Алгоритам на прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

Што треба да се направи за да се обезбеди прва помош за миокарден инфаркт (алгоритам на дејства за првите симптоми на повреда):

 1. Повикајте брза помош. Ако некое лице е свесно, ова мора да се направи прво. Во отсуство на дишење или пулс, како и во несвесна состојба на пациентот, прво е потребно да се ослободат дишните патишта и да се изврши кардиопулмонарна реанимација (CPR).
 2. Легнете го пациентот, благо свиткајте ги нозете во колената и подигнувајќи го горниот дел од телото со перница, свиткана облека или друга импровизирана ставка. Отворете го прозорецот во собата и ослободете ги градите и вратот на пациентот од тесна облека.
 3. Во отсуство на алергија на лекот, дајте му на пациентот таблета аспирин (ацетилсалицилна киселина). Дозирањето на лекот треба да биде 250-300 mg (1 таблета стандарден аспирин или 3-4 ниски дози) cardiological). За да може лекот да дејствува што е можно побрзо, таблетата прво мора да се смачка или џвака.
 4. Доколку е можно, потребно е да се сретнете со тимот за брза помош и однапред да ги подготвите медицинските документи на лицето (картичка, отпуст од болница, полиса). Ова им овозможува на лекарите брзо да обезбедат помош при срцев удар и правилно да ја проценат состојбата на пациентот.

Не е вклучен задолжителен внес на нитроглицерин, корвалол и екстракт од валеријана за миокарден инфаркт. Ако пациентот земал нитроглицерин порано и неговиот притисок е барем нормален (120/80 mm Hg), тогаш таблета или доза на спреј може да помогне во намалување на хипоксијата. Ако реакцијата на лекот е непозната и не постои можност за мерење на притисокот, тогаш треба да се воздржите од земање на лекот, бидејќи со низок крвен притисок, ги влошува нарушувањата на протокот на крв.

Корвалол и други седативи помагаат да се намали паниката.

Во отсуство на свест и респираторен и срцев удар, алгоритмот за прва помош при срцев удар е нешто поразличен:

 1. Проверете го пулсот и дишењето на пациентот.
 2. При срцев удар, силно удрете ги градите на пациентот од висина од 30-40 см. Предкардијален удар се нанесува со тупаница од страната на дланката.
 3. Ако нема дишење, ставете валјак под вратот на пациентот, фрлете ја главата назад и исчистете ги дишните патишта со салфетка (на пример, од повраќање).
 4. Во отсуство на пулс и дишење, неопходна е индиректна масажа на срцето и вештачко дишење. За да се изврши индиректна масажа, потребно е да се стави едната рака на градната коска во регионот на срцето, другата на неа. Треба да притиснете со исправени раце, свиткувајќи ги градите за 4-5 см со фреквенција од 100-120 повторувања во минута. По секои 15 кликнувања, треба да се направат 2 излеза кон устата или носот на пациентот. Неопходно е да се спроведе масажа додека не се врати целосно работата на срцето или не пристигне бригадата за брза помош.
 5. Неопходно е да се привлечат што е можно повеќе луѓе околу реанимација, бидејќи тие можат да повикаат помош за време на масажата и да го променат лицето кое прави CPR.
 6. За да ги отстраните грубите грешки при обезбедување на прва помош за миокарден инфаркт, можете да комуницирате со диспечерот преку звучникот.

Не треба да биде ограничено на помошта што може да се обезбеди дома. Дури и со навремена употреба на лекови, лабораториски и хардверски преглед на пациентот, сместување во болница и следење од страна на А. cardiolогист се неопходни.

Во отсуство на луѓе во близина со миокарден инфаркт, мора да си обезбедите нега на прва помош. Ако се појави силна болка, отежнато дишење и други симптоми на патологија:

 1. Повикајте медицински тим. Во случај на инфаркт на миокардот, треба да се повика итна помош што е можно поскоро, бидејќи да се биде сам го зголемува ризикот од смрт.
 2. Земете го потребниот лек.
 3. Заземете полу-лежечка положба, отстранете ја или одврзете ја облеката на горниот дел од телото. Дишењето треба да биде бавно и мерено. Невозможно е да се ограничите на одмор во кревет и земање средства од кабинет за домашна медицина: ако се сомневате во срцев удар, најпрво>- Алгоритам на прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

Помош за срцев удар вклучува мирно очекување на медицински тим: обидите сами да стигнете до медицинска установа со автомобил или пеш придонесуваат за проширување на зоната на некроза и значително го зголемуваат ризикот од компликации.

1. Повикајте брза помош и колку што е можно, обидете се да ја фрлите паниката настрана за да не се изгубите и да не ја заборавите постапката. Покрај тоа, паниката, ако сте жртва, доведува до зголемена циркулација на крвта и, соодветно, поизразен тек на миокарден инфаркт. Ако сте лицето кое пружа прва помош за срцев удар на жртвата, тогаш вашата паника може да се пренесе на веќе загрижена личност и да доведе до исто влошување на патолошката состојба.

2. Олеснете му на пациентот да дише - одврзете јака, кошула, опуштете го ременот на панталоните и друга облека што може да го исцеди телото.

3. Поставете го пациентот така што главата и градите се повисоки од долниот дел од телото - ова ќе доведе до помал стрес на срцето.

4. Уверете го пациентот, за што нека земе седатив, за кој тие се добро прилагодени - „Валокардин“ (50 капки), „Корвалол“ (30-40 капки).

5. Ако пациентот се жали на недостаток на воздух, обезбедете му свежо снабдување.

6. Ако се случи во текот на летото, пожелно е лицето да биде во сенка на сонцето.

7. На секои 5-8, проверете го крвниот притисок. Ако нивото на горниот артериски притисок (систолен) е под 100 mm. Hg Уметност „Нитроглицерин“ и други слични лекови не треба да се даваат, бидејќи тие имаат својство не само да го намалат товарот на срцето и да ја запрат болката во миокардот, туку и да го намалат притисокот, што може да доведе до влошување на ситуацијата.

Под нормален притисок, дајте таблета нитроглицерин под јазикот, доколку е потребно, дајте му втора по 15-20 минути. Но, не повеќе од 2-3x!

c2e8643d063781e3f3c0b4215a0e1140 - Алгоритам на прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

8. Дајте таблета за џвакање врз основа на ацетилсалицилна киселина („Аспирин“), во доза од 300 мг. Аспиринот ја разредува крвта и ја подобрува циркулацијата на крвта, поради што во многу случаи е можно да се спречи понатамошниот развој на миокарден инфаркт. Но, дури и да не е така, тогаш барем продолжете го животниот век на пациентот додека не пристигне брзата помош и лекарите обезбедат итна медицинска помош.

9. При повраќање на пациентот, главата треба да се сврти настрана и, доколку е потребно, да помогне да се ослободи од повраќање од устата, особено ако изгубил свест. Во спротивно, постои ризик масите да влезат во дишните патишта и понатамошно задушување.

10. Ако пациентот ја изгубил свеста, го изгубил здивот и пулсот, потребно е да се спроведат мерки за реанимација, кои вклучуваат:

 • Ставете го лицето на рамна површина;
 • Да направите прекардијален удар - еднаш силно удрете во градната коска (фотографија од десно) со работ на дланката на вашата рака стисната во тупаница, од висина од 30-40 см;
 • Изведете индиректна срцева масажа со вештачко дишење - на секои 15 кликнувања на срцето, земете 2 вдишувања (од уста до уста). Повеќе информации за индиректна масажа на срцето на слики, може да најдете во следната статија.

Срцева масажа се прави додека не се појави пулс и дишење.

Тука би сакал да забележам друга нијанса - некои лекари велат дека ако за време на мерките за реанимација пулсот и дишењето не се појават во рок од 5-8 минути, ништо нема да му помогне на пациентот. Иако, во историјата имало такви случаи кога жртвата оживеала по 10, 15, па дури и 30 минути. Затоа, не се откажувајте од надежта и вербата до последен момент и нека ви помогне Господ во ова прашање.

перваја помош - Алгоритам за прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

- систем за интравенска инфузија, шприцеви за интравенска, интрамускулна и поткожна администрација на лекови, турникет, памучни топчиња, 70 0 етанол, сè што е потребно за одредување на крвната група и Rh факторот, гастроскоп;

- лекови: 5% раствор на аминокапроична киселина, 12,5% раствор на дицинон (засилувач), 10% раствор на калциум хлорид и глуконат, 10% раствор на желатинол, циметидин 10% - 2 ml, полиглуцин, реополиглукин, единечна група и Rh компатибилен - крвен фактор.

Миокарден инфаркт е исхемична некроза на срцевиот мускул предизвикана од акутна коронарна циркулаторна инсуфициенција. Причината И, М. е атеросклероза на коронарните садови, комплицирана од тромб, присуство на атеросклеротична плака или продолжен спазам на коронарните садови поради психоемоционален стрес, пораст на крвниот притисок.

силно притискање, компресија, печење, болка во сечење, почесто зад градната коска, поретко во регионот на срцето, во некои случаи во епигастрична област.

Болката има широка зона на зрачење: лева рака, рака, рамо, лево рамо сечиво, меѓукапкуларен регион, долната вилица, поретко - десното рамо, десната рака. Болката трае од неколку минути (секогаш повеќе од 20 - 20 минути), понекогаш - неколку часа, денови. Болката е како бранова природа, не се олеснува со нитроглицерин, туку само со наркотични аналгетици.

За време на нападот, пациентите доживуваат чувство на страв од смрт, пропаст, копнеж, тие се немирни, возбудени. Брзаат од болка, врескаат, стенкаат и често ја менуваат својата позиција во кревет.

Пациентите се чувствуваат слаби, потење, палпитации, срцева слабост.

Објективен преглед: кожата е бледа влажна, цијаноза на усните. Пулсот е чест, може да биде аритмичен. Крвниот притисок се намалува веднаш или по неколку часа. Звуците на срцето се пригушени или глуви.

Во најмало сомневање за миокарден инфаркт, потребно е да повикате брза помош, додека максимално се концентрирате на обезбедување прва помош на некоја личност, и ако сте пациент, следете ги препораките подолу.

 1. Поставете го лицето на стол со грб или во лежечка состојба така што горниот дел од телото се наоѓа што е можно повисоко - на овој начин, товарот на срцето ќе се намали.
 2. Смирете го пациентот емотивно или со помош на Валокордин, со цел да го намалите срцевиот ритам.
 3. Одврзете премногу тесна и тесна облека, олабавете ги сите јазли, вратоврската, шалот, особено ако почнаа да се појавуваат знаци на непосредно задушување.
 4. Бидете сигурни да ги проверите крвниот притисок и отчукувањата на срцето - ако тие се нормални, тогаш може да се даде нитроглицерин / аминофилин (со нагло намалување, оваа постапка може да доведе до срцев удар).
 5. Неколку таблети со аспирин активно ја разредуваат крвта - дајте им го безуспешно (ако некое лице нема алергии) со максимална доза до 300 милиграми. Побрз ефект на лекот се дава со џвакање во усната шуплина.
 6. Дали твоето срце запре? Дали дишењето е аголно или отсутно? Дали некое лице не се освести долго време? Кардиопулмонална реанимација треба да се започне веднаш. Во отсуство на дефибрилатор, извршете вештачко дишење, индиректна срцева масажа или, во итен случај, прекардијален краток, силен удар на градната коска. Основната шема е 15 потези, две инспирации / излези, еден почетен, сето тоа максимум 10 минути.
 1. Ако се сомневате во миокарден инфаркт, веднаш известете ги луѓето во близина, ако е можно, сами повикајте брза помош и информирајте го вашето семејство за ситуацијата.
 2. Обидете се да се смирите, заземете седечка / лежечка позиција.
 3. Ако имате какви било лекови со вас, земете аспирин, нитроглицерин (по можност аминофилин) и корвалол.
 4. Обидете се да не се движите, пријавете ги симптомите на тимот за итни случаи.

Прва помош за миокарден инфаркт - што да направите пред да пристигне брзата помош

Миокарден инфаркт е вид на коронарна срцева болест која се карактеризира со неповратни нарушувања на срцевиот мускул како резултат на влошување на движењето на крвта низ коронарните артерии.

Навремен исход на болеста, вклучително и можност за спасување на животот на една личност, ќе зависи од навремената правилна терапија во првите минути од нападот.

Првата помош на пациентот со напад на миокарден инфаркт се заснова на карактеристиките на неговиот тек и бара од лицето кое му обезбедува најосновно знаење за патологија. За време на напад, одреден дел од срцевиот мускул умира и причината за ова е слабо снабдување со крв во срцевиот мускул.

Предиспонирачки фактори во овој случај се физички напор, хипертензивна криза, стресни ситуации, преголема возбуда или интензивен емоционален стрес.

Првата помош за миокарден инфаркт треба да се спроведе во одредена низа.

инфаркт миокарда симптомија - Алгоритам на прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

И, се разбира, првиот чекор ќе биде телефонски повик до брза помош за да се јави лекар, и по можност А. cardiolогист.

Важно е да се намали времето помеѓу почетокот на срцевиот удар и манипулациите со лекар, па затоа е препорачливо да се сретнете со кој било од роднините на улица со лекарите. Правилно обезбедената медицинска нега може да го спаси животот на една личност.

За да се намали товарот на срцето, пациентот е подобро да заземе хоризонтална положба, откако ќе пие седатив.

Таблетата со нитроглицерин ќе помогне да се справите со болката. Лекот се става под јазикот - вака нитроглицеринот влегува побрзо во крвта. Во сублингвалниот регион има артерии преку кои активната супстанција скоро веднаш влегува во циркулацијата на крвта и ја достигнува целта. Во овој поглед, олеснувањето на болката се јавува за кратко време.

Во некои случаи, само срцев удар укажува на срцев удар. Едно лице ја губи свеста, нема здив, пулсот не се чувствува. Сите мерки за реанимација треба да започнат што е можно поскоро, пред да пристигне брзата помош. Таканаречениот прекардијален удар извршен во градната коска може да го започне срцето.

Треба да биде краток и силен. Без почеток на ефект, потребно е да се направи индиректна масажа на срцето. Неговата шема е како што следува: 30 притискања на градите (интервалот е произволен и пресметан, некаде околу 100 кликања во 1 минута) и вентилација на белите дробови (т.н. вештачко дишење од уста на уста).

Овие две фази се изведуваат во комбинација со наизменична фреквенција. Во овој случај, главата на болно лице нужно мора да се фрли назад малку, а телото лежи на цврста рамнина. Додека не пристигнат лекарите и не се појават знаци на живот, треба да се преземат мерки за реанимација.

Ако не ја дадете потребната помош на време, метежот во белите дробови почнува да напредува и срцевата астма преминува во белодробен едем. Дишењето станува бучно и клокоти, рапаво дишење се слуша од далечина. Пациентот почнува да кашла и истовремено се ослободува течен спутум со црвеникава нијанса. Мора да се обидете да избегнете таква сериозна компликација на срцев удар пред доаѓањето на брза помош.

Уредниците препорачуваат - спречување на миокарден инфаркт. Како да се намали веројатноста за појава на болест или да се забрза процесот на лекување?

Веста (врска) предизвикува миокарден инфаркт. Што предизвикува развој на болеста?

Редоследот на мерките за прва помош треба да биде како што следува:

 1. Повикајте брза помош. Најдобро е ако е специјализиран cardiolлогички тим или тим за реанимација.
 2. Се препорачува брза помош да се сретне со кој било од роднините со цел да се скрати интервалот помеѓу нападот на миокарден инфаркт и медицинските манипулации.
 3. Пациентот треба да биде ла>okazanie pervoy pomoschi pri infarkte miokarda - Алгоритам за прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

Ако има некои предуслови за фактот дека срцето запрело (едно лице не дише, не е свесно, нема пулс, нема крвен притисок), тогаш продолжете со следните мерки за непосредна реанимација:

 • Направете го пациентот прекардијален мозочен удар, односно удрете со тупаница во градната коска, силно и брзо. Ова може да биде многу ефикасно во првите секунди за вентрикуларна фибрилација.
 • Ако претходното дејство е неефикасно, тие вршат вештачко дишење и ја извршуваат потребната индиректна масажа на срцето. Овие настани продолжуваат сè до доаѓањето на брза помош. По секои 15 треперења (удари), во срцето се прават два вдишувања и две издишувања и се проверува пулсот. Ако пулсот не се појави, операциите за спасување се повторуваат.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

3. Заклучок

Навремена обезбедена и точна прва помош за миокарден инфаркт е обезбедена пред доаѓањето на квалификувани лекари. Сепак, многу често луѓето немаат идеја и не знаат што треба да се направи за да се спаси некоја личност.

Половина од сите случаи, пациентите умираат како резултат на неписменост и страв од други кои не успеале да обезбедат прва помош пред да бидат прегледани од лекар.

Оваа состојба може да стагнира и дома и на кое било јавно место, така што секој возрасен човек треба да знае дека навремената прва помош за срцев удар е клучот за спасување на пациентот од смрт.

Корисно е за сите да можат да препознаат почетен срцев удар и да ја обезбедат целата можна поддршка на жртвата.

Срцевиот удар е опасна по живот состојба која се јавува како резултат на акутно кршење на снабдувањето со крв во срцевиот мускул. Ова се случува затоа што атеросклеротична плоча затнува некои артерии.

Постои прекин на снабдувањето со крв и започнува некроза на срцевото ткиво. Процесот се развива за 20-30 минути. Ако се појави таква фаза, а на лицето не му се пружи помош, ова може да доведе до смрт.

Најчесто, срцев удар се јавува кај луѓе кои страдаат од органски лезии и срцеви заболувања, исхемија, атеросклероза и дијабетес мелитус. Факторите на ризик се влошуваат со возраста. Симптомите на состојбата се малку различни кај мажи и жени.

Кај мажите

Симптомите на срцев удар можат да бидат типични и нетипични кога акутната состојба се меша со астма, ангина пекторис и мозочен удар. Точната дијагноза треба да ја утврди лекарот. Типични манифестации на срцев удар кај мажите вклучуваат:

 • тешка слабост;
 • срцеви палпитации со знаци на аритмија;
 • болка во градите што може да му даде на левото рамо, клучната коска, скапулата;
 • рап>prekardialny udar - Алгоритам на прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

Дури и ако има 2-3 знаци на срцев удар, потребна е итна медицинска помош.

Жени

Кај жените, знаците на срцев удар се нешто поразлични, па затоа често се мешаат со нетипични и не посветуваат должно внимание. Ова може да доведе до смрт со текот на времето.

Heartенскиот срцев удар се карактеризира со фактот дека болката и непријатноста се локализирани главно во горниот дел од телото (вилицата, вратот, рамената и горниот дел од грбот).

Честопати болката се јавува во епигастрична област и е придружена со сензации слични на силна металоиди. Состојбата е влошена од слабост, потење, притисокот може да падне, ако претходно тоа било нормално или зголемено.

Ако побарате помош на време, можете да спречите развој на срцев удар и неговите последици.

Соодветната итна помош за срцев удар е толку важна што неговата вредност тешко може да се прецени. Колку побрзо лицето добие помош, толку се поголеми шансите да преживее.

И покрај фактот дека на терен е тешко да се дијагностицира состојбата на пациентот, секој е во можност да и помогне на жртвата да преживее додека не пристигне брзата помош.

Карактеристиките на прва помош за миокарден инфаркт се дека, користејќи минимум лекови, само импровизирани средства можат да му обезбедат на пациентот релативен мир и неопходни услови се додека не пристигнат лекарите.

Секое лице, дури и не запознаено со основите на медицинското знаење, е во состојба да направи прва помош на лице кое брзо развива миокарден инфаркт.

Ако некое лице се разболело на улица и е свесно, можете да прашате дали има апчиња со себе.

vnezapnyy infarkt - Алгоритам за прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

Најчесто, оние кои имаат хронични кардиоваскуларни заболувања, секогаш ги носат со себе потребните лекови. Ако ги земате овие лекови, помошта пред да пристигне брзата помош ќе биде поефикасна.

Важно е познатите лекови да не предизвикуваат несакани ефекти, вклучително и алергиска реакција, што само ќе ја влоши состојбата на жртвата.

Во просторијата каде што се наоѓа пациентот, потребно е да се обезбеди прилив на свеж воздух, дури и во зима. Додека амбулантата патува, потребно е да се подготват документите на жртвата, вклучително и

Првите знаци и симптоми на ангина пекторис

 • Краткорочна притискачка болка зад градната коска во регионот на срцето, која може да ја даде на десната рака, рамото, сечилото на рамото, во траење од 3 до 15-20 минути;
 • Чувство на недостаток на воздух, респираторна слабост поради која се појавува страв;
 • Вртоглавица
 • Тахикардија (срцевиот ритам се зголемува на 90 отчукувања во минута или повеќе);
 • Крвниот притисок нагло се зголемува на 140/100 или повеќе;
 • Еден од најважните симптоми - напад на ангина пекторис престанува при земање на таблетата „нитроглицерин“ под јазикот.
 • Многу силна, притискање и кинење, горење болка зад градната коска во регионот на срцето, што може да даде (зрачи) на левата рака, рамото, рамото, половина од вратот;
 • Болката не престанува по 30-минутен или подолг одмор;
 • Кога се нанесува „под јазикот“ на таблетата „нитроглицерин“, болката во срцето не престанува;
 • Гадење, напад на повраќање;
 • Остар дефект, слабост, вртоглавица;
 • Едно лице почнува силно да се поти (ладна пот), се појавуваат треска, кожата станува бледа;
 • Постои повреда на срцевиот ритам (тахикардија);
 • Крвниот притисок се зголемува или паѓа нагло, забрзан пулс.

Претходниците на почетокот на миокарден инфаркт се прилично недвосмислени и ви овозможуваат да го дијагностицирате проблемот во 70 проценти од случаите.

 1. Силна болка зад градната коска. Многу непријатно чувство се јавува неочекувано, пароксизмално, додека синдромот на болка може да "даде" помеѓу лопати, на левото рамо, раката. дел од вратот. Трае од триесет минути до два часа.
 2. Бледило и обилна пот. Лице со инфаркт на миокардот брзо станува бледо, низ неговото тело се појавува ладна, леплива пот.
 3. Несвестица и гранични услови. Речиси секогаш, особено во првата фаза на напад, едно лице може да се онесвести неколку пати. Поретко, тој има неразумно чувство на страв, понекогаш нејасни халуцинации од звучна и визуелна природа.
 4. Аритмија и срцева слабост. Скоро половина од пациентите кои преживеале миокарден инфаркт имале живописни знаци на срцева слабост, од отежнато дишење и непродуктивна кашлица до атријална фибрилација и краткорочен ненадеен срцев удар.
 5. Ниска ефикасност на нитроглицерин. Едно лице не чувствува значително олеснување по земањето нитроглицерин - лекови од оваа група, кои ги прошируваат крвните садови, може да се користат само како дополнителна алатка, заедно со наркотични аналгетици на рецепт, и тоа само под одредени услови.

Како сами да препознаете напад

Итна помош за миокарден инфаркт игра важна улога во последователното закрепнување на пациентот, така што треба правилно да ги препознаете симптомите на патологија и да ги разликувате од знаци на други нарушувања.

Белези на срцев удар се:

 • Акутна болка во срцето. Овој синдром при акутно кршење на срцевата циркулација има притисок, компресивен, горен карактер. Поради остарото чувство на сечење, болката што го придружува срцевиот удар се нарекува „кама“. Може да биде локализирана во левата половина на градниот кош или зад градната коска, дајте ја на левата рака, вратот, рамото, вилицата и горниот дел на стомакот. Синдромот на болка опстојува 15 минути или повеќе, што го разликува срцевиот удар од другите срцеви заболувања.
 • Тешко потење, паничен страв од смрт. Автономниот нервен систем реагира на силна болка со зголемување на активноста на потните жлезди. Заедно со обилното потење и болка, пациентот развива тахикардија (зголемен ритам на срцето), паника и силен страв од смрт, што се карактеристични знаци на срцев удар.
 • Вртоглавица, слабост и нарушена свест. Церебралната форма на патологија предизвикува појава на невролошки нарушувања. Тешка слабост и несвестица ја комплицираат дијагнозата на миокарден инфаркт и прва помош.
 • Гадење (поретко повраќање). Овој симптом е најкарактеристичен не за ангина, туку за абдоминална форма на срцев удар. Сепак, гадење може да се појави и поради интензивен страв, промени во крвниот притисок и патолошки реакции на нервниот систем.
 • Отежнато дишење, чувство на задушување. Недостаток на воздух и нагло бланширање предизвикано од хипоксија може да укаже и на срцев или ангина пекторис и срцев удар. Отежнато дишење го подобрува чувството на паника кај пациентот.
 • Недостаток на одговор на антихипоксанти. Постојат неколку срцеви заболувања, чии симптоми се слични на сликата за срцев удар. Ангина пекторис е предизвикана од недостаток на кислород во миокардот и се прекинува со земање лекови кои ја намалуваат потребата на ткивото за кислород (нитроглицерин и неговите аналози). Со срцев удар, синдромот на болка не исчезнува и не опаѓа по земањето антихипоксанти.

Зошто е важна првата помош?

Времето фактор е најважен во третманот на акутни нарушувања на циркулацијата, затоа квалитетот на прва помош при срцев удар директно влијае на изгледите за рехабилитација на пациентот.

Ризикот од развој на тешка срцева слабост и големината на некротичната зона зависат од тоа колку брзо лекарите успеале да го елиминираат тромбот што ја блокира коронарната артерија и да ја врати циркулацијата на крвта. Помагањето пред да пристигне брза помош може да ги подобри реолошките својства на крвта, да ја намали потрошувачката на кислород од исхемичните ткива и да го намали ризикот од смрт за 2-3 пати.

oschuschenie udushya - Алгоритам за прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

Неопходно е да се обезбеди итна медицинска помош и да се достави пациентот во болница во првите неколку часа по појавата на болка: најефикасните методи за третман на срцев удар (ангиопластика и тромболиза) се ефикасни 1,5-6 часа по почетокот на нападот.

Со ангиопластика, спроводник со балон се вметнува во луменот на погодената артерија, со чија помош се елиминира тромб и садот се шири. По ова, theидовите се зајакнуваат со специјална рамка (стент). Времето од почетокот на нападот до ангиопластиката треба да биде не повеќе од 1,5 часа.

Тромболитички комплекс може да администрираат лекари за итни случаи пред да пристигнат во болницата, но мерките мора да се преземат во рок од 6 часа по појавата на болка.

Првата помош за миокарден инфаркт може да спаси лице од понатамошни компликации, а во некои случаи - спаси живот! Навремените и адекватни активности преземени во првите 30 минути по почетокот на нападот значително ја зголемуваат можноста за позитивен исход за општ третман, како и ги намалуваат ризиците од неповратни промени во кардиоваскуларниот систем.

Горенаведената состојба може да доведе до голем број компликации, згора на тоа, како во раните фази на развој и прогресија на миокарден инфаркт, така и по неговото лекување во болницата.

Потенцијални ризици

 1. Примарен - шок, пулмонален едем, вентрикуларна фибрилација, перикардитис, хипотензија на различни етиологии, прекин на миокардот.
 2. Средно - аневризми на срцето, тромбоемболиски компликации, хронична срцева слабост, синдром на Дреслер.

Спречување на срцев удар

Првиот срцев удар секогаш доаѓа неочекувано. Спречувањето на оваа состојба обично е насочено кон спречување на повторени напади со максимална контрола на телото.

Главните негативни фактори кои предизвикуваат релапси на проблемот се висок крвен притисок, атеросклероза, нарушен метаболизам на јаглени хидрати и висока коагулација на крв. Главната превенција во овие случаи е внимателно избрана сеопфатна терапија со лекови која спречува појава на масни плаки, ги додава потребните ензими на организмот, го нормализира крвниот притисок итн. Во исто време, строго е забрането да се менува дозата или да се воведува нови лекови без согласност на лекарот што посетува!

Најчесто, се доделува следнава шема:

 1. Антитромботична терапија со клопидогрел и аспирин.
 2. Прием на бета-блокатори (карведилол, бисопропол) и статини.
 3. Јадење омега-3 незаситени масни киселини и витамини.
 4. Терапија со не-фракционо инхибитори на хепарин и АКЕ.

Покрај лекови, важна улога во превенцијата има диета со минимум сол, полупроизводи, колбаси, колбаси и други производи што содржат холестерол и млечна маст (сирење, урда, путер, павлака, млеко ) Покрај тоа, ќе мора да се откажете од пушењето и алкохолот - исклучок се прави само за чаша црвено вино.

Како додаток, лекарот пропишува физикална терапија и умерено вежбање во форма на велосипедизам, танцување и пливање, како и дневно одење - сето тоа во умерени количини и не повеќе од 40 минути неколку пати неделно.

Како да си помогнете

Но, во секој од нас има орган што го прави токму тоа. Ова е срцето.

во просек, срцето на една личност се намалува 2,5 милијарди пати во текот на животот

Сепак, срцето не работи толку континуирано како што изгледа - секогаш постои фаза на дијастола во ритамот на контракции, односно релаксација. И така, човечкиот живот продолжува за овој орган - дел од секундата за напор, дел за одмор. Структурните карактеристики на срцевото мускулно ткиво (миокард) обезбедуваат ефективно обновување на потребните ресурси за време на дијастолата.

Дали некогаш сте имале грчеви, на пример, мускули на теле? Феноменот е доста чест и многумина го доживеале. Доколку нема хронични болести кои влијаат на метаболизмот, се јавува поради недостаток на снабдување со крв и хранливи материи. За да не навлегуваме во сложеноста на биохемијата, мускулот се бунтува и дава сигнал дека е потребно да се одмори.

Со нозе или раце, сè е едноставно. Грч? Неопходно е да се одморите, што секогаш ќе помогне ако нема болести придружени со редовни грчеви во мускулите. Масажата или светлосните движења помагаат затоа што се подобрува циркулацијата на крвта (перфузија), а крвта носи кислород, што го разградува вишокот метаболити кои предизвикуваат болка. Постепено, сè доаѓа во ред.

Но, со срцето овој број нема да работи, бидејќи таму ритамот на одмор е строго ограничен на фазата на дијастола, по што треба да работиме понатаму. Затоа, за телото е многу поважно да спречи најмал недостаток на срцевиот мускул.

Снабдувањето со крв во срцето се случува особено внимателно, преку специјални коронарни артерии. Орган со маса од 0,5% од вкупната количина прима 4% од целата крв. Многу е важно процесот на перфузија да се случи без неуспеси, бидејќи, за разлика од другите мускули, нормалното функционирање на секоја клетка е важно за срцето.

намалувањето на снабдувањето со крв се нарекува „исхемија“

Ако поради некоја причина срцето не прима крв, тогаш веднаш се појавуваат проблеми, растат како снежни топки кои се тркалаат од планина. Тие можат да се решат само со интервенција однадвор, што, како по правило, се состои во вонредно воведување на вазодилатациони супстанции во телото. На пример, како што е добро познатиот нитроглицерин.

Во повеќето случаи, можно е да се запре исхемијата на миокардот. Медицината има многу широк арсенал на средства за да се постигне оваа цел. Но, понекогаш не излегува сè и се развива неповратно оштетување на миокардот, кое се состои во некроза на дел од нејзините клетки. Во зависност од локализацијата на некротичната област од состојбата на пациентот, ова може да се рефлектира и во минлива болка и во ненадеен срцев удар.

Миокарден инфаркт носи огромен ризик за животот на пациентот, многу пати се зголемува со ненавремено обезбедување на медицинска нега. Што да направите ако сметката трае неколку минути? Прво, мора да бидете во можност да препознаете миокарден инфаркт. Второ, треба да знаете како можете да помогнете додека не пристигне брза помош. И трето, мора да се биде способен да размислува и да дејствува брзо.

Срцев удар се јавува и кај луѓе кои претходно доживеале срцев удар, и кај навидум сосема здрави луѓе. Се манифестира како болка во регионот на срцето, придружена со вознемиреност и страв од смрт - телото знае дека се случила некаква катастрофа и сигнализира за тоа на сите нивоа, од физичко до психолошко. Ова е многу важна точка.

Дури и за лекар, дијагнозата на миокарден инфаркт не е секогаш лесна. Оваа патологија е скриена под многу маски. Срцето може да не боли воопшто; болката може да биде локализирана во стомакот, левата рака, па дури и во долниот дел на грбот. Иако, се разбира, класичните манифестации со болка во регионот на срцето се статистички доминантни.

Со срцев удар, болката се јавува остро, не поминува од земање лекови, кои пациентот обично ја подобрил својата состојба и е придружена со низа други специфични симптоми. како:

 • нелагодност во градите
 • вегетативни манифестации - прекумерно потење, скокови на крвниот притисок
 • отежнато дишење, чија сериозност е во корелација со развојот на главната симптоматологија
 • нарушувања на срцевиот ритам и срцевиот ритам
 • страв од смрт

Важен аргумент во корист на миокарден инфаркт е физичката активност што му претходи или психоемоционалниот стрес. Комбинацијата на овие провоцирачки фактори со акутна болка во регионот на срцето и / или локализација во близина на него, и со барем еден од симптомите наведени погоре - сето ова ни овозможува да се сомневаме дека дошло до срцев удар.

Значи, лицето до тебе се разболе. Сликата е слична на миокарден инфаркт. Што да се прави?

Прво, треба да го ставите во седечка или полуседна положба. Бидете сигурни дека нема тесна облека, вклучувајќи елементи како вратоврска, што може да го отежни дишењето. Ако се појави неволја во затворен простор, отворете ги прозорците. Овие мерки се дизајнирани да го подобрат снабдувањето со кислород во крвта и да го намалат товарот на срцето.

Уверете го пациентот. Адреналинот е како камшик за срцето, и ако има неред, овој камшик само ќе ја влоши состојбата. Ако се развие срцев удар, тогаш зголемувањето на оптоварувањето на срцето ќе предизвика зголемување на фокусот на исхемија и последователна некроза, што е поголема, толку е потажна прогнозата. Со оглед на горенаведеното, лесните седативи како што е валеријаната не се излишни.

Многу често срцев удар се развива кај пациенти кои страдаат од коронарна срцева болест. Како по правило, таквите пациенти носат шишенце со антиангинални лекови, кои ги земаат за болка во срцето, на пример, истиот нитроглицерин или нешто поново како спреј за нитрат. Ако е така, лекот треба да се зема веднаш.

Ако лекот е неефикасен три минути, мора веднаш да повикате брза помош. Пациентот може да верува дека сега ќе се чувствува подобро и сè ќе помине, потсетувајќи на претходните напади на исхемија. Не го слушајте - ако болката помине, тогаш во првите минути по земањето на нитроглицерин. Ако не помине, нешто тргнува наопаку.

Во случај на неможност за итно пристигнување на брза помош, потребно е самостојно да се пренесе пациентот. Пожелно е, покрај возачот, присуство на друг патник кој може да ја следи состојбата на одделот.

Пред да пристигне брзата помош, можете да му дадете на пациентот аспирин или дипирон (прво подобро), но пред тоа, дефинитивно мора да откриете дали е алергичен на овие лекови. За да го забрзате лекот во крвта, можете да џвакате таблети. Аналгинот го намалува интензитетот на синдромот на болка, а аспиринот, покрај тоа, ја разредува и крвта и на срцето му станува полесно да ја пумпа низ садовите.

Ако е можно, обидете се да го измерите притисокот на пациентот. Ако горниот е над 130, долниот не е помал од 60 и чест пулс (над 80) - дајте бета блокатор (на пример, атенолол во доза од 25 мг). Cheвакај исто така. Запомнете дека бета-блокаторите го стеснуваат луменот на малите бронхии и поради тоа е контраиндициран кај пациенти со белодробни проблеми (опструктивен бронхитис, астма, итн.)

Ако некое лице се онесвести и престане да дише, мора веднаш да се изврши кардиопулмонална реанимација. што ќе му даде шанса да преживее.

vyzvat skoruyu pomosch 1 - Алгоритам на прва помош за лице со миокарден инфаркт дома

Секоја секунда, со која се случи оваа катастрофа, умира од миокарден инфаркт. Лавовскиот дел од смртните случаи се должи на доцнењето со прва помош. Ако пациентот влезе во болница - неговите шанси се зголемуваат многукратно.

Вкупната стапка на смртност од миокарден инфаркт е 50%; смртност во современите болници - околу 7%

Заклучок

Бидејќи сè се развива рапидно - другите се ограничени во можностите да спасат личност. Под овие услови, тешко е да се прецени улогата на факторите кои се чини дека се ситни и незначителни, почнувајќи од банални обиди да се увери пациентот.

Секоја ваша постапка може да стане онаа слама за која може да ја разбере организмот на некоја личност која е во близина. Значи, цврсто проучете ја едноставната низа на активности преземени со миокарден инфаркт. Можеби ова еден ден ќе спаси нечиј живот.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic