Андипал за време на бременоста во 1, 2 и 3 триместар, дали е можно Андипал за време на бременоста

Лековите Андипал е комплексен вазоконстриктор, спазмолитик и аналгетик. Андипал спаѓа во лекови на групата наркотични аналгетици и, по својата природа, не лечи хипертензија, но има антихипертензивно дејство.

Активните супстанции папаверин хидрохлорид бендазол, кои се дел од Andipal, придонесуваат за проширување на луменот на крвните садови, ги прават мазните мускули поподвижни. Метамизол натриум, или аналгин, ја намалува треската и ослабува и ја елиминира болката.

Како спазмолитик, Andipal се користи за елиминирање на грчевите на васкуларните мазни мускули. Фенобарбитал, исто така, вклучен, го инхибира нервниот систем и ја зголемува ефикасноста на секоја компонента на лекот.

Употребата на Andipal, како и секој друг лек, може да има несакани ефекти врз човечкото тело, имено:

 • Напади на гадење, повраќање.
 • Нарушувања во дигестивниот тракт.
 • Патологија на коагулација на протеински компоненти на крвта во случај на крварење.
 • Депресија, поспаност, летаргија.
 • Алергија, разни осип на кожата.
 • Дијареа, запек.
 • Намалување на нивото на бели крвни клетки во крвта.

Во случај на горенаведените симптоми, треба веднаш да се консултирате со лекар за да ја обезбедите потребната помош, да ја прегледате дозата на лекот или да го замените со друг.

Комбинираната употреба на Andipal со други лекови може да го подобри неговиот антихипертензивен ефект врз човечкото тело. Овие лекови се:

 • Адренергични блокатори.
 • Диуретични лекови.
 • Бавни блокатори на калциумови канали.
 • Нитрати.
 • Миотропни спазмолитици.

Спротивен ефект, односно намалување на антихипертензивниот ефект, се јавува кога се зема со лекови од следниве групи:

 • Аналептични лекови.
 • Тонични агенси.
 • Антихолинестеразни лекови.
 • Агонеристи на адренергични рецептори.

Во согласност со упатствата за употреба, земањето Andipal и лекови од групата наркотични аналгетици доведува до појава на несакани ефекти. Во комбинација со активиран јаглерод, Andipal слабо се апсорбира во дигестивниот тракт, бидејќи апсорбирачкиот ефект на јаглен не ги поминува активните супстанции на Andipal во желудникот и цревата.

Понекогаш се појавуваат гадење, запек, алергиски реакции (до анафилактичен шок). Со продолжена употреба на лекот, депресивно дејство врз крвта е можно поради присуство на аналгин (леукопенија, ретко - агранулоцитоза, тромбоцитопенија). Фенобарбитал, кој е присутен во составот на лекот, може да има седативно дејство, понекогаш може да се појави атаксија и депресија (особено кај постари и изнемоштени пациенти).

andipal - Andipal за време на бременоста во 1, 2 и 3 триместар, дали е можно Andipal за време на бременоста

Фармаколошки: комбинација со нитрати (нитроглицерин, нитрозорбид, сустак, итн.), БКК (нифедипин, коринфар), амиодарон, бета-блокатори (анаприлин, метопролол, окспренолол, талинолол, итн.), Ганглиоблокери и други (пента., (Фуросемид, Хипотиазид, итн.), Миотропски спазмолитици (дипиридамол, аминофилин, итн.) Го подобрува хипотензивниот ефект на Андипал.

Комбинирана употреба на директни адреномиметици (адреналин, норадреналин, итн.) И индиректен (ефедрин) вид на дејство, n- и m-, n-холиномиметика (никотин, ацетилхолин, итн.), Аналептици (камфор, сулфокамфокаин, Кордијамин, бемегрид , лобелин, цитизин, итн.), тонични агенси (корен од женшен, екстракт од елеутерококус, екстракт од родиола, итн.) и Андипал го намалува хипотензивниот ефект на последниот.

Фармакокинетика: комбинирана употреба на активен јаглен, адстрингенси и средства за обвивкување ја намалува апсорпцијата на лекот во дигестивниот тракт.

Наслов МКБ-10Синоними на болеста МКБ-10
Г43 Мигренаглавоболка и мигрена
Хемикранија
Хемиплегична мигрена
Главоболка слична на мигрена
Мигрена
Напад на мигрена
Сериска главоболка
G44.1 Васкуларна главоболка, не класифицирана на друго местоАртериохипотонична главоболка
Вазогени болки
Вазомоторна главоболка
Главоболка од васкуларно потекло
Главоболка од васкуларно потекло
I10 Есенцијална (примарна) хипертензијаХипертензија
Артериска хипертензија
Кризна артериска хипертензија
Артериска хипертензија комплицирана од дијабетес
Хипертензија
Нагло зголемување на крвниот притисок
Хипертензивни нарушувања на циркулацијата
Хипертензивна состојба
Хипертензивни кризи
Хипертензија
Артериска хипертензија
Малигна хипертензија
Есенцијална хипертензија
Хипертонична болест
Хипертензивни кризи
Хипертензивна криза
Хипертензија
Малигна хипертензија
Малигна хипертензија
Изолирана систолна хипертензија
Хипертензивна криза
Егзацербација на хипертензија
Примарна артериска хипертензија
Минлива артериска хипертензија
Суштинска артериска хипертензија
Суштинска артериска хипертензија
Есенцијална хипертензија
Есенцијална хипертензија
I15 Секундарна хипертензијаХипертензија
Артериска хипертензија
Кризна артериска хипертензија
Артериска хипертензија комплицирана од дијабетес
Хипертензија
Вазоренална хипертензија
Нагло зголемување на крвниот притисок
Хипертензивни нарушувања на циркулацијата
Хипертензивна состојба
Хипертензивни кризи
Хипертензија
Артериска хипертензија
Малигна хипертензија
Симптоматска хипертензија
Хипертензивни кризи
Хипертензивна криза
Хипертензија
Малигна хипертензија
Малигна хипертензија
Хипертензивна криза
Егзацербација на хипертензија
Бубрежна хипертензија
Реноваскуларна артериска хипертензија
Реноваскуларна хипертензија
Симптоматска артериска хипертензија
Минлива артериска хипертензија
I73.9 Периферна васкуларна болест, неодреденаАнгиоспазам
Вазоспазам / вазоконстрикција
Вазоспастични нарушувања
Повреда на венска микроциркулација
Нарушувања на циркулацијата
Периферна циркулација
Периферна циркулаторна инсуфициенција во долните и горните екстремитети
Оклузија на периферните артерии
Фонтеин фаза III-IV оклузивна болест на периферните артерии
Периферна васкуларна инсуфициенција
Периферни васкуларни лезии
Периферно васкуларно нарушување
Нарушување на периферната циркулација
Артериски спазам
Вазоспазам
Функционални лезии на периферните артерии
Хроничен ендартеритис на обелодени
Хронична облитеративна болест на садовите на долните екстремитети
Хронична болест на оклузивна артерија
K59.8.1 * цревна дискинезијаСиндром на болка за грчеви на мазните мускули
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули (бубрежна и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи (ренална и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Цревна хипокинезија
Хипотонична дискинезија на дебелото црево
Чолиќ во детството
Гастроинтестинална дискинезија
ГИ дискинезија
Гастроинтестинална дискинезија со атонија
Дискинезија на дебелото црево
Гастроинтестинален спазам
Цревни колики
Чолиќ кај мали деца
Чолиќ кај новороденчиња
Спастична цревна дискинезија
Спастична дискинезија на дебелото црево
K82.8.0 * Дискинезија на жолчното кесе и билијарен трактБилијарна опструкција
Билијарен рефлуксен гастритис
Esолчен рефлуксен езофагитис
Билјарна тиња
Синдром на болка за грчеви на мазните мускули
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули (бубрежна и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи (ренална и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Хипермоторна билијарна дискинезија
Хипокинезија на жолчното кесе
Хипомоторна дискинезија на жолчното кесе
Билијарна дискинезија
Дискинезија на жолчното кесе
Билијарна дискинезија
Билијарна колика
Allолчен рефлукс
Лачење на жолчката
Повреда на одливот на жолчката
Субакутна и хронична болест на билијарниот тракт
Спазам на билијарен тракт
Спазам на билијарен тракт
Спастична билијарна дискинезија
Спастична дискинезија на жолчното кесе
Спастични состојби на гастроинтестиналниот тракт
N23 Бубрежна колика, неодреденаБолка во бубрежна колика
Синдром на болка за грчеви на мазните мускули
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули (бубрежна и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи (ренална и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Бубрежна колика
Уретерична колика
Бубрежна колика
Бубрежна колика со уролитијаза
Болест на бубрежен камен
Мазен мускулен спазам кај болести на уринарниот систем
Спазам на уринарниот тракт
Спазам на уретер
Спазам на уретер
Грчеви во уринарниот тракт
Грчеви во урина
N94.6 Дисменореа, неодреденаАлгодисменореа
Алгоменореа
Синдром на болка за грчеви на мазните мускули
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули (бубрежна и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи (ренална и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Болка за време на менструацијата
Болна неправилна менструација
Болка во менструацијата
Болка во менструацијата
Дизалгоменореја
Дисменореа
Дисменореа (есенцијална) (ексфолијативна)
Нарушување на менструалниот циклус
Менструален Крампи
Менструацијата болна
Метрорагија
Повреда на менструалниот циклус
Неправилности во менструалниот циклус
Примарна дисалгоменореја
Неправилности во менструацијата зависни од пролактин
Менструална дисфункција зависна од пролактин
Нарушувања на менструалниот циклус
Спастична дисменореа
Функционални нарушувања на менструалниот циклус
Функционални нарушувања на менструалниот циклус
R25.2 грч и грчСиндром на болка за грчеви на мазните мускули
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули (бубрежна и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи (ренална и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Болен мускулен спазам
Имитираат грчеви
Мускулна спастичност
Мускулни грчеви
Грчеви на мускулите на тетанус
Мускулни грчеви од централно потекло
Мускулни спастични состојби
Мускулен спазам
Невролошка контрактура со грчеви
Ноќни грчеви во екстремитетите
Ноќни грчеви во нозете
Грчеви ноќе
Симптоматска конвулзивна состојба
Синдром на запад
Мазен мускулен спазам
Мазен мускулен спазам
Спазам на васкуларниот мазен мускул
Мускулен спазам
Спазам на пругастите мускули поради органски заболувања на централниот нервен систем
Спазам на скелетните мускули
Грчеви на мазни мускули на внатрешните органи
грчеви во мускулите
Грчеви на скелетни мускули
Спастични состојби на пругасти мускули
Синдром на спастична болка
Спастична состојба на мазни мускули
Спастичност на скелетните мускули
Мускулен грч
Конвулзии
Грчеви во мускулите на телето
Напади од централно потекло
Конвулзивна состојба
Конвулзивен синдром
Конвулзивен статус кај деца
Тонични грчеви
Феномен на преклопен нож
Церебрален спастичен синдром
R52.9 Неодредена болкаАкушерска и гинеколошка болка
Синдром на болка
Постоперативна болка
Постоперативна болка по ортопедска хирургија
Синдром на воспалителна болка
Синдром на болка на не-канцерогена генеза
Болка по дијагностички процедури
Болка по дијагностички интервенции
Болка по операцијата
Болка по операцијата
Болка по ортопедска хирургија
Болка по повреда
Болка по отстранување на хемороиди
Болка по операцијата
Синдром на болка со неревматско воспаление
Синдром на болка кај воспалителни лезии на периферниот нервен систем
Синдром на болка за дијабетична невропатија
Синдром на болка кај акутни воспалителни болести на мускулно-скелетниот систем
Синдром на болка во патологијата на тетивите
Синдром на болка за грчеви на мазните мускули
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули (бубрежна и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи
Синдром на болка со грчеви на мазни мускули на внатрешните органи (ренална и билијарна колика, цревен спазам, дисменореа)
Синдром на болка со повреди
Синдром на болка кај повреди и по операција
Болка во хронични воспалителни болести на мускулно-скелетниот систем
Болка со дуоденален улкус
Болка со чир на желудник
Синдром на болка кај пептичен улкус на желудникот и дуоденумот
Сензации на болка
Болка за време на менструацијата
Синдроми на болка
Состојби на болка
Болен замор на нозете
Болки во непцата кога носите протези
Болест на излезните точки на кранијалните нерви
Болна неправилна менструација
Болни преливи
Болен мускулен спазам
Болен раст на забите
болка
Болка во долните екстремитети
Болка во областа на хируршката рана
Постоперативна болка
Болки во телото
Болка по дијагностички процедури
Болка по ортопедска хирургија
Болка по операцијата
Болка по холецистектомија
Болки во грип
Болка во дијабетична полиневропатија
Болки во изгореници
Болка за време на сексуален однос
Болка за време на дијагностички процедури
Болка за време на терапевтски процедури
Ладна болка
Синузитис болка
Болка во повреди
Болки во пукање
Трауматска болка
болка
Постоперативна болка
Болка по дијагностички процедури
Болка по склеротерапија
Болка по операцијата
Постоперативна болка
Постоперативна и посттрауматска болка
Пост-трауматска болка
Болка при голтање
Болка во инфективни воспалителни болести на горниот респираторен тракт
Болки во изгореници
Мускулна траума болка
Траума болка
Болки во вадење на заби
Трауматска болка
Болка поради спазам на мазните мускули
Тешка болка
Синдром на силна болка од трауматско потекло
Синдром на не-малигна болка
Полиартралгија со полимиозитис
Постоперативна болка
Постоперативна болка
Постоперативна болка
Постоперативна болка
Пост-трауматска болка
Синдром на посттрауматска болка
Синдром на торпидна болка
Трауматска болка
Трауматска болка
Умерена болка
Умерена болка
Умерена болка

составот

Главните активни состојки на лекот се:

 • аналгин;
 • папаверин (папаверин хидрохлорид);
 • фенобарбитал;
 • дибазол.

Аналгинот го ублажува спазмот и ја елиминира болката, папаверинот го отстранува спазмот на периферните садови, мозочните садови и срцето, ја елиминира спастичната болка во абдоминалната празнина. Фенобарбиталот има смирувачко и хипнотичко дејство, а исто така помага и во олеснување на спазмот на периферните артерии. Дибазол ја балансира емоционалната нестабилност, има корисен ефект врз централниот нервен систем и го елиминира артерискиот спазам.

Таблети1 табела.
аналгин0,25 g
дибазол0,02 g
фенобарбитал0,02 g
папаверин хидрохлорид0,02 g
помошни средства: скроб; талк; стеаринска киселина - доволна количина за да се добие таблета со тежина од 0,37 g

10 парчиња без контури.

Бели или бели таблети со слабо жолта нијанса.

благи форми на хипертензија;

Да се ​​чува подалеку од дофат на деца.

Не користете по датумот на истекување отпечатен на пакувањето.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic