Што треба да биде нормален крвен притисок

Првите уреди за мерење притисок беа „крвавите“ уреди на Стивен Галес, во кои игла беше прицврстена на сад прикачен на цевка со вага. Италијанската Рива-Роки стави крај на крвопролевањето предлагајќи да се закачи монометар за жива на манжетната поставена на рамото.

Николај Сергеевич Коротков во 1905 година предложи да се закачи монометар за жива на манжетната поставена на рамото и да се слуша притисок со увото. Воздухот се испумпуваше од манжетната на крушата, садовите беа компресирани. Потоа, воздухот полека се врати во манжетната, а притисокот врз садовите ослабе. Користејќи стетоскоп на садовите на лактот, се слушнаа тонови на пулсот. Првите удари го означија нивото на систолниот крвен притисок, последниот - дијастолен.

Современите монометри се електронски уреди кои можат да сторат без стетоскоп и да ги забележат притисокот и отчукувањата на срцето.

Нормален притисок и пулс

Што е нормален крвен притисок кај луѓето? Важна точка е дека кај деца, адолесценти и возрасни, кај мажи и жени има разлики во нормите на крвниот притисок и срцевиот ритам.

Стандардите за возраста се претставени во табелите подолу.

ГодиниМинималнаМаксимална
До 2 недели67 40 на96 50 на
2-4 недели80 40 на112 74 на
8 недели-1 година90 50 на112 74 на
Пред 1,5 години100 60 на112 74 на
3 5-години100 60 на114 72 на
6 9-години106 674 на125 75 на

Постојат голем број фактори кои влијаат на нивото на крвниот притисок кај детето:

 • Возраст - колку е постаро детето, толку е поголем притисокот, ова се должи на фактот дека садовите се развиваат и нивниот тон се зголемува;
 • Раст - колку е помало детето, толку е помал неговиот крвен притисок;
 • Тежина - колку повеќе тежина, толку е поголем крвниот притисок;
 • Пол - момчињата имаат повисок крвен притисок отколку девојчињата.

Препорачливо е да се покаже на детето во такви случаи на специјалист за точна дијагноза, но постои можност по одредено време ситуацијата да се стабилизира и да нема потреба да се препишуваат лекови за третман. Многу е поважно начинот на живот на детето да биде точен. Ако детето се занимава со физичка активност, крвниот притисок може да биде покачен. Ова се должи на фактот дека за време на вежбање, зголемен васкуларен тон.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Тинејџери

ГодиниМинималнаМаксимална
10 12-години110 70 на127 70 на
12 15-години116 70 на136 76 на
15 20-години110 70 на130 90 на

Кај адолесцентите, нормалната вредност може да се зголеми, ова се должи на преструктуирање на хормоналната позадина, т.н пубертет. Во тоа време, важно е да ја посетите А. cardiolогист и ендокринолог за да не се пропушти моментот кога е потребен третман. Ако лекарот не открил никакви патологии, тогаш крвниот притисок ќе се врати во нормала за време на процесот на растење на детето.

Возрасни

ГодиниНоЖени
20122 76 на117 72 на
30124 79 на120 75 на
40129 81 на127 79 на
50137 82 на137 85 на
60142 85 на144 85 на

Што е нормален крвен притисок кај возрасните? Како што можете да видите, кај возрасен, нормите на систолниот крвен притисок се зголемуваат со возраста, а дијастолните норми се намалуваат. Ова се должи на структурата на телото, крвните садови ја губат својата еластичност и тон. Високиот крвен притисок е скоро секогаш наследен.

Важно е да се напомене дека кај жени на возраст од 35-40 години, просечниот крвен притисок од 150 до 80 години е нормален, иако тоа не е во рамките на нормалата, но не предизвикува загриженост, овој индикатор е поврзан со полот и структурните карактеристики на женското тело.

Во секој поединечен случај, причините се чисто индивидуални, поврзани со необичната структура на телото и точно е да се знае дали е потребна медицинска нега и треба да ја обезбеди лекар само по дијагноза.

Често скалата се зголемува кај бремени девојчиња, ова се должи на фактот дека за време на бременоста се случуваат хормонални промени во телото, органите се компресираат кога ќе се роди фетусот, ова носи дополнителен товар на срцето и крвните садови на телото. Но, ако по раѓањето крвниот притисок не се вратил во претходната норма, неопходна е консултација со лекар.

Што велат лекарите за хипертензија

Доктор на медицински науки, професор Г. Емелјанов:

6670 - Што треба да биде нормален крвен притисок

цитат - Што треба да биде нормален крвен притисок

Лекувам хипертензија многу години. Според статистичките податоци, во 89% од случаите, хипертензијата резултира со срцев удар или мозочен удар и едно лице умира. Околу две третини од пациентите сега умираат во текот на првите 5 години од болеста.

Следниот факт - можно е и потребно е да се ослободи притисокот, но ова не ја лекува самата болест. Единствениот лек официјално препорачан од Министерството за здравство за третман на хипертензија и се користи од cardiolогисти во нивната работа е Норматен. Лекот делува на причината за болеста, што овозможува целосно да се ослободи од хипертензија. Покрај тоа, според федералната програма, секој жител на Руската Федерација може да го добие БЕСПЛАТНО.

Покрај мерењето на нормата на крвниот притисок, многу е важно да се измери нивото на оптималната вредност на срцевиот ритам, бидејќи само во врска со индикаторите за крвен притисок, може да се суди за состојбата на телото.

ГодиниНорма, отчукувања во минута
Доенчиња140
Пред 7 години90 - 95
10 - 12 години78 - 128
13-1755 - 111
20 - 30 години80 - 85
20 60-години65 - 70

На возраст од 60 години, неопходно е постојано да се следи пулсот, бидејќи ова пред сè ќе ја открие патологијата на срцевата активност и ќе ги преземе потребните мерки за одржување на здравјето. Зголемувањето на срцевиот ритам може да укаже на прекумерно производство на тироидни хормони.

Нема точен одговор на прашањето каков притисок се смета за нормален - здравите индикатори се индивидуални за секоја личност. Затоа, пресметани се средните вредности:

  бројки 120/80 - ev w>

  Возраст Систолен Дијастолен Здрави возрасни лица (18 години и постари) 14090 Пациент со дијабетес 13080 Маж со бубрежни патологии 11080

Норма на притисок кај деца:

 • доенчето е приближно 80/45;
 • постарите деца се приближно 110/70.

Во адолесценција (до 18 години), минималниот нормален притисок е во просек 120/70; кај момчињата, систолниот притисок е приближно 10 mmHg. повисока од девојчињата. Идеален крвен притисок кај тинејџер е до 125/70.

Понекогаш, вредностите над 140/90 се запишуваат кај адолесцентите (со повторено мерење, барем двапати); овие индикатори можат да укажуваат на присуство на хипертензија, која треба да се следи и, доколку е потребно, да се третира. Кај адолесценти на возраст под 18 години, присуството на хипертензија го зголемува ризикот од срцеви и васкуларни заболувања (без профилакса) до 50-годишна возраст за 3-4 пати.

Нискиот крвен притисок кај тинејџерската популација е означен со вредностите на крвниот притисок: за девојчиња - помалку од 100/60, за момчиња - помалку од 100/70.

Во текот на денот, се јавуваат промени во притисокот:

 • најниските стапки обично се бележат наутро, околу 3 часот по полноќ
 • највисоките вредности се околу 8: 00-11: 00 часот, потоа околу 16: 00-18: 00 часот.

Крвниот притисок може да се зголеми или падне како резултат на влијанието на времето, физичкиот стрес, стресот, заморот, температурата (тело и околина), квалитетот на сонот, режимот на пиење, па дури и различните позиции на телото. Затоа, со ортостатска хипотензија, потребно е да се измерат вредностите во различни позиции.

 • возрасни 18 години и постари - од 140/90 - овие индикатори се мерат неколку пати по ред;
 • бебиња - над 85/50;
 • постари деца - над 120/80;
 • дијабетични пациенти - над 130/80;
 • луѓе со бубрежни патологии - над 120/80.
 • возрасни мажи - под 100/60;
 • возрасни жени - под 100/70.

Крвниот притисок (нормална возраст) до одредена мера зависи од полот. Горниот (систолен) и долниот (дијастолен) индикатор подолу се приближни. Минималниот и максималниот крвен притисок може да варира не само во различни возрасти, туку и во зависност од времето и она што го прави едно лице. Важен фактор е начинот на живот, понекогаш за одредена личност, се чини дека нормата е навидум висока или ниска стапка.

ГодиниСистоленДијастолен
15 19-години11777
на 20 години - 24 години12079
25 29-години12180
30 години - 34 години12281
35 39-години12382
40 години - 44 години12583
45 49-години12784
50 54-години12985
55 59-години13186
60 64-години13487

Норма на крвен притисок според возраста кај мажите - табела

ГодиниМинималнаНормална вредностМаксимална
15 19-години105117120
20 24-години108120132
25 29-години109121133
30 34-години110122134
35 39-години111123135
40 44-години112125137
45 49-години115127139
50 54-години116129142
55 59-години118131144
60 64-години121134147
ГодиниМинималнаНормална вредностМаксимална
15 19-години737781
20 24-години757983
25 29-години768084
30 34-години778185
35 39-години788286
40 44-години798387
45 49-години808488
50 54-години818589
55 59-години828690
60 64-години838791

Што треба да биде нормален крвен притисок кај бремени жени? Норма на притисок е 135/85, идеално, околу 120/80. Индикаторите од 140/90 укажуваат на лесна хипертензија, со пониска (дијастолна) вредност од горната (систолна). Тешка хипертензија во ова време е притисок од 160/110. Но, зошто некои бремени жени имаат висок крвен притисок ако претходно не наишле на сличен проблем?

Експертите сметаат дека за тоа е виновна плацентата. Ослободува супстанција во крвта што може да предизвика стегање на крвните садови. Тесните крвни садови не само што можат да ја задржат водата во телото, туку, пред сè, да го зголемат крвниот притисок. Сепак, честопати е тешко да се утврди каков нормален притисок има бремената жена, поради флуктуации во перформансите. Стандардните вредности се земаат како основа заедно со факторите кои влијаат на нив (телесна тежина, начин на живот.).

Пулсен притисок (ПД) е разликата помеѓу горниот и долниот крвен притисок. Колку е неговата нормална вредност? Здрав индикатор е околу 50. Пулсот може да се пресмета од измерените вредности (табела на вредности на притисок според возраста - видете погоре). Високиот ПД е поголем ризик за пациентот.

Состојба во која зголемениот ритам на срцето (ПД) се смета за предиктор за васкуларна, срцева и смртност. Параметрите утврдени со 24-часовна амбулантна контрола Крвниот притисок, во споредба со случајните параметри, е потесно поврзан со целните органи.

мажитежени
20 години123 76 на116 72 на
30 години126 79 на120 75 на
40 години129 81 на127 80 на
50 години135 83 на135 84 на
60 65-години135 85 на135 85 на
Постари од 65 години135 89 на135 89 на

Како да се измери крвниот притисок

Крвниот притисок е запишан како 2 броја разделени со режа. 1-ва вредност - систолен, 2-ри - дијастолен. Со цел да се утврдат отстапувања или нормални индикатори на крвниот притисок, важно е правилно да се измери.

  1. Користете само точен и сигурен монитор за крвен притисок.

Без соодветен уред, нема да добиете сигурни резултати. Затоа, добар тонометар е основа.

Седнете и престанете да размислувате за грижите, треба да бидете целосно мирни. Од процесот на мерење, направете мал ритуал што се спроведува наутро и навечер - секогаш во исто време од денот.

Ставете ја манжетната директно на кожата, секогаш изберете ја нејзината ширина според обемот на раката - тесна или премногу широка манжетна во голема мера влијае на резултатите од мерењето. Измерете го обемот на раката 3 см над лактот.

Држете ја раката на која се носи манжетната слободна, не ја поместувајте. Во исто време, проверете дали ракавот не ја стега раката. Не заборавајте да дишете. Држејќи го здивот ги нарушува резултатите.

- На вообичаен тонометр ставете рака на маса.

- На автоматскиот тонометар (на рачниот зглоб), зглобот треба да биде на ниво на срцето.

  1. Почекајте 3 минути и повторете го мерењето.

Оставете ја манжетната и почекајте околу 3 минути. Потоа направете мерења повторно.

 1. Снимете го просекот на две мерења

Запишете ги вредностите означени со скалата: систола (горна) и дијастола (долна) од секое мерење. Нивниот просек е резултатот.

Мерењето на крвниот притисок може да се изврши со употреба на инвазивни методи. Овие методи даваат најпрецизни резултати, но пациентот е повеќе оптоварен од потребата да се стави сензорот директно во крвотокот. Овој метод се користи, особено, за да се утврди притисокот во белите дробови или, доколку е потребно, повторените мерења. Во такви случаи, невозможно е да се користат неинвазивни методи поради деформација на артериската меморија и придружна промена на притисокот во артериите.

Флуктуациите на крвниот притисок се исто толку опасни како и високиот крвен притисок; некои експерти сметаат дека нестабилните отстапувања од нормата се уште полоши. Садовите претрпуваат значителни промени и влијанија, затоа тромбите полесно се оттргнуваат од васкуларните wallsидови и предизвикуваат тромбоза, емболија или зголемен срцев притисок, затоа го зголемуваат ризикот од срцеви и васкуларни заболувања.

Најчестите причини за флуктуации на горниот и долниот притисок во горната страна вклучуваат:

 • возраст (нормалните индикатори исто така се зголемуваат во зависност од возраста);
 • дебелина;
 • пушење;
 • дијабетес;
 • хиперлипидемија (обично се должи на лош начин на живот).

Механизам на развој на осцилации во горната насока:

 • зголемување на волуменот на мозочен удар;
 • зголемен периферен отпор;
 • комбинација на двата фактори.

Причини за зголемување на волуменот на мозочен удар:

 • зголемување на срцевиот ритам (симпатична активност, реакција на ефектите на катехоламин - на пример, хипертироидизам);
 • зголемување на количината на вонклеточна течност (прекумерно внесување на течности, заболување на бубрезите).

Причини за зголемување на периферниот отпор:

 • зголемена симпатичка активност и васкуларна реактивност;
 • зголемена крвна вискозност;
 • висок волумен на импулс;
 • некои авторегулаторни механизми.

Причини за надолни осцилации, кои се применливи и за развој на хипотензија:

 • шок;
 • дехидрација, загуба на крв, дијареја, изгореници, надбубрежна инсуфициенција - фактори кои ја намалуваат количината на крв во васкуларниот систем;
 • патолошки промени и срцеви заболувања - миокарден инфаркт и воспалителни процеси;
 • невролошки нарушувања - Паркинсонова болест, воспаление на нервите;
 • флуктуации може да се појават со зголемен физички и психолошки стрес, стрес;
 • ненадејна промена на положбата на телото од лежење во стоење;
 • мала вредност може да предизвика некои лекови - диуретици, седативи, антихипертензивни лекови.

Првично, високиот крвен притисок може да остане асимптоматски. Со зголемување на вообичаената (нормална) вредност над 140/90, најчестите симптоми се презентираат на следниов начин:

 • главоболка - особено во челото и вратот;
 • зголемен ритам на срцето;
 • забрзување на отчукувањата на срцето;
 • прекумерно потење;
 • офталмолошки нарушувања (нарушувања на видот);
 • бучава во ушите;
 • замор;
 • несоница;
 • назална хеморагија;
 • вртоглавица;
 • нарушување на свеста;
 • оток на глуждовите;
 • намалено дишење.

c1a6e51a14a7bd9a - Што треба да биде нормален крвен притисок

Некои од овие симптоми за една личност не се сомнителни, бидејќи честопати значат нарушувања поврзани со возраста. Затоа, хипертензијата често се дијагностицира случајно.

Малигна хипертензија е состојба во која долната и горната граница значително се зголемуваат - дури и до 250/130 или повеќе. Опасните вредности можат да траат неколку дена, часови и само неколку минути; притисок со овие индикатори го зголемува ризикот од оштетување на крвните садови во бубрезите, мрежницата или мозокот.

Нормалниот крвен притисок е параметар кој варира во зависност од активноста на една личност. На пример, со физички напор, емоционален стрес, крвниот притисок се зголемува, со нагло зголемување може да падне. Затоа, за да се добијат сигурни параметри, крвниот притисок треба да се мери наутро без да станувате од кревет. Во овој случај, тонометарот треба да се наоѓа на ниво на срцето на пациентот. Раката со манжетната треба да лежи хоризонтално на исто ниво.

Познат е таков феномен како „хипертензија на бел мантил“, кога пациентот, без оглед на третманот, тврдоглаво дава зголемување на крвниот притисок во присуство на лекар. Исто така, крвниот притисок може малку да се зголеми со трчање по скалите или напрегање на мускулите на нозете и колковите при мерењето. За да имате подетална претстава за нивото на крвниот притисок кај дадена личност, лекарот може да препорача водење дневник каде што се бележи притисокот во различно време од денот.

Како да се утврди крвниот притисок? Се мери со специјални уреди - тонометри, кои се рачни и автоматски. Резултатот од мерењето на тонометарот е горниот (систолниот) и понискиот (дијастолниот) притисок. Систолен - во времето на контракција на срцето, го одредува степенот на функционирање на миокардот и дијастолен - во моментот на релаксација на срцевиот мускул, го одредува степенот на васкуларна контракција.

Пред да се измери, важно е:

 • не пуши, не земај храна и пијалоци;
 • Не оптеретувајте се со физичка активност;
 • заземете седечка положба, потпрете го грбот на стол, ставете ја раката на масата, на ниво на срцето;
 • седи тивко и не се движи;

Систолниот и дијастолниот притисок е сила на проток на крв низ садовите во моментот на контракција и релаксација на срцевиот мускул. За да добиете веродостојни резултати, за време на мерењето на крвниот притисок, почитувајте неколку препораки:

 • 40 минути пред мерењето, исклучете ја употребата на солена, зачинета и пржена храна, силен чај и кафе, како и забрането пушење;
 • прекумерната физичка активност влијае на резултатите, затоа, еден час пред мерењата, треба да се вклучите во тивки активности;
 • заземете удобно држење на седење или полуседење;
 • раката вклучена во мерењето се зема на страна и се поставува на тврда површина;
 • за да се утврди точниот резултат, се прават две мерења во интервали од 2-3 минути.

Мерењето се врши со механички или електронски тонометр. Манжетната е поставена 6 см над лактот. Стетоскопот се става на свиок и се слуша пулс во моментот на спуштање на воздухот. Првиот удар ги дефинира горните граници. Постепено, интензитетот на тоновите се намалува, а последниот звучен ритам ги означува долните граници.

Како да се зголеми крвниот притисок кај возрасните, доколку е потребно?

Бидејќи различни луѓе имаат свои физиолошки карактеристики, флуктуациите на нивото на крвниот притисок кај различни луѓе може да варираат.

Пред сè, потребно е да се воспостави режим на спиење и физичка активност. Важно е редовно да се надополнува телото со потребните витамини и минерали со цел да се одржи имунитетот. Треба да јадете повеќе храна богата со витамини: месо, риба, тврди сирења, црн чај, кафе и чоколадо. Ако прибегнете кон употреба на лекови, тогаш се препорачуваат лекови како Цитрамон, Папазол, Гутрон.

Разновидни извори сугерираат дека постојат несогласувања во врска со односот помеѓу пиењето зелен чај и крвниот притисок. Значи, некои извори тврдат дека зелениот чај го подига, додека други - што го намалува. Општо земено, зелениот чај во каква било форма (и ладен и топол) содржи многу корисни материи и антиоксиданти, кои имаат тенденција да го нормализираат притисокот на една личност, имајќи поволно влијание врз неговиот кардиоваскуларен систем.

Кафе и притисок

Секој го знае фактот дека кафето е пијалок што го зголемува крвниот притисок, ова се должи на способноста на кофеинот. Да, навистина, на луѓето кои страдаат од висок крвен притисок не им се препорачува да пијат кафе, но пиењето 1-2 шолји кафе на ден се смета за нормално. Но, не заборавајте на фактот дека кафето не е во состојба да го подигне крвниот притисок на критично ниво.

Во некои случаи, едно лице има моќ да се заштити од проблеми предизвикани од кршење на крвниот притисок и од истовремени болести. Треба да го следите вашето здравје од адолесценција со цел да ги задоволите вашето семејство и пријатели долго време со одлично здравје.

Зголемен крвен притисок

Притисокот се зголемува како резултат на многу неповолни фактори, симптомите се непријатни и предизвикуваат сериозни последици.

Степен на хипертензијаМинимални вредностиМаксимална изведба
Гранична состојба со хипертензија129 / 87139 / 88
Хипертензија од прв степен139 / 91160 / 100
Хипертензија на втор степен161 / 101179 / 110
Хипертензија од трет степен180 / 111210 / 121
Хипертензија од четврти степенНад 210/121

Причини и симптоми

Arterialnoe davlenie јас пулсира - Што треба да биде нормален крвен притисок

Резултатите од мерењето може да се зголемат како резултат на следниве неповолни фактори:

 • прекумерна тежина;
 • недостаток на одмор, стрес, возбуда;
 • неправилна исхрана што содржи штетна храна;
 • пушење, прекумерна потрошувачка на алкохол;
 • болести на внатрешните органи.

Хипертензија се развива кај пациенти со оптоварена наследност и присуство на дијабетес мелитус.

Покрај тонометарот, намалувањето на притисокот означува и зголемување на притисокот. Вртоглавица, главоболка, отчукувања на срцето, црвенило на лицето, потење, гадење, тинитус, слабост може да ве вознемируваат.

Како може да се спушти

Во случај на зголемување на тонометарот, земете хоризонтална положба, ставете неколку перници под главата и обезбедете пристап до свеж воздух. Топлите бањи за нозете ќе помогнат во проширување на крвните садови и подобрување на протокот на крв од главата. Ако состојбата дозволува, туширајте контраст или легнете 12 минути во када со топла вода.

Во хронична хипертензија, лекарот препишува лекови кои можат навремено да спречат хипертензивна криза. Ефективни лекови со брзо дејство се: Каптоприл, Верапамил, Бисопоролол, Валсартан.

Низок крвен притисок

Намален крвен притисок кај луѓето е исто така патологија што може да се појави со неправилен начин на живот. Секое отстапување од нормалниот индикатор е повод да се консултирате со специјалист. Индикаторите може да варираат според возраста.

Главните причини за падот се:

 • наследна предиспозиција;
 • стрес;
 • промена на живеалиштето и климатските услови;
 • несоодветна диета;
 • лоши навики.

Симптоми на низок крвен притисок, неговите карактеристики се обично како што следува:

 1. летаргија, поспаност;
 2. заборавот;
 3. вртоглавица;
 4. потење и вкочанетост на стапалата и рацете;
 5. болки во зглобовите;
 6. временска зависност.

Последиците од нискиот крвен притисок можат да бидат: влошување на квалитетот на животот, висок замор и ризик од такви сериозни болести како што се: остеохондроза, чир на желудник, анемија, срцева слабост и ревматизам.

Помалку опасно е намалувањето на резултатите од мерењето. Во случај кога ниските индикатори се придружени со влошување на здравствената состојба, потребно е да се консултирате со лекар за да ја утврдите причината и да добиете препораки.

Степен на хипотензијаМинимално ниво, mmHgМаксимално ниво, mmHg
Мал пад90 60 на100 65 на
Умерена хипотензија69 41 на89 60 на
Тешка хипотензија51 37 на68 39 на

Притисок на бременоста

Кај здрави бремени жени, крвниот притисок не се менува до шестиот месец од бременоста. Крвниот притисок е нормален кај небремени жени.

Понатаму, под влијание на хормони, може да се забележат некои зголемувања, не повеќе од 10 мм од нормата. Во патолошка бременост, гестозата може да се појави со скокови на крвниот притисок, оштетување на бубрезите и мозокот (прееклампсија), па дури и развој на напади (еклампсија). Бременоста со артериска хипертензија може да го влоши текот на болеста и да предизвика хипертензивни кризи или постојано зголемување на крвниот притисок. Во овој случај, индицирана е корекција на терапијата со лекови, наб obserудување од страна на терапевт или третман во болница.

За кои болести можеме да зборуваме?

Како резултат на намалување на притисокот, протокот на крв се забавува. Внатрешните органи примаат кислород и хранливи материи во ограничени количини. Мозокот и срцето најмногу страдаат од оваа состојба.

Хипотензија може да се развие во однос на:

 • срцеви патологии: аритмија, кардиомиопатија, миокардитис;
 • лезии на ендокриниот систем: хипотиро>

Пациент кој има низок крвен притисок може да чувствува вртоглавица, слабост, поспаност, главоболка или гадење. Кожата станува бледа, пулсот забрзува или ослабува. Ако хипотензијата е последица на болеста, тогаш се придружуваат и други карактеристични знаци.

Причини за висок крвен притисок

 • Есенцијална артериска хипертензија (хипертензија, видете лекови со висок крвен притисок) дава постојано зголемување на притисокот и хипертензивни кризи.
 • Симптоматска хипертензија (надбубрежни тумори, бубрежни васкуларни заболувања) и дава на клиниката слична хипертензија.
 • Вегетативно-васкуларната дистонија се карактеризира со епизоди на скокови на крвниот притисок, не повеќе од 140-90, кои се придружени со автономни симптоми.
 • Изолирано зголемување на понизок притисок е својствено за бубрежните патологии (развојни аномалии, гломерулонефритис, бубрежна атеросклероза на крвните садови или нивна стеноза). Ако дијастолниот притисок надминува 105 mmHg. повеќе од две години, ризикот од мозочни катастрофи е зголемен за 10, а срцев удар за пет пати.
 • Систолниот крвен притисок се зголемува почесто кај постари лица, луѓе со патологии на тироидната жлезда, пациенти со анемија и срцеви мани.
 • Зголемувањето на пулсниот притисок е сериозен ризик од срцев или мозочен удар.

Со мала хипотензија, луѓето живеат доста целосно. Кога горниот крвен притисок значително опаѓа, на пример, во шок, долниот крвен притисок е исто така многу низок. Ова доведува до централизација на циркулацијата на крвта, откажување на повеќе органи и развој на дисеминирана интраваскуларна коагулација.

Така, за долг и полн живот, едно лице треба да го следи неговиот притисок и да го чува во рамките на физиолошката норма.

Превенција

Основа за спречување на хипотензија и хипертензија се правилата за здрав начин на живот:

 • прекумерното внесување сол, масна, солена, зачинета храна треба да се исклучи од исхраната;
 • умерена физичка активност, која мора да се менува со релаксација;
 • Вреди да се ослободите од лошите навики.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic