Трчање и срце - придобивки и штети од трчање, зошто срцето боли додека трчате

Проучувајќи го влијанието на цикличното оптоварување врз работата на срцето, беше заклучено дека редовното вежбање доведува до подобрување на неговата активност. На пример, додека трчате, срцевите мускули се контрахираат 2-3 пати почесто, што доведува до негово тренирање. Бидејќи главниот орган на васкуларниот систем се состои од пругасти мускули, редовното џогирање доведува до негова хипертрофија - зголемување на волуменот на срцето.

стандардна корисничка слика - Трчање и срцето - придобивки и штети од трчање, Зошто срцето боли додека работи

Вреди да се напомене дека постојат два вида хипертрофија:

 1. Л-хипертрофија - зголемување на обемот на шуплини и подобрување на функцијата на органите.
 2. Д-хипертрофија - задебелување на theидовите и уништување на органот.

Појавата на хипертрофија станува причина за појава на позитивни фактори:

 • Циркулаторниот систем се подобрува
 • Заситеноста на кислород во клетките се зголемува
 • Зголемува имунолошкиот одговор на телото
 • Метаболизмот се подобрува
 • Се појавува спортска брадикардија

Брадикардија се нарекува ритам на срцето. Нормално, фреквенцијата на контракции е 60-80 отчукувања. Во присуство на брадикардија, пулсот може да биде под 50 отчукувања. Типично, наполнетиот пулс е препознаен како болест, бидејќи причината за појавата е најчесто недостаток на стимулација на срцевиот мускул со електрични импулси.

Резултатот од хипертрофија како резултат на редовно трчање е зголемување на срцевата пауза, при што почива важен орган на васкуларниот систем. Појавата на хипертрофија и спортска брадикардија ви овозможува да дадете име - силно срце.

Контраиндикации за трчање

Можете да добиете максимален ефект од џогирање под услов да нема препораки за контраиндикации што можат да ја ограничат или целосно да ја забранат работата на товарот.

Ако има ограничувачки препораки во некои случаи, можете да продолжите да трчате, но со ограничувања на темпото и времетраењето на часовите. Ако трчањето е строго контраиндицирано, тогаш подобро е да се воздржите до закрепнување.

Главната причина за назначување на контраиндикации се болести на кардиоваскуларниот систем (аритмија, атеросклероза, срцеви заболувања, хипотензија и хипертензија). Втората причина е кршење на мускулно-скелетниот систем. Не се препорачува џогирање во присуство на астма, особено во ладно време. Исто така, се препорачува да се ограничи физичката активност за време на настинки.

Како да го обучите срцето

Зголемувањето на срцето е потешко отколку што звучи. Обуката на внатрешните органи е долг процес и секое трчање мора да ги исполнува потребните критериуми за да се постигне резултатот, наместо да стои мирно.

 • Срцевиот ритам треба да биде помеѓу 120-140 отчукувања во минута. Овој индикатор обезбедува активна работа на срцето, но го елиминира тешкиот товар. За да изберете оптимална срцева фрекфенција, користете ја формулата: (220 - возраст) * 65%
  Со него, можете да добиете срцев ритам за велнес-патека што одговара на вашата возраст.
 • Времетраењето на трчањето е најмалку 30 минути. Активна обука на срцето се јавува по преминот на анаеробниот праг. Ако времетраењето на обуката е помалку од половина час, тогаш ефектот на развој на срцето ќе биде минимален. Ако не можете да поминете повеќе од 30 минути во џогирање, тогаш зголемете го темпото. Но запомнете дека преоптоварувањето не е секогаш корисно. Оптималното времетраење е од 30 до 60 минути трчање со просечно темпо.
 • Редовноста на обуката не е помалку важна од самото трчање. Се препорачува да вежбате 3 дена во неделата со пауза од еден до два дена. Сепак, тоа е во вредност од лошите страни>serdce - Трчање и срцето - придобивки и штети од трчање, Зошто срцето боли додека работи”Alt =” ”>

  За време на насочената обука за срце, препорачувам да водите дневник за самоконтрола, што укажува на бројот на отчукувања во минута во текот на денот: наутро, попладне и навечер. Со ненадејни промени во срцевиот ритам во споредба со претходните денови, се препорачува да се подложи на ЕКГ.

  Одете џогирање и гледајте го срцето. Запомнете дека товарот треба да биде соодветен, што значи дека одговара на вашите можности и вашата цел.

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic