Крвен притисок горен и долен - што значи 120-80 кај една личност

72380 - Крвен притисок горен и долен - што значи 120-80 кај една личностГлавниот предмет на човечкото тело се смета срцето. Тоа е таа што пумпа крв низ 2 кругови на крвни садови, кои се разликуваат по големина.

Малиот се наоѓа во белите дробови, каде што ткивото е збогатено со кислород и се ослободува од јаглерод диоксид. И во поголем круг, крвта се шири помеѓу сите внатрешни органи и системи на една личност.

За да одржите таков циклус во човечкото тело, потребен ви е крвен притисок, кој се создава со контракции на миокардот. Ако го слушате ритамот на срцето, јасно можете да слушнете два звука што се разликуваат по јачината на звукот.

Како по правило, првиот звук е малку погласен од вториот. Прво, постои контракција на коморите, откако ќе се намали атриумот, се прави кратка пауза.

Во фаза на контракција, се формираат горен притисок (систолен) и пулс, кој делува како негов дериват. Помал притисок се карактеризира со фаза на релаксација на миокардот.

Два система на нејзино регулирање учествуваат во одржување на нормалниот крвен притисок:

 • Нервна регулација.
 • Хуморална регулација.

Механизмот на нервна регулација е тоа што во theидовите на големите артериски садови се наоѓаат специфични рецептори кои фаќаат флуктуации на притисокот.

Во ситуации кога притисокот е висок или низок, рецепторите испраќаат нервни импулси до центарот на мозочните хемисфери, од каде доаѓа сигналот, кој е фокусиран на стабилизирање на притисокот.

Хуморалната регулација влијае на хемодинамиката преку синтеза на специјални супстанции - хормони. На пример, во ситуации на брзо намалување на крвниот притисок, надбубрежните жлезди предизвикуваат производство на адреналин и други супстанции насочени кон зголемување на крвниот притисок.

Вреди да се напомене дека механизмот што го одржува нивото на нормален притисок кај здраво лице, во присуство на патолошки состојби, доведува до постојано зголемување на притисокот со сите негативни последици.

Висок крвен притисок, зголемен крвен притисок, честопати се поврзуваат со оштетена бубрежна функција, во медицинската пракса, овој феномен се нарекува бубрежна хипертензија. Обично, бубрежна притисок е особено честа појава кај пациенти помлади од 30 години.

Норма индикатори за луѓе од различни возрасни групи:

 1. 15-21 години - 100/80, дозволена е толеранција од 10 мм.
 2. 21-40 години - 120 / 80-130 / 80.
 3. 40-60 години - до 140/90.
 4. По 70 години - 150/100.

Како по правило, кај постари лица, хипертензија обично се дијагностицира. Просечната изведба е 150/100, но тоа се случува 160 / 90-100.

Што значи горниот крвен притисок?

388 - Крвен притисок горен и долен - што значи 120-80 кај една личностМеханизмот на формирање на горниот крвен притисок се спроведува со помош на контракција на коморите.

Водечката улога припаѓа на левата комора, оваа ситуација се должи на фактот дека тоа е левиот оддел што треба да пумпа крв низ васкуларната мрежа на човечкото тело. Десната комора влијае само на васкуларниот систем на белите дробови.

Кога се мери крвниот притисок, воздухот се пумпа во манжетната додека не запре пулсот во улнарната артерија. После тоа, воздухот полека се спушта. Пулсот може да се слушне преку телефондоскоп, неговиот прв ритам е крвни бранови поради моќната контракција на коморите.

Во овој момент, броевите на манометарот означуваат нумерички индикатор што значи горните граници на крвниот притисок. Што го одредува систолното значење? Како по правило, тоа е предизвикано од такви фактори:

 1. Со каква сила се собира срцевиот мускул.
 2. Напнатоста на крвните садови, што значи дека се зема предвид и нивната отпорност.
 3. Колку пати по единица време срцето се стегало.

Крвниот притисок и пулсот се вредности кои се цврсто меѓусебно поврзани. Пулсот го покажува срцевиот ритам, овој индикатор е одговорен за количината на крвен притисок во садовите.

Многу фактори влијаат на пулсот, како и на притисокот:

 • Емоционална позадина.
 • Животна средина.
 • Пушење, алкохол, дрога.

Ако пулсот и крвниот притисок постојано се зголемуваат, додека нема разумни причини за тоа, најверојатно ќе се појават патолошки процеси.

Идеалниот систолен притисок е 120 mmHg, нормалниот опсег е од 109 до 120. Во случаи кога горниот крвен притисок е повеќе од 120, но помалку од 140, можеме да зборуваме за претходна хипотензија. Ако крвниот притисок е поголем од 140, се дијагностицира висок крвен притисок.

Артериската хипертензија се дијагностицира само во оние случаи кога притисокот е висок подолго време. Единствените зголемувања не се сметаат за отстапување од нормата.

Систолниот притисок има долна граница од 100 mmHg. Ако се спушти понатаму, пулсот исчезнува, лицето се онесвести. Притисок 120/100 може да укаже на заболување на бубрезите, оштетување на бубрежните садови, болести од ендокрина природа.

Понекогаш тие велат „срцев“ за горниот притисок, ова е дозволено за пациентите, но тоа не е сосема правилно од медицинска гледна точка. На крајот на краиштата, не само срцето, туку и крвните садови влијаат на параметрите на крвниот притисок.

Што значи понизок крвен притисок?

arterialnoje davlenie 04 - Крвен притисок горен и долен - што значи 120-80 кај една личностПомал притисок значи хемодинамика во состојба на релативен одмор на срцевиот мускул. Васкуларните лумени се исполнети со крв и бидејќи течното ткиво е доста тешко, тоа има тенденција да се спушта.

Ова значи дека васкуларниот систем, дури и со срце што мирува, е во тензија за да го одржи дијастолниот притисок.

Понискиот број на крвен притисок се бележи во моментот кога се јавува тишина во телефондоскопот. Норма и отстапувања на долниот притисок:

 1. Оптималната вредност е до 80.
 2. Максималната вредност на нормата е 89.
 3. Висок крвен притисок - 89/94.
 4. Мала хипертензија - 94/100.
 5. Умерена хипертензија - 100/109.
 6. Р'С ‹СЃРѕРєРѕРµ АртериР° Р» СЊРЅРѕРµ РґР ° РІР »РµРЅРёРµ -“ Р ± РѕР ”РμРμ 120.

Ако хипотониката има помал број помалку од 65, тогаш ова се заканува со заматување на свеста и несвестица, како резултат на ова, со такви индикатори, треба веднаш да повикате брза помош.

Сепак, има луѓе кои никогаш немале дијастолен притисок еднаков на бројката 80, нивните индикатори можат да бидат помали од 80 или повеќе, но во исто време, поради нивните индивидуални карактеристики, ова е природна состојба на телото.

Разликата помеѓу горниот и долниот крвен притисок

Откако сфатив што е крвен притисок, треба да ја разберете суштината на разликата помеѓу систолниот и дијастолниот притисок:

 • Врз основа на фактот дека оптималниот притисок е 120/80, можеме да кажеме дека разликата е 40 единици, овој индикатор се нарекува пулсен притисок.
 • Ако разликата се зголеми на 65 или повеќе, ова се заканува на развој на кардиоваскуларни патологии.

Како по правило, голем јаз во пулсниот притисок се јавува кај постари лица, токму на оваа возраст се јавува изолиран систолен крвен притисок. Колку е постаро лицето, толку се поголеми ризиците за развој на систолна хипертензија.

На степенот на пулсниот притисок влијае влијанието на проширувањето на аортата и соседните артерии:

 1. Аортата се карактеризира со висока растегливост, што се намалува со возраста како резултат на природното влошување на ткивата.
 2. Еластичните ткива се заменуваат со колаген, кои се поригидни и практично не се еластични.
 3. Покрај тоа, со возраста, се формираат холестеролни плаки, калциумови соли, како резултат на што, колку повеќе се, толку е полошо аортата се протега. И зад ова, theидовите на артериите, затоа, горниот и долниот притисок имаат голема разлика.

Високиот пулсен притисок негативно влијае на кардиоваскуларниот систем и може да доведе до мозочен удар.

Ако има абнормални индикатори на горниот или долниот притисок - ова е повод да посетите лекар. Обидите сами да се справат со проблемот можат да доведат до негативни последици и компликации. Границите на крвниот притисок ќе им кажат на експертите во видеото во оваа статија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic