Норма на крвниот притисок кај возрасните

броеви на крвен притисок - Норма на крвен притисок кај возрасниНорма кај возрасно лице се смета за притисок 120/80. Но, дали таквата вредност може да биде фиксна и да не се менува ако некое лице постојано се движи и е изложено на разни фактори?

Карактеристики на индикаторите за крвен притисок:

 • Ако сметаме дека сите луѓе се различни, секој има индивидуални карактеристики на телото, тогаш крвниот притисок сепак ќе отстапи малку од нормата.
 • Во моментот, иако современата медицина ги напушти застарените формули за пресметување на крвниот притисок, кои претходно ги земаа предвид полот, тежината, висината, возраста, итн. Како и да е, не ретко се однесува на минатите пресметки.

На пример, за слаби жени на возраст од 20-30 години, притисокот 110/70 се смета за нормален, и ако има отстапување од 20 mmHg, нивното здравје дефинитивно ќе се влоши. За спортски мажи на возраст од 20-30 години, нормата се смета за притисок 130/80.

Кога се мери притисокот, секогаш добивајте индикатори што значат следново:

 1. Првиот индикатор е систолниот или горниот притисок (пациентите го нарекуваат срце), кој е фиксиран во моментот на максимална контракција на срцевиот мускул.
 2. Вториот индикатор - дијастолен или помал (васкуларен) притисок, се бележи за време на екстремна мускулна релаксација.
 3. Пулсниот притисок ја означува разликата помеѓу срцевиот и васкуларниот притисок (нормално 20-30 мм).

Зошто е толку важна нормалната изведба? Факт е дека токму тој притисок, чијашто норма не е надмината, се смета за идеален за правилно функционирање на телото и неговите внатрешни органи, се намалува ризикот од развој на кардиоваскуларни болести.

Покрај крвниот притисок, се разликуваат следниве видови притисок:

Сепак, сите овие видови притисок предизвикуваат потешкотии во мерењето на индикаторите. Затоа, во скоро сите случаи, освен за хируршка интервенција, крвниот притисок се мери со методот Коротков.

Крвен притисок, возрасни норми

Како што веќе споменавме погоре, нормата за возрасен на возраст од 20-40 години се смета за точно 120/80, оваа вредност е предложена од медицинската литература. Нормалните стапки на возраст меѓу 16 и 20 години ќе бидат малку намалени. Постои такво нешто како работен притисок:

 1. Како по правило, скоро никогаш не е во согласност со нормата, но во исто време лицето се чувствува одлично, нема поплаки.
 2. Таквиот притисок е порелевантен за луѓето над 60 години на кои им е дијагностицирана хипертензија.

42475 - Норма на крвниот притисок кај возраснитеДијагнозата на артериска хипертензија се поставува кога индикаторите од 140/90 се надминуваат на возраст од 20-40 години. Многу постари луѓе над 60 години се чувствуваат одлично со стапки од 150/80.

Во овој случај, притисокот не треба да се намалува. Факт е дека атеросклерозата на мозочните хемисфери настанува со возраста, а со цел да се обезбеди целосна циркулација на крвта, неопходен е поголем притисок.

Може да се даде друг пример, младите хипотензиви на возраст од 20-30 години го живеат целиот свој живот со притисок од 95/60, и ако имаат идеален притисок од 120/80, тогаш сите симптоми на хипертензивна криза ќе се манифестираат. Крвен притисок, норми според возраста:

 • Под 20 години за мажи 122/79, за жени 116/72.
 • Под 30 години за мажи 126/79, за жени 120/75.
 • 30-40 години за мажи 129/81, за жени 127/80.
 • 40-50 години за мажи 135/83, за жени 137/84.
 • 50-60 години за мажи 142/85, за жени 144/85.
 • 70 години за мажи 142/80, за жени 159/85.

Табелата јасно покажува дека жените до 30-40 години имаат понизок крвен притисок отколку претставниците на посилниот пол, а од 40 до 70 години, крвниот притисок станува повисок.

Сепак, ова се просечни индикатори за возраста на една личност. Постојат многу фактори кои влијаат на индикаторите за притисок. На остар скок на притисок подеднакво влијаат и младо момче на возраст од 20 години и постара жена по 60 години.

Врз основа на медицинска статистика, може да се каже дека мажите над 40 години кои пушат, имаат прекумерна тежина и имаат историја на дијабетес се изложени на поголем ризик. За таква возрасна група, потребно е постојано следење на нивниот притисок.

При притисок од 280/140, започнува хипертензивна криза, која мора веднаш да се запре. Во овој случај, прво треба да повикате брза помош, и пред нејзиното пристигнување, обидете се сами да го намалите притисокот.

Можно е да се измерат индикаторите не само на рацете, туку може да се измери и притисокот врз нозете. Како по правило, притисокот врз нозете и рацете не се разликува повеќе од 20 mmHg.

Ако овој индикатор е надминат, а притисокот врз нозете е поголем отколку на рацете, тогаш предизвикајте аларм.

Крвен притисок кај деца и адолесценти

оригинал 2 - Норма на крвниот притисок кај возраснитеПараметри Крвниот притисок кај децата се разликува од возрасните. Крвниот притисок се зголемува, почнувајќи од раѓањето на детето, тогаш неговиот раст станува побавен, има некои скокови во адолесценцијата, откако ќе се стабилизира притисокот како кај возрасен.

Садовите на новороденото бебе се еластични, нивниот лумен е доволно широк, мрежата на капилари е поголема, така што за него нормалниот притисок е 60/40. Како што детето расте и неговото тело се формира, неговиот крвен притисок се зголемува од година во година и изнесува 90 (100) / 40 (60).

Неодамна, хипертензија се дијагностицира кај деца и адолесценти:

 1. Изложеност на висок крвен притисок се забележува при преструктуирање на телото.
 2. Пубертетот е опасен затоа што лицето во тоа време веќе не е дете, но исто така не е и возрасно лице.

Често на оваа возраст, нестабилноста на нервниот систем доведува до остри падови на притисок. Патолошките абнормалности треба да се забележат на време и веднаш да се отстранат. Ова е задача на родителите.

Најчестите причини за висок крвен притисок кај деца и адолесценти вклучуваат:

 • Прекумерна тежина
 • Стравови и искуства на децата кога детето ги акумулира во себе, без да им каже на родителите.
 • Недостаток на физичка активност, што е карактеристично за скоро сите современи деца, бидејќи тие се страстни за компјутерски игри, и се движат само на часови по физичко образование.
 • Кислородно гладување на ткивата, односно детето поминува многу малку време на свеж воздух.
 • Злоупотребата на мрсна храна, брза храна, чипс, слатка сода и други работи што децата многу ги сакаат.
 • Прекршувања на ендокриниот карактер.
 • Патолошка состојба на бубрезите.

Сите овие околности негативно влијаат на телото на еден тинејџер, затоа, васкуларната напнатост се зголемува, срцето функционира со поголемо оптоварување, особено левиот дел.

Ако ништо не е направено, тогаш може да се дијагностицира тинејџер со артериска хипертензија или невроциркулаторна дистонија од било кој тип со мнозинство.

Како да го откриете крвниот притисок?

тлак - Норма на крвниот притисок кај возраснитеСекоја личност треба да ги знае своите параметри на нормален притисок, ова ќе му помогне да избегне сериозни проблеми во иднина. Но, како знаете каков крвен притисок има лицето?

Од една страна, се чини дека тука нема ништо комплицирано, ставете манжетна, испумпувајте воздух, полека ослободувајте и слушајте, а потоа снимете ги податоците.

Но, како што покажува практиката, повеќето возрасни пациенти, извршувајќи ја постапката за мерење самостојно, прават многу грешки, како резултат, добиваат неточни податоци.

За да добиете точни бројки на крвен притисок, мора да ги следите овие правила:

 1. Пред да измерите, треба да бидете смирени половина час.
 2. Половина час пред мерењето, не можете да пушите.
 3. Кога се мери веднаш после јадење, бројките ќе бидат со грешки во голема мера.
 4. Најдобра позиција за мерење е да седите на стол, и да го потпрете грбот на неговиот грб.
 5. Раката со манжетната треба да биде на ниво на градите.
 6. Полн мочен меур го зголемува крвниот притисок за 7-9 mmHg.
 7. За време на постапката, не можете да се движите и гестикулирате, исто така, не се препорачува зборување.

Крвниот притисок секогаш треба да се мери на двете раце, секундарните мерења треба да се прават на раката каде што притисокот бил поголем. Ако има премногу разлика помеѓу рацете - тоа не е нормално, треба да се консултирате со а cardiolогист, за детали за тоа како правилно да се измери притисокот може да се најдат на страниците на нашата веб-страница.

Чекор-по-чекор мерење на крвниот притисок со механички монитор за крвен притисок:

 • Ставете ја манжетната така што ќе биде над 3-4 см над улнарната јама.
 • Нанесете стетоскоп на внатрешното преклопување на лактот, вметнете во ушите. Во тоа време, можете да слушнете јасни отчукувања на пулсот.
 • Надувајте воздух на 200-220 mm, а потоа многу полека започнете да крварите воздух, фокусирајќи се на броевите на тонометарот. Кога ослободувате воздух, потребно е да го слушате ритамот на пулсот.
 • Веднаш штом се слушна првиот пулс, треба да го регистрирате горниот крвен притисок.
 • Кога ударите ќе ги снема, можете да го поправите понискиот крвен притисок.

За да се знае пулсниот притисок, потребно е да се земе помал притисок од горниот притисок и да се добијат индикаторите.

Нијанси на мерење на крвниот притисок

слика 910 - Норма на крвниот притисок кај возраснитеНаучниците го утврдија фактот дека кога се мерат со методот Коротков, добиените индикатори се разликуваат за 10% од реалната вредност. Ваквата грешка се откупува со леснотијата и достапноста на постапката, додека обично таа не завршува со едно мерење, што помага да се минимизира грешката.

Индикатори на притисок од човечки тен:

 1. Пациентите не се разликуваат по иста фигура, на пример, кај послаби луѓе Крвниот притисок е секогаш помал.
 2. Кај густо тело, сè е обратно, повисоко отколку што е реално. Оваа разлика помага да се израмни манжетната со ширина поголема од 130 mm.
 3. Вреди да се напомене дека не само што има целосни луѓе, туку има и такви дијагнози како дебелина од 3-4 степени, што го отежнува мерењето на раката на една личност.
 4. Во ова олицетворение, потребно е да се измери на ногата, користејќи специјална манжетна.

Често, лекарот прима лажни мерења. Факт е дека постои такво нешто како „синдром на бело палто“, кога пациентот е премногу загрижен за прием на лекар, како резултат, тонометарот покажува поголеми вредности отколку што е всушност.

Во овој случај, лекарот пропишува секојдневно следење. Манжетната на рамото е фиксирана на пациентот и е поврзана со посебен механизам, кој во одредени интервали привлекува воздух и ги поправа индикаторите за крвен притисок.

Ако е забележано дека притисокот редовно се зголемува, треба да контактирате со вашиот лекар, во раните фази на болеста доволно е да го промените вашиот животен стил, како резултат на што притисокот се нормализира. За тоа кој притисок се смета за нормален и кој е зголемен - во видеото во оваа статија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic