Абдоминален миокарден инфаркт ⋆ Третман на срце

Во лабораториската дијагностика, индикаторите како што се зголемување на нивото на леукоцити и сиалински киселини, откривање на Ц-реактивен протеин не се карактеристични карактеристики на срцев удар, затоа, тие не се земени предвид за диференцијација во итна дијагностика. Важна анализа е проучување на ензими кои разликуваат болести со симптоми на „акутен абдомен“ од срцев удар.

Други неинформативни анализи во овој случај ќе бидат крвни тестови за индикатори за аспартат и аланин аминотрансфераза. Крвен тест за креатин фосфокиназа, лактат дехидрогеназа трае време, а резултатите може да укажат на панкреатит, затоа обично оваа анализа не се спроведува ако треба итно да ја идентификувате причината за болеста. Индикативни податоци може да се добијат од коагулограмот. Кардиограмот може да открие знаци на некроза на срцето, но тие се појавуваат за еден ден.

Како што споменавме погоре, кај болест како што е миокарден инфаркт, абдоминалната форма бара хируршка диференцијација од патологии на други органи во абдоминалната празнина. Симптоми како што се болка во горниот дел на стомакот и епигастрична област во однос на позадината на гадење и повраќање може да укажуваат на панкреатит, гастритис во акутниот период, холециститис, егзацербација на жолчни камења, срцев удар.

Важно е да се знае под кои околности се појавиле болките. На пример, хепатална колика се јавува по масни и зачинети јадења. Болка при гадење ќе пречи на десната страна под ребрата, веднаш се манифестира максимално. Ако болката е предизвикана од абдоминален инфаркт, тие ќе се појават не само десно под ребрата, туку и во епигастрична област.

Акутниот холециститис се манифестира со зголемен жолчен меур, палпација открива болка во мочниот меур и црниот дроб. Со срцев удар, мускулите нема да бидат толку напнати и нема жолтица, како кај жолчни камења. Што се однесува до резултатите од тестот, со колика, индикаторот ALAT го надминува нивото на AcAt, алкалната фосфатаза се зголемува.

Во третманот на оваа форма на миокарден инфаркт, се користат истите средства како и со типичните манифестации. Болката не ја запира нитроглицерин, па затоа со нејзиното појавување вреди да се прибегне кон наркотични аналгетици.

Поради двосмисленоста на симптомите, болеста треба да се разликува од:

 • акутен панкреатит;
 • акутен холециститис;
 • труење;
 • воспаление на слепото црево;
 • интестинална опструкција.

За спречување на повторени напади, назначете:

 • бета блокатори;
 • антагонисти на калциум;
 • седативи;
 • антикоагуланси;
 • ангиопротектори.

Неопходно е да се исклучат претерано масна и пржена храна, прекумерна физичка активност, лоши навики. Доколку не се следат препораките на лекарите, релапсите се карактеристични за миокарден инфаркт. Одржувањето здрав начин на живот ќе помогне да се избегнат повторни напади. Храна богата со витамини и антиоксиданси помага да се заштитат крвните садови од негативните ефекти на патогените фактори.

Абдоминалниот миокарден инфаркт се маскира како симптоми на други срцеви заболувања и многу манифестации се совпаѓаат со болести кои не се поврзани со кардиоваскуларниот систем, што ја комплицира дијагнозата. Првите симптоми може да бидат слични на напад на холециститис, акутен панкреатит.

Оние кои имаат хронични гастроинтестинални заболувања, ваквите манифестации ги припишуваат на нивните болести, но ако се појави отежнато дишење, силна слабост, сино лице и усни, ладна пот, веднаш треба да повикате брза помош. Бидете сигурни да одите во болница за да подлежите на целосен преглед.

Кардиограмот обично се зема веднаш по пристигнувањето на брза помош, дури и пред хоспитализација, што помага да се постави точна дијагноза и да се обезбеди прва помош. На пациентот му се дава тромболитичка терапија, се администрираат антитромбоцитни агенси и хепарин.

Многу е важно абдоминалната форма на миокарден инфаркт да се препознае што е можно побрзо.

Главната потврда на оваа дијагноза ја дава ЕКГ. Тимот за брза помош мора да има пренослив електрокардиограф. Изгледот и големината на патолошките заби на кардиограмот може да укажуваат на локацијата и големината на погодената лезија. Ако резултатите од мобилниот преглед покажат повреда на спроводливоста на срцевиот мускул, тогаш пациентот треба итно да биде хоспитализиран.

Гастричната варијанта на МИ во болницата е разјаснета и конечно потврдена со употреба на лабораториски брзи тестови. Присуството на кардио-маркери во крвта укажува на оштетување на срцевиот мускул:

 • миоглобин и тропонини, протеини на мускулните клетки, тие влегуваат во крвотокот кога е нарушен интегритетот на мембраните;
 • AST и ALT се ензими чие зголемување укажува на оштетување на внатрешните ткива.

Исто така, се препорачува да се направи коронарна ангиографија.

Поради атипични симптоми на абдоминален миокарден инфаркт, потребно е да се спроведе диференцијална дијагноза со следниве болести:

 • панкреатит;
 • холециститис;
 • како чир;
 • токсикоинфекција со храна;
 • интестинална опструкција
 • воспаление на слепото црево;

Прелиминарната дијагноза се поставува врз основа на семејна историја и поплаки, како и физички преглед, кој открива болка и напнатост на абдоминалниот wallид при палпација. Точната дијагноза се поставува по лабораториски тестови: ЕКГ, ехокардиографија, коронарна ангиографија и МСКТ. Понекогаш на клиниките се прават тестови на крвта и за абдоминална форма на срцев удар.

Терапии

Откако ќе се разјаснат противречностите и ќе се утврди дијагнозата, продолжете со третманот. Покрај тоа, препорачливо е да започнете настани што е можно порано. Лекарите споделуваат терапија во акутниот период и подолго. Болката е отстранета од самиот почеток за да се исклучи шок од болка и последователна срцева слабост.

За ова, се користат морфиум и други наркотични аналгетици. На секои половина час се дава 2-5 мг морфиум, кој ја намалува болката и ги шири крвните садови кои го хранат срцето. Вреди да се земе предвид дека нитроглицеринот и другите нитрати кои ја отстрануваат ангината не помагаат при срцева некроза. Ако болката не се елиминира со нитроглицерин, ова само по себе укажува на можност за срцев удар.

Со некроза на срцевиот мускул, исто така се препишуваат антикоагуланси. Порано се користеле клексан и хепарин, сега е алтеплаза и урокиназа. Овие лекови помогнаа да се намали смртноста за 12%. Меѓу првите акции за реанимација, елиминацијата на недостаток на кислород зазема важно место.

За третман на оваа форма на болест, потребна е хоспитализација и хоспитализација.

Пациентот мора строго да почитува одмор во кревет, секоја моторна активност е забранета. Во процесот на опоравување, важно е да се избегнат стресни ситуации.

За брзо закрепнување, пропишан е комплекс на лекови, меѓу кои има:

 • Лекови против болки - аналгетици;
 • Седативи;
 • Бета-блокатори - ги шират садовите што го хранат миокардот;
 • Антикоагуланси - промовираат разредување на крв и спречуваат згрутчување на крвта;
 • Тромболитици - борба со постојните тромби;
 • АКЕ инхибитори.

Обично едно лице знае дека развива исхемична срцева болест и е подготвена за нејзино акутно манифестирање.

Во оваа ситуација, треба да следите јасен алгоритам на дејства:

 1. Повикајте брза помош.
 2. Легнете на кревет или софа, така што главата е подигната.
 3. Ставете една или две таблети нитроглицерин под јазикот и растворете ги, но не голтајте.
 4. По 5 минути, повторно земете две таблети од истиот „нитроглицерин“.
 5. Ако по 20 минути болката продолжи, пијте аспирин, исто така, две таблети.

Препорачливо е да се обезбеди пристап до свеж воздух.

Во болница, обично во одделот за интензивна нега, по потврдување на дијагнозата, започнува интензивно лекување.

 • аналгезија со силни аналгетици;
 • заштита на срцевиот мускул од хипоксија - кислородно гладување;
 • обиди да се раствори тромб со помош на специјални лекови, односно да се спроведе тромболиза;
 • хирургија доколку е потребно.

По отстранувањето на акутната состојба, постои долга фаза на комплексна терапија за рехабилитација. Од мојата пракса, можам да потсетам на многу примери за успешно лекување и да се вратам на активен живот кај пациенти кои ги следеа сите мои препораки.

Третман на абдоминален инфаркт се спроведува во болница за да се обезбеди постојан мониторинг на благосостојбата на пациентот. Терапевтски мерки вклучуваат комбинација на терапевтски методи со лекови.

Терапевтската техника се заснова на целосно ограничување на секоја моторна активност. Пациентот треба да остане смирен, вклучително и избегнување на стрес.

Се препорачува усогласеност со исхраната и остатокот од болницата.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Лекови

Третманот со лекови е насочен кон елиминирање на симптомите на болка, спречување на развој на болеста и компликации. Терапија со лекови вклучува:

 • аналгетски лекови за елиминирање на болката;
 • седативи за да го уверат пациентот;
 • бета-блокатори за проширување на носот;
 • антагонисти на калциум дизајнирани да го променат срцевиот ритам;
 • нитрати за ублажување на болката;
 • антикоагуланси кои спречуваат згрутчување на крвта;
 • разредувачи на крв;
 • тромболитици кои ги уништуваат постојните тромби;
 • бета-блокатори;
 • АКЕ инхибитори;

Во зависност од компликациите, други лекови може да бидат препишани на пациентот.

Операција

Честопати, лекарите не успеваат да ја дијагностицираат состојбата на време, а пациентот е во тешка ситуација, што бара хируршка интервенција:

 • Коронарна ангиопластика Наместо абнормалното стеснување на садот, инсталирана е метална цевка, која го поддржува проширениот сад и придонесува за нормален проток на крв.
 • Коронарна артериска бајпас калемење. За време на хируршката процедура, се создава заобиколен пат од вената на пациентот на некротично место, што овозможува враќање на протокот на крв.

Доколку е индицирано, може да се извршат други постапки, вклучително и трансплантација на срце.

Терапија

Во пракса, третманот на абдоминален миокарден инфаркт не се разликува од терапевтските мерки во типичните форми на оваа патологија.

Потребно е да се постават и да се подигнат нозете на пациентот над нивото на срцето. Во присуство на клокотиво дишење, невозможно е да се постави пациентот, потребно е удобно да се седи и да не се дозволуваат остри движења, важно е да се обезбеди пристап до свеж воздух. Ако нитроглицеринот е неефикасен, дајте му на пациентот џвакање таблета аспирин. Кога се изведува срцев удар, срцева масажа и вештачко дишење

По пристигнувањето, тимот за брза помош обезбедува итна реанимација, која се состои во ублажување на болката (наркотични и ненаркотични аналгетици) и обезбедување кислород на човечкото тело. Третман на миокарден инфаркт се изведува во стационарни услови, се пропишува строг одмор во кревет со ограничено движење.

На пациентот му е препишана терапија со лекови, која вклучува:

 • Антихипертензивни лекови.
 • Антиаритмични лекови во согласност со пулсот.
 • Антикоагуланси (со абдоминална форма, овие лекови се препишуваат под посебна контрола, бидејќи нивната масовна употреба може да доведе до гастроинтестинално крварење). Употребата на овие лекови се спроведува под постојан мониторинг на параметрите на коагулација на крв (коагулограм).

Современата медицина нуди хируршки методи на лекување. По стабилизирање на состојбата на пациентот врз основа на коронарна ангиографија, се вршат следниве видови на интервенции:

 • Стентирање - металната рамка се воведува во стеснетите делови на коронарниот сад. Операцијата се изведува со помош на специјална сонда, која ви овозможува да влезете во стентот преку феморалната артерија под надзор на рендгенска машина.
 • Операцијата за бајпас (CABG) е отворена операција, чија суштина е да се создаде дополнителна можност за проток на крв во некротичното место со трансплантација на сопствените вени на пациентот.

Прва помош за абдоминален миокарден инфаркт

Причината за дијагностичка грешка може да биде идентификување на срцев удар во позадина на хронични заболувања во абдоминалните органи. Со тешки симптоми на недијагностицирана природа, хоспитализација во cardiology е неопходна за да се постави конечна дијагноза.

Ако некое лице има симптоми наведени погоре и постои сомневање за абдоминална варијанта на миокарден инфаркт, мора да бидете во можност да дадете прва помош. Првично, треба да повикате брза помош, и да го ставите пациентот во половина седечка положба. Во просторијата треба да го отворите прозорецот, одврзете ја облеката за ништо да не го попречува пристапот на свеж воздух. Препорачливо е да се измери притисокот, ако е покачен и лицето има лекови од докторот, треба да се земат.

Со цел да се исклучи погрешната хоспитализација на пациент со срцев удар во инфективното одделение и со гастритис - во cardiology, потребно е да се отстрани електрокардиограм пред да патувате во болница. Во приближно 80% од случаите, промените во кардиограмот ќе покажат инфаркт на долниот дел на грбот.

За каква било болка која трае подолго време и не престанува по земањето лекови, особено ако постои сомневање за срцев удар, веднаш треба да побарате медицинска помош.

По приемот во медицинска установа, на пациентот му се дава ЕКГ и, по потврда на дијагнозата, итно се сместуваат во болница. Сите искусни лекари се придржуваат до ваквите тактики.

Во овој случај, состојбата на пациентот само се влошува, и по неколку дена болката стигнува до срцето. Постепено, болката се смирува и целосно исчезнува, но некротичните промени предизвикани од срцев удар ќе бидат видливи на ЕКГ.

Врз основа на претходното, можеме да заклучиме: за каква било болка во стомакот, без оглед на претпоставките, потребно е да се подложи на ЕКГ.

Методите за прва помош се исти како и со секој миокарден инфаркт. Главниот проблем е што луѓето околу не можат да ја детектираат абдоминалната форма, додека симптомите на типичен коронарен миокарден инфаркт им се познати на многумина.

За да ви помогнеме треба:

 1. Отстранете ја вишокот облека од пациентот што може да ја забави циркулацијата на крвта и дишењето.
 2. Да засади човек така што тој има на што да се потпре.
 3. Ако е присутен нитроглицерин, ставете една таблета под јазикот.
 4. Ако нападите на болка не престанат повеќе од три минути, треба да повикате брза помош или самостојно да го доставите пациентот во центар за медицинска нега (само во случаи кога повикувањето на лекар не е практично).
 5. Ако е можно, дајте му пијалок на аферин на заболениот, дозата треба да биде 300 мг, за најбрз ефект, се препорачува да го смачкате или џвакате, ова ќе помогне да се спречи некроза.

Компликации

Абдоминален инфаркт со погрешна дијагноза или третман може да биде комплициран:

 • аритмии;
 • перикардитис;
 • аневризми;
 • акутна срцева слабост;
 • руптура на wallидот на срцето;
 • синдром на пост-инфаркт;
 • тромбоза
 • невротрофични нарушувања;

Ако е предоцна да се започне со третман и да не се даде прва помош на време, пациентот може да развие ненадејна коронарна смрт. Исто така е важно да се поминат сите фази на рехабилитација по итен третман. Прочитајте за прогнозите во клиничкиот пример за абдоминална форма на акутен и други форми на миокарден инфаркт.

Превенција

Абдоминалниот инфаркт не е ново заболување, туку добро проучена патологија, затоа мерките за превенција се слични на препораките дадени за секаков вид срцев удар. Главната препорака е годишно да се подложува на рутински преглед од страна на А. cardiolогист, спроведе ЕКГ. Особено е важно да се направи ова за мажи кои го поминале 50-годишниот период и за жени за време на менопаузата.

Ако се открие атеросклероза, IHD, хипертензија кај некоја личност, тогаш во 60-70% од случаите ова може да стане предуслов за развој на срцев удар. На ваквите пациенти им се препорачува да направат коронарна ангиографија. Во студијата, можно е да се идентификуваат проблематичните области на садовите, доколку се детектираат сериозни лезии, се препорачува имплантација на стент, калемење на коронарна артерија. Ваквите операции се скапи, бараат долг престој во клиниката, не секогаш завршуваат добро.

За да избегнете манифестација на оваа болест, треба да следите едноставни правила:

 1. Редовно се подложува на лекарски преглед;
 2. Внимавајте на холестеролот во крвта, периодично мерете го крвниот притисок;
 3. Намалете ја масната храна и храната богата со „брзи“ јаглени хидрати;
 4. Вежбајте и одете на свеж воздух;

Придржувајќи се кон овие правила, можете да избегнете каква било форма на срцев удар, вклучително и абдоминален, да го намалите ризикот од други болести на кардиоваскуларниот систем.

Оштетувањето на крвните садови на срцето е многу полесно да се спречи отколку да се лекува.

За да го направите ова, мора да следите голем број едноставни правила:

 • ослободете се од штетните зависности како што се пушење и злоупотреба на алкохол;
 • променете ги навиките во исхраната со тоа што ќе изберете влакна и протеини на штета на вишокот маснотии и јаглехидрати;
 • зголемете ги аеробните вежби на најмалку 8000 чекори на ден;
 • дневно следете го крвниот притисок, годишно посетете ја клиниката за медицински преглед и направете ЕКГ;
 • земете 75 mg аспирин секој ден - но ова е погодно за луѓе со релативно здрав црн дроб и бубрези.

Препознавањето на абдоминална МИ е тешка задача дури и за искусен терапевт. Но, можноста за брзо примање кардиограм и брзи тестови кои ја потврдуваат некрозата во срцевиот мускул, во голема мера го поедноставуваат овој проблем. Каде што болниците и мобилните тимови се обезбедени со добра опрема, смртноста од нетипични форми на исхемија се намалува за 20-30%.

Го зголемува преживувањето по акутни срцеви циркулаторни нарушувања за 50-60% со знаење на самите пациенти со типични и нетипични знаци, како и правилата за итна самопомош.

Превентивните мерки се насочени кон спречување на развој на типичен миокарден инфаркт. За да го направите ова, потребни ви се:

 • Следете ја состојбата на срцевиот мускул. За да го направите ова, доволно е да се подложи на преглед со а cardiolогист.
 • Следете го холестеролот и крвниот притисок, со зголемување тие мора да се намалат.
 • Следете ја диетата, односно намалете го внесот на маснотии, заменувајќи ги со протеински производи, на пример, посно месо, како и грав, житарици, ореви, зеленчук и риба.
 • Следете ја физичката подготвеност, односно ослободете се од дебелината.
 • Редовно посветувајте време на физичка активност, особено кардио тренинг: трчање, пливање итн.

Исто така, важно е целосно да се откажете од пушењето и да се намали количината на консумиран алкохол што е можно повеќе, бидејќи овие производи имаат поголем ефект врз развојот на срцев удар.

Прогноза

Абдоминален миокарден инфаркт е една од опасните компликации на коронарна срцева болест (40% смртност). Погрешна дијагноза и недостаток на квалификувана итна помош може да доведе до смрт на пациентот. Но, со правилна дефиниција на болеста, прогнозата е доста поволна, пациентот останува во болница околу 25 дена.

Прогнозата на абдоминален инфаркт е комплицирана од фактот дека болеста во дијагностичката фаза често се меша со други, што може да го одложи третманот и да доведе до компликации.

Смртноста во болницата е исклучително ниска: приближно 20%. Нешто помалку од 8% од пациентите опоравени од срцев удар умираат во рок од 1 година.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic