Причини за белодробно срце ⋆ Третман на срце

 • акутно белодробно срце;
 • субакутна фаза;
 • хроничен процес.

Во првиот случај, патологијата се развива многу брзо (максимум неколку дена). Спротивно на тоа, хроничната форма може да биде асимптоматска за два до три месеци, па дури и со години. Пациентите кои страдаат од белодробни заболувања, исто така, имаат ризик од развој на синдром, а тоа се случува во околу 3% од случаите.

Белодробното срце често делува како компликација на кардијалгија. Болеста е на четврто место според фреквенцијата на смртни случаи што се јавуваат кај сите болести на кардиоваскуларниот систем.

Секоја од формите на болеста се карактеризира со провокативни фактори. Во акутна форма, симптомите се манифестираат брзо и се влошуваат за краток временски период. Ова се случува од следниве причини:

 1. Со тромбоемболизам на артерија на белите дробови, се јавува оштетување на крвните садови. Слични последици може да се појават како резултат на спонтан емфизем на медијастинумот. Најчесто, оваа болест се јавува во позадина на други патологии. Ако третманот започне на време, тогаш прогнозата за закрепнување ќе биде позитивна.
 2. Белодробни и бронхијални патологии. Ако пациентот страда од широка бронхијална астма или напредна пневмонија, тогаш во отсуство на соодветен третман, може да развие белодробно срце.

Акутната е проследена со субакутна форма. Неговиот развој може да продолжи неколку недели и може да трае неколку месеци. Причините во овој случај се:

 1. Микроемболизам, што предизвика широки васкуларни лезии. Обично, малите артериски гранки страдаат од оваа болест. Други фактори кои предизвикуваат развој на патологија: хипертензија и пулмонален васкулитис.
 2. Болести на бронхопулмоналниот систем. Станува збор за фиброзен алвеолитис во дифузна форма, како и бронхијална астма во напредни фази. Ваквите прекршувања може да бидат активирани од онкологија што се појавила во областа на медијастинумот (лимфогена белодробна карциноматоза).
 3. Торакодијафрагмални патологии, кои вклучуваат алвеоларна хипервентилација, што се јавува во позадина на ботулизам и полиомиелитис.

Следниот чекор е хронично белодробно срце. Како што споменавме погоре, периодот на неговиот развој е неколку години. Постојат такви причини за процесот:

 1. Васкуларни лезии кои се јавуваат во текот на почетните фази на пулмонална хипертензија, артеритис, релапс на емболија, како и хируршки процедури насочени кон отстранување на белите дробови или на неговиот дел.
 2. Торакодијафрагмални патологии, како што се вишок тежина, процеси на лепење на плеврата, проблеми со градите и 'рбетот, предизвикувајќи нивна деформација.
 3. Бронхопулмонарни заболувања предизвикани од опструктивни заболувања на бронхиите, како што се астма, пневмосклероза, емфизем, хроничен бронхитис. Ова исто така може да вклучува различни форми на грануломатоза и фиброза, кисели неоплазми во белодробната структура.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Патогенеза

Механизмот на развој на болеста може да сугерира на два начина: анатомски и функционален. Во вториот случај, текот на болеста може да се прилагоди, затоа, прогнозата е поповолна.

Во овој случај, постои намалување на мрежата на садови на пулмоналната артерија. Овој процес се јавува поради оштетување на алвеоларните wallsидови, што на крајот се претвора во нивна целосна смрт и формирање на згрутчување на крвта во малите садови.

Појавата на првите симптоми на патологија се јавува веќе со оштетување на 5% од малите пулмонални садови. При намалување на 15%, се забележува раст на десната комора, кога васкуларното корито се намалува за една третина, започнува процесот на декомпензација на белодробното срце.

Како резултат на горенаведените промени, десната комора почнува да расте со големина брзо, што доведува до откажување на циркулацијата. Во исто време, контрактилната функција на органот се влошува веќе во првите фази на пулмонална хипертензија, поради што протокот на крв се намалува. Кога процесот е завршен, комората веќе е во патолошка состојба.

 1. Минутниот волумен на крв се зголемува. Притисокот во артериолите на белите дробови постојано се зголемува паралелно со количината на грип>2043e6eea60cf0a26c47a33f97edd26d - Причини за белодробно срце Treatment Третман на срце

модерни cardiology вклучува три форми на оваа болест: акутна, субакутна и хронична. Во однос на етиологијата, се разликуваат уште три вида:

 1. Васкуларни, во кои се јавува патологија во позадина на нарушувања во садовите на белите дробови. Сличен тек се карактеризира со тромбоза, васкулитис, пулмонална хипертензија и други нарушувања забележани во садовите.
 2. Бронхопулмонарна, која влијае на пациенти со бронхопулмонарни заболувања. Изложени на ризик се пациенти со туберкулоза, бронхијална астма, хроничен бронхитис.
 3. Торакодијафрагма, чиј развој е забележан во позадина на влошување на пулмоналната вентилација. Слична состојба може да се појави како резултат на голем број болести, како што се плеврална фиброза, кифосколиоза. Нивната последица е нарушена подвижност на градите, што се меша со нормалниот процес на дишење.

симптоматологија

Главните симптоми на белодробно срце:

 • појава на остра болка во градната коска;
 • пад на крвниот притисок;
 • забележливо отежнато дишење;
 • зголемен ритам на срцето;
 • проширување на цервикалните вени;
 • цијаноза;
 • болка локализирана во црниот дроб, гадење и повраќање.

Вака се манифестира пулмоналното срце во акутна форма. Субакутната фаза има слични симптоми, но не се развива толку нагло и брзо.

Хроничната форма на болеста ги има следниве симптоми:

 • забрзан пулс;
 • замор;
 • отежнато дишење, се зголемува со текот на времето (во прво време тоа се случува само под напор, а потоа и во мирување);
 • силна болка во регионот на срцето што не може да се запре со нитроглицерин (главната разлика помеѓу оваа болест и ангина пекторис);
 • оток на нозете, асцит (акумулација на течност во стомакот), зголемување на цервикалните вени;
 • цијаноза (синкавост на ушите, назолабијалниот триаголник и усните).

Ако се појават два или три од горенаведените симптоми, веднаш треба да се консултирате со лекар. Дијагнозата и третманот на белодробно срцево заболување обично вклучува низа мерки. Дијагнозата е како што следува:

  1e1371d68327574e6840f1ed62771310 - Причини за белодробно срце Treatment Третман на срце

 • Се слушаат поплаките на пациентот.
 • Проучување на семејната историја врз основа на болести на роднини и присуство во семејството на ненадејна смрт, болести на кардиоваскуларниот систем од акутна и хронична природа.
 • Примарна дијагноза. За да го направите ова, потребно е внимателно да се испита пациентот: измерете го крвниот притисок во мирување неколку пати, слушајте го срцето и белите дробови за отежнато дишење и бучава. Обично, во оваа фаза, лекарот се сомнева во атеросклероза, хипертрофични промени во миокардот, дефект на десната комора.
 • Според резултатите од општата анализа, се открива присуство на воспалителни процеси во телото. Исто така е можно да се утврди вистинската причина за болеста со проценка на веројатните компликации. Ако патолошкиот процес има брз развој, тогаш крвната слика може да не оди подалеку од нормата.
 • Донација на крв за биохемија. Ви овозможува да го одредите нивото на гликоза и холестерол, како и триглицерини. Слични тестови се вршат за да се добијат информации за можни васкуларни лезии, неправилно функционирање на функцијата на црниот дроб и исклучување на одредени видови компликации.
 • Уринализа
 • Студија за составот на гасови во крвта и нејзиниот индекс на водород, поради што е можно да се открие ацидоза.
 • Се изведува коагулограм, што овозможува да се спроведе студија за индикатори за коагулација на крв.
 • ЕКГ Постапката ви овозможува да ја идентификувате целокупната слика на болеста. Одредена тешкотија при дијагностицирање на оваа болест при ехокардиографија е сличноста на нејзините симптоми со срцев удар. Затоа, многу е важно да се спроведе сеопфатен преглед. На пример, срцев удар е исклучен во отсуство на тропонини во крвта (протеини кои се јавуваат како резултат на смрт на срцевите клетки).
 • Со симптоми на белодробна емболија, треба да се изврши ангиографија на садовите, што ќе ја открие позицијата на згрутчување на крвта. Таквите информации се многу важни за операцијата за отстранување на згрутчување на крвта.
 • Х-зраци овозможува да се идентификува патологијата во акутна форма.
 • Компјутеризирана томографија се користи за да се добијат волуметриски слики на белодробното ткиво и информации за локализацијата на патолошките фокуси. Значаен недостаток на оваа техника е високото оптоварување на зрачењето по тело.
 • Ехокардиографијата ви овозможува да ја оцените контрактилната функција на органот и да откриете хипертрофични промени во миокардот.
 • Методот на радиоизотоп е неопходен за да се утврди акутното пулмонално срце.
 • Карактеристики на третманот

  Пулмонално акутно срце - опис, причини, симптоми (знаци), дијагноза, третман.

  Краток опис

  Акутното пулмонално срце (ОЛС) е клинички синдром на акутна инсуфициенција на десната комора предизвикана од ненадејна пулмонална хипертензија при пулмонална васкуларна опструкција. Класичен пример е ТЕЛА. Акутното белодробно срце се развива за неколку минути, часови или денови.

  Причини

  legochnoe serdce simptomy 1 - Причини за белодробно срце. Третман на срце

  Етиологија • ТЕЛА • Масна, гасна, туморна емболија • Тромбоза на белодробна вена • Валвуларен пневмоторакс, пневмомедијастинум • Белодробен инфаркт • Лобарна или тотална пневмонија • Тежок напад на бронхијална астма, астматичен статус • Пулмонален карцином, централна и периферна хипогликемија, грагла хипогликемија) • Пулмонален артеритис • Ресекција на белите дробови • Масивна пулмонална ателектаза • Повеќе фрактури на ребрата, фрактура на градната коска (пловечки граден кош) • Брза акумулација на течни тегови во плевралната празнина (хемоторакс, ексудативен плеврит, масивна инфузија на течност низ субклавијалниот катетер, погрешно вметната во плеврата празнина).

  Фактори на ризик • Длабок венски тромбофлебитис на долните екстремитети • Постоперативен или постпартален период • Бронхопулмонарна патологија.

  Патогенеза • Акутен развој на пулмонална хипертензија (со масовна пулмонална емболија, десната комора целосно губи или ја намалува способноста да пумпа крв во белодробната циркулација, што резултира со акутна инсуфициенција на десната комора) • Тешка бронхоконстрикција • Развој на белодробно срце, белодробна васкуларна и белодробна - коронарни рефлекси - нагло намалување на крвниот притисок, влошување на коронарниот проток на крв • Акутна респираторна инсуфициенција • Видете исто така белодробна секундарна хипертензија.

  Симптоми (знаци)

  Клинички манифестации - ненадејно влошување на состојбата на пациентот во рок од неколку минути или часови (поретко денови) наспроти позадината на целосна благосостојба или стабилен тек на основната болест. Понекогаш се развива молња брзо.

  • Диспнеа, отежнато дишење, страв од смрт, тешка цијаноза, акроцијаноза.

  • Болка: болка во градите, со белодробна емболија - болна страна поврзана со дишењето (често во комбинација со хемоптиза). Може да се појават остри болки во десниот хипохондриум поради зголемување на црниот дроб со брзиот развој на десно вентрикуларна инсуфициенција.

  • Отекување на цервикалната вена, исто така, поради развој на акутна инсуфициенција на десната комора.

  • Намалување на крвниот притисок до состојба на колапс и тахикардија од 100-160 во минута поради намалување на срцевиот минутен волумен.

  • Аускултација на белите дробови - знаци на патолошки процес што го предизвика ОЛС: ослабување, недостаток на респираторни звуци или дишење на бронхиите, суви и / или влажни рале, бучава од триење на плеврата.

  • Аускултација на срцето - тон нагласување II врз белодробната артерија, зголемен срцев импулс, честопати аритмија (екстрасистола атријална и вентрикуларна, атријална фибрилација), понекогаш систолен шум на инсуфициенција на трикуспидална валвула, галоп ритам.

  • Понекогаш постои несовпаѓање помеѓу сериозноста на состојбата на пациентот и нормалните резултати на удирањата и аускултацијата на белите дробови.

  дијагностика

  Лабораториски податоци • Хипоксија (намалување на pA2) • Хипервентилација (мерено со пад на pA2) • Умерена акутна респираторна алкалоза (ниски pA2 и покачени вредности на pH).

  • Рендгенски преглед на органите на градниот кош •• Знаци на пневмоторакс, течност во плевралната празнина, тотална пневмонија, ателектаза •• Дури и со масивни емболии, радиолошки промени во белите дробови може да отсуствуваат •• Пулмонална ангиографија - утврдување на локацијата на тромб ако е неопходна итна емболектомија.

  Диференцијална дијагноза - акутна инсуфициенција на десната комора со МИ на десната комора.

  третман

  Етиолошки третман; симптоматската е насочена кон корекција на хипоксија и ацидоза, контрола на хиперволемијата и корекција на инсуфициенција на десната комора.

  • Кислородна терапија. Почетните фази на третман на OLS треба да вклучуваат употреба на кислород и подобрување на капацитетот за вентилација на белите дробови на пациентот со корекција на основната белодробна болест. Бидејќи многу пациенти се чувствителни на кислород, потребно е да се избегне неговата употреба во високи концентрации и да се одржи заситеноста на ниво од 90%.

  • Диуреза. Задржувањето на течности е типично и може да се меша со размена на белодробни гасови и да го зголеми белодробниот васкуларен отпор. Подобрувањето на оксигенацијата и ограничувањето на солта е сосема доволно, но честопати е потребно да се препишат диуретици.

  • Крварењето дава краткорочен ефект и може да биде корисно на нивоа на Ht над 55-60%.

  • Срцевите гликозиди не даваат добар ефект во отсуство на лево вентрикуларна инсуфициенција.

  • Вазодилататорите се широко користени, особено во случаи со посредство на уништување на васкуларни лезии или пулмонална фиброза. Сепак, ефикасноста на лековите е доведена во прашање.

  Намалување • ОЛС - акутно белодробно срце.

  ICD-10 • I26.0 Белодробна емболија во врска со акутно белодробно срце

  Зголемувањето на крвниот притисок во белодробната циркулација поврзано со патолошки процеси во белите дробови предизвикува задебелување на миокардот и зголемување на обемот на десниот атриум и десната комора. Ваквата промена во срцевиот мускул се нарекува белодробен синдром на срце или едноставно - „пулмонално срце“. Развојот на синдром на пулмонално срце може да биде акутен, субакутен или хроничен.

  Акутното пулмонално срце се манифестира во случај на нарушена васкуларна проодност (на пример, тромбоемболизам на главното стебло или гранки на пулмоналната артерија) или болести на бронхиите и белите дробови (опструктивен бронхитис. Пневмонија). Патолошки нарушувања се откриваат во рок од неколку часа.

  Субакутно пулмонално срце се карактеризира со зголемување на патолошката состојба на миокардот во одреден временски период (недели или месеци). Причините за нејзиното појавување се микроемболизам на пулмоналните артериоли, пулмонален васкулитис, пулмонална хипертензија, фибротични промени во идовите на белодробните артерии, метастаза на медијастинумот како резултат на неоплазми на хранопроводот, желудникот и другите органи, комплицирана бронхијална астма.

  Патолошките процеси во хроничното белодробно срце се зголемуваат во периодот од една година до неколку години. Причините за развој на хронично белодробно срце се нарушувања на крвните садови (артеритис, емболија), болести на бронхиите и белите дробови (опструктивен бронхитис, бронхијална астма. Пулмонален емфизем, делумно или целосно отстранување на едно белодробно крило, фиброцистични формации во белодробното ткиво), заразни болести (туберкулоза), патолошки деформации и повреди на градниот кош, болести од невромускулна природа (апнеја, полиомиелитис), адхезии во плевралната празнина, дебелина.

  Карактеристични симптоми на белодробно срце:

  • напад на остра болка во градите;
  • зголемување на отежнато дишење;
  • цијаноза (сини усни, нокти, кожа на лице);
  • можно отекување на цервикалните вени;
  • зголемен ритам на срцето (над 100 отчукувања во минута);
  • тахикардија (срцеви палпитации);
  • болка во срцето;
  • замор;
  • оток на долните екстремитети.

  При преглед на пациент, се откриваат следниве:

  • зголемување на волуметриските димензии на срцето (особено десно),
  • проширување на границата на срцето десно од градната коска,
  • срцеви шумови
  • зголемен црн дроб.

  При дијагностицирање на болест, мора да се земе предвид историјата на бронхопулмонарни заболувања.

  Третманот со белодробно срце зависи од сериозноста и брзината на процесот. Во акутната форма на белодробното срце, се спроведуваат мерки за реанимација за борба против болката, враќање на васкуларната проодност; извршете вдишување со кислород или вештачка вентилација на белите дробови.

  Во хроничен белодробен срцев синдром, покрај мерките за подобрување или обновување на снабдувањето со крв во срцето и мозокот, се спроведува терапија со лекови на болести кои предизвикуваат развој на синдром на пулмонално срце:

  • За инфекции на респираторниот систем, се спроведува антимикробна терапија,
  • Во опструктивни процеси во бронхиите, се пропишуваат бронходилататори,
  • За да се намали пулмоналната хипертензија, земаат антагонисти на калциум, кои имаат вазодилататорен ефект како резултат на релаксација на мазните мускули на wallsидовите на крвните садови и бронхиите,
  • Со тенденција за тромбоемболизам на садовите на белите дробови, се користат разредувачи на крв (антитромбоцитни агенси, фибринолитици),
  • За да се подобри васкуларната проодност, се користат вазодилататори,
  • За да се подобри и поддржи функционирањето на срцевиот мускул, се земаат срцеви гликозиди,
  • За да се намали притисокот, се земаат диуретични хербални или синтетички лекови, како и лекови кои го нормализираат крвниот притисок,
  • Вршете редовни вдишувања на кислород,
  • Доделете респираторна гимнастика, масажа на градите за да се елиминира метежот во бронхопулмоналните структури.

  Доколку се открие синдром на пулмонално срце, потребно е да се спроведе третман навремено и правилно, бидејќи пулмоналното срце може да предизвика срцева слабост и смрт.

  Веб-страницата обезбедува информации за позадина. Соодветна дијагноза и третман на болеста е можно под надзор на совесен лекар.

  In cardiology, пулмонално срце е комплекс на симптоми што се јавуваат кога крвниот притисок се зголемува во пулмоналната циркулација. Овој проблем обично се наоѓа кај разни белодробни заболувања, но може да биде предизвикан од други причини. Главниот проблем е проширување на десното срце (преткомора и комора), што е карактеристичен знак на оваа патологија.

  Преваленцата на ова срцево заболување во светот е многу тешко да се процени. Повеќето истражувачи се согласуваат дека овој проблем е повеќе или помалку присутен кај 5-10% од сите пациенти со болести на респираторниот и кардиоваскуларниот систем. Според други извори, тоа е трето најчесто (по коронарна срцева болест и артериска хипертензија) срцеви заболувања.

  Тешко е да се даде точна проценка на ситуацијата, бидејќи кај многу пациенти со посебен преглед може да се најдат знаци на проширување на десната комора, но клиничките симптоми не се забележуваат секогаш. Се верува дека болеста почесто ги погодува мажите и е генерално нетипична за млади пациенти. Повеќето луѓе доаѓаат со карактеристични поплаки и симптоми по 40-50 години, но има и случаи кај млади луѓе.

  Хронично белодробно срце

  Концептот на „хронично пулмонално срце“ комбинира голем број состојби во кои се формираат пулмонална артериска хипертензија и десно вентрикуларна инсуфициенција во текот на неколку години. Оваа состојба значително го влошува текот на многу хронични бронхопулмонални и cardiological патологии и може да го доведе пациентот до попреченост и смрт.

  Хроничното белодробно срце се формира со долгогодишно заболување од бронхиектатично заболување, како и со некои други болести на респираторниот систем.

  Во зависност од причините за развојот на белодробното срце, се разликуваат три форми на оваа патолошка состојба:

  • бронхопулмонална;
  • торакодијафрагмална;
  • васкуларни.

  Cardiolогистите и пулмолозите разликуваат три групи на патолошки состојби и болести кои можат да доведат до развој на хронично белодробно срце:

  • Група I: лезии на бронхопулмонален апарат (хроничен бронхитис, пневмокониоза, бронхиектазија, белодробна фиброза во белодробна туберкулоза, хипоксемија на голема надморска височина, саркоидоза, бронхијална астма, дерматомиозитис, системски лупус еритематозус, цистична фиброза, алвеолаза, алвеолиза)
  • II група: болести придружени со патолошко нарушување на подвижноста на градниот кош (кифосколиоза, исцрпеност, торакопластика, синдром на Пиквик, дебелина, плеврална фиброза, анкилозен спондилитис, невромускулни заболувања итн.);
  • Група III: болести што доведуваат до секундарно оштетување на белодробните садови (емболија против екстрапулмонална тромбоза, пулмонална хипертензија, васкулитис, аневризма на пулмонална васкуларна компресија, шистозомијаза, белодробна тромбоза, тумори на медијастинумот, периартитеритис нодоза).

  За време на оваа патолошка состојба, се разликуваат три фази. Ние ги наведуваме:

  • претклинички: може да се открие само по инструментална дијагностичка студија, се манифестира со знаци на минлива артериска хипертензија и симптоми на преоптоварување на десната комора;
  • компензирана: придружена со хипертрофија на десната комора и постојана пулмонална хипертензија, пациентот обично е вознемирен од симптомите на основната болест, не се забележуваат знаци на срцева слабост;
  • декомпензирана: пациентот има знаци на слабост на десната комора. 65df2ba0ded9385934fe3d35b928809c - Причини за пулмонално срце Treatment Третман на срце

  Според статистичките податоци на СЗО, најчесто хроничното белодробно срце е предизвикано од такви болести:

  • хронични заразни болести на бронхијалното дрво;
  • бронхијална астма (фаза II-III);
  • пневмокониоза;
  • емфизем на белите дробови;
  • оштетување на ткивото на белите дробови од паразити;
  • тромбоемболична болест;
  • деформитети на градите.

  Во 80% од случаите, пулмоналната хипертензија предизвикана од болести на респираторниот систем доведува до формирање на пулмонално срце.

  Со торакодијафрагмална и бронхопулмонална форма на оваа патологија, васкуларниот лумен е контаминиран со сврзно ткиво и микротромби, компресија на пулмоналните артерии и вени во области на тумор или воспалителни процеси.

  Васкуларните форми на белодробното срце се придружени со нарушен проток на крв, предизвикан од затнување на белодробните садови со емболија и воспалителна или туморна инфилтрација на васкуларните wallsидови.

  Ваквите структурни промени во артериите и вените на белодробната циркулација доведуваат до значително преоптоварување на десното срце и се придружени со зголемување на големината на мускулната мембрана на крвните садови и миокардот на десната комора. Во фаза на декомпензација, пациентот почнува да се појавува дистрофични и некротични процеси во миокардот.

  симптомите

  Еден од првите симптоми на ХЛЦ е отежнато дишење при физички напор, како и во склона положба.

  Во фазата на компензација, хроничното белодробно срце е придружено со тешки симптоми на основната болест и првите знаци на хиперфункција и хипертрофија на десното срце.

  Во фаза на декомпензација на белодробното срце кај пациенти, се појавуваат такви поплаки:

  • отежнато дишење, влошена од физички напор, вдишување на ладен воздух и обиди за лежење;
  • цијаноза;
  • болки во регионот на срцето кои се јавуваат во позадина на физичка активност и не се запираат со земање на нитроглицерин;
  • нагло намалување на толеранцијата кон физичката активност;
  • тежина во нозете;
  • оток на нозете, полошо навечер;
  • отекување на цервикалните вени.

  Со прогресијата на хроничното белодробно срце, пациентот развива фаза на декомпензација и се појавуваат абдоминални нарушувања:

  • силна болка во стомакот и во десниот хипохондриум;
  • гасови;
  • гадење;
  • повраќање;
  • формирање на асцит;
  • намалување на количината на урина.

  Кога слушате, се одредуваат удари и палпација на срцето:

  • глувост на тоновите;
  • хипертрофија на десната комора;
  • дилатација на десната комора;
  • силна пулсација лево од градната коска и во епигастрична област;
  • акцент II тон во пулмоналната артерија;
  • дијастолен шум по II тон;
  • патолошки III тон;
  • IV тон на десната комора.

  Во тешка респираторна инсуфициенција, пациентот може да доживее разни нарушувања на мозокот, што може да се манифестира со зголемена нервна ексцитабилност (психо-емоционална возбуда до агресивност или психоза) или депресија, нарушувања на спиењето, летаргија, вртоглавица и интензивни главоболки. Во некои случаи, овие прекршувања може да резултираат со епизоди на напади и несвестица.

  Тешките форми на декомпензирано белодробно срце можат да продолжат според варијантата на колаптоид:

  • тахикардија;
  • вртоглавица;
  • нагло намалување на крвниот притисок;
  • ладна пот.

  дијагностика

  Пациенти со сомневање за хронично белодробно срце треба да се консултираат со пулмолог и cardiolогист и се подложени на следниве видови лабораториска и инструментална дијагностика:

  • клинички тест на крвта;
  • ЕКГ;
  • радиографија;
  • Кардиографија на ЕХО;
  • пулмонална ангиографија;
  • катетеризација на десното срце;
  • спирографија;
  • спирометрија;
  • тестови за дифузен капацитет на белите дробови;
  • пневмотахиграфија и сл.

  третман

  Главните цели во третманот на пациенти со хронична белодробна срцева болест се насочени кон елиминирање на инсуфициенција на десната комора и пулмонална хипертензија. Исто така, има активен ефект врз основната болест на бронхопулмоналниот систем, што повлекува развој на оваа патологија.

  За корекција на пулмонална артериска хипоксемија се користат:

  • бронходилататори (Беротек, Вентолин, Серевент, Теопек);
  • вдишување на кислород;
  • антибиотици.

  Овие третмани помагаат во намалување на хиперкапнија, ацидоза, артериска хипоксемија и намалување на крвниот притисок.

  • антагонисти на калиум (Дилтиазем, Нифедипин, Лаципил, Ломир);
  • АКЕ инхибитори (каптоприл, кинаприл, еналаприл, раимприл);
  • нитрати (изосорбид динитрат, изосорбид-5-мононитрат, монолонг, оликард);
  • алфа1-блокатори (Ревокарин, Далфаз, Фокусин, Саксон, Корнам).

  Употребата на овие лекови против позадината на корекција на пулмонална артериска хипоксемија се спроведува под постојан мониторинг на функционалната состојба на белите дробови, крвниот притисок, пулсот и пулмоналните артерии.

  Исто така, комплекс на терапија за хронично белодробно срце може да вклучува лекови за корекција на тромбоцитната агрегација и хеморагични нарушувања:

  • хепарини со мала молекуларна тежина (Фраксипарин, Аксапаин);
  • периферни вазодилататори (васонит, трентал, пентоксифилин-акр).

  Со декомпензирана хронична белодробна срцева слабост и десна комора, на пациентот може да се препорача да зема срцеви гликозиди (Строфантин К, Дигоксин, Коргликон), диуретици за штетни јазли и калиум (Торасемид, Ласикс, Пиретанид, Спиронолактон, Алдактон, Амилорид).

  Дури и во минатиот век, стана познато дека со емфизем, срцето може да биде вклучено во патолошкиот процес (СП Боткин, Р. Ланенец). Различни изрази се користат за да се означи соодветната патолошка состојба: емфизематозно срце, пулмонално срце, белодробно срцево заболување, кардиопулмонален синдром или инсуфициенција, пулмонална хипертензија.

  Најчеста е анатомската дефиниција, формулирана од експертскиот комитет на СЗО во 1961 година, хронично белодробно срце - хипертрофија на десната комора, развивајќи се како резултат на болести кои првенствено ја нарушуваат функцијата и (или) белодробната структура, освен кога се работи за овие нарушувања резултат на болести, главно кои влијаат на левата половина на срцето или вродени срцеви заболувања.

  Во следните години, оваа дефиниција беше изменета и дополнета. Една од дефинициите вели: под синдром на хронично пулмонално срце се подразбира хипертрофија или инсуфициенција на десната комора на срцето, придружена со пулмонална хипертензија и произлезена како резултат на примарна болест на белите дробови, крвните садови на белите дробови или нарушувања на размената на дишните гасови . Вродени и стекнати срцеви мани и слабост на левата комора не влегуваат во белодробното срце.

  Со голем број на болести, се јавува акутно или субакутно преоптоварување на десната комора со нејзино проширување, додека хипертрофијата на миокардот нема време да се развие. Овој синдром се нарекува акутно или субакутно пулмонално срце.

  Затоа, концептот на белодробно срце вклучува хипертрофија, експанзија, инсуфициенција на десната комора на срцето, пулмонална хипертензија. Сепак, сите овие синдроми не се јавуваат синхроно; тие се одделени во време за одреден период, чие времетраење може да биде многу години. Значи, од појавата на првите манифестации на пулмонална хипертензија до развој на циркулаторна инсуфициенција, но за десен вентрикуларен тип, може да поминат десетици години.

  Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic