Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

Тромбот може да биде париетален и може да лебди. Ако згрутчување на крвта се наоѓа во близина на холестеролна плакета, тогаш тоа ќе излезе со помала веројатност од пловечкиот тромб. Вториот „седи“ на тенка нога, која има слаба приврзаност со васкуларниот wallид. Лебдечките згрутчувања на крвта најчесто доведуваат до развој на белодробна емболија и мозочни удари.

Залутаните тромби, кои претставуваат сериозна закана за животот, исто така може да бидат присутни во телото.

Згрутчување на крвта може да се појави како резултат на следниве влијанија:

Протокот на крв е значително забрзан.

Згрутчување на крвта формиран во широк сад.

Ногата на тромб е слаба.

По разделувањето, тромб започнува патување со проток на крв низ васкуларното корито. Во тоа време, тој често се распаѓа на мали фракции. Еднаш во сад што не ја надминува својата големина, згрутчување на крвта го заглавува. Ова повлекува запирање на протокот на крв и ја нарушува исхраната на екстремитетот или органот. Оваа патолошка состојба се нарекува оклузија.

Ако навремено се препознае дека во човекот се појавил тромб, ова може да му го спаси животот.

Последиците од катастрофата што може да се случи се како што следува:

Згрутчување во мозочен сад се нарекува мозочен удар. Неговите главни карактеристики: нарушувања на говорот, асиметрија на лицето, нарушена координација на движењата, парализа на екстремитетите. Ако тромб влезе во вената на мозокот, тогаш лицето ќе страда од вртоглавица, главоболки, заматен вид, итн.

Ако тромбот влезе во коронарните артерии, пациентот развива миокарден инфаркт. Едно лице доживува силна болка во регионот на срцето, во вратот, стомакот, помеѓу лопати.

Мезентеричниот тромб доведува до цревна васкуларна емболија. Во исто време, едно лице доживува силна болка во стомакот, што се случува неочекувано, против позадината на апсолутната благосостојба. Ова е причината за непосредниот повик на тимот за брза помош. Ако на некое лице не му биде обезбедена итна помош, ова ќе доведе до смрт на цревното ткиво, инфекција на перитонеалната празнина и смрт.

Кога згрутчување на крвта ќе заглави сад што го храни екстремитетот, ова може да повлече нејзина гангрена. Симптоми на емболија на вените на рацете или нозете се силна болка, сино ткиво на соодветно место.

Блокирање на тромб на пулмонална артерија е најсериозната состојба, која често завршува со смрт на пациентот. Тромб може да влезе во белодробната артерија од вените на долните екстремитети. Најчесто ова се случува во позадина на тромбофлебитис. Со белодробна емболија, едно лице може да умре за неколку минути од срцева или белодробна слабост.

Ако некое лице има еден или повеќе од горенаведените симптоми, не треба да се двоумите да контактирате со лекар. Кога постои сомневање за тромбоза, потребно е да му кажете на лекарот за ова, што ќе ја олесни дијагнозата. Ако некое лице знае дека страда од атеросклероза, тромбофлебитис, корорнарна срцева болест и други болести кои се поврзани со ризик од згрутчување на крвта, треба да го известите вашиот лекар.

Вреди да се напомене дека околу 50% од луѓето кои имале тромбоза не доживеале никакви патолошки симптоми се додека не се појави акутно нарушување на циркулацијата.

Следниве симптоми можат да ви помогнат да пронајдете тромб:

Најчесто, згрутчувањето на крвта е локализирано во вените на долните екстремитети. Развиениот систем на вени што се појавуваат под кожата може да ја предложи идејата за тромбоза. Садовите може да се набијат, понекогаш стануваат воспалени, што може да се види од црвенилото на кожата и болката што се јавува кога ќе ги допрете. Ако ја допрете оваа област, можете да ја почувствувате топлината.

Згрутчување на крвта што се формирало во длабоки вени може да се почувствува со оток на карактеристично место, општа слабост и необјаснети скокови на телесната температура.

Ако некое лице има згрутчување на крвта, тогаш е невозможно да се одложи повикот на екипажот за брза помош. Покрај тоа, без специјална опрема, дури и лекарот не може да постави точна дијагноза. Затоа, жртвата мора итно да биде хоспитализирана.

Може да има два режима на третман за тромбоза: или на пациентот му е препишана корекција на лекови или се упатуваат на операција.

Терапија со лекови вклучува:

Назначување на антикоагуланси. Овие лекови придонесуваат за разредување на крвта (Хепарин, Варфарин).

Курс третман со статини.

Назначување на тромболитици, неопходни за растворање на тромб.

Ако проблемот не може да се реши со помош на лекови или некое лице развие компликации од тромбоза, му е прикажана операција наречена тромбектомија. Исто така е можно да се постават специјални филтри за кава кои ќе „фатат“ тромби, спречувајќи ги да ги затнат виталните садови.

Кај луѓето чии крвни роднини страдале од тромбоза, ризикот од развој на слична болест ќе биде голем. Затоа, треба редовно да ве испитува лекар за да откриете опасни израстоци на крвните садови. Современата медицина ги има сите потребни алатки за откривање на тромб и спречување на негово одвојување.

Ако крвта на една личност се карактеризира со зголемена коагулабилност, тој ќе препише лекови (антитромбоцитни агенси). Понекогаш треба да се земат за цел живот. Треба да се напомене дека само лекар може да ги препорача, во спротивно може да предизвикате сериозна штета на сопственото здравје.

Ако лекарот дијагностицира згрутчување на крвта, што може да се појави со висок степен на веројатност, тогаш пациентот е итно хоспитализиран и подготвен за операција.

Луѓето со тромбоза треба јасно да ги следат медицинските упатства. Не им се препорачува да прават топла бања, да одат во сауни и бањи, бидејќи сите овие постапки помагаат да се зајакне протокот на крв низ садовите. Забраната е воведена и за посети на простории за масажа и за употреба на компреси за затоплување.

Така што крвта не стагнира во вените, потребно е да се движите што е можно повеќе, да се занимавате со физичка култура, да одите многу.

Ако пациентот има ризик од одвојување на тромб, тогаш му се покажува строг одмор во кревет. Само-лекување на тромбоза или иден третман во овој случај е неприфатливо.

Мени со храна што го намалува холестеролот во крвта треба да биде приоритет. Ова ќе спречи формирање на атеросклеротични наслаги на садовите, и затоа ќе го намали ризикот од тромбоза. За оваа цел, можете да вклучите морска риба, морски плодови, брокула, спанаќ, млади компири, млечни производи.

1. Необјаснив замор

Згрутчување на крвта е згрутчување на крвта што ги заглавува артериите и вените. Во повеќето случаи, згрутчување на крвта се јавува во садовите на нозете. Причините за блокада на крвните садови се како што следува:

 • физичко оштетување на васкуларните wallsидови;
 • забавена циркулација на крв;
 • појава на атеросклеротични плаки;
 • зголемено згрутчување на крвта;
 • последици од хируршка интервенција;
 • продолжена имобилизирана положба на телото на пациентот.

Згрутчување на крвта во артериите се појавува како резултат на таложење на холестерол на wallsидовите на крвните садови, што предизвикува формирање на плаки. Фибрини и тромбоцити се акумулираат околу плочата, се формира тромб кој целосно го покрива луменот на садот. На самиот почеток на својот изглед, тромбот е мек, но постепено се здобива со густа структура. Згрутчување на крвта во вените се појавува против болести на крвта како што се тромбофлебитис и флеботромбоза.

Најопасен за животот на една личност ако се појави тромб во големи крвни садови. Последиците од разделбата можат да бидат следниве:

 • блокада на големи крвни садови;
 • срцев удар;
 • тромбоемболизам на белите дробови;
 • мозочен удар;
 • смрт на пациентот.

Згрутчувањето не може да се појави во малите крвни садови, бидејќи крвта се движи низ нив со недоволна брзина и притисок.

Згрутчување на крвта има многу форми, сето тоа зависи од тоа каде се наоѓаат:

 1. Париетални формации се формираат на васкуларните wallsидови, тие не можат да излезат, бидејќи не го попречуваат движењето на крвта.
 2. Оклузивните тромби целосно го покриваат луменот. Тие се мешаат во слободниот проток на крв.
 3. Пловечките тромби со тенка основа во основата се опасни. Тие лесно излегуваат и предизвикуваат опструкција на артеријата во белите дробови.
 4. Емболозите се движечки тромби кои циркулираат слободно со проток на крв.

Причините за одвојување на згрутчување на крвта можат да бидат следниве:

 • попречен проток на крв и висок проток на крв;
 • присуство на тромб во вените на нозете, срцевата празнина и артериите.

Треба да се разбере дека кога тромб ќе се откачи, може да се подели на многу формации и да заглави неколку садови одеднаш.

Симптомите на одделен тромб кај пациенти се различни, зависи од тоа во кој сад се случи блокадата. Ако има одвојување во садовите на мозокот, треба да се претпостави мозочен удар. Пациентот има повреда на говорот, голтање, асиметрија на лицето. Со сериозно оштетување на садовите на мозокот, може да има повреда на тактилната чувствителност и движења.

Знаците на одделен тромб во коронарната артерија, како и неговата блокада и оштетување ќе бидат малку поинакви. Се јавува притискање и акутна болка во градите, можен е миокарден инфаркт. Во основа, ваквите болки се локализирани во областа на срцето, што значи оштетување на срцевите садови. Понекогаш може да се даде болка во долната вилица, стомакот, вратот, рацете и меѓу капсуларниот регион.

Згрутчување на крвта што го запушува садот во цревата предизвикува перитонитис и силна болка во стомакот. Кога згрутчување на крвта во ногата може да се откачи и да ги заглави садовите, тогаш се забележуваат сини екстремитети, намалување на температурата во повредената нога, црвенило, оток и силна болка. Со ненавремено лекување, се развива гангрена, поради што може да се ампутира ногата. Блокирање на вените на долните екстремитети се јавува постепено, така што тие обично успеваат да го излечат. Третманот е главно хируршки.

Блокадата на крвните садови во белите дробови се развива со молскавична брзина. Пациентот има кислородно гладување, сина кожа, продолжена диспнеа, срцев удар и дишење. Во овој случај, треба итно да повикате брза помош. Само лекарите знаат што да прават, и дали е можно да се спаси лице со белодробна емболија. Ако не се обезбеди помош на време, емболијата доведува до смрт на пациентот.

Причини и фактори на ризик

Тромбозата може да биде акутна и хронична. Во вториот случај, слабитеот тек на болеста се менува со периоди на егзацербација и ремисија.

Венска тромбоза се нарекува флеботромбоза. Во овој случај, во длабоката венска празнина се формира тромб. Најчесто локализација во долните екстремитети. Згрутчување на крвта во садовите може да има различна локација:

 • портална вена на црниот дроб;
 • бубрежна вена;
 • југуларна вена;
 • вени на хемороид;
 • кавернозен синус.

За да се провери дали има тромбоза и да се процени ризикот од компликации, се користат следниве видови на дијагностика:

 • Визуелна инспекција, тест на крвта. Се проценува бројот на тромбоцити, бројот на леукоцити, воспалението.
 • Коагулограм. Се одредува индикаторот за коагулабилност, односот на протеини.
 • Истражување на маркери на тумор.
 • Ултразвучен преглед, доплерографија. Се користи за проценка на состојбата на васкуларните и венските wallsидови и протокот на крв.
 • Дуплекс скенирање на крвните садови. Откриено е нивото на вискозитет на крвта, стапката на циркулација, веројатноста за појава на тромбоемболизам.
 • Х-зраци испитување со употреба на медиум за контраст. Ви овозможува да ги проверите садовите за присуство на тромб, да ја разјасните неговата големина, да прикажете тродимензионална слика на садот.
 • Скенирање на радионуклид. Методот е сличен на ангиографијата, но наместо контрастно средство се користи означен албумин. Се користи за рафинирање на резултатите од други студии.
 • КТ скен. Тоа покажува присуство на воспаление, состојба на вени, вентили и васкуларни wallsидови.

За да откриете дали има згрутчување на крвта во телото, се користи сеопфатен преглед. Вклучува и функционални тестови (Хоманс, Ловенберг, Прат, Делбе-Пертес). Потребата за различни видови на дијагноза ја одредува лекарот што посетува.

отрув тромба - Зошто се појавува тромб Причини за појава на симптоми, дијагноза и третман

Други причини за тромбоза:

 • висока коагулабилност на крвта;
 • повреда на нормалната циркулација на крвта во погодената област (ова е можно по операција или поради седентарен начин на живот);
 • оштетување на theидовите на садот поради траума или инфективно-воспалителен процес;
 • болести на кардиоваскуларниот систем (атеросклероза, срцева слабост);
 • карциноми што доведуваат до васкуларна компресија.

Важна улога во формирањето на згрутчување на крвта играат проширени вени, флебитис и тромбофлебитис.

Следните популации се изложени на ризик од затнување со тромб на сад:

 • луѓе по операција на срцето или крвните садови;
 • пациенти постари од 40 години;
 • дебели луѓе;
 • водење нездрав начин на живот (недостаток на физичка активност, пушење, пиење алкохол, нездрава диета);
 • земање хормонални лекови долго време;
 • пациенти со рак;
 • со дијагноза на проширени вени;
 • со срцева слабост или хипертензија;
 • бремена

Најопасниот за човечкиот живот е тромб, кој се формирал во голем сад. Протокот на крв е висок, постои ризик од изобилство внатрешно крварење, што ќе предизвика смрт на една личност. Исто така ја зголемува веројатноста за доставување на тромб (во случај на одвојување) до срцето и белите дробови, што често завршува со смрт.

Како излегуваат тромби? По формирањето, тие почнуваат постепено да се зголемуваат во големина, но во исто време се прицврстени на wallидот на тенка нога. Прво, тромбот може делумно да го блокира садот, а потоа целосно да доведе до целосна блокада. Во вториот случај, под притисок на крвта, се распаѓа и талка низ крвотокот сè додека не ја заглави артеријата.

Кои се причините за одвојување на тромб? Ваквите патолошки состојби можат да го испровоцираат ова:

 • голема брзина на проток на крв;
 • локализација на тромб во широк сад;
 • зголемен крвен притисок;
 • треска, висока телесна температура, заразни болести;
 • прекумерно физичко оптоварување.

Исходот зависи од погодената област, како и од брзината на грижата. Ако згрутчување на крвта ги затнало садовите на мозокот, тогаш е веројатно мозочен удар, срце - срцев удар, бели дробови - задушување, 'рбетниот мозок - парализа, периферните артерии - ткивна некроза.

За прецизно да се утврди дека згрутчувањето на крвта се појавило, се врши преглед. Дијагнозата може да се постави врз основа на лабораториски и инструментални дијагностички методи:

 • компресивна ултрасонографија (со тромбоза на вените на долните екстремитети);
 • утврдување на нивото на Д-димер (резултатот со тромбоза е секогаш позитивен);
 • сцинтиграфија на белите дробови (ако постои сомневање за белодробна емболија);
 • КТ на белите дробови, вклучувајќи мултипирален КТ со контраст;
 • ултразвучно дуплекс скенирање;
 • МНР ангиографија.

Изборот на методологија зависи од дијагностицираната болест. За да добиете информации за состојбата на проток на крв и да откриете тромбоза, ултразвучно дуплекс-скенирање е најинформативно. Но, оваа техника може да се користи само при преглед на вените на вратот и екстремитетите.

Мултиспирален КТ треба да се користи во случај на тромбоза на садовите на градниот кош или абдоминалната празнина, особено со белодробна емболија. Ангиографијата со МНР е информативна за блокада на мозочните садови.

Друштвото на Cardiology, создадена во Европа, разви своја стратегија за спречување на тромбоза.

Тој беше составен земајќи ги предвид главните фактори на ризик што доведоа до развој на болеста и беше наречен „0-3-5-140-5-3-0“:

0 - целосно напушти ја таквата лоша навика како пушењето. Покрај тоа, оваа изјава се однесува дури и на оние луѓе кои се пасивни пушачи. Вдишување чад од тутун значи да бидете изложени на ризик од тромбоза.

3 - секој ден треба да пешачите најмалку 3 км пеш, како и да спортувате 30 минути.

5 - секој ден да јадете зеленчук и овошје, 5 порции.

140 - максималниот притисок не треба да надминува 140/90 mm. Hg Уметност

5 - индикаторот за вкупен холестерол во крвта не треба да надминува 5 mmol / l.

3 - нивото на липиди со мала густина треба да биде најмалку 3 mmol / l.

0 - не се подобрувајте, не добивајте дијабетес.

Ако го следите овој „здравствен код“, тогаш ризиците од развој на тромбоза се значително намалени.

Понекогаш се случува некое лице да научи за тромбоза само во болничко одделение. Честопати болеста има асимптоматски тек. Затоа, спречувањето на тромбозата треба да стане начин на живот. Покрај тоа, треба внимателно да го слушате вашето тело, кое секогаш дава сигнали за неволја.

Автор на статијата: Волков Дмитриј Сергеевич | Хирург КМ, флеболог

Образованието: Московски државен универзитет за медицина и стоматологија (1996). Во 2003 година, тој доби диплома од образовниот и научниот медицински центар за управување со работите на претседателот на Руската Федерација.

10 импресивни својства на маслото од чајно дрво, и 11 начини на употреба

16 најштетни намирници - докажани од науката

Кога ќе се открие тромбоза на време, може да се избегнат хируршки интервенции и здравствени проблеми. Ако некое лице е во една од ризичните групи, треба редовно да се подложувате на преглед насочен кон идентификување на болести на крвта. Можете да го направите ова со користење на следниве методи:

 • тест за генерирање тромбин;
 • тромбенаминика;
 • тест на протромбин.

тромбом nepriyatnosti s - Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

Појавата на симптоми на одделен тромб е главниот знак за занемарување на болеста. Ризичната група вклучува:

 • мажи кои достигнале 40-годишна возраст, бидејќи нивниот индекс на коагулација на крв се менува;
 • жени по менопауза;
 • прекумерна тежина, што неколку пати го зголемува ризикот од згрутчување на крвта, бидејќи холестеролот се таложи на wallsидовите на крвните садови;
 • луѓе со погрешна диета;
 • пиење многу алкохол;
 • луѓе со седечка работа или мала физичка активност;
 • бремени и новородени жени;
 • пациенти по хируршки операции на абдоминалната празнина и големите зглобови;
 • онколошки пациенти.

Ризичната група вклучува луѓе со болести кои доведуваат до зголемена коагулација на крв.

Најопасните последици од тромбозата се одвојување на тромб. Одвојувањето на формираните тромби од theидовите на крвните садови може да доведе до следниве сериозни компликации:

 • Мозочен удар - се јавува со собирање на згрутчување на крвта во артериите што го хранат мозокот;
 • Срцев удар - се развива како резултат на оштетување на големите садови на срцето;
 • Тромбоемболизам на белите дробови - акутно нарушување на циркулацијата во белодробното ткиво;
 • Тромбоемболизам на долните екстремитети - оштетување на длабоките или површните вени на нозете.

Откако се занимававме со прашањето што значи тоа - излезе тромб, ќе разгледаме опции за понатамошен развој на ситуацијата. Во приближно 50-60% од случаите, кога капиларите и малите периферни садови се блокирани, по некое време се јавува спонтано растворање (лиза) на тромб. Сепак, со оштетување на садовите на мозокот, срцето и белите дробови без итна медицинска помош, фаталниот исход е неизбежен.

85% од пациентите се дијагностицирани со тромбоемболизам на долните екстремитети, придружени со акумулација на згрутчување на крвта во суралните синуси на потколеницата - слепи мускулни шуплини во телето и глуждовите. Во отсуство на навремена терапија, се јавува некроза на ткива кои немаат исхрана и кислород, завршувајќи со гангрена и смрт.

Од она што се формира

Згрутчување на крвта се формира затоа што кога садот е оштетен, се активира заштитна реакција на телото. Процесот е насочен кон запирање на крварењето.

Со оштетување на кожата, интегритетот на малите садови е нарушен. Активирано е формирање на фибрински нишки. Крвта застанува поради затворање на искинати капилари со мали тромби. Исто така, се случува во внатрешноста на телото: кога се јавува оштетување на крвните садови, се формираат затнување на згрутчување. Тие се составени од фибрин, бели крвни клетки, црвени крвни зрнца и тромбоцити.

Процесот на згрутчување на крвта во шемата за коагулација на крв е составен дел од издршката на животот. Во отсуство на патологии не претставува закана за здравјето. Кога процесот е нарушен, згрутчувањето на крвта не се раствора, се зголемува, нивниот број расте. Тие можат целосно да го затворат луменот на садот. Главните причини за тромбоза:

 • патологија на васкуларниот wallид;
 • нарушувања на протокот на крв;
 • зголемување на вискозноста на крвта.

Овие нарушувања можат да бидат предизвикани од генетски нарушувања, седентарен начин на живот. Други фактори на ризик:

 • проширени вени;
 • земање хормонални лекови;
 • неправилна диета;
 • пушење;
 • дехидратација;
 • стрес;
 • онкологија;
 • автоимуни заболувања;
 • дијабетес;
 • заболување на црниот дроб;
 • бременост

Друга причина за згрутчување на крвта во садовите е вишок холестерол. Во садовите се формираат плаки и се формираат депозити на калциум. Садовите стануваат кревки, нивните wallsидови се улцерираат. Групите растат во оштетените области.

Зошто излегува

 • Кога париеталниот тромб се наоѓа во сад со голем клиренс, циркулацијата на крвта не е нарушена. Се исклучува затоа што неговата база е изложена на проток на крв.
 • Згрутчување со лабава структура ќе излезе побрзо. Главно се состои од фибрински нишки и содржи малку тромбоцити, има слаба основа.
 • Згрутчување на крвта може да се појави со голема брзина на проток на крв.

Почесто тромбите се изложени на одред, чие тело и опашка слободно се движат во садот.

Згрутчување може да дојде под влијание на дополнителни фактори: физички пренапони, дебелина, проширени вени, онкологија, траума, септички лезии.

Како да препознаете тромб

Опасноста од болеста е дека симптомите на тромбоза не се секогаш изразени. Честопати болеста е тешко да се открие, а одвојувањето на формираниот тромб се случува одеднаш. Со различна локализација, се појавуваат симптоми од различна природа. Знаци на тромб во телото:

 • Хронично чувство на замор.
 • Сувост во устата.
 • Чувство на вкочанетост.
 • Оток или болка во екстремитетите.
 • Греење и чешање на погодената област.
 • Локална промена во сенката на кожата.
 • Отежнато дишење и непријатност, болка во градите, необјаснета кашлица се знаци на тромбоза во белите дробови. Симптомите на тромб во срцето може да бидат слични.
 • Треска и потење. Се појавува со тромбоза на бубрезите.
 • Вртоглавица, губење на свеста.
 • Забрзување на срцевиот ритам. Се забележува кога тромбот се движи кон белите дробови. Со оваа локализација на тромб, симптомите и првите знаци се карактеризираат со недостаток на кислород. Срцето работи во забрзан режим, обидувајќи се да ја компензира состојбата.
 • Силна главоболка.
 • Формирање на црвени вени. Тие можат да се мешаат со осип, но со тромбоза се потопли.
 • Болка во телињата, постепено се зголемува. Може да се одржи неколку дена или недели.

Горенаведените симптоми може да бидат манифестации на тромбоемболизам. Доколку се детектираат, се препорачува да се подложи на превентивен преглед, да се провери дали има згрутчување на крвта во вените и садовите.

Прва помош

Ако пациентот има симптоми на згрутчување на крвта, треба да се преземат следниве активности:

 • итно ставете го пациентот во кревет и помогнете му да заземе пријатна позиција;
 • јавете се на cardiological тим за итни случаи;
 • препорачливо е да се нанесе компрес за ладење на оштетената површина.

Местото каде што се појави згрутчување на крвта е строго забрането да се загрева. Пред доаѓањето на cardiolлогички тим, на пациентот може да се дадат аналгетици и спазмолитици за ублажување на болката и грчевите. По поставувањето на дијагнозата на тромбоза, пациентот секогаш треба да ги чува овие лекови со себе. Предиспозиција за згрутчување на крвта во крвните садови може да се утврди однапред. Во овој случај, лекарот ќе може да им каже на пациентот и роднините како да постапат во случај на одвоен тромб.

Ако некое лице има тромб излезе, тогаш не можете да се двоумите. Се смета секоја минута, особено со белодробна емболија (белодробна емболија), кога е потребна помош 2-3 минути.

Вреди да се напомене дека дома е невозможно да и се помогне на жртвата. Ако пукне згрутчување на крвта, треба да повикате брза помош, на пациентот му треба хоспитализација. Прва помош е воведување на антикоагуланси, а потоа третманот се спроведува во зависност од сериозноста на состојбата и резултатите од испитувањето.

Кој лекар третира тромб?

Ако дојде до згрутчување на крвта, васкуларен хирург може да му помогне на пациентот. Флебологот е вклучен во третманот на тромбоза и други болести на вените.

Откако ќе се откачи тромбот, лекарите имаат максимум 2 часа (ако не предизвикал белодробна емболија) да го распуштат и да спречат негово зголемување. Може да се користат конзервативни и оперативни техники.

Во првиот случај, се користат следниве групи лекови:

 • разредувачи на крв (антикоагуланси) - Хепарин, Варфарин, Далтепарин, Надропарин, Прадакса, Ксарелто;
 • придонесувајќи за растворање на тромб (тромболитици) - стрептокиназа, тромбофлукс, фибринолизин.

c0ab963fe9756b2f3cbaeacfe68f9467 - Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

Се инјектираат лекови. Таблети форми се користат по запирање на акутниот период. По нормализирање на состојбата на пациентот, се наведува хоспитализиран третман и спроведување на превентивни мерки.

Во итни ситуации, кога циркулацијата на крвта не може да се врати, пациентот е подготвен за операција. Згрутчување на крвта се отстранува механички со употреба на катетер. За да се прошири оштетениот сад, може да се инсталира стент во него. Во некои случаи, се користи шантирање. Ова е создавање на дополнителен сад, заобиколувајќи го запушениот.

За периодот на лекување, важно е да се придржувате до одмор во кревет. По операцијата, треба правилно да започнете со физичка активност.

Формирање на тромб во вена (тромбоза) е заштитна реакција на телото насочена кон одржување или враќање на интегритетот на садот. Во областа на неговото оштетување, постои локално распаѓање на тромбоцити и акумулација на тромбин, ензим кој го активира процесот на коагулација на крв. Под дејство на тромбин, фибриногенот содржан во биолошката течност се претвора во фибрин, протеин со висока молекуларна тежина чии влакна ја формираат основата на тромб.

otryv tromba vnutri ven - Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

Одвојување на тромб во внатрешноста на вената

Резултирачкиот тромб е цврсто фиксиран на wallидот на вената на местото на оштетување, херметички запушувајќи го. Во клетките на формираната мрежа на вени, крвните клетки постепено се акумулираат. Под нормални услови, структурата е набиена и станува дел од васкуларниот wallид.

Сепак, формациите на фибрин може да се појават во недопрени садови како резултат на зголемена коагулација на крв. Главните причини за хиперкоагулација вклучуваат:

 • Болест со проширени вени;
 • Висок холестерол во крвта;
 • Ендокрини нарушувања, дијабетес мелитус;
 • Нестабилен крвен притисок;
 • Алергиски реакции;
 • Тешко труење, продолжено изложување на токсини на телото;
 • Долготрајна употреба на хормонални лекови;
 • Бенигни и малигни неоплазми;
 • Нездрав начин на живот;
 • Стрес, придружен со редовно ослободување на адреналин, кој го забавува згрутчувањето на крвта.
 • Веднаш повикајте брза помош;
 • Легнете ја или седнете ја жртвата, обезбедувајќи апсолутен мир и проток на воздух. Ако пукне тромб, треба да избегнете>pervaya pomoshch pri otryve tromba na noge - Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

  Прва помош за одвојување на тромб на ногата

  Ако постои сомневање за мозочен удар или срцев удар, на пациентот итно му се даваат лекови кои ја поддржуваат работата на срцето и мозокот. Третманот за време на пациентот вклучува збир на мерки насочени кон растворање на тромб и нормализирање на реолошките својства на крвта:

  • Интравенска администрација на антикоагуланси (обично хепарински препарати);
  • Локална и системска терапија со тромболитици, антитромбоцитни агенси, флеботоника (стрептокиназа, хепатромбин, варфарин, фибринолизин);
  • Земање антибиотици и нестероидни антиинфламаторни лекови за акутно воспаление и инфекција на погодените ткива;
  • Инсталација во шуплината на погодената вена на посебен филтер што спречува понатамошна миграција на формирање на фибрин;
  • Операција за отстранување на тромб во тешки случаи.

  Ако згрутчувањето на крвта се откачи - што да правам?

  Со цел да се избегне формирање на тромби и нивно раздвојување, потребно е да се набудуваат превентивни мерки. Ова е особено потребно ако некое лице е изложено на ризик. Превентивните мерки вклучуваат:

  1. Усогласеност со диета и правилна диета. Храната богата со холестерол треба да се јаде помалку. Не можете да јадете постојано богати чорби, маргарин, пржена храна. Треба да јадете храна што ја намалува коагулабилноста на крвта, на пример, агруми, брокула, цреши, зелен чај.
  2. Земете антикоагуланси, како што е Аспирин. Ја намалува коагулабилноста на крвта. Сепак, може да се земе само според упатствата на лекар.
  3. Потребна е физичка активност, потребен е кардио тренинг секој ден. Ова ќе помогне да се намали коагулабилноста на крвта, да се зајакне срцевиот мускул, да се забрза циркулацијата на крвта.
  4. Ако редовно вршите долги летови и патувања, треба да носите специјална долна облека за компресија.

  Последиците од згрутчување на крвта во срцето и белите дробови може да бидат најжални, затоа треба редовно да посетувате лекар и да ја лекувате болеста.

  Ако навреме се открие тромб, може да се спречат опасните последици од неговото движење. Знаци на одделен тромб:

  • Локацијата во мозокот се карактеризира со нарушување на говорот, нарушување на симетријата на лицето и остра главоболка. Можно губење на координација, чувствителност. Понекогаш има парализа, нарушување на видот, болка во вратот.
  • Кога блокирате искинато тромб на срцеви садови, се манифестира акутна болка во срцето. Можно е да се локализира синдромот на болка во областа на лопати, вратот, стомакот, екстремитетите, понекогаш во долната вилица.
  • Локализацијата во цревата се карактеризира со силна болка со понатамошен развој на некроза, перитонитис.
  • Блокирањето на садовите на екстремитетите се карактеризира со промена на бојата на кожата, оток, болка.
  • Блокирани артерии во белите дробови. Со згрутчување на крвта, симптомите се манифестираат како недостаток на воздух, сина кожа.

  Ако се откачи тромб, состојбата е секогаш придружена со кислородно гладување на заболениот орган. Недостаток на хранливи материи се развива поради нарушувања на циркулацијата.

  За да се спречи тромбоза и поделба на згрутчување на крвта во случај на васкуларна болест и проширени вени, лекарот што присуствува може да препорача да носат компресивна долна облека и да земаат разредувачи на крв. Исто така се препорачува:

  • физичка активност, умерени спортски оптоварувања;
  • придржување кон диета што ја ограничува масната и пржената храна.

  Се препорачува да се подложува на годишна дијагностика, редовно да се подложува на прегледи од терапевт и флеболог, дури и во отсуство на знаци на болест. Ова ќе овозможи навремено откривање на згрутчување на крвта во садовите и преземање на потребните мерки за спречување на опасни компликации.

  Превентивните мерки вклучуваат исклучување на факторите поради кои може да се формираат тромби и да излезат. Најмногу внимателни треба да бидат оние во ризик. Мажите почесто од жените страдаат од тромбоза, бидејќи се зависни од лоши навики.

  Постои голема веројатност за згрутчување на крвта кај луѓе со наследна предиспозиција. Ако роднините имале тромбоза, тогаш треба да се прегледувате еднаш годишно. Со зголемена коагулабилност на крвта, вреди да се земат антитромбоцитни агенси или антикоагуланси.

  Превенцијата треба да се однесува не само на оние над 40 години, туку и на младите. Физичката активност, особено кардио, е многу корисна. Се препорачува најмалку 30 мин. посветете еден ден на трчање или пешачење. Физичкото образование го зајакнува срцевиот мускул, го нормализира протокот на крв и ја намалува коагулабилноста на крвта. Тоа е исто така превенција од дебелина.

  Луѓето со проширени вени на долните екстремитети треба да носат долна облека за компресија. Поволно влијае на венскиот систем, го инхибира формирањето на тромб. Може да биде потребен тесен завој.

  Други, не помалку важни мерки за спречување на одвојување на тромб:

  • да се одбие од лоши навики;
  • контролирајте ја телесната тежина во нормални граници;
  • избегнувајте продолжен престој во една позиција;
  • вклучете повеќе зеленчук и овошје во исхраната, одбивајте храна богата со холестерол и храна со висока концентрација на витамин К (спанаќ, билки, зелка);
  • дадете предност на производи кои го намалуваат згрутчувањето на крвта (цвекло, цреши, малини, агруми, краставици, круши, алги, морски плодови);
  • пијте најмалку 1,5 литри чиста вода;
  • зајакнување на wallsидовите на крвните садови (лекови соодветни Детралекс, Флебодија 600, Аскорутин);
  • направи масажа на стапалата.

  Сите овие препораки ја намалуваат веројатноста за појава на тромбоза и придружни компликации.

  Одвојувањето на тромб и процесите што се случуваат после ова може да се спречат ако внимателно го лекувате вашето тело. Доколку не може да се избегне таков проблем, резултатот зависи од брзината на медицинската нега.

  • Повреда на јачината и еластичноста на крвните садови како резултат на природно стареење на ткивата и некои патологии. Кревките wallsидови на вените и артериите не можат да ги соберат формираните тромби, како резултат на што тие се одделени од местото на прицврстување и се пренесуваат преку телото со проток на крв;
  • Повреда на реолошките својства на биолошките течности. Колку е поголема вискозноста и брзината на проток на крв, толку е потешко за згрутчување на крвта да се спротивстави на надворешните влијанија.

  Промените во овие индикатори најчесто се јавуваат под влијание на следниве фактори:

  • Прекумерен физички напор;
  • Бременост;
  • Дехидратација;
  • Состојби придружени со зголемена телесна температура, треска, треска;
  • дијабетес;
  • Грешки во исхраната (употреба на голема количина протеини, недостаток на витамини);
  • Термички изгореници;
  • Болести на бубрезите, надбубрежните жлезди, црниот дроб.

  Понекогаш се формира залутан тромб - формација што е само точкасто прикачена на vesselидот на крвниот сад. Главните фактори на ризик за развој на патологија вклучуваат старост, прекумерна тежина, седентарен начин на живот и постоперативен период. Поради слабата врска на тромбот на фибрин со околните ткива, тој лесно се одвојува и мигрира низ крвотокот. Пловечки тромб може да излезе поради мало оптоварување: кашлање, кивање, нагло менување на положбата на телото.

  • Остра болка во градите;
  • Отежнато дишење, неможност за длабок здив;
  • Сува кашлица, понекогаш придружена со хемоптиза;
  • Збунетост, несвестица.

  pervye priznaki otryva tromba - Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

  Првите знаци на згрутчување на крвта

  Застојот на вените на внатрешните органи може да се изрази со кршење на варењето на храната, гадење, повраќање, болки во стомакот. Сите акутни состојби се придружени со чувство на страв, паника. Невозможно е да се одговори потврдно на прашањето дали е можно да се спаси лице ако се појави згрутчување на крвта во регионот на срцето, белите дробови, цревата или бубрезите. Повеќето дијагностицирани случаи на блокада на големи вени и артерии резултираат во смрт или попреченост.

  Главните знаци на одделен тромб во ногата се:

  • Непријатност и болка со различен интензитет;
  • Тежок оток на нозете под коленото;
  • Локално намалување или зголемување на температурата;
  • Промена на тонот на кожата (бледило, цијаноза, црвенило видливо на фотографијата долж погодениот сад);
  • Умерено нарушување на одот, наизменична клаудикација.

  отрув тромба 1 - Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

  Во случај на оштетување на површните вени, појавата на болна палпација на печатот во областа на ногата или стапалото е прикачена на главните симптоми на згрутчување на крвта. Многу пациенти се жалат на чувство на тежина во нозете, грчеви и вкочанетост. По некое време, кожата на заболениот екстремитет почнува да се лупи и затемнува. Ако не се лекува, се развива некроза на неухранети ткива и гангрена.

  Честопати е тешко да се разбере дека згрутчувањето на крвта во ногата е отпуштено, бидејќи патолошките симптоми можат да имаат слаб интензитет и постепено да се зголемуваат. Меѓутоа, ако постои сомневање за запушен сад или промена на изгледот на екстремитетот, веднаш треба да се консултирате со лекар.

  • Редовно посетувајте терапевт или флеболог;
  • Да се ​​подложува на медицинска дијагноза на хиперкоагулација годишно (скенирање со ултразвук на дуплекс, рендгенски преглед, коагулограм);
  • Придржувајте се до активен животен стил;
  • Избегнувајте јадење масна храна, колбаси, пушено месо;
  • Навремено лекување на сите болести.

  Кога се дијагностицира тромбоза, треба да се земаат лекови кои ја намалуваат коагулабилноста на крвта (аспирин, хепарин, клексан). Како што е пропишано од лекарот, се препорачува да се носат чорапи за компресија, редовно да се подложува на третман со физиотерапија.

  Не постои јасен одговор на прашањето како се појавува тромб кај една личност. Најповолна ситуација е кога се развива тромбоемболизам на долните екстремитети. Навременото лекување избегнува развој на опасни компликации и смрт.

  Како да се ослободите од згрутчување на крвта

  Ако се открие тромбоза, лекарот го пропишува потребниот третман. Тактиката на терапија е избрана, утврдена е потребата да се биде во болница. Третман на длабока венска тромбоза бара одмор во кревет. Ако постои опасност од блокирање на артерија во белите дробови, се врши хируршко отстранување на тромбот.

  За да се излечи тромбозата, неопходен е сеопфатен внес на лекови:

  • Директни антикоагуланси. Назначен за намалување на тромбинската активност, подобрување на производството на антитромбин III.
  • Индиректни антикоагуланси. Назначен за сузбивање на синтезата на протромбин, намалување на факторите на коагулација поврзани со витамин К.
  • Тромболитици, ензимски препарати. Забрзајте растворање на фибринските влакна, намалете ја големината на формациите.
  • Хемореолошки активни агенси. Тие разредуваат крв и ја отстрануваат тромбозата, спречувајќи интеграција на тромбоцити. Се користи за подобрување на циркулацијата на крвта.
  • Неспецифични антиинфламаторни лекови. Намалете го воспалителниот процес и болката.

  Независна употреба на лекови без консултација со лекар е неприфатлива. Комплексот на лекови е составен индивидуално, земајќи ја предвид клиничката слика.

  kavernoznyy синус - Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

  Кога се појавуваат тромбофлебитис и други компликации на тромбоза, третманот вклучува хируршки методи. Операцијата е неопходна со зголемен ризик од одвојување на тромб, веројатност за белодробна емболија, во присуство на лебдечки тромб (не прицврстен на theидовите).

  Во операцијата, постојат неколку начини да се отстрани тромб од крвните садови:

  • Тромбектомија Хируршко отстранување. Недостаток на операцијата е голема веројатност за повторно формирање на местото на оштетување на венската мембрана.
  • Воведување на филтер за кава. Ова е стапица која изгледа како основа на чадор. Крвта лесно поминува низ уредот, а тромбот не може да се движи понатаму. Со својата голема големина, откако ќе влезете во стапицата, потребно е итно извлекување, што е недостаток на методот.
  • Кростектомија Се спроведува во итни случаи. Стеблото на вената е зашиено со метални клипови или е инсталиран клип што спречува преминување на крв.

  Хируршката интервенција не се изведува во акутната фаза на болеста поради веројатноста за формирање на нови тромби по операцијата, со сериозни патологии на срцето и крвните садови, со акутни инфективни процеси.

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

  етно-наука

  Употребата на традиционална медицина за тромбоза треба да се договори со лекарот што посетува, бидејќи само-лекувањето може да доведе до опасни последици. За подобрување на состојбата и разредување на крвта, се користат разни билки:

  • Конуси од хме. Корисен ефект врз срцето и крвните садови, имаат смирувачки ефект.
  • Verbena officinalis. Природните соединенија во составот спречуваат лепење на тромбоцити и помагаат во растворање на згрутчување на крвта во садовите.
  • Бела багрем. Се користи за намалување на густината на крвта како резултат на естери на салицилна киселина во растението. Активните компоненти го зголемуваат тонот на вените.
  • Мед и кромид (сок). Тие се природни антикоагуланси кои спречуваат формирање на тромби.

  Диетата за болеста е насочена кон намалување на телесната тежина, намалување на вискозноста на крвта и зајакнување на крвните садови.

  Класификација на згрутчување на крвта

  Постојат неколку видови на згрутчување на крвта. Според составот и структурните карактеристики:

  • Бело - главно се состои од бели крвни клетки и тромбоцити, коагулира во артериите и се зголемува во големината со текот на времето;
  • Црвено - содржи голем број на црвени крвни клетки, се формираат во вените со бавен проток на крв;
  • Мешани - имаат повеќеслојна структура, се состојат од „глава“ (бел тромб) и „опашка“ (црвен тромб) фиксирани на wallидот на крвниот сад;
  • Хијалин - содржат ниска концентрација на фибрин и личат на хиалин - супстанца слична на стаклен желе.

  Според големината и локализацијата:

  • Париетален - лоциран долж венските или артериските wallsидови и влијае главно на садовите на срцето и долните екстремитети;
  • Запушување - целосно го блокира луменот на садот, се формираат во процесот на рап>raznovidnosti trombov - Зошто се појавува тромб Причини за симптоми, дијагноза и третман

  Последиците

  Со одвојување на тромб во случај на застој во мали садови, понекогаш се случува постепено растворање на тромбот. Ако влезете во длабоките вени, срцето, мозокот, цревата и белите дробови и во отсуство на медицинска нега, настанува смрт.

  Прогнозата зависи од тоа колку брзо и се пружа помош на жртвата. Во многу случаи, животот на пациентот може да се спаси со преземање на терапевтско дејство во првите 5-30 минути. Ако се сомневате во емболија, мора да повикате брза помош, да го поправите времето на наводното одвојување на тромбот. Пациентот треба да обезбеди мир.

  Невозможно е да се предвиди во кој орган ќе паднат одвоените тромби. Кога застанувате во садовите на рацете и нозете, се развива некроза и гангрена, во мозочниот систем - мозочен удар, во срцето - миокарден инфаркт, во абдоминалната аорта - ткивна некроза. Запирањето во артериите на белите дробови често е фатално.

  Венска тромбоза на екстремитетите е слаба, симптомите постепено се зголемуваат. Ова е опасност, бидејќи со ненавремено дијагностицирање, можен е фатален исход. Важно е веднаш да се консултирате со лекар при најмало сомневање за тромбоемболизам.

  Артериска и васкуларна тромбоза потенцијално се заканува срцев удар на кој било орган. За да се избегнат опасните последици, се препорачува да се спроведат превентивни мерки.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic