Ангина форма на миокарден инфаркт - научете како да препознаете и да помогнете

Првиот напад на патологија може да трае кратко. Се нарекува нестабилна ангина. Всушност, ова е состојба пред-инфаркт. Во овој случај, со преземени навремени мерки, може да се избегне срцев удар. Главниот симптом на самиот срцев удар е акутна болка. Следниве карактеристики се карактеристични за тоа:

 • компресивен карактер личи на напад на ангина пекторис;
 • се шири низ градите;
 • придружни симптоми во форма на несвестица, студена, леплива пот, вртоглавица.

Болка со ангинална форма на патологија може да зрачи на различни делови од телото. Ова е горниот дел од абдоминалниот wallид, областа помеѓу рамениците, левиот мал прст, горните екстремитети, долната вилица. Симптомот на болка може да се манифестира со различни интензитети. За младите, карактеристичен е последователен шок од рефлексна болка.

Во овој случај, слабоста се гради, кожата станува бледа, крвниот притисок нагло паѓа и се појавува ладно потење. Постарите луѓе можеби немаат карактеристични болки. Во случај на миокарден инфаркт, вклучувајќи ја и неговата ангинална форма, на пациентот му треба итна хоспитализација. Третманот треба да го надгледуваат специјалисти.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Прво a>

Со знаци на миокарден инфаркт, мора итно да се повика брза помош. Пред нејзиното пристигнување, на жртвата може да и се укаже прва помош:

 • погодно е да се постави лице така што тој лаже;
 • ослободете ја жртвата од тесна облека, ремен, вратоврска;
 • обезбеди свеж воздух;
 • даде нитроглицерин и седатив.

Останатите мерки ќе ги преземе екипажот што пристигнува брза помош.

Понатамошен третман

Во болница се користат комплексни мерки. Тие се дизајнирани да решат неколку цели:

 • вратете го протокот на крв во погодената област;
 • запрете ја болката;
 • намалување на ризикот од неповратни промени;
 • нормализира крвен притисок.

Бидете сигурни да се усогласите со одмор во кревет. Лековите вклучуваат земање на следниве групи на лекови:

 • антикоагуланси;
 • тромболитици;
 • нитроглицерин;
 • антитромбоцитни агенси;
 • аналгетици;
 • ? -адренергични блокатори.

Нитроглицеринот го ублажува спазмот на крвните садови и го намалува товарот на левата комора. Со инфаркт на ангина, болката понекогаш е многу тешко да се запре. Може да се користат наркотични супстанции како Морфиум, Фентанил, Промедол. Во овој случај, дополнително се користат лекови за смирување, често прибегнувајќи кон Сибазон. Инхалациите со кислород се користат и за аналгетски ефект ако сатурацијата на крвта е под 95%.

Како антишок, може да се користи хепарин. Исто така, спречува згрутчување на крвта. Неговото воведување може да биде потребно кога се користат некои тромболитици, кои се соодветни во првите часови на срцев удар. Тие го раствораат тромбот, намалувајќи ја болката. Во тежок случај, пациентот бара хируршки третман.

Неговата цел е да се елиминира васкуларниот спазам или тромб. Ангинската форма на миокарден инфаркт може да се препознае со карактеристични знаци. Пациентот мора да биде хоспитализиран веднаш, во спротивно неговата состојба може да биде фатална. Третманот се спроведува главно со лекови, но особено тешки случаи бараат хируршка интервенција.

Главната карактеристика се акутна болка. Синдромот на појава на болка ги има следниве симптоми:

 • стегање болка во градите, како и со напад на ангина пекторис;
 • ширење на болка не само во регионот на срцето, туку и на целиот град, во некои случаи до стомакот и долната вилица;
 • болката може да се даде на левата страна, поретко на десниот рамен зглоб, понекогаш напад на болка влијае на вратот на пациентот;
 • истовремени симптоми: настинка, леплива пот, несвестица, вртоглавица, во ретки случаи, повраќање и дијареја.

Ангиналната форма на срцев удар може да биде придружена со толку силна болка што е можен кардиоген шок. Оваа состојба се карактеризира со следниве симптоми:

 • растечка слабост;
 • адинамија;
 • бледило на кожата;
 • нагло намалување на крвниот притисок;
 • ладна пот.

Друга карактеристика што укажува на почеток на ангинозен статус на болеста е неможноста да се запре болката со нитроглицерин.

infarkt miokarda anginoznyj 1 - Ангина форма на миокарден инфаркт - научете како да препознаете и да помогнете

Ангина миокарден инфаркт е најчестиот вид на болест што се јавува кај 90 проценти од пациентите. Болката во регионот на срцето може да биде единствена, во некои случаи може да се појават низа напади на болка слични на бран, кои се зголемуваат сè повеќе. Забележано е дека постарите пациенти често немаат болка (ангинална болка), додека младите луѓе нужно покажуваат силна (често невообичаена) болка почеток на напад.

 • Лицето е болно.
 • Откриена е аритмија.
 • Општа, брзо напредувачка слабост.
 • Бледило на кожата.
 • Леплива, ладна пот.
 • Пад на крвниот притисок.

  Болката може да измачува лице неколку часа. Друг вид на миокардна болест е гастралгична форма. Болеста може одеднаш да започне со остра, остра болка во епигастрична област. Тогаш болката оди до локализација на срцевиот мускул, или започнете да го вознемирувате пациентот во областа помеѓу лопати.

  Атипичните форми можат да се комбинираат едни со други, како и со ангинална форма на срцев удар.

  Првиот напад на патологија може да трае кратко. Се нарекува нестабилна ангина. Всушност, ова е состојба пред-инфаркт. Во овој случај, со преземени навремени мерки, може да се избегне срцев удар.

  Болка со ангинална форма на патологија може да зрачи на различни делови од телото. Ова е горниот дел од абдоминалниот wallид, областа помеѓу рамениците, левиот мал прст, горните екстремитети, долната вилица.

  Симптом на болка може да се појави со различен интензитет. За младите, карактеристичен е последователен шок од рефлексна болка. Во овој случај, слабоста се зголемува, кожата станува бледа, крвниот притисок нагло паѓа и се појавува ладно потење. Кај постарите луѓе, карактеристична болка не може да биде.

  Со миокарден инфаркт, вклучувајќи ја и неговата ангинална форма, на пациентот му треба итна хоспитализација. Третманот треба да го надгледуваат специјалисти.

  Понатамошен третман

  543caceb9ac6091ad23549a64b21c332 - Ангина форма на миокарден инфаркт - научете како да препознаете и да помогнете

  Во болница се користат комплексни мерки. Тие се дизајнирани да решат неколку цели:

  • антикоагуланси;
  • тромболитици;
  • нитроглицерин;
  • антитромбоцитни агенси;
  • аналгетици;
  • β-блокатори.

  Нитроглицеринот го ублажува спазмот на крвните садови и го намалува товарот на левата комора.

  Со инфаркт на ангина, болката понекогаш е многу тешко да се запре. Може да се користат наркотични супстанции како Морфиум, Фентанил, Промедол. Во овој случај, дополнително се користат лекови за смирување, често прибегнувајќи кон Сибазон.

  Инхалациите со кислород се користат и за аналгетски ефект ако заситеноста на крвта е под 95%.

  Како антишок, може да се користи хепарин. Исто така, спречува згрутчување на крвта. Неговото воведување може да биде потребно кога се користат некои тромболитици, кои се соодветни во првите часови на срцев удар. Тие раствораат тромб, намалувајќи ја болката.

  Во тежок случај, пациентот бара хируршки третман. Неговата цел е да се елиминира васкуларниот спазам или тромб.

  Ангиналната форма на миокарден инфаркт може да се препознае со карактеристични знаци. Пациентот мора да биде хоспитализиран веднаш, во спротивно неговата состојба може да биде фатална. Третманот се спроведува главно со лекови, но особено тешки случаи бараат хируршка интервенција.

  Ангина миокарден инфаркт

  Болка (ангинозна) форма се однесува на типични форми на срцев удар. Таа се појавува не само за време на емоционален или физички напор, туку и ноќе, во сон. Интензитетот на болката ја одредува сериозноста на текот и развојот на компликации. Ангинозен напад може да се запре со воведување наркотични дроги, а потоа да се појави со нова сила. Болката, придружена со повеќе од еден час, преминува во состојба што се карактеризира како ангинален статус.

  • Лев мал прст;
  • Долна вилица;
  • Интерскапуларен регион;
  • Горните екстремитети;
  • Горниот абдоминален wallид.
  • Ангинозен напад, за разлика од ангина пекторис.

  Интензитетот на симптомот на болка е различен. Кај млади пациенти, тоа е интензивно, придружено со развој на рефлексен шок од болка - главниот симптом во ангинална форма. Често првиот напад е краткотраен и поминува сам по себе, ова е состојба на пред-инфаркт, која, ако не преземете нешто, ќе премине во срцев удар.

  Во клиниката, оваа дијагноза се нарекува „нестабилна ангина. Постојат напади на болка слични на бран. Тие се карактеризираат со наизменични силни интензитети со слаби. Кај пациенти под 60 години, кога ќе се зачуваат нервните завршетоци, тие ја опишуваат болката „како удар на кама“. Висината на симптомот на болка предизвикува паника и страв од смрт. Пациентите се немирни, брзаат околу креветот и не наоѓаат место за себе.

  Болка (ангинозна) форма се однесува на типични форми на срцев удар. Таа се појавува не само за време на емоционален или физички напор, туку и ноќе, во сон. Интензитетот на болката ја одредува сериозноста на текот и развојот на компликации. Ангинозен напад може да се запре со воведување наркотични дроги, а потоа да се појави со нова сила. Болката, придружена со повеќе од еден час, преминува во состојба што се карактеризира како ангинален статус.

  Интензитетот на симптомот на болка е различен. Кај млади пациенти, тоа е интензивно, придружено со развој на рефлексен шок од болка - главен симптом во ангинална форма. Често првиот напад е краткотраен и поминува сам по себе, ова е состојба на пред-инфаркт, која, ако не преземете нешто, ќе премине во срцев удар. Во клиниката, оваа дијагноза се нарекува „нестабилна ангина.

  Постојат напади на болка слични на бран. Тие се карактеризираат со наизменични силни интензитети со слаби. Кај пациенти под 60 години, кога ќе се зачуваат нервните завршетоци, тие ја опишуваат болката „како удар на кама“. Висината на симптомот на болка предизвикува паника и страв од смрт. Пациентите се немирни, брзаат околу креветот и не наоѓаат место за себе.

  Дијагноза на болеста

  Ехокардиографијата комбинира класичен ЕКГ со ултразвук на срцето и употреба на ефектот Доплер за да се визуелизира движењето на протоците на крв во срцето. Овој режим ви овозможува да ја видите хемодинамиката неопходна за проценка на последиците од срцев удар, слабост на вентилот, регургитација на крвните маси. Ехокардиографијата исто така ви овозможува да ја одредите точната локализација на фокусот на некрозата.

  Биохемиски тест на крвта служи како последна потврда на дијагнозата. По уништувањето на миокардните клетки, се лачат протеини и ензими (тропонин, KFK-MV, итн.). Тие укажуваат на висока специфичност на некроза, односно на локацијата на фокусот во миокардот.

  Сите овие класификации помагаат прецизно да се одреди типот на миокарден инфаркт, да се развијат принципи за пристап до секој од нив, да се процени потребниот обем на третман и последователна рехабилитација, а понекогаш и со висок степен на сигурност да се даде прогноза.

  Арбитражни методи за дијагностицирање се ЕКГ (електрокардиографија), ехокардиографија (ултразвучен преглед на срцето), како и определување на специфични маркери на воспаление во крвта. Врз основа на анатомската локација и големината на фокусната точка на некрозата, се идентификува голем-фокусен миокарден инфаркт, тој е исто така трансмурален, исто така наречен Q-инфаркт.

  Името се должи на специфични ЕКГ-знаци на овој тип на миокарден инфаркт - со него е зачуван Q бран. Според ЕКГ, може да се утврди степенот на миокардна некроза, неговиот тип и приближната длабочина на формираниот дефект, да се процени зачуваната спроводливост, ексцитабилноста и другите својства на срцевиот мускул. Ехокардиографијата комбинира класичен ЕКГ со ултразвук на срцето и употреба на ефектот Доплер за да се визуелизира движењето на протоците на крв во срцето.

  Овој режим ви овозможува да ја видите хемодинамиката неопходна за проценка на последиците од срцев удар, слабост на вентилот, регургитација на крвните маси. Ехокардиографијата исто така ви овозможува да ја одредите точната локација на фокусот на некрозата. Биохемиски тест на крвта служи како последна потврда на дијагнозата. По уништувањето на миокардните клетки, се лачат протеини и ензими (тропонин, KFK-MV, итн.).

  Тие сведочат за високата специфичност на некрозата, односно за локацијата на фокусот во миокардот. Сите овие класификации помагаат прецизно да се одреди типот на миокарден инфаркт, се развиваат принципи за пристап до секој од нив, се проценува потребната количина на третман и последователна рехабилитација, а понекогаш и со висок степен на сигурност се дава прогноза. Ние нудиме да гледаме видео на темата на статијата.

  Основа за дијагностицирање на патолошка состојба (особено во првите часови на напад) е детална анализа на природата на болката, додека специјалистот треба да ја земе предвид историјата на пациентот, што укажува на присуство на коронарна артериска болест и други негативни фактори. Понатаму, се спроведува постојано следење на динамиката на промени во индикаторите за ЕКГ и следење на зголемената активност на ензимите во крвта на пациентот. Современата дијагностика вклучува инструментални методи:

  • електрокардиограм;
  • магнетна резонанца;
  • ехокардиографија.

  Следниве лабораториски методи се користат за дијагностицирање на болеста:

  • проценка на ензимската активност во крвта на пациентот;
  • мерење на количината на кардиоспецифичен протеин во крвта на пациентот;
  • проценка на количината на миоглобин во урината на пациентот.

  За поголема информативност, лабораториските тестови се спроведуваат неколку пати (по одредено време) со цел да се следи состојбата на пациентот во динамика.

  Техниката за итна дијагностика за навремено откривање на патолошки промени во миокардот заслужува посебен опис. Имунолошки тест што ја одредува количината и содржината на специфичен протеин „тропонин-Т“ во крвта на пациентот, овозможува брзо и навремено откривање на миокарден инфаркт. Во присуство на патологија, концентрацијата на специфичен протеин нагло се зголемува.

  • крвта на пациентот се нанесува на тест лентата;
  • по 20 минути, проучете ги резултатите;
  • во присуство на две цртички на контролната лента, се дијагностицира миокарден инфаркт;
  • една карактеристика значи негативен резултат.

  Во раните фази на развој на патологија, тестирањето се врши постојано.

  Третман на статус на ангина

  Првиот лек што го ублажува спазмот на коронарните садови и го намалува товарот на левата комора е нитроглицерин. Започнете да земате со една таблета. Начин на употреба - под јазикот. Ако нападот не запре, по 10 минути можете повторно да го земете лекот.

  Морфинот значително ја олеснува состојбата, обезбедувајќи аналгетски, како и седативни ефекти. Доволно управување со лекови, олеснете ги симптомите на болка шок.

 • Во случај на силен симптом на отпорна болка, се користи азотен оксид. Алатката доаѓа со воздух во форма на 50% мешавина.
 • Хепарин има и антишок ефект, кој се користи за спречување на тромбоза. Со цел да се спречи васкуларна коагулација, се користи фраксипарин.
 • Тромболитичките лекови во првите часови раствораат тромб и ја ублажуваат болката. Алтепалза се користи според строги индикации: отсуство на крварење, пептичен улкус, мозочен удар. Тромболитиците исто така се контраиндицирани во постоперативниот период и при акутен мозочен удар.
 • Според сведоштвото, се администрираат антиаритмични лекови, воведување на изокет и диуретици.
 • Кислородот има аналгетски ефект, затоа, вдишувањето кислород е доволно за да се ослободи од ангинален напад во акутната форма на миокарден инфаркт. Кислородот се користи за намалување на сатурацијата на кислород во крвта под 95%.

  Во специјализираниот оддел во првите часови веќе е можно да се користи хируршка интервенција на ангиопластика, шант со стентирање. Интензивната терапија се продолжува до прекинување на ангиналниот статус под контрола на електрокардиографскиот мониторинг.

  Со првите симптоми на ангинален статус, треба да започнете да му помагате на пациентот дома:

  • положи го пациентот, опушти облека, обезбеди прилив на свеж воздух;
  • даде седатив и нитроглицерин, создадете позитивно расположение за пациентот;
  • итно повикајте го тимот за брза помош да го смести пациентот во болница.

  Во болницата се користат следниве методи на лекување на патологија:

  • обновување на протокот на крв во погодените области со помош на лекови;
  • олеснување на болката со употреба на потентни аналгетици;
  • намалување на неповратни промени во погодената област со помош на антикоагуланси;
  • нормализација на крвниот притисок од страна на АКЕ инхибитори.

  Во особено тешки случаи, на пациентот му е прикажана хируршка интервенција, неговата цел е да го елиминира спазмот на садот или тромбот. Користејќи специјални техники, пациентот успева целосно да го врати нарушениот проток на крв.

  Можно е да се олесни страдањето на пациентот со употреба на наркотични лекови со комплексно воведување на други лекови:

  1. Првиот лек што го ублажува спазмот на коронарните садови и го намалува товарот на левата комора е нитроглицерин. Започнете да земате со една таблета. Начин на употреба - под јазикот. Ако нападот не запре, по 10 минути можете повторно да го земете лекот.
  2. Формата на ангина во миокарден инфаркт не секогаш застанува дури и по администрација на лекови (морфиум, промедол, фентанил). Честопати, потребна е дополнителна администрација на лекови за смирување (сибазон) за олеснување на нападот.
  3. Морфинот значително ја олеснува состојбата, обезбедувајќи аналгетски, како и седативни ефекти. Доволно управување со лекови, олеснете ги симптомите на болка шок.
  4. Во случај на силен симптом на отпорна болка, се користи азотен оксид. Алатката доаѓа со воздух во форма на 50% мешавина.
  5. Хепарин има и антишок ефект, кој се користи за спречување на тромбоза. Со цел да се спречи васкуларна коагулација, се користи фраксипарин.
  6. Тромболитичките лекови во првите часови раствораат тромб и ја ублажуваат болката. Алтепалза се користи според строги индикации: отсуство на крварење, пептичен улкус, мозочен удар. Тромболитиците исто така се контраиндицирани во постоперативниот период и при акутен мозочен удар.
  7. Според сведоштвото, се администрираат антиаритмични лекови, воведување на изокет и диуретици.
  8. Кислородот има аналгетски ефект, затоа, вдишувањето кислород е доволно за да се ослободи од ангинален напад во акутната форма на миокарден инфаркт. Кислородот се користи за намалување на сатурацијата на кислород во крвта под 95%.

  Во специјализираниот оддел во првите часови веќе е можно да се користи хируршка интервенција на ангиопластика, шант со стентирање. Интензивната терапија се продолжува до прекинување на ангиналниот статус под контрола на електрокардиографскиот мониторинг.

 • Tatyana Jakowenko

  Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

  Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

  Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

  Detonic