Упатства за употреба на таблети со нитроглицерин

 • Кардиоваскуларен систем: треска, црвенило на кожата, вртоглавица, тахикардија, главоболка „нитрат“, палпитации, намален крвен притисок; ретко - цијаноза, ортостатски колапс (особено со предозирање);
 • Гастроинтестинален тракт: болки во стомакот, гадење, сува уста, повраќање;
 • Нервен систем: ретко (особено во случај на предозирање) - летаргија, вртоглавица и чувство на слабост, психотични реакции, вознемиреност, дезориентација;
 • Алергиски реакции: ретко - чешање, осип на кожата;
 • Друго: заматен вид, хипотермија, метемоглобинемија (за концентрат).

Симптомите на предозирање вклучуваат: значително намалување на крвниот притисок со ортостатска дисрегулација, главоболка, рефлексна тахикардија, повраќање, дијареја, гадење, вртоглавица, астенија, чувство на топлина, зголемена поспаност; при употреба на високи дози (gt; 20 mg / kg) - цијаноза, колапс, диспнеа, метемоглобинемија, тахипнеа.

Кога третирате предозирање, се препорачува да го поставите пациентот со кревање на нозете и веднаш да повикате лекар.

Како по правило, обично лекот се пренесува без проблеми, но не се исклучени низа лоши појави.

Дозволени се мигрена, проблеми со вестибуларниот апарат, намалување на крвниот притисок, слаба состојба, дефекти на визуелните органи.

Од гастроинтестиналниот тракт, можно е повраќање, дијареја и чувство на сувост во усната шуплина.

Клучни точки на процесот на лекување

 • Не дозволувајте растворот да влезе во интегралот на телото. Кога се апсорбира, можна е болка во главата;
 • Често појава на зависност од лекот;
 • Постои забавување на реакцијата. Ова укажува на потреба да се напушти потенцијално опасната работа, да се контролираат сложените механизми и возилата;
 • За време на борбата против напад на силна болка во градите, забрането е џвакање на таблетите. Ова ќе предизвика прекумерна пенетрација на активните супстанции во циркулаторниот систем;
 • За време на терапијата, алкохолот е строго забранет.

Специјални инструкции

За време на терапијата, алкохолот не е дозволен.

Во случај на сериозно замаглување на видот или сува уста, нитроглицерин треба да се прекине.

Кога се користи лекот, може да се забележи значително намалување на крвниот притисок и вртоглавица во случај на брз премин од „седечка“ или „лежечка“ во исправена положба, вршење физички вежби, како и при пиење алкохол.

Намалување на дозата на лекот или истовремено земање на Валидол може да помогне да се намали сериозноста на главоболката што се јавува за време на третманот.

Пациентите со дијабетес треба да запомнат дека декстрозата е дел од решението за интравенска администрација.

Потребно е да се избегне нагло повлекување на лекот поради закана од зголемување на нападите на ангина.

Спрејот не смее да се вдишува!

За време на периодот на терапија, се препорачува да се воздржите од управување со возила и контролирање на други сложени механизми.

Интеракции со лекови

Мора да се земе предвид дека кога се комбинираат со нитроглицерин, бавни блокатори на калциумовите канали, бета-блокатори, инхибитори на ензими кои преобразуваат ангиотензин, антихипертензивни лекови, вазодилататори, прокаинамид, инхибитори на моноамин оксидаза, трициклични антидепресиви, инхибитори на фосфодиестераза и ефект на етанол врз друга страна.

Лекот ја намалува ефикасноста на хепаринот и ја зголемува концентрацијата на дихидроерготамин во крвта (зголемување на неговата биорасположивост), што може да доведе до зголемување на крвниот притисок.

Спреј со нитроглицерин ја активира екскрецијата на ванилил умната киселина и катехоламини во урината.

Услови и услови за складирање

Да се ​​чува подалеку од дофат на деца; концентрат за подготовка на раствор за инфузија - на температура од 5 ° C до 25 ° C; сублингвални таблети - не повисоки од 25 ° C; сублингвален спреј - не повисок од 15 ° С.

Концентрат - 3 години;

Компатибилност со други лекови

 • Салицилати. Промовирајте повеќекратно зголемување на нитроглицерин во крвта;
 • Барбитурати Ги забрзува метаболните процеси на нитроглицерин;
 • Хепарин. Ја намалува ефикасноста;
 • Ефектот на земаните лекови е зајакнат со истовремена употреба на антихипертензивни и антиадренергични лекови, како и силданефил;
 • Прием на ацетилцистеин (N), АКЕ-инхибитори, ја зголемуваат антиангиналната активност;
 • Алфа-адренергичните агонисти, антихолинергици, хистамини, питутрини, кортикостероиди го намалуваат ефектот на фармацевтскиот производ за кој станува збор.

Колку е нитроглицерин - цената во аптека

Тоа е достапна медицинска алатка за скоро сите. Цената се движи од 18 до 519 рубли (во зависност од форматот на изданието). Продажба - според рецепт на лекари од соодветната институција. Информациите за цената се земаат од една од најпознатите руски онлајн аптеки.

Пристоен генерички раствор. Ги надминува сите видови на ангина пекторис, последиците од акутен миокарден инфаркт, хипертензивна криза.

Се администрира интравенски со помош на пумпа за шприц со инфузија. Лекарот ја избира дозата со индивидуален пристап. Во просек, тоа е од 0,75 до 10 мг. Зависи од тежината на текот на болеста.

Вклучени да се запре и да се спречи развојот на симптоми на ангина пекторис. Помага при акутна слабост на левата комора, но само кога користите дополнителни фармацевтски препарати.

Лекот се прска со спреј под јазикот. Доволно 1-2 дози - 400 или 800 mcg, соодветно. Неопходно е да се спроведе терапија во седечка положба, задржувајќи го здивот. По нанесувањето на лекот, пациентот ја затвора усната шуплина неколку секунди. Во некои ситуации, дозволено е повторно активирање. Недоволниот поволен ефект овозможува повторна употреба на слична доза по 10 минути.

Добро се покажува во борбата против срцевата болка, не дозволува да се развиваат, индициран е за акутен срцев удар.

Се нанесува под јазикот. За борба против главните индикации, една или две дози се доволни. Максималната е четири (1,6 мг). До 6,4 mg на ден.

Се реализира во форма на таблети и раствор. Вториот е наменет за интравенска администрација. Квалитативно се спротивставува на нападите на ангина, а исто така е пропишано во состојба на пост-инфаркт.

Минималната доза е 10 mg, поделена на 4-5 дози за 24 часа. За да се зголеми ефектот на ден, дозволено е да се користат 60-120 mg. Од сите наведени сублингвални аналози, се разликува по тоа што е можно да се џвака таблетата, што ќе донесе терапевтски ефект уште побрзо. Неговиот период ќе го утврди квалификуван лекар. По постигнување на успешна клиничка слика и соодветна динамика, треба да се прекине терапијата со фази.

Спречува и ја ублажува болката во ангина. Компетентно за закрепнување на пациентот откако претрпе миокарден инфаркт од каква било форма. Произведени во форма на таблети и раствор. Последната медицинска форма се прибегнува кон акутни манифестации на наведените заболувања - се администрира интравенски.

Вкупниот период на спротивставување на овие болести зависи од непосредната динамика на терапевтскиот период. Правото да се воспостави јасна шема и правила ги утврдува лекарот.

Обезбедува квалификувана грижа за болка во градите и за време на рехабилитација по инфаркт. Добро ги шири крвните садови, го растоварува срцето, што ви овозможува соодветно да го заситете неговиот систем со кислород.

Терапевтските правила ги поставуваат лекарите.

Наједноставната замена во форма на апчиња. Главната индикација е ангина пекторис.

Таблети од 0,15-0,5 мг се ставаат под јазикот. Ајде да повториме по 5 минути.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic