Лекови и комбинирани лекови за висок крвен притисок за стари лица

Високиот крвен притисок денес е една од најчестите болести, чии први симптоми се појавуваат дури и на млада возраст. И, ако претходно хипертензијата се сметаше за многу постари лица, сега таквата патологија не е невообичаена кај младата популација. Сите луѓе имаат различен став кон оваа болест.

Некои стари луѓе се плашат да земаат лекови кои го намалуваат крвниот притисок, бидејќи честопати постои поголема веројатност за несакани ефекти и појава на нови болести. Но, веднаш можете да кажете дека е апсолутно невозможно да се справите сами со висок крвен притисок без да му посветите соодветно внимание, бидејќи не е за ништо што хипертензијата се нарекува „тивок убиец“.

Составен е список на антихипертензивни лекови, кои се движат од најефикасните со минимум непожелни ефекти до лековите со почести несакани ефекти. Иако во овој поглед сè е индивидуално, не залудно треба внимателно да се избере и, доколку е потребно, да се прилагоди антихипертензивната терапија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Лосартан

Лекот од групата сартани. Механизмот на дејствување е да се спречи моќното вазоконстрикторно дејство на ангиотензин II на телото. Оваа супстанца со висока активност се добива со трансформации од ренин произведени од бубрезите. Лекот ги блокира рецепторите на подтипот АТ1, со што се спречува вазоконстрикција.

Систолниот и дијастолниот А / Д се намалува по првата орална администрација на Лосартан, најголемата по 6 часа. Ефектот продолжува еден ден, по што се бара да се земе следната доза. Треба да се очекува стабилна стабилизација на притисокот по 3-6 недели од почетокот на администрацијата. Лекот е погоден за третман на хипертензија кај дијабетичари со дијабетична нефропатија - оштетување на крвните садови, гломерулите и тубулите на бубрезите поради метаболички нарушувања предизвикани од дијабетес.

Валсартан, Епросартан, Телмисартан - лекови од иста група, но Лосартан и неговите аналози се попродуктивни. Клиничкото искуство ја покажа неговата висока ефикасност во елиминирање на покачен А / Д, дури и кај пациенти со комплицирана форма на артериска хипертензија.

лизиноприл

Спаѓа во групата на АКЕ инхибитори. Антихипертензивниот ефект се забележува веќе 1 час по земањето на посакуваната доза, се зголемува во следните 6 часа до максимум и трае еден ден. Ова е лек со долг кумулативен ефект. Дневната доза е од 5 до 40 мг, земајте 1 пат на ден наутро.

maxresdefault 2 1 - Лекови и комбинирани лекови за висок крвен притисок за стари лица

Рениприл ГТ

Ова е ефикасен комбиниран лек кој се состои од манаат на еналаприл и хидрохлоротиазид. Во комбинација, овие компоненти имаат поизразен антихипертензивен ефект од секоја поединечно. Притисокот се намалува нежно и без загуба на калиум од страна на телото.

Каптоприл

Можеби најчестиот лек од групата на АКЕ-инхибитори. Наменет за итна помош со цел да се запре хипертензивната криза. За долготраен третман е непожелен, особено кај постарите луѓе со церебрална артериосклероза, бидејќи може да предизвика нагло намалување на притисокот со губење на свеста. Може да се препише заедно со други хипертензивни и ноотропски лекови, но под строга контрола на A / D.

 • Копотен
 • Каптопрес,
 • Алкадил
 • Катопил,
 • Блокордил
 • Каптоприл АКОС,
 • Ангиоприл
 • Рилкаптон,
 • Капофарм.

Диуретик и антихипертензивен агенс од групата на деривати на сулфонамид. Во комплексна терапија за третман на артериска хипертензија, се користи во минимални дози, кои немаат изразен диуретичен ефект, но го стабилизираат притисокот во текот на денот. Затоа, при земање, не треба да чекате зголемување на диурезата, пропишано е со цел да се намали притисокот.

Верошпирон

Диуретик што штеди калиум. Земете од 1 до 4 пати на ден во курсеви. Има изразен диуретичен ефект, но не го отстранува калиумот од телото, што е важно за нормално функционирање на срцето. Се применува само во комбинирана терапија за третман на артериска хипертензија. Предмет на дозата пропишана од лекар, не предизвикува несакани ефекти, со ретки исклучоци. Долготрајниот третман во големи дози (повеќе од 100 мг / ден) може да доведе до хормонални нарушувања кај жени и импотенција кај мажи.

Провоцирачките фактори на хипертензија кај постари пациенти

И покрај фактот дека третманот на хипертензија вклучува ефект на покачен крвен притисок, терапевтските мерки се насочени кон решавање на неколку проблеми истовремено.

Лековите под притисок за стари лица не само што треба да го нормализираат притисокот, туку и да спречуваат компликации и да бидат компатибилни со други лекови насочени кон лекување на истовремени патологии, а исто така да имаат минимална количина на несакани ефекти.

При утврдување на насоката на терапевтски мерки, лекарот што посетува треба да продолжи од низа специфични причини за развој на хипертензија во староста, имено:

 1. Атеросклеротични лезии на васкуларниот систем, провоцирајќи прекумерно зголемување на тонот на васкуларните wallsидови.
 2. Возрасна промена во васкуларниот систем поврзана со возраста, која се состои во намалување на луменот на садовите.
 3. Губење на еластичност, еластичност на васкуларните wallsидови. Повреда на структурата на крвните садови доведува до значително намалување на нивната функционалност, што повлекува зголемување на кршливоста и зголемен ризик од крварење.
 4. Дисфункција на надбубрежните жлезди. Прекумерното производство на хормони од надбубрежните жлезди предизвикува акумулација на натриум, што придонесува за развој на оток. Познато е дека задржувањето на течности во ткивата е една од главните причини за висок крвен притисок.

Третманот на хипертензија кај постари пациенти, поради присуство на специфични причини за развој на патологија и присуство на истовремени болести, бара посебен пристап.

Дали хипертензијата може да се излечи засекогаш

Пациент со дијагностицирана хипертензија обично се лекува, лекарот ја следи неговата состојба долго време. Но, честопати луѓето, особено постарите лица, независно под влијание на рекламирање, прегледи на познаници купуваат лекови без рецепт, разни дополнителни средства што ги користат без консултација со лекар. Ова однесување не е без ризик.

37 15154970381 - Лекови и комбинирани лекови за висок крвен притисок за стари лица

Продолжената употреба на НСАИЛ (со исклучок на дневно внесување на ниски дози на аспирин како средство за спречување на кардиоваскуларни болести) предизвикува зголемување на крвниот притисок кај нормотензивните пациенти и хипертензивните пациенти кои не се лекуваат. Клиничките податоци покажуваат дека НСАИЛ се спротивставува на ефектот на диуретици, β-и α-блокатори, АКЕ-инхибитори. Повеќето постари луѓе земаат НСАИЛ како лекови против болки и антипиретични лекови.

Некои свесно преферираат парацетамол (ацетаминофен), главно затоа што е „побезбеден за стомакот“. Но, малку луѓе знаат дека Парацетамолот е најбезбеден за крвниот притисок. За да се потиснат болката и треската, лекарите препорачуваат постари пациенти со хипертензија токму Парацетамол, кој е посоодветен од Аспиринот, Ибупрофен или други НСАИЛ.

Заштитниот слој на обложени таблети (аспирин, еритромицин, итн.) Со активната супстанција наменета за апсорпција во цревата се раствора на алкална pH вредност. Но, кога пациентот зема истовремено додатоци на калциум или антациди, предвремено ослободен лек може да предизвика иритација на гастричната мукоза.

Следствено, додатоците на калциум и антациди треба да се земаат најмалку 2 часа пред ингестијата или 2 часа по употребата на други лекови, храна (повеќе од 67% од постарите лица интервјуирани несвесно го кршат ова правило). Кога ги користите двете алатки заедно, постои значителен ризик од несакани интеракции.

Алкохол и лекови

Консумирањето алкохол од страна на постарите лица е честа појава што може да се направи без последици, но голема дневна доза на алкохол предизвикува зголемување на крвниот притисок. Затоа, при мерење на крвен притисок и проценка на потенцијална хипертензија, треба да се обрне внимание на оваа околност.

Друг аспект е привремената врска помеѓу потрошувачката на алкохол и лекови. Ако интервалот помеѓу алкохолот и лекот од групата НСАИЛ е најмалку 1 час, ризикот од крварење во дигестивниот тракт се зголемува. Но, повеќе од половина од пациентите пијат алкохол истовремено со земање лекови.

Со децении, медицинските експерти се убедени дека постарите пациенти не треба да се лекуваат од хипертензија. Тие го објаснија своето гледиште многу едноставно. Според нив, антихипертензивните лекови за такви луѓе едноставно се забранети поради големата веројатност за појава на несакани ефекти и сериозни компликации. Затоа, лекарите можеа да ја набудуваат само состојбата на хипертензивни пациенти, без да се мешаат на кој било начин за време на болеста.

Тие денови се зад нас. Денес, дури и постарите хипертензивни пациенти имаат шанса да се опорават. Бројни студии покажуваат дека со соодветен третман, околу 40% од пациентите успеваат да избегнат мозочни удари и други срцеви компликации.

За нормализирање на притисокот кај постарите лица, потребен е комплетен преглед на нивното тело. Лекарот мора да ја разбере состојбата на нивниот васкуларен систем. Оваа информација ќе му овозможи да ја избере најдобрата терапија. Исто така, специјалистот треба да биде запознаен со други болести однапред од кои страда пациентот. Тие не треба да бидат вклучени во списокот на контраиндикации на лекот за кој е избрана хипертензија.

87 - Лекови и комбинирани лекови за висок крвен притисок за стари лица

За да може терапијата да биде што покорисна за пациент во старост, треба да се заснова на низа принципи:

 1. Не можете остро да го намалите крвниот притисок. Намалувањето на вредностите треба да се случи во рок од неколку недели;
 2. За да се спречи бубрежна или церебрална инсуфициенција, потребно е да се намали систолниот притисок до максимум 30% од сегашната вредност;
 3. Не го намалувајте крвниот притисок во нормала во присуство на коронарна срцева болест;
 4. При избор на лекови, нужно се земаат предвид и другите болести кои се дијагностицираат кај пациентот;
 5. Неопходно е редовно да се вршат контролни мерења. Пациентот треба да се стави во лежечка положба и да стои.

И покрај значајниот чекор напред во науката и медицината, многу луѓе сè уште веруваат дека третманот на хипертензија во старост ќе доведе не до подобрување, туку до влошување на општата состојба.

Ваквата загриженост беше покрената како резултат на недостаток на лекови за висок крвен притисок кај постари пациенти кои би имале минимална листа на несакани ефекти. Како по правило, главниот настан не беше лекување на пациентот, туку негово следење.

Сепак, третманот на постари пациенти има голем број карактеристики што мора да ги земе предвид лекарот што посетува.

Индивидуалниот избор на лекови и нивните дози е под влијание на:

 • општа состојба на пациентот;
 • присуство на истовремени патологии;
 • ниво на крвен притисок.

Со оглед на овие параметри, лекарот ќе може значително да ја подобри ситуацијата и да ја олесни состојбата на пациентот.

Хипертензијата е подмолно заболување, бидејќи се развива бавно и скоро асимптоматски, поради што едно лице подолго време не сфаќа постоење на проблем. И кога ќе се дијагностицира болеста, тогаш често може да се справиме само со помош на комплексен третман, кој се состои од терапија со лекови, диета и промени во животниот стил.

Артериската хипертензија влијае на мажи и жени од различна возраст, но најчесто се забележува кај стари луѓе. Пред неколку децении, лекарите веруваа дека нема причина постарите луѓе да започнат со третман на лекови со хипертензија. Ова беше објаснето со фактот дека на оваа возраст постои голема веројатност дека земањето на кој било антихипертензивен лек ќе резултира со развој на несакани ефекти или компликации.

Затоа, лекарите едноставно препишале диета и ја следеле состојбата на пациентот. Но, поминаа години, медицината напредуваше далеку напред, па денес дури и претставници од најстарата возрасна категорија можат да се излечат од хипертензија. Повеќе научни студии докажаа дека третманот со хипертензија со лекови може да биде не само ефикасен, туку и поштеден.

Подготовка на авт. Davleniya dlya pozhilyh lyudej spisok 8 e1523558124960 - Лекови и комбинирани лекови за висок крвен притисок за стари лица

И скоро 40% од постарите пациенти успеваат да избегнат срцев удар, мозочен удар или други сериозни компликации. Денес, лекарите препишуваат терапија со лекови без оглед кога е дијагностициран проблемот - на рана возраст или по 60 години. Но, изборот на антихипертензивни лекови се врши само по темелно испитување и анамнеза на пациентот.

Повеќето луѓе постари од 60 години не им веруваат на современите лекови и претпочитаат лекови кои долго време биле заборавени: Клонидин, Аделфан. Во кабинетот за лекови, многу стари луѓе можат да најдат Корвалол, Валеријан, Цитрамон, Валидол, како и стара маст за зглобовите. Сите овие лекови на стариот чувар веќе долго време се обидуваат да не препишат хипертензија, бидејќи Клофелин и Аделфан не само што имаат голема листа на несакани ефекти и негативно влијаат на состојбата на телото, туку и создаваат зависност. Денес, кога се ослободуваат многу нови безбедни антихипертензивни лекови, тие се обидуваат да не се сеќаваат на лековите на стариот чувар.

Друга честа грешка во третманот на хипертензија, што ја прават старите лица, е злоупотребата на лекот. Повеќето постари луѓе веруваат дека е доволно да се пие таблета само за време на силно зголемување на крвниот притисок, а остатокот од времето нема потреба да го труете вашето тело со хемија.

Но, ова е фундаментално погрешно, бидејќи лековите пропишани од лекар треба да се земаат редовно подолго време. Во спротивно, нема да дојде до нормализирање на притисокот, а исто така може да се појават сериозни компликации. Третманот со алтернативни методи исто така може значително да го наруши здравјето.

Домашни рецепти за спречување на висок крвен притисок се вообичаени. Традиционалните исцелители се лукави, велејќи дека нивните лекови немаат несакани ефекти и се апсолутно безбедни.

Било какви билки, лушпи и инфузии од нив може да предизвикаат развој на спонтани алергиски реакции, што доведува до разни манифестации - од осип на кожата до развој на едем на Квинке. Без консултација со специјалист, сите средства се строго забранети.

Како безбедни извори на здравје, подобро е да користите природни сокови кои имаат хипотензивно дејство:

252 15254758291 - Лекови и комбинирани лекови за висок крвен притисок за стари лица

Пијалоците ќе го збогатат телото со витамини и хранливи материи, помагаат во намалување на крвниот притисок.

Ова прашање го поставуваат сите пациенти на кои прво им е дијагностицирана артериска хипертензија. При пресметување на можно закрепнување, потребно е да се земат предвид:

 • степенот и фазата на развој на патолошкиот процес;
 • постоечки истовремени болести со хроничен тек;
 • генетска предиспозиција;
 • индивидуални карактеристики на телото;
 • основните причини за формирање на хипертензија.

Терапевтски карактеристики

Зголемен ризик од ССР кај постари хипертензивни пациенти наложува употреба на современи антихипертензивни терапевтски методи и ефективни лекови под притисок за постари лица, чија цел е да се намали морбидитетот и морталитетот. Особено, намалување на горниот артериски притисок за 10 mmHg. Уметност кај овие пациенти, ризикот од мозочен удар е намален за 30%.

Како што е случај со помлади луѓе, кај повеќето постари пациенти се дијагностицира есенцијална хипертензија која добро реагира на терапијата. Сомнеж за секундарна форма на хипертензија се јавува со отпорност на третман, неодамна откриена болест со крвен притисок

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic