Што ја зголемува веројатноста за развој на коронарна срцева болест Преглед на најчестите

Тежината на кислородниот глад, клиничката слика и дефектите во хемодинамиката (проток на крв) зависи од степенот на стеснување на луменот на артериите. Ако стенозата достигна 70%, тогаш кардиомиоцитите реагираат на добиениот нутритивен дефицит со напади на ангина пекторис.

Постојат и други причини кои можат да предизвикаат некои видови срцева исхемија. Меѓу нив, може да се разликува одвојување на тромб со последователна блокада на садот и спазам на коронарните артерии, но тие исто така скоро секогаш се јавуваат поради напредната атеросклероза.

Ризикот од коронарна срцева болест се зголемува под влијание на различни фактори. Поради нив, текот на патологијата брзо ќе се влоши и ќе доведе до развој на компликации. Еве список на околности што го зголемуваат степенот на глад на кислород:

 • Променливи фактори на ризик за коронарна срцева болест (пушење, хипертензија, метаболички нарушувања, неактивен животен стил, сексуална активност).
 • Неизменлива група на причини за исхемија (пол, возраст, генетска предиспозиција).

факторија Риска ибс 1 - Што ја зголемува веројатноста за развој на коронарна срцева болест Преглед на најчестите

Во првиот случај, зборуваме за контролирани фактори, чија модификација е можна. Доволно е пациентот да ги елиминира за да ја олесни состојбата. Втората опција вклучува неконтролирани околности. Тие не можат да се модифицираат, затоа, третманот е насочен кон одржување на работниот капацитет на срцевиот мускул.

Пресметката на веројатноста за смртоносен исход кај луѓе со коронарна срцева болест кои имаат патолошки фактори на ризик (контролирани и неконтролирани) се врши со помош на системот SCORE. Ги зема предвид следниве индикатори:

 • концентрација на холестерол;
 • пол;
 • злоупотреба на цигари;
 • возраст;
 • индикатор за крвен притисок.

Експертите веруваат дека најголема шанса за развој на кислородно гладување на срцето кај луѓе кои ги имаат следниве проблеми:

 • декомпензиран дијабетес;
 • други заболувања на кардиоваскуларниот систем;
 • дисфункција на бубрезите која трае повеќе од 3 месеци;
 • присуство на неколку фактори на ризик во исто време.

Сите препораки на специјалисти се насочени кон ослободување од факторите на ризик или намалување на нивното влијание и одржување на здрав начин на живот како превентивна мерка. Ако овој совет се занемари, тогаш шансите за развој на глад на миокарден кислород и компликации поврзани со тоа ќе бидат многу поголеми.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Надворешен

Пол Појавата на атеросклеротични наслаги, што всушност е единствената причина за развој на исхемија, се јавува 3 пати почесто кај мажи на возраст од 40 до 65 години и постари. Овој феномен е поврзан со изложеност на естроген (хормон произведен од јајниците кај жени). Влијае на ткивата што ги сочинуваат крвните садови, намалувајќи ја веројатноста за појава на стеноза како плакета.

Статистиката е усогласена близу 70 години. Кај жените, се јавува менопауза и се намалува хормоналната активност, што доведува до намалување на степенот на отпорност на развој на атеросклероза.

Возраст. Според статистичките податоци, со возраста, веројатноста за развој на атеросклеротични плаки во садовите значително се зголемува. Ризичната група вклучува мажи постари од 50 години и жени по 65 години.

Генетска предиспозиција. Наследноста често станува главен фактор што предизвикува развој на коронарна болест. Тоа се однесува на луѓе кои имаат роднини кои страдаат од атеросклероза. Особено ако тие идентификувале проблем пред 55 години кај мажите, и до 65 кај жените.

Пушење Веројатноста за развој на исхемија на срцевиот мускул поради пушење се зголемува неколку пати. Меѓу компонентите што ја сочинуваат цигарата, може да се разликуваат никотин и јаглерод моноксид. Тие имаат негативен ефект врз телото:

 • намалете ја концентрацијата на липопротеини со висока густина;
 • придонесе за зголемена коагулација на крв;
 • влијаат на миокардот, намалувајќи ја неговата исхрана и јачината на контракциите;
 • влијаат на синтезата на надбубрежните хормони кои го зголемуваат крвниот притисок.

Постојаниот вазоспазам предизвикан од цигарите доведува до оштетување на нивните wallsидови. Наспроти ова, поверојатно е дека пациентот ќе развие атеросклеротични плаки.

Седентарен начин на живот. Ако некое лице всушност не доживее физички напор, тогаш веројатноста за коронарна болест се зголемува за скоро 3 пати. Поради неактивност, се јавуваат следниве последици:

 • метаболизмот се забавува;
 • се манифестира брадикардија (намалување на срцевиот ритам);
 • снабдувањето со миокарден кислород се намалува.

Ако физичката активност е отсутна подолго време, тогаш вишокот на телесна тежина постепено се зголемува. Поради тоа, срцето станува потешко да работи и крвниот притисок се зголемува, што е еден од факторите на ризик.

Вишок тежина. Дебелината може да се открие со употреба на индекс на телесна маса. Тоа е односот помеѓу висината (м18) и тежината (кг). Дозволениот индикатор варира од 25 до 23 кг / м22. Шансата за појава на исхемија почнува да се зголемува, не достигнувајќи го горниот знак. Кај мажите, тоа се зголемува со индекс повеќе од XNUMX кг / мXNUMX. Кај жените, ризикот од развој на атеросклероза се зголемува со XNUMX kg / m².

Абдоминалната форма на дебелина се карактеризира со таложење на маснотии во стомакот. Во овој случај, исхемијата се манифестира дури и при ниски стапки на индексот на телесна маса.

Ако вишокот тежина се зголемува брзо во млади години (за 10 кг или повеќе), тогаш веројатноста за развој на атеросклероза значително се зголемува. Сличен фактор лесно се модифицира со корекција на исхраната.

Сексуална активност. Со текот на годините, претставниците на двата пола постепено ја бледнеат сексуалната активност. Естрогените и андрогените престануваат да се произведуваат. Холестеролот, кој се смета за нивен претходник, веќе не учествува во синтезата на полови хормони, што ја зголемува неговата концентрација и веројатноста за развој на атеросклероза.

Исчезната сексуална функција придонесува и за појава на вишок килограми и дислипидемија поради намалена физичка активност. Обратната страна на овој фактор на ризик не е помалку релевантна. Кај пациенти со откриена срцева исхемија, прекумерната сексуална активност може да предизвика развој на миокарден инфаркт.

Психосоцијални фактори. Научниците велат дека луѓето кои имаат холеричен темперамент и имаат премногу активна реакција на околните настани имаат срцев удар 3-4 пати поверојатно. Патолошката девијација е поврзана со влијанието на стресните ситуации врз надбубрежните жлезди, регулирани од централниот нервен систем.

внатрешна

Неуспеси во метаболизмот на мастите. Патолошки абнормалности во метаболизмот на мастите се манифестираат како дислипидемија и хиперлипидемија. Во првиот случај, се јавуваат неуспеси во процентот на честички кои пренесуваат липиди, а во вториот, концентрацијата на овие супстанции значително се зголемува.

Мастите се дел од липопротеините (сложени протеини), кои се поделени во одредени класи според нивната густина (од ниска до висока). На развојот на атеросклеротични плаки влијаат само некои од нив:

 • Липопротеините со мала густина ги пренесуваат фосфолипидите, холестеролот и триглицеридите од црниот дроб до периферијата.
 • Протеините со висока густина ги пренесуваат мастите во обратен редослед.

Најголемата опасност доаѓа од липопротеините со мала густина. Тие го олеснуваат транспортот на холестерол директно до wallsидовите на крвните садови, каде што се депонира во форма на атеросклеротични плаки. Протеините со висока густина имаат заштитни функции, бидејќи го инхибираат развојот на наслаги. Со нивно намалување на 1 mmol / L и пониско, веројатноста за стеноза на коронарните артерии и исхемија на срцето се зголемува.

Хиперхолестеролемија. Со хипердисихолестеролемија, се забележува зголемување на концентрацијата на холестерол. Неговата норма кај здраво лице треба да варира помеѓу 5-6 mmol / l. Надминување на дозволеното ниво ја зголемува веројатноста за развој на атеросклеротични наслаги и коронарна срцева болест за 4-5 пати.

Хипертонична болест. Хипертензијата е придружена со висок крвен притисок. Нормално, индикаторите остануваат во регионот од 120/80 mm. Hg Уметност Со отстапување нагоре за 20 или повеќе единици, се забележува напад на артериска хипертензија. Поради напливот на притисок, срцевиот ритам станува почест и садовите се стеснуваат, што доведува до нивно постепено абење, дестабилизација на постојните наслаги и стеснување на луменот поради набивање на actionидот.

Неуспеси во метаболизмот на јаглени хидрати и дијабетес. Кај дијабетичари, метаболизмот на јаглени хидрати е нарушен. Неуспехот е поврзан со влошување на перцепцијата на сопствениот инсулин или неговото производство. Гликозата престанува да се апсорбира во целост, што доведува до зголемување на неговото ниво. Дислипидемија се јавува кај пациенти со карактеристично зголемување на триглицеридите и липопротеини со мала густина.

факторија Риска ибс 2 - Што ја зголемува веројатноста за развој на коронарна срцева болест Преглед на најчестите

Кај дијабетес мелитус, веројатноста за манифестација на миокарден инфаркт, што доведува до смрт во 35-50% од случаите, е значително зголемена. Приближно 1/3 од пациентите имаат своја безболна форма, што е последица на оштетување на нервите како резултат на дијабетична невропатија.

Познавајќи ги факторите на ризик за коронарна срцева болест, можете да спречите развој на нејзината главна причина, а тоа е атеросклероза. Ова е особено точно за луѓето кои не водат здрав начин на живот, често живеат во стресни ситуации и злоупотребуваат лоши навики. Ако ништо не се стори, тогаш болеста ќе се влоши и ќе се манифестира во други опасни форми и поизразена клиничка слика.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic