Отворен овален прозорец во срцето на новороденче

Отворениот овален прозорец кај бебето треба да се затвори како што расте (вентилот расте до овална јама). Ова може да се случи веднаш или по година, две, неколку години.

Ова се должи на фактот дека како што расте детето, неговото срце расте, додека вентилот ја задржува претходната големина. Овалниот прозорец не се затвора цврсто, иако треба. Така, крвта се движи помеѓу преткоморите, полнејќи ги.

Друга причина се болести кои го зголемуваат притисокот во десниот атриум. Како резултат, прозорецот се отвора малку и дозволува крвта слободно да циркулира. Таквите болести вклучуваат хронични белодробни заболувања, болести на вени и многу повеќе.

Физиолошки, главниот човечки орган има преграда што го дели на преткоморите. Во центарот на ткивото на септумот има овална депресија. Под овој вдлабнатина се наоѓа најмалиот отворен премин со вентил кој се отвора кон левиот атриум. Дијаметарот на оваа отворена дупка е малку поголем од 2 мм.

otkrytoe ovalnoe okno v serdce u rebenka 2 - Отворен овален прозорец во срцето на новороденче

Кога бебето се развива во матката, циркулацијата на крвта функционира без да влијае на белите дробови. Но, како што знаете, фетусот дише. Тоа е оваа отворена дупка, наречена прозорец, дизајнирана да комуницира и со преткоморите. Преку него, венската крв (кај возрасните поминува низ пулмоналните артерии) може слободно да учествува во циркулацијата на крвта, притоа заобиколувајќи ги белите дробови.

Кардиоваскуларниот систем кај новороденчето е сè уште многу слаб, а неговите витални функции му наметнуваат големи оптоварувања. На пример, кога новороденче плаче, кашла, грче, се зголемува крвниот притисок во десната страна на срцето (десен атриум). Телото, со цел да се намали овој притисок, прибегнува кон отворање на овален прозорец кај новороденчето. Кога тоа ќе се случи, може да забележите синкава боја околу устата на бебето.

Веднаш треба да се забележи дека кај многу новороденчиња, процесот на затегнување на вентилот трае една година, па дури и две.

Атријален лумен кој не се затвори: механизам на појава, нормални и патолошки значајни големини

Отворен овален прозорец (во натамошниот текст - ДОО) во срцето на децата е претставен со микро-дупка што обезбедува врска помеѓу двете преткомори (десно и лево). Заоблен прозорец се појавува во главниот циркулаторен орган во перинаталниот период. Оваа дупка е неопходна за време на ембриогенезата за премин на крв од шуплива вена низ срцевите комори, заобиколувајќи го сè уште не функционирачкиот белодробен пат.

За време на раѓањето, белите дробови на бебето се исправуваат уште од првиот здив и започнува полноправната работа не само на респираторниот, туку и на кардиоваскуларниот систем.

Важноста на оваа анастомоза кај новороденче исчезнува, и се намалува во големина, а потоа се надминува целосно. Времето на неговото затворање кај секое одделно дете е строго индивидуално. Тие можат да варираат од 2 недели до 5 години. Растот на прозорците кај дете кое неодамна достигнало петгодишна возраст исто така се смета за нормално. Кај ⅓ мали пациенти со гореспоменатиот феномен, овалниот прозорец може да не биде затворен.

Важно е да се знае: отворен овален прозорец не е срцева мана. Функционално активен атријален прозорец станува патолошка состојба само во следниве случаи.

 1. Нерамномерен раст на самиот орган и вентилот што го покрива луменот, кога вториот значително заостанува и нема можност целосно да ја затвори пораката. Во овој случај, постои активен бајпас на протокот на крв и, како резултат, зголемување на режимот на работа на срцевиот апарат, што доведува до откажување на циркулаторниот систем.
 2. Развој на болести и физиолошки ситуации кои го зголемуваат крвниот товар на една од преткоморите (десно). Овие вклучуваат:
 • патологија на венската мрежа на нозете;
 • патологија на бронхопулмоналниот систем со хроничност;
 • комбинирани патологии на кардиоваскуларниот систем;
 • состојба на бременост и физиолошки раѓање.

Големината на јазот во theидот на преткоморите кај дете под 2 години може да биде различна. Се смета дека границите на старосната норма се големини кои паѓаат во опсег од 2-5 мм. Просечно може да се смета за вредност од 4,5 mm. Сепак, имаше случаи кога пораката го надмина дијаметарот од 19 mm, што е веќе значително отстапување од нормата.

Причини за затворање на овалниот прозорец на срцето

Дупката во срцевиот септум е претежно наследна. Понекогаш врз појавата на аномалија влијаат факторите кои влијаат на мајката што го носи детето:

 • употреба на дрога или алкохол;
 • пушење;
 • употреба на лекови контраиндицирани за време на бременоста;
 • останете во стресни ситуации;
 • слабо подготвена диета;
 • неповолни услови во животната средина.

Наведените причини можат да ја предизвикаат не само оваа аномалија, туку и многу други дефекти. Според статистичките податоци, најверојатни се шансите за деца родени предвреме или доцнење во развојот.

Отворен прозорец во срцето на новороденче е абнормалност и може да се појави поради:

 • предвременост на бебето;
 • дисплазија на сврзното ткиво;
 • вродени срцеви мани;
 • неповолно влијание врз животната средина.

Покрај тоа, однесувањето на мајката за време на бременоста, исто така, влијае на појава на таков проблем кај бебето:

 • употреба на лекови и алкохол;
 • пушење;
 • труење со лекови;
 • чест стрес;
 • лоша исхрана

На прво место во структурата на причините за морбидитет е генетската предиспозиција, особено од мајчината страна. Исто така, факторите кои имаат негативно влијание врз фетусот за време на периодот на бременост може да се забележат како неповолни услови во животната средина, недоволна исхрана на бремената жена, стрес, употреба на токсични материи (алкохол, лекови, никотин и лекови забранети за употреба од бремени жени).

Постојат повеќе од една теорија и претпоставка за овој резултат. Но, засега нема сигурни. Во случај вентилот да не расте заедно со обемот на овалниот прозорец, тие зборуваат за карактеристиките на телото. Ова го потврдува бројот на случајни наоди за време на ехокардиографијата.

Се случува вентилот првично да е мал и да не може целосно да го затвори прозорецот. Причината за оваа неразвиеност може да биде кој било фактор што влијае на формирањето на феталните органи:

 • мајка пуши и пие
 • работа со штетни и токсични материи
 • екологија, стрес.

Затоа, отворен овален прозорец кај децата често се комбинира со предвременост, незрелост и други патологии на интраутериниот развој.

Како што веќе рековме, клиниката со оваа патологија е отсутна, а самата аномалија се открива по случаен избор. Компликации и последици обично не се случуваат.

Комбинација на отворен овален прозорец со други болести. Симптомите се појавуваат со хемодинамички нарушувања (правилен проток на крв низ коморите на срцето). Ова се случува кога има комбинирани срцеви мани, на пример:

 • отворен артериски канал;
 • дефекти на митралните или трикуспидните валвули.

Срцевите комори се преоптоварени, интератријалниот септум се протега и вентилот не може да ги извршува своите функции. Се појавува бајпас со десен бајпас.

Современата наука отиде толку далеку што може да дијагностицира мали аномалии во рана фаза. Раѓањето на детето е прекрасен настан во животот на секоја жена. Но, многу често „новокованите“ мајки, откако слушнале дијагноза на отворен овален прозорец кај новороденче, во паника немаат поим што да прават? Ајде да се обидеме да откриеме каква е оваа аномалија, од каде потекнува и дали е опасна?

Лекарите тешко можат недвосмислено да одговорат на прашањето што предизвикува развој на таква аномалија.

Изнесени се две главни теории:

 1. Физиолошката карактеристика на човечкото тело, ако вентилот не прерасне во текот на животот, без истовремени болести.
 2. Ако вентилот е мал (недоволно развиен) и не го покрива целосно овалниот прозорец, тогаш прекршувањата се случиле уште во матката. Тие можат да бидат предизвикани од внатрешни и надворешни фактори.

Внатрешни причини за аномалија:

 • срцева болест;
 • наследност на геномот;
 • дијабетес кај мајката;
 • предвремено раѓање (предвремено раѓање), зошто се случи ова, прочитајте „Закана од предвремено породување“;
 • мајката претрпела заразна болест или тешко труење за време на бременоста; Што да направите ако бремена жена е отруена, написот „Труење за време на бременоста. Помош на идната мајка. „

Надворешни фактори кои го зголемуваат ризикот од неразвиеност на вентилите:

 • пиење алкохол за време на бременоста;
 • пушење;
 • земање препарати кои содржат инсулин, литиум, фенобарбитал.

Со цел да се избегне развој на патологии и да се провери дали фетусот се развива нормално, бремената жена треба да помине посебен преглед. За ваквиот преглед е напишано во написите „Првиот скрининг за време на бременоста, што е тоа и зошто е потребен“ и „Вториот скрининг за време на бременоста“.

Точните етиолошки фактори кои придонесуваат за навремено затворање на овалниот прозорец не се целосно познати. Сепак, лекарите забележуваат поголем процент на откривање на таква аномалија, ако имало можни причини:

 1. Од страна на мајката:
 2. наследна природа на мала аномалија;
 3. тешка бременост (гестоза, чести инфекции, загрозен прекин);
 4. злоупотреба на алкохол;
 5. пушење тутун;
 6. дифузни болести на сврзното ткиво;
 7. зрачење и изложеност на зрачење;
 8. хронични болести кои го влошуваат текот на бременоста (дијабетес мелитус).
 9. Од фетусот:
 10. предвременост;
 11. индивидуални анатомски карактеристики - вентилот на овалната дупка е мал;
 12. вродени малформации и деформитети;
 13. хронична хипоксија;
 14. патологија на белите дробови, вклучувајќи пневмонија на новороденчето.

Така, формирањето на отворен прозорец се случува на два начина:

 1. Неконзистентност на малата големина на вентилот до поголемиот дијаметар на дупката кога тој „треснува“.
 2. Недоволен притисок во садовите на пулмоналната циркулација и левиот атриум, што е придружено со недостаток на затворање на вентилот.

Ако ДОО е формирана на 1 начин, тогаш толку мала аномалија опстојува многу години, сè до староста. Во 2 случаи, спонтано затворање се јавува во детството.

клиничка слика

За многу години, овалниот прозорец во срцето може да биде асимптоматски. Аномалија кај новороденче и постари деца може да се посомнева во следниве знаци:

 • слаб рефлекс на цицање;
 • мали добивки во телесната тежина;
 • обилна регургитација;
 • синкав назолабијален триаголник за време на плачење, напрегање, кашлање, движења на дебелото црево;
 • одредено заостанување во физичкиот развој;
 • чести респираторни инфекции;
 • замор;
 • отежнато дишење за време на физичкото образование на училиште;
 • намалена толеранција на оптоварување.

Во бременоста, функционалното отворено овално отворање е придружено со:

 • чести промени во крвниот притисок;
 • палпитации;
 • прекини во работата на срцето;
 • отежнато дишење со минимално оптоварување;
 • повторувачки АРИ.

Кај возрасен, нема поплаки без придружни болести. Симптомите се забележуваат со сериозен физички и емоционален стрес.

Во такви случаи, пациентот со функционален овален прозорец е загрижен за:

 • долгорочна минување на диспнеа во мирување;
 • палпитација;
 • непријатност зад градната коска;
 • пирсинг болка во срцето;
 • зголемен крвен притисок;
 • цијаноза на усните.

Пациентот обично не обрнува внимание на овие симптоми поради фактот што тие брзо поминуваат. Во такви случаи, ДОО често е дијагностички наод за други болести.

Причината за развој на отворен овален прозорец

Во процесот на развој на фетусот, често се забележуваат некои „несовршености“ на ембриогенезата. Ваквите отстапувања се нарекуваат мали аномалии (МАРС).

Тие не се сметаат за вродени малформации. Една од широко дијагностицираните опции е овалниот отворен прозорец (ДОО).

Како да откриете дека детето има отворен овален прозорец?

Откако дијагностичките методи во форма на ултразвучни студии станаа достапни за општа употреба, во медицината се појавија интересни откритија. Имено: разни мали аномалии кои претходно не биле дијагностицирани, па дури и не биле осомничени за нив. Едно од овие откритија е отворен овален прозорец.

 • Ова може да се манифестира со чести заболувања на белите дробови и бронхиите.
 • За време на товарот (плачење, кашлање, физички напор, напади на астма), областа на назолабијалниот триаголник станува цијанотична, усните стануваат сини.
 • Детето донекаде заостанува во физичкиот развој и растот. Физичкото образование предизвикува замор и несоодветен напор на диспнеа.
 • Се појавува спонтана, необјаснива несвестица. Ова е особено точно за млади луѓе со болести на вените на долните екстремитети.

Посебен преглед за откривање на мала абнормалност во срцето не е пропишан, исклучок ако мајката има таква патологија. Во други случаи, проблемот станува познат, сосема случајно на следното или вонредното испитување.

Симптоми кои можат да укажуваат на присуство на абнормалност може да бидат:

 • кај мали деца, при кашлање, плачење, обид, се појавува сино околу устата. Во мирна состојба, таа поминува;
 • постојат звуци (од надворешна природа) во срцето на детето;
 • постарите деца имаат брз замор со мал физички напор, несвестица без причина, вртоглавица;
 • често снимен тенденција за настинка.

РЎРёРјРїС‚РѕРјС ‹Сѓ РІР · СЂРѕСЃР» С ‹С

 • Со возраста, студијата открива знаци на пулмонална хипертензија, преоптоварување на десното срце.
 • Ова, пак, доведува до промени во ЕКГ: нарушена спроводливост долж десната нога на Неговиот пакет, знаци на зголемување на десното срце.
 • Отворен овален прозорец кај возрасно лице, според статистичките податоци, ја зголемува инциденцата на мигрена.
 • Податоците за можниот развој на мозочен удар или срцев удар се појавија одамна. Случајот кога тромб, парче тумор или туѓо тело продира од венскиот систем во артерискиот систем и го заглавува садот таму, се нарекува парадоксална емболија. Навлегување во садовите на срцето, тоа предизвикува инфаркт на миокардот. Во садовите на бубрегот - срцев удар на бубрегот. Во садовите на мозокот - исхемичен мозочен удар или минлив исхемичен напад.
 • Исто така, возрасните може да доживеат парадоксален синдром како што се платипнеа-ортодексија. Едно лице има отежнато дишење кога се крева од креветот, и исчезнува кога повторно зазема лежечка положба.

симптомите

 • Перитонеалниот регион или назолабијалниот триаголник добиваат синкава нијанса или остро стануваат бледи кога бебето турка, вреска, плаче, кашла, се бања.
 • Честа манифестација на симптоми на настинка и болести на бронхиите.
 • Детето практично не добива тежина.
 • Кај постарите деца, проблемот исто така се манифестира во форма на отежнато дишење и забрзан пулс за време на дури и мал физички напор.

Обично, клиничките манифестации на изолиран овален прозорец кај бебињата (без присуство на вродени срцеви мани) се прилично ретки. Можете да се сомневате во оваа структурна аномалија кај новороденче врз основа на следниве поплаки: палпитации, отежнато дишење и цијаноза (сива или сина боја) на назолабијалниот триаголник за време на плачење и хранење.

За време на период на интензивен раст, како и хормонални промени во телото (адолесценција, бременост), товарот на кардиоваскуларниот систем како целина се зголемува, што може да предизвика замор, слабост и чувства на прекини во работата на срцето, особено за време на физички напор или спорт.

Во ситуации кога овалниот прозорец не прераснува дури и по пет години, најверојатно, тој ќе ја придружува личноста во текот на целиот живот, што, сепак, не влијае на неговиот секојдневен живот и работа. Но, на постара возраст (по четириесет до педесет години), кога едно лице може да развие болести како што се артериска хипертензија и коронарна срцева болест, овалниот прозорец може да го комплицира периодот на опоравување по миокарден инфаркт и текот на хронична срцева слабост.

Честопати дефектот нема очигледни клинички симптоми, а едно лице случајно со изненадување учи дека се јавува проблем за време на рутински преглед. Но, понекогаш следниве симптоми може да се лизгаат:

 • сината боја на таканаречениот назолабијален триаголник, кој се појавува при кашлање, силни движења на дебелото црево или кога бебето плаче долго време; во нормална состојба, сините тонови исчезнуваат;
 • детето често има студена респираторна болест;
 • се слушаат звуци за време на аускултација на белите дробови и срцето;
 • палпитации, отежнато дишење;
 • бебето слабо добива тежина, не е задоволно со апетит;
 • кај постари деца, болеста може да се манифестира во брз замор за време на физички тренинг, дополнителен стрес; честа вртоглавица е карактеристична до губење на свеста.

Дијагноза на болеста

Со рутински преглед, не е реално да се открие дупка во срцевиот септум. Родителите можат, заради превенција, да го испитаат детето или да се сомневаат во абнормалност на сината кожа (дифузна цијаноза) додека се уште е во болница. Сличен знак не секогаш се јавува и често е последица на други патолошки процеси. За точна дијагноза, ќе треба да подлежите на преглед:

 • Ултразвук (ултразвук) на срцевиот мускул, исто така наречен ехокардиографија, се изведува заедно со доплерографија. Суштината на овој дијагностички метод е да се утврди насоката на движење и количината на крв туркана во дупката на преградата и да се идентификуваат другите аномалии. Резултатите ќе му помогнат на лекарот да ја знае сериозноста и текот на патолошкиот процес.
 • Ехокардиографија од контрастен тип се користи за поефикасно наоѓање на дефекти и дупки во преградата. На пациентот ќе му биде дадена инјекција на солен раствор, која беше потресена однапред. Ако има прозорец во срцето, везикулите ќе навлезат во него, минувајќи од еден до друг атриум.
 • Трансезофагеална ехокардиографија се користи исклучително ретко како ултразвучно скенирање на срцето. И покрај непријатноста на постапката, таа може да ја утврди точната локација и големината на прозорецот во преградата, а исто така да види присуство на компликации (миокардитис, згрутчување на крвта, аневризми и други).
 • Х-зраци на градниот кош се користи за утврдување на големината на срцето и дебелината на неговите садови, како и за идентификување на застојаните процеси. Во присуство на аномалии на септумот, волуменот на органот е малку зголемен, а во белите дробови се забележува стаза на крв.
 • Електрокардиографија (ЕКГ) ви овозможува да дознаете за повредите во работата и структурата на срцето, кои се карактеристични за прозорецот во преградата, на пример, аритмија или хипертрофија на левата комора. Самата аномалија не може да се открие со таков хардверски метод.

Бидејќи се развиваат компликации предизвикани од дупка во преградата, може да бидат потребни други дијагностички методи. Најрелевантна срцева катетеризација, магнетна резонанца и компјутерска томографија и ултразвучен преглед на бубрезите.

Сомнеж за присуство на отворен овален прозорец во срцето на новороденче може да се појави веќе за време на аускултација на тонови од систолен шум со различен интензитет.

Потврдете ја претпоставката користејќи дијагностички методи како што се:

Инвазивна и агресивна дијагностика се користи само ако има потреба од хируршка интервенција.

Дијагнозата се базира на аускултација (слушање) на градите за време на прегледот на детето (се слушаат систолни шум), како и врз основа на инструментални методи на истражување.

Главниот метод за откривање на овален прозорец е снимање со помош на ехокардиографија (ултразвук на срцето). Ултразвукот на срцето мора да се изврши за сите деца на возраст од 1 месец во согласност со новите медицински дијагностички стандарди во педијатријата.

Ако овалниот прозорец ги придружува вродените срцеви маани, тогаш, доколку е потребно, лекарот пропишува транссезофагеална ехокардиографија, ангиографска студија (воведување на радиоаспарна супстанција во шуплината на срцето преку садовите), извршена во специјализирана кардиохируршка болница.

Обично надворешен преглед на пациентот не носи никакви податоци за вродена аномалија. Понекогаш може да се посомнева во овална отворен прозорец во срцето на детето кога се појавува дифузна цијаноза на целата кожа. Но, овој симптом треба да се разликува со другите патологии.

Најчесто, отворен прозорец помеѓу преткоморите се наоѓа за време на ултразвучно скенирање на срцето. Подобро е да се спроведе ехокардиографија со доплер. Но, со мали димензии на прозорците, овие техники нема да можат да ја одредат аномалијата.

Затоа, „златниот стандард“ за откривање на ДОО е транссезофагеална ехокардиографија. Ви овозможува да го видите самиот прозорец, затворајќи го својот прозорец, да го оцените обемот на крвна шантер и, исто така, да спроведете диференцијална дијагностика со дефект на атријалниот септум - вистински дефект на срцето.

Како инвазивен метод, ангиокардиографијата е исто така многу информативна. Последните два методи се користат само во специјализирани cardiolклиники за оги.

Сеопфатен преглед е неопходен кога ќе се забележат горенаведените симптоми и треба да се разјасни дијагнозата. Најинформативниот се смета за ултразвучен преглед на срцето.

За време на ултразвукот, вентилот е видлив во левиот атриум, кој се наоѓа во овалната јама. Големините на дупките се движат од 2 до 5 mm, theидовите на интертраријалниот септум се разредуваат (ова е разликата од дефектот на септумот во кој вентилот не е видлив, а wallsидовите се подебели од вообичаеното).

Ехокардиографијата ви овозможува да процените колку крв се движи во погрешна насока, колкаво е дополнителното оптоварување на срцето и дали има дополнителни патологии (во многу случаи, покрај отворениот овален прозорец, откриени се и бројни истовремени срцеви аномалии , што го комплицира третманот).

Во некои случаи, тие можат да понудат да поминат низ ехокардиографија преку хранопроводот или со контраст на меурчиња. Во вториот случај, разнишаниот солен раствор се прима преку специјални катетри вметнати во улнарната вена. Ако везикулите веднаш паднат од десниот атриум лево, тогаш овалниот прозорец е отворен.

Со помош на рентген на градите се проценуваат границите на срцето и дебелината на големите садови.

Отворен овален прозорец кај новороденче: норма или патологија? Што е тоа? Причини и третман

Ако се открие отстапување од нормата во форма на отворен овален прозорец кај дете, лекарот го одредува методот на третман земајќи ги предвид симптомите што се манифестираат.

Ако нема прекршувања како такви, лекарот дава совети за тековниот режим на денот, физичката активност и исхраната. Ако постои аномалија, но симптомите се целосно отсутни, на бебето му се препишува третман со санаториум.

Исто така, се препорачува да се калите и да се вклучите во физикална терапија. Во овој случај, лекарот не препишува никакви лекови.

Ако манифестацијата на симптоми е незначителна, на децата им се препорачува да пијат витамини и лекови за обновување (на пример, Панангин, Убикинон и други). Покрај тоа, родителите треба да ја ограничат физичката активност на бебето и да ја зголемат фреквенцијата на процедурите што го зајакнуваат телото.

Со изразени симптоми, закана од згрутчување на крвта и испуштање крв помеѓу преткоморите, задолжителна мерка е да се остане под надзор на cardiolогист или кардиохирург. Може да се земат и антитромбоцитни агенси и антикоагуланси.

Покрај тоа, се користи ендоваскуларен третман. Со цел да се спречи ендокардитис, се препорачува да се земе курс на земање антибиотици. По извршувањето на сите горенаведени активности, детето продолжува да живее целосно, без никакви ограничувања.

Во отсуство на значителни симптоми и поплаки од циркулаторниот и респираторниот тракт, детето нема потреба да третира отворен овален прозорец.

Редовна посета на педијатар и cardiolогист, како и следење на динамиката со ултразвук, треба да биде задолжително.

Во случај кога некое лице е предиспонирано за тромбоза, потребно е да се препишат лекови кои имаат антикоагулантно дејство (WARFARIN). Кога ги користите, треба да се спроведува редовно следење на коагулограмот, INR. Доколку е потребно, можно е да се препишат фармацевтски препарати кои стимулираат зајакнување на миокардните структури (ЕЛКАР, ПАНАНГИН, итн.)

Ако дупката достигне преголем дијаметар и има место за прекумерна регургитација, се поставува прашање за операцијата, чија суштина е да се затвори прозорецот со срцева катетеризација.

Катетерот се вметнува низ феморалната артерија под контрола на х-зраци. Откако го достигна дефектот, уредот на крајот на катетерот (оклудер) се отвора, целосно блокирајќи го луменот на пораката.

Постои сличен метод, кога наместо деколтер, специјална самоуништувачка налепница е прикачена на дефектот, кој го обновува мускулното ткиво 30 дена, а потоа се раствора.

Индикациите за хируршки третман се определуваат не само од степенот до кој областа на празнината е затворена од вентилот, туку и од можноста на вториот да ги компензира произлезените оптоварувања.

Во отсуство на клинички симптоми и хемодинамички нарушувања (изразени промени во работата на срцето), кои најчесто се наоѓаат во практиката на педијатар, не се наведени ниту терапија со лекови ниту хоспитализација во болница. Пропишани се општи постапки за зајакнување - стврднување, одење на свеж воздух, одржување на избалансиран режим на работа и одмор, правилна исхрана, вежби за физиотерапија.

Кога ќе се појават помали поплаки од кардиоваскуларниот систем, може да се оправда назначувањето витамини и лекови кои обезбедуваат дополнителна исхрана на срцевиот мускул - Магне Б6, панангин, аналози на Л-карнитин (елкар), коензим Q (убикинон).

Во случаи на комбинација со срцеви мани, тактиката на набудување и третман се определува со cardiolогист и кардиохирург со избор на оптимален метод за оперативна корекција на дефекти. Во последниве години, лондонските научници развија операција во која сонда со лепенка се вметнува низ феморалната вена во шуплината на десниот атриум, која се нанесува на прозорецот и се решава во рок од 30 дена.

Во повеќето случаи, медицинска интервенција со ДОО не е потребна. Меѓутоа, во секој случај, третманот започнува со општи препораки:

 1. Ограничување на тежок физички напор.
 2. Забрането е да се занимавате со професионален спорт.
 3. Ефикасна исхрана и одржување на идеална телесна тежина.
 4. Исклучување на лоши навики: пушење, алкохол, силно кафе.
 5. За деца на вештачко хранење - мешавини со висока калорична содржина.
 6. Следење на крвниот притисок и отчукувањата на срцето.
 7. Терапија за вежбање.
 8. Намалување во стресни и психоемоционални ситуации.

Симптоматскиот третман вклучува назначување на:

 • антиаритмици;
 • лекови за нормализирање на притисокот;
 • лекови за разредување на крв со тромбоза и тромбоемболизам - антикоагуланси, антитромбоцитни агенси.

Хируршки третман е индициран на која било возраст со тешко хемодинамско оштетување, висок ризик од компликации и сериозна клиничка слика.

Суштината на операцијата е дека дефектот е затворен со посебен лепенка.

Интервенцијата е добро толерирана. Спроведено перкутано - преку феморална или радијална артерија со употреба на специјална сонда со воведување на контрастен медиум. Компликациите се ретки. По операцијата, на пациентот му е дозволено да спортува.

ДОО - не-вродена срцева болест (КСБ). Прогнозата за живот и способност за работа со таква аномалија е поволна. Не е потребно да се третира. Главната работа е да посетите специјалист за динамично следење со цел да се спречи развојот на непожелни последици.

Откривме дека бебето ДОО е апсолутно нормално, и до 2 години доволно е да се набудува од а cardiolогист и направете ехокардиографија секоја година. Во принцип, едно лице може да живее со сличен дефект целиот свој живот. Ако не се пронајдени истовремени срцеви аномалии, нема симптоми на цијаноза, нема хронични заболувања на белите дробови и венскиот систем, а големината на отворот е мала, ништо не може да се стори.

Од друга страна, во зрелоста, може да се појават тешкотии кај жени за време на бременост, кај лица склони кон зголемена тромбоза, како и во развој на тешка пулмонална инсуфициенција.

Најголем ризик за животот е парадоксалната емболија - состојба кога емболиите низ ДОО продираат во левиот атриум, а потоа и во големиот круг на циркулација на крвта. Патувајќи низ садовите кон мозокот, тие предизвикуваат развој на исхемичен и кардиоемболичен мозочен удар. За жал, младите луѓе од 30-40 години стануваат жртви на емболија, а самиот процес започнува одеднаш.

За повикување. Емболија е секоја странска супстанција или честичка што е во цврста, течна или гасовита форма во крвотокот што може да предизвика блокада на садот. Може да биде одвоен тромб или дел од него, капки маснотии или холестерол, воздушни меури, итн.

Заради сериозноста на компликациите, секој случај на затворен отворен прозорец треба да се разгледа индивидуално од добро cardiolогист, поточно неколку, со цел да се утврди дали е неопходна операција во одреден случај или не.

И, конечно, постојат ситуации кога операцијата е директна индикација: големата големина на овалниот прозорец, отсуството на вентил, кој ја смета аномалијата како дефект на атријалниот преграда, едно лице претрпе мозочен удар. Како се прави операцијата?

Третман: дали ми треба операција?

Третманот на абнормален прозорец во срцевиот мускул, кој не манифестира карактеристична клиничка слика и не придонесува за развој на компликации, обично не се спроведува. Лекарот ќе ги даде само следниве препораки:

 • Вклучете се во физикална терапија за зајакнување на срцевиот мускул и одржување на телото во добра форма.
 • Имајте повеќе одмор, паузи на работа секој час (5-10 минути) и набудување на режимот на спиење (спиење најмалку 7-8 часа).
 • Избегнувајте конфликти и стресни ситуации. Препорачливо е пациентот да посвети повеќе време на хоби и да ја слуша својата омилена музика со цел да се релаксира и да не го оптеретува срцето.
 • Правилно компонирајте диета, отстранувајќи ги масните јадења од неа и заситувајќи зеленчук и овошје. Неопходно е да се готви на пареа или со готвење и да се јаде храна во мали порции 5-6 пати на ден.

Ако пациентот се жали на напади на тахикардија и други нарушувања на кардиоваскуларниот систем, лекарот може да препорача комбинирање на горенаведените мерки со лекови. Се базира на земање апчиња за стабилизирање на состојбата:

 • Антиаритмични лекови (натриум, калциум и адреналин блокатори, срцеви гликозиди, диуретици, седативи), дизајнирани да ги елиминираат аритмиите.
 • Витамински комплекси базирани на магнезиум, калиум и витамини од групата Б (Панангин, Магне Б6) ја подобруваат состојбата на нервниот и кардиоваскуларниот систем.

Хируршката интервенција е можна само со изразена клиничка слика, што значително го намалува квалитетот на животот на пациентот. Не е помалку релевантно со голема можност за згрутчување на крвта. Специјалистот ќе препорача ендоваскуларен третман. Нејзината суштина е воведување на катетер во феморалната артерија. Потоа се промовира во десниот атриум и се нанесува специјален лепенка на дупката, што го стимулира прекумерниот раст на областа со сврзно ткиво. По 3-4 недели, тој ќе реши без повторена интервенција.

Комбинација на операцијата е неопходна со употреба на антитромбоцитни агенси и антикоагуланси за да се намали ризикот од згрутчување на крвта. За време на периодот на опоравување, пациентот треба да помине антибиотска терапија за да се спречи развојот на миокардитис. Успешна хируршка интервенција ќе му овозможи на пациентот да живее без никакви ограничувања, бидејќи аномалијата ќе биде целосно елиминирана.

Доколку не се присутни хемодинамички нарушувања, тогаш лекарот препорачува спроведување на општи процедури за зајакнување и велнес, како што се:

 • стврднување;
 • дневна прошетка;
 • Терапија за вежбање;
 • урамнотежена исхрана.

Ако има мали отстапувања во функционирањето на кардиоваскуларниот систем, лекарот може дополнително да препише витамини и лекови дизајнирани за поддршка на срцевите мускули.

Во случаи кога аномалијата продолжува со срцева мана, неопходна е хируршка интервенција. Денес, постојат операции што ви овозможуваат да навлезете во срцето преку феморалната артерија и да го поправите вентилот некое време за да може да прерасне во срцевите мускули.

Кога отворениот вентил не ја исполнува својата функција на ограничување на крвта постојано, патологијата се нарекува дефект на атријален септал. Со оваа дијагноза, бебињата по 3-годишна возраст се доделуваат на II здравствена група.

Дијагнозата на отворен овален прозорец кај новороденче, ова не е реченица. Ако вентилот не порасне пред 5-тата година од животот, дупката ќе остане отворена, најверојатно, човекот ќе живее со мала аномалија цел живот. Додека болести поврзани со зголемување на крвниот притисок во десниот атриум (не се развијат по 50-60 години), таквата аномалија нема да има никакви ефекти врз човечкиот живот.

Сите манипулации се изведуваат со ендоваскуларен метод (исто така наречен затворање на транскатетер). На десната бутина се поставува катетер, преку кој оклузерот се доставува до срцето преку садовите со специјални алатки - уред како чадор од двете страни. Откако ќе се отвори затворачот, дупката е безбедно вклучена и проблемот исчезнува.

Предноста на ваквите интервенции е очигледна: нема потреба да се сечат градите, да се запре срцето, да се прибегне кон кардиопулмонален бајпас, да се користи длабока анестезија.

За дете кое беше оперирано во првите 6 месеци, пропишана е антибиотска терапија за да се спречи бактериски ендокардитис.

Значи, отворениот овален прозорец пронајден кај новороденчиња воопшто не претставува никаква причина за тревога. Ако прозорецот не се затвори по 2-5 години, потребно е да се набудува и да се консултира со cardiolогист. Дискусиите за тоа што е „норма“ и што е „патологија“ сè уште траат. Затоа, секој случај ќе биде индивидуален. Сепак, повеќето ситуации не претставуваат закана за животот и не бараат третман.

Компликации на откажување на овалниот прозорец во срцето

Меѓу исклучително ретките, скоро изолирани случаи на компликации е „парадоксалната“ емболија - опасна состојба, опасна по живот. Емболиите се ситни честички кои носат гасни меури, згрутчување на крвта или парчиња масно ткиво. Овие супстанции вообичаено не треба да бидат во крвотокот, но тие влегуваат во крвотокот под различни патолошки состојби, на пример, гасни меури за време на воздушна емболија, понекогаш придружени со комплексни повреди на градниот кош со оштетување на белодробното ткиво;

тромби - со тромбофлебитис (болести на вените со формирање на париетални тромби); масно ткиво - со отворени фрактури на коските. Опасноста од овие емболии е дека со отворен овален прозорец тие можат да влезат од десната кон левата преткомора, потоа во левата комора, потоа преку садовите до мозокот, каде што, блокирајќи го луменот на садот, ќе предизвикаат развој на мозочен удар или мозочен инфаркт.

Таквата компликација може да биде фатална. Се манифестира одеднаш развивајќи симптоми на мозок во моментот или веднаш по повредата, или за време на период на продолжена имобилизација, кога пациентот е принуден да набудува одмор во кревет долго време по сериозни операции, повреди, сериозни болести.

Како што веќе споменавме, оваа компликација е прилично ретка, но сепак, пациентот со отворен овален прозорец секогаш треба да го предупредува својот присутен лекар дека ја има оваа посебна структура на срцето.

Прогноза со отворен овален прозорец

Прозорец во срцето кај децата најчесто не доведува до развој на последици. Децата всушност не чувствуваат непријатност. Родителите се должни да го водат детето на преглед кај педијатарот во времето назначено од него и да вршат ултразвучен преглед на срцевиот мускул на секои шест месеци за да се процени неговата состојба.

Обично, аномалијата расте со текот на времето, но ако тоа не се случи, тогаш доволно е да се запамети постојните ограничувања. Детето ќе може смирено да стори сé, но без фанатизам, бидејќи веројатноста за развој на компликации ќе се зголеми. На училиште, детето ќе има посебна програма за физичко образование, а кога ќе достигне 18 години ќе добие категорија Б од медицинската комисија, што се залага за присуство на ограничувања за време на службата.

Овалниот прозорец во срцето на новороденче е мала абнормалност. Не е во состојба да има значителен ефект врз здравјето на детето и само повремено се манифестира со срцеви симптоми. Третманот е пропишан во присуство на вознемирувачки симптоми. Во други случаи, доволна е корекција на одмор и исхрана. Ако прозорецот во срцето предизвикува сериозни компликации и станува опасен по живот, тогаш се изведува операција.

Децата со таков проблем можат да живеат сосема нормално, да се занимаваат со труд и социјални активности. Треба да се избегнуваат екстремни спортови и други активности кои се поврзани со зголемен стрес врз циркулаторниот и респираторниот систем.

Дијагнозата на „отворен овален прозорец“ не е реченица. Оваа аномалија не го спречува бебето да расте и да живее целосно. Но, не заборавајте дека треба да одите на лекар. Немојте само-лекувајте, следете ги сите упатства на надлежен лекар.

Прогнозата за живот, социјална и трудова активност е генерално поволна, сепак, пациентите со отворен овален прозорец се контраиндицирани во екстремни спортови, како и професии поврзани со зголемен стрес на циркулаторниот и респираторниот систем - пилоти, астронаути, нуркачи.

Сумирајќи ги сите горенаведени, треба да се напомене дека во современата медицина, лекарите одлучија да го припишат отворениот овален прозорец повеќе на структурните карактеристики на срцето отколку на сериозни малформации, бидејќи во повеќето случаи функционалното оптоварување на срцето останува во рамките на нормалното граници.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic