Кое време од денот е подобро да се земаат статини

Статините го намалуваат холестеролот во крвта

Статините го блокираат функционирањето на ензимите на црниот дроб, неопходни за синтеза на холестерол од црниот дроб. За максимална ефикасност на лекот, лицето кое зема статини треба да се придржува до специјална диета без холестерол. Така што холестеролот од храната не ги негира „напорите“ на овие лекови. Статините, исто така, имаат антиинфламаторно дејство. Затоа, тие запираат локално воспаление во холестеролската атеросклеротична плоча во луменот на садот, инхибирајќи ја атерогенезата.

Статините го блокираат функционирањето на ензимите на црниот дроб, неопходни за синтеза на холестерол од црниот дроб. За максимална ефикасност на лекот, лицето кое зема статини треба да се придржува до специјална диета без холестерол. Така што холестеролот од храната не ги негира „напорите“ на овие лекови.

Статините, исто така, имаат антиинфламаторно дејство. Затоа, тие запираат локално воспаление во холестеролската атеросклеротична плоча во луменот на садот, инхибирајќи ја атерогенезата.

Кој статин е соодветен за мене?

Едно лице може да разговара за разни видови на статини со лекар.

Статините доаѓаат во многу видови и дози. Едно лице може да разговара со својот лекар кој тип на статин може да работи најдобро за нив. Препораката на лекарот ќе зависи од многу фактори, вклучувајќи го и лицето:

 • моментални нивоа на холестерол
 • други кардиоваскуларни фактори на ризик
 • други болести како дијабетес
 • семејна историја на срцеви заболувања
 • други лекови

Ако некое лице има зголемен ризик од кардиоваскуларни болести, неговиот лекар може да препише поголема доза или статин со долго дејство. Спротивно на тоа, лице со помал ризик од кардиоваскуларни болести може да започне со помала доза или статини со кратко дејство.

Најновите докази сугерираат дека многу луѓе можат да имаат корист од земање статини, дури и ако немаат висок холестерол во крвта. Американското здружение за срце вели дека статините можат да им помогнат на луѓето со просечен ризик од срцеви заболувања, особено ако ги земаат во комбинација со лекови за намалување на крвниот притисок.

Најчестите статини

Главните лекови на групата на статини се како што следува:

 • Аторвастатин;
 • Ловастатин;
 • Правастатин;
 • Росувастатин;
 • Симвастатин;
 • Флувастатин;
 • Церивастатин.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Симвастатин

Овој лек е пред-лек. Тоа е, за да стане активна супстанција, треба да претрпи низа хемиски трансформации што се случуваат со неа кога ќе влезе во телото. Тој се докажа себеси поради способноста брзо да се апсорбира и да има терапевтски ефект.

Овој лек го покажува својот ефект не порано од неколку недели по почетокот на неговата администрација. Според лабораториските тестови, мали, но очигледни промени се забележуваат само по еден месец или два.

Симвастатин го напушта телото многу брзо. По 12 часа, тоа во телото станува 95% помалку. Затоа, тоа е пропишано пред времето на максимална синтеза на црниот дроб на холестерол: ноќе. Се зема 1 таблета на ден. Не вреди да се држи до врска со јадење.

Се препорачува да се започне со третман со Симвастатин со мали дози, со постепено зголемување на оптималната доза. Често дозата од 20 mg е најоптимална.

Ловастатин

Овој лек е исто така производ на лекови. Ефектот на третманот се појавува само по неколку недели прием. Станува максимум по месец и половина. За разлика од симвастатин, овој лек се апсорбира бавно. Особено полека, се апсорбира во цревата ако се зема на празен стомак. Неговата биорасположивост е само 30%. После неколку часа, неговата концентрација е максимална. И за еден ден тоа е само 10% од почетниот.

Како и другите статички, се зема еднаш на ден. Треба да го пиете лекот за време на вечера. Терапијата започнува со мала доза, која потоа постепено се зголемува. Промените на дозата се јавуваат еднаш на секои неколку недели. Голема доза (80 мг) може да се подели во две дози (вечер и утро).

Таквите високи дози се можни само со монотерапија со овој лек. Ако истовремено се спроведува антихолистеринемична терапија со никотинска киселина или фибрати, тогаш дозата на Ловастатин не треба да биде поголема од 20 mg.

Крестор

Активната супстанција на Крестор е росувастатин

Земањето на овој лек е малку поинакво од третманот со други статини. Еднакво е ефикасно ако се зема во кое било време од денот, а не само навечер, како и со останатите претставници на оваа група.

До времето на јадење, тој исто така не е приврзан воопшто. Но, остануваат условите за придржување кон диетата со антиколестерол. Како по правило, се препорачува да се започне со земање на Крестор со минимална доза од 5 или 10 mg 1 пат на ден. По еден месец, дозата може да се зголеми. Често престанете да земате 20 мг. Поретко, со висок холестерол во крвта, се препишуваат 40 мг лек.

Дозите и препораките за употреба на статини се индивидуални во секој случај. Карактеристиките на назначувањето зависат од својствата на секој лек, лабораториските параметри на липидниот профил, состојбата на пациентот и сериозноста на атеросклерозата. Исто така, важни се возраста, полот, придружните патологии. Од голема важност е подготвеноста на пациентот за долгорочна, а можеби и доживотна употреба на лекови.

Крестор

До моментот на јадење, тој исто така не е приврзан воопшто. Но, остануваат условите за придржување кон диетата со антиколестерол. Како по правило, се препорачува да се започне со земање на Крестор со минимална доза од 5 или 10 mg 1 пат на ден. По еден месец, дозата може да се зголеми.

Често престанете да земате 20 мг. Поретко, со висок холестерол во крвта, се препишуваат 40 мг лек. Таквите дози не се препорачуваат за оние кои претходно не лекувале холестеролемија. Кога се препишуваат такви дози, метаболизмот на липидите се следи по 2-4 недели.

С>>

Статините не предизвикуваат сериозни несакани ефекти кај повеќето луѓе. Според Американскиот колеџ за Cardiology, до 90 проценти од луѓето кои земаат статини не доживуваат непријатни несакани ефекти. За оние кои доживуваат несакани ефекти, тие можат да вклучуваат:

 • мускулна болка, слабост или грчеви
 • запек или дијареја
 • гадење
 • главоболка
 • вртоглавица
 • замор
 • мускулно воспаление или миозитис, што може да биде сериозно
 • нов дијабетес, особено кај лица со други фактори на ризик за дијабетес

Администрацијата за храна и лекови (ФДА) наведува дека ризикот од овие несакани ефекти е мал и дека придобивките од статините обично го надминуваат овој ризик.

Некои извештаи предупредуваат дека статините можат да предизвикаат сериозно губење на меморијата, но истражувањата покажаа неконзистентни докази за овој несакан ефект. Друг преглед вели дека има причина да се верува дека статините не влијаат на меморијата.

Во ретки случаи, лицето кое зема статини може да има сериозни несакани ефекти, како што се оштетување на црниот дроб или алергиска реакција. Следните несакани ефекти бараат итна медицинска помош:

 • треска
 • болка во горниот дел на стомакот
 • жолта кожа или очи
 • темна урина
 • необично крварење или модринки
 • многу уморен
 • осип, коприва или чешање
 • оток на лицето, усните, јазикот, очите или грлото
 • тешкотии со говорот

И покрај фактот дека лековите за намалување на холестеролот се ефикасни и добро толерирани, нивниот внес не поминува без трага за здравјето. Овој недостаток се објаснува со фактот дека за да се добие терапевтски ефект на статини, треба да пиете долго време, од 3 до 4 години.

Мускулите се најмногу погодени од статини. Пациент кој зема лекови може да развие миопатија со текот на времето, чии главни симптоми се слабост и болка во скелетните мускули. Ако, по манифестацијата на болеста, не престане да зема апчиња, се појавува рабдомиолиза - распаѓање на мускулите, поради што бубрежните тубули се блокираат од производите на распаѓање и се развива акутна бубрежна инсуфициенција.

Честопати има проблеми со меморијата и размислувањето. Пациентот има паузи на меморијата неколку часа, во кои не може да се сети на себе и на неговиот близок круг.

Исто така, веројатноста за несакани ефекти влијае на:

 • Возраста на пациентот (кај постари лица се забележува 55 проценти почесто отколку кај пациенти под 48-годишна возраст).
 • Болести од хронична природа.
 • Неточна храна.
 • Преживеана операција.
 • Абнормална функција на црниот дроб.
 • Прекумерното консумирање на алкохолни пијалоци.
 • Употреба на голем број на апчиња.
 • Јадење свежо исцеден сок од грејпфрут.

Приемот на статини со висок холестерол предизвикува зголемена активност на трансаминаза, бубрежен ензим, што ја сигнализира штетата што лекот му ја предизвикува на црниот дроб. Особено, ситуацијата се влошува ако пациентот систематски зема алкохол.

Често по земањето на статини, пациентите се жалат на манифестација на такви состојби наутро:

 1. Главоболка.
 2. Осип и црвенило на кожата.
 3. Несоница
 4. Нарушувања на гастроинтестиналниот тракт.
 5. Подуеност во стомакот.
 6. Недостаток на апетит.
 7. Општа малаксаност.
 8. Чешање.
 9. Поспаност
 10. Еметички нагони.

Овие симптоми се појавуваат поретко, а кај некои целосно исчезнуваат ако лекарот ви дозволи да ја намалите дозата на лекот.

Затоа, статините најдобро се земаат под надзор на лекарот што посетува и барем еднаш на секои неколку месеци се прават тестови за да се провери здравствениот статус. Таквите студии вклучуваат:

 • Проверете дали има нивоа на аланин аминотрансфераза.
 • Проверете ја количината на аспартат аминотрансфераза во крвната плазма.
 • Одредување на количината на холестерол.
 • Определување на нивото на креатин фосфокиназа.

Кои статини се пропишани за намалување на холестеролот

На кои нивоа на холестерол статините се ефикасни? Препишување лекови се препорачува во такви случаи:

 • Хиперхолестеролемија. Надминување на нормата на холестерол не се намалува за неколку месеци.
 • Изречена клиничка атеросклероза.
 • Дијагностицирана срцева исхемија.

Научниците сè уште не одговорија на кое ниво холестеролските статини се најдобрите лекови за третман. Американските научници, спроведоа голем број студии, тврдат дека статините може да се користат за намалување на холестеролот кога нормата е надмината за 3,5 mmol / L. Ова е особено рационално ако пациентот исполнува еден од критериумите:

 • Над 58 години.
 • Машки
 • Дебели
 • Генетска предиспозиција.
 • Хипертензија.
 • Има дијабетес.

Статинската терапија е пропишана за превентивни и терапевтски цели. Главната индикација за употреба на лекови е спречување на кардиоваскуларни патологии. При назначување лекар, потребно е да се земат предвид полот, возраста и тежината на лицето, постојните болести, присуството на дијабетес мелитус и лошите навики. Подобро е да се земаат статини не наутро, туку навечер.

Кој има корист од оваа група на лекови:

 1. За превентивни цели, да се спречи срцев удар на луѓе кои имаат проблеми од кардиоваскуларен карактер.
 2. Статините за намалување на холестеролот се препишуваат ако некое лице имало срцев удар. Неопходно е да ги пиете од првите денови и во високи дози.
 3. Со атеросклероза, овие лекови помагаат да се забави развојот на патологијата.
 4. Тие можат да бидат препишани како превенција од мозочен удар.
 5. Се препорачува за пациенти кои биле подложени на операција на садовите на срцето.

Како да земате лекови за намалување на липидите и колку е времетраењето на земањето статини? Cardiolогистите сметаат дека овие лекови треба да се пијат постојано, бидејќи со продолжена употреба тие се толерираат добро и се појавуваат помалку несакани ефекти. Претходно при назначувањето беа избрани тактиките за постепено зголемување на дозата на лековите.

Сепак, студиите покажаа дека зголемувањето на волуменот не ја подобрува состојбата на пациентот и првично избраната доза треба да се зема континуирано. Исто така, не се препорачува пауза во земањето статини, и покрај подобрувањето на перформансите. Прекинатиот курс може да го зголеми или дури и да го надмине почетното ниво на холестерол во крвта.

Пациентите треба периодично да се консултираат со лекар и да го следат статусот на метаболизмот на липидите. Серумскиот холестерол не треба да надминува 4,0 mmol / L. Придобивките од статините се непобитни, тие ја намалуваат смртноста од срцеви заболувања, ризикот од срцев и мозочен удар. Лековите од најновата генерација немаат значителен токсичен ефект врз човечкото тело.

Споровите за придобивките и штетите траат многу години. Дали треба да пијам статини, пациентот одлучува. Колку долго да се земаат статини, зависи од дијагнозата. Значи, со хронична атеросклероза, се препорачува долгорочна употреба на лекови.

Може ли да земам статини за дете со срцеви проблеми? Лекарите не препорачуваат лекување на деца со овие лекови, нудејќи да ги заменат со други лекови.

Терапијата со статин треба да биде поддржана од специфична диета пропишана од вашиот лекар. Од исхраната на пациентот, потребно е да се исклучи храна која содржи високи калории, голема количина маснотии. Пожелно е да се јаде зеленчук и безмасни кисело-млечни производи, житарици. Наместо месо, подобро е да јадете риба и живина.

Препорачливо е да се надополни текот на третманот со физички напор, што ќе го подобри метаболизмот, ќе го зајакне имунитетот и ќе изгуби вишок килограми. Ако нема контраиндикации, можете да ја посетите салата, базенот, спортскиот дел. Редовното вежбање помага во чистење на крвните садови од плаки, со што се намалува холестеролот во крвта.

Затоа, денес најчесто се препишуваат статини од најновата генерација - Аторвастатин и Росувастатин, кои се најбезбедни за здравјето со продолжена употреба, брзо и доследно го намалуваат „лошиот“ холестерол, а исто така ја зголемуваат концентрацијата во крвта на „добриот“ холестерол - липопротеини со висока густина, што е важно за нормализирање на метаболизмот на липидите.

За секоја личност, во зависност од податоците за неговиот липиден профил и присуството на хронични заболувања, се избира индивидуална доза. Значи, ако липопротеините во крвта се малку покачени и нема историја на тешки коронарни заболувања, лекарот може да препише дневна доза на Росувастатин во опсег од 5-20 мг. Ако липопротеините со мала густина ги надминуваат дозволените граници и има историја на кардиоваскуларни патологии, како што се коронарна артериска болест, треба да го земате овој лек со максимална доза од 40 mg на ден.

Резиме

Лекарите препишуваат статини повеќе од 30 години, а овие лекови се генерално безбедни и ефикасни со мал ризик од сериозни несакани ефекти.

Статините со кратко дејство се најефикасни кога некое лице ги зема ноќе, но едно лице може да зема статини со долго дејство во кое било време од денот. Најважната точка за паметење е да ги земате секој ден, идеално во исто време.

Како и со секој лек, едно лице треба да го зема според рецепт. Тие исто така треба да му кажат на лекарот ако забележат несакани ефекти.

Истражувачите откриле дека статините, класа лекови кои најчесто се користат за намалување на холестеролот, исто така можат да го забават процесот на стареење на една личност.

Откако откри во ново истражување дека глувците се изложени на зголемен ризик од развој на рак по консумирањето на популарниот британски нискокалоричен вештачки засладувач сукралоза, водечки.

Истражувачите презентираа студија на Конгресот за срцева слабост на Европското здружение на Cardiology 2012 година во Белград, Србија, што покажа дека статините се поврзани.

Нов американски преглед на објавени истражувачки податоци за ефектите на статините врз превенцијата од рак покажува дека земањето лекови за холестерол може да го намали ризикот од развој на луѓе.

Статините, исто така познати како инхибитори на HMG-CoA редуктаза, се лекови кои се препишуваат на луѓе со висок холестерол.

Придобивките од статини

Статините за третман на пациенти имаат голем број непобитни предности:

 1. Намалете го нивото на смртни случаи од срцеви заболувања за 39 проценти во текот на првите 5 години.
 2. Намалете ја можноста за срцев и мозочен удар за 33 проценти.
 3. Ефикасно. Систематската употреба го намалува нивото на ЛДЛ за процент, ја зголемува количината на ХДЛ за 25 проценти.
 4. Широк избор на аналози. Фармацевтскиот пазар обезбедува широк спектар на лекови за статин, што ви овозможува да изберете статини за финансиски можности.

Класификација на статини

Досега има четири генерации на статини. Во срцето на првите претставници - ловастатин и симвастатин - пеницилин печурки. Претставниците на преостанатите категории се одгледуваат во синтетички услови.

Погрешно е да се мисли дека статините од првата генерација имаат помалку несакани ефекти од помодерните. Секој што пиел симвастатин се жалел на симптомите карактеристични за статините од последните генерации.

 1. Првите - наречени природни, се добиени од пеницилин габи. Лековите често предизвикуваат несакани ефекти и имаат мал ефект врз молекулите на холестерол.
 2. Вториот - ретко влијае на телото, нивното дејство е поефикасно од природно.
 3. Трето, покрај главната акција, тие го стимулираат формирањето на холестерол со висока густина, помагаат во намалување на триглицеридите, кои предизвикуваат развој на атеросклероза.
 4. Четврто - признат како најефикасен и безбеден, лесно се акумулира во организмот и значително го намалува холестеролот.

Не треба да ги земате овие средства без лекарски рецепт: лековите имаат голем број на несакани ефекти. Како да земате статини и во кое време од денот, специјалистот треба да објасни по лабораториски тестови и историја на медицината. Кога земате статини, треба да запомните за интеракцијата со други лекови.

Како да земате статини од холестерол наутро или навечер

Зголемениот холестерол може да доведе до проблеми со срцето, бубрезите, цревата, нарушено движење на екстремитетите и снабдување со крв во мозокот. Под овие патолошки услови, човечкиот живот е во опасност.

Сите овие отстапувања може да се избегнат ако навремено се започне со превенција или третман на атеросклероза.

Меѓу многу современи лекови, посебна ниша е окупирана од статини за холестерол, чии придобивки и штети се дискутирани подолу.

Ова е името на лековите кои помагаат во комбинација со други лекови за намалување на холестеролот и спречување на мозочен удар и срцев удар. Компонентите на статините делуваат на ензимот на црниот дроб, кој е одговорен за производство на „корисен“ и вишок холестерол. Овој ензим има долго име: „3-хидрокси-3-метил-глутарил-коензим А редуктаза“.

Ако има многу холестерол, тогаш тој се акумулира во садовите и се меша со протокот на крв, последователно формирајќи опасни тромби, а статините го намалуваат неговото производство и исто така го елиминираат неговиот изглед како резултат на распаѓање на масното ткиво.

Во природата, постојат природни статини кои можат да бидат достојни замени за синтетички лекови. Но, не можете сами да го изберете вистинскиот лек, треба да му верувате на овој лекар.

Дејството на статините

По нивната администрација, бројот на атеросклеротични плаки се намалува и крвните садови стануваат посилни, а исто така се забележуваат и други подобрувања:

 • концентрацијата на триглицериди се намалува;
 • ризикот од аневризма е намален;
 • ефикасноста на левата комора се подобрува;
 • нормалната функција на срцето е обновена.

Користејќи лекови од новата генерација, резултатите може да се постигнат побрзо, некои производители на производи базирани на росувастатин гарантираат намалување на постојните атеросклеротични плаки.

Кандидат за медицински науки, доктор В.М. Савкин: Чистењето на црниот дроб ќе помогне да се подмлади телото за неколку дена и да се дадат дополнителни 15 години живот.

Таквите лекови се препорачуваат за луѓе со следниве проблеми:

 • со ангина пекторис, што се манифестираше по срцев удар;
 • со зголемено производство на тироидни хормони;
 • со висока содржина на холестерол, ако неговата содржина во крвта ја надминува нормата од 5,8 mmol / l и не може да се обнови со тримесечна диета;
 • по мозочен удар;
 • со атеросклероза, особено овој лек е индициран за постари луѓе;
 • дијабетес;
 • во случај на потврда на исхемија на срцевиот мускул.

Статините се пропишани и за оние пациенти кои имаат неколку негативни фактори кои влијаат на појавата на срцеви проблеми, овие вклучуваат:

 • генетска предиспозиција;
 • дебелина од кој било степен;
 • постара возраст;
 • хипертензивни болести;
 • дијабетес;
 • машки пол.

Горенаведените се главните причини зошто лекарот може да препише статини, без нив ќе биде тешко да се постигне позитивна динамика на лекување. Овие лекови за намалување на липидите можат да бидат избрани само од присутниот специјалист, не можете да се потпрете на искуството на пријателите, дури и ако нивната дијагноза е слична.

Пред назначувањето на кој било од статините, ќе биде потребно да се подложи на целосен преглед, вклучувајќи визуелен преглед, полагање тестови и, во сериозни случаи, инструментални студии. Сите од нив ќе дадат поцелосна слика за текот на болеста, ќе помогнат да се утврди дозата на лекот или да се исклучи неговата употреба.

Ако за време на приемот на лекот се појават некои отстапувања, потребно е да престанете да ги земате и да побарате совет од лекар.

Карактеристики на прием

Секој купен лек има своја инструкција, што укажува на точната доза на лекот. Тие може да се измијат со обична вода или сок, но не и свежо исцеден од грејпфрут, бидејќи може да спречи телото да преработува активни супстанции и да се акумулираат во телото. Нивното предозирање може да доведе до откажување на црниот дроб и уништување на мускулите.

За превенција и третман на заболувања на црниот дроб, нашите читатели успешно користат ефикасна алатка.

Важни точки за земање статини:

 • Најдобрата асимилација на статини се јавува за време на одмор, затоа тие се користат еден и пол или два часа пред спиење, наутро таквите лекови не треба да се користат.
 • Лековите треба да се земаат наизменично, инаку едно лице може да има проблеми со бубрезите и црниот дроб, а исто така може да се појават и катаракта и чести промени на расположението.
 • Во некои случаи, статините се земаат доживотно, без нив, едно лице чувствува сериозно влошување на здравјето.
 • Во патолошки заболувања на црниот дроб, Росувастатин се препишува во мали количини. Неговата доза му предизвикува на организмот најмала штета.
 • За време на третманот со статини, потребно е внимателно да се следи исхраната и да се исклучи употребата на алкохол и антибиотици.

Ако некое лице има проблеми со бубрезите, тогаш земањето Аторвастатин и Флувастатин е забрането.

Видови на Статините

Името „статини“ се однесува на цела класа лекови што се користат за намалување на холестеролот. Првпат биле измислени во 1970 година.

Трговско име на генерација
ЛовастатинКардиостатин, Василип, Липостат, Симвакард и Ловастатин
АторвастатинАторис, Амвастан, Липримар и Аторвастатин
РосувастатинКрестор, Роксер, Росукард и Росарт
ФлувастатинЛескол

Како што може да се види од табелата, класификацијата на лековите се спроведува во зависност од нивната активна супстанција, а името на лекот го одредува нивниот производител. За да се утврди кои се најбезбедни за црниот дроб од нив, само лекар може.

Во зависност од состојбата на пациентот, тој пропишува еден од нивните типови, кој содржи одредена количина активна супстанција, затоа се применува индивидуален пристап за секој пациент. Лековите за намалување на холестеролот од последната генерација се најмалку штетни.

Следната класификација на статини се базира на тоа, што зависи од дозата на лекот, вкупно има три вида лекови:

 1. лекови со високи дози, неговата вредност се зема во износ од 40 до 80 мг, спаѓа во оваа категорија: „Ловастатин“, „Аторвастатин“ и „Флувастатин“;
 2. лекови со масен дел од активната супстанција што лежи во опсег од 10-40 мг: Правастатин, Симвастатин и Росувастатин;
 3. лекови со мала доза до 8 mg, во оваа група има само еден лек - Питавастатин.

Пронајден природен лек што предизвикува аверзија кон алкохол! Елена Малишева: „Сигурно знаете дека до неодамна, единствениот ефикасен начин за борба против зависноста од алкохол беше. ”

Најпотентен - Питавастатин се користи во мали количини, тој брзо ги елиминира болните симптоми, а исто така има и минимална количина на несакани ефекти. Лековите со просечна доза се бара да се пијат во големи количини, тогаш тие можат да имаат соодветен ефект - намалување на холестеролот во крвта.

Лековите со високи дози се користат во големи количини, тие се ефикасни, но имаат голем број на контраиндикации и несакани ефекти.

Во основа, статините добро се поднесуваат од пациентите, но нивниот ефект врз телото не останува без последици. Факт е дека тие работат, потребно е долго време да се земе лекот, за некои пациенти овој период е 3 години, за други може да потрае подолго за да се надмине болеста.

Најчесто, нивниот негативен ефект се рефлектира во мускулната маса на една личност. Може да се манифестира во миопија, придружена со болка и мускулна слабост. Со овие симптоми, потребно е да се запре третманот со статини, во спротивно може да започне распаѓање на мускулните влакна и да се појави штетен ефект врз тироидната жлезда.

Постои веројатност за други несакани ефекти во форма на:

 • ренална инсуфициенција;
 • главоболка;
 • цревни нарушувања;
 • алергии;
 • Осипот
 • несоница;
 • исто така е можно запек, болка во стомакот и дијареја;
 • замор;
 • постојана слабост во телото.

Исто така, постојат ретки несакани ефекти:

 • хепатитис;
 • ринитис;
 • евангелска болест;
 • оштетување на меморијата;
 • воспалителни процеси во панкреасот.

Во човечкото тело, може да започне процес на масовно зголемување на ензимите на црниот дроб, особено ова често се случува кај луѓе кои страдаат од зависност од алкохол. По запирање на употребата на алкохолни производи и пауза во земање статини, овие симптоми исчезнуваат без трага.

Не само компонентите на лекот може да предизвикаат несакани ефекти, туку и нивната администрација заедно со антибиотици, фибрати, цитостатици, амиодарон и верапамил.

Несакани ефекти може да се појават по два месеци од земањето на лекот, затоа треба внимателно да ги набудувате дозата и времетраењето на нивната администрација. Покрај тоа, неопходно е да се направат тестови за холестерол за време на периодот на третман, бидејќи неговото ниско ниво, исто така, негативно влијае на човечкото тело.

Штета од статини

Опасноста од овие лекови не се појавува веднаш, затоа е толку важно постојано да се поминуваат соодветните тестови, инаку се појавуваат отстапувања:

 • оштетување на нервите;
 • од нервниот систем: промени во расположението, необјаснети напади на агресија или апатија;
 • од циркулаторниот систем: намалување на бројот на тромбоцити;
 • од дигестивниот систем: слаб апетит, запек, дијареја, жолтица, анорексија.

Некои пациенти, откако прочитале негативни прегледи за овие лекови и ја откриле нивната штета, се плашат да ги земаат, покрај тоа, со оглед на тоа што тие често се пропишани за цел живот, нивната висока цена е застрашувачка и не е исклучена појава на несакани ефекти .

Алтернатива на статините е нивната природна безбедна замена, која вклучува:

 • Витамин Ц. Го има во многу зеленчук, бобинки и овошје. Најкорисни бобинки се рибизли, морето и розови колкови. Од второто, подобро е да се земе лушпа.
 • Ниацинска киселина. За да го надополните, треба да вклучите црвена риба, ореви, житарки и млеко во вашата исхрана. Оваа киселина помага при разградување на протеините, јаглехидратите и мастите, ја нормализира хемодинамиката и ги подобрува процесите на варење.
 • Масните киселини помагаат во нормализирање на холестеролот, па затоа рибиното масло, кое содржи здрави омега-3, мора да биде вклучено во исхраната. Пожелно е да се јаде морска риба од масни сорти. Ако постојано консумирате риба, тогаш можете да ги исчистите садовите од плакети со холестерол. Масните киселини се наоѓаат и во лененото масло.
 • Лук Овој зеленчук помага при висок холестерол, резултатот по неговото земање ќе се забележи ако јадете мало каранфилче дневно два месеци. Лукот не е само природен статин, туку помага и при настинки.
 • Целулоза. Тоа е диетално влакно, тие практично не се вари од телото, затоа кога поминувате низ алиментарниот канал совршено исчистете го. Влакната се во состојба да го задржат „штетниот“ холестерол, а потоа да го отстранат во цревата.

Природни статини

Некои пациенти одбиваат да пијат статини од холестерол, бидејќи се плашат од силни несакани ефекти. Во такви случаи, се препорачуваат природни статини за да се зголемат нивоата на ХДЛ. Така наречени специфични супстанции кои се содржани во доволни количини во производите:

 1. Витамин Ц. Се наоѓа во инфузија од шипинка, бибер, морето, рибизли, агруми и зелка.
 2. Поликоназол Се произведува од шеќерна трска.
 3. Ниацин. Богато е со месо, ореви, житарици, црвена риба.
 4. Монаколин. Оваа супстанца може да го збогати организмот јадејќи квасец од црвен ориз. Тие се претставени како додаток на храна, но тешко можат да се најдат.
 5. Куркумин куркума е збогатена со неа.
 6. Масни киселини (омега-3). Содржани во доволни количини во растителни масла (експертите препорачуваат избор на ленено масло) и масна риба.
 7. Ресвератрол содржан во црвено вино и кожа од грозје.
 8. Пектин. Оваа супстанца е збогатена со леб од трици, хеuckда, јачмен, овесна каша, зелка, грав, моркови и јаболка.

Лукот, ферментираното темпо и мисо се сметаат и за природни статини.

Статини и други лекови

Според СЗО и ААС, потребни се статини во третманот на исхемија, што е многу веројатно да развие компликации и срцев удар. Назначувањето на статини за стабилизирање на ХДЛ кај пациент нема да биде целосно, па лекарот сепак пропишува:

 • Бета-блокатори: Бисопрол, Метопролол.
 • Антитромбоцитни агенси: Аспирин, Аспикор.
 • Инхибитори на ACE: Квадрипил, Еналаприл.

Претходно, на статините се препорачува да пијат само пред спиење за да се одделат нивните ефекти од другите лекови, но сега се повеќе водечки научници се склони да размислуваат за земање комбинирани лекови. Во моментот, комбинираниот лек Полипил се тестира во лабораториите, а во аптеките веќе можете да ги најдете Кадует и Дуплекор, кои ги комбинираат Аторвастатин и Амлодипин.

Ако холестеролот е надминат за повеќе од 7,2 mmol / l, рационално е да се препишуваат статини со фибрати. Таквата одлука треба да ја донесе квалификуван специјалист, земајќи ги предвид индивидуалните индикатори на пациентот и сите можни ризици.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic