Сцинтиграфија на миокардот со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

Еден од најинформативните методи за испитување на срцето е сцинтиграфија (нуклеарно скенирање). За постапката, се користи лек што содржи радиоактивни изотопи (радионуклиди). Лекот се инјектира во телото на пациентот интравенски и циркулира со крвотокот, постепено се апсорбира од срцевиот мускул.

Според степенот на заситеност на миокардните ткива со радионуклиди, експертите ја проценуваат неговата функционалност: активната апсорпција укажува на нормална функција на срцето, и обратно, „празни“ области можат да укажат на исхемија (смрт) на срцевото ткиво.

Перфузиона сцинтиграфија - специфичен метод за дијагностицирање на коронарна срцева болест (КСБ) се спроведува со употреба на радиоактивен талиум. Постапката се изведува со функционални тестови, и за разлика од конвенционалната електрокардиографија со физичка активност, ви овозможува најпрецизно да ја одредите локализацијата на исхемичната зона.

Понатаму, студијата се спроведува во две фази: преглед во мирување и со оптоварување на срцето. Примените „сигнали“ се зафатени од гама камера и ги претвораат во статистички, динамични и синхронизирани слики со ЕКГ. Сцинтиграми на миокардот може да се вршат со употреба на:

 • рамнинско истражување на радионуклиди;
 • СПЕКТ (компјутерска томографија со единечна емисија на фотони);
 • ПЕТ (емисиона томографија на позитрон);
 • Комбинации на SPECT / PET, SPECT / CT или PET / CT.

Тие ви дозволуваат да идентификувате и утврдите:

 • области на миокардна исхемија, што е предизвикано од оштетување на коронарните садови;
 • големината и локацијата на местата на миокарден инфаркт;
 • степенот на повреда на снабдувањето со крв во срцето;
 • можни ризици од компликации.

Постојат два главни начини да се спроведе истражување:

 1. Сцинтиграфијата на миокардна перфузија е метод за дијагностицирање на коронарна срцева болест. За истражување се користи радиоактивен талиум. Методот се смета за повеќе информативен во споредба со електрокардиографијата, која се спроведува под влијание на физичка активност.
 2. Со употреба на вазодилатативни групни препарати. Воведениот лек ви овозможува да го проширите луменот на крвните садови и да ја зголемите нивната проодност. На места каде што има помала акумулација на изотопи, обемот на проток на крв ќе биде слаб, што ќе укаже на патологија во овие области.

се дефинираат

Сцинтиграфијата на миокардот е далечинска неинвазивна

користејќи радиоактивни честички. Всушност, ова е запис за дистрибуција на овие изотопи во телото во процесот на фиксирање на нивното зрачење.

Сцинтиграфијата со миокардна перфузија е во суштина истата студија како што е опишано погоре, но со употреба на радиоактивен талиум. Се прави и со тестови на оптоварување, и без нив. Ви овозможува прецизно да го утврдите фокусот на исхемија, што го прави неопходен во дијагнозата на коронарна срцева болест (коронарна срцева болест).

За што се прави сцинтиграфија?

Сцинтиграфијата на миокардот помага да се открие коронарна срцева болест. Областите на исхемија често е тешко да се утврдат за време на ЕКГ, особено со истовремена патологија. Ултразвукот на срцето исто така не секогаш помага во дијагностицирањето на оваа болест. Нуклеарно-изотопско скенирање помага да се идентификуваат сите области што остануваат без напојување. Ова му овозможува на лекарот да ги утврди тактиките на управување со пациентот.

Сцинтиграфијата на миокардот е неопходна за идентификување на компликации по акутни состојби. Срцевиот удар остава нефункционални области, кои честопати е тешко да се утврдат на кардиограмот. Во овој случај, сцинтиграфијата на миокардот точно ќе ги прикаже „мртвите“ зони на срцевиот мускул. Исто така, ќе помогне да се идентификуваат областите кои се подложени на исхемија. На овие места е можно понатамошно уништување на срцевото ткиво.

Исто така, годишната сцинтиграфија ви овозможува да ја оцените ефективноста на терапијата, да ја утврдите потребата за хируршки третман. Овој метод на испитување е пропишан во случаи:

 • првата дијагноза на пациент со кардиоваскуларни патологии;
 • како превентивна мерка за лица изложени на ризик;
 • потребата за попрецизна дијагноза ако симптомите се слични на други болести;
 • избор на ефективни тактики за лекување на пациентот и негово закрепнување.

Покрај тоа, постапката е доделена:

 • ако има потреба да се процени функционирањето на левата комора со изменет ЕКГ;
 • да се потврди или исклучи присуството на ангина пекторис;
 • да се утврди соодветноста на користењето на одредени терапевтски методи, како што се калемење на коронарна артерија, ангиопластика, стентирање;
 • со цел да се откријат причините што придонеле за развој на кардијалгија.

Сцинтиграфијата е неопходна, бидејќи изборот на методи на лекување и хируршка интервенција ќе зависат од нејзините резултати. Постапката може да се спроведе само по препорака на а cardiolогист, кога има потреба од:

 • утврдување на нивото на снабдување со крв во ткивата;
 • општа проценка на протокот на крв;
 • откривање на места за локализација на цикатрицијални места по срцев удар или фокуси на исхемија кои немаат кислород и неопходна исхрана за време на вежбање.

На секој според неговите потреби.

Од 2007 година, сцинтиграфијата стана широко распространета во САД, Западна Европа и неколку други развиени земји. Оваа медицинска услуга ја користеле повеќе од петнаесет милиони луѓе. Таму е прилично рутинска постапка, за која не е потребно многу време и напор.

Во постсоветскиот простор, ситуацијата е фундаментално поинаква. Во моментот, во Русија работат околу двесте сцинтиграфски камери со гама зраци (во споредба со американските тринаесет илјади). И тие се достапни само на ниво на високо специјализирана помош.

Преглед на студијата за сцинтиграфија на срцето, индикации и контраиндикации

scintigrafija s nagruzkoi kardiostimuljator - Миокарден сцинтиграфија со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

Присуство на постојан пејсмејкер кај пациент

Не само лекови, туку скоро сите дијагностички процедури носат голем број индикации и контраиндикации за нивното однесување. Сцинтиграфијата на миокардна перфузија не е исклучок. Индикации за сцинтиграфија за одмор (без оптоварување):

 • Болка во градите со необјаснета причина;
 • Неможноста да се изврши физичка активност, пациентот има постојан пејсмејкер, како и со блокада на левата нога од пакетот на Неговиот;
 • Нарушувања во работата на кардиоваскуларниот систем, не се придружени со симптоми за време на други стрес-тестови.

И покрај фактот дека сцинтиграфијата со перфузија без оптоварување се смета за неинформативна метода, во горенаведените случаи, методот може да обезбеди разјаснувачки податоци во врска со дијагнозата на пациентот.

scintigrafija s nagruzkoi stenoz - Сцинтиграфија на миокардот со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

Проценка на ефектот на васкуларна или валвуларна стеноза (стеснување) врз регионалното снабдување со крв

Може да се додели сцинтиграфија со товар:

 • Да се ​​воспостави локализација на лезии на коронарна артерија;
 • Да се ​​процени ефектот на васкуларна или валвуларна стеноза (стеснување) врз регионалното снабдување со крв;
 • За дијагноза на коронарна артериска болест без присуство на симптоми - со срцева слабост, атријална фибрилација, други нарушувања на ритамот;
 • Да се ​​процени одржливоста на срцевиот мускул;
 • За диференцијална дијагноза помеѓу цикатрицијални и исхемични промени во срцевиот мускул;
 • По миокарден инфаркт;
 • Пред големи хируршки интервенции на други органи и ткива во присуство на висок кардиоваскуларен ризик;
 • Да се ​​утврди проценка на ризик и прогноза на кардиоваскуларни болести;
 • Да се ​​оцени ефективноста на третманот;
 • Со конгестивна срцева слабост;
 • Да се ​​процени функцијата на левата комора пред да се користат витални лекови кои имаат токсичен ефект врз срцевиот мускул;
 • Да се ​​утврди изводливоста на ваквите методи на лекување како што се ангиопластика, стентирање, бајпас на коронарна артерија.

scintigrafija s nagruzkoi beremennost - Сцинтиграфија на миокардот со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

 • Бременост;
 • Лактација. Aената не смее да го храни своето бебе порано од 48 часа по студијата;
 • МИ во последните два дена;
 • Нестабилна ангина пекторис со висок кардиоваскуларен ризик;
 • Прекршувања на ритамот, не подложни на третман, што доведува до кршење на хемодинамиката;
 • Инфективни болести придружени со треска;
 • Акутна срцева слабост;
 • Стеснување на аортата, придружено со симптоми на тешка срцева слабост;
 • Неконтролирана артериска хипертензија;
 • Белодробна емболија;
 • Стратификувана аневризма на аортата;
 • Акутни воспалителни процеси во мембраните на срцето - миокардитис, перикардитис, инфективен ендокардит;
 • Екстракардијални тешки нарушувања што можат да влијаат на тестот - тешка ренална инсуфициенција, тиреотоксикоза;
 • Тешки емоционални нарушувања, психози;
 • Тежината на телото на пациентот е повеќе од 120-130 кг.

Сцинтиграфијата е специјален метод кој ви овозможува да ја проучите циркулацијата на крвта во коронарните садови со инјекција на радиоактивни изотопи кои имаат тенденција да се акумулираат во миокардот. После тоа, се прави слика што го покажува движењето на радионуклидите по васкуларните wallsидови на срцето. Сликата ја одредува спроводливоста на протокот на крв, недостаток на снабдување со крв во ткивата.

Главната предност на методот лежи во неговата содржина на информации и можноста за повторна употреба во текот на денот, бидејќи лекот се отстранува од крвотокот долго време.

Меѓу недостатоците на методот се:

 • Потребата да се биде крајна претпазливост при работа со радиофармацевтски производи.
 • Комплексноста на методот, што е важна, бидејќи постојат и други методи за кои не се потребни импресивни трошоци (ЕКГ, ултразвук).
 • Визуелизација на само патолошки миокард. Само зона со зголемена или мала акумулација на супстанција потпаѓа под регистрација. Ова може да биде показател на не само акутна, туку и хронична исхемија.

Сцинтиграфија на миокардот е пропишана за пациенти со веќе потврдена корорнарна срцева болест и за нејзино утврдување.

Индикации за примена на постапката:

 1. Идентификација на фактори кои предизвикуваат болка во градната коска.
 2. Превентивен преглед на лица изложени на ризик. Тоа:
  • оние кои имаат хипертензија или дијабетес;
  • оние со покачен холестерол;
  • лица постари од 45 години (за машката половина од населението) и од 55 години за жени;
  • пушачи со долгогодишно искуство во оваа област;
  • луѓе со наследна предиспозиција за срцеви патологии.
 1. Инспекција на луѓе кои се занимаваат со професионален спорт (прегледот се спроведува директно во пресрет на натпреварот или обуката).
 2. Воспоставување на ангина пекторис и срцеви удари.
 3. Следење на состојбата на пациентот и проценка на ефективноста на терапијата.
 4. Операции или други хируршки процедури извршени на срцето.

Контраиндикации за сцинтиграфија:

 • бременост и период на доење;
 • хипертензија;
 • миокардитис;
 • неправилно функционирање на срцевиот ритам;
 • тешка срцева слабост;
 • телесната тежина на пациентот надминува 120 килограми;
 • сериозни заразни болести придружени со висока температура;
 • аортна стеноза.

Пред да започнете со постапката, пациентот се запознава со правилата. Му е кажано како правилно да се подготви за сцинтиграфија, откриено е присуство на сите можни контраиндикации.

Подготовката за студијата е како што следува:

 1. 24 часа пред почетокот на прегледот, не можете да земате производи што содржат кофеин, како и кола и чоколадо.
 2. Препорачливо е да се одбие да се земаат некои лекови, поради што резултатите од испитувањето може да бидат неточни.
 3. Ако пациентот има контраиндикации, како и склоност кон алергиски реакции, потребно е однапред да му кажете на лекарот.
 4. Постапката е контраиндицирана кај бремени жени. Пред студијата, мора да бидете сигурни дека нема бременост.
 5. По сцинтиграфијата, доилките треба да се откажат од доењето 48 часа.
 6. Во случај на мажи кои земаат вијагра и други слични лекови, исто така треба да го предупредите лекарот за ова.

12 часа пред прегледот, не можете да јадете воопшто. Пациентите со дијабетес можат да јадат само храна со малку маснотии.

Сцинтиграфијата на миокардот е една од скапите, но доста прифатливи методи. Цените ќе варираат во зависност од нивото на медицинска организација и регионот.

scintigrafija s nagruzkoi velo - Сцинтиграфија на миокардот со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

На пример, во медицинските центри во Москва цената на постапката во две фази е околу 16 илјади рубли. Спроведување на сцинтиграфија само при трошоци за одмор во опсег од 7500 рубли.

Каде ја прават оваа постапка, лекарот што присуствува може да каже.

Сцинтиграфијата на миокардот се нарекува и нуклеарно скенирање. Ова е многу ефикасен метод за дијагностика на зрачење во однос на информациите. Тоа помага да се оцени функционирањето на разни органи и системи. Студијата им овозможува на лекарите да ги идентификуваат грешките во снабдувањето со крв во срцето, дури и за време на превенцијата и што е можно поскоро да откријат патологија на миокардот или крвните садови. Кога проблемот е потврден, оваа техника помага во корекција на терапијата.

Сцинтиграфијата на миокардот е неинвазивна и безболна процедура. При дијагностицирање на пациент, лек со радиоактивни изотопи се администрира преку вена. Радиоактивен маркер, заедно со крв, се распрснува низ целото тело, продира, меѓу другото, и во срцевиот мускул. Гама камера:

 • го поправа зрачењето на маркерот;
 • ја покажува нејзината дистрибуција во срцето.

Во која област на миокардот ќе има најголема концентрација на маркер, има подобар проток на крв и обратно.

Активна апсорпција на лекот значи нормална состојба на снабдување со крв, а во местата на исхемија на срцевиот мускул неговата апсорпција не е изразена.

Гама-камерата снима, и сите области се јасно видливи на сликата. Со сфинтиграфија на орган за перфузија, се користи радио талиум. Сцинтиграфија на миокардот (СМ) е можна со оптоварување или со примероци. Оваа техника открива коронарна срцева болест и се смета за почувствителна од ЕКГ. Тие можат да изведуваат со физички оптоварувања.

За време на нормалното функционирање на телото, ова доведува до зголемен проток на крв во коронарната мрежа, што го заситува срцевиот мускул. Меѓутоа, во присуство на коронарна срцева болест за време на спортско оптоварување, може да не дојде до зголемување на исхраната на срцето, или ќе биде оскудно. Споредувајќи го СМ од типот на перфузија, добиен во мирна состојба и под оптоварување, може да се разбере целата клиника, да се направи анализа и да се најдат области со коронарна артериска болест.

Суштината на сцинтиграфијата на срцето е дека опремата за скенер за гама зраци го собира зрачењето од изотопите воведени во телото на пациентот. Моделот се пренесува на компјутер на специјалист кој го извршува испитувањето. Сцинтиграфијата на миокардот со и без оптоварување е многу детална во постапката. Патологиите се утврдуваат во најраните фази на формирање. Благодарение на деталите и информативноста на студијата, таа се прошири на европските и американските клиники.

Од овој напис ќе научите: што е мицикардна сцинтиграфија, според какви индикации се изведува и кога е контраиндицирана. Подготовка, спроведување и можни компликации на овој преглед.

Авторот на статијата: Нивеличук Тарас, раководител на Одделот за анестезиологија и интензивно лекување, работно искуство 8 години. Високо образование во специјалитетот „Општа медицина“.

Сцинтиграфија на миокардот (скратено како СМ) се однесува на техники за срцево сликање кои користат мала количина радиоактивен материјал за да се добие слика. Други имиња за КО се сцинтиграфија на срцето, скенирање со мирис на перфузија на миокардот.

Овој преглед е еден од најефикасните методи за утврдување на снабдување со крв (перфузија) и одржливост на срцевиот мускул, овозможувајќи ви да го оцените и во мирување и за време на вежбање (физички или лекови). Методот е многу чест во САД и Европа, но ретко се користи во земјите од поранешниот СССР, каде реткото тестирање на СМ е поврзано со недостаток на модерна опрема и високи трошоци за испитување.

Како работи?

Пациент подготвен за постапката се инјектира во вената со лек со радио индикатор кој содржи векторска молекула и радиоактивни изотопи. Нивната работа е меѓусебно поврзана, бидејќи векторот има хемиски тропизам (локација) на специфичен орган или ткиво на човечкото тело. И изотопот емитува гама зрачење во просторот околу него. Регистрацијата на овој вид бранови ви овозможува да го одредите најдоброто и најлошото снабдување со крв.

Што покажува сцинтиграфијата?

Благодарение на овој метод на визуелизација, можете внимателно да го прегледате и оцените снабдувањето со крв во срцевиот мускул, како целина, и одделните делови. Да се ​​откријат области со недоволен проток на крв, како и да се разликуваат местата каде што починало срцевото ткиво, од оние што сè уште можат да се спасат. Кај пациенти после инфаркт, лесно се откриваат лузни и области на исхемија. Покрај тоа, специјалистот може да предвиди од резултатите од студијата кои компликации треба да се очекуваат и колку брзо.

Сцинтиграфија на миокардот за вродени срцеви мани

Сцинтиграфија на миокардот кај деца се спроведува главно за откривање на испуштање на левата коронарна артерија од белодробното стебло. 201T1 се администрира iv во состојба на мирување, по што се прави сцинтиграфија во неколку проекции или томографија со емисија на еден-фотон. Со дефект, се открива сегментално кршење на перфузијата.

Оваа студија ни овозможува да ги разликуваме абнормалните празнења на левата коронарна артерија и другите причини за нарушена контрактилност на миокардот кај доенчиња - миокардитис и проширена кардиомиопатија. Покрај тоа, се прави сцинтиграфија за откривање на исхемија и миокарден инфаркт кај болеста Кавасаки.

Изотопот на галиум 67Ga селективно се акумулира во фокусите на акутно и хронично воспаление и од бактериско и од не-бактериско потекло. Фаќањето на 67Ga е опишано во многу воспалителни срцеви состојби, вклучувајќи инфективен ендокардитис, миокарден апсцес и перикардитис.

Во експериментите со животни, се покажа дека 67Ga се акумулира во миокардот со миокардитис, а во клиничките студии е воспоставена силна врска помеѓу акумулацијата на 67Ga и морфолошки потврдениот миокардитис.

Со морфолошки потврден миокардитис, сцинтиграфијата со обележани антитела кон миозин има дијагностичка вредност. Со миокардитис, тие се акумулираат во фокусите на некроза, за разлика од 67Ga, што е тропично во фокусите на воспалението. Сцинтиграфијата со 201T1 кај миокардитис е проучена многу малку. Откриени се нарушувања на фокусната перфузија, кои, сепак, не одговараат на распределбата на крвните садови.

Подготовки за СГМ

- МИБИ, или сестамби, се користи за проучување на работата на срцето, има тропизам на срцевиот мускул.

- Моно- и бифосфонатите имаат афинитет кон коскеното ткиво, се користат за дијагностицирање на карцином и нивни компликации, како и повреди.

- Диетиленетриаминнепентацетичната киселина открива патологија на бубрезите.

- Пертехнетите се користат за испитување на тироидната жлезда.

- Јод-123 е наменет за снимање на тироидната жлезда.

Подготовките веќе се појавија на современиот фармаколошки пазар, благодарение на што е можно да се дијагностицираат специфични форми на рак. Овие супстанции се администрираат интравенски во човечкото тело, така што треба однапред да дознаете дали пациентот има алергии.

Како што веќе споменавме, радионуклидот Tc-99m се користи за сцинтиграфија на срцето. Додека не започнал да се користи ваков препарат, единствената супстанција била талиум-201. Сепак, тој имаше сериозни недостатоци. Подготовките во кои се користеше Tc-99m немаа такви недостатоци.

Технециумот го користи радиоизотопот за два главни фактори:

 1. Скоро 90% од гама зраците емитирани од него имаат енергија од 140 keV, и ова се смета за идеална енергија за гама камера.
 2. Технетиумот е многу ефтин во споредба со талиумот.

Покрај тоа, гама зраците емитирани од Tc-99m се апсорбираат од меките ткива до толку висок степен како талиумот, затоа лажните позитивни дефекти на акумулацијата како резултат на употребата на технециум кај женски пациенти и прекумерна тежина се поретки.

Друга важна предност е краток полуживот (6 часа). При дијагностицирање на срцеви заболувања, се користат четири групи лекови во кои се користи технетиум како радиоактивна ознака. Сцинтиграфијата на миокардот се заснова на следново:

  Технетиум пирофосфат. Благодарение на оваа дрога, видливи се области на некроза кои се формираат како резултат на миокарден инфаркт.

Кога клетките умираат, падините на калциум влегуваат во големи количини во клетките, а се формираат микрокристали на калциум фосфати.

Во нив, со оглед на технициум. Сепак, овој лек се користи исклучително ретко, бидејќи областа на некроза станува видлива само два дена по појавата на срцев удар, но по ова време нема сомнение за дијагнозата.

Тебороксим Овој лек се акумулира во метаболички активното ткиво на срцевиот мускул.

Брзо се зема од крвта и се излачува, во врска со кој лекот се користи само со гама камери, во кои има неколку детектори што овозможуваат да се заврши прегледот пред моментот кога поголемиот дел од Tc-99m го напушта срцето мускул

 • Метоксиизобутилизонитрил. Се акумулира на истото место како и претходниот лек. Неговата важна предност е долг полуживот од миокардот. Прераспределбата е исто така минимална по првичното внесување на лекот во срцевиот мускул.
 • Тетрофосмин. Ова е нова дрога. По својства е сличен на претходниот, но има свои предности. На пример, по првиот удар на лекот во срцевиот мускул, практично нема прераспределба. Покрај тоа, оваа дрога брзо се излачува од црниот дроб.
 • Тест за стрес

  Сцинтиграфијата на миокарден стрес се спроведува на ист начин како и слична студија за електрокардиографија. За да се создаде стресна ситуација, на пациентот му се нуди да работи на симулатори (неблагодарна работа, велосипед). Индикации за таква постапка се сигурни промени на ЕКГ, поплаки карактеристични за коронарна срцева болест. Еден од тешките моменти на постапката е да се добие висококвалитетна визуелизација на левата комора. Критериумите за позитивен тест се:

  1. Фракцијата на исфрлање на левата комора не е поголема од 35%.
  2. Зголемувањето на исфрлачката фракција за време на интензивна работа за повеќе од 5%.
  3. Сигурна манифестација на повреда на контрактилноста.
  4. Локални нарушувања во контрактилноста на кардиомиоцитите со минимално оптоварување.

  Причините за неточен резултат на студијата

  Анализата започнува со горниот дел од срцевиот мускул со постепено напредување до основата. При проценка на отстапувањата се поделени на дефекти од минлива или трајна природа. Споредете ги снимките во мирување и под стрес.

  Емоционалните стресови се карактеризираат со минливи дефекти и не се откриваат во мирна состојба. Не се случуваат трајни промени, што ќе укаже на присуство на срцев удар.

  Анализа на акумулацијата на радиофармацевтски препарати се врши со користење на квантитативна скала од 0 до 3 поени. Таквиот систем овозможува прецизно да се утврди комплексноста на повредите што се случуваат. Радиоактивен агенс има тенденција да се акумулира само во места на активни метаболички процеси, односно во ткива не погодени од исхемија.

  Шемата што се користи при анализата на индикаторите за сцинтиграфија:

  • сликите се изучуваат и сликите се анализираат во три оски;
  • направи квантитативна анализа;
  • утврди ја локацијата на дефекти во однос на срцето;
  • процени ја одржливоста и утврди го степенот на оштетените области на миокардот.

  scintigrafiya miokarda 3 - Сцинтиграфија на миокардот со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

  Меѓу факторите што можат да ги нарушат резултатите од испитувањето, постојат:

  • зголемена тенденција на ткивата да апсорбираат радионуклиди;
  • големи млечни жлезди;
  • висока локација на дијафрагмата од вродена природа;
  • многу поткожни маснотии.

  Понекогаш се случува резултатот да покаже позитивен, но всушност, причините се сосема различни. Ова може да се должи на различни фактори. Но, главните причини што доведуваат до лажен позитивен резултат кога се изведува мицикардна сцинтиграфија се како што следува:

  • голема телесна тежина на пациентот е предизвикана од дебелина, бидејќи се добива лоша слика поради големата количина на маснотии;
  • големата големина на млечните жлезди, кои исто така за возврат го затвораат прегледот на опремата;
  • премногу висока поставеност на отворот, што создава и бленда за прегледување на слики од движењето на изотопите;
  • присуство на тенденција да се акумулира, што доведува до фактот дека супстанцијата слабо се излачува од телото и останува со секоја следна студија, искривувајќи го резултатот.

  Срцевите прегледи, како што е мицикарден сцинтиграм, секогаш бараат внимание и многу одговорен став. Затоа, важно е да знаете како да се подготвите за тоа за да добиете точни резултати.

  Сцинтиграфијата на миокардот ви овозможува да добиете неколку видови слики на срцевиот мускул. Прво, ова се уште, таканаречени статични, снимки. Ова е дводимензионална (рамна) слика на орган. Најчесто на овој начин ги испитуваат коските, ендокрините жлезди итн.

  Второ, постојат динамични или подвижни слики кои ви овозможуваат да ја процените работата на шупливи органи. Тие се добиени како резултат на комбинирање на неколку фотографии. Тие се користат за испитување на црниот дроб, бубрезите, срцето, крвните садови.

  Третиот вид на регистрација на студијата е синхронизација на ЕКГ. Дополнително отстранување на кардиограмот ви овозможува да ја споредувате функцијата и топографијата на оштетување на органите.

  Некои специјалисти, при вршење сцинтиграфија на миокардот, исто така поврзуваат СПЕКТ (компјутерска томографија со емисија на еден фотон) за да добијат тродимензионални слики на органот што се истражува Честопати ова се прави ако постои сомневање за патологија на срцето или мозокот.

  scintigrafija s nagruzkoi rezultati - Миокарден сцинтиграфија со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

  Декодирање на сцинтиграфија на миокардот

  Добивајќи низа слики на миокардот во состојба на мирување и оптоварување, лекарот за функционална дијагностика врши визуелна проценка користејќи поларни мапи. Следно е компјутерска обработка на слики со пресметка на концентрацијата на супстанции во различни делови на миокардот. Слабата акумулација на радиоактивна супстанција во одредена област укажува на присуство на исхемична зона.

  • Зголемена тенденција на телесните ткива да апсорбираат радиоактивни изотопи;
  • Големи големини на млечни жлезди;
  • Дијафрагмата со висока положба вродена;
  • Изречена поткожна маст.

  Користејќи сцинтиграфија, лекарите можат да утврдат грешки во снабдувањето со крв во миокардот дури и при рутински преглед и навремено да го идентификуваат проблемот.

  Ако проблемот веќе постои, овој дијагностички метод помага да се прилагоди третманот за да се постигне максимален ефект.

  Меѓу другите опции за оваа неинвазивна студија е и сцинтиграфијата на миокардот. За време на оваа постапка, супстанција со радиоактивни изотопи се инјектира во субјектот преку вена.

  Радиоактивен маркер заедно со крвотокот се шири низ целото тело, вклучително и во миокардот. Гама камера што снима зрачење на маркери ја покажува нејзината дистрибуција во срцевиот мускул.

  Во која област на миокардот ќе има висока концентрација на маркерот, има подобар проток на крв и обратно.

  Гама-камерата прави слики каде што сите овие области се јасно видливи.

  Со сфинтиграфија на миокардот со перфузија, се користи радиоактивен талиум. Сцинтиграфијата на миокардот е можна со оптоварување или со примероци. Овој метод за одредување на коронарна срцева болест е почувствителен во споредба со електрокардиографијата, исто така изведен со физичка активност. Со негова помош, можете попрецизно да ја пронајдете позицијата на фокусот на исхемијата.

  Со физичка активност на една личност, срцето е принудено да работи поинтензивно, затоа, на самото тоа му треба дополнителен кислород и исхрана. Нормално, ова доведува до зголемена циркулација на крвта во коронарната мрежа што го храни срцето.

  Но, во присуство на исхемија за време на вежбање, може да не се појави зголемување на исхраната на срцевиот мускул, или тоа ќе биде недоволно.

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

  Способности на методот

  Користејќи сцинтиграфија на миокардот, можете:

  • утврди го степенот на циркулаторна слабост;
  • генерално го проценува снабдувањето со корорнарна крв во миокардот;
  • визуелизирајте фокуси на исхемија што се јавуваат при напор и ткиво со лузни на местото на срцев удар;
  • да се разликуваат зоните со недоволна циркулација од веќе претрпената некроза;
  • процени ја можноста за компликации.

  Резултатите ќе влијаат на тактиката на третман и планирањето на хируршката интервенција.

  Благодарение на сцинтиграфијата, можно е да се разбере степенот на полнење крв на која било срцева комора и да се идентификуваат точните места каде што срцето почнува да се расипува поради повреда на снабдувањето со крв. Најчесто, оваа студија е комбинирана со тестови за трчање и велосипедска ергометрија како стрес при вежбање.

  Индикации за мицикардна сцинтиграфија се како што следува:

  • да се идентификува ангина пекторис;
  • кога има промени во ЕКГ или симптоми на срцеви заболувања;
  • да се оцени работата на левата комора;
  • за профилактичка дијагноза меѓу ризичните групи за кардиоваскуларни заболувања (пред инвазивни процедури, хируршки операции, спорт);
  • да се процени ризикот од можни компликации;
  • да ги открие причините за болка во градите;
  • да се процени функционалноста на срцевиот мускул по претрпено МИ;
  • да се утврди успехот на терапијата со лекови, ангиопластика, коронарна бајпас хирургија;
  • за дијагноза на коронарна срцева болест (ова е еден од најдобрите методи за проучување на IHD) и проучување на неговиот контрактилен потенцијал.

  Во исто време, сцинтиграфијата може да биде подеднакво корисна и во фазата на дијагностицирање на нарушувања на коронарната циркулација, и со веќе потврдени дијагнози.

  На крајот на краиштата, со помош на тоа можете попрецизно да го процените степенот на исхемија и да изберете посоодветна тактика на третман.

  На пример, кога дијагнозата се поставува со помош на компјутеризирана томографија или катетеризација, пропишана е сцинтиграфија што ќе ја расветли потребата за операција на коронарниот сад.

  И покрај нејзината ефикасност, сцинтиграфијата има контраиндикации:

  • прекумерна дебелина (телесна тежина над 120-130 кг);
  • бременост;
  • општи инфекции придружени со треска;
  • тешки заболувања што не дозволуваат оптоварување на кардиоваскуларниот систем;
  • висок и неконтролиран крвен притисок;
  • тешка срцева слабост или акутен миокарден инфаркт;
  • миокардитис;
  • тешка срцева аритмија и дефекти на срцевиот залисток (особено стеноза на аортата).

  Ризици и несакани ефекти од изложеност

  Радиоактивниот лек TC-99m-MIBI предизвикува многу мала доза, што е со иста вредност како и во конвенционалната радиографија. Вашиот присутен лекар внимателно ги мери ризиците и фактот дека методот на истражување во овој конкретен случај е најпрофитабилен и најмалку стресен.

  Ова е важно за точноста и комплетноста на резултатите што можете да ги постигнете со највисок можен товар. Само во еден случај од 10.000 - 20.000 прегледи, проблем со срцева аритмија може да бара третман или срцев удар може да се очекува (веројатност за напад е 1: 40000).

  Ако стрес-тестот на ергометарот на велосипедот не успее, на пример, кај ортопедски заболувања, тогаш товарот може да се симулира вештачки со употреба на специјален лек кој се инјектира во вена на раката.

  За време на стрес-тест, се следи и вашиот ЕКГ-стрес. Се разбира, опрема за итни случаи е достапна.

  Дали методот е безбеден?

  метод на сцинтиграфија на нагрускои - Сцинтиграфија на миокардот со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

  Со цел да се подложи на таков функционален преглед како сцинтиграфија со перфузија, пациентот мора да има одредени индикации, како и да биде подготвен за студијата. Сцинтиграфијата со перфузија се изведува на празен стомак. Неколку дена пред постапката, не се препорачува употреба на производи со кофеин (кафе, чоколадо, чај, пијалоци со кофеин).

  Радиофармацевтски лек (талиум или тетрофосмин обележан со технетиум) се администрира интравенски на пациентот, кој, во комбинација со специјална супстанција, е во состојба брзо да се шири низ миокардот. Воведената радиоактивна супстанција се акумулира само во здрави ткива, не се задржува во областите погодени од патолошки процеси.

  тест на сцинтиграфија нагрускои тредмил - Сцинтиграфија на миокардот со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

  Сцинтиграфијата со товар може да биде од два вида:

  1. Вежбајте стрес. За да го направите ова, користете неблагодарна работа (тест за неблагодарна работа) или ергометрија на велосипеди (велосипед).
  2. Оптоварување со лекови. Ако, од одредени причини, пациентот не може да изврши физичка активност, се користат лекови кои го стимулираат срцето - добутамин, аденозин, итн.

  За време на товарот, се следат кардиоваскуларните параметри (пулс, срцев ритам, крвен притисок). При максимално физичко оптоварување, на пациентот му се дава радиофармацевтски препарат. Следно, со користење на гама камера, се прават серии на слики.

  Сцинтиграфијата со перфузија е неинвазивна дијагностичка метода, безболна и безбедна за пациентот. Радиоактивните супстанции се администрираат во мали дози, имаат краток полуживот и брзо се излачуваат од телото. Најчестите несакани ефекти на администрираниот лек се алергиски реакции. Сепак, дијагностичката вредност на методот значително ги надминува можните несакани ефекти.

  - бремени мајки и доилки;

  - луѓе со тешки заболувања на други органи и системи (ова може да создаде проблеми за време на студијата користејќи го товарот);

  - пациенти со сепса и треска;

  - со миокардитис, присуство на срцеви мани и после неодамнешен срцев удар.

  Самиот метод е безболен и речиси безопасен. Понекогаш пациентите доживуваат несакани ефекти од лекови или физички напор, но, како по правило, непријатноста брзо поминува, а луѓето се враќаат во нормален живот.

  Тие ви дозволуваат да направите детална слика за многу болести на овој витален орган, но во некои случаи, дијагностичката процедура, како што е сцинтиграфијата на миокардот, може да ја надополни информативноста на овие методи за испитување на пациент со патологии на кардиоваскуларниот систем.

  Во оваа статија, ќе ве запознаеме со суштината, индикациите и контраиндикациите, методите за подготовка и спроведување на миокарден сцинтиграфија. Овие информации ќе бидат корисни за вас, можете да го разберете принципот на таква дијагностичка постапка и да ги поставите вашите прашања на вашиот лекар.

  Article933 - Сцинтиграфија на миокардот со и без оптоварување, опис на методот, индикации за истражување

  После тоа, експертите користат гама камера која снима степен на заситеност на миокардните клетки со овие радионуклиди. Добиените податоци им овозможуваат на лекарите да ја проценат функционалноста на срцевиот мускул.

  Нормално, деловите на миокардот активно ги апсорбираат ваквите препарати за обележување, а напротив, оние кои страдаат од исхемија или некроза, не се способни за доволно акумулација на овие средства.

  Суштината на методот

  На пациентот му се инјектира радиоактивен лек во вена, кој со проток на крв се шири низ целото тело и се акумулира во срцето. Потоа, со помош на гама камера, експертите го испитуваат степенот на неговата акумулација во секоја од структурите на овој орган.

  Принципот на изведување на сцинтиграфија на миокардот на многу начини е сличен на ехокардиографијата со стрес, која го проценува функционирањето на срцевиот мускул во мирување и по физички напор (за ова, пациентот добива оптоварување на велосипед за вежбање или неблагодарна работа). Со сцинтиграфија, на почетокот на студијата, во вената на пациентот се инјектира препарат за радионуклиди, прозрачна радиоактивна ознака Tc-99m-MIBI или талиум-201.

  Се шири со проток на крв во срцето и се акумулира во миокардот, испуштајќи гама зраци. После тоа, степенот на неговата акумулација се снима со помош на гама камера.

  Студијата се изведува за 2-4 часа, а за тоа време специјалистите ја проучуваат состојбата на миокардот во мирување и после вежбање. Гама камера снима сигнали од зрачење и ги претвора во низа динамични, статички и ЕКГ синхронизирани слики.

  Сцинтиграфија на миокардот може да се изврши со употреба на:

  • рамнинско истражување на радионуклиди;
  • ПАТ;
  • компјутерска томографија со единечна емисија на фотони (СПЕКТ);
  • комбинирани методи: PET / CT, SPECT / CT или SPECT / PET.

  Сцинтиграфијата на миокардот може да се користи не само за идентификување на болеста, туку исто така дава можност да се процени ефективноста на применетите методи на лекување:

  • хируршки и ендоваскуларни интервенции: стентирање, калемење на коронарна артерија, ангиопластика;
  • терапија со лекови;
  • мерки за рехабилитација.

  За да се добијат сцинтиграми на миокардот, се користат следниве групи лекови:

  1. Технетрил или Сестамиби (базиран на метокси-изобутил-изонитрил). Овие лекови се акумулираат во метаболички активното миокардно ткиво и остануваат таму долго време. По акумулацијата, тие можат да се поправат со гама камера и да им дадат на специјалистите можност да ја проценат состојбата на различни делови на срцевиот мускул.
  2. Миову (базиран на тетрофосмин). Овој радионуклид од новата генерација е сличен по своите својства со претходните препарати базирани на метокси-изобутил-изонитрил, но има голем број значајни предности. По акумулацијата во ткивата на миокардот, тој не се распределува со текот на времето и побрзо се излачува од телото преку црниот дроб.
  3. Тебороксим Лекот, како и производите базирани на метокси-изобутил-изонитрил, се акумулира во метаболички активното миокардно ткиво. Сепак, тој брзо се прикажува и може да се користи само со гама камери кои се опремени со детектори кои овозможуваат испитување дури и пред поголемиот дел од технициумот да ги напушти клетките на срцевиот мускул.
  4. Технетиум пирофосфат. Благодарение на оваа ознака на радионуклид, можно е да се идентификуваат областите на миокардна некроза предизвикана од срцев удар. По смртта на кардиомиоцитите (клетки на срцевиот мускул), во нив се формираат микрокристали на калциум фосфати. Тие акумулираат технетиум, а неговите зраци се зафатени од гама камера. Овој препарат за радионуклиди се користи исклучително ретко, бидејќи зоната на некроза по нејзината администрација може да се открие само по 24-48 часа.
  5. Талиум 201. Овој лек поретко се користи за вршење на перфузија на миокарден сцинтиграфија, затоа што според квалитетот е инфериорен во однос на радионуклидните агенси базирани на технетиум.

  Индикации

  Сцинтиграфија на миокардот може да се препорача за пациенти со болка во срцето за да ги идентификуваат нивните причини.

  Сцинтиграфија на миокардот може да се препише во следниве случаи:

  • идентификување на причините за кардијалгија;
  • срцева исхемија;
  • миокарден инфаркт или потреба за проценка на состојбата на миокардот по срцев удар;
  • студија за контрактилноста на срцевиот мускул;
  • преглед на пациенти на кои им е препишана инвазивна постапка или операција на коронарните садови или срцето;
  • следење на ефективноста на третманот (постоперативна, лекови или рехабилитација);
  • преглед на спортисти пред интензивен тренинг или натпревар;
  • превентивен преглед на лица со ризик од развој на коронарна срцева болест: пациенти со хипертензија, висок холестерол или дијабетес мелитус, предиспонирачки за коронарна срцева болест, пушачи, жени над 55 години и мажи над 45 години.

  контраиндикации

  Апсолутна контраиндикација за вршење сцинтиграфија на миокардот е бременост. Покрај тоа, постапката не може да се изврши за пациенти со телесна тежина поголема од 120-130 кг, бидејќи инсталацијата на радионуклиден томограф нема да може да издржи таква тежина.

  За време на доењето, сцинтиграфијата на миокардот може да се препише само во исклучителни случаи, кога важноста на неговото однесување ги надминува сите можни ризици. Под такви околности, на жената се препорачува да изразува млеко и да го чува во фрижидер додека не заврши постапката.

  Не може да се користи за хранење на бебе 48 часа.

  Со други релативни контраиндикации, по стабилизирање на состојбата на пациентот, може да се изврши сцинтиграфија. Оваа одлука е донесена по проучување на сите податоци на дијагностички студии кои ја потврдуваат безбедноста на постапката.

  Пред сцинтиграфијата, лекарот ќе ги постави следниве прашања:

  • какви препарати зема пациентот (после тоа може да даде препораки за привремено откажување на некои од нив, на пример, срцеви гликозиди, вијагра, левитра итн.);
  • Дали страда од бронхијална астма;
  • дали жената е во репродуктивна возраст (се прави ултразвук или тест за да се исклучи таквата контраиндикација).

  Како да стигнете до студијата

  Каде да направите сцинтиграфија на миокардот? Пред сè, потребно е да се подложи на преглед во клиника или во терапевтска болница за да се утврди дали има потреба од толку скапа студија. Многу срцеви заболувања може да се откријат со подостапни методи.

  Како што споменавме погоре, во постсоветскиот простор, можноста да се спроведе такво тестирање е достапна само во големите градови. Сцинтиграфијата на миокардот во Москва се спроведува во неколку приватни клиники, како и во Научниот и практичен центар за интервентни Cardiology, во Истражувачкиот институт за геронтологија на Министерството за здравство на Руската Федерација и Научниот центар за кардиоваскуларна хирургија. АН Бакулева и во одделот за дијагностика на зрачење на Клиничкиот центар ММА именуван по ИМСеченова.

  Политиките за цени во јавните и приватните болници може да варираат, понекогаш дури и доста значително. Затоа, има смисла внимателно да ги проучите услугите што ги нуди одредена болница и тогаш останува на вас да одлучите за бараната сума за такво истражување како што е сцинтиграфијата на миокардот. Цената во Москва може да варира во зависност од обемот на постапката и местото на одржување.

  Цената е некаде во регионот помеѓу седум и осум илјади рубли. Ова е само за едноставно истражување. Но, има пациенти на кои им е потребна сцинтиграфија на миокардот со вежбање. Неговата цена ќе биде најмалку двојно повисока. Од петнаесет илјади рубли, соодветно. Сепак, овој метод му дава на лекарот поцелосна слика за здравствениот статус на пациентот, а исто така помага да се изберат оптимални терапевтски тактики.

  Сцинтиграфијата на миокардот е релативно нов, неинвазивен, безбеден и безболен начин за испитување на срцевиот мускул. Со комбинирање на достигнувањата на современата компјутерска технологија и откритија во областа на радиоактивните супстанции, стана можно да се дијагностицира коронарна артериска болест во раните фази.

  Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic