Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

Сазикина Оксана Јуриевна, cardiolогист

Со цел секоја клетка на човечкото тело да прима крв со витален кислород, срцето мора да работи правилно. Функцијата на пумпање на срцето се изведува со помош на алтернативна релаксација и контракција на срцевиот мускул - миокард.

Ако некој од овие процеси е нарушен, се развива дисфункција на коморите на срцето, а способноста на срцето да ја турка крвта во аортата постепено се намалува, што влијае на снабдувањето со крв на виталните органи.

Развиена дисфункција или миокардна дисфункција.

Вентрикуларна дисфункција е кршење на способноста на срцевиот мускул да се склучи со систолниот тип да исфрла крв во садовите и да се релаксира со дијастолен за да земе крв од преткоморите. Во секој случај, овие процеси предизвикуваат повреда на нормалната интракардијална хемодинамика (движење на крв низ срцевите комори) и стагнација на крв во белите дробови и другите органи.

И двата типа на дисфункција се поврзани со хронична срцева слабост - колку повеќе е нарушена вентрикуларната функција, толку е поголема сериозноста на срцевата слабост.

Ако срцевата слабост може да биде без срцева дисфункција, тогаш дисфункција, напротив, не се јавува без срцева слабост, односно кај секој пациент со дисфункција на коморите, постои хронична срцева слабост на почетната или тешката фаза, во зависност од симптомите. Ова е важно за пациентот да размисли ако смета дека лековите се опционални.

Исто така, треба да разберете дека ако на пациентот му е дијагностицирана дисфункција на миокардот, ова е првиот сигнал дека некои процеси се случуваат во срцето, кои треба да се идентификуваат и третираат.

Calendar_денес 27 април 2016 година

Izuchenie narushenij diastolicheskoj raboty serdca javljaetsja aktualnoj zadachej - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

видливост 312 прегледи

Дијастолната дисфункција е релативно нова дијагноза. До неодамна, дури cardiolогистите ретко го изложуваа. Сепак, дијастолната дисфункција во моментов е еден од најчесто откриените срцеви проблеми со ехокардиографија.

Неодамна, cardiolогистите и терапевтите се повеќе поставуваат на своите пациенти „нова“ дијагноза - дијастолна дисфункција. Во тешки случаи на болеста, може да се појави дијастолна срцева слабост (HF).

Во моментов, дијастолната дисфункција се открива доста често, особено кај постари жени, од кои повеќето се изненадени кога дознаваат дека имаат проблеми со срцето.

Често, кај пациенти со дијагностицирана дијастолна дисфункција може да се развие дијастолна срцева слабост.

Ниту дијастолната дисфункција, ниту дијастолната срцева слабост всушност не се „нови“ болести - тие отсекогаш влијаеле на човечкиот кардиоваскуларен систем. Но, само во последните децении, овие две болести почнаа да се откриваат често. Ова се должи на широко распространетата употреба на ултразвучни методи (ехокардиографија) при дијагностицирање на срцеви проблеми.

Се верува дека скоро половина од пациентите примени на одделот за итни случаи со акутна срцева слабост, всушност, имаат дијастолна срцева слабост.

Но, да се утврди точна дијагноза може да биде тешко, бидејќи по стабилизирање на состојбата на таков пациент, срцето може да изгледа сосема нормално за време на ехокардиографија, ако специјалистот намерно не бара знаци на дијастолна дисфункција. Затоа, невнимателните и несочувани лекари честопати ја пропуштаат оваа болест.

Срцевиот циклус е поделен на две фази - систола и дијастола. За време на првата комора (главните комори на срцето), тие се собираат, фрлаат крв од срцето во артериите, а потоа се релаксираат. За време на релаксација, тие се полни со крв за да се подготват за следната контракција. Оваа фаза на релаксација се нарекува дијастола.

Срцевиот циклус се состои од систола (контракција на срцето) и дијастола (релаксација на миокардот), при што срцето се исполнува со крв

Сепак, понекогаш, поради разни болести, коморите стануваат релативно „вкочанети“. Во овој случај, тие не можат целосно да се релаксираат за време на дијастола. Како резултат, коморите не се целосно исполнети со крв, но стагнираат во другите делови на телото (во белите дробови).

Патолошкото затегнување на wallsидовите на коморите и како резултат на недоволно полнење на крв за време на дијастола се нарекува дијастолна дисфункција. Кога дијастолната дисфункција е толку изразена што предизвикува метеж во белите дробови (т.е. акумулација на крв во нив), се смета дека ова е веќе дијастолна срцева слабост.

Статистиката забележува дека клучен фактор во формирањето на болеста е неуспехот на функцијата на миокардот правилно да прима и да ја турка крвта. Поради ограничената еластичност на мускулната маса, може да се формираат некои болести: хипертрофија на миокардот во левата комора, коронарна срцева болест, срцев удар.

Болеста може да се појави и кај возрасни и кај новороденчиња. Кај доенчињата, зголеменото снабдување со крв во белите дробови предизвикува голем број компликации:

 1. зголемување на големината на срцевите оддели;
 2. преткоморите се преоптоварени;
 3. способноста на срцевиот мускул да се контрахира е нарушена;
 4. се развива тахикардија.

Детето не секогаш бара посебен третман, бидејќи состојбата не припаѓа на патолошката.

a935b03874767337e263835751912b86 - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

Факторите што доведуваат до развој на дијастолна дисфункција го влошуваат процесот на релаксација, ја намалуваат еластичноста на wallsидовите на левата комора, главно како резултат на развојот на хипертрофија на миокардот (задебелување).

Следниве болести доведуваат до хипертрофија на миокардот:

 • хипертрофична кардиомиопатија;
 • хипертонична болест;
 • аортна стеноза (стеснување на устата на аортата).

Покрај тоа, болести како што може да предизвикаат хемодинамички нарушувања:

 • констриктивен перикардитис - е задебелување на перикардот, како резултат на што постои компресија на срцевите комори;
 • примарна амилоидоза - таложење на амилоид предизвикува атрофија на мускулните влакна и намалување на еластичноста на миокардот;
 • патологија на коронарните крвни садови, што доведува до развој на хронична коронарна срцева болест и развој на цврстина (вкочанетост) на миокардот поради цикатрицијални промени.

Во врска со развојот на компензаторна пулмонална хипертензија, се зголемува оптоварувањето на десното срце, се формира дијастолна дисфункција на обете комори.

Како се манифестира дијастолната дисфункција на левата комора?

Функционалното нарушување на дијастолата на левата комора може да биде асимптоматско долго време пред појавата на првите клинички симптоми. Се разликуваат следниве клинички знаци на дијастолна дисфункција на левата комора:

 • инсуфициенција на срцевиот ритам (атријална фибрилација);
 • тешка диспнеа, што се манифестира неколку часа по заспивањето;
 • кашлица, што е полошо кога лежите;
 • отежнато дишење, што на почетокот се појавува само за време на физички напор и со прогресија на болеста - и во мирување;
 • брза заморливост.

Човечкото срце е претставено со четири комори, чија работа не застанува ниту една минута. За релаксација, телото ги користи просторите помеѓу контракциите - дијастоли. Во овие моменти, одделенијата за срце се релаксираат што е можно повеќе, подготвувајќи се за нова компресија.

Со цел телото да биде целосно снабдено со крв, неопходна е јасна, координирана активност на коморите и преткоморите. Ако е нарушена фазата на релаксација, квалитетот на срцевиот излез се влошува, а срцето се истроши прилично без доволен одмор.

Една од вообичаените патологии поврзани со нарушена функција за релаксација се нарекува „дијастолна дисфункција на левата комора“ (LAD).

Така, огромен товар паѓа на левата комора. Ако се развие дисфункција на оваа комора, тогаш сите органи и системи ќе страдаат од недостаток на кислород и хранливи материи. Дијастолната патологија на левата комора е поврзана со неможноста на овој оддел целосно да апсорбира крв: срцевата празнина или не е целосно исполнета или овој процес е многу бавен.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Механизам за развој

Дијастолната дисфункција на левата комора се развива кога ќе се наруши барем една од последователните фази на збогатување на срцевата комора со крв за време на дијастолата.

 1. Миокардното ткиво влегува во фаза на релаксација.
 2. Постои пасивен проток на крв од атриумот до празнината на комората поради падот на притисокот во коморите.
 3. Атриумот прави контрактилно движење, ослободувајќи се од остатокот на крвта, туркајќи го во левата комора.

Во својот развој, дисфункција на дијастола во левата комора поминува низ неколку фази. Секој од нив има свои карактеристични одлики и се карактеризира со различен степен на опасност.

Ова е почетната фаза на патологијата. Дијастолна дисфункција на комората на левата комора според првиот тип одговара на малку одложена фаза на релаксација.

524fed5d30a7310dfe77629f6bccbb98 - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

Поголемиот дел од крвта влегува во шуплината за време на релаксација додека се доведува до левиот атриум. Едно лице не чувствува манифестација на прекршувања, очигледните знаци можат да се откријат само со ехокардиографија.

Оваа фаза се нарекува и хипертрофична, бидејќи се јавува во позадина на миокардна хипертрофија.

 • Псевдонормална фаза со умерена сериозност (тип 2).

Способноста на левата комора да се релаксира е дополнително нарушена. Ова влијае на срцевиот минутен волумен. За да се компензира недостатокот на проток на крв, левиот атриум работи во подобрен режим.

Овој феномен е придружен со зголемен притисок во оваа празнина и зголемување на големината на мускулниот wallид. Сега заситеноста на левата комора со крв е обезбедена од разликата во притисокот во коморите.

Едно лице чувствува симптоми кои укажуваат на белодробна конгестија и срцева слабост.

 • Сцената е рестриктивна, со сериозен степен на нарушувања (тип 3).

Притисокот во преткомората, сместен лево, значително се зголемува, wallsидовите на левата комора стануваат погусти, ја губат својата флексибилност. Прекршувањата се придружени со сериозни симптоми на опасна по живот состојба (конгестивна срцева слабост). Можен белодробен едем, напад на срцева астма.

Треба да се прави разлика помеѓу концептите на „дијастолна дисфункција на левата комора“ и „лева вентрикуларна инсуфициенција“.

Во првиот случај, не постои очигледна закана за животот на пациентот, ако патологијата е во првата фаза.

Влошувањето на состојбата може да се избегне со соодветен третман на дијастолна дисфункција на празнината на левата комора од 1-ви тип. Срцето продолжува да работи скоро непроменето, систолната функција не е нарушена.

Ова е посериозна болест, невозможно е да се излечи, промените се неповратни, а последиците се смртоносни. Со други зборови, овие два термина се однесуваат едни на други на следниов начин: дисфункцијата е примарна, а неуспехот е секундарно.

симптоматологија

Знаци на дијастолна дисфункција на левата комора се чувствуваат кога веќе започнале сериозни промени во телото. Список на карактеристични симптоми:

 • Отчукувањата на срцето стануваат почести и во активна состојба и во мирна состојба.
 • Едно лице не може да земе длабок здив, како да се стегнати градите.
 • Напади на сува кашлица укажуваат на појава на стагнација во белите дробови.
 • Секој помал напор е тежок.
 • Отежнато дишење се јавува и при движење и при мирување.
 • Почести напади на ноќна апнеја се исто така индикатор за дефекти во левата комора.
 • Друг симптом е оток на нозете.

Причини

Главните причини за влошување на релаксацијата на левата комора се хипертрофија на нејзините wallsидови и нивно губење на еластичноста. Различни фактори доведуваат до оваа состојба:

 • артериска хипертензија;
 • аортна стеноза;
 • кардиомиопатија;
 • нарушувања на срцевиот ритам;
 • миокардна исхемија;
 • промени во возраста;
 • родов фактор (жените се поподложни);
 • абнормална состојба на коронарните артерии;
 • воспаление на перикардот на констриктивниот тип;
 • прекумерна тежина;
 • дијабетес;
 • срцеви мани;
 • срцев удар.

третман

Суштината на третманот на дијастолна дисфункција на wallидот на левата комора е сведена на обновување на циркулацијата на крвта. За да го направите ова, мора:

 • елиминирање на тахикардија;
 • одржувајте го крвниот притисок во нормала;
 • нормализирање на метаболизмот во миокардот;
 • минимизирајте ги хипертрофичните промени .-

Список на главните лекови што се користат за медицински цели:

  7d2aa368bd2e062a901062ece58e7e7a - Симптоми на лево вентрикуларна дијастолна дисфункција и опции за третман

 • блокатори на надбубрежните рецептори;
 • инхибитори на калциумови канали;
 • лекови од групата сартани и нитрати;
 • срцеви гликозиди;
 • диуретични агенси;
 • АКЕ инхибитори.
 • Меѓу најчесто користените лекови се: „Карведилол“, „Дигоксин“, „Еналаприл“, „Дилтиазем“.

  Дијастолната дисфункција може да се дијагностицира главно со помош на ехокардиографија, ехокардиографија, дополнета со Доплер-студија, ЕКГ, лабораториски тестови.

  Дијастолната дисфункција на левата комора е патологија која бара внимателно внимание. Ненавремен пристап до лекар може да се претвори во непријатна прогноза за некое лице: попреченост или смрт.

  Луѓето со историја на срцеви заболувања треба да бидат особено внимателни во однос на нивното здравје. Заедно со главната терапија со лекови, се препорачува лекување на миокардна дисфункција со домашни лекови.

  Рецептите за традиционална медицина може да се најдат во голем број на Интернет.

  Вентрикуларна дисфункција на миокардот: причини, симптоми, третман

  Дијастолната дисфункција на миокардот не се смета за независна болест. Како по правило, ова само по себе е знак на веќе развивачка болест. Оваа патологија доведува до срцева слабост и се манифестира со следниве симптоми:

  • оток на нозете;
  • висок замор;
  • појава на отежнато дишење дури и со мал физички напор. Ако се манифестира во состојба на одмор, тогаш болеста веќе помина во сериозна форма;
  • забрзано чукање на срцето;
  • кожата станува бледа, особено за областите на телото кои се оддалечени од срцето.

  Кашлањето исто така може да се припише на еден од симптомите на срцева слабост. Најчесто, тој се појавува ноќе, што укажува на метеж во белите дробови.

  35cc8f78af6c182e5403758b52d94072 - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

  Внатрешните и надворешните манифестации на дијастолна дисфункција зависат од многу фактори, особено од состојбата на срцевиот мускул, поточно, од еластичноста на theидовите и успехот на релаксација на главниот мускул на телото.

  Фактори кои влијаат на релаксација на левата комора

  Ако дијастолната функција на левата комора е повредена од една или друга причина, тогаш притисокот во полнењето се зголемува за да се одржат индикатори за произведениот волумен на крв, што е потребно за нормално функционирање на органите. Како резултат на дефект, како по правило, се јавува отежнато дишење, што укажува на присуство на стагнација во белите дробови.

  Ако патологијата е во умерена фаза, тогаш симптомите се појавуваат периодично, а срцето постепено се враќа во нормала, сепак, во тешки случаи, цврстината достигнува толку голема вредност што преткоморите не можат да го компензираат потребниот волумен. Врз основа на клиничката слика и степенот на оштетување, се разликуваат овие видови на дијастолна дисфункција на левата комора:

  • Тип I - главно е резултат на промени во структурата на коморите поврзани со стареењето, што се манифестира во намалување на фракцијата на пумпање крв и општо намалување на волуменот на крв со истовремено зголемување на систолниот волумен. Најсериозната компликација е развој на венска стаза, иако секундарна пулмонална хипертензија е исто така опасност;
  • Тип II (рестриктивно) - е придружено со сериозно зголемување на цврстината, предизвикувајќи значителен градиент на притисок помеѓу коморите во почетната фаза на дијастола, што е придружено со промена на природата на преносот на протокот на крв.

  Причината и правилната дијагноза директно одредуваат колку брзо може да се излечи диастолната дисфункција на левата комора. Третманот на оваа патологија е првенствено насочен кон неутрализирање на провоцирачките фактори, како и ослободување од основната болест на кардиоваскуларниот систем, на пример, исхемична срцева болест или хипертензија.

  Понекогаш, со цел да се врати миокардот, се спроведува хируршка операција за отстранување на оштетениот перикард, иако најчесто терапијата е ограничена на земање лекови, имено:

  • АКЕ инхибитори, АРБ;
  • бета блокатори;
  • диуретици;
  • блокатори на калциумови канали итн.

  Покрај тоа, за да се одржи нормалната состојба на „внатрешниот мотор“, на пациентите со нарушена дијастолна функција им се препишува диета со ограничена количина на натриум, се препорачуваат физички контроли (особено ако има вишок тежина) и ограничувања на количината на употребената течност е исто така утврдена.

  Видови на патологија и нивната тежина

  Дисфункција на коморите е почесто нарушување поврзано со возраста и се јавува главно кај постари луѓе. Womenените се особено подложни на оваа патологија.

  Дијастолната дисфункција на левата комора предизвикува хемодинамички нарушувања и атрофични промени во структурата на миокардот. Периодот на дијастола се карактеризира со мускулна релаксација и полнење на комората со артериска крв.

  Процесот на полнење на срцевата комора се состои од неколку фази:

  • релаксација на срцевиот мускул;
  • под влијание на разликата во притисокот од атриумот, крвта пасивно се влева во комората;
  • со атријална контракција, преостанатата крв нагло се исфрла во комората.

  Во случај на повреда на една од фазите, се забележува недоволен проток на крв, што придонесува за развој на лево вентрикуларна инсуфициенција.

  Дијастолна вентрикуларна дисфункција може да биде предизвикана од одредени болести кои можат значително да ја нарушат хемодинамиката на срцето:

  • Дијастолната дисфункција на левата комора е последица на задебелување на срцевото мускулно ткиво (хипертрофија на миокардот). Како по правило, хипертрофија се развива кај луѓе со хипертензија, аортна стеноза и хипертрофична кардиомиопатија.
  • Може да се развие под влијание на перикардитис, поради што задебелените wallsидови на перикардот ги компресираат коморите на срцето.
  • Со патолошки промени во коронарните крвни садови кои предизвикуваат коронарна срцева болест поради грубување на срцевото ткиво и појава на лузни.
  • Амило />

  Особено често, болеста се развива кај луѓе со дијабетес или дебелина. Во овој случај, притисокот врз срцевите комори се зголемува, органот не може целосно да функционира и се развива дисфункција на коморите.

  Дијастолната дисфункција на левата комора со текот на времето практично не може да му пречи на пациентот. Сепак, оваа патологија е придружена со одредени симптоми:

  • кардиопалмус;
  • кашлица, манифестирана почесто во хоризонтална положба;
  • замор со вообичаен физички напор;
  • отежнато дишење на почетокот придружува само за време на физички напор, а потоа остро се појавува дури и во состојба на мирување;
  • нарушувања на срцевиот ритам, манифестирани со атријална фибрилација;
  • отежнато дишење (диспнеа) ноќе. 73b01e804bfae8141c17316a4956c48c - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

  Доколку се најдат такви симптоми, потребно е да се побара медицинска помош и да се подложи на испитување за да се идентификува причината за непријатноста и да се елиминира болеста во почетната фаза.

  Бидејќи болеста постепено ја влошува хемодинамиката на срцето, се разликуваат неколку фази:

  • Фазата 1 се карактеризира со мали хемодинамски нарушувања. Дијастолната дисфункција на левата комора од тип 1 предизвикува забавен процес на премин на коморите од систола во дијастола, главниот волумен на крв влегува во комората за време на релаксација на нејзините комори.
  • 2-та фаза - полнењето на комората се изведува поради разликата во притисокот, бидејќи во оваа фаза притисокот се зголемува рефлексивно во левиот атриум.
  • Фаза 3 - притисокот во левата преткомора останува висок, додека левата комора станува крут, губејќи ја еластичноста на влакната. fa082ff9a9ce10af651b7f732dd3d1d5 - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

  Дијастолната дисфункција на левата комора тип 1 се лекува, додека следните фази на болеста предизвикуваат неповратни промени во работата и физиолошката состојба на органот. Затоа е потребно да се консултирате со лекар при првата манифестација на симптомите на болеста.

  За да се идентификуваат физиолошките промени и нарушувања на хемодинамиката на срцето, потребно е да се спроведе целосен преглед, кој вклучува неколку дијагностици:

  • Ехокардиографијата со дополнителна доплерографија е најдостапниот и информативниот метод за испитување на кардиоваскуларниот систем. Користејќи го, можете брзо />

  Користејќи ги горенаведените методи, исто така се утврдуваат видовите на дијастолна дисфункција на левата комора.

  Третман на болеста

  За да се елиминираат повредите на хемодинамскиот процес и да се спречи развој на неповратни промени, неопходно е да се препишат лекови кои помагаат да се одржат оптималните перформанси на срцето (крвен притисок, срцев ритам) Нормализацијата на метаболизмот на вода-сол ќе го намали товарот на срцето. Потребна е и елиминација на хипертрофија на левата комора.

  По прегледот, лекарот што посетува ќе избере соодветен комплекс на лекови што може да ги одржи нормалните сите индикатори. Срцевата слабост исто така игра важна улога, чиј третман бара усогласеност со голем број медицински препораки.

  Дијастолна дисфункција на левата комора, чиј третман бара висока професионалност на лекарот и строго почитување на сите негови рецепти, е ретка кај младите активни луѓе. Затоа, со возраста, важно е да се одржи активност и периодично да се земаат витамински комплекси кои помагаат да се засити телото со потребните елементи во трагови.

  Дијастолна миокардна дисфункција на левата комора, која е откриена на време, нема да му наштети многу на здравјето на човекот и нема да предизвика сериозни атрофични промени во срцевото ткиво.

  Денес се разликуваат следниве видови на дијастолна дисфункција на левата комора:

  • I-та, што е придружено со кршење на процесот на релаксација (неговото забавување) на оваа комора на срцето во дијастола. Потребната количина на крв во оваа фаза доаѓа со атријални контракции;
  • II-то, се карактеризира со зголемен притисок во левиот атриум, поради што пополнувањето на соседната долна комора на срцето е можно само поради дејството на градиентот на притисок. Ова е таканаречен псевдонормален тип.
  • III-то, поврзано со зголемување на притисокот во преткоморот, намалување на еластичноста и зголемена цврстина на theидовите на комората (рестриктивен тип).

  Функционалното кршење на дијастолата во оваа комора на срцето се формира постепено и е поделено на 4 степени на сериозност: лесна (болест тип I), умерена (болест тип II), тешка, реверзибилна и неповратна (болест III тип).

  Како да се дојде на лекување

  Дијагноза на дијастолна срцева слабост

  Дијагнозата во раните фази помага да се спречат неповратни промени. Со цел да се идентификува развојот на патологијата, се користат следниве дијагностички методи:

  • дводимензионална ехокардиографија со доплерографија - се однесува на достапни и информативни методи за проверка на дијагнозата;
  • радионукл>3c04042c52aa90b6920dd1d518d9b964 - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

  Кога дијастолната функција на левата комора е нарушена, мускулните ткива на миокардот ја губат способноста да се релаксираат во времето на дијастола. Како резултат на тоа, комората не ја прима потребната количина на крв. За да се компензира за неговиот недостаток, левиот атриум е принуден да ја интензивира својата работа, обидувајќи се да апсорбира повеќе крв.

  Сето ова негативно влијае на состојбата на атриумот, постепено доведува до преоптоварување, негово зголемување на големината.

  Наспроти позадината на систолната дисфункција, може да се појави стагнација во венскиот систем и белите дробови, што повлекува прекини во снабдувањето со крв во сите органи на човечкото тело.

  Транзицијата на оваа патолошка состојба во потешка форма може да доведе до појава на хронична срцева слабост.

  Дијастолата е важна, бидејќи благодарение на тоа, срцевиот мускул го прима потребниот кислород, кој се пренесува преку циркулаторниот систем преку коронарните артерии.

  Ако не е во можност целосно да ги извршува своите задачи, левата комора страда од недостаток на кислород. Ова доведува до метаболички нарушувања во ткивата на миокардот и исхемијата.

  Продолжената исхемија е штетна за клетките, наместо нив се формира сврзно ткиво. Овој процес се нарекува склероза или фиброза. Изменетата структура на ткивото предизвикува тешка контракција на левата комора. На крајот на краиштата, се јавува откажување на систолата.

  Класификација

  Првиот вид на болест е најчест. Тој е полн со сериозна опасност, бидејќи во почетната фаза на развој се одвива практично без никакви симптоми. Се карактеризира со намалување на можноста за дестилација на крв во комората од спарен крвен сад на белодробното стебло. Причината за ова е недостатокот на еластичност на wallsидовите на миокардот.

  Вториот вид на болест се манифестира во позадина на зголемен притисок од левиот атриум, што доведува до нарушување на функцијата на дијастола. Исто така се нарекува псевдонормално.

  Најтешкиот е ограничувачкиот тип на патологија, кога постои закана за човечкиот живот, во врска со сериозни прекршувања во срцето. Во такви ситуации, обично се изведува трансплантација на срце.

  Ако некое лице има дијастолна дисфункција на типот 1 на левата комора, едемот, кој се забележува главно навечер, може да го покаже ова. Оваа состојба се должи на стагнација на течност во телото. Оток обично се забележува на долните екстремитети.

  Во овој случај, пациентот може да се пожали на болка во срцето предизвикана од миокардна исхемија. Често по физичка активност се појавува отежнато дишење. Дијастолната дисфункција на левата комора од тип 1 не треба да се игнорира, потребна е медицинска корекција.

  Во почетната фаза на развој, болеста дури и не може да се манифестира. Во отсуство на соодветен третман, тој ќе напредува, како резултат на што може да се појават следниве знаци на дијастолна дисфункција на левата комора:

  • 1b41c613e9e3b5d286ca122d4326498e - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третманотежнато дишење при мирување или по мал физички напор;
  • зголемен ритам на срцето;
  • чувство на затегнатост во пределот на градите и недостаток на кислород;
  • оток на долните екстремитети;
  • синкава боја на кожата;
  • замор;
  • болка во срцето.

  Исклучително ретко се случува пациентите да кашлаат што се јавува навечер. Неговиот изглед укажува на присуство на метеж во белите дробови.

  Протокот на крв во срцето поминува низ 3 фази:

  • мускулна релаксација (дијастола);
  • бавно полнење на левата комора со крв, обезбедено од разликата во притисокот во внатрешноста на преткоморите;
  • пополнување на левата комора со преостаната крв по контракција на срцето.

  Зборуваме за дијастолна дисфункција кога има некаков неуспех во таков дебагиран систем. Патологија од овој тип може да се појави како резултат на присуството на следниве фактори:

  • старост;
  • миокарден инфаркт;
  • нарушен проток на крв во кардиоваскуларниот систем;
  • прекумерна тежина;
  • хипертензија;
  • миокардна дисфункција.

  Отстапувањата во работата на срцето предизвикуваат зависности во форма на пушење и пиење алкохол. Не е најдобриот начин за состојбата на срцевиот мускул влијае на loveубовта кон пијалоците со кофеин.

  Според експертите од областа на медицината, главниот провоцирачки фактор на оваа болест е влошување на способноста за контракција и релаксирање на миокардот. Ова обично се должи на слабата еластичност на неговото мускулно ткиво. Оваа состојба може да доведе до голем број болести, вклучувајќи инфаркт на миокард, хипертрофија на миокардот и артериска хипертензија.

  Дијастолната дисфункција може да влијае и на новороденчињата. Ако детето има зголемено снабдување со крв во белите дробови, ова може да предизвика:

  • големината на срцето ќе се зголеми;
  • ќе има преоптоварување на преткоморите;
  • се појавува тахикардија;
  • срцевата контракција се влошува.

  Оваа состојба не се смета за патолошка, затоа не бара посебен третман ако се појави кај деца веднаш по раѓањето. Но, ако детето претрпело хипоксија, или е родено пред предвидениот рок, таков проблем може да опстане две недели.

  третман

  Дијагнозата на „дијастолна дисфункција на левата комора“ од типот 1, 2 или 3 е можна само откако пациентот поминал низ низа прегледи. За ова, ќе биде потребно да се помине општ тест на урина, биохемија на крв. Можеби ќе треба да го проверите функционирањето на тироидната жлезда, бубрезите и црниот дроб.

  Најинформативен начин за студирање во присуство на абнормалности во срцето е ЕКГ.

  Времетраењето на постапката е само 10 минути. За време на него, електродите се прицврстени на областа на градите на пациентот, кои ги читаат потребните информации. Важно е телото да биде опуштено, а дишењето да е мирно. Студијата се препорачува по 2-3 часа по јадење.

  Само по добивањето на резултатите од сеопфатен преглед, лекарот поставува дијагноза и ги одредува понатамошните тактики на третман. Главните цели на терапијата се како што следува:

  • нормализирање на срцевиот ритам;
  • спречи појава на аритмии;
  • излечи коронарна срцева болест;
  • да се стабилизира притисокот.

  Бета-блокаторите се користат за нормализирање на срцевиот ритам, кои се претставени со лекови како што се Конкор и Атенол. Исхемијата на срцето се третира со нитрати. Крвниот притисок ви овозможува да ги нормализирате диуретиците, како што се "хипотиазид" или "спиронолактон".

  Со дијастолна дисфункција, индицирани се и АКЕ-инхибитори. Нивната акција е насочена кон нормализирање на притисокот. Тие обично се препишуваат за хипертензивни пациенти. Инхибиторите, покрај намалувањето на притисокот, го штитат срцето и придонесуваат за релаксација на wallsидовите на миокардот. Лековите од оваа група вклучуваат Каптоприл и Фозиноприл.

  За превентивни цели, лекарот може да препорача земање „Аспирин кардио“. Со негова помош, крвта се разредува, поради што се минимизираат ризиците од затнување на крвните садови.

  Прогноза

  Дијастолната дисфункција на левата комора од типот 1, во огромното мнозинство на случаи, има поволна прогноза, што не може да се каже за преминот на болеста во рестриктивна форма.

  1e363925a47107ee490a368ee06e6c92 - Симптоми на лево вентрикуларна дијастолна дисфункција и опции за третман

  Тоа е придружено со висок притисок во преткоморите и е комплицирано со истовремена срцева слабост. Прогнозата во овој случај не е секогаш утешна.

  За да се справат со патологијата, може да биде потребна трансплантација на срце.

  Случаи на повторна хоспитализација на пациенти со дијагноза на дијастолна дисфункција се 50%. Смртноста во оваа патологија е 3-7% годишно.

  Во исхраната треба да доминира свеж зеленчук, посно месо, житарици и млечни производи. Јадењата ќе бидат покорисни ако се парат или печат во рерна.

  Исто така, потребно е целосно да се напушти пржената и зачинета храна, алкохол и пушење.

  Дијагностицирање на болеста во рана фаза ќе помогне да се избегнат неповратни промени.

  098c17c4839f8c89b01e92dcf9063098 - Симптоми на лево вентрикуларна дијастолна дисфункција и опции за третман

  За да се утврди дијагноза, по правило, потребни се три услови:

  • манифестација на симптоми и знаци на срцева слабост;
  • систолната функција на лекот е нормална или малку намалена;
  • со инструментални дијагностички методи, се откриваат дефекти на ЛВ, се зголемува нејзината цврстина.

  Дијагнозата во раните фази помага да се спречат неповратни промени во срцето

  Главните инструментални дијагностички методи вклучуваат:

  • дводимензионална ехокардиографија со доплерографија е една од најефикасните методи за утврдување на дијагнозата;
  • радионуклидна вентрикулографија ќе го утврди откажувањето на функцијата на контрактилност на миокардот;
  • Ехокардиографијата открива знаци на миокардна исхемија;
  • Х-зраци на градите ќе ја одредат пулмоналната хипертензија.

  Како може да се открие болест?

  Ако дијастолната функција на левата комора е нарушена и нарушувањето е откриено во раните фази, тогаш во овој случај може да се спречи развој на неповратни промени. Дијагнозата на оваа патологија се спроведува со такви методи:

  • дводимензионална ехокардиографија во комбинација со доплерографија, овозможувајќи да се добие слика на миокардот во реално време и да се проценат неговите хемодинамички функции.
  • вентрикулографија со употреба на радиоактивен албумин за да се утврди контрактилната функција на срцето воопшто и посакуваната комора особено;
  • ЕКГ, како помошна студија;
  • рентген на градите за да се утврдат првите симптоми на пулмонална хипертензија.

  Методот на лекување на болеста

  Главниот проблем за ефикасен третман на болеста останува враќање на целосната контрактилност на телото. Дијастолна ЛВ миокардна дисфункција вклучува лекови и хируршка терапија. Затоа, третманот има неколку главни области:

  1. стабилизирање на нормалниот ритам на срцето за да се спречи развојот на аритмии;
  2. третман на коронарна болест;
  3. стабилизација на крвниот притисок.
  Блокаторинасочени кон нормализирање на срцевиот ритам, намалување на крвниот притисок, подобрување на постапката за хранење на клетките на миокардот
  Инхибитори или сартанитие работат на реновирање на миокардот, ја подобруваат нејзината еластичност, го намалуваат товарот. Значително подобрување на резултатите од анализите на пациенти со трајна срцева слабост
  Диуретициотстранете го вишокот течност, намалувајќи ги астматските манифестации, а исто така ви овозможуваат да го контролирате крвниот притисок. Лекот се препишува во мали количини, бидејќи доведува до намалување на волуменот на мозочен удар
  Калциум антагонистипридонесе за релаксација на миокардот, намалување на крвниот притисок
  Нитратисамо дополнителни лекови кои можат да бидат препишани за исхемија на миокардот

  Процесот на лекување се одвива во болница, каде што состојбата на пациентот ја следи медицинскиот персонал.

  26649e3032601a8e33ea9df4b42b4b25 - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман

  Пациент со дисфункција на коморите секогаш треба да следи диета. За да го направите ова, ограничете го внесувањето сол, следете ја течноста што ја пиете - ова ќе го намали оптоварувањето на циркулаторниот систем. Вреди да се јаде рационално, да се придржувате до режимот, треба да ја поделите храната 4-6 пати. Треба да се откажете од масни, пржени и зачинети.

  Третманот е насочен кон корекција на хемодинамички нарушувања

  Исто така е важно да го прилагодите вашиот животен стил: ослободете се од лошите навики, немојте да работите премногу, спијте доволно. Обрни внимание на физичката активност. Товарите треба да бидат рационални, во согласност со можностите на телото. Треба да поминувате повеќе време на отворено. Ако болеста е комплицирана, потребно е да се исклучи товарот или да се консултирате со лекар.

  Предмет на препораките на лекарот и земање лекови, прогнозата на болеста е поволна.

  Како се третира функционалното нарушување?

  Како што веќе беше забележано, дијастолната дисфункција на левата комора, чиј третман зависи од видот на болеста, првенствено се рефлектира во процесите на хемодинамика. Затоа, планот за третман се заснова на корекција на повредите на овој процес. Особено, се спроведува редовно следење на крвниот притисок, срцевиот ритам и метаболизмот на вода-сол, со нивна последователна корекција, како и ремоделирање на геометријата на миокардот (намалување на задебелување и враќање на theидовите на неговите комори во нормала).

  Меѓу лековите што се користат за лекување на функционални нарушувања на дијастолата во овој оддел за срце, се разликуваат следниве групи:

  • адренергични блокатори;
  • лекови за подобрување на еластичноста на срцевиот мускул, намалување на притисокот, намалување на преоптоварувањето и придонесување за ремоделирање на миокардот (сартани и инхибитори и АКЕ);
  • диуретични лекови (диуретици);
  • лекови кои го намалуваат нивото на калциум во клетките на срцето.

  Механизам за развој

  Дијастолната дисфункција на левата комора е кршење на нормалниот процес на полнење на комората со крв за време на периодот на релаксација на срцето (дијастола). Овој вид патологија, како по правило, се развива во старост, почесто кај жени.

  Нормално, полнењето на крвта се состои од неколку фази:

  • миокарден релаксација;
  • пасивен проток на крв од атриумот до комората поради разлики во притисокот;
  • полнење како резултат на атријална контракција.

  Поради различни фактори, една од трите фази е повредена. Ова води до фактот дека влезниот волумен на крв не е во состојба да обезбеди адекватен срцев излез - се развива лево вентрикуларна инсуфициенција.

  Докази

  Дијастолната дисфункција може да биде асимптоматска долго време пред да започне да се манифестира клинички. Следниве симптоми се карактеристични за ваквите пациенти:

  • отежнато дишење што се јавува при физички напор, а потоа во мирување;
  • кашлица полошо во хоризонтална положба;
  • намалена толеранција на вежбање, брз замор;
  • палпитации
  • пароксизмална ноќна диспнеа;
  • често се присутни нарушувања на ритамот (атријална фибрилација).

  Дијастолна дисфункција: причини, симптоми, дијагноза и третман

  e90f1d87c0b106e602df80a6a2872ec7 - Симптоми на дијастолна дисфункција на левата комора и опции за третман”Alt =” ”>

  Повреда на функцијата на дијастола на левата комора се формира постепено. Во зависност од степенот на нарушувања на интракардијалната хемодинамика, се разликуваат следниве видови на дисфункција:

  1. Тип I (нарушена релаксација) е почетната фаза на развој на патолошки промени. Дијастолна дисфункција од тип 1 е поврзана со забавување на процесот на релаксација на коморите во дијастолата. Главниот волумен на крв се снабдува при атријална контракција.
  2. Тип II (псевдонормално) - во овој случај, притисокот во левата атријална празнина рефлексивно се зголемува, пополнувањето на коморите се јавува поради разликата во притисокот.
  3. Тип III (рестриктивно) - завршна фаза на формирање на дијастолна дисфункција, е поврзана со зголемување на притисокот во атријалната празнина и намалување на еластичноста на левата комора, нејзината прекумерна цврстина.

  Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic