Што е миокардна дистрофија кај возрасните

Миокардна дистрофија на срцевиот мускул се јавува поради силни оптоварувања на срцето за време на неправилна и интензивна обука. Исто така, неурамнотежена исхрана, краток одмор, постојан прекин на спиењето може да предизвика појава на MCD. Другите чести фактори за развој на миокардна дистрофија вклучуваат:

 • заразни болести во фаза на воспаление;
 • хроничен тонзилитис;
 • интоксикација на телото (труење, алкохол, цигари, лекови);
 • прекумерна тежина;
 • микседема;
 • авитаминоза;
 • дијабетес;
 • тиреотоксикоза;
 • анемија;
 • радијација;
 • мускулна дистрофија;
 • воспаление на гениталиите;
 • колагеноза;
 • појава на менопауза кај жени;
 • прегревање;
 • недостаток на калиум во телото;
 • Кушингов синдром;
 • глад;
 • продолжен престој на моно-диети;
 • таложење на соли во срцевиот мускул.

Откривање на миокардна дистрофија кај деца, како и кај возрасни, се врши со стандардни мерки: ултразвук на срцето, ЕКГ и испитување од страна на cardiolогист, по што се поставува конечна дијагноза.

Оваа патологија не е поврзана со воспалителни процеси или срцеви заболувања. Метаболните нарушувања во мускулното ткиво се јавуваат под негативно влијание на надворешни и внатрешни фактори. Миокардна дистрофија е секундарно заболување, секогаш е резултат на друга аномалија што се развива во телото.

Во ретки случаи, може да се слушне за идентификација на идеопатска миокардна дистрофија - патологија чие сигурно потекло не е утврдено. Најголемиот дел од прекршувањата сè уште може да се класифицираат, во зависност од причината што ја предизвика.

Причината за овој вид патологија е негативниот ефект на токсичните елементи врз клетките на миокардот. Таквите отровни извори може да вклучуваат алкохолни пијалоци, тутунски производи, наркотични супстанции, отров, некои групи лекови (цитостатици, антибактериски агенси, срцеви гликозиди, нестероидни антиинфламаторни лекови) кои се користат во големи дози.

 1. Дисхормонална (метаболна).

МКД (миокардна дистрофија) во овој случај вклучува нарушувања што се појавиле како резултат на ендокрини или хормонални нарушувања. На пример, дијабетична форма (со дијабетес мелитус), тиреотоксична (хипотироидизам, хипертироидизам - дисфункционални состојби на тироидната жлезда), адолесценција. Причината може да биде и формирање на феохромоцитом (тумор во надбубрежната жлезда).

Причината за дистрофични промени во структурата на миокардиоцитите е менопаузата, предменструалниот синдром, фибромиомот на матката и дисфункцијата на јајниците. Хормоналната позадина на телото во овие услови значително се менува, што доведува до развој на дисметаболни феномени во миокардот. Главните симптоми на менопауза: топли бранови, тахикардија, потење, болка во срцето, промени во расположението.

miokardiodistrofiya simptomy i lechenie 1 - Што е миокардна дистрофија кај возрасните

Вид на дистрофија, која се базира на сериозни нарушувања на нервниот систем (на пример, VVD). Таквите патологии се карактеризираат со зголемена секреција на адреналин, што, пак, создава предуслови миокардот да работи во подобрен режим. Едно лице доживува постојана вознемиреност, страв, очај, паѓа во депресивна состојба. Во исто време, срцето работи нестабилно, ритамот залута, дишењето се забрзува и крвниот притисок се зголемува.

Најчесто, оваа форма на патологија се јавува во позадина на хронични заразни болести (тонзилитис, тонзилитис). Претежно младите луѓе се предмет на дистрофични нарушувања. Имуните антитела „напаѓаат“ кардиомиоцити, согледувајќи ги како непријателски елементи заедно со патогена флора (стрептококи). Типични манифестации: срцебиење, отежнато дишење за време на вежбање, општа интоксикација на телото се влошува навечер.

Тоа е поврзано со зголемен физички стрес за време на интензивен тренинг. Проблемите со работата на миокардот се јавуваат за време на подготвителната фаза пред следниот натпревар. Забележани се следните патолошки знаци: силни палпитации, шевови на болки во градите, намален крвен притисок и брадикардија.

МКД се развива со недостаток на железо, обилно крварење, хемолитична анемија. Резултатот од ваквите состојби е хипоксија. Недостатокот на кислород негативно влијае на метаболичките процеси, клеточната структура на миокардот претрпува патолошки промени. Што чувствува човекот? Кожата крвари и станува бледа, срцето чука често, се јавува отежнато дишење, каротидните артерии интензивно пулсираат, а при слушањето се појавуваат звуци.

Во прилог на горенаведеното, можете да наведете и други предуслови за миокардни дистрофични нарушувања:

  Нефрогени вклучуваат гломерулонефритис (патолошко преуредување на бубрежните ткива), компресија на к>chto takoe miokardiodistrofija serdca 1 - Што е миокардна дистрофија кај возрасните

Дифузните промени влијаат на целиот мускулен слој на срцето, ширејќи се рамномерно во сите правци. Додека фокусната дистрофија на срцевиот миокард влијае само на одредени делови од неговото ткиво.

Дијагностичките мерки имаат за цел да ја утврдат природата на промените што се случуваат, причините за развојот на патологијата, како и диференцијацијата на дистрофичните нарушувања од другите состојби со слични симптоми. На пример, радикулопатија на градите. Се манифестира како болка во пределот на градите, губење на сензација во оваа област, забрзано чукање на срцето, зголемена вознемиреност, болка може да се прошири на левата рака.

Следниве методи се користат за правилна дијагноза:

Оваа студија ни овозможува да ги идентификуваме зголемените големини на органите, едематозните феномени, отстапувањата во работата на коморите во различни фази на контракција, нивото на набивање на срцевите wallsидови, влошувањето на контрактилната активност.

 1. Студија за доплер.

Открива симптоми на срцеви мани, хронична миокардна инсуфициенција, забрзан проток на крв и зголемен волумен, низок притисок во коморите и преткоморите, како и во садовите.

 1. ЕКГ на срцето (електрокардиографија).

На кардиограмот можете да видите: порамни Т бранови, како одраз на слаби контракции на коморите, намалување на амплитудата на сите видови на заби поради неисправна функција на срцето, знаци на нецелосна блокада во гранките на Неговите, неправилни контрактилни комплекси.

 1. Со помош на нуклеарна магнетна резонанца, може да се забележат следниве промени: присуство на фокални или дифузни нарушувања, зголемени делови на срцето, асиметрично набивање на миокардот во рана фаза, разреден мускулен слој во доцната фаза на MCD.
 2. Рендгенски преглед.

Открива низок пулс, хипертрофија на левата или десната комора и стагнација на крв во белите дробови.

Биопсија на миокарден ткиво исто така може да се користи. Нејзината анализа овозможува да се идентификуваат патолошки нарушувања на метаболизмот на ензимите, степенот на уништување на мускулните влакна, структурните модификации на кардиомиоцитите.

За да се утврдат отстапувањата поврзани со пенетрација на честички калиум и натриум низ клеточната мембрана, се прави сцинтиграфија.

Тест на крвта не открива абнормалности.

Група срцеви патологии поврзани со нарушена функција на миокардот се нарекува миокардна дистрофија (скратено како МЦД). Оваа патологија има и други имиња - миокардна дистрофија, секундарна кардиомиопатија. Симптомите на миокардна дистрофија зависат од формата и фазата на болеста, а самата лезија е предизвикана од голем број метаболички дисфункции.

Пациентот почнува да има прекини на срцевиот ритам, кардијалгија и умерена тахикардија. Додадете отежнато дишење, вртоглавица и зголемен замор тука - еве го „стандардниот пакет“ со знаци на патологија.

Што е миокардна дистрофија? Ова е метаболичко нарушување кое влијае на областа на срцевиот мускул. Болеста може да се развие во позадина на патологии кои не се поврзани со срцева активност. За прв пат, лекарите започнаа да поставуваат такви дијагнози во 1936 година. На многу начини, истражувањето на Georgeорџ Ланг придонесе за тоа.

Постојат многу фактори што доведуваат до развој на патологија. На пример, алкохолна дистрофија на миокардот е резултат на систематска злоупотреба на алкохол. Покрај алкохолот, постојат и други егзогени интоксикации - индустриски, лекови, зрачење.

Причината за болеста може да биде:

 • дебелина;
 • лоша исхрана;
 • анемија;
 • заболување на бубрезите и црниот дроб;
 • недостаток на витамини;
 • ендокрини патологии;
 • метаболички нарушувања;
 • физички пренапони;
 • болести на сврзното ткиво;
 • инфективни заболувања.

Меѓу метаболичките и ендокрините патологии кои го придружуваат текот на болеста, се разликуваат хипотироидизам, тиротоксикоза, дебелина, дијабетес мелитус, хиперпаратиреоидизам, Кушингов синдром, дебелина, патолошка менопауза (кај жени) и недостаток на витамин.

Класификација на МКД

Класификација на болеста миокардна дистрофија - што е тоа? Овие се всушност видови во согласност со етиолошките карактеристики на дистрофијата на миокардот на болеста. Класификацијата е претставена со следниве форми на МКД:

 • алергиски
 • мешана генеза;
 • сложена генеза;
 • хиперфункционален;
 • невровегетативен;
 • хормонални (ендокрини заболувања и дејермоноза поврзана со возраста);
 • наследни болести;
 • дисметаболен (анемија, дистрофија, недостаток на витамин);
 • интоксикација (труење, заразни болести, алкохол, пушење, зависност од дрога).
 • алиментарни;
 • радијација;
 • затворени повреди на градниот кош.

Дисхормонален МЦД

Дисхормонална дистрофија на миокардот - што е тоа?

Дисхормонална миокардна дистрофија е срцево заболување предизвикано од дисфункција на тироидната жлезда. За време на хипотироидизам (намалена функција), метаболизмот во телото се забавува, се намалува притисокот, се појавува едем и долготрајна болка. Со тиреотоксикоза (зголемена функција на тироидната жлезда), метаболизмот е забрзан и придонесува за брзо губење на тежината. Исто така, пациентот чувствува шиење болки во срцето, жед, прекумерна нервоза; нарушен пулс и сон.

Симптоми на нехормонален МКД се:

 • вртоглавица;
 • недостаток на воздух;
 • нарушен сон;
 • болки во шевовите во срцето;
 • раздразливост и многу повеќе.

Како по правило, таквата миокардна дистрофија се појавува кај жени од 45 до 50 години, бидејќи на оваа возраст функцијата на јајниците се нарушува. Мажите на возраст од 50-55 години се исто така подложни на оваа болест поради нарушено производство на тестостерон.

Форми и фази на болеста

Класификацијата на МЦБ е доста обемна. Во практиката на лекарите, постојано се наоѓа дисметаболна дистрофија на миокардот поврзана со метаболички нарушувања. Висок процент на преваленца во МКД на физички стрес и токсично труење. Значи, миокардна дистрофија ги има следниве форми:

 1. Дисхормонална (напишавме погоре за неуспеси во производството на тестостерон и естроген).
 2. Анемичен (предизвикан од недостаток на железо и голема загуба на крв).
 3. Тонзилогена (последица на пренесен тонзилитис или хроничен тонзилитис).
 4. Алкохолни (се карактеризира со намалување на притисокот на пулсот, потење, жестокост, треперење на рацете, недостаток на воздух).
 5. Физички стрес (се наоѓа кај спортисти кои се подготвуваат за натпревари).

Да се ​​помисли дека токсична миокардна дистрофија се наоѓа само кај алкохоличари, не е во ред. Да, оваа болест ги погодува мажите на возраст од 20-50 години кои злоупотребуваат течности што содржат алкохол. Но, може да се затруете со лекови.

На пример, со продолжена терапија со имуносупресиви (глукокортикостероиди, цитостатици), земање антибиотици, НСАИЛ и лекови за смирување. Од супстанциите што се наоѓаат во индустријата, најопасен е арсенот, хлороформот, јаглерод моноксидот и фосфорот.

Значи, МЦД е секундарна лезија на срцето. Покрај овие форми, познат е и таканаречениот „мешан тип“. Миокардна дистрофија од мешано потекло често е предизвикана од ендокрини нарушувања предизвикани од недостаток на витамин Б, глад или дебелина.

Постои болест и кај деца и кај возрасни, а карактеристичен симптом на овој МКД е умерена тахикардија. Мешаниот тип се третира со матични клетки - ќе дознаете повеќе за ова подоцна.

Патологијата е поделена на три изразени фази.

Првиот од нив е фазата на компензација. Клетките околу миокардот почнуваат да растат - ова доведува до зголемување на волуменот на срцевиот мускул. Притискаат болки во срцето, замор и отежнато дишење.

Втората фаза е субкомпензација. Исхраната на миокардот се влошува, погодената област расте, фокусите на патологијата почнуваат да се спојуваат. Главните манифестации: аритмија, отежнато дишење, отекување на нозете (забележани од пациентите навечер). Контрактилноста на срцето во оваа фаза се влошува, што повлекува мали количини на туркана крв.

Третата фаза е декомпензација. Дисфункциите на срцевиот мускул и патологијата во структурата на срцето стануваат заканувачки. Нормалната циркулација на крвта не е можна. Знаци:

 • отежнато дишење при мирување;
 • циркулаторна конгестија во внатрешноста на белите дробови;
 • бледило на кожата;
 • оток;
 • абнормалности на кардиограмот;
 • раст на црниот дроб;
 • слаба работна способност;
 • сериозни дефекти во срцевиот ритам.

Невроендокрината разновидност на МКД кај деца скоро и да не е пронајдена. Вродената патологија најчесто е предизвикана од неухранетост кај мајките, рахитис, вирусни инфекции, бактериски заболувања, хипервитаминоза.

За да се спречи развојот на миокардна дистрофија може балансирана исхрана и навремен пристап до лекарите во одделот за заразни болести. Отпрвин, болеста продолжува во латентна форма, но на рана возраст има наплив на патолошка активност.

Што може да предизвика развој на МЦБ кај дете? Обично - прекумерна физичка активност. Познати се случаи на труење со лекови. Постојат дисфункции на невро-вегетативна и ендокрина регулација. За навремено идентификување на проблемот, обрнете внимание на астенија, отежнато дишење и висок замор.

Лекарите велат дека списокот на причини кои предизвикале метаболички проблеми е многу голем. Еве некои од нив:

 1. Лоша исхрана на срцето, како резултат на што клетките немаат кислород.
 2. Стрес што доведува до прекумерно производство на адреналин и зголемена функција на срцето.
 3. Силни товари.
 4. Болести на гастроинтестиналниот тракт, што резултира со недостаток на хранливи материи.
 5. Неправилна исхрана, придружена со патологии во рамнотежата на електролитите.
 6. Метаболички нарушувања кои предизвикуваат промени во срцето.
 7. Зголемување на хормоналните нивоа, што доведува до зголемување на контракциите на срцевиот мускул. И овој процес значително го исцрпува миокардот.
 8. Интоксикација на телото, оштетување на клетките.
 9. Кај новороденчињата, миокардна дистрофија се јавува поради кислородно гладување на фетусот, инфекции кои се развиваат во матката или појава на перинатална енцефалопатија.

Специјалисти разликуваат неколку фази на патологијата:

 1. Надоместок. Тука има промени во метаболичките процеси и уништување на клетките во миокардот. Како резултат, механизмот за компензација се активира, а клетките почнуваат да растат. Феноменот води до фактот дека срцето се зголемува во обемот. Во оваа фаза, едно лице чувствува болка во срцето и отежнато дишење по вежбање.
 2. Подкомпензација. Оваа состојба се карактеризира со влошување на исхраната на миокардот. Покрај тоа, има зголемување на проблематичните области и фузија на неколку фокуси. Непогодените области стануваат големи во обем и се сметаат за уништени од кардиомиоцитите. Срцевите wallsидови се згуснуваат и се случуваат промени во контракциите на срцето: турка помалку крв.
  Симптомите се изразени во отежнато дишење, аритмии, тахикардија, оток на екстремитетите.
 3. Декомпензација. Оваа фаза укажува на сериозни промени во структурата и функцијата на срцевиот мускул. Во оваа фаза на развој на болеста, срцето не може правилно да се стега и да докажува>miokardiodistrofiya simptomy i lechenie 2 - Што е миокардна дистрофија кај возрасните

Симптомите се како што следува: крвта во белите дробови стагнира, отежнато дишење се забележува дури и во мирување, оток, хепатомегалија, се појавуваат проблеми со срцевиот ритам. Едно лице делумно ја губи способноста за работа.

Третата фаза на миокардна дистрофија е опасна, бидејќи промените не можат да се коригираат.

Хипертензијата ќе исчезне. за 1 руба!

Прекршувањата во структурата на клетките на миокардот минуваат низ неколку фази во нивниот развој.

 1. Првата фаза се нарекува компензаторна.

Почетниот период на промени под влијание на дисметаболизам се карактеризира со лезија на фокусен тип. Во овој случај, механизмот за компензација е активиран: нови клетки се појавуваат околу оштетените области, големината на срцевото ткиво се зголемува. Процесите што се случуваат се сметаат за реверзибилни. Симптоми на првата фаза: болка во градниот регион од компресивна природа при мирување, отежнато дишење со умерен физички напор, забрзан почеток на замор.

 1. Втората фаза е позната како субкомпензаторна.

Миокарден недостаток на исхрана се влошува. Погодените фокуси растат во големина и се комбинираат едни со други. Здравите ткива се обраснати со нови клетки во голем број, обидувајќи се да заменат група на изменети кардиомиоцити. Како резултат, срцевите wallsидови се згуснуваат, контрактилната функција се влошува.

 1. Третата фаза е декомпензирана.

Структурните модификации на клетките на миокардот се изразени и добиваат дифузен карактер. Прекршувањата се признаваат како неповратни. Срцевите контракции стануваат инфериорни. Се развива срцева слабост. Симптоми на третата фаза: сериозен недостаток на здив дури и во отсуство на физички напор, скоро целосно губење на работниот капацитет, влошување на дефектите на синусниот ритам, црниот дроб е зголемен, постојан едем, кожата станува бледа по боја, крвта стагнира во белите дробови, кардиограмот одразува значителни промени во работата на срцето.

Што е комплексна миокардна дистрофија?

Миокардна дистрофија од мешано потекло има негативен ефект врз срцевиот мускул, деформирајќи го со текот на времето. Како резултат на ова, се јавува истегнување на вентрикуларното ткиво, се појавува ронливост и истенчување на преградата.

Миокардна дистрофија од комплексно потекло е една од сортите на вообичаена болест миокардна дистрофија. Што е тоа и кои се причините за нејзиното појавување? Болеста влијае на срцевиот мускул и не е воспалителна. Факторите кои влијаат на формирањето на МЦД од комплексно потекло не се поврзани со срцеви заболувања:

 • интоксикација на телото (труење, алкохол, лекови, цигари);
 • повреда на функциите на ендокриниот систем;
 • метаболичка инсуфициенција.

Таквата миокардна дистрофија (нејзините симптоми и третман, во принцип, се многу слични на сите други срцеви заболувања) се манифестира во тахикардија, отежнато дишење, срцева слабост, болка во градите, замор, треска.

При лекување, пред сè, тие ја елиминираат причината зошто е предизвикан МЦД на сложената генеза. Лекарите препишуваат разни видови лекови: калиум оротат, неробол, кардиомагнил и други. Таквите лекови го обновуваат метаболизмот на миокардот.

Сепак, без да ја почитувате правилната дневна рутина и исхрана, таблетите ќе бидат неефикасни, па затоа треба да се придржувате кон здрав и активен животен стил.

Пристапувајќи кон третманот на болеста на сеопфатен начин, можеме да сметаме на брзо закрепнување и подобрување на општата состојба.

Одделно, можно е да се разликуваат такви форми на МЦБ како нарушувања на мешана или комплексна генеза. Во овој случај, потеклото на патолошките појави кај кардиомиоцитите е поврзано со неколку причини одеднаш, на пример, дисфункција на тироидната жлезда, недостаток на витамин, пад на нивото на хемоглобин во крвта и инфективни лезии.

Да се ​​утврди точно која од причините повеќе влијае на тековните промени е прилично тешко. Третманот на такви пациенти предизвикува и некои потешкотии, бидејќи е потребно да се земат предвид различните фактори при изборот на лекови. Од состојбата на миокардот, ваквата патологија се рефлектира позабележително: под влијание на неколку негативни појави одеднаш, срцевиот мускул се троши побрзо, се деформира, клетките се протегаат, ја губат својата сила, септите стануваат потенки.

Како се дијагностицира МЦБ?

Дијагнозата започнува со објективен преглед на областа на срцето. Целта на лекарот е да открие пригушување на срцевите звуци, неправилно чукање на срцето, систолен шум и слабеење на врвот на првиот тон. Покрај тоа, се спроведуваат голем број инструментални студии. Тука се:

 • ЕКГ (се следи намалување на забите, изедначување на Т-бран, неправилни срцеви контракции);
 • Ехокардиографија (открива миокарден едем, проширување на срцевите шуплини, дисфункција на контрактилност, нарушени дијастолни / систолни функции, намалена моторна активност);
 • Доплер ехокардиографија (ги одредува знаците на срцеви патологии, промени во обемот и брзината на циркулацијата на крвта, го мери притисокот во садовите и срцевите комори);
 • флуороскопија (го поправа левиот едностран раст на срцето, присуството на конгестивни процеси во внатрешноста на белите дробови, намалена срцева пулсација);
 • Нуклеарна МНР (забележува зголемени срцеви комори, асиметрично задебелување на wallsидовите на срцето и дифузни лезии на миокардот).

Лекарите честопати се ограничени на неинвазивни прегледи, но во сомнителни ситуации можат да препишат биопсија. Се земаат и фармаколошки тестови. Калиум хлорид се внесува во телото на пациентот, а потоа се вклучува ЕКГ-апаратот.

miokardiodistrofiya simptomy i lechenie 3 - Што е миокардна дистрофија кај возрасните

Болеста се дијагностицира ако, по еден час во срцето, сепак се забележат аномалии.

Методи за дијагностицирање на патологија

Овие неповолни фактори предизвикуваат срцева слабост и го забавуваат нормалниот ритам.

Условно, причините за МЦБ може да се комбинираат во осум групи - нервна напнатост, слаба исхрана на срцето, претерана физичка активност, хронични гастроинтестинални заболувања, метаболички и дисхентни нарушувања, труење со токсини и хормонски нарушувања.

Лошата исхрана на срцето е предизвикана од дисфункција на коронарната циркулација, малформации, артериска хипертензија, планинска болест и низок хемоглобин во крвта. Депресивни состојби, неврози и стрес, исто така, треба да се избегнуваат.

Во современите клиники, третманот на миокардна дистрофија е насочен кон брзо нормализирање на метаболизмот. Лекарите, исто така, сакаат да ја излечат основната болест и да го подобрат снабдувањето со хранливи материи за срцето. Дистрофичните промени во миокардот се елиминираат преку метаболички лекови.

Еве примерок список на лекови што можете да ги препишете (во зависност од основната болест):

 1. Бета-блокатори (Анаприлин) - го намалуваат ритамот на срцевите контракции, го намалуваат товарот на срцевиот мускул.
 2. Стимуланси на метаболички процеси (Милдронат, Рибоксин) - нормализирање на метаболичките процеси, прераспределување на протокот на крв.
 3. Лекови кои ја намалуваат коагулабилноста на крвта (на пример, Теоникол) - ги подобруваат процесите на редокс.
 4. Деривати на магнезиум, калциум и калиум (калциум аскорбинска киселина, Аспаркам) - го обновуваат електролитниот баланс.

Хоспитализацијата со МЦБ е исклучително ретка. Сите лекови опишани погоре може да се користат дома под надзор на лекар. Се разбира, ако случајот работи, тие може да ве стават во болница. Таквите случаи вклучуваат отежнато дишење при мирување, тешка аритмија, пастозен едем на екстремитетите (не поминува).

МЦД од мешано потекло се третира со матични клетки. Во првата фаза на третман, клетките се вадат од телото. Во втората фаза се избрани најодржливите ќелии. Избраниот материјал се одгледува и повторно „мигрира“ во нашето тело.

Во медицината, постои концепт на „неповратни промени“. Овој термин значи дека во одредена фаза од текот на болеста, телото не може да се врати.

Соодветноста на терапијата и навременото лекување е гаранција дека брзо ќе закрепнете. Миокардна дистрофија во напредната фаза ќе доведе до срцева слабост и миокардиосклероза.

Елиминацијата на тековните болести е основа за спречување на МЦБ. Ова ги зема предвид возраста и физичката состојба на пациентот.

Потребно е целосно да се напушти алкохолот, да не се преоптоварувате на обука, да се елиминираат инфективните фокуси и да се справите со професионалните „опасности“. Ако станува збор за третман, повторуваните медицински курсеви се препишуваат на секои две до три години.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Дневна рутина и исхрана

Со оштетување на миокардот, треба да спиете доволно и не заборавајте да вклучите дневен одмор во вашиот распоред. Се препорачува физички тренинг, но подобро е да се одбие прекумерниот „фанатизам“. Најдобри решенија се пливање, одење, вежби за дишење и велосипед. Оптоварувањето за обука е строго дозирано. Диетата ги вклучува следниве намирници:

 • јајца;
 • посно месо и риба;
 • млечни / кисело млечни производи;
 • овошје и бобинки;
 • супи (слаб зеленчук, супа од риба или месо);
 • пудинзи, тепсии и житни култури;
 • зеленчук (особено брокула, спанаќ, бугарска пиперка, карфиол, сладок компир, морков);
 • кикирики

Anивотински масти, зачинети, зачинети и пушени јадења се строго забранети. Воздржете се од јадење мрсна риба и месо. Елиминирајте ги богатите чорби, кафе и јак чај од исхраната. Следејќи ги овие препораки, ќе можете да се вратите во нормала.

miokardiodistrofiya simptomy i lechenie 4 - Што е миокардна дистрофија кај возрасните

Миокардна дистрофија на срцето е процес на метаболички нарушувања во срцевиот мускул. Болеста не се појавува сама по себе - тоа е резултат на какви било болести кои негативно влијаат на метаболизмот на миокардот и доведуваат до слабеење на мускулните wallsидови на срцето. Многу е важно да се знаат симптомите и третманот на миокардна дистрофија, за да не се започне заболувањето.

Лекарите разликуваат неколку видови патологија, во зависност од причините што доведуваат до нив.

 1. Дисхормонална дистрофија на миокардот се појавува поради метаболички нарушувања и хормонални нарушувања. Често оваа болест влијае на жени по 50-годишна возраст кои имаат менопауза.
 2. Тонзилогена миокардна дистрофија се наоѓа кај луѓе со хроничен тонзилитис или тонзилитис. Тука лекарите наведуваат „напад“ на имунитет врз срцевите клетки. Најчесто, патологијата се јавува кај младо тело и ги има следниве симптоми: тешка тахикардија, отежнато дишење, влошување навечер.
 3. Анемичниот тип на МКД се манифестира како резултат на сериозна загуба на крв, недостаток на железо или хемолитична анемија. Тука, човечкото тело прима малку кислород, па можете да ја набудувате патологијата на миокардот.
 4. Алкохолна дистрофија на миокардот се јавува кај лице кое страда од зависност од алкохол. Оваа болест се карактеризира со проблеми со клеточната мембрана предизвикани од влијанието на токсините. Овој вид на болест може да се изрази со треперење во екстремитетите, прекумерно потење, отежнато дишење и непријатност. Покрај тоа, постои аритмија, слаб пулс, зголемено срце, оток, срцева астма.
 5. Миокардна дистрофија поради физички напор се јавува кај спортисти по интензивен тренинг. Симптомите се различни: зголемено чукање на срцето, чувство на пецкање, низок крвен притисок.

Експертите ги забележуваат главните знаци на развој на болеста:

 1. Спроведување на електрокардиографија покажува повреда во клетките на миокардот.
 2. Ехокардиографија, која зборува за промените што се појавуваат во доцната фаза на таквата патологија како миокардна дистрофија од мешано потекло. Но, вреди да се размисли дека многу пациенти може да немаат симптоми.
 3. Доплер - ехокардиографија.
 4. МНР.
 5. Х-зраци.

Терапевтски мерки за дијагностицирање на патологија треба да вклучуваат ослободување на пациентот од основната болест и мерки за нормализирање на исхраната на срцето.

Терапијата со лекови се состои во следниве дејства:

 1. Прием на бета - адренергичен блокатор, кој ги ослабува ефектите на симпатичкиот нервен систем. Од лековите, најчесто се зема Anaprilin.
 2. Назначување на Рибоксин или Милдронат, кои ги подобруваат метаболичките процеси.
 3. Аспаркам враќање на рамнотежата на електролитите.
 4. Земање лекови кои ја намалуваат коагулабилноста на крвта. На пример, Теоникол.
 5. Употреба на витамин и елементи во трагови.

Третманот на миокардна дистрофија треба да се одвива под строг надзор на лекарот што посетува, бидејќи мора да се спречат дифузни - дистрофични промени.

Миокардна дистрофија е не-воспалителна не-дегенеративна лезија на миокарден слој на срцето, чија патогенеза се базира на метаболички нарушувања во кардиомиоцитите, придружени со значително намалување на не само интензитетот, туку и на регуларноста на срцето.

miokardiodistrofiya simptomy i lechenie 5 - Што е миокардна дистрофија кај возрасните

Резултатот од дисметаболните процеси што се случуваат во кардиомиоцитите е премин кон дишните патишта без кислород, што неизбежно предизвикува намалување на ефикасноста на трофизмот на миокарден слој на срцето.

Миокардна дистрофија сè уште е недоволно проучена како посебна нозологија и бара внимание од научниците во однос на утврдување на тактиките за управување со пациентите кои страдаат од оваа патологија.

Во секојдневната пракса, специјалисти од кој било профил, вклучително и cardiolогисти, користете униформна општо прифатена класификација на МКБ-10, во која секоја нозолошка форма е означена со сериски број (код на дистрофија на миокардот според МКБ-10: I42). Практичната употреба на овој код му овозможува на лекарот насекаде во светот да ја препознае дијагнозата заверена кај одреден пациент.

Во зависност од потеклото, миокардната дистрофија е поделена на две големи категории: формирана во однос на позадината на која било патологија на срцето или развој во однос на позадината на болести кои не се придружени со нарушена срцева активност. Како срцева патологија, наспроти чија позадина може да се развие миокардна дистрофија, може да дејствува какво било кардиоваскуларно заболување, освен воспалително оштетување на миокардот.

Најчеста ситуација во која се развива оваа енергетска нерамнотежа во миокардот е продолжен недостаток на витамини и есенцијални хранливи материи во човечкото тело, што се јавува при продолжена неурамнотежена исхрана, глад. Покрај тоа, со прекумерна физичка активност кај професионални спортисти, како и за време на бременоста, миокардна дистрофија се развива не поради недоволно внесување на хранливи материи во телото, туку како резултат на нивната прекумерна потрошувачка.

Според етиопатогенетската класификација на оваа патологија, се разликуваат голем број специфични форми: тонзилогена дистрофија на миокардот (оштетување на кардиомиоцитите како резултат на интоксикација со тонзилитис), интоксикација на миокардна дистрофија (алкохол) како резултат на токсични ефекти врз кардиомиоцитите.

За развој на алкохолна дистрофија на миокардот, долг услов за алкохолизам е предуслов. Покрај тоа, токсичната миокардна дистрофија може да биде предизвикана од продолжено изложување на разни видови токсини во човечкото тело (бензени, никотин, анилин), како и лекови во случај на предозирање.

Невроендокриниот миокарден дистрофија е формирана во однос на позадината на разни нарушувања на хормоналниот статус на пациентот, како и со кршење на неврохоморалната регулација. Дистрофичното оштетување на миокардот се развива поради фактот што структурите на нервниот систем се во постојана возбудена состојба, придружена со прекумерно производство и ослободување на адреналин во општото крвоток. Горенаведените промени неизбежно предизвикуваат зголемување на оптоварувањето на миокардот, кое завршува со формирање на неповратни дегенеративни промени.

И покрај полиетолошката природа на оваа патологија, сите етиопатогенетски варијанти на миокардна дистрофија се карактеризираат со единствен патогенетски механизам за развој, кој се базира на кршење на енергијата на интрацелуларниот метаболизам. Развојот на миокардна дистрофија кај тешка анемија се објаснува со формирање на хемиска хипоксична лезија, што неизбежно предизвикува развој на недостаток на енергија во миокардот.

Миокардна дистрофија кај деца

Миокардна дистрофија кај деца често се развива во процесот на развој на фетусот. За време на неуспешна бременост, нероденото дете може од различни причини да доживее акутно или хронично гладување на кислород. Друга причина за појава на дегенеративни процеси е инфекција на фетусот во матката на мајката. Можете да наведете некои други вообичаени причини за развој на МЦБ во детството:

 • подложност на чести настинки и вирусни заболувања;
 • откривање на перинатална енцефалопатија;
 • анемија;
 • седентарен начин на живот;
 • прекумерно вежбање;
 • прекумерна полнота;
 • ендокрина дисфункција;
 • интоксикација со лекови.

Најчесто, токму овој тип на патологија се дијагностицира како дистрофија на левата комора. Ова се објаснува со фактот дека најголемиот дел од товарот во процесот на контрактилна активност паѓа на овој дел од срцето. Особено погодени се областите на миокардот кои го блокираат задниот дел на левата комора и преткомора, како и разграничување на обете комори.

 • ментален и емоционален стрес кај децата;
 • ирационален физички стрес;
 • неухранетост;
 • недостаток на протеини во телото;
 • несоодветна грижа за децата;
 • заразни болести во напредна фаза.

Миокардна дистрофија кај деца не е многу изразена и е асимптоматска, затоа, со какво било сомневање за проблеми со срцето, веднаш треба да се консултирате со cardiolогист.

Ако оваа болест има каде да биде, тогаш подобро е да се излечи во детството, со цел да се елиминира ризикот од понатамошен развој на МЦБ и неговиот штетен ефект врз детското тело.

Третман и превенција

Времетраењето и ефективноста на третманот со МКД кај деца зависи од патологијата на развојот на болеста, што предизвика дистрофија на миокардот. Најчесто, на децата им се препишуваат препарати од калиум и магнезиум сол. Овие лекови ги обновуваат метаболните процеси во миокардот, го нормализираат ЕКГ, ги елиминираат електролитните клеточни нарушувања, го надополнуваат телото со калиум и магнезиум.

Исто така е можно да се користат седативи во комбинација со психотерапија и акупунктура.

Најефективната превенција од миокардна дистрофија кај децата е здрав и активен животен стил. Затоа, многу е важно да се научи детето на ова уште од рана возраст, така што во зрелоста лесно може да се придржува до правилна исхрана и да ги напушти лошите навики.

Неколку совети за дневна рутина

Лице на кое му е дијагностицирана дисметаболна миокардна дистрофија треба да се придржува до следниве правила во секојдневниот живот:

 1. Заспијте и разбудете се според режимот, во одредено време. Потребно е да спиете најмалку 9 часа навечер и 2 часа попладне.
 2. Изведете дневни тренинзи кои не траат подолго од половина час. Вреди да се осигура дека телото не се заморува многу, што може да предизвика дифузни - дистрофични промени во миокардот. Ако состојбата на пациентот нагло се влоши, лекарот препорачува режим на полукревет.
 3. Редовно се занимавате со физикална терапија, вежби за дишење, пливање, одење, возење велосипед. Треба да се исклучат кревање тегови и разни спортски натпревари.
 4. Внимавајте на телото додека изведувате физички вежби - вреди да се спречи појавата на отежнато дишење. Ако се појавиле дифузни - дистрофични знаци, тогаш задолжително прекинете го тренингот и одморете се малку.
 5. Не прегревајте или супер ладете.
 6. Не игнорирајте ја физиотерапијата. Туш, бањи со игли и морска сол се многу корисни.
 7. Направете масажа неколку пати годишно, со што се намалува отокот.
 8. Многу е важно да не се работи премногу ментално. Со зголемување на емоционалноста, вреди да се пие валеријана или матица, во спротивно ќе се појави вишок стимулација на срцевиот мускул од нервниот систем.
 9. Се препорачува пушењето алкохол и тутун целосно да се елиминираат. Лошите навики доведуваат до хипертензија и големо оптеретување на срцето.

Сите опишани дејства ја подобруваат циркулацијата на крвта и го забрзуваат третманот на миокардна дистрофија. Покрај тоа, активната животна позиција го нормализира метаболизмот и се смета за гаранција за избегнување на згрутчување на крвта.

Не треба да се заборави дека тоа е миокардна дистрофија на комплексна генеза што доведува до неповратни последици. Ова сугерира дека патологијата треба да се третира навремено. Покрај тоа, пациентот треба да има позитивно расположение и да го смени својот животен стил на подобро. Дисхормоналната дистрофија на миокардот не е фатална со соодветна терапија.

Како да се излечи хипертензијата засекогаш.

Во Русија годишно се прават 5 до 10 милиони повици до брзата помош за зголемување на притисокот. Но, рускиот кардиохирург Ирина Чазова тврди дека 67% од хипертензивните пациенти не се ни сомневаат дека се болни!

Како можете да се заштитите и да ја надминете болеста? Еден од многу излекувани пациенти, Олег Табаков, во своето интервју раскажа како засекогаш да заборавиме на хипертензијата.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic