Ултразвук на срцето на фетусот за време на бременоста, зошто и колку долго

Ултразвукот на срцето на детето го проценува поставувањето на органот, големината на коморите, присуството на дефекти во партициите, како и фреквенцијата и ритамот на срцевиот ритам. Нормално, срцето треба да има четири комори - десната и левата преткомора и комора, поврзани со главните садови. Левата и десната половина не треба да бидат меѓусебно поврзани, ова се смета за дефект. Срцевиот ритам е 120–126 отчукувања / мин.

Срцевиот мускул на ултразвук е бел, бидејќи има густо ткиво. Срцевите комори се обоени во темна боја, бидејќи тие се шупливи и имаат мала густина. Во режимот на дуплекс, протокот на крв е видлив, кој е обоен во сина или црвена боја, се користи за да се процени дали има патолошки врски на левиот и десниот дел, срцеви мани. Ако дополнителни формации се разликуваат со светла или темна боја под ултразвук, може да се посомнева во тумор или циста.

Патологии кои откриваат со ултразвук на кардиоваскуларниот систем:

 • фетална хипоксија (недостаток на кислород), докажано со зголемување или намалување на срцевиот ритам;
 • срцеви мани - врска помеѓу левиот и десниот дел, фузија или неразвиеност на вентилите, хипоплазија на пулмоналната артерија;
 • рабдомиом - бениген тумор на срцевиот мускул и други абнормалности.

Ултразвукот на срцето на фетусот е безбеден и информативен метод кој му овозможува на гинекологот правилно да спроведе бременост, за да спречи грешки при изборот на породување.

За време на студијата, лекарот ги одредува следниве индикатори и нивната усогласеност со прифатените стандарди:

 • анатомска локација на срцето (правилно / погрешно);
 • големина на орган (треба да биде еднаква на 1/3 од пресекот);
 • аголот на оската на срцето во однос на средната линија на градите (идеално 45 степени);
 • срцеви комори (релативно еднакви по големина);
 • чистотата на звукот на срцевиот ритам на фетусот (без изразени акустични појави во форма на пискање, свирче и сл.).
 • интервентрикуларни и атријални септи (без деформитети);
 • органско ткиво (без патолошки промени);
 • ритам на работа на срцето (јасен, без прекини).

Отчукувањата на срцето се одредуваат според табелата, во согласност со перинаталниот период.

serdca pldberem 3 - Ултразвук на срцето на фетусот за време на бременоста, зошто и колку долго

Во загради се дозволени отстапувања на срцевиот ритам на фетусот

Најчесто дијагностицирани абнормалности и патологии кои покажуваат ултразвук на срцето на нероденото бебе вклучуваат:

  Рап>serdca pldberem 4 - Ултразвук на срцето на фетусот за време на бременоста, зошто и колку долго

Стабилно чукање на срцето со фреквенција од 140-160 отчукувања / мин се забележува од 14-та недела

Тактиката на лекување на дијагностицирани болести ги одредува лекарот. Aената може да биде упатена на консултација со други медицински специјалисти. Ултразвукот на срцето на фетусот е еден од најважните прегледи во перинаталниот период. Навремената и компетентно извршена дијагностика помага да се избегнат компликации кај бебето во иднина, а можеби и да му се спаси животот.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic