Како да чуете чукање на срцето на фетусот дома

Стетоскопите се создадени пред неколку века, така што лекарите можат квалитативно да ги слушаат внатрешните органи на една личност: срцето, белите дробови и абдоминалната празнина - ова во голема мера ја олесни дијагнозата во тие денови кога ултразвукот, МНР и КТ сè уште не беа достапни.

До денес, класичен стетоскоп го користат специјалисти за гинекологија за време на прегледите на бремени жени за да добијат навремени информации за состојбата на фетусот. Затоа, почесто отколку не, сега класичен уред се нарекува „акушерски стетоскоп“.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Акушерски стетоскоп

Ова е шуплива дрвена цевка (најчесто од бреза), која значително се шири на едниот крај (се добива форма на инка). Пошироката страна на уредот се нанесува на желудникот на жената, а спротивното - на увото на лекарот.

Се разбира, жената нема да може сама да користи акушерски стетоскоп, за ова ќе и треба помошник на пациентот. Слушањето на вистинските звуци не е толку едноставно, па дури и да се разликуваат од другите процеси што се случуваат во абдоминалната празнина на една жена.

2058818701 serdcebienie ploda doma - Како да чуете чукање на срцето на фетусот дома

Подоцна, уредот го подобри познатиот руски лекар - во цевката беше додадена цврсто истегната мембрана, што го подобрува звукот. Ажурираниот уред беше наречен телефендоскоп. Се состои од:

 • уред за примање звук;
 • цевки за спроведување на звук;
 • рачни делови што се носат како слушалки.

Таков уред, можеби, е на вашето место комплетен со тонометр за домаќинство. Сепак, скоро е невозможно да се слушне срцевиот ритам на бебето со него.

Сега, практикуваните лекари за време на прегледот на пациентите активно користат стетофондоскоп. Токму овој уред ќе го видите во рацете на терапевт или педијатар, откако дошол кај него на состанок. Приемникот за звук на уредот има и инка (како класичен стетоскоп) и мембрана. Специјалистот ја користи оваа или онаа страна на уредот во различни ситуации. Со помош на дел од главата во стенофондоскоп во облик на инка, жената може самостојно да ги слушне сигналите на нероденото дете.

Денес нема да изненадите никого со електронски стетоскоп за бремени жени (второто име е „фетален доплер“), создаден со употреба на технологија за сузбивање на бучавата и засилување на звукот.

Сепак, сите овие генерации на уред за слушање - од дрвена цевка до електронски уред - обично се нарекуваат стетоскоп.

Дали полот на нероденото бебе се одредува со тремор

Дали е можно да се открие полот на ембрионот со неговото тепање? Постојат различни народни методи, но ниту еден од нив не е потврден од науката.

Постојат неколку популарни методи за утврдување на полот на детето со срцевиот ритам на фетусот, но лекарите ги побиваат.

2058818701 serdcebienie ploda doma - Како да чуете чукање на срцето на фетусот дома

Еден од овие методи сугерира слушање на срцевиот ритам на фетусот. Кај момчињата, приврзаниците на таквата техника тврдат, срцето ритмички и појасно чука, а кај девојчињата е пораотично, а ритамот на срцевиот ритам не се совпаѓа со мајката.

Според втора слична народна техника, локацијата на срцевиот ритам може да се наведе на подот на бебето. Слушањето на тонот лево значи дека ќе се роди девојче, а од десната страна - момче.

Третата народна методологија вели дека бројот на срцеви контракции може да укаже на полот на бебето, но има толку многу верзии на овој метод што стануваат многу збунувачки. Некои тврдат дека девојчињата треба да имаат повеќе од 150 отчукувања, потоа помалку од 140 отчукувања во минута, а ударите на момчињата треба да бидат повеќе од 160 отчукувања во минута, а потоа околу 120. Точното време на ваквите тестови варира.

И покрај забавата на овие методи, тие не се ништо повеќе од игра со погодување. Сите овие методи се целосно побиени со научно докажани факти, што укажува на тоа дека на бројот на срцеви контракции влијае:

 • гестациска возраст;
 • позиција на телото на мајката додека го слушате срцевиот ритам;
 • моторна и емоционална активност на мајката;
 • здравствениот статус на нероденото бебе и мајка.

Медицински студии потврдуваат дека е можно да се открие полот на неродено дете со 100% точност само со спроведување на посебен метод за време на кој се зема амнионска течност или парче ткиво за истражување

Мајката може да ги слушне првите отчукувања на срцето во развој на бебето во просторијата за ултразвук: на 6-та недела со помош на вагиналниот сензор и почнувајќи од 7-та недела - со помош на вообичаената. И само од 20-та недела можете да го слушате негуваниот ритам со помош на електрични стетоскопи во домаќинството.

Во текот на целиот период на бременост, срцевиот ритам ќе варира во зависност од состојбата на жената и нејзината сопствена фаза на развој. Постојат просечни индикатори за бројот на отчукувања на срцето на дете во минута.

Сепак, мора да разберете дека не можете само да се фокусирате на индикаторите за нормата и на тој начин самостојно да ги идентификувате проблемите со развојот на фетусот. На крајот на краиштата, лекарот, спроведувајќи го прегледот, ја зема предвид и вашата општа состојба, и вашата возраст, и присуството / отсуството на болести и многу други фактори кои заедно формираат индикатори за нормалниот тек на бременоста кај одредена жена.

Но, за да формираме општа репрезентација, ги даваме параметрите:

 • од 7-ми до 8-ми недела, фреквенцијата на отчукувања на срцето на бебето е 110-130 на мин.;
 • 8-11 недела - 190 удари;
 • од 11-ти достигнува во просек од 140-160 удари и потоа варира во овие граници.

По слушањето на отчукувањата на срцето, ја утврдуваме природата на треперењето. Машкиот пол потврдува јасен ритам, женскиот - хаотичен и не се совпаѓа со срцевиот ритам на жената.

Ние го одредуваме местото каде што најдобро се слуша ритамот, ако лево, тогаш се раѓа девојче, ако се слуша десно, тогаш момче.

Го сметаме бројот на мозочни удари, кај девојчињата треба да биде повеќе од 150, кај момчињата околу 120.

Сите три методи се многу контроверзни, лекарите тврдат дека ритамот, зачестеноста на мозочните удари и нивниот број зависат од здравствената состојба на жената и детето, а не од полот на бебето.

Сто проценти за да дознаете кој е роден момче или девојче, можете да поминете само за анализа на парче плацентарно ткиво или амнионска течност. Таквата анализа се спроведува само според индикации.

За да растат здраво бебе, треба постојано да го следите здравјето на неговото срце. Постојат многу различни работи што можат да се направат за да му се помогне на срцето на детето да расте здраво и полно со сила.

Пред сè, треба целосно и безусловно да ги напуштите лошите навики - од алкохол, никотин и лекови.

Треба да земете фолна киселина, што ќе му помогне на детето да се развие нормално. Вреди да се внимава на вашата диета, да се јаде само здрава храна и да се избегнува кофеин.

Вреди да се запознаете со сите фактори на ризик. И покрај фактот дека едвај чекам да чујам здраво чукање на срцето кај фетусот, првично треба да се запознаете со можните ризици поврзани со употребата на кардиомонитор дизајниран да ја следи главната срцева активност на бебето.

Главниот недостаток е тоа што звукот на здраво чукање на срцето е во состојба да доведе до појава на неразумно чувство на целосна безбедност кај бремени жени.

На пример, ако мајката не се чувствува прилично добро, но сепак слуша чукање на срцето на фетусот, може да ја одложи посетата на лекар.

Мора да го слушате вашето тело и да го контактирате вашиот лекар при првите симптоми на општа слабост. Не можете целосно да се потпрете на кардиомониторите што се користат дома.

Покрај тоа, присуството на таков монитор во просторијата може сериозно да го зголеми вкупното ниво на стрес кај жените.

Важно е да се приближите до детето. Со дозвола на лекарот, можете да започнете редовно да го слушате срцевиот ритам на фетусот. Ова е посебно емотивно чувство што ќе ви овозможи да се приближите до вашето дете.

За да ја почувствувате близината, вреди да се опуштите, обидете се да направите топла бања за ова и да разговарате малку со стомакот. Во подоцнежните недели од бременоста, бебето ќе започне да реагира на посебен начин на гласот на нејзината мајка и ќе започне да го чувствува нејзиното расположение.

Ако идната мајка сака да го слуша срцевиот ритам на своето бебе од време на време, ако и треба, ова може да се направи на различни начини.

За да имате основна идеја за состојбата на детето и текот на бременоста, вреди да се користат овие методи.

Во овој случај, домашниот преглед во никој случај не треба да го замени полноправниот медицински преглед, кој го пропишува лекар во одредени временски периоди.

Пред да го слушате системот за отчукување на срцето, вреди да пробате неколку методи и да застанете на најсоодветен. Тато исто така треба да биде поврзан со слушање на отчукувањата на срцето, ова ќе го направи моментот посебен за целото семејство.

Електронски стетоскоп за бремени жени: прегледи

Уредот и овозможува на идната мајка да слушне од 20-та недела од бременоста:

 • трошки од чукање на срцето;
 • икање (тоа често се случува кај бебето, дури и во матката);
 • звуци на движење;
 • процеси што се случуваат околу бебето.

Можноста во секое време да бидете свесни за тоа што се случува со бебето, смирува многу бремени жени и го подобрува нивното расположение. Но, вреди да се набудува мерката: не спроведувајте ја студијата подолго од 10 минути и почесто 1 пат неделно.

Електронскиот стетоскоп ќе ви помогне не само да ги слушате, туку и да ги снимате звуците, со цел да испратите аудио-датотека до роднините или да ја слушате подоцна, откако ќе се роди бебето. Мама исто така може да го сними звукот на сопственото срце, така што оваа „мелодија“ во иднина ќе помогне да се смири вознемиреноста на новороденото бебе. На крајот на краиштата, чукањето на срцето на мајката ќе биде поврзано со безбедност и удобност, и затоа го ублажува емоционалниот стрес, помага да се смири и да заспие слатко.

Повеќето психолози веќе долго време се согласија дека звуците на природата или нежната класична музика не само што ја зголемуваат удобноста на бебето во матката, туку имаат и корисен ефект врз неговиот развој, и ментален и физички. Затоа жените читаат или му пеат на нероденото дете, разговараат со него. Некои модели на електронски стетоскопи ви овозможуваат да го вклучите бебето соодветен аудио запис со добар квалитет.

Заедно со уредот, во комплетот се продаваат слушалки (понекогаш 2 пара за мама и тато), батерии (обично познати батерии за прсти) и кабел за копирање на снимени датотеки.

Производителите тврдат дека стетоскопите за бремени жени се апсолутно безбедни, бидејќи тие не користат ултразвук, наизменична струја или радио бранови за работа.

Форумите за идни мајки се полни со прегледи за тоа колку е корисна таквата „играчка“ за младите родители: во секое време можете да бидете сигурни дека сè е во ред со детето, дури и ако бебето не се однесува активно. Ова е особено корисно за жени кои претходно имале искуство на пропуштена бременост: тие се чувствуваат посигурни и се грижат помалку помеѓу посетите на лекар.

Во третиот триместар, мајките го користат стетоскопот сè помалку: бебето веќе се слуша и многумина без дополнителни уреди можат да ги разликуваат не само неговите движења, туку дури и неговото расположение.

Ако сакате да купите стетоскоп за бремени жени, може да наидете на фактот дека некои аптеки дури и не чуле за ова. Затоа, мора да го следите опсегот и цените на разни онлајн продавници.

Акушери-гинеколози, пак, велат дека таков дом што го слуша бебето е меч со две острици. Некои жени го користат уредот погрешно и како резултат добиваат искривени податоци. Некои, според лекарите, можат да го збунат пулсирањето на сопствените вени или работата на цревата со ритамот на срцето на детето. Ова е проследено со погрешно толкување, чувства и стрес.

Затоа, за сомнителни жени кои сакаат да го следат однесувањето на бебето во матката, подобро е да купат уред и да побараат консултација со нивниот лекар за употребата на тоа: на крајот на краиштата, секоја бременост е единствена и индивидуална и се слушаат општите совети од пријатели можеби не е ефективна. И дефинитивно не вреди да се прави дијагностика или да се идентификуваат патологии. Само ставете ги слушалките и слушајте со задоволство додека малото срце чука во вас.

Во ембрионот, обележувачот на миокардот се формира и почнува да се собира од 25-28 дена. Но, може да се слушне чукањето на срцето без сложени уреди од 20 недели. Лекарите ја проверуваат неговата активност со помош на аускултација со стетоскоп и опрема: ултразвук, кардиотокографија, ехокардиографија, детектор за ултразвук.

Пред да ги користите уредите, треба да се запознаете со контраиндикациите, карактеристиките на апликацијата. Пред да купите домашен уред, задолжително консултирајте се со вашиот лекар.

За да се провери развојот на миокардот кај фетусот, лекарите користат:

 • во рана фаза - трансвагинален трансдуцерот на ултразвучен скенер;
 • од средината на првиот триместар - трансабдоминален ултразвучен сензор;
 • од 18 недела - акушерски фетоскоп.

Првите две методи се изведуваат според утврдениот распоред за испитување во дијагностичката соба на антенаталната клиника. Стетоскоп го користат акушер-гинеколози на секој преглед на бремена жена.

Како да го слушнете срцевиот ритам на фетусот од 5 месеци:

 • преку кардиомонитор со звучник;
 • користење мобилна апликација;
 • слушајте со стетофондоскоп.

Наместо уреди, можете едноставно да го ставите увото на стомакот на бремена жена. Овој метод не се користи за дијагностицирање, бидејќи не дозволува квалитативно да се оцени работата на миокардот.

Лекарите го мерат срцевиот ритам за време на рутинско или итно скенирање со ултразвук. Фреквенцијата на срцето може да се провери и со феноскоп со доплер на фетус. Дома, броењето се врши со помош на тајмер и стетоскоп или производи со присуство на оваа функција.

Постапката за мерење е достапна, безболна, трае до 10 минути и не влијае на фетусот. Моделите на уредот доаѓаат со слушалки или сензор. Лекарот нанесува стомачен доплер на стомакот, ја бара локацијата на градниот кош на детето и зема читања.

Овој уред се користи и за слушање на чукање на срцето на фетусот дома. Цената на феталниот доплер е 17.10. 2017 година започнува од 2000 руски рубли. Исто така, треба да купите ултразвучен гел за да го подобрите квалитетот на сигналот што се пренесува преку кожата на стомакот.

Од почетокот на контракциите на обележувачите на миокардот, лекарите го користат уредот за да слушаат отчукувања на срцето од грлото на матката (трансвагинален скенер трансдуцер). Одредување со користење на трансабдоминален ултразвучен сензор се врши во II триместар. Лекарите можат да ја проверат јасноста на тоновите, отчукувањата на срцето, ритамот, локацијата на миокардот во градите на детето и да утврдат дефект во коморите на срцето или преткоморите. Постапката е безболна, но слушањето на чукање на срцето се добива само ако има звучник.

Идната мајка може да купи преносни уреди за следење на срцевата активност на детето. Доцната бременост ви овозможува да го слушате срцевиот ритам преку фетоскоп, паметен телефон користејќи ја апликацијата или без да користите уреди.

Овие производи имаат карактеристики на апликација. Може ли да се чуе чукање на срцето на фетусот со телефондоскоп? Не, овој медицински уред јасно собира звуци со висока фреквенција: пулс, отежнато дишење во белите дробови, сличен шум. Структурата на стетоскопот во форма на инка ви овозможува јасно да го слушнете ритамот на срцето.

Едноставен телефендоскоп може да се замени со стетофондоскоп. Уредот на главата е опремен со рамна мембрана од едната страна и елемент во форма на купола од друга страна. Тоа е конкавна површина што го бара срцевиот ритам на бебето на 8 точки десно и лево од папокот. Нивната локација ќе му каже на акушерот. Колку чини телефондоскоп? Цената на квалитетен производ започнува од 700 рубли.

Како да го слушате срцевиот ритам на фетусот дома?

Младите мајки го слушаат своето тело и ги анализираат сите промени што се случуваат во него. Првите знаци на бременост, особено ако жената роди бебе за прв пат, се многу важни и секоја од нив ги чувствува овие чувства со одредена радост. Срцевиот ритам на бебето укажува на неговата виталност, работата на органите и здравјето.

За почеток, да утврдиме: зошто е потребно редовно да го слушате срцето на бебето, дали е потребно? Што е важно Постојат неколку причини зошто тоа е едноставно потребно:

 1. Потврда за бременост. Во кое време може да го слушнете срцевиот ритам на фетусот за прв пат? Ова може да се направи во период од 5-6 недели од бременоста, токму кога идната мајка прво оди на ултразвучно скенирање. Само во оваа фаза на развој, срцето е формирано и почнува активно да треска. Ако нема тропање, ова укажува на отсуство на фетално јајце, а со тоа и бременост. Исто така, тишината укажува на замрзната бременост, кога фетусот ќе престане да се развива и ќе умре.
 2. Проценка на здравјето и состојбата на детето. Во текот на целата бременост, почнувајќи од првата студија, срцето на бебето редовно се слуша. Ако работата на срцето се карактеризира со високи стапки постојано, дури и во мирување, ова укажува на инсуфициенција на плацентата. Обратната состојба укажува на влошување на состојбата на детето и постепена смрт.
 3. Развој на дете и дијагностицирање на параметрите за време на породувањето. За време на породувањето, мора постојано да го слушате срцевиот ритам на бебето, бидејќи во тој процес има недостаток на кислород и силен притисок врз фетусот. Срцето и крвните садови низ целото тело доживуваат голем стрес, па затоа е многу важно да се слуша срцевиот ритам со цел да се спречи детска хипоксија.
 • Ултразвукот, се разбира, ќе биде на прво место, со чија помош се врши визуелна проценка на ембрионот и фетусот, како и состојбата на плацентата. Тонот и отчукувањата на срцето на јајце-клетката се изучуваат особено детално. Со помош на ултразвук, се предвидуваат разни заразни болести, срцеви мани, како и други отстапувања во развојот на органите на бебето.
 • Кардиотокографија, која накратко се нарекува CTG. Вториот најефикасен метод по ултразвук. Со него, се запишува активноста на фетусот, работата на срцето, и во мирување и за време на периоди на подвижност. Треба да се напомене дека првата постапка се прави за период од 32 или повеќе недели. Во овој период се формираат фазите на одмор и активност на детето, во кои работата на срцето лесно се слуша.
 • Ехокардиографијата, како и претходната студија, се фокусира специјално на срцето, а не на општата состојба на детето. Таквиот преглед се прави во периодот од 18-та до 32-та недела од бременоста со посебни индикации, на пример, срцеви заболувања, инфекции во матката, бременост по 38 години и доцнење во развојот.
 • Аускултација. Може ли со стетоскоп да се слушне чукање на срцето на фетусот? Дефинитивно да, оваа постапка се нарекува „аускултација“. Се користи не во конвенционален уред, туку во акушерски, кој е поточен и почувствителен. Користејќи ја постапката, позицијата на детето и ритамот, фреквенцијата на отчукувањата на срцето се откриваат.

Сите овие методи можат да се спроведат само во опремени простории, за сите се потребни консултации и помош од специјалисти. Идните мајки се заинтересирани за прашањето: како да го слушнете срцевиот ритам на фетусот дома? Интимно е и нешто многу блиско што ги поврзува мама (тато) и детето. Затоа, многу идни родители сакаат да го слушнат своето бебе, не само во присуство на лекар.

Како да го слушнете срцевиот ритам на фетусот дома? Го ставаме на прво место токму доплерот, кој е најчестиот уред. Може да се користи од 12-та недела од бременоста, купена во аптека. Постојат сосема различни модели - од едноставни до напредни. Првата опција вклучува слушање на чукање на срцето со употреба на слушалки, во кои можете да го слушнете бројот на отчукувања. Уредот се состои од:

 • од дисплејот, кој е во боја во новите модели, во едноставни копии воопшто не е;
 • динамика што спроведува звук и го обработува, доведувајќи до сослушување на родителите;
 • батерија, што му овозможува на уредот да работи до 15 часа.

Уредот ви овозможува брзо и јасно да го чуете чукањето на срцето на фетусот дома, но многумина се прашуваат за неговиот ефект врз детето. Нема причина да се грижите, па можете безбедно да го користите уредот без да се грижите дека ќе му наштети. Тешкотијата лежи во фактот дека детето може да ја почувствува работата на уредот и да ја смени локацијата, што ќе ги промени индикаторите и ќе влијае на резултатот.

Сигурно секое семејство имало ваков уред дома, многумина сè уште го имале од своите баби, бидејќи пред да го слушаат пулсот при мерење притисок, кога уредите сè уште биле механички. Како одминува времето, технологијата се менува и се поставува прашањето: дали е можно да се слушне чукањето на срцето на фетусот со помош на телефендоскоп? Секако дека можете, тоа е аналог на акушерски стетоскоп, кој, патем, може да се набави и во аптека.

И двата уреди се едноставни за употреба, само треба да ги закачите на површината на стомакот. Тешкотијата лежи во фактот дека покрај работата на срцето на детето, постојат и други звуци - контракција на матката, работа на цревата или работа на срцето на мајката. Многу е тешко да се избројат бројот и ритамот на контракциите; ви треба помош и квалификации, кои честопати не се достапни.

Најчестото прашање на идните родители е следново: дали е можно да се слушне срцевиот удар на фетусот со увото? Можете, но зборувајте за специфични индикатори, точноста на резултатите е целосно невозможна. Ако идната мајка има прекумерна тежина, тогаш срцевиот ритам веројатно нема да се слушне. Исто така, тешкотијата е во тоа што треба да слушате во одредена точка, не може да се дефинира воопшто, индивидуално е, зависи од локацијата на детето:

 • Ако детето лежи наопаку, тогаш треба да слушате под папокот.
 • Ако локацијата на детето е на ниво на карлицата, тогаш слушањето се случува над папокот.
 • Ако бременоста е повеќекратна, тогаш тропањето може да се слушне во различни точки.

Прв пат јасно да се слушне чукањето на срцето на дете во матката, ова е возбудлив и неверојатен момент за секоја жена, па дури и за мажот.

Ова не е само задоволување на мајчината потреба за вмрежување, туку и потребата, што е во состојба да му разјасни на лекарот многу за состојбата на човековото здравје.

Секоја идна мајка се обидува да го реши прашањето како да го слуша срцевиот ритам на фетусот дома, бидејќи за неа е директна можност да се осигура дека бебето правилно расте.

За идната мајка, отворени се неколку различни методи и методи со кои можете да слушнете како чука срцето на една личност.

Постојат стандардни методи кои можат да се спроведат во сите современи клиники, и постојат такви методи што можат да се спроведат дома.

Womenените кои очекуваат бебе, дефинитивно мора да разговараат со лекар. Ова е посебна врска помеѓу пациентот и лекарот, што е многу важна.

Бременоста е огромна одговорност и многу важен период од животот што мора да му се довери не само на професионалец, туку и на квалификуван лекар.

Многу е важно да разговарате со вашиот лекар за развојот на детето, а исто така да откриете кои методи постојат за слушање на срцевиот ритам на бебето.

Ако лекарот е избран што е можно повнимателно, тој не само што правилно ќе управува со бременоста, туку и стрпливо ќе одговори на бројните прашања на идната мајка. Добар лекар дефинитивно ќе ви каже кога ќе го слушнете првото чукање на срцето кај детето и ќе ве покани на состанок.

Првото слушање мора да се направи во канцеларијата на лекарот. Специјалистот ќе објасни која стапка на отчукување на срцето постои за даден период, како и како сами да го слушаат срцето дома.

Повеќето лекари препишуваат слушање на срцето во период од 9-10 недели и пред породувањето. Токму во овој момент можете да подготвите бројни прашања што планирате да ги поставите на специјалист.

Многу е важно да се знае како се изведува слушање, за каква цел се спроведува овој настан, а исто така и кои се нормите на отчукување на срцето кај фетусот во матката.

Не заборавајте дека слушањето на срцето е прилично емотивна и возбудлива посета. Поради оваа причина, вреди да земете иден татко или друг роднина со вас на приемот.

Првиот звук на срцето на состанок на лекар може да се слушне кога медицинска сестра или лекар користи уред како што е фетален доплер.

Овој уред користи звучни бранови за подобрување на отчукувањата на срцето.

Во процесот на таков преглед, треба да легнете на прегледната маса, по што лекарот спроведува сензор за стомак со мала големина.

Ова е единствена процедура и многу чувствителен уред со кој можете да го слушате срцето со целосно отсуство на какви било болни сензации за минимален период од 9-12 недели.

За да слушнете чукање на срцето на претходен датум, можете да користите постапка како што е ултразвучно скенирање. Ова е идеална можност да го слушнете срцето на 7-8 недели, односно приближно тогаш, фетусот покажува срцев удар кај фетусот.

Постапката во ова време е пропишана ретко, обично само со одредени наводни ризици за жената и фетусот. Во нормални ситуации, постапката се изведува не порано од 10-12 недели.

Во канцеларијата на докторот, може да се користат различни уреди за слушање на срцето. Во прилог на горенаведеното, може да се забележи уред како стетоскоп.

За разлика од другите уреди, овој уред се карактеризира со намалени индикатори на моќност. Уредот се користи не порано отколку во вториот триместар од бременоста.

Многу лекари и акушери, доколку е потребно, одлучуваат како да го слушнат срцето на бебето, можат да користат уред како што е фетоскоп.

Ако ултразвук и други сериозни методи не можат да се користат дома, тогаш други уреди може да се купат и да се аудираат дома.

Пред да го користите овој или оној домашен метод, во врска со тоа како да го слушате срцевиот ритам на фетусот, потребно е да се консултирате со вашиот лекар.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic