Преодна цереброваскуларна несреќа - Невролошки болести

дефицит
церулоплазмин., во лезијата на ор-фокуси
омекнување и склеротерапија.

На ирисот
таложење на злото Зел на прстенот Кајзер-Флејшер.

Форми: хепатална,
крут аритмогиперкинетичен,
треперење-круто, треперење,
естрапирамидален кортикален /
пирамидални хемиплегични.

Клиника Тремор,
хиперкинеза, зголемен тон во центарот,
легло на интелигенција.

Дијагностика. Зголемување
бакар во урината, намалување на церулоплазмин во крвта.

Третман. Комплексони
бакарна врска (единиол, пенициламин), пониска
тонус глушец (циклодол), антихистамин,
вит.

Дистонија - тип
неволно насилно
бавно движење
мускулна контракција на екстремитетите, трупот,
вратот, лицето. Торзиона дистонија
(идиопатска генерализирана
мускулна дистонија
дистонија)

Пренесено од
автозомно доминантно и автосомно рецесивно
тип Најчесто започнува за време на сексуален пат
зреење, но евентуално дури и подоцна
Започнете Во првите фази, може да се појави
локална форма - блефароспазам, или
сегментална форма - спастична
вратоврска. За време на текот на болеста, може да има
спонтани ремисии.

RџSЂRё
крут хипокинетички
форма
зголемување на пластичниот тон, разни
во индивидуални мускулни групи, води
до поставките за патолошко држење на телото
(деформирачка дистонија). До вториот
вродена форма се спојува полека
прогресивна дистонија комбинирање
со знаци на паркинсонизам и тешка
флуктуација на симптомите во текот на денот
(Синдром на Сегава, јувенилен дистоник
паркинсонизам).

RџSЂRё
се користи крута-хипокинетичка форма
Лекови што содржат ДОПА кои
особено ефективна кај младешкиот
дистоничен паркинсонизам. Во
хиперкинетичко-дистонична форма
може да ја препорача оваа низа
рецепт на лекови: 1) антихолинергици
(трихексифенидил); 2) баклофен; 3)
карбамазепин;

Симптоматски
(стекната) дистонија на торзија
обично манифестација на детството
церебрална парализа. Фармакотерапевтски
пристапи се исти како и со торзија
дистонија.

narushenie mozgovogo krovoobrashheniya - Минлива цереброваскуларна несреќа - Невролошки болести

Семејство
атаксија Ф рдрех x и - надвор од рек.

Етиологија. Нар
размена на АК

Патоморфологија.
Дегенеративен изом во задникот и страничните кабли
'рбетниот мозок (особено патеката Гол),
'рбетниот мозок и пирамидалниот тракт.
Атрофија на малиот мозок

Клиника Деби
Стари 6-10 години, чувствителен и малиот мозок
атаксија, хипорефлексија, скандирани
говор, шуплина на стапалото (висок лак, продолжение)
јадро и крајни фаланги на флексија
прсти), кифосколиоза.

Диф.дијагностицирање со
Шарко-Мари (не претрпена изразена длабочина
чув, не за пирамот.)

Третман. Масажа,
физичка едукација.

За l и околу p за N за
церебрална атрофија - карактеристична
дегенерација на невроните на церебеларниот кортекс,
јадра на мостот и пониски маслинки.

Клиника Церебеларна
основа на напредок, намалување на меморијата, интелигенцијата,
психа на исм.

1) атрофија
Мензел надвор од куќата, деби 14-60 години, мозок
рас-ва, пареза, парализа, нар. Чу-ти
хиперкинеза

2) атрофија
Фиклер-Винклер-аут-рек. Дебито е старо 20-80 години,
пареза, церебрална атаксија, хипорефлексија.

3) Атрофија со атрофија
куќа од мрежницата. Деби во детството
пареза, нар сензибилитет, визија

4) Атрофија
Шута-Хајмакера - надвор од куќата, деби на возраст од 17-30 години,
длабочина на сетилата, спастична параплегија,
булбарна рас-ва.

5) Дегенерација со
деменција и офталмоплегија и екстрапир
Наур куќа. Стари 7-45 години. Офталмопелгија,
синк-м сличен на паркинсон

до невромускулна
болести вклучуваат примарни
мускулни лезии, секундарни или неврогена
атрофија, мијастенија гравис и миотонија
парализа.

• миопатии,
карактеристично во клиничките и генетските
почит како прогресивен мускул
дистрофија;

• миопатии,
карактеристично во клиничките и генетските
однос, како миотонични синдроми;

• непрогресивно
форми на миопатија со карактеристични структурни
знаци;

• миопатии,
карактеристични биохемиски;

• миопатии,
поради хормонални нарушувања;

• воспалителни
мускулни реакции;

• миопатии,
истовремени неоплазми;

• миопатии
токсични и медицински.

Вклучена група II
мијастенија гравис и мијастенични синдроми.

• детски и
јувенилна атрофија на 'рбетниот столб;

член684 - Минливи цереброваскуларни несреќи - Невролошки болести

• страна
амиотрофична склероза;

• нервен
амиотрофија - болест на Шарко - Мари -
Тута;

• семејство
хипертрофична невропатија дежерин
- Сота;

• невропатија со
карактеристично метаболичко нарушување.), 3.
I. наследен,
II. Не-наследен,
или фенокопии. Група I се состои од:
• прогресивни мускулни дистрофии;

• непрогресивно
миопатија • миотонија; • периодични
парализа; • неврогена амиотрофија:
нервни и 'рбетни. II група
вклучува симптоматски форми
развој на невромускулни болести
среде каква било основна мизерија
(системско воспалително заболување,
ендокрина патологија и сл.).

Наследни
невродегенеративна опструкција. Во митохондриите
легови од Кребсовиот циклус = gt; акумулирано млеко
за-ти = гт; метаболички AC> SIM ние.

Мелац-
(лактат на митохондријална енцефалопатија
ацидоза) - деби во која било возраст., почесто во
Тинејџерскиот

Клиника слабо
носат товари, како мозочен удар
епизоди, грчеви, искинати црвени влакна
со биопсија, млечна ацидоза, до 90%
норми кои се развиваат. Сим-започнуваме грчеви
GB, повраќање, одбивање храна. Ацетонемија
повраќање, низок раст, губење на слухот.
Епизоди слични на мозочен удар (пареза и
парализа на крајот, вртоглавица, GB,
кома) Провокација -
стрес, инфекција Дијагноза. Зголемување
лактат во крвта, КТ, МРИ, - фокуси на минливи
исхемија., мускулна биопсија, крв и цереброспинална течност вклучена
лактат

Дијагностика. ИН
лактат во алкохол во крвта, пируват, метаболички
ацидоза, врвен бран на ЕЕГ, биопсија на мускулите

Третман. Метаболички
терапија, вит, невротрофичен-карнитин, рибофлавин,
Q 10, церебролизин, активигин,

НАРП (невропатија,
атаксија, пигментиран ринитис)

Пероксизоми - Овални
органели, мачката се наоѓа во сите Cl освен
црвени крвни клетки содржат група
ензими мачка која користи О2 за оксидација во
H2O2, бројот на ензими на оксидаза, конзерванс
Kl од агресија О2.

Пероксизом
Бол-ни - се случи со дефект на градење внатре
органела.

Цереброхепаторенална
Зелвегер-синдром-болест
раното детство наследено
автосомно рецесивен тип и
се манифестира со мускулна хипотензија,
оштетување на моторот, арефлексија,
кардиомиопатија, ментална ретардација
развој, конвулзии, фиброза на црниот дроб
и цистоза на бубрезите.

Се карактеристични
краниофацијална дисморфија (високо чело,
ниска орбита), визуелна атрофија
нерви, заматување на леќата и рожницата,
глауком, аплазија на тимусот

Од првите месеци
изразено задоцнување откриено во животот
психомоторен развој.

лехит мозогово хровообрашние - Транзиторна цереброваскуларна несреќа - Невролошки болести

Во клетките е забележано
зголемување на количината на масни киселини со
долг синџир на јаглени хидрати.

Животниот век
неколку месеци

Со болест
страда белата маса на мозокот
надбубрежните жлезди

Патогенеза. Се случуваат
акумулирано масно многу долго ланче
поставени во мозокот и надбубрежната жлезда.

Формулари: расадник,
малолетник, возрасен

Детско деби во
7-9 години, малолетник на 13 години, однесување од пунџа,
интелигенција, нар. Одење, грчеви

Х-поврзано
адренолеукодистрофија (класичен)

Обично се разболуваат
момчиња

Првите симптоми
се наоѓаат на возраст од 5-12 години од животот
(повреда на однесување, недостаток на
внимание, губење на меморијата)

Како напредувате
приклучи се на деменција, губење на видот
поради атрофија на оптичките нерви,
пирамидални нарушувања. Се слават
булбарна и псевдобулбарна
нарушувања, сетилна глувост.

Се појавуваат знаци
надбубрежна инсуфициенција (општо
слабост, повраќање, хиперпигментација на кожата.

Во цереброспиналната течност зголемена
содржината на имуноглобулини Г.

Манифестира во
неонатален период или во првиот
две години од животот и се карактеризира
тешка мускулна хипотензија,
конвулзии, одложен психомоторен
развој и зголемување на црниот дроб.
Како што напредува болеста
се приклучува на глувоста и опаѓањето
визија (ретинитис пигментоза)

Забележана атрофија
заболување на надбубрежната жлезда и полицистични бубрези.

Дијагностика. На
МНР фокуси на демиелинизација во форма на пеперутка
во регионот, Ur-OTsZhK се зголемува,
тетраказаноичен и хексазаноичен
и нивниот однос., зголемен протеин во цереброспиналната течност,
се зголеми базалниот ACTH., електролитите и
кортизол нормално

Третман.
Глицеротриолитно масло, масло од Ларенц,
BMT.

Тип за возрасни
(наследна полиневротична
атаксија)

Болест
како резултат се развива во адолесценцијата
акумулација во телото на фитанот
киселини. Поради недостаток на фетонил CoA хидроксилаза

Концептот на циркулација на крвта

Мозокот и 'рбетниот мозок на човекот се пробиваат од многу крвни садови, преку кои крвта циркулира со одредена брзина и притисок. Носи кислород и хранливи материи, поради што едно лице може целосно да извршува многу витални функции.

107. Тумори на 'рбетниот мозок. > Субарахноидална
крварење - честа компликација на модринка
мозок = гт; дисоцирана менингеална
синдром, психомоторни нарушувања (делириум,
возбуда, халуцинации, дезинхибиција),
диенцефалични симптоми (жед, хипертермија,
олигурија), хипертензивен синдром.

Дијагноза: лумбален
пункција: CSF црвено / розево, дефинитивно
цитоза, зголемен протеин)

Модринка - штета предизвикана од
лесен - има фокус

Со просечен фокус
поголеми или неколку

Метод на третман: дехидратација,
хемостатски, антихистаминици,
симптоматски лекови (антипиретици,
антибиотици, срце, антиконвулзивни,
средства за смирување). Со субарахнска-убов
пункција, хируршки третман.

Во клиниката
интракранијален хематом
постојат три периоди: акутен, поради
директно трауматично
изложеност (обично се случува со
симптоми на потрес на мозок или модринки
мозок); латентен период - светло
временското заостанување веќе се смири
потрес на мозокот и сè уште не
формиран компресивен синдром;

вистинската фаза на компресија на мозокот: остра
нагло влошување
пука главоболка, оштетен
свест до кома.
Матични симптоми - анизокорија,
зголемување на мидријазата, хоризонтална
или вертикален страбизам, „лебдечки“
движења на очното јаболко, нистагмус, намалување
корнеални и фарингеални рефлекси,
брадикардија, аритмии на пулсот и дишење,
контралатерална хиперрефлексија.

Хематоми
епидурална
извор на крварење
диплотетски вени, вени на врвот на мозокот.
латентен период: 3-36ч

Супдурален
извор на вена (нутриционистички, окципитален)
3 дена-2 недели или повеќе.

Интрацеребрална
хематоми
преовладува фокалната симптоматологија

Интравентрикуларен
хематом
–– брз развој на симптоми,
депресија на свеста, дишење,
активност на срцето. во цереброспинална течност-крв

Дијагностика:
врз основа на клиниката. симптоми, МНР,
CT

Третман: итно
хируршки, пропишани хормони. После
извадоци од статистички набудување од невролог,
витаминска терапија, седативи.

101. повреда на 'рбетниот столб
мозок Етиологија. Класификација.
Хематомизија. Хематрахис. Клиника
Дијагностика.

Повреда sp.m.:
потрес на мозокот, модринка, компресија

Етиологија: трауматично
влијание врз 'рбетот (фрактура)
'рбетници, крварење, крварење
на место на модринка итн.)

Кај деца, помлади
во регионот C1-2 и горниот дел од градите.

Шејк носи
привремено хар-р поради иритација не држи
импулси

Клиника Парестезија
бурси на карличните функции

Повреда. Ограничен
или полн крст., на целосна пауза
хематом над и под

Клиника Чувствувајте се
одвојување на телото, парализа, анестезија

narushenie mozgovogo krovoobrashheniya 3 - Транзиторна цереброваскуларна несреќа - Невролошки болести

Третман. Корсет,
цервикален јака, превенција на легла,
создавање кружни начини на циркулација на крв. Спин
Хематомиелија крварење
во sp.m локализација во регионалниот центар на каналот и назад
рогови. Симптоми: сегментално-дисоцијација
нарушувања, вегетативно-трофичен.gt; периферна пареза,
жица чувствува нарушување на карлицата.

Школка
хеморагија (хематоријаза)
може да биде епидурална и субдурална
и се карактеризираат со радикуларна и
менингеални симптоми на кои
пареза на екстремитетите може да се приклучи,
нарушувања на спроводливоста на чувствителност
и карлични нарушувања.

Третман. Корсет,
кревет, хемостаза. Употребата на дехидрирачки,
хемостатски, десензибилизирачки,
антиинфламаторни лекови

Екстрамедуларно
тумори:
бавен раст, 3 фази: радикуларен, синдром
половина пораз (Браун-Секара),
синдром на попречна лезија на 'рбетниот мозок.
Болката е многу изразена.
на локацијата на туморот, при притисок
до точки на болка. Парестезија. Дејствува
тумори = гт; карлична, чувствителна,
моторни, вегетативни трофични
фрустрација

Краниоспинална
локализација на тумор: симптоматска лезија на 'рбетниот мозок,
трупот и малиот мозок. експресија интракранијална хипертензија, на
окуларен ден стагнира

narushenie mozgovogo krovoobrashheniya 6 - Транзиторна цереброваскуларна несреќа - Невролошки болести

Холестеатоми
епидермални тумори на 'рбетниот мозок, примероци на цисти
како резултат на лизгање на епидермисот во
субарахноидален простор со лумбална пункција.
Симптоми: остра болка во лумбалниот предел, ирад
во долниот крај, симптоми на напнатост,
пад / загуба на сув рефл. нога

Дијагностика:
ниво
радикуларен
болки, пареза, паузи. рефлекси, болест.
Лумбална пункција, цереброспинална течност
тестови, миелографија (се администрира супстанција на p-counter
по субкоципитална пункција во
резервоар за мозок на малиот мозок.

Диф. Дијагноза:
туберкулозен спондилитис, сирингомиелија, арахноидитис, лесен епидуритис, крварење
vvo sp.m, тумори на пршлен., расфрлани
склероза.

Третман: навремено.
Прогнозата е поповолна за екстрамедуларни тумори.

Моторни
прекршувањата често се комбинираат со
чувствителни нарушувања
развојно задоцнување во говорот и менталното
развој, грчеви.

етиологија
церебрална парализа
разновидна: инфективна, соматска
и ендокрини заболувања на мајката,
токсикоза на бременоста, патологија
папочна врвца и плацента, аномалии при раѓање
активности, акушерски операции,
имунолошка некомпатибилност на крвта
мајка и фетус итн

Патоморфолошки
промените во нервниот систем се разновидни.
30% од децата имаат аномалии во развојот
мозок - микрогирија, пахигирија, хетеротопија,
неразвиеност на хемисферите и други. Дистрофичен
промени во мозочното ткиво,

Клинички
моторна слика
нарушувања
со церебрална парализа
опфаќа различни страни на моторните вештини
- пирамидална инервација, екстрапирамидална
регулирање на позитивни автоматизми,
кортикални механизми на формирање
насочени моторни акти. Тоник
лавиринтен рефлекс кај деца со церебрална
парализа се манифестира со максимум
зголемен тон во екстензорни групи
мускули во лежечка положба и флексор
во позиција на стомакот. Високо мускулест
тонот придонесува за
контрактури.

опции
церебрална парализа ..

Спастичен
диплегија
(Мал синдром) - најчест
честа форма на церебрална
парализа. Се карактеризира со мотор
нарушувања во горните и долните екстремитети,
згора на тоа, нозете се повеќе погодени ..

Спастичен
хемиплегија
се карактеризира со оштетување на моторот
претежно од едната страна

Двојна хемиплегија
се карактеризира со оштетување на моторот
во сите екстремитети

Атонично-астатски
синдром
(„Слаба“ форма на новороденче церебрално
парализа. Во клиничката слика на
изразен преден план
мускулна хипотензија.

Хиперкинетика
форма
се карактеризира со преовладувачки
оштетување на стриопалидарните структури
системи). Тонусот на мускулите е променлив, често
флуктуира помеѓу хипотензија и нормотонија,
се забележуваат периодични грчеви.

Церебеларна
форма
се карактеризира со нарушена координација

Рано лекување
обука за сензомоторни вештини со
рефлексирајте ја нивната фиксација
промовира навремен развој
Моторни вештини. Терапија за вежбање, ортопедски
методи, физиотерапија (лек. електрофореза,
лековити бањи, пулсна струја,
мускулна електростимулација), подготовки за
подобрена конверзија на процесот (глутамин)
киселина, липоцеребрин, аминалон, ноотропил,
вит.

Последователен третман за болеста

Научниците ги идентификуваа главните фактори на ризик кои предизвикуваат цереброваскуларна инсуфициенција:

 • генетска наследност;
 • вродени или стекнати тенки и кршливи крвни садови;
 • васкуларни заболувања (атеросклероза, итн.);
 • зголемена крвна вискозност;
 • нарушувања во работата на срцето (дефекти, промена на неговиот ритам, итн.);
 • висок крвен притисок;
 • нарушувања во мускулно-скелетниот систем;
 • дијабетес;
 • прекумерна тежина;
 • прекумерна злоупотреба на алкохол и тутун;
 • земање одредена група лекови (хормонски контрацептиви или лекови кои ги менуваат реолошките својства на крвта);
 • нервна напнатост или стрес;
 • зголемена физичка активност;
 • времетраење на почитување на исцрпувачки диети.

Циркулаторните нарушувања се јавуваат подеднакво кај мажите и кај жените. Сепак, кај постари луѓе, оваа патологија се дијагностицира многу почесто. Ова се должи на појавата на хронични болести кои предизвикуваат нарушувања во природната циркулација на крвта. Васкуларната генеза може да предизвика:

 • Минливи нарушувања;
 • Целосна или делумна блокада на крвните садови;
 • Руптура на крвните садови и сериозно крварење во мозокот.

Симптомите на цереброваскуларна несреќа зависат од неговиот вид и фаза. Во акутната фаза има: силна и ненадејна главоболка, гадење и повраќање, забрзано дишење и отчукувања на срцето, проблеми со говорот и координација, парализа на екстремитетите или делови од лицето, расцеп на очи, слаб страбизам.

Тежок нервен шок често доведува до развој на исхемичен мозочен удар, кој се манифестира во позадината на постојната атеросклероза. Во овој случај, пациентот доживува силна главоболка, нарушен говор и координација на движењата. Сите симптоми се појавуваат спонтано и постепено се зголемуваат.

Средна фаза помеѓу акутната и хроничната мозочна слабост е преодна фаза. Во овој случај, цереброваскуларна несреќа се јавува со комбинација на постојана артериска хипертензија и атеросклероза. Пациентот ги има следниве симптоми:

 • вкочанетост на половина од телото или лицето, но од кои се концентрирани фокуси од васкуларно потекло;
 • „Напад на епилепсија“, делумна парализа;
 • вртоглавица;
 • зголемена фотосензитивност (реакција на зениците на очите на силна светлина);
 • бифуркација во очите;
 • губење на ориентација;
 • делумно губење на меморијата.

narushenie mozgovogo krovoobrashheniya 4 - Транзиторна цереброваскуларна несреќа - Невролошки болести

Со понатамошна прогресија, болеста оди во хронична фаза. Постојат три главни фази. Првичните манифестации на цереброваскуларна инсуфициенција, кои се карактеризираат со сериозен замор на пациентот, вртоглавица и главоболки. Често овие луѓе страдаат од чести промени во расположението или губење на концентрацијата.

Во следната фаза, бучавата во главата, слабата координација на движењата и несоодветноста во реакцијата на разни ситуации се додаваат на горенаведените симптоми. Покрај тоа, пациентот станува поспан, губи внимание, тој значително ги намали перформансите.

Ако ефикасен третман не се спроведе навремено, тогаш со недостаток на кислород, мозочните неврони ќе почнат да умираат, што ќе доведе до сериозни компликации. Невозможно е да се обноват овие клетки и едно лице може да остане инвалид до крајот на својот живот.

По добивањето на резултатите од сеопфатен преглед, се избира индивидуален режим на лекување за пациентот. Како по правило, тој е пропишан одреден курс на лекови кои помагаат да се стабилизира циркулацијата на крвта во мозокот.

Многу е важно да се одреди формата и фазата на цереброваскуларни несреќи, ефективноста на терапијата директно зависи од ова.

Во акутен хеморагичен тип на цереброваскуларни несреќи, на пациентите им се препишуваат лекови за намалување на крвниот притисок, запирање на крварење и намалување на отокот во мозокот. За ова, се користат следниве лекови:

 • Арфонад, Пентамин, итн. - помагаат да се стабилизира притисокот;
 • аскорбинска киселина, калциум глуконат - ја зголемуваат пропустливоста на theидовите на крвните садови, ја подобруваат функцијата на коагулабилност на крвта;
 • Кавитон, Цинарзин и др. - ги подобруваат реолошките својства на крвта;
 • Ласикс - помага во олеснување на отокот.

Во повеќето случаи, лековите се администрираат интравенски или интрамускулно. Со зголемен интракранијален притисок, пациентот е пробиен.

Во исхемичен мозочен удар, лековите се користат за стабилизирање на кардиоваскуларниот систем (Строфантин, Кардијамин, итн.), Исто така, пропишан е курс на стабилизатори на интракранијален притисок.

Ако се дијагностицира хронична цереброваскуларна инсуфициенција, се користат антиоксиданти, венотоници, невропротектори и засилувачи на циркулацијата на крвта. Бидејќи оваа состојба често се развива во позадина на тежок нервен шок, на пациентот му се препишуваат лесни седативи и витамински комплекси. Текот на третманот и дозата се избрани од лекарот што посетува индивидуално.

Ако цереброваскуларни несреќи се предизвикани од атеросклероза, тогаш се користат лекови кои помагаат да се расипат холестеролните плаки (Вабарбин, Симартин, итн.). Со повеќекратна блокада на крвните садови, може да биде потребна хируршка интервенција.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

етно-наука

Можно е да се подобри церебралната циркулација со употреба на народни лекови. Најчесто се користат инфузии или лушпи врз основа на лековити растенија: женшен и Шисандра чиненсис, глог, камилица, мајчино дрво итн.

Овие средства треба да се користат заедно со главниот режим на лекување, во спротивно се зголемува ризикот од компликации. Пред да користите традиционална медицина, треба да се консултирате со вашиот лекар.

Правилната исхрана

Урамнотежената исхрана игра голема улога во третманот на дисфункција на циркулацијата. Дебелите луѓе треба да избегнуваат масна, зачинета, пушена храна. Подобро е да се јаде свежо овошје и зеленчук сезонски, здрави житни култури, риба, морски плодови и посно месо.

Терапијата со лекови ви овозможува да ја запрете прогресијата на болеста, но не ги враќа изгубените способности на пациентот (обновување на говорот, движењата и сл.). Затоа, важно е да се консултирате со лекар навремено, бидејќи што побрзо се забележат промените, тие полесно реагираат на терапијата и имаат помалку негативни последици за пациентот.

Спречување на цереброваскуларни несреќи вклучува здрав начин на живот и исхрана, одење на свеж воздух, минимизирање на силниот физички и емоционален стрес. Во присуство на генетска предиспозиција за таква болест, потребно е редовно да се подложува на прегледи од лекар.

За да се подобри циркулацијата на крвта, лекарите препорачуваат посета на сауни или бањи 1-2 пати неделно (во отсуство на директни контраиндикации). Ова ќе помогне да се отворат запушените садови и да се збогати мозокот со потребната количина на крв. Покрај тоа, се препорачува редовно да се земаат комплекси на витамини и минерали кои помагаат во зајакнувањето на theидовите на крвните садови.

Проблемите со циркулацијата во мозокот се доволно чести. Тие се појавуваат од различни причини и подлежат на итно лекување. Инаку, ризикот од развој на неповратни последици за пациентот се зголемува (нарушувања на говорот и движењето, губење на меморијата и сл.). За терапија, се користат специјални лекови, кои лекарот ги избира, во зависност од формата и тежината на болеста. Само-лекувањето со оваа дијагноза е неприфатливо.

Васкуларните патологии кои предизвикуваат повреда на церебралната циркулација можат да бидат многу различни:

 • крвни згрутчувања
 • јамка, откажување;
 • сужение;
 • емболија;
 • аневризма.

Можеме да зборуваме за церебрална васкуларна инсуфициенција во сите случаи кога количината на крв што навистина се пренесува до мозокот не се совпаѓа со неопходната.

Ако третманот не е закажан на време, плакетата неизбежно ќе акумулира тромбоцити, а со тоа ќе се зголеми во големина, на крајот формирајќи тромб. Или ќе го блокира садот, попречувајќи го движењето на крвта низ него, или ќе го прекине протокот на крв, по што ќе биде доставен до мозочните артерии. Таму, тој приклучи сад, предизвикувајќи акутна цереброваскуларна несреќа наречена мозочен удар.

мозг человека (2) - Минлива цереброваскуларна несреќа - Невролошки болести

Хипертензијата исто така се смета за една од главните причини за болеста. За пациентите кои страдаат од хипертензија, забележан е несериозен став кон сопствениот притисок, вклучително и начини за негово нормализирање.

Во случај да се препише третман и да се следат рецептите на лекарот, веројатноста за васкуларна инсуфициенција се намалува.

Остеохондрозата на цервикалниот 'рбет исто така може да предизвика потешкотии во протокот на крв, бидејќи ги компресира артериите што го хранат мозокот. Затоа, третманот на остеохондроза не е само прашање на ослободување од болка, туку повеќе обид да се избегнат сериозни последици, вклучително и смрт.

Повредите на главата исто така можат да бидат директна причина за болеста. Потреси, крварења или модринки предизвикуваат компресија на центрите на мозокот, и како резултат - нарушувања на церебралната циркулација.

narushenie mozgovogo krovoobrashheniya 1 - Транзиторна цереброваскуларна несреќа - Невролошки болести

Следниве симптоми се карактеристични за цереброваскуларни несреќи:

 • главоболки од непознато потекло, вртоглавица, гуски, сензации на пецкање не предизвикани од какви било физички причини;
 • имобилизација: и делумно, кога едниот екстремитет делумно ги губи моторните функции и парализа, предизвикувајќи целосна имобилизација на дел од телото;
 • нагло намалување на острината на видот или слухот;
 • симптоми кои укажуваат на проблеми со церебралниот кортекс: тешкотии при зборување, пишување, губење на способноста за читање;
 • епилептични напади;
 • нагло влошување на меморијата, интелигенцијата, менталните способности;
 • одеднаш се разви отсуство на ум, неможност за концентрација.

Видови на васкуларно потекло

Класификацијата на цереброваскуларни несреќи може да се заснова на природата на текот на патолошките процеси. Можно:

 • Акутната фаза. Во овој случај, пациентот најчесто има мозочен удар. Се јавува одеднаш, се карактеризира со продолжен тек и развој на негативни последици (оштетен вид, говор, итн.);
 • Хронична цереброваскуларна несреќа. Најчесто се појавува како резултат на атеросклероза или постојана хипертензија.

Васкуларната генеза на акутниот мозок е поделена на две главни групи:

 • Исхемичен мозочен удар, кој се карактеризира со формирање на тромби во садовите на мозокот, како резултат на што доволна количина на крв не тече кон неа. Постои акутен недостаток на кислород и смрт на некои делови од неврони;
 • хеморагичен мозочен удар, кој е придружен со прекин на крвен сад и појава на тромб од него.

Хроничните нарушувања на церебралната циркулација се развиваат постепено и не секогаш имаат изразени симптоми. Постојат три главни фази, кои се придружени со разни знаци.

Кога ќе се појават првите знаци, мора веднаш да се консултирате со лекар кој ќе спроведе сеопфатна дијагноза и ќе ја утврди причината за оваа состојба. Меѓу главните студии разликуваат:

 • МНР на мозочни садови;
 • ултразвучен преглед;
 • консултации со невролог.

Првиот метод најчесто се користи, ви овозможува најсигурно да го утврдите местото на кршење на циркулацијата на крвта. Посовремена техника е ангиографија со магнетна резонанца.

Не се спроведува во сите клиники и бара специјална опрема и високо квалификувани специјалисти. Користејќи го овој вид истражување, можете да утврдите колку добро функционира церебралната циркулација и да ги идентификувате можните патологии.

Денес, методот на електроенцефалографија останува популарен. Се спроведува со напади на епилепсија, проблеми со говорот или повреди на мозокот. Поради флуктуации на електронските потенцијали, лекарот може да идентификува можни неправилности.

Сложеноста на дијагнозата лежи во отсуство на карактеристични знаци на болеста. Симптомите се многу слични на другите патологии, затоа лекарите треба да спроведат неколку студии истовремено, кои овозможуваат да се добијат веродостојни податоци.

134. Третман на хеморагичен мозочен удар.

1. субкортикални
и путаменски хематом со волумен од повеќе
30 cm3 (според други извори - повеќе од 20-30
cm3), придружено со дислокација на мозокот
и сериозен невролошки дефицит;
2. со церебрална хеморагија
повеќе од 14 cm3 (според други извори - повеќе
10-15 см3), што резултира со компресија IV
комора и / или оклузален хидроцефалус;
3.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic