроб;
 • оток на екстремитетите;
 • губење на свеста;
 • забрзан пулс.

Во почетната фаза, болеста не може да се манифестира на кој било начин. Ова е главниот проблем на правилна и навремена дијагноза на кардиомиопатија.

дијагностика

Пред да се препише третман, важна е компетентна дијагноза. Неговата цел е да се процени состојбата на пациентот, да се бараат причините и можните ризици од компликации. Испитувањето ги вклучува следниве постапки:

 • анкета;
 • инспекција;
 • крвни тестови - општи и биохемиски;
 • ЕКГ (електрокардиографија);
 • Ехокардиографија (ехокардиографија);
 • КТ (компјутеризирана томографија);
 • генетска анализа.

За време на истражувањето, потребно е да се собере максималниот износ на информации. Добиените податоци ќе помогнат да се дијагностицира и открие причината за манифестациите на кардиопатија. Пред да започнете со третман, треба да земете крв за анализа. Ова е прва фаза на дијагностицирање.

Евалуацијата на резултатите овозможува да се сомневате во атеросклероза, бубрежна патологија или други веројатни причини. Една од главните студии е ехокардиографија. Дава целосна слика за миокардот, која се прикажува на мониторот.

Најефективниот метод се смета при потврдување на пролапсот на еден од вентилите. Во присуство на обратен проток на крв (регургитација) или промени, тоа е едно од одлучувачките. Тешкотии се јавуваат при дијагностицирање на абнормалната локација на акордите.

Задолжителен чекор за секој пациент е ЕКГ. Особено е важно кога аритмијата се приклучува, спроводливоста на срцевиот мускул е нарушена. Ако останат сомнежи во дијагнозата, тогаш тие пишуваат упат за компјутерска томографија.

Мониторот најдобро ќе открие промени во мекото ткиво во споредба со магнетна резонанца (МРИ). Поради оваа причина, оваа опција за истражување е најсоодветна. Во ретки случаи, крвта се зема за генетска анализа. Доволно е една болест на кардиоваскуларниот систем, која има семејна предиспозиција.

Компликации и предвидувања

Ако се открие кардиопатија, лекарот воведува сериозни ограничувања на начинот на живот на детето:

 • Не можете да играте активни, спортски игри;
 • изложете го бебето на силен физички и психолошки стрес.

Ако се следат сите рецепти на лекарот и се спроведува правилен начин на живот, прогнозата на болеста е поволна. Некои видови кардиопатија дури и не бараат медицински третман.

Со кардиомиопатија, комплетно закрепнување, за жал, е невозможно. Затоа срцето ќе треба да го заштити целиот последователен живот, во спротивно развојот на болеста може да доведе до акутна срцева слабост и смрт.

превентивни мерки

Родителите треба да го научат своето дете да следи превентивни мерки:

 • спиење 7-8 часа;
 • одиме многу на свеж воздух;
 • избегнувајте стрес;
 • спортува;
 • јаде правилно.

Било кои болести (инфективни, хронични, итн.) Мора да се третираат навремено, следејќи ги препораките на лекарот. Од родителите се бара да ја следат состојбата на детето и да се подложат на прегледи кај педијатарот - ова ќе ви овозможи навремено да ја идентификувате таквата патологија како кардиопатија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic