Симптомите на микро мозочен удар се првите знаци кај постари жени

За да се спречат ефектите на микротактен удар кај мажи и жени, на жртвата мора да им се обезбеди навремена помош. Неговата главна задача е да го запре оштетувањето на мозокот. Главните активности:

 1. Веднаш повикајте брза помош.
 2. На пациентот му треба апсолутен мир, на телото му е дадена хоризонтална положба, додека главата треба да биде малку повисока - под агол од 30 степени до телото.
 3. Ако жртвата има тесна или непријатна облека, таа е одврзана, отстранета - ова е потребно за да се подобри циркулацијата на крвта и слободниот пристап на кислород до ткивата.
 4. Во случај на гадење и нагон за повраќање, главата на пациентот треба да се сврти на едната страна за да се спречи повраќање да влезе во горниот респираторен тракт.
 5. Крвниот притисок се мери за пациентот, доколку показателите му се покачени, им се дава антихипертензивен лек (хипертензивните пациенти секогаш треба да го носат лекот избран од нивниот лекар).
 6. Можете да закачите мраз на задниот дел од главата.
 7. На пациентот му се дава природен седатив - тинктура од глог, мајката е добро прилагодена.
 8. Неопходно е да се осигура дека пациентот не станува, не прави ненадејни движења.
 9. Забрането е давање на спазмолитик за лице со сомневање за напад на микро-мозочен удар.

Текот на болеста кај млади жени и постари пациенти може да варира малку - кај пациенти постари од 50 години, оштетувањето на мозокот обично се случува побрзо.

Знаците на мозочен удар се типични и нетипични. Последните се особено во поголема мера точно кај жените, тие можат да ја комплицираат дијагнозата во првите часови од развојот на патологијата.

Првиот знак на мозочен удар кај жените е обично ненадејна главоболка со висок интензитет. На ова се додаваат оштетување на видот и / или слухот, вртоглавица, оштетување на говорот, вкочанетост на лицето и / или екстремитетите, пареза на лицето од една страна, нарушено одење и координација на движењата, тешка слабост.

Ако мозочниот удар не е исхемичен, но хеморагичен, клиничката слика е обично потешка. Може да се развие фотофобија, дисфагија, конфузија или губење на свеста.

Со висок крвен притисок, постои хиперемија на кожата на лицето, брадикардија, свртување на стапалото на едната нога надвор.

Атипични симптоми вклучуваат болка и чувство на загушливост во ушите, силна болка во градите, отежнато дишење, отежнато дишење, тахикардија, силна жед, чувство на сува мукозна мембрана на усната шуплина и икање. Некои пациенти доживуваат гадење, повраќање, возбуда, треска.

Присуството на одредени знаци на мозочен удар зависи од тоа на кој дел од мозокот е погодено. Левостран мозочен удар е почест (десната страна на телото е засегната и обратно). Со левостран мозочен удар, исто така, може да се развијат нарушувања во говорот, пишувањето, читањето. Во случај на десен удар, нарушувања на говорот обично се отсутни, но може да се забележат кај леваци.

Знаците на мозочен удар и микротактен удар кај жените може да бидат исти, но обично со микротактен мозок тие се помалку изразени и брзо се повлекуваат. Како и да е, микро мозочниот удар не е безопасна состојба, често минливите исхемични напади се претходници на мозочен удар кај жени.

Ако постои сомневање за акутно кршење на церебралната циркулација, дури и ако станува збор за можен микро мозочен удар, пациентот треба веднаш да биде хоспитализиран во болница.

Што да правам, како да се обезбеди прва помош? Главно, треба да обезбедите мир и проток на свеж воздух, а исто така да не го оставате пациентот сам до доаѓањето на лекарите. Пациентот треба да се постави со кренат крај на главата, да се олабави тесна облека, со развој на повраќање, да се сврти главата настрана, да се замени соодветен контејнер. Не треба да се даваат лекови се додека не пристигне брзата помош.

Докторот што пристигнува треба да биде информиран за забележаните симптоми, лековите што ги зема пациентот, постојните болести, присуството на алергии, како и преземените мерки.

Во зависност од патогенезата и локализацијата, се поделени два главни типа на микрострози: исхемична и хеморагична.

Во првиот случај, се подразбира тромбоза и спазам на садовите, придружени со повреда на метаболизмот во клетките, нивно гладување и смрт. Во вториот случај, постои прекин на крвните садови, продирање на црвените крвни клетки, проток на крв во меѓуклеточниот простор и притисок врз мозочното ткиво.

Со исхемија, последиците се побрзи, но самиот микро мозочен удар се јавува кај 80P% од пациентите. Со крварење, микро мозочен удар може брзо да премине во акутна фаза и кога ќе се повтори два до три пати да доведе до едем на мозокот, кома и попреченост.

Симптомите на микро мозочен удар кај жените не се разликуваат особено од оние со кои се соочуваат мажите и децата. Во овој случај, се разликуваат специфични и основни манифестации. Нервоза, мигрена, отежнато дишење, оток, замор и малаксаност може да зборува за развој на микро мозочен удар. Но, главните знаци на микро мозочен удар кај жените се:

 • главоболка, вртоглавица
 • губење на свеста
 • проблеми со меморијата и говорот
 • нарушување на движењето
 • парализа
 • вкочанетост и губење на сензација
 • грчеви и болки

Бидејќи често главните симптоми се појавуваат дури три до пет часа пред почетокот на самиот напад, има време да се оди во болница и да се започне со лекување. Ова ќе спречи продлабочување на фокусите на воспаление и ќе доведе до сериозни последици.

Вреди да се запамети дека дури и лесна малаксаност и главоболка кај жени, заедно со искусен стрес, физичка активност или низок имунитет, може да укажуваат на развој на микро мозочен удар.

Третманот на микро мозочен удар започнува само по хоспитализација, преглед и дијагноза. Обично зборуваме за диференцирани методи на лекување, кои вклучуваат хирургија, земање лекови, масажи, физиотерапија, гимнастика, посета на психолог и афазиолог. Но, сето ова е можно само по ултразвук, томографија, тестови на крв и урина, кардиограми.

Методот на третман е избран според дијагнозата, возраста на пациентот и степенот на оштетување на мозокот.

Знаци на цереброваскуларна несреќа кај претставниците на прекрасната половина на човештвото се манифестираат доста силно. Сепак, предвесниците на микро мозочен удар честопати се мешаат во рутинска преголема работа и не се поврзани со сериозна болест. За рано дијагностицирање на болеста и намалување на ризикот од негативни последици, потребно е да се обрне внимание на следниве промени во благосостојбата:

 • главоболка што не се ослободува од лекови против болки;
 • постојан замор, поспаност, намалена изведба;
 • често повторувани напади на вртоглавица;
 • зголемување на крвниот притисок.

Како што напредува болеста, се појавуваат дополнителни симптоми на микро мозочен удар кај постари жени:

 • нарушена координација на движењата;
 • мускулна слабост, вкочанетост на екстремитетите;
 • се јавуваат нарушувања на говорот;
 • пациентот не може да ги контролира изразите на лицето.

Со цел да се потврди присуството на разгледаните симптоми, можете да побарате од пациентот да изврши неколку едноставни чекори:

 • насмевка - во присуство на патологија, еден дел од лицето останува неподвижен;
 • држете ги рацете нагоре една минута - поради мускулна слабост, пациентот не е во можност да ја изврши оваа вежба;
 • повторете ја речената фраза - во процесите на изведување на ова дејство, ќе се забележат прекршувања на артикулацијата на говорот;
 • извлечете го јазикот - отстапувањето на јазикот настрана ќе укаже на повреда на церебралната циркулација.

Во некои случаи, атипични симптоми на микротактен удар може да се појават кај постари жени. Овие вклучуваат: конфузија, губење на меморијата, болка во градите, икање, гадење, заматен вид, срцеви палпитации.

Доколку се откријат првите знаци на опасна состојба, треба да се повика тим за брза помош и да му се даде прва помош на пациентот. Следниот редослед на активности е дозволен:

 • легнете го пациентот на тврда, рамна површина, свртете ја главата настрана;
 • обезбедете бесплатен пристап до кислород со одврзување на тесна облека;
 • измерете го крвниот притисок на жртвата, при високи вредности, дајте лек за хипертензија;
 • во просторијата каде што се наоѓа пациентот, потребно е да се отвори прозорец за прилив на свеж воздух.

Важно е да се осигура дека пациентот е целосно лесен; не треба сами да го поместувате или да ја менувате положбата на вашето тело. Во случај на повраќање, повреденото лице мора да се сврти на десната страна, малку кревајќи ја главата.

Додека чекате медицинска нега, треба внимателно да го следите дишењето и пулсот на пациентот. При првите знаци на клиничка смрт, неопходна е индиректна срцева масажа и вештачко дишење.

За брзо враќање на крвните садови на мозокот и намалување на ризикот од мозочен удар, потребно е навремено да се препознаат симптомите на микро мозочен удар кај постари жени. Само-лекување или игнорирање на знаци на цереброваскуларна несреќа може да доведе до влошување на состојбата и да го зголеми ризикот од втор напад.

Со оваа патологија, постои повреда на циркулацијата на крвта во мозокот, која опфаќа мала количина ткиво.

За разлика од редовниот, исхемичен или хеморагичен мозочен удар, тој се карактеризира со неизразени клинички симптоми, кои можат да ги вклучуваат следниве општи манифестации:

 • Главоболка со различна тежина и локализација. Особеноста е во тоа што е скоро невозможно да се отстранат со конвенционални лекови против болки од група нестероидни антиинфламаторни лекови (аналгин).
 • Интермитентна вртоглавица.
 • Немотивирана слабост, намалена способност за работа, замор, кои практично не исчезнуваат по одмор.
 • Зголемување и последователно намалување на крвниот притисок.
 • Гадење, кое може да биде придружено со повраќање, што не носи олеснување.
 • Тахипнеа - брзо дишење.
 • Појава на болка или непријатност во пределот на градите.
 • Дремливост во текот на денот, што може да се замени со несоница ноќе.

Која е разликата помеѓу микротактен удар и мозочен удар?

Микро мозочен удар или минлив исхемичен напад (ТИА) е кршење на протокот на крв во мозокот или 'рбетниот мозок, чии симптоми траат не повеќе од 24 часа. Со ТИА, инфаркт на ткиво не се јавува, односно не се развива невролошки дефицит, што е карактеристично за мозочните удари. Механизмот за развој на исхемија е привремено стеснување на артеријата или затнување на садот со тромб.

Во меѓународната невролошка пракса се применуваше 24-часовно правило. Се веруваше дека зачувувањето на симптомите повеќе од еден ден се смета за почеток на мозочен удар. Од 2002 година, ТИА е дијагностицирана со откривање на патолошки промени во мозочното ткиво.

Микро мозочен удар е краткотрајна појава на невролошка дисфункција, која е предизвикана од фокусна исхемија или намалување на протокот на крв во мозокот, но не доведува до органско оштетување на истиот. Симптомите на ТИА се појавуваат во рок од еден час по блокадата на артеријата.

Што е микротак во медицинската пракса? Во упатството за неврологија на Руската Федерација, издадено во 2010 година, ТИА се класифицирани како акутна цереброваскуларна несреќа, во која симптомите се јавуваат за период не подолг од 24 часа. Знаците на микро мозочен удар можат да бидат фокусни и церебрални, но во текот на денот тие целосно поминуваат, пациентот се опоравува.

Што да барате, како да препознаете?

За рано откривање на првите знаци на мозочен удар и микро мозочен удар, развиен е метод за утврдување на невролошки нарушувања, наречен БРЗО:

 • F (лице - лице) - се открива асиметрија на лицето, различни ширини на процепите на окото. Со цел да се идентификуваат малите промени, треба да се побара од жената да се насмее, како и да го држи јазикот напред. Со микро мозочен удар, можете да забележите отстапување (отстапување) на јазикот настрана.
 • А (рака - сила) - дефиниција за оштетување на моторот и намалена мускулна сила. За овој пациент, тие бараат од рацете да ги стиснат прстите, додека намалувањето на силата може да се утврди на едната рака. Одредување на нозете се врши во лежечка положба, од пациентот се бара да ги крене нозете нагоре, а рацете се обидуваат да го спречат ова, проценувајќи ја мускулната сила.
 • С (говор - говор) - невролошки симптоми често вклучуваат оштетување на говорот. За да ја идентификувате најмалата промена, можете да побарате од пациентот да каже неколку извртувачи на јазикот.
 • Т (време) - сите вообичаени и невролошки симптоми на микро мозочен удар се развиваат за краток временски период (акутен тек на патологија).

Одложените циркулаторни нарушувања во мозочното ткиво може да бидат придружени со промена на однесувањето.

Емоционалната сфера се менува, доброто расположение остро се заменува со немотивирана солза, агресија. Идентификувањето на сите дијагностички клинички критериуми во комбинација со акутен тек укажува на можен развој на микро мозочен удар.

cefa07d6738f82495f81b4c686769117 - Симптомите на микро мозочен удар се првите знаци кај постари жени

Ова е основа за непосредна жалба до медицински специјалист кој ќе препише соодветен третман, дополнителен објективен преглед за да се разјасни дијагнозата.

Симптоми на мозочен удар кај жени

Womenените реагираат повеќе емотивно и остро на стресот, што го зголемува ризикот од скокови на крвниот притисок и руптура на wallsидовите на садовите на мозокот.

Хормоналните флуктуации се карактеристични за женското тело во текот на секој месец, особено во втората фаза од циклусот. Кај жените, волуменот на крвта и срцевиот ритам редовно се менуваат. Особено ризикот од ТИА се зголемува за време на бременоста и породувањето. Хормоналните нивоа влијаат на циркулацијата на крвта во телото и мозокот.

Контрацептивите влијаат на густината на крвта, затоа го зголемуваат ризикот од згрутчување на крвта. Долготрајната употреба на контрацепција доведува до проширени вени, тромбоза. Секоја хормонска терапија влијае на функцијата на црниот дроб, кој произведува протеини и фактори на коагулација на крв.

Причини за микро мозочен удар

Причините за микро мозочен удар кај жените не се разликуваат од оние што доведуваат до исхемичен или хеморагичен напад. Станува збор за:

 • хронични заболувања на срцето, бубрезите
 • васкуларна патологија
 • старост
 • лоши навики
 • повреди на главата
 • земање контрацептивни средства
 • постојан стрес и физички напор

Исто така, бремените жени се подложни на микро мозочен удар во моментот на раѓање на дете или за време на породувањето. Слична ситуација ги чека и оние кои страдаат од епилепсија и други ментални нарушувања. Постојаните промени во расположението, проблеми со хормоните и стресот се доволни за една жена да преживее напад на микро мозочен удар.

Главната причина е блокирање на една од двете важни крвни садови: каротидна или 'рбетна артерија. Тие се разгрануваат во низа помали гранки, снабдувајќи крв со секој дел од мозокот.

За време на стресот, артериите реагираат на наплив на адреналин со компресија на мускулниот слој, што доведува до компензаторно зголемување на крвниот притисок. Затоа, ризикот од ТИА се зголемува со проблеми со држењето на телото, имено, цервикалниот 'рбет, како и со дистонија. Womenените се повеќе склони кон вегетоваскуларна дистонија токму поради дисрегулација на функциите на парасимпатичкиот и симпатичкиот нервен систем.

Ризикот од ТИА се зголемува со атеросклероза или таложење на масни плаки на wallsидовите на артериите. Со вазоспазам против стрес, постои промена во поларитетот на ендотеријата - клетки што ги поставуваат садовите. Тогаш телото почнува да го обновува ткивото, зголемувајќи ја активноста на тромбоцитите. За да се врати поларитетот, молекулите на маснотиите се прилепуваат на обраснетиот слој на клетки. Како резултат, луменот на артеријата се стеснува, протокот на крв е нарушен.

Формирањето на згрутчување на крвта е поврзано со голем број фактори:

 • палпитации, срцеви заболувања;
 • згрутчување на крвта на позадината на покачен холестерол, тромбоцити;
 • во присуство на тромбофлебитис и проширени вени.

Студиите ги одредуваат главните фактори за развој на ТИА:

 1. Зголемен крвен притисок до 130 / 90-220 / 110 mm Hg 60% од пациентите со историја на микро удари.
 2. Употреба на орални контрацептиви повеќе од 3 месеци - во скоро 18% од случаите.
 3. Хормонална стимулација при планирање на ИВФ (вештачко оплодување) - кај 9% од жените.
 4. Прекумерна тежина - скоро 10% од пациентите.
 5. 9% имаат грчење или апнеја при спиење.

Во приближно 10% од случаите на ТИА, претходните фактори не се утврдени.

Комбинацијата на фактори класифицира некои жени со висок ризик:

 1. Повремено зголемување на крвниот притисок како резултат на прекумерна тежина и земање хормонални лекови за контрацепција.
 2. ИВФ планирање и хипертензија кај жени.
 3. Присуство на хипертензија, прекумерна тежина и 'рчење или апнеја при спиење.

Остриот скок на крвниот притисок се јавува со невроциркулаторна дистонија, карактеристична за младите луѓе. Употребата на орална контрацепција ги менува реолошките својства на крвта, ја зголемува вискозноста. Во исто време, еластичноста на theидовите на садовите се намалува.

Дисекцијата (стратификацијата) на wallsидовите на артериите е една од малку проучените причини за ТИА кај млади луѓе и жени пред менопаузата. Интегритетот на артерискиот wallид е нарушен од повреди на цервикалниот 'рбет. Но, со абнормалности во развојот на крвните садови, дури и кашлање и невнимателно движење може да предизвикаат крварења, оставете дел од мозочното ткиво без кислород.

Повредите на вратот и мозокот го зголемуваат ризикот од микро мозочни удари поради нарушен васкуларен интегритет. Хематомите се поврзани со проблеми со микроциркулацијата во погодените области на мозокот дури и по потрес на мозокот.

Со возраста, ризикот од микро мозочен удар се зголемува секоја година. Постарите луѓе имаат поголема опасност од микро мозочен удар и мозочен удар. Ова се должи на општото стареење на телото и долгиот тек на хронични заболувања кои негативно влијаат на циркулаторниот систем и метаболичките процеси.

На возраст од 65-70 години, оваа состојба е почеста кај мажите, а кај 75-80 години - кај жените. Постарите лица треба да обрнат поголемо внимание на спречување на микро мозочен удар, бидејќи е полесно да се спречи отколку да се отстранат последиците во иднина. Така, можно е да се спречи развој на посериозна состојба - мозочен удар или мозочен инфаркт.

Типично, микро мозочен удар се развива во позадина на следниве болести:

 • артериска хипертензија;
 • атеросклероза на церебрални садови;
 • атријална фибрилација;
 • коронарна срцева болест (миокарден инфаркт);
 • кардиомиопатија;
 • дијабетес;
 • системски васкуларни заболувања;
 • патологија на церебрални садови;
 • остеохондроза на цервикалниот 'рбет.

Овие типови на болести често се изложени на постари луѓе, па доколку се присутни, треба редовно да го посетувате вашиот лекар за да ја следите состојбата и да ја поправите терапијата. Во болницата Јусупов, пациентите можат да добијат квалификувана помош за да спречат развој на мозочни удари. Невролозите во болницата Јусупов имаат долгогодишно искуство во лекување на такви болести, чии резултати значително го подобруваат квалитетот на животот на пациентот.

Микро мозочен удар се карактеризира со привремено намалување на снабдувањето со крв во одредена област на мозокот или мрежницата. Во одреден дел од садот се формира тромб, што го попречува протокот на крв во деловите на мозокот. Како резултат на тоа, постои недостаток на кислород, што доведува до нарушувања во функционирањето на невроните. Треба да се напомене дека со микро мозочен удар, снабдувањето со крв во погодените ткива е нарушено, иако во голема мера, но не целосно: одредена количина на крв сепак ја достигнува посакуваната цел. Со целосен прекин на протокот на крв, се јавува исхемичен мозочен удар или мозочен инфаркт.

Клиничката слика на микро мозочен удар се развива одеднаш и брзо, но исто така брзо исчезнува. Пациентот може да ги доживее следниве симптоми (најчесто неколку одеднаш):

 • тешка вртоглавица;
 • бучава во ушите;
 • гадење, повраќање;
 • силна главоболка;
 • повреда на координацијата на движењата;
 • флуктуации на крвниот притисок;
 • оштетување на меморијата;
 • оштетување на говорот;
 • блесоци на светлина пред очите, појава на „муви“, двоен вид, губење на областите на видното поле.

Пациентите имаат бледа кожа, се забележуваат неволни движења на очното јаболко во хоризонтална рамнина. Пациентот не може да го допре врвот на носот со затворени врвови на прстите. Постарите лица во присуство на еден или повеќе од овие симптоми треба веднаш да посетат лекар, бидејќи процесите на регенерација значително се влошуваат со возраста. За соодветно закрепнување на мозокот, на пациентите им е потребна помош од невролог.

Понатамошна терапија

Специјализиран третман вклучува употреба на лекови од неколку групи:

 • Ноотропски лекови (Пирацетам, Фенотропил), кои ја подобруваат функционалната состојба на невроцитите и метаболичките процеси во нив.
 • Витамини од групата Б кои го подобруваат метаболизмот во ткивата на нервниот систем.
 • Антихипертензивни лекови (Лисиноприл, Амлодипин, Бисопролол) за нормализирање на крвниот притисок.
 • Антитромбоцитни агенси (Кардиомагнил, Аспекард) за спречување на интраваскуларни тромби.
 • Статини (Аторвастатин) - лекови кои ја намалуваат концентрацијата на холестерол во крвта за третман и спречување на развој на атеросклероза (таложење на холестерол во wallsидовите на артериите со формирање на атеросклеротични плаки во нив).

Изборот на лекови, одредувањето на дозата и времетраењето на нивната употреба го врши лекарот што посетува, врз основа на податоците за дијагнозата.

Покрај лековите, лекарот дава и општи препораки. Овие вклучуваат диета (храна што ограничува масна пржена храна) и зголемена физичка активност. Во некомплициран тек, понатамошен третман на микротактен удар може да се изврши дома.

Можни последици

Микро мозочен удар се однесува на „васкуларна катастрофа“ и може да предизвика развој на следниве негативни последици:

 • Поизразено акутно нарушување на циркулацијата, кое може да се појави во текот на првите 10 часа, вклучително и екстензивен мозочен удар, со смрт на значителна количина мозочно ткиво.
 • Повреда на повисока нервна активност во форма на нарушена меморија, намалена ментална изведба.
 • Постојани невролошки нарушувања кои бараат долготраен третман и рехабилитација.

Навременото започнување на соодветен третман го минимизира ризикот од несакани ефекти.

Микро мозочен удар се смета за релативно благо нарушување на циркулацијата во мозочното ткиво. Болеста е сигнал за непосреден соодветен третман за да се избегнат посериозни компликации.

Главната опасност од микро мозочен удар е:

 • изложени на ризик од развој на сексуална дисфункција кај мажи;
 • при можна дефект на внатрешните органи;
 • во парализа на екстремитетите (целосни, делумни, единечни или билатерални);
 • во 60% од клиничките случаи, во отсуство на навремена медицинска нега, се развива хеморагичен или исхемичен мозочен удар во следните 3 дена по микро мозочен удар.

Кој е изложен на ризик?

Главните ризични групи за ТИА вклучуваат:

 1. Menени во менопауза со стабилно зголемување на крвниот притисок или тахикардија.
 2. Млади жени со прекумерна тежина кои земаат хормонални контрацептиви.
 3. Womenените кои се подложени на хормонска терапија за стимулирање на ИВФ.

Нагло зголемување Крвниот притисок за време на стрес или физички стрес се смета за изолиран фактор на ризик.

Како дел од студијата, пациентите подложени на ТИА биле испрашувани за болки што биле забележани една недела пред циркулаторните нарушувања или 24 часа пред настанот. Се покажа дека во текот на целата година пред микро мозочен удар, пациентите имале мигрена со аура, што значи промени во видот, слух пред напад на главоболка.

Поради пристапот кон микро мозочен удар, мигрена со аура, зголемувањето на нападите на главоболка може да укаже на тоа.

Погрешно е да се верува дека возраста е главниот фактор што ја зголемува веројатноста за микро мозочен удар. Манифестации на микротактен удар можат да бидат и кај студент кој доживеал сериозен стрес за време на сесијата и кај постари хипертензивни пациенти. Според медицинската статистика, ризикот од микро мозочен удар значително се зголемува кај луѓе постари од 55 години.

Групи на пациенти со голема веројатност за развој на болеста:

 • пациенти со ангина пекторис и хипертензија - тоа е висок крвен притисок што служи како „активирач“, предизвикувајќи проблеми со крвните садови на мозокот и „локална“ циркулација на крвта;
 • луѓе со наследна предиспозиција за микро мозочен удар;
 • бремени жени;
 • пациенти со тромбоза, слаба коагулација и други болести на крвта;
 • дијабетичари;
 • пациенти со прекумерна тежина (дебелина);
 • тешки пушачи и оние кои злоупотребуваат алкохол;
 • секој што страда од болести на кардиоваскуларниот систем;
 • пациенти зависни од времето чувствително и болно реагираат на промените во временските услови.

Постои ризична група, пациенти кои мора прво да одат во болница, дури и без првите манифестации на напад. Ова ќе ви овозможи да дијагностицирате и да започнете со третман. Обично зборуваме за такви проблеми:

 • хипертензија, аритмија
 • васкуларна патологија
 • болести на зглобовите
 • хронична бубрежна болест
 • претрпел мозочен удар со микротактен удар или мозочен удар
 • злоупотреба на никотин и алкохол

Покрај тоа, бремените жени, како и жените по 50 години, се изложени на ризик. Прво на сите, пациентите треба да обрнат внимание на нивното здравје по првичен напад или во присуство на ментални нарушувања, бидејќи еден емоционален шок е доволен за развој на микротактен удар, а потоа и исхемија.

Третман на последиците од болеста

Во првите часови по микро мозочен удар, мозочните клетки умираат, но поради фактот што штетата е незначителна, со текот на времето, погодените невролошки функции се обновуваат. За да се минимизира ризикот од непожелни последици од микротактен удар, пациентот треба да биде однесен во болница во рок од 3 часа по нападот.

Интегриран пристап кон решавање на проблемот треба да ја земе предвид причината за микро мозочниот удар. Следните методи на терапија со лекови ја докажаа ефикасноста:

 • превенција на згрутчување на крвта (за оваа намена, пациентите подложени на микро мозочен удар се пропишани со Дипиридамол, Аспирин, Клопидогрел, Варфарин, Ксарелто);
 • антихипертензивна терапија (употреба на лекови за намалување на крвниот притисок);
 • употреба на лекови кои го намалуваат холестеролот во крвта (Аторвастатин, Росувастатин).

Покрај тоа, многу лекари дополнително препишуваат лекови чии придобивки се нејасни. Тие вклучуваат:

 • вазодилатација и подобрување на лекови за циркулација на крв (на пример, Xanthinolum, Instenon);
 • лекови за враќање на „здравите“ метаболички процеси во садовите;
 • метаболички агенси кои ја подобруваат циркулацијата на крвта и метаболизмот во мозокот (меѓу нив се претпочитаат Актовегин, Мексикор, Цераксон);
 • третман со ноотропски лекови кои ја подобруваат функцијата на мозокот (Цинаризин, Пирацетам).

По појавата на микротактен удар, во повеќето случаи се јавува повторување на минливи исхемични напади. Веројатноста за хеморагичен или исхемичен мозочен удар исто така се зголемува. Резултатот од овие состојби може да биде парализа, попреченост и смрт. Кај постарите луѓе, ризикот од развој на компликации е значително поголем, што е поврзано со нарушувања на телото поврзани со возраста. Затоа, знаците на микротактен удар не треба да се игнорираат и, доколку се појават, побарајте медицинска помош што е можно поскоро.

Симптомите на микро мозочен удар се невидливи, болеста се носи на нозете. Постарите луѓе појавата на слабост ја поврзуваат со замор, „магнетни бури“, лошо расположение, итн. Сепак, последиците од микро удар нема да траат долго.

Во многу случаи, оштетување на меморијата, нарушено внимание, појава на агресивна состојба, раздразливост, промени во расположението. Нормалната работа по микро мозочен удар може да биде тешка. Меѓу жените, најчестите нарушувања на психоемоционалната состојба. И кај мажите преовладуваат дефекти во работата на внатрешните органи. Микро мозочен удар во десната хемисфера може да предизвика парализа на екстремитетите. Се развива привремено слепило, краткорочна целосна амнезија.

Предвидување на идната состојба на пациентот ќе зависи од причините за микро мозочен удар. Ако состојбата е предизвикана од очигледна причина (стрес, пушење или злоупотреба на алкохол, прејадување), тогаш нејзината елиминација ќе биде најефективниот начин за спречување на релапс. Со микро удари поради какво било хронично заболување, потребно е да се избере соодветен режим на лекување.

Во болницата Јусупов, искусни невролози користат индивидуален пристап за лекување на пациенти по микро мозочен удар. Навремено барање медицинска помош ќе го намали ризикот од повторна појава на микро мозочен удар и развој на целосен мозочен удар. Статистичките податоци покажуваат дека откако претрпеле микро мозочен удар во 10% од случаите во текот на годината се јавува широк мозочен удар, што предизвикува неповратна штета на здравјето. Затоа, невролозите во болницата Јусупов силно препорачуваат веднаш да се обратите кај лекар ако се појават знаци на микро мозочен удар.

Во болницата Јусупов, пациентите добиваат целосен опсег на медицински услуги, што ќе им помогне што побрзо да закрепнат по микро мозочен удар. Висококвалитетната дијагностика и индивидуалниот пристап кон изборот на терапија ви овозможуваат да добиете максимален резултат. Доколку е потребно, пациентите можат да поминат третман во болница, каде што им се обезбедуваат удобни услови за престој и деноноќна медицинска нега.

Можете да побарате помош и да добиете стручен совет со јавување во болницата Јусупов.

Последиците од микро мозочен удар кај жените поминуваат неколку часа или денови по појавата на болеста. Со секундарен и терцијарен микротактен удар, последиците можат да траат многу подолго. Пациентот се соочува со такви проблеми:

 • делумно губење на видот и меморијата
 • ментални попречености
 • парализа и вкочанетост на екстремитетите
 • тешкотии во координацијата
 • психички отстапувања
 • деменција
 • тешкотии при пишувањето
 • едем
 • конвулзии

И покрај фактот дека главните последици поминуваат по неколку часа, нападите може да се појават уште два до три месеци, но само во отсуство на третман, превенција и рехабилитација.

Главните компликации на микро ударите се:

 • зголемен ризик од повторен мозочен удар;
 • невролошки симптоми среде невронска смрт.

Брзиот почеток на комплексен третман со лекови и хируршката обнова на артериската проодност го намалува ризикот од мозочен удар по ТИА за 80%.

После ТИА, важен аспект на терапијата е зачувување на мозочното ткиво со цел да се избегнат невролошки нарушувања. Како превенција, цитопротекторите се користат за спречување на исхемија и церебрален инфаркт.

Со спонтано враќање на протокот на крв, што се јавува по ТИА, постои проблем со оштетување на ткивото на реперфузија. Бидејќи се забележува и смрт на неврони. На почетокот или на долг рок, ова може да доведе до краткорочно губење на чувствителност, нарушена координација на движењата и губење на јасност на говорот.

Невроните се оштетени поради оксидативен стрес предизвикан од формирање на реактивни видови кислород за време на исхемија. Оштетувањето на клетките се појавува и со недостаток на кислород и по обновување на протокот на крв. Затоа, за превенција, на пациентите им се препишуваат лекови со антиоксидативно и антихипоксично дејство.

Третман на последиците од болеста

По потврда на ТИА, пациентот е хоспитализиран неколку дена за набудување. Хоспитализација е потребна во следниве случаи:

 • со зголемување на симптомите, што трае повеќе од еден час;
 • со оштетување на внатрешните каротидни артерии од атеросклеротични плаки за 50%;
 • со атријална фибрилација;
 • зголемена коагулација на крв.

Понатамошниот третман се одредува според причината за ТИА. Речиси сите пациенти бараат медицински третман. Препишете антитромбоцитни лекови (антитромбоцитни агенси), кои спречуваат лепење на тромбоцити и ризик од нов тромб. Обично, се избираат аспирин, клопидогрел или комбинација на аспирин и дипиридамол. Потребата од антитромбоцитна терапија се зголемува во следниве случаи:

 • при затнување на мали садови;
 • во однос на позадината на пролапс на митралната валвула;
 • со откриена калцификација на митралниот прстен;
 • неревматски лезии на митралната валвула.

Атријална фибрилација во форма на напади и постојан, акутен коронарен синдром и митрална стеноза се индикации за третман со антикоагуланси. Прво, се користат лекови со директно дејство (хепарин), а потоа антагонисти на витамин К (варфарин).

Антикоагуланси, како варфарин, ја намалуваат коагулабилноста на крвта. Тие се пропишани за комплициран тек на ТИА, но поретко од тромбоцитните препарати. Антикоагуланси се неопходни за пациенти со лево вентрикуларна тромбоза на позадината на миокарден инфаркт, со атријална фибрилација, ревматска болест и други болести кои го зголемуваат ризикот од мозочен удар.

priznaki mikroinsulta 2 1 - Симптомите на микро мозочен удар се првите знаци кај постарите жени

Кај артериосклерозата на артериите, статините во највисоки дози се препишуваат веднаш по ТИ. Ако стенозата на каротидната артерија е 70%, тогаш се прави каротидна ендартеректомија.

Превенција

Спречување на микро мозочен удар кај жени се спроведува само откако ќе се помине целиот курс на рехабилитација и закрепнување. Во однос на времето, потребни се најмалку три месеци и ги вклучува основните правила на лекување:

 • исхрана
 • отфрлање на лоши навики
 • земање лекови во пропишана доза
 • умерено вежбање
 • елиминација на стресот и шокот
 • прошетки на отворено
 • квартални прегледи на лекар
 • третман на хронична болест
 • одбивање да се пијат апчиња за контрацепција
 • масажа или акупунктура

Важно е да се повторува профилакса најмалку на секои три месеци со пауза од две недели. Тогаш ќе биде можно да се ослободите од последиците, ширењето на фокуси на воспаление и да се исклучи можноста за развој на повторени напади. Ова е особено важно за жените по 50 години, бидејќи тогаш нападот може да биде последен или да резултира со сериозни проблеми.

По ТИА, веројатноста за мозочен удар останува на 20%. Корекцијата на животниот стил штити од опасни васкуларни проблеми во мозокот. После микро мозочен удар, здравјето треба да се следи повнимателно:

 1. Вклучете се во навремен третман на каква било болест, вклучително и инфективна.
 2. Следете го крвниот притисок и холестеролот, забележани од лекар и cardiolогист.
 3. Следете го шеќерот во крвта, земајте лекови за да го регулирате колку што е потребно, јадете во согласност со препораките на вашиот лекар.
 4. Земете антикоагуланси како што е пропишано од вашиот лекар за да го намалите ризикот од мозочен удар. Разговарајте со вашиот лекар за појава на какви било проблеми со земање лекови.
 5. Одете по 10 илјади чекори на ден, водете здрав начин на живот. Одбијте ги лошите навики, намалете ја потрошувачката на алкохол на минимум.
 6. Одржувајте здрава тежина. Прекумерната тежина го зголемува ризикот од хипертензија и е независен фактор на ризик за микро удари.

Се препорачува да се изврши физичка активност, со што се зголемува срцевиот ритам. Пресметајте го пулсот за аеробно вежбање користејќи ја формулата: (210-годишна возраст) x 0,6. Пешачењето со брзина од 5-6 км на час е еден од методите на превенција ако има контраиндикации во форма на хронични срцеви заболувања за трчање. Можете да користите велосипед за вежбање, игра на пинг-понг, едноставни вежби со гумен експандер.

Исхраната мора да биде избалансирана во корист на здрави масти, понизок шеќер, зголемено овошје и растителни влакна. Дополнително, земете омега-3 масни киселини во капсули, витамин Д3, витамин Е.

Стрес-факторот е еден од најважните, кој е изолиран во патогенезата на микро-ударите и срцевите заболувања. Ослободувањето на адреналин предизвикува самиот спазам на садовите, го нарушува дишењето и снабдувањето со крв во мозокот. Можете само да се заштитите од стрес во свет преполн со негативни информации преку афирмации и медитации.

Корисно е по стресна ситуација да „испуштите пареа“ - користете синтетизиран адреналин за акција, на пример, одете на прошетка. За да се намали спазмот, помагаат вежби за дишење - правилно дијафрагматско дишење. Тоа вклучува проширување на долниот дел на ребрата при вдишување и контракција на абдоминалните мускули на издишувањето.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic