Малигна артериска хипертензија - какви се тие, симптоми и третман

1 8 - Малигна артериска хипертензија - какви се тие, симптоми и третманТочните фактори за развој на малигната форма на хипертензија сè уште не се утврдени. Но, честопати силното зголемување на крвниот притисок е поврзано со нарушено функционирање на бубрезите и кардиоваскуларниот систем. Покрај тоа, студиите покажаа дека таквата болест се појавува како резултат на стеноза на бубрежната артерија.

Друг фактор во развојот на болеста е штетниот ефект на хемикалиите произведени од погодените бубрези. Кога крвните садови се стеснуваат, текот на хипертензијата станува потежок. Во исто време, производството на други супстанции е потиснато, со чија помош се прошируваат артериите и вените.

Покрај оштетувањето на бубрезите, други причини за малигна хипертензија се:

 1. микроангиопатии;
 2. нарушување на рамнотежата на вода-електролит;
 3. нагло зголемување на крвните нивоа на супстанциите што ги стеснуваат крвните садови.

Водечките манифестации на болеста вклучуваат:

 • оштетување на видот;
 • бледа кожа со земјена нијанса;
 • диспнеа;
 • намалување на телесната тежина;
 • повреда на церебралната циркулација;
 • грчеви.

Покрај тоа, симптомите на малигна хипертензија се постојан пораст на крвниот притисок, развој на хипертензивна енцефалопатија и зголемување на пулсниот притисок.

Последиците

1 9 - Малигна артериска хипертензија - какви се тие, симптоми и третманМалигна артериска хипертензија е сериозна и сериозна болест. Во отсуство на третман за такво заболување, се развива бубрежна инсуфициенција и други не помалку опасни компликации.

Патологијата доведува до значителни промени во дното, поради што отекува дискот на оптичкиот нерв, се јавува загуба на крв и се лачи ексудат. Често, во однос на позадината на оштетување на мрежницата и крварење, видот исчезнува нагло на едно или две очи одеднаш.

Последиците од хипертензија и висок крвен притисок за време на малигната хипертензија се како што следува:

 1. хипертрофија на левиот стомак;
 2. откажување на бубрезите;
 3. стратификација на аневризма на аортата;
 4. оштетување на видот;
 5. руптури на крвни садови;
 6. анемија.

Вреди да се напомене дека во повеќето случаи, ако болеста не се лекува, хипертензивните пациенти умираат. Најчести причини за смрт се оштетување на бубрезите и срцев удар.

Главната цел на терапијата за малигна хипертензија е да се намали притисокот до потребните нивоа, да се спречи појава на кардиоваскуларни компликации (IHD, мозочен удар, срцева слабост, хипертрофија на LV, итн.), Да се ​​подобри квалитетот на животот на хипертензија и да се намали смртноста.

Таквите цели може да се постигнат преку интегриран пристап кој се состои од детоксикација, лекови, не-лекови и хируршки методи.

Водечките принципи на не-лекови терапија се:

 • ограничување на внесувањето на животински масти;
 • нормализација на телесната тежина;
 • откажување од пушење и алкохол;
 • внес на калциум, магнезиум и калиум;
 • умерена физичка активност;
 • ограничен внес на сол.

Поради фактот што малигната форма на хипертензија е комплексна, нејзиниот третман треба да се комбинира и да се состои од лекови кои влијаат на различни процеси на патогенезата на болеста.

Следниве лекови се користат за лекување на малигна хипертензија:

 1. бета блокатори;
 2. психотропни и невротропски лекови кои имаат мравка>1 10 - Малигна артериска хипертензија - какви се тие, симптоми и третманВреди да се напомене дека пред да се спроведе терапија со лекови, треба да ја земете предвид природата и големината на зголемувањето на притисокот, да го оцените функционирањето на бубрезите, срцевиот ритам, истовремените болести, уставот на пациентот и состојбата на централната хемодинамика.

Првично, притисокот може да се намали не повеќе од 25% од почетните вредности. Понатаму, ако состојбата на пациентот е нормална и нема симптоми на бубрежна инсуфициенција, коронарна и церебрална инсуфициенција - Крвниот притисок се намалува на потребното ниво.

Кај пациенти со малигна хипертензија, механизмите за авторегулација се нарушени во виталните органи (бубрезите, мозокот). Затоа, неписмено намалување на притисокот кај такви пациенти ќе доведе до развој на опасни компликации.

Методи за намалување на крвниот притисок, каде што се користи режим на третман со една или две компоненти за малигна хипертензија, е неефикасен. Од овие причини, се користат комбинации на 3 или 4 лекови од прв ред. На пример, ACE + антагонист на калциум + диуретици или диуретик + ACE + бета-блокатор.

Ефективни тројни комбинации за малигна хипертензија се:

 • Диуретици + антагонисти на калциум + бета блокатори. Оваа комбинација е многу силна.
 • Антагонисти на рецептори Т1 А + диуретици + блокатори на калциумови канали. Оваа комбинација ви овозможува да го намалите крвниот притисок во нормала кај хипертензивни пациенти со ISH или дијабетес мелитус.
 • АКЕ инхибитори + антагонисти на калциум + диуретици.
 • Бета-блокатори + ACE инхибитори + антагонисти на калциум. Добра комбинација за третман на хипертензија во комбинација со коронарна срцева болест.
 • Агонисти на рецептори на имидазолин + алфа-адренергични антагонисти + инхибитори на АКЕ. Поволна комбинација за третман на малигна хипертензија, која е придружена со дијабетес или метаболен синдром со нетолеранција на алфа блокатори и присуство на контраиндикации.

При избор на метод за лекување на хипертензија со оштетување на целните органи, потребно е да се земе предвид дека треба да се изврши корекција на бубрежната, цереброваскуларната и коронарната инсуфициенција. Подеднакво е важно да се оцени интеракцијата на антихипертензивните лекови со лекови од други групи.

Значи, кардиопротективните, натриуретичните и вазодилатационите ефекти на АКЕ-инхибиторите кога се земаат заедно со Аспирин и Индометацин кај хипертензивни пациенти со ОИ и CHF се значително намалени. Покрај тоа, ефектот се влошува ако ACE инхибиторите се комбинираат со NPS, вклучително и селективни инхибитори на циклооксигеназа-2.

1 11 - Малигна артериска хипертензија - какви се тие, симптоми и третманАко главниот третман не бил доволно ефикасен, тогаш дополнителни групи на лекови се вклучени во терапијата, како што се блокатор / Доксазосин (земен 2-4 мг наутро) и Епросартан (Солви Фарма - 600 мг сутра), што побрзо отколку АКЕ инхибиторите го намалуваат горниот притисок.

Покрај тоа, може да се препишат антагонисти на 12-имидазолин рецептори. Моксонидинот припаѓа на такви средства, тој често се препишува за дијабетес.

Простагландин Е2 (Динопростон) се администрира интравенски, се користи како дел од комбинирана терапија. Отпрвин се прават 2-4 инјекции, а потоа се отстранува отпорноста на други лекови.

Исто така, лекарот може да препише натриум нитропрусид, кој се администрира капе. Сепак, со кршење на церебралната циркулација, овој лек е контраиндициран.

Исто така, може да се спроведат екстракорпорални методи за прочистување на крвта: во случај на ренална инсуфициенција, хемофилтрација или хемодијализа, во други случаи, плазмафереза ​​или хемосорпција.

Со едем, отпорност на диуретици, се спроведува изолирана ултрафилтрација на крвната плазма. Во отсуство на подобрувања и присуство на уремија, неопходна е трансплантација на бубрег.

Со есенцијална хипертензија, се спроведува коарктација на аортата, еднострано смален бубрег, алдостеронизам (примарен), феохромоцитом, операција.

Покрај тоа, употребата на Моксонидин за хипертензија, во комбинација со дијабетес тип 2 и отпорност на инсулин, значително ја подобрува прогнозата и ја намалува веројатноста за развој на кардиоваскуларни компликации.

Покрај тоа, при лекување на малигна хипертензија, мора да се запамети дека може да биде потребно да се отстрани вишокот на натриум со интензивна администрација на диуретици.

Покрај тоа, во текот на терапијата, треба да се даде предност на агенси со постојано ослободување или на ретардирани видови. Така, може да се избегне зголемување на притисокот на сутра и појава на кардиоваскуларни компликации.

Исто така, треба да запомните дека ефектот на АКЕ-инхибитори се чувствува само по 14 дена, а БАБ по 4-6 недели од почетокот на терапијата.

Со малигна хипертензија 1 пат месечно во клиниката, се спроведува клиничко набудување, вклучително и такви мерки:

 • биохемиски (концентрација на уреа) и општ тест на крвта;
 • мерење на притисок;
 • преглед на дно
 • ЕКГ;
 • проучување на невролошкиот статус;
 • Анализа на урина.

Лекарот ќе каже за опасноста од артериска хипертензија на видеото во овој напис.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic