Суштината на индикациите за аблација на срцето за тоа како поминува постоперативниот период

Најчесто, аблација со радиофреквенција се изведува со следниве нарушувања на срцевиот ритам:

 1. Атријална фибрилација, тоа е исто така атријална фибрилација и атријален трепет. Овие срцеви аритмии го заземаат првото место меѓу сите видови аритмии. Опасноста е зголемување на ризикот од мозочен удар за 1 пати. Ваквите мозочни удари се придружени со поголема смртност и тешка попреченост кај пациентите.

RFA со атријална фибрилација се спроведува во случај на неефикасна терапија со лекови и честа срцева слабост.

Понекогаш, за да се постигне траен клинички ефект, може да бидат потребни неколку постапки.

 1. AV нодална реципрочна тахикардија. Апсолутни индикации за аблација се отпорност на антиаритмичен третман или нетолеранција на лекови.
 2. Суправентрикуларна или суправентрикуларна тахикардија е: синусна тахикардија, синоатријална тахикардија според механизмот за повторно влегување, атријална тахикардија. Срцевиот ритам за овие типови на аритмии обично е помеѓу 150 и над отчукувања во минута.
 3. Вентрикуларна тахикардија е најопасниот вид на аритмија, бидејќи може да се трансформира во вентрикуларна фибрилација, што доведува до срцев удар. Аблацијата на катетерот е индицирана во случај на идиопатска, во отсуство на какво било органско срцево заболување, вентрикуларна тахикардија од излезниот тракт на левата комора, фасцикуларна тахикардија и во некои други ситуации.
 4. Синдром на Волк-Паркинсон-Вајт или WPW синдром. Со оваа болест во срцето, постојат дополнителни начини на спроведување по кои се шири погрешен импулс, што доведува до појава на AV-нодална реципрочна тахикардија.

Аблацијата со радиофреквенција може да се одложи или откаже ако пациентот ги има следниве контраиндикации:

 • алергија на лекови кои содржат јод, бидејќи контрастно средство засновано на јод се инјектира во садовите;
 • акутен миокарден инфаркт или мозочен удар, и хеморагичен и исхемичен;
 • присуство на интракардијални тромби;
 • нарушувања на крварењето - хипокоагулација или хиперкоагулација, тешка анемија;
 • акутни воспалителни болести;
 • хронични заболувања во фаза на декомпензација - тешка срцева, бубрежна, респираторна инсуфициенција;
 • инфективен ендокардитис.

Неколку дена може да биде потребно да се откажат антиаритмици и антикоагуланси, на пример, Варфарин или Аспекакард.

Ден претходно, пациентот го испитува анестезиолог; појадокот е исклучен на денот на постапката.

Пациентот треба да ги избричи ингвиналните области од двете страни.

Аблација на срцето со радиофреквенција се изведува во просторија со рентген.

 • Пациентот е ставен на операционата маса и е поврзан со станицата за набудување ЕКГ индикатори, крвен притисок и сатурација на кислород.
 • Се вметнува периферен катетер за инјектирање лекови во вена.
 • Лекарот ги извршува сите манипулации под контрола на зрачење на х-зраци. Сликата се прикажува на мониторот во операционата сала.
 • Кардиохирургот се наоѓа десно од пациентот и го третира хируршкото поле со антисептички раствор.
 • Потоа извршува локална анестезија со раствор на новокаин или лидокаин во ингвиналните региони и извршува пункција - пункција на феморалната вена.
 • Понатамошни манипулации се вршат со употреба на алатки со мал дијаметар, не повеќе од 5 mm. Катетерите се доставуваат до срцето преку долната шуплива вена.
 • Со помош на контрастно средство засновано на јод, на пример, Omnipack, Ultravist, Optirea, Tomohexol, лекарот ја наоѓа потребната срцева зона.

Може да биде лев или десен атриум.

Фокусот на аритмија се дијагностицира со спроведување на електрофизиолошки катетер и градење картичка на срцеви импулси.

Ако пациентот нема симптоми на аритмија, операторот провоцира нејзино појавување со воведување на специјални лекови.

Или изопротеренол, или со електрично дејство на внатрешниот wallид на срцето.

Со атријална фибрилација, фокусот се наоѓа околу устата на белодробните вени. Со атријален флатер или WPW синдром - во различни делови на која било од преткоморите.

Аблацијата со радиофреквенција се изведува со локални високотемпературни ефекти врз фокусот на нарушувањето на ритамот. Што доведува до уништување и некроза на срцевото ткиво.

Значи, ширењето на патолошките импулси долж миокардот е прекинато. Кога аблација може да се користи и ласер, ултразвучна енергија или каутеризација на ниски температури - криодеструкција.

По завршувањето на RFA, операторот чека 15-20 минути и повторно се обидува да предизвика напад на аритмија. Ако не се појави аритмија, операцијата се препознава како завршена и завршува.

Времето за аблација е строго индивидуално. Како по правило, тоа зависи од видот на аритмија и индивидуалните карактеристики на пациентот.

Со синдром на WPW, AV-нодална реципрочна тахикардија, просечното времетраење на постапката е околу 1 час. Додека атријалната фибрилација може да трае до 3-4 часа, а понекогаш и повеќе.

Катетерите се отстрануваат од феморалните садови, повремено местото за пристап е зашиено со 1-2 конци за да се запре можното крварење.

Стерилен прелив се нанесува на ингвиналната област и цврсто се преврзува. По ова, пациентот е пренесен на одделот.

Индикациите за аблација на катетерот ги одредува аритмологот по консултација со пациентот и испитување на резултатот од испитувањето. Целесообразноста на разгледуваниот метод е забележана во следниве случаи:

 • Развој на AV-нодална реципрочна тахикардија.
 • Почеток на синдром на WPW.
 • Присуство на атријална фибрилација (размавта).
 • Појавата на вентрикуларна тахикардија.

0432 - Суштината на индикациите за аблација на срцето за тоа како поминува постоперативниот период

За да се изврши операцијата, пациентот е испратен во операционата сала на празен стомак, во малку смирена состојба. Областите на наменети пункции се внимателно третирани и покриени со стерилен лен. Катетерите секогаш се вметнуваат со помош на трансдермални техники. Како по правило, за пункција се користат феморалните вени, како и артериите на субклавијалните и југуларните области.

Лекарите пункција на вена со игла. Следно, обвивката за воведување се вметнува низ проводникот, а потоа катетерот се вметнува во соодветната срцева комора. После тоа, тој е поврзан со разводна кутија што го пренесува електричниот сигнал од електродите до уредот за снимање, што го стимулира пулсот од ECS и овозможува да се достигне површината на различните органски комори. Потоа се врши ЕФИ на срцето.

Електричните сигнали што се добиваат од површината на ендокардот се филтрираат, а во исто време се засилуваат и се прикажуваат на мониторот на компјутерот. Програмабилниот ECS е опремен со можност за програмабилна и континуирана стимулација, прилагодување на амплитудата и времетраењето на пулсот.

При спроведување на радиофреквентна аблација на срцето, пациентот може да почувствува непријатност во пределот на градниот кош, палпитации и мала болка не се исклучени. Сензациите што се појавуваат во позадина на EFI, во форма на срцеви прекини, второ запирање, забавување или забрзување на ритамот, се резултат на работата на лекарот, односно со помош на електричен импулс доставен директно до орган, лекарот целосно го контролира срцевиот ритам и предизвикува такви напади.

Како дел од откривањето на аритмогените региони (дополнителни вентрикуларни соединенија), врз нив влијае енергијата на радиофреквенцијата со употреба на терапевтска електрода. По ова, задолжително е приближно дваесет минути подоцна, да се изврши друг EFI за да се процени ефективноста на изложеноста. Во случај електрофизиолошкиот индикатор да го задоволи лекарот, операцијата завршува. Катетерите се отстрануваат. На местото на пункција се нанесува завој под притисок.

Пациентот е префрлен на одделот и му е доделен одмор во кревет во лежечка положба неколку часа (во некои случаи, потребни се само тропања) за да се спречи крварење од областа на пункција. Набervationудувањето во рамките на болницата се случува од еден ден.

Веднаш по извршената аблација на катетерот, атријалната фибрилација ги отстранува катетерите. Во овој случај, лекарот притиска на местото на инјектирање со цел да се спречи крварење. Завој, исто така, може да се примени на местото на примена на катетерот. Во тоа време, исклучително е важно да се одржи неподвижноста. По постапката, задолжително е да се набудува одмор во кревет. Следниот ден по операцијата, пациентот веќе може да биде отпуштен од клиниката.

Според прегледите, операцијата за аблација е многу ефикасна.

Нарушувањата на срцевиот ритам се вообичаени срцеви заболувања во кои не е секогаш неопходна непосредна хируршка интервенција, но кои значително го намалуваат квалитетот на животот на пациентот. Ако не се лекува, аритмијата може да резултира со сериозни компликации. Добра алтернатива за оваа болест е третман со радиофреквентна аблација.

Аблацијата со радиофреквенција (RFA) е метод за лекување на аритмии, при што тенки катетри-електроди се вметнуваат во срцето на пациентот преку големи садови под постојана контрола на рендгенските зраци.

Преку нив пристигнува радиофреквентен сигнал, кој го каутеризира патолошкиот фокус кој обезбедува абнормални импулси на срцето и предизвикува аритмија.

Бидејќи постапката е минимално инвазивна, односно не бара големо оштетување на ткивото, практично нема компликации при нејзиното спроведување.

RFA се покажа како ефикасен третман за многу нарушувања на срцевиот ритам, што му овозможува на пациентот целосно да одбие да зема антиаритмични лекови и да води нормален начин на живот.

Постапката RFA потекнува од 80-тите години на минатиот век, кога прво беше тестирана на животни, а потоа, откако добија добри резултати, почнаа да им ја прават на луѓето. Во моментов, ова е една од најефикасните процедури во третманот на аритмии.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Видови на аблација

неименувано досие 39 - Суштината на индикациите за аблација на срцето за тоа како поминува постоперативниот период

Уништувањето на патолошкиот фокус, што предизвикува дефекти во нормалното функционирање на срцето, може да се изврши со помош на неколку физички влијанија, затоа, постојат следниве видови на аблација:

 • Радио фрекфенција.
 • Ултразвучно
 • Ласер
 • Криодеструкција.

Сепак, аблацијата со радиофреквенција доби најголема популарност меѓу нив, бидејќи каутеризацијата на патолошкото место со употреба на електрична енергија со висока фреквенција е безбеден и безболен метод на лекување. Понекогаш оваа постапка се нарекува и аблација на катетер поради фактот што катетерите се вметнуваат во срцето за да се изврши.

Срцето РФ: постоперативен период

Чернишева Лариса изменето од докторот од прва категорија З. Нели Владимировна

Хируршката интервенција во случај на срцеви заболувања честопати има за цел не само зголемување на квалитетот на животот на пациентот, туку и нејзино спасение. Ова се однесува, особено, на таквата постапка што се бара во кардиохирургијата како радиофреквентна аблација на срцето.

Одлуката за потребата од операција заснована на податоци за дијагностички преглед ја донесува а cardiolогист или кардиохирург. Го одредува видот на претстојната операција на срцето и сценариото за последователно закрепнување по операцијата.

Заедно со терапијата со лекови, некои болести на кардиоваскуларниот систем во одреден момент може да бараат директна хируршка интервенција, која се изведува со отворање на градите, директно изложување на срцето и принудување да престане (додека циркулацијата на крвта во телото на пациентот се одржува со употреба на срцево-белодробна машина бели дробови ”).

Таков срцев застој се изведува, на пример, со цел трансплантација на срце, замена на вентил, отстранување на вродени дефекти на срцето и крвните садови, бајпас операција, итн. По успешна операција, срцето повторно „започнува“ - нормално активноста е обновена.

Во случај на атеросклероза на коронарните артерии, на пациентот може да се препише аорто-коронарна бајпас калемење (CABG). Задебелување и стеснување на артериите како резултат на таложење на холестерол, калциум, мртви клетки итн. На нивните wallsидови му се заканува на пациентот со срцев удар, мозочен удар и сл., И не секогаш „отворање“ на артериите со катетеризација или вградување на стент (дилататор на садот) го решава медицинскиот проблем што се појавил.

Денес, постојат неколку начини да се заобиколат: традиционални - со отворање на градната коска и принуден срцев удар, и нови изведени на срцето што чука - OPCAB и MIDCAB техники. Како резултат на операција на шант со употреба на систем за шант, хирургот создава дополнителна патека за заобиколување на погодената област на садот.

Четири срцеви залистоци (трикуспидален, митрален, аортен и белодробен) кои ја поддржуваат точната насока на протокот на крв, т.е.

од левата комора до аортата, од различни причини (вродени срцеви заболувања, разни инфекции или повреди, артритис, слабост на ткивата, калцификација, итн.) може да се истроши пред време со текот на годините.

Како резултат, работата на срцето е нарушена, што доведува до потреба од операција за корекција или замена на вентилите, со цел да се избегне срцева слабост и можен фатален исход.

Најчесто, овој вид на операција не бара отворање на градите.

Хирурзите можат да добијат пристап до валвулите со торакотомија - дел од средната линија на градната коска, но хируршката лапароскопија - операција со мал засек (0,5–1,5 см) помеѓу ребрата на градите - станува сè попопуларна.

Со тоа стекнувајќи директен пристап до срцето, хирургот преку камерата и специјалните алатки го коригира вентилот или го заменува со друг - биолошки или механички - вентил, враќајќи го нормалниот проток на крв.

Хирургија на аортата

Бидејќи е најголемиот крвен сад во човечкото тело (со дијаметар од околу 3 см), аортата е одговорна за испорака на крв до сите органи. Во случај на некои од нејзините патологии (аневризма, т.е. проширување, раслојување или руптура на аортата) што му се заканува на пациентот со фатален исход, може да му се препише инвазивна операција за замена на погодената област со синтетичка цевка направена од лавсан

Таквата операција вклучува отворање на градниот кош, поврзување со апаратот за срце и бели дробови, ресекција на оштетениот аортен регион и негово заменување со имплантација на лавсан.

Атријална фибрилација (АФ) во медицинска терминологија се нарекува нарушување на срцевиот ритам (атријална фибрилација).

Може да се активира од зголемен број електрични кола во преткоморите, што доведува до случајни контракции на коморите на срцето и до неуспех на ефективно намалување на преткоморите.

Ова, пак, предизвикува формирање на тромби во преткоморите, што на крајот може да доведе до блокирање на мозочните садови и смрт на пациентот.

Меѓу главните методи на третман на атријална фибрилација денес - терапија со лекови, катетеризација, како и техниката на хируршки лавиринт (лавиринт) - се доста сложени и затоа не се многу популарни меѓу кардиохирурзите.

„Новиот збор“ во третманот на атријална фибрилација беше радиофреквентна аблација на срцето (RFA) - минимално инвазивна операција преку мали пункции извршени со користење на најнова компјутерска технологија и под постојана контрола на х-зраци.

Видови на аблација на срцето

Нормалниот абнормален ритам на срцето се обновува за време на аблацијата со каутеризација на мала област на срцето со помош на разни физички фактори и со тоа се создаваат AV блокови: како резултат на каутеризација, оваа област ја блокира спроводливоста на пулсот и функционирањето на срцевото мускулно ткиво во непосредна близина на добиената лузна, не повредена, тахикардија запира.

Оваа техника започна активно да се користи во хирургијата во 80-тите години, а веќе во 90-тите години беше применет методот на радиофреквентна аблација.

Современата кардиохирургија е „вооружена“ со неколку видови на аблација.

Се изведува со употреба на комбинирана анестезија и претставува следен редослед на дејства: по извршување на локална и интравенска анестезија, катетерот се вметнува преку еден од садовите до срцето на пациентот (затоа, оваа хируршка процедура се нарекува и „аблација на катетер“).

Следно, прво, инсталација на електроди за сондокардијална сонда (тие ќе вршат постојан ритам, како и привремена стимулација на десната комора), и второ, инсталација на електрода за аблација во предната септална зона на десниот атриум.

Следната фаза на операција е дијагностицирање на активноста на Неговиот пакет со повторена пермутација на електродите и последователна изложеност на висока фреквенција со помош на висока температура од 40-60 ° C, со цел да се уништи фокусот што генерира патолошки електрични импулси што доведуваат до тахикардија.

Како резултат на целосна вештачка блокада на АВ, потребно е одржување на отчукувањата на срцето со привремено стимулирање на десната комора - со употреба на горенаведените ендокардијални електроди. Ако добиениот ефект се карактеризира со стабилност, RF аблацијата завршува со имплантација на постојан пејсмејкер - доколку постои таква потреба.

По аблација: хаотични импулси кои предизвикуваат аритмија не можат да влезат во атријалната празнина

Сите фази на операцијата, во траење од 1,5 до 6 часа, се под постојан мониторинг на потребната електрофизиолошка опрема и рентген-телевизија.

Ваквото уништување на патолошкиот фокус може да се изврши и од други физички влијанија, во согласност со кои се разликуваат други видови на аблација:

 1. Ласерска аблација
 2. Ултразвучна аблација
 3. Криодеструкција, односно аблација со употреба на ниски температури.

Сепак, во моментот, употребата на високофреквентна електрична енергија за создавање на AV блокада во тахикардија е препознаена како најбезбеден и во исто време најефикасен метод. Затоа, хируршката аблација на катетерот останува најпопуларниот вид на аблација на срцето.

Подготовка за оваа операција е да се спроведе електрофизиолошка студија (EFI) на срцето. Потребата за РФА кај одреден пациент ја утврдува неговиот присутен лекар врз основа на медицинска историја и податоци од такви дијагностички методи како што се:

 • Електрокардиографијата (ЕКГ) е популарен метод на електрофизиолошка инструментална дијагностика, заснована на регистрација и проучување на електричните полиња што се формираат за време на работата на срцето;
 • Долгорочното снимање на ЕКГ (мониторинг на Холтер) е електрофизиолошка дијагноза, чија суштина е континуирано снимање на електрокардиограм најмалку 24 часа.

Непосредно пред операцијата, пациентот престанува да зема храна и вода 8-12 часа. Ова исто така важи и за многу лекови.

1cb6129c0dcc1024cb03c06652cdfdef - Суштината на индикациите за аблација на срцето како се одвива постоперативниот период

Заедно со индикациите за RFA, аблацијата има и список на контраиндикации:

 1. Тешка општа здравствена состојба на пациентот.
 2. Акутни заразни болести.
 3. Тешки болести на респираторниот систем и (или) бубрезите.
 4. Ендокардитис е воспаление на внатрешната обвивка на срцето.
 5. Нестабилна ангина 4 недели.
 6. Акутен миокарден инфаркт.
 7. Срцева слабост кај пациент во фаза на декомпензација.
 8. Тешка артериска хипертензија.
 9. Аневризма на левата комора со тромб.
 10. Присуство на згрутчување на крвта во шуплините на срцето.
 11. Хипокалемија и други манифестации на електролитен дисбаланс во крвта.
 12. Анемија, односно патологија на клеточниот состав на крвта.
 13. Алергиска реакција предизвикана од радиоактивна супстанција.
 14. Нетолеранција на јод и други.

Компликациите по RFR на срцето се исклучително ретки: веројатноста за негативни последици од аблација не надминува 1%. Бидејќи RFA е класифициран како операција со низок ризик. Сепак, за спречување на компликации, постојат голем број на специјални мерки преземени во секоја фаза на откривање и лекување на тахикардија.

Меѓу ризиците поврзани со RFA се следниве веројатни компликации:

 • Крварење во областа на вметнување на катетер.
 • Повреда на интегритетот на крвните садови за време на унапредувањето на катетерот.
 • Случајно кршење на интегритетот на ткивата на срцевиот мускул за време на аблацијата.
 • Дефекти во електричниот систем на срцето, што ги влошува нарушувањата на срцевиот ритам и бара имплантација на пејсмејкер.
 • Формирање на тромби и нивно ширење низ крвните садови, заканувајќи се со смрт.
 • Стеноза на белодробни вени, односно стеснување на нивниот лумен.
 • Оштетување на бубрезите со боја што се користи во RFA.

Релативни контраиндикации

На пациентите не им се препорачува да извршат радиофреквентна аблација на катетер во следниве ситуации:

 • Развој на хронична бубрежна инсуфициенција.
 • Појава на алергиски реакции на контрастната компонента и нетолеранција на јод.
 • Присуство на тешка коагулопатија и тешка анемија.
 • Развој на неконтролирана артериска хипертензија.
 • Појавата на треска и акутни заразни болести.
 • Присуство на ендокардитис.
 • Присуство на сериозен основен не-cardiological болест.
 • Развој на декомпензација на срцева слабост со пулмонален едем.
 • Појава на интоксикација со гликозиди и тешка хипокалемија.

Како се изведува операција за време на аритмија?

Најверојатно, лекарот ќе го советува пациентот да помине низ таква постапка (понекогаш се нарекува и аблација на катетер со радиофреквенција) ако другите методи на терапија за аритмија не го дадат посакуваниот и очекуваниот ефект.

За време на оваа манипулација, електрода се снабдува во срцевите ткива со низок напон и висока фреквенција, што може да ја измени областа на органот што е одговорен за појава на аритмија. Кај повеќето пациенти кои биле подложени на аблација на срцето со катетер, се јавува следново:

 • Долгорочно намалување на инциденцата на аритмии и сериозноста на симптомите.
 • Враќање на здравиот ритам на срцето.

Ова значи дека по успешното завршување на интервенцијата, можеби нема да треба да земате лекови што се користат во третманот на оваа болест, или дозата на лекот може да се намали. Точно, секоја промена во третманот со лекови е можна само по консултација со лекар.

Аблацијата на срцевиот катетер се смета за безбедна интервенција, така што веројатноста за компликации е исклучително мала. Лекарот ќе разговара со пациентот за сите можни ризици. Операцијата на катетерот секогаш започнува со електрофизиолошка студија.

Пред пациентот да биде однесен на одделот за рентгенска хирургија, тој е прегледан од анестезиолог за да утврди можни контраиндикации за анестезија. Анестезијата е комбинирана, односно седативи се администрираат интравенски на пациентот, а локален анестетик се инјектира во кожата на местото на катетерот. Најчестиот избор е феморалната артерија или вена во ингвиналниот регион.

Следно, се спроведува воведување на спроводник (воведувач), преку кој се спроведува тенка сонда со минијатурен сензор на крајот. Секоја фаза се контролира со користење на најнова опрема за рендгенски зраци се додека сондата не се инсталира во еден или друг дел од срцето, во зависност од тоа од каде доаѓа аритмијата - во преткомората или во комората.

Следниот чекор по пристапот до срцето „одвнатре“ е да се утврди точната локализација на дополнителен извор на возбуда на срцевиот мускул. „Со око“, се разбира, такво место не може да се утврди, особено затоа што влакната се најмалите делови на мускулното ткиво. Во овој случај, ендоЕФИ, ендоваскуларна (интраваскуларна) електрофизиолошка студија, му помага на лекарот.

ЕФИ се изведува на следниов начин - преку воведувачите, кои веќе се инсталирани во луменот на водечката артерија или вена, се вметнува електрода од специјална опрема, а срцевиот мускул се стимулира со физиолошки празнења на струјата. Ако оваа стимулирана област на срцевото ткиво спроведува импулси во нормален режим, тогаш не се јавува значително зголемување на срцевиот ритам. Ова значи дека овој дел не треба да се каутеризира.

Понатаму, електродата ги стимулира следниве области се додека не се добие патолошки пулсација од срцевиот мускул со ЕКГ. Таквата страница е посакуваната и бара аблација (уништување). Тоа е во врска со пребарувањето на посакуваното место за ткиво, времетраењето на операцијата може да варира од еден и пол до шест часа.

По завршувањето на постапката, лекарот очекува 10-20 минути и ако нормалниот срцев ритам продолжи да се снима на ЕКГ, катетерот се отстранува и се применува притисок за асептично облекување на местото на пункција (пункција) на кожата.

По ова, пациентот мора да набудува строг одмор во кревет во текот на денот, и по неколку дена може да биде отпуштен од болницата под опсервација во иднина на клиниката во местото на живеење.

Подготовки за постапката

Хоспитализацијата во болницата каде што ќе се изврши аблацијата се спроведува според планираното. За да го направите ова, пациентот треба да биде прегледан колку што е можно во клиниката во местото на живеење од страна на присутниот аритмолог, а исто така треба да добие совет од кардиохирург.

Списокот на прегледи пред операцијата вклучува:

 • Општи тестови на крв и урина,
 • Анализа на системот за коагулација на крв - INR, протромбинско време, протромбински индекс, APTT, време на коагулација на крв (VSC),
 • Ултразвук на срцето (ехокардиоскопија),
 • ЕКГ, и доколку е потребно, следење на ЕКГ според Холтер (проценка на срцевиот ритам со ЕКГ на ден),
 • CPEPI - трансезофагеален електрофизиолошки преглед - може да биде потребен ако лекарот треба попрецизно да утврди локализација на изворот на патолошка возбуда, како и ако не се забележат нарушувања на ритамот со ЕКГ, иако пациентот сè уште има поплаки за пароксизмално срцево палпитирање,
 • Пациентите со миокардна исхемија може да се покаже дека се подложени на коронарна ангиографија (CAG) пред операцијата,
 • Исклучување на фокуси на хронична инфекција - консултација со стоматолог и ЕНТ лекар, како и уролог за мажи и гинеколог за жени - како и пред секоја операција,
 • Крвен тест за ХИВ, вирусен хепатитис и сифилис.

Откако пациентот е закажан за операција, тој мора да биде хоспитализиран во болница два до три дена пред назначениот датум. Еден ден пред операцијата, треба да одбиете да земате антиаритмични или други лекови кои можат да влијаат на срцевиот ритам, но само по договор со вашиот лекар.

Во пресрет на операцијата навечер, пациентот може да си дозволи лесна вечера, но појадокот не треба да биде наутро.

Важно е пациентот да одржува позитивен став, бидејќи успехот на интервенцијата и постоперативниот период во голема мера зависи од психолошката состојба околу пациентот.

Видови на аблација

За успешна радиофреквентна аблација на срцето пред постапката, пациентот мора да помине низ низа дијагностички студии:

 • крвни тестови: клинички, биохемиски, крвна група и Rh фактор, тестови за хепатитис Б и Ц, ХИВ, реакција на Васерман;
 • ЕКГ со 12 води;
 • дневно Холтер ЕКГ;
 • стрес-тест;
 • Ехо-КГ;
 • МНР на срцето.

По утврдувањето на фокусот на развојот на аритмија, може да се додели датум за радиофреквентна аблација. Пред постапката, пациентот добива детални препораки од лекарот за правилна подготовка на постапката:

 • престанете да земате одредени лекови 2-3 дена пред постапката (антиаритмични лекови, хипогликемични лекови, итн.);
 • последниот оброк и течноста пред постапката треба да се одржат претходната вечер (треба да поминат најмалку 12 часа глад пред постапката);
 • пред прегледот, отстранете ја косата од областа на пристап до артеријата (во препоните или во пазувите);
 • спроведе клизма за чистење пред студијата.

Пред да се изврши постапката на радиофреквентна аблација, пациентот мора да помине низ стандарден список на прегледи:

 • општи клинички тестови за крв и урина;
 • биохемиски тест на крвта, коагулограм;
 • утврдување на крвна група и Rh фактор;
 • маркери на вирусен хепатитис, ХИВ;
 • Реакција на Васерман, односно анализа за сифилис);
 • електрокардиограм;
 • -часовно следење на ЕКГ - Холтер-ЕКГ;
 • ехокардиографија - ултразвук на срцето.

Аритмолог може да назначи дополнителни дијагностички тестови.

Тест за вежбање на неблагодарна работа или ергометар за велосипеди, FGDS, коронарна ангиографија, транссезофагеална ехокардиографија.

Ризици поврзани со постапката

Аблацијата на срцето носи неколку ризици, вклучително:

 • Крварење на местото каде што е вметнат катетерот.
 • Оштетување на крвните садови за време на напредувањето на катетерот.
 • Случајно оштетување на срцевото ткиво за време на аблација.
 • Повреда во електричниот систем на срцето, што може да ја влоши аритмијата и да бара инсталација на пејсмејкер.
 • Формирање на тромби (згрутчување на крвта) кои можат да се шират низ крвните садови, предизвикувајќи срцеви или мозочни удари.
 • Стеснување на вените што носат крв помеѓу белите дробови и срцето (стеноза на пулмонална вена).
 • Оштетување на бубрезите поради бојата што се инјектира за време на постапката.

Ризикот од компликации се зголемува ако пациентот страда од дијабетес мелитус, нарушувања на крварењето или заболување на бубрезите. Ризикот од компликации на аблација на срцето се смета за многу висок кај пациенти постари од 75 години.

Компликации по извршувањето

Аблацијата со радиофреквенција спаѓа во категоријата процедури со низок степен на ризик: веројатноста за негативни последици не надминува 1%. Компликациите почесто се забележуваат кај пациенти кои страдаат од нарушувања на коагулацијата, дијабетес мелитус и надминување на прагот на 75-годишна возраст.

Меѓу можните компликации на аблација со радиофреквенција, постои ризик од развој:

 • крварење на местото на пункција на артеријата;
 • повреда на интегритетот на васкуларниот wallид за време на унапредувањето на спроводникот или катетерот;
 • згрутчување на крвта и нивно пренесување со проток на крв;
 • повреда на интегритетот на миокардното ткиво за време на аблација;
 • стеноза на пулмонална вена;
 • инсуфициенција во спроводниот систем на срцето, влошување на аритмијата и потреба за вградување на пејсмејкер;
 • Крварење од дупнат сад - се јавува најчесто во првиот постоперативен период, нема многу причини за крварење:
  • нарушување на крварењето,
  • неправилно применет постоперативен облекување под притисок,
  • неправилно однесување на пациентот по операцијата, потребно е да се придржувате до препораките на хирургот.
 • Нарушена бубрежна функција - бидејќи контрастот се елиминира токму преку бубрезите и тој е доволно токсичен, затоа може да се појави акутна бубрежна инсуфициенција во позадината на почетната бубрежна болест;
 • Тромбоемболиски компликации - поради потребата да се откажат лековите за згрутчување на крвта (варфарин) пред операцијата, може да се развијат згрутчување на крвта во садовите што можат да излезат и да предизвикаат разни тромбоемболиски компликации;
 • Нарушување на срцевиот ритам - развој на нови видови на аритмии е можен и има огромен број причини за тоа;
 • Ова не е сè, туку само главните можни компликации на постапката, можете подетално да дознаете од вашиот хирург;
 • Со развојот на какви било компликации, периодот на рехабилитација по рч е продолжен.

Фреквенцијата на негативни ефекти при аблација на радиофреквенција е мала и не надминува 2-3%.

Тие се поделени во 4 групи компликации:

 1. Компликации поврзани со пункција и катетеризација на крвните садови:
  • хематом во ингвиналниот-феморален регион
  • феморална тромбоза
  • лажна аневризма
  • перфорација на inид на вена или артерија
  • крварење
 2. предизвикани од манипулации со катетер во срцето:
  • повреда на срцевиот залисток
  • оштетување на wallидот на срцето
  • масивно крварење и тампонада
  • тромбоемболизам.
 3. поради самата аблација:
  • атриовентрикуларен блок
  • повреда на миокардот
  • акутна цереброваскуларна несреќа.
 4. поврзани со рентген: изгореници, зрачење. Во моментов, тие скоро никогаш не се среќаваат поради употребата на модерна опрема, како и краткото време на изложеност на радијација.

Најчестите локални компликации од пункција - хематоми, мало крварење.

Тие не бараат дополнителна терапија и поминуваат сами по себе. Потенцијално опасни се постојаниот AV блок и срцевата тампонада. Во која има потреба од повторена итна хируршка интервенција.

Нивната фреквенција едвај достигнува 1%, а смртноста во RFA не надминува 0,2%.

Како и секоја интервенција во телото, постоперативниот период и долгорочните последици се карактеризираат со голем број компликации. Тие главно се предизвикани од повреди на соседните органи и ткива.

Да разгледаме некои од нив:

 1. Термичко оштетување на френичниот нерв, кој е анатомски лоциран близу до горната шуплива вена и десната горната пулмонална вена. Тоа е асимптоматско, но некои луѓе може да доживеат отежнато дишење, кашлање.
 2. Оштетувањето на вагусниот нерв доведува до чувство на исполнетост на желудникот, надуеност, евентуално нарушена подвижност на гастроинтестиналниот тракт.
 3. Оштетување на хранопроводот, формирање на фистули се манифестира со болка при голтање, треска, воспалителни промени во крвта.
 4. Повреда на интегритетот на крвните садови (хематоми, артериовенски фистули, псевдо-аневризми, крварење).
 5. Перикардијалната ефузија и срцевата тампонада се опасни по живот состојби (потенцијален ризик од какви било операции).
 6. Хиперволемија на белодробна циркулација. Кај пациенти со срцева слабост и мала контрактилност на миокардот, хиперволемијата се манифестира со знаци на стагнација: отежнато дишење, непродуктивна кашлица, срцеви палпитации.
 7. Стеноза на пулмонална вена. Првите знаци се појавуваат по шест месеци, што е погрешно за лекарите. Забележани се отежнато дишење, кашлица, хемоптиза, честа пневмонија.
 8. Тромбоемболизам поради формирање на интракардијални тромби.
 9. Смрт. Фатален исход е исклучително редок, но тоа е можно со тешка соматска состојба на пациентот.

Операцијата за аблација е помалку трауматична, затоа компликации може да се појават во исклучително ретки случаи (помалку од 1%). Сепак, следниве неповолни состојби се евидентираат по операцијата:

 1. Инфективно и воспалително - супурација на кожата на местото на пункција, инфективен ендокардитис (воспаление на внатрешната празнина на срцето),
 2. Тромбоемболиски компликации - формирање на згрутчување на крвта поради траума на васкуларниот wallид и нивно ширење низ садовите на внатрешните органи,
 3. Нарушувања на срцевиот ритам
 4. Перфорација на артерии и срцеви wallsидови со катетер и сонда.

Компликациите од оваа постапка можат да бидат поделени во четири групи:

 • Појава на проблеми како резултат на изложеност на зрачење (приближно 1 милисиверт).
 • Последиците што се поврзани со катетеризација и васкуларна пункција (станува збор за оштетување на артериите, тромбофлебитис, артериовенски фистула, пневмоторакс).
 • Компликации при манипулација со катетер (оштетување на срцевите залистоци, развој на емболија, перфорација на коронарните синуси или wallsидовите на миокардот, како и тампонада и инфекција на местото на пункција).
 • Компликации по операцијата се срцева аблација, кои се предизвикани од радиофреквенција (артериовентрикуларен блок).

Оваа операција е класифицирана како минимално инвазивна интервенција. Предностите на хируршката интервенција за која станува збор се прилично очигледни. Како прво, ова е минимална траума заедно со недостаток на потреба да се препише општа анестезија на пациентот. Друг плус е краткото траење на постапката во комбинација со краток ден по операцијата во кревет.

Како се изведува постапката

Постапката за радиофреквентна аблација на срцето се спроведува по хоспитализација на пациентот. Во специјализирани операциони сали, следнава опрема мора да биде присутна за да се изврши оваа минимално инвазивна операција:

 • инструменти за срцева катетеризација;
 • електроди на катетер;
 • систем за радиографија или флуороскопија;
 • уреди за следење на виталните функции на телото;
 • уред за снимање на интракардијални и површински електрограми;
 • опрема за реанимација.

Пред да започнете со постапката, пациентот е седатив и локален анестезија во областа на пункција. Следното е директно радиофреквентно аблација на срцето:

 1. За артериски пристап, може да се изберат десната или левата феморална артерија или радијалните артерии. Областа на пункција на садот се стерилизира со антисептички раствор и е покриена со стерилен материјал.
 2. Посебна игла се вметнува во садот со спроводник со потребната должина. Потоа, лекарот, под контрола на Х-зраци, воведува електрода на катетер во артеријата преку хемостатската обвивка, што се доставува до срцето.
 3. По поставувањето на електродите на ендокардијалниот катетер во коморите на срцето, лекарот ги поврзува со опремата што снима сигнали на ЕКГ, спроведува интракардијално електроcardiolлогичко испитување и воспоставува аритмоген фокус на формирање на патолошки импулс што предизвикува аритмија. Доколку е потребно, пациентот може да се тестира за да предизвика аритмии.
 4. Спроведувањето на аблација може да се спроведе во AV јазолот, устата на белодробните вени или во друг дел од спроводливиот систем. По изложувањето на аблативната електрода, срцевите ткива се загреваат на 40-60 степени, на нив се формира микро-автомобил и се создава вештачки блок на AV.
 5. За време на вештачката блокада на AV, се воведуваат претходно воведени ендокардијални електроди за одржување на срцевиот ритам.
 6. За да се процени ефективноста на влијанието на електродата за аблација врз аритмогениот фокус, повторено електроcardiolсе изведува логичка студија.

Во отсуство на посакуваниот ефект во оваа фаза од операцијата, доколку е потребно, радиофреквентната аблација може да се комбинира со имплантација на пејсмејкер, и со задоволителен резултат, операцијата е завршена и се отстрануваат катетерите и електродите.

 • По завршувањето на постапката, пациентот мора да набудува строг одмор во кревет во текот на денот (не треба да ги свитка нозете кога е пробиена феморалната артерија).
 • Времетраењето на радиофреквентна аблација на срцето може да биде од 1,5 до 6 часа (во зависност од длабочината на аритмогениот фокус во дебелината на миокардот и неговата локација). Пациентот се отпушта 2-5 дена по постапката.

  Прегледи на пациенти и лекари

  Срцева RFA постапка, според cardiolогисти, беше вистински чекор напред во третманот на тешки аритмии. Претходно, ова бараше сложена операција на отворен орган, кој имаше значителен процент на ризици и компликации. Пациентот се опорави долго време, не можеше да води нормален начин на живот. Ако не се лекува, аритмиите честопати станале причина за попреченост.

  Сергеј, доктор, работно искуство 35 години.

  Кога започнав со мојата практична активност, со нарушувањата на срцевиот ритам се бореше само со лекови. Типично, состојбата на пациентите се влошуваше со текот на времето, нападите станаа продолжени, трајни, потребна е хируршка интервенција.

  Но, не секој се одлучи за таков третман; здравствената состојба не можеше да го дозволи тоа. Значи, луѓето мораа да седат на своите таблети цел живот и да трпат проблеми до смрт. Доаѓањето на методологијата за постапката RFA овозможи да се помогне на многу голем број пациенти без да се повреди телото, без засеци и комплицирана рехабилитација.

  Михаил, cardiolогист, работно искуство 10 години

  Знам од колегите со големо искуство дека не толку одамна аритмиите се лекувале во тешки случаи само со хируршка интервенција во отворено срце. Пациентите се опоравуваа долго време, не можеа да се вратат во вообичаениот начин на живот долго време. Па, тоа создаде таков метод. Веќе имав голем број пациенти кои минуваа низ ваква постапка. Секој го издржа лесно, многу задоволен, никој немаше релапс.

  Аблацијата на катетерот со радиофреквенција се изведува како што е планирано. Се спроведува во просторија со рентген. Општите принципи на подготовка вклучуваат:

  • Последниот оброк треба да се случи вечерта пред постапката (мора да издржите дванаесет часа глад).
  • Во областа на поставување на катетер, субклавијалниот и ингвиналниот регион мора да се избричат.
  • Ноќта пред студијата се врши чистење на цревата.
  • Мора да го прашате вашиот лекар дали треба да земате стандардни лекови наутро.
  • Сите антиаритмични лекови се откажуваат три дена пред студијата.
  • Во случај дека некое лице има дијабетес, тогаш треба да го прашате вашиот лекар дали треба да земете инсулин или други орални лекови за намалување на шеќерот пред тестот.

  Метод на аблација на RFA: индикации за подготовка, подготовка и рехабилитација

  Видови на аблација

  Аблација на срцето со радиофреквенција е интервенција што се изведува за да се елиминира аритмијата. За нормализирање на ритамот на срцето, неговиот дел што предизвикува аритмија е каутеризиран, што создава блок на AV. Областа на срцето на која е извршена каутеризација го блокира преминот на пулсот.

  47568479867498576894999 - Суштината на индикациите за аблација на срцето за тоа како поминува постоперативниот период

  Ова е постапка, чија суштина е регистрација на биолошки потенцијали од внатрешната површина на срцето. За нејзино спроведување, се користат електроди на катетерот поврзани со рекордерот. Исто така, срцевиот тест пред операцијата вклучува:

  • електрокардиографија, вклучително и дневно следење;
  • ехокардиографија;
  • лабораториски крвни тестови;
  • магнетна резонанца на срцето.

  Најмалку 8 часа пред RFA, пациентот не треба да зема храна или лекови. Аблацијата со радиофреквенција се изведува со воведување на комбинирана анестезија: прво, на пациентот му се дава анестетик локално, а потоа интравенски. После тоа, тие почнуваат да спроведуваат RFA:

  1. Посебен катетер се пренесува преку садот до срцето. Тоа ви овозможува да ги отстраните потребните информации за состојбата на срцето и да обезбедите следење на постапката.
  2. За пациентот се инсталирани сонди за електрода, кои обезбедуваат постојан ритам и стимулација на левата комора. Во антеросепталниот регион на десниот атриум, инсталирана е електрода за аблација.
  3. Во оваа фаза, RFA го испитува функционирањето на Неговиот пакет: за ова, се врши повеќекратна пермутација на електродите и високофреквентен ефект врз изворот на аритмија. Изложеноста се изведува на температура од околу 60 степени.
  4. По создавањето на блок AV, неопходна е привремена електрична стимулација. Ако нормалниот ритам е стабилен, завршува срцевата аблација, меѓутоа, доколку е потребно, може да се вгради пејсмејкер кај пациентот.

  RFA со атријална фибрилација трае до 6 часа. Покрај радиофреквенцијата, постојат и други видови на аблација:

  Сепак, аблација на срцето со создавање на AV блокада, судејќи според прегледите на пациентите, се смета за најбезбеден начин за лекување на атријална фибрилација.

  Терминот „аблација“ потекнува од латинскиот аблацио и се однесува на процесот на испарување на супстанцијата од површината на цврста материја под влијание на зрачење и проток на топол гас.

  Аблацијата на срцевиот катетер вклучува употреба на енергија на наизменична радиофреквенција која се движи од 300 до 750 kHz. Под негово влијание, се случува уништување на одредени делови на срцето. Ресурсот за него е стандарден електричен генератор кој произведува немодулирана биполарна струја со одредена фреквенција.

  Енергијата дејствува помеѓу активниот крај на катетерот испорачан до посакуваната точка на миокардот и надворешната леплива електрода лоцирана на левата страна на градниот кош или долниот дел на грбот. Уништувањето на ткивото се случува со каутеризација. Така, некротичната област ја губи способноста да генерира импулси.

  Опрема за хирургија

  Таквата операција како радиофреквентна аблација на срцето се изведува во специјална опремена операциона сала, опремена со:

  • Х-зрачен телевизиски систем за радиографија и флуороскопија.
  • Equipmentе биде потребна опрема за следење на виталните функции на телото и спроведување на мерки за реанимација (обично се користи дефибрилатор заедно со апарат за дишење и монитори).
  • Специјализирана опрема EFI за снимање на електрокардиограми.
  • Присуство на пејсмејкери и комплети со алатки за катетеризација.
  • Заштитна опрема за пациентот и персоналот (зборуваме за одела, престилки, очила, подвижни wallsидови и така натаму).

  Техника и ефективност на RFA операцијата на срцето

  Аблацијата се изведува со минимално инвазивен метод со специјални катетри. Тие се воведуваат во артеријата на бедрената коска и по неа достигнуваат до посакуваното место во внатрешноста на органот. Суштината на постапката е уништување на фокусот, предизвикувајќи патолошки ритам на срцето. Покрај брановите на радиофреквенцијата, може да се користат ласер и ултразвук.

  Се користи локална анестезија, контролата се спроведува од специјална единица на х-зраци. Резултирачкиот дел од некроза не влијае на функцијата на органот, контракциите се изведуваат во целост. Но, пациентот засекогаш се ослободува од нападите на аритмија.

  Аблацијата со радиофреквенција е хируршка процедура за срцето. Носи одреден ризик, има свои индикации и препораки кога постапката не треба да се спроведува. Манипулацијата е пропишана во следниве услови:

  • radiochastotnaya ablyaciya serdca 1 - Суштината на срцевата аблација индикации за тоа како поминува постоперативниот периоднедостаток на позитивна реакција на лекови;
  • постојана атријална фибрилација;
  • пароксизмална тахикардија;
  • хипертрофична кардиомиопатија;
  • постојана екстрасистола.

  Лекарот препорачува употреба на овој метод по детален преглед. Ги зема предвид болеста, состојбата на телото и претходно користените методи на терапија. Типично, RFA е пропишан во случаи кога се испробани други алгоритми и не се постигне позитивен резултат. Доколку е потребно, оваа постапка може да се спроведе истовремено со инсталацијата на протезата на митралната валвула.

  Постојат голем број на состојби кои се контраиндикација за аблација. Изведувањето на техниката со нив носи ризик за животот на пациентот. Операцијата не се изведува во следниве случаи:

  • хипертермија;
  • акутна респираторна инсуфициенција;
  • висок број на крвен притисок;
  • ендокардитис;
  • аневризма на аортата;
  • акутен миокарден инфаркт;
  • анемија;
  • патологија на системот за коагулација;
  • нарушувања во рамнотежата на солта;
  • голема декомпензација при срцева слабост;
  • реакција на јод и контраст на Х-зраци;
  • патологија на бубрезите.

  Некои од овие нарушувања може да се отстранат, и по соодветен третман, ќе се изврши манипулација. Други симптоми се апсолутни контраиндикации.

  Внимание! Не можете да извршите аблација со висок степен на стеноза на левата коронарна артерија, аортна валвула. Постојат моменти кои спречуваат вметнување на катетер во феморалниот сад: тромбофлебитис, инфективни лезии на долниот екстремитет, недостаток на нозе.

  очекуван резултат

  Ако постапката RFA на срцето се изведува според индикации и на одлично ниво, пациентот ги следи сите препораки, резултатот е видлив од првите денови. Најмногу добар преглед за синдром на Волф-Паркинсон-Вајт (ERW) кај млади луѓе, вентрикуларна пароксизмална тахикардија.

  Манифестации на атријална фибрилација трајно исчезнуваат кај 80% од пациентите, а во остатокот поминува во продолжена ремисија или интензитетот значително се намалува. Оваа операција се изведува со минимален ризик, смртноста е помала од 0,7%.

  Операцијата RFA се изведува како што е планирано. Ден претходно треба да се консумира само лесна храна, 12 часа пред постапката веќе е невозможно да се јаде. Вечерта ставаат клизма за чистење.

  Косата е избричена во препоните и клучната коска. Бидете сигурни да се консултирате со вашиот лекар и анестезиолог за употреба на лекови еден ден пред интервенцијата и непосредно пред манипулацијата.

  Алгоритам на извршување

  Постапката за елиминирање на аритмиите трае околу два часа. Периодот на работа започнува со поставување на венфлон, кој ви овозможува да ги внесувате потребните лекови директно во крвотокот. Пациент може да препише седативи за да се намали анксиозноста. Потоа се изведува локална анестезија. Феморалната артерија е пробиена за вметнување на електроди.

  Поврзани се сензори на EFI-системот дизајниран за снимање на надворешни и внатрешни електрокардиограми. Податоците се пренесуваат на компјутер, што помага во управувањето. Се применува контрастно средство за да се идентификуваат областите што предизвикуваат абнормални контракции. Загревање на фокусот, давање куп лажни импулси, до 60 степени, што предизвикува некроза.

  По извршувањето на постапката на катетерска аблација на срцето, пациентот се испраќа на одделот, каде што се следи работата на органот, се мери притисокот. Едно лице останува во одделот 1-2 дена. Интервенцијата е помалку трауматична, по неа нема силна болка, бара употреба на специјални лекови. Нема шевови што треба да се обработуваат долго време. Нема последователен козметички дефект во форма на лузна.

  Совет! Ако нема компликации, пациентот се враќа во вообичаениот живот неколку дена по манипулацијата. Но, треба да ги следите сите препораки на лекарот за добро здравје и перформанси.

  Неопходно е да продолжите да водите правилен начин на живот, да ги напуштите лошите навики и да го намалите внесувањето сол. Умереното вежбање треба да биде норма. Рехабилитацијата по RFA на срцето е лесна, релапсите се исклучително ретки.

  radiochastotnaya ablyaciya serdca 22 - Суштината на срцевата аблација индикации за тоа како поминува постоперативниот период

  Постои ризик од компликации кои произлегуваат од постапката. Нивната фреквенција е минимална, обично манипулацијата се одвива безбедно. Во ретки случаи, може да се појави една или повеќе од следниве последици:

  • крварење;
  • оштетување на срцевото ткиво;
  • тромбоза;
  • компликација на функцијата на бубрезите поради изложеност на контраст;
  • повреда на интегритетот на крвните садови.

  Најчесто, ваквите состојби се јавуваат кај постари пациенти чија историја е оптоварена со сериозни истовремени болести. Помалку од 1% од луѓето доживуваат влошување на аритмиите. Сите овие состојби успешно ги запираат квалификувани лекари. Ако пациентот ги следи сите препораки, процесот на опоравување се одвива без непријатни последици.

  Аблација на срцето со радиофреквенција предвидува задолжително електрофизиолошко испитување (EFI). Тоа е направено во услови на оперативен специјализиран центар или опремена срцева амбуланта. Интервенцијата не бара анестезија, бидејќи постапката е минимално инвазивна и не предвидува засеци или силна болка.

  Пациентот е седатив, се третираат потребните делови од телото. Потоа, феморалната, субклавијалната или југуларната вена се пробива низ кожата. Понекогаш користете феморална или радијална артерија. Вметнува водич и катетер со таква должина за да се достигне потребната комора на срцето. Откако електродата ќе го погоди вистинското место и ќе се поврзе со посебен уред, се испорачуваат електрични празнења што ги стимулираат интракардијалните сигнали.

  Компјутерот го проценува и прикажува одговорот на срцето на стимулот. Така, лекарот препознава фокуси на ектопична возбуда (оние области на миокардот што предизвикуваат аритмија или тахикардија). За време на EFI, пациентот чувствува непријатно чувство на пецкање, палпитации, бледнее или салто. Сепак, не грижете се, бидејќи ова е одговорот на стимулацијата.

  Кога ќе се најде центарот за проблеми, се прави вистинска аблација со радиофреквенција. На погодената област влијае протокот на високофреквентна енергија. Потоа, се повторува EFI за да се процени ефективноста на третманот. Ако резултатот е позитивен, операцијата е завршена, пациентот се пренесува на одделот за понатамошно набудување.

  Како тече операцијата, видете го видеото подолу.

  Прегледите за каутеризација на срцето за време на аритмии се претежно позитивни и за едните и за другите cardiolогисти и пациенти, што ја потврдува ефективноста на методот. Сепак, запомнете: RFA е погоден само за одредени патологии на нарушување на ритамот, и ова е клучот за успехот на неговото однесување. Повеќето постапки завршуваат со позитивен резултат и значително го зголемуваат времетраењето и квалитетот на животот на пациентот.

  Претходно, пациентот е хоспитализиран. Постапката се спроведува во просторија за рентген, во која треба да бидат достапни следниве уреди и алатки:

  • електроди на катетер;
  • уреди и инструменти за срцева катетеризација;
  • уреди за следење на функциите на телото;
  • системи за радиографија;
  • уред за снимање на електрограми (површен, интракардијален);
  • сите потребни алатки и подготовки за реанимација.

  Типично, интервенцијата се изведува под локална анестезија со дополнителна седација (на пример, со употреба на Реланиум). Третманот трае 1-6 часа (по правило, не повеќе од 4 часа), што ќе зависи од бројот на патолошки фокуси и нивната локација. Редоследот на постапките на лекар и тројца асистенти за време на RFA е како што следува:

  1. Хирургот избира за пристап до артерија на бутот (десно или лево) или една од радијалните артерии (поретко, субклавијалната артерија).
  2. Кожата во вената се третира со антисептик и анестетик, покриена со специјален стерилен материјал.
  3. Артеријата е пробиена - во неа се вметнува посебна игла со спроводник со саканата должина.
  4. Користејќи ја добиената пункција, електрода-катетер се внесува во садот преку хемостатска обвивка за воведување.
  5. Електродата се воведува во шуплината на срцето, извршувајќи ги сите манипулации под контрола на х-зраци.
  6. Кога електродата е веќе во срцето, се прави преглед на орган - EFI (интракардијален кардиограм) - за да се идентификуваат аритмогени зони. За ова, лекарот предизвикува тахикардија, бидејќи само на овој начин ќе се најде патолошкото место (обично се наоѓа во устата на пулмоналните вени, AV јазол).
  7. Фокусот на аритмија е под влијание на електрода за аблација, загревање на ткивата на 40-60 степени и, со тоа, создавање на вештачки атриовентрикуларен блок. За да се одржи ритамот во текот на овој период, работата на воведените електроди е неопходна.
  8. По 20 минути, повторно се прави EFI за да се процени ефективноста на постапката. Доколку е потребно, сите манипулации се повторуваат повторно, или, во отсуство на позитивен резултат, се вградува вештачки пејсмејкер.
  9. Катетерите, електродите се отстрануваат, се применува завој под притисок во областа на пункција.
  10. По операцијата, пациентот не треба да ги свитка нозете ако феморалниот сад бил пробиен во текот на денот (понекогаш 12 часа), а исто така и да не станува од кревет (строг одмор во кревет) истовремено.

  Атријалната фибрилација е една од најчестите аритмии кај луѓето од средна и старост. Во исто време, горните комори на органот се договараат некоординирано и хаотично со фреквенција од приближно четиристотини пати во минута. Таквиот ритам може да има негативен ефект врз коморите и како резултат да доведе до формирање на инсуфициенција.

  Во повеќето примери, пациентите можат да се жалат на силно чукање на срцето заедно со вртоглавица, отежнато дишење или замор. Кај некои луѓе, атријалната фибрилација е целосно асимптоматска. Реставрацијата на ритамот може да се постигне со помош на таблети или со интравенска администрација на лекот или електричен шок (станува збор за електро-пулсна терапија).

  Видови на аблација

  Бенефиции од работењето

  Овој модерен метод за лекување на аритмии има многу предности во споредба со отворените интервенции на срцето:

  • Ниска инвазивност - за време на аблација со радиофреквенција, не се користат широки делови на шуплини и пристапи. Воведувањето на специјална опрема се врши со помош на тенок катетер преку пункција во бутот.
  • Многу полесна толеранција на постапката од страна на пациентот - ако при отворена хируршка интервенција интегритетот на телото е значително нарушен, циркулаторниот систем и пациентот поминуваат неколку недели во болница, тогаш со радиофреквентна аблација пациентот е во болница само неколку дена.
  • Козметички ефект - за време на абдоминална хирургија, средната лапаротомија се користи како пристап до срцето, при што засекот се прави во средината на предната површина на градниот кош.

  Нормално, останува голема лузна по операцијата, но за време на аблација, засекот не се изведува. По неколку милиметри пункција во областа на бутот по неколку недели не останува ни трага.

  Недостаток на болка - несомнено, за време на трауматска отворена операција, пациентот во постоперативниот период чувствува силна болка, барајќи употреба на силни лекови против болки.

  Со аблација со радиофреквенција, пациентот може да почувствува само мало чувство на притисок во градите, кое исчезнува по неколку часа. Лекови против болки не се пропишани.

  Аблацијата на срцето со радиофреквенција е модерен и радикален начин за лекување на аритмии.

  Период на рехабилитација

  На крајот на постапката, на пациентот му се препишува усогласеност со одмор во кревет за 12-24 часа. Неопходно е да се зголеми количината на испиена течност на 1,5-2 литри вода на ден од операцијата, со цел брзо отстранување на контрастот.

  Болката не е карактеристична. Пациентот е отпуштен следниот ден или максимум неколку дена.

  Во фаза на рехабилитација, во зависност од патологијата на срцевиот ритам, може да бидат потребни антикоагуланси и антиаритмични лекови за 2-4 недели.

  По 1 месец, се врши контролен дневно Холтер-ЕКГ за да се потврди постојаноста на постигнатиот ефект.

  Дома, потребно е да се ограничи активноста во текот на следните неколку дена и да се избегне физички стрес. Повеќето луѓе имаат тенденција да се вратат на нивниот стандарден начин на живот во рок од три дена.

  Мал хематом заедно со оток со големина на орев во областа на вметнување на катетер се смета за чест. Во случај некое лице да почувствува дека оваа област станала жешка на допир, а во исто време отечена и болна, или ако пациентот има треска со малаксаност или некој друг сомнителен симптом, веднаш треба да контактирате со лекар. Потребно е строго да се следат препораките на лекарот во врска со терапијата и назначувањето датум за втора посета.

  Веднаш по операцијата, оперираното лице може да доживее одредена непријатност поврзана со чувство на притисок на местото на хируршкиот рез. Сепак, оваа состојба ретко трае повеќе од 25-30 минути. Ако оваа сензација опстојува или се влошува, пациентот мора да го извести лекарот за ова.

  Одмор во кревет со контрола на срцевиот ритам и крвниот притисок му се покажува на пациентот само во првите денови по операцијата, при што има брзо закрепнување и стабилизирање на нормалното општо здравје на пациентот. Потребата за повторено RFA, како што покажува практиката, е исклучително ретка кај оперирани пациенти, особено ако пациентот го преиспита својот вообичаен начин на живот:

  1. Ограничете ја потрошувачката на пијалоци со алкохол и кофеин;
  2. Намалете ја количината на сол во вашата исхрана;
  3. Adе се придржува до соодветна диета;
  4. Изберете оптимален режим на физичка активност;
  5. Престанете со пушењето и откажете се од други лоши навики.

  Така, можеме самоуверено да зборуваме за следниве несомнени предности на радиофреквентна аблација на срцето во споредба со традиционалните инвазивни операции на срцето:

  • Ниска инвазивност, елиминирање на потребата од значителни засеци.
  • Лесна толеранција на операцијата од страна на пациентот, интегритетот на телото и работата на циркулаторниот систем од кои не се значително нарушени.
  • Намалување на периодот на постоперативна рехабилитација - до 2-7 дена.
  • Козметичкиот ефект е отсуство на значителни лузни по пункција на кожата за воведување на катетри.
  • Безболно закрепнување во постоперативниот период, со што се елиминира потребата од лекови против болки.

  Ако по RFA ги следите сите потребни правила и препораки на лекар, тогаш реставрацијата на срцето и целото тело ќе се случи што е можно поскоро. За да спречите крварење од местото на пункција меѓу последиците од интервенцијата, не треба да станувате од кревет во раниот постоперативен период под никаков изговор.

  Едно лице е пропишано, како по правило, 2-5 дена по радиофреквентна аблација, и сето ова време тој е под буден медицински надзор. Додека сте во болница, се врши редовно следење на отчукувањата на срцето, за кое се прави ЕКГ на секои 6 часа првиот ден, се мерат притисокот, температурата на телото, излезот на урина, се прави ултразвук на срцето 1-2 пати.

  Рехабилитацијата по RFA трае 2-3 месеци. Во тоа време, на пациентот ќе му требаат антиаритмични лекови, како и индиректни антикоагуланси и други лекови како што е наведено. За време на рехабилитација, исто така е можно да се спроведе терапија за истовремени болести и соматски патологии.

  Постојат совети, чија имплементација ќе му овозможи на пациентот брзо да го врати своето здравје:

  • исклучете алкохол, пушење од вашиот живот;
  • одбиваат да консумираат големи количини сол;
  • обидете се да ја намалите телесната тежина со нормализирање на исхраната, намалување на масната и животинската храна во исхраната;
  • Не пијте кафе и јак чај;
  • намалете ја физичката активност, но задолжителна е посебна терапија за вежбање.

  Ако третманот го спроведе квалификуван лекар и се следат сите постоперативни препораки, тогаш веројатноста за компликации и релапси на патологијата е прилично мала.

  Хируршката интервенција во овој случај е екстремен метод кога употребата на конзервативни методи не дава позитивни резултати.

  Операцијата треба да се изврши по темелен медицински преглед и повлекува доволно долг период на рехабилитација.

  Срцевиот говор или радиофреквентна аблација е хируршка процедура поврзана со минимално инвазивни методи на лекување, кои вклучуваат пристап до срцето не преку отворен засек, туку со воведување на ендоскопски инструменти преку една или повеќе пункции во кожата и ткивата на човечкото тело.

  Предностите на овој метод може да се наречат помалку инвазивност, што во голема мера го намалува периодот на опоравување.

  Треба да се има на ум дека времетраењето на оваа постапка се зголемува поради недостаток на отворен пристап, што подразбира потреба за подолга употреба на општа анестезија.

  Аблација на срцето со радиофреквенција се спроведува во случаи кога некое лице има такви болести на овој орган како што се:

  • атријална фибрилација;
  • вентрикуларна или суправентрикуларна тахикардија;
  • кардиомегалија;
  • срцева слабост;
  • WPW синдром.

  Неможноста да се изврши оваа хируршка интервенција дури и во присуство на овие болести може да се појави во случај на:

  • текот на акутни инфективни процеси;
  • ендокардитис;
  • тромбоза на крвните садови;
  • акутен миокарден инфаркт;
  • декомпензирана срцева слабост;
  • ангина пекторис;
  • прекршувања на рамнотежата на вода и електролити;
  • алергии на радиоактивна супстанција;
  • хипертензија од 3 степени;
  • срцеви аневризми;
  • недостаток на железо анемија;
  • општа сериозна состојба на пациентот.

  По спроведувањето на RFA на срцето, постоперативниот период започнува од моментот кога едно лице ја напушта операционата сала во одделот. Да се ​​биде на интензивна нега по оваа операција не е потребно.

  Можете да ја следите состојбата на пациентот во редовно болничко одделение. Се состои во подложување на електрокардиографски преглед, прво 6 часа по операцијата, потоа по 12 часа и последното после 24 часа.

  Покрај тоа, во текот на првите денови по операцијата, пациентот се мери телесната температура и притисокот.

  Половина час по операцијата, едно лице може да почувствува мало трнење во пределот на градите, како и мала болка на местото на пункција.

  Овие сензации се сосема нормални и поминуваат брзо без употреба на специјални лекови против болки.

  Ако болката не престане со текот на времето, не стивне, туку станува поинтензивна, тогаш ова е повод веднаш да се јавите кај вашиот лекар.

  Неправилното чукање на срцето е исто така нормална појава по RFA во текот на првите неколку дена. Оваа состојба треба да помине наскоро. Ако тоа не се случи, тогаш контактирањето со вашиот лекар за ова прашање е исто така задолжително.

  Првиот ден на пациентот му се препишува одмор во кревет. Нему му е дозволено да станува и да се движи самостојно во екстремни случаи, бидејќи, и покрај фактот што за време на RFA, ткивата не беше исечена, а во нив беа направени мали пункции, дури и тие може да почнат да крварат.

  Откако пациентот ќе го помине целиот потребен планиран ЕКГ и ќе земе отчитувања на телесната температура и притисокот во текот на првите денови по операцијата, може да му се препише. Понатамошна рехабилитација по RFA операција на срцето ќе се одржи дома, предмет на планирани посети на лекарот што посетува.

  Во рок од три или четири дена, на пациентот не му се препорачува да изврши активности поврзани со потребата од концентрација. Затоа, не треба да возите или да одите некаде без придружба. Најдобро е кога роднина или ангажиран медицински работник е со пациентот за тоа време.

  Период на рехабилитација

  Рехабилитацијата по срцевиот говор продолжува два до три месеци. Во овој случај, употребата на антиаритмични лекови како што се пропафенон или пропанорм е пропишана како медицински третман. Другите правила на периодот на рехабилитација вклучуваат:

  • усогласеност со нормалниот режим на физичка активност;
  • правилна исхрана;
  • отфрлање на лоши навики.

  Пушењето и пиењето алкохол секогаш има само негативно влијание врз човечкото тело. По спроведувањето на RFA на срцето, самиот орган и телото како целина се во слаба состојба и невозможно е да се „заврши“ со пушење и алкохол.

  Во спротивно, начинот на живот на пациентот нема да биде ограничен на ништо. Во овој случај, тој самиот мора да обрне внимание на сите свои сензации и ако се појават поплаки, веднаш посетете лекар.

  Видови на аблација

  Начин на живот и прогноза по операцијата

  Начинот на живот по операцијата мора да биде во согласност со следниве принципи:

  • Балансирана исхрана. Се должи на фактот дека главната причина за срцеви аритмии е коронарна срцева болест, треба да се стремиме кон превентивни мерки кои го намалуваат нивото на „лош“ холестерол во крвната плазма и го спречуваат неговото таложење на theидовите на крвните садови кои го хранат срцевиот мускул. Најважниот од овие настани е да се намали потрошувачката на животински масти, производи за брза храна, пржена и солена храна. Употребата на житарици, мешунки, растителни масла, малку масни сорти на месо и живина, млечни производи е добредојдена.
  • Соодветна физичка активност. Вежбање во лесна гимнастика, одење и џогирање е добро за здравјето на срцето и крвните садови, но треба да се започне неколку недели по операцијата и само со дозвола на лекарот што посетува.
  • Одбивање на лоши навики. Научниците долго време докажаа дека пушењето и алкохолот не само што го оштетуваат васкуларниот wallид и срцето одвнатре, туку можат да имаат и директен аритмоген ефект, односно да предизвикаат пароксизмална тахиаритмија. Затоа, престанок на пушење и одбивање на силен алкохол во големи количини е спречување на нарушувања на ритамот.

  Како заклучок, треба да се напомене дека и покрај фактот дека RFA е хируршка интервенција во телото, ризикот од компликации е релативно мал, но придобивките од операцијата се непобитни - повеќето пациенти, судејќи според прегледите, престануваат да доживуваат непријатни симптоми и се помалку изложени на ризик од васкуларни несреќи поврзани со пароксизми на тахиаритмии.

  radiochastotnaya ablyaciya serdca 2 - Суштината на срцевата аблација индикации за тоа како поминува постоперативниот период

  По аблација на погодените фокуси или остиум на белодробните вени, се препорачува да се придржувате до следниве принципи:

  1. Урамнотежена исхрана, со исклучок на транс мастите, намалувајќи го внесот на заситени масни киселини. Поголемиот дел од диетата е овошје и зеленчук, а не производи од месо. Ограничете сол на лажичка дневно.
  2. Разумен алкохол. Не е потребно целосно отфрлање на алкохолни пијалоци, 20 g алкохол на ден за мажи и 10 g за жени се сметаат за прифатливи.
  3. Да се ​​откаже од пушењето. Никотинот ги стеснува крвните садови, што предизвикува зголемување на притисокот, кислородно гладување на миокардот и исхемија.
  4. Кофеинот делува како чад од цигари.
  5. Редовна физичка активност. Трчање, пливање, одење, возење велосипед позитивно влијае на кардиоваскуларниот систем. Пожелно е да се прави пристрасност на кардио тренингот, отколку на оптеретување на напојувањето.
  6. Контрола на крвниот притисок и сродни болести.

  Ако набудувате здрав начин на живот, се јавува целосно закрепнување на телото, се намалува ризикот од повторено распаѓање на ритамот, се подобрува прогнозата за брзо закрепнување и активна долговечност.

  Цел на аблација се оние области на срцевото ткиво кои генерираат електрични патолошки импулси кои предизвикуваат развој на атријална фибрилација. Преку неутрализација и блокирање на овие области, се контролира активноста на органот, и тој се враќа во нормалниот ритам.

  По ваквата хируршка интервенција, пациентот може да се врати во нормален начин на живот за неколку дена. Но, лошите навики треба да се исклучат. Не се препорачува да пиете кафе.

  Во текот на годината, пациентот мора да биде регистриран во срцевиот диспанзер. Го набудува неговиот аритмолог.

  Важно е да се знае! Општата рехабилитација трае 2-3 месеци. Може да се препише престој во санаториум. Прашањето за можноста за породување го зема лекарот во секој случај поединечно.

  Начинот на живот по операцијата мора да биде во согласност со следниве принципи:

  Се должи на фактот дека главната причина за срцеви аритмии е коронарна срцева болест, треба да се стремиме кон превентивни мерки кои го намалуваат нивото на штетен холестерол во крвната плазма и го спречуваат неговото таложење на theидовите на крвните садови кои го хранат срцевиот мускул.

  Најважниот од овие настани е да се намали потрошувачката на животински масти, производи за брза храна, пржена и солена храна. Употребата на житарици, мешунки, растителни масла, малку масни сорти на месо и живина, млечни производи е добредојдена.

 • Соодветна физичка активност. Вежбање во лесна гимнастика, одење и џогирање е добро за здравјето на срцето и крвните садови, но треба да се започне неколку недели по операцијата и само со дозвола на лекарот што посетува.
 • Одбивање на лоши навики.

  Научниците долго време докажаа дека пушењето и алкохолот не само што ги оштетуваат wallsидовите на крвните садови и срцето одвнатре, туку можат да имаат и директен аритмоген ефект, односно да предизвикаат пароксизмална тахиаритмија.

  Затоа, престанок на пушење и одбивање на силен алкохол во големи количини е спречување на нарушувања на ритамот.

  Како заклучок, треба да се напомене дека и покрај фактот дека RFA е хируршка интервенција во телото, ризикот од компликации е релативно мал, но придобивките од операцијата се непобитни - повеќето пациенти, судејќи според прегледите, престануваат да доживуваат непријатни симптоми и се помалку изложени на ризик од васкуларни несреќи поврзани со пароксизми на тахиаритмии.

  Дали постапката е ефикасна?

  Како по правило, по одредено време, пациентите кои биле подложени на оваа операција имаат значително помал број на повторувања на атријална фибрилација во споредба со оние кои примале лекови (терапија со лекови).

  Според резултатите од студијата, аблацијата на катетерот е значително поефикасен третман во присуство на пароксизмална форма на атријална фибрилација. Кај шеесет и шест проценти од пациентите кои биле подложени на оваа манипулација, една година по постапката, болеста не била фиксирана, односно целосно се вратиле во нормалниот ритам на органот.

  Во случај на третман со лекови, оваа бројка е само шеснаесет проценти. Која е веројатноста за појава на компликации и несакани ефекти? Со аблација на катетер, ова е скоро пет проценти, а со третман со лекови девет.

  Прегледи на пациенти и лекари

  Лекарите во прегледите за аблација на катетерот пишуваат дека тоа е прилично безбедна процедура која помага да се намалат манифестациите на аритмија. Како што е забележано, кај многу пациенти по него, или се забележува долгорочно намалување на бројот на епизоди на аритмија со намалување на нивната сериозност, или обновување на ритамот на здравиот орган.

  Пациентите, пак, го делат мислењето дека поради успешната аблација имале среќа да ја намалат дозата на лекови, а некои целосно престанале да земаат лекови што биле принудени да ги користат за да го контролираат нивниот ритам (станува збор за антиаритмици). Луѓето пишуваат дека поради употребата на такви лекови, тие често забележувале непожелни манифестации во форма на слабост, отежнато дишење, вртоглавица, како и интоксикација и посериозни компликации.

  Точно, во нивните прегледи за аблација на срцето со катетер, лекарите се фокусираат на фактот дека со оваа манипулација постои одреден ризик. Така, постои ризик од крварење, оток и хематоми во областа на вметнување на катетер, како и проблеми со инфекција на ова место. Посериозни компликации, како што забележуваат лекарите, се јавуваат доста ретко.

  Но, како што ублажуваат експертите, ризиците од несакани настани за време на аблацијата на катетерот, според големата ретроспективна клиничка студија, се прилично ниски и сочинуваат само еден и пол проценти.

  Заклучок

  Така, срцевата аблација е постапка што се изведува со употреба на флексибилни тенки жици наречени терапевтски катетер. Се инјектира преку вена во областа на органот, така што ќе можете да го проучите и исправите електричниот импулс. Во случај лекарот да открие дефект на срцевиот ритам кај пациент, може да се користи специјален уред што пренесува RF бран и генерира доволна топлина за да формира мала лузна во одредена област на ткивото.

  Ние испитавме радиофреквентна аблација на срцето и прегледи за оваа операција.

  Постапката за радиофреквентна аблација на срцето е модерен начин за лекување на голем број аритмии. Оваа минимално инвазивна манипулација помага да се ослободиме од нарушувањата на ритамот кај оние пациенти кои се контраиндицирани за широка интервенција.

  Претходно, тие беа засекогаш осудени да живеат со ваков сериозен проблем, да издржат мачни напади, да набудуваат ограничувања во секојдневниот живот. Сега оваа патологија е елиминирана без парчиња и им ја враќа радоста на целосниот живот на многу луѓе.

 • Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic