Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Коронарна ангиографија (или коронарна ангиографија) може да се испланира или да се изврши итно (итно).

Индикации за итна коронарна ангиографија:

 • влошување во постоперативниот период (појава на болка во градите, видливи абнормалности на ЕКГ, зголемени маркери ензими);
 • прогресивна ангина пекторис;
 • акутен коронарен синдром.

Индикации за изборна коронарна ангиографија:

 • појава на продолжена и периодична болка во пределот на градниот кош, што се дава на скапулата, долната вилица, левата рака и рамото (директна индикација);
 • срцева смрт;
 • ангина пекторис (класа III или IV предизвикана од одредени лекови, хронична исхемична срцева болест кај пациенти со висок ризик од миокарден инфаркт);
 • диференцијална дијагноза на болести на срцевиот мускул;
 • претстојна операција на отворено срце;
 • болка после инфаркт;
 • професии поврзани со постојан ризик (пилоти, пожарникари, возачи, итн.).

Коронарна ангиографија - оперативен преглед. Таа, како и секоја интервенција, има голем број на контраиндикации.

Нема апсолутни контраиндикации за постапката. Сепак, не се препорачува да се спроведе во случај на треска или присуство на симптоми на интоксикација (гадење, повраќање, слабост, итн.), Во акутниот тек на некои болести (дијабетес, срцева и бубрежна слабост, белодробни заболувања) .

koronarografiya serdca 2 - Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Инјектира супстанца може да предизвика алергии, па лекарот мора да бидете сигурни дека предметот не се има таква реакција на контраст.

Горенаведените контраиндикации се релативни, затоа е можно да се спроведе таква дијагноза, но по нормализирање на состојбата.

5 минути ubубов Добрецова 19632 година

Според статистичките податоци, болестите на кардиоваскуларниот систем заземаат водечка позиција за причините за смртта во светот. Ваквите заболувања влијаат главно на претставници на работната популација, што е поврзано со постојано преоптоварување на телото и хроничен стрес.

Со текот на времето, „зеле“ на срцеви патологии може да се детектираат во релативно млада постапка наречена коронарна ангиографија на срцевите садови. Но, пред да се прибегне кон нејзината помош, вреди внимателно да се проучат последиците од коронарографијата. Ова знаење ќе ја минимизира веројатноста за несакан исход.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Фактори на ризик

Што е коронарографија и кои се последиците од коронарната ангиографија на срцевите садови? Ова е, пред сè, инвазивна процедура што ви овозможува да ја процените состојбата на крвните садови на срцето со воведување во телото на специјалното средство за контраст што ги обојува артериите во посебна боја за време на испитувањето. Кога станува збор за „пенетрација“ преку заштитните мембрани на некоја личност (во овој случај, преку кожата), треба да се спомене едно кратко, но важно правило: „таквата интервенција е секогаш поврзана со ризик кој е незначителен за здравјето и претставува потенцијална опасност по животот “.

Во некои случаи, веројатноста за компликации значително се зголемува. Посебна група на фактори на ризик комбинира такви болести како што се:

 • алергиска реакција на инјектираниот контраст;
 • сериозна состојба поврзана со психата или соматиката;
 • бременост;
 • атријална фибрилација (нарушување на отчукувањата на срцето со честа контракција и возбуда на преткоморите);
 • хипокалемија;
 • честа екстрасистола;
 • бубрежна и срцева слабост;
 • треска;
 • хемофилија, анемија и други форми на нарушувања на крварењето;
 • труење со специјални срцеви гликозиди;
 • старост на пациентот;
 • болести на кардиоваскуларниот систем;
 • дијабетес мелитус и мозочен удар;
 • исцрпеност или значителна прекумерна тежина;
 • тешка болест на белите дробови, како што е пулмонална инсуфициенција;
 • срцеви заболувања;
 • коронарна калцификација (таложење на калциумови соли во валвуларни прстиња и близу до wallsидовите на артериите).

Ако пациентот кој припаѓа на ризична група треба да подлежи на итна коронографија, тогаш постапката се спроведува под лупа на тим од лекари. Во рок од еден ден по дијагностицирањето, се спроведува специјално следење на ЕКГ (електрокардиограм) и хемодинамика (движење на крв во садовите).

Вреди да се напомене дека веројатноста за компликации е приближно 0,05-0,2%. Фатален исход се јавува во помалку од 0,08% од случаите. Подетални информации за факторите на ризик и другите индикатори за коронографија се претставени во овој напис.

Со цел ментално да се подготвите за коронарна ангиографија и да го процените степенот на ризик, потребно е да се запознаете со најчестите компликации според медицинската статистика.

Нефропатија

Понекогаш намалувањето на крвниот притисок при дијагностицирање или одредени компоненти на контрастен медиум предизвикуваат оштетување на бубрезите, кое во повеќето случаи исчезнува по околу 1–1,5 недели. Поретко постои акутна инсуфициенција која бара хемодијализа - прочистување на крвта надвор од бубрезите.

По коронарна ангиографија, се појавува мала област на црвенило во областа на пункција на артеријата, соодветно испуштање од добиената рана, а во некои случаи температурата на телото се зголемува. Слична инфекција е забележана кај помалку од 1-0,8% од пациентите. За превенција по медицинска интервенција, избегнувајте да добивате вода на местото на пункција 2-3 дена.

За разлика од огромното мнозинство на други компликации на коронарна ангиографија, респираторна слабост може да се појави од низа различни причини, почнувајќи од алергиска реакција до пулмонален едем.

Причината за алергијата се конзерванси кои го сочинуваат средството за контраст. Во исто време, кај некои луѓе оваа реакција ќе биде изразена во форма на осип на кожата, а кај други - во форма на анафилактичен шок. За да се спречи таков исход, вреди да се предупредат лекарите однапред за алергија на какви било лекови и прехранбени производи, особено морска храна.

Дисекција на артерија

611d28db7a7dcc2e4a85997b321c42ce - Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Редок феномен е поврзан со пенетрација на крв во регионот лоциран помеѓу лушпите на theидот на крвниот сад. Доколку не се спречи раслојувањето, тоа ќе доведе до блокирање на протокот на крв, што носи потенцијална опасност по животот на пациентот.

Овој вид на ефект се смета за најчест. Се изразува во форма на обилно крварење од местото на пункција, бидејќи постапката се спроведува во шуплината на артеријата, во која се забележува релативно висок крвен притисок. Да се ​​запре крвта од толку голем сад е доста тешко, особено ако пункцијата е инјектирана во ингвиналната артерија.

Во оваа ситуација, ние зборуваме за церебрална хеморагија предизвикана од блокирање на крвните садови од честички на воздухот или згрутчување на крвта. Тоа е забележано, како по правило, кај пациенти подложени на висок крвен притисок, дијабетес мелитус и бубрежна инсуфициенција.

Хематом се формира кога крвта ја напушта феморалната артерија до предниот дел на бутот. Огромното мнозинство на формации не е штетно за пациентите, но големите формации поврзани со сериозна загуба на крв понекогаш бараат трансфузија.

Прво треба да ги изберете специјалистите кои треба да ја спроведат инвазивната постапка. Вреди да се испитаат информациите во врска со нивната компетентност и ниво на вештина. Ова е можеби најважната точка на подготовка.

За да се спречат инфекции во областа на катетеризација, се препорачува да се отстранат влакната во подлактицата или препоните (во зависност од местото избрано од специјалисти) со електричен брич. Неговата употреба ќе избегне оштетување на површината на епителниот слој.

Препорачливо е да се истуширате еден ден пред дијагностичката постапка. После 00:00 часот, непосредно пред коронографијата, не треба да јадете храна и пијалоци. Само разумен пристап кон претстојната дијагноза ќе ја намали веројатноста за опасни несакани ефекти.

И покрај фактот дека коронарната ангиографија е една од најнезаменливите методи во современата дијагностика и многу експерти сметаат дека оваа постапка е најбезбедна за пациентот, во пракса, се манифестираат различните последици од коронарографијата.

Веројатноста за смртност по операцијата е 1 -1,5 од 1000 луѓе. Процентот на можни компликации е 0,05% -0,2%.

Ризичната група за компликации по коронарна ангиографија вклучува главно постари лица од шеесет години и помлада возрасна група - деца под 16 години.

И покрај фактот дека веројатноста е многу мала, компликациите по операцијата се крајно сериозни. Корорнарна ангиографска компликација вклучува оштетување на кожата, можни алергиски реакции (вклучително и контрастен медиум) и други компликации почести во статистичките податоци за болести, како што се:

 1. Миокарден инфаркт. Фатален исход од 0,5 на 1000 луѓе. Постари луѓе, пациенти со прекумерна тежина, пушачи и алкохоличари, луѓе со висок холестерол, како и пациенти со дијабетес мелитус се најподложни на тоа. Миокарден инфаркт вклучува срцева слабост и аритмија.
 2. Оневозможување на компликации. Фатален исход 0,4 на 1000 пациенти. Овие последици од коронарна ангиографија вклучуваат: нарушувања на срцевиот ритам, спроводливост, васкуларни и капиларни заболувања; нарушувања во функционирањето на нервните клетки и оштетување на човечкиот периферен нервен систем.
 3. Васкуларни компликации. Фатален исход од 0,6 на 1000 пациенти. Појавата на лузни на садовите, нивното стеснување се однесува на оваа болест. Васкуларните компликации најчесто ја погодуваат постарата популација. Бидејќи во процесот на стареење на човечкото тело, садовите се повеќе подложни на разни болести.
 4. Преоден исхемичен напад. Со исхемичен напад подолг од еден ден, тој се класифицира како мозочен удар. Најчесто забележани кај пациенти со миокарден инфаркт и нарушувања на валвуларниот апарат на срцето.
 5. Нарушувања на срцевиот ритам (аритмија). Најчесто, оваа болест ги погодува децата поради прекумерна возбуда или страв. Таква компликација може да се забележи кај лице без патологии, така што лекарите не можат однапред да дознаат за аритмија.
 6. Повреда на кожата по коронографија не е невообичаено. Пациентите се жалат дека имаат болна рака или нога и се формирал хематом. Со коронарографија, контрастниот агенс најчесто се администрира преку ингвинална вена или брахијална артерија, така што болката е локализирана со пункција. На зглобовите се формира хематом. Најсериозен е симптом во кој се чини дека раката е „земена“. Во овој случај, итно е да се контактира хирург за упатување на ултразвук и последователни процедури. Често, коронарна ангиографија резултира со крварење на местото на пункција, дури и по отстранување на завојот и тежината.
 7. Алергиска реакција. Најчесто, радиоактивната супстанција е јод. Можен течење на носот и болка во грлото, лакримација, како и уртикарија или осип.

Кои абнормалности можат да ги откријат коронарната ангиографија?

Инвазивната дијагностичка метода, за разлика од побезбедните видови, се карактеризира со висок степен на визуелизација и точни индикатори. Болести дијагностицирани со коронарна ангиографија вклучуваат:

 • атеросклероза (холестеролни плаки) и тромбоза;
 • хиперкалцемија (наслаги на калциумови соли во регионот на васкуларниот wallид);
 • ендокардитис (воспаление на внатрешната срцева мембрана);
 • срцева исхемија;
 • артеритис (воспаление на артериските wallsидови);
 • вазоспазам или последици од повреда на градниот кош;
 • дијабетес;
 • вродени аномалии;
 • фибромускулна дисплазија.

Коронарографијата е студија за крвните садови на срцето, што ви овозможува да ја видите внатрешната контура на крвните садови на срцето на радиографија. Најчесто, овој метод не се користи за поставување дијагноза, туку за утврдување на тактиката на хируршки третман - т.е. лекарите можат да утврдат дали е можен хируршки третман и да го изберат најпосакуваниот вид на операција.

Што е исхемија (ангина пекторис)? Како се манифестира ангина.

Медицинската формулација на овој термин може да се најде тука.

Коронарографија, сериозна постапка, при што не се можни помалку сериозни компликации, за погодност на перцепцијата, компликациите се наведени во табелата

Фреквенција на 1000 студии

стеноз - Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Оневозможување на невралгични компликации

Пренесување на невралгични компликации (минлив исхемичен напад)

Опасни нарушувања на срцевиот ритам (вклучително и опасни по живот)

Васкуларни компликации (хематоми, крварење, итн.)

Сè што сте сакале да знаете за статини, но не знаевте каде да прашате.

По коронарна ангиографија, пациентот е префрлен на одделение под надзор на дежурниот персонал, можеби ќе има потреба од набудување во одделот за интензивна нега. Ако имало сериозни компликации во текот на постапката, тогаш пациентот може да биде сместен во единицата за интензивна нега.

Во некои случаи, кога нема доверба во индикациите за коронарна ангиографија, лекарот може да ви препорача да направите мултиспирална компјутерска томографија на срцето, каде што ќе се визуелизираат крвните садови на срцето. Оваа студија не е целосна алтернатива на CAG.

Коронарно стентирање. Индикации Опис на операцијата. ОС

Техника на подготовка и извршување

Пред коронарографијата, лекарот му ја објаснува на пациентот суштината, целта, можните компликации и несаканите ефекти на оваа постапка. Пред да се спроведе коронарографија, на пациентот му се доделени следниве прегледи:

 • клинички тест на крвта;
 • утврдување на крвна група и Rh фактор;
 • тест за коагулација на крв;
 • хемија на крв;
 • крвни тестови за хепатитис Б и Ц, ХИВ;
 • ЕКГ во дванаесет води;
 • Ехо-КГ;
 • Стресна ехокардиографија;
 • Тест на лента за трчање.

Со истовремени болести, како што се дијабетес и хипертензија, се пропишуваат дополнителни прегледи и консултации со лекари од други специјалности.

На пациентот мора да го информира лекар за присуство на алергиски реакции на лекови кои содржат јод-, хронични заболувања и претходно препишаната лекови.

Пред коронарографија, исто така е неопходно да се избричат ​​областите на зглобот на десната рака или ингвиналниот регион.

Резултатите од коронарна ангиографија на срцето обично се подготвени истиот ден во форма на протокол и видео-снимање на дискот.

Со цел да се намали веројатноста за закана по живот на можен минимум, треба да обрнете посебно внимание на подготвителната фаза.

koronarografija 2 - Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Дозволено е да се пие чиста вода до околу 4 часот наутро, тогаш треба да се воздржите од конзумирање на течности за да избегнете појава на „посебна“ желба за време на постапката

Лекарите силно препорачуваат во времето на консултација со лекарот што го посетува, да го информира за сите можни форми на алергија и на производи и на лекови и на супстанции, да ја координира употребата на лекови со специјалист. 24 часа пред студијата, зголемете ја количината на потрошена чиста вода на 2,5-3 литри, јадете храна за последен пат до 10-12 часот непосредно пред дијагнозата.

Еден ден пред значајниот настан, истуширајте се со контраст и отстранете ја косата од предложеното место за пункција; пред коронографијата, мора да се отстранат разни украси.

Присутниот лекар може да каже за тоа како се прави коронарографија на срцето. Постапката е минимално инвазивна постапка и бара претходна подготовка. Пред хоспитализација, потребен е општ тест на крвта, проверена крвна група и Rh фактор, може да се препишат дополнителни прегледи.

Ден пред постапката е забрането да се јаде храна, за да не се предизвика повраќање и гадење при дијагностицирање.

Пациентот е однесен во канцеларијата на рендгенска ендоваскуларна хирургија. Бидејќи манипулацијата се прави под локална анестезија, лицето е свесно. Следниот чекор е пробивање на артеријата. Типично, феморалната артерија е прободена во пределот на препоните, но во случај на потешкотии со администрацијата на супстанцијата, пункцијата се изведува преку радијалната артерија на раката.

По ова, се воведува катетер, што е пластична цевка. Хирургот ја насочува кон коронарните артерии. Едно лице има два од нив (лево и десно), затоа се вметнуваат два катетри и преку нив се воведува специјален медиум за контраст. Го исполнува целиот простор на крвните садови, што овозможува да се визуелизираат. Користејќи рендгенска машина, лекарот слика во разни проекции и ја проценува проодноста на артериите што ги користат.

Ако не се планира понатамошна операција, катетерот се отстранува. Местото на пункција е или зашиено или залепено, а понекогаш се нанесува посебен прелив. Времетраењето на дијагностичката коронарна ангиографија е 15-30 минути, а третманот е еден час или подолго.

Субјектите не чувствуваат ништо во текот на постапката. Ако ова не е прв пат, може да има непријатно чувство на местото каде што е инјектиран лекот против болки, бидејќи лекот може да дејствува полошо. Цената на манипулацијата е доста висока, но во врска со дијагностичката вредност е сосема оправдана.

По испитувањето, се препорачува режим на штедење. Екстремитетот во кој е вметнат катетерот е по можност ограничен во движењето. Средствата за контраст се токсични, затоа обилното пиење е добредојдено.

Општо, ефектот на овој метод врз телото не се чувствува, но треба да се запомни дека во случај на промена на местото на пункција (црвенило, болка или други симптоми), веднаш треба да се консултирате со лекар.

Како се изведува коронарографијата.

Феморалната артерија во ингвиналната област е пробиена со игла, алтернативниот пристап е преку радијалната артерија. Тенка жица (спроводник) се воведува преку иглата во луменот на садот, иглата се отстранува. Катетер се вметнува низ спроводникот во луменот на садот (катетерот е тенка и флексибилна шуплива цевка). За време на флуороскопија, видлив е катетер на спроводникот.

Што е акутен коронарен синдром (ACS)? Остро коро.

Под контрола на х-зраци, врвот на катетерот е инсталиран на устата на коронарната артерија, по што се воведува специјално средство за контраст, видливо во зрачење на х-зраци. Голем број на х-зраци се прават во различни проекции (од различни агли), што ви овозможува да ги видите внатрешните контури на срцето, местото на стеноза (стеноза) или експанзија (аневризма).

Како и зошто да се користи аспирин за срцеви заболувања како.

Коронарна ангиографија се прави во рендгенска просторија под локална анестезија.

Техниката на коронарна ангиографија е следна: со пункција на радијалната артерија на зглобот (во повеќето случаи) или феморалната артерија, левата и десната артерија на срцето се катетеризираат наизменично, а потоа коронарните артерии се полни со Х- зрачен контрастен медиум преку инсталираниот катетер и сликите се прават во различни проекции.

Дали има контраиндикации за коронарографија?

 • нетолеранција на контрастен медиум
 • ренална инсуфициенција, креатинин поголем од 150 mmol / l
 • циркулаторна инсуфициенција фаза 3-4
 • неконтролирана артериска хипертензија
 • декомпензиран дијабетес
 • ментални нарушувања
 • егзацербација на пептичен улкус
 • поливалентна алергија
 • ендокардитис
 • егзацербација на тешки хронични заболувања

во секој случај, лекарот ќе разговара со вас за веројатниот ризик и очекуваните придобивки од постапката.

 • преосетливост на пациентот на супстанции или лекови што содржат јод за да извршат локална анестезија;
 • неконтролирана вентрикуларна аритмија;
 • неконтролирана артериска хипертензија;
 • хипокалемија;
 • тешка срцева слабост;
 • висока телесна температура;
 • тешка бубрежна инсуфициенција.

По коронарографијата, резултатот е во корелација со постојните податоци, а вистинската историја се обновува врз основа на заклучокот.

Ангиографска студија често се препишува ако пациентот има: претходни повреди на градите, болест Кавасаки, ангина пекторис, инфективен ендокардитис (воспаление на внатрешната обвивка на срцевиот мускул предизвикано од инфекција), миокарден инфаркт, болка во срцето, изразен отежнато дишење , сомневање за исхемично срцево заболување (КСБ).

Исто така, се прави коронарна ангиографија за да се разјаснат причините за неефикасноста на лековите за малигни аритмии, коронарна срцева болест и ангина пекторис.

koronarografija 1 - Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Ако пропишаниот третман за ангина пекторис, коронарна срцева болест и аритмии немаше ефект, лекарот го испраќа пациентот на коронарна ангиографија: во случај на детална студија за причината, може да потрае подолго време

Многу е важно да се запамети дека коронарната ангиографија не се препорачува за луѓе со тешка хронична болест, акутни чиреви, срцева, бубрежна и белодробна инсуфициенција, декомпензација на дијабетес мелитус и коагулација на крв, на пример, со анемија.

 • бременост;
 • алергија на контрастно средство;
 • дијабетес;
 • хепатална или бубрежна инсуфициенција;
 • неконтролирана срцева аритмија (по нејзиниот третман, постапката може да се изврши);
 • нарушувања на патолошкото крварење;
 • висока телесна температура;
 • интоксикација;
 • срцева слабост;
 • заразни срцеви заболувања.

Во акутни услови опасни по живот, некои контраиндикации се условени (по дискреција на лекарот што го посетува и состојбата на пациентот). По курс третман на одредени видови на патолошки состојби и стабилизација на здравјето на пациентот, една студија може да се врши.

Дали постои алтернатива на CAG?

Во арсеналот на модерната медицина постојат различни методи на интравитално проучување на садовите на човечкото срце. Меѓу најинформативните се:

 • ултразвучна доплерографија на крвни садови (USDG);
 • кардиографија на крвните садови на срцето со контрастно средство;
 • магнетна резонанца (МРИ);
 • ангиографија на крвни садови на срцето;
 • МСКТ на коронарни садови (со и без контраст).

Основата на две доплерографија и кардиографија е ултразвучно скенирање на срцето (ултразвук). МНР е скенирање на крвните садови со користење на магнетно поле и импулси на радиофреквенција. Суштината на ангиографијата е во контрастен рендгенски преглед на крвните садови на срцето. Испитување на МСКТ се спроведува со употреба на мултиспирален компјутерски томограф.

Коронарна ангиографија

Методот е дел од ангиографијата. Името е дадено затоа што може да се користи за проучување на коронарните садови на срцето. Во медицинската литература можете да најдете друго име - коронарна ангиографија.

Коронарографијата често се користи за коронарна артериска болест, бидејќи заработи репутација на сигурен васкуларен тест за оваа болест.

Во овој поглед, многу јадра и нивните роднини имаат основан интерес за тоа како се изведува коронарна ангиографија на погодените садови при коронарна срцева болест. Тие се заинтересирани за можните негативни последици што ваквата дијагноза на артериски садови на болно срце може да има за здравјето на луѓето.

Коронарна ангиографија се состои од две фази:

 • подготвителни;
 • дијагностичка постапка.

Подгответе

Лекарот треба да му каже на лицето кое треба да се подложи на коронарна ангиографија за целите на дијагностицирањето, постапката за изведување и можните компликации. Пациентот треба да го извести лекарот за сите болести.

 1. На пациентот му се дава електрокардиограм (ЕКГ).
 2. Неопходно е да се направат крвни тестови:
 • заеднички;
 • биохемиски;
 • згрутчување;
 • за присуство на голем број инфекции (ХИВ, хепатитис Б и Ц, сифилис).

Бидете сигурни да направите тестови за толеранција на радиоактивниот лек и лековите што се користат во постапката.

контраиндикации

Со голем број на болести, коронарографијата не може да се направи:

 • Контраиндицирана е за лица со неконтролирана хипертензија, кај кои стресот за време на постапката за корорнарна ангиографија може да предизвика хипертензивна криза.
 • Не се изведува по неодамнешен мозочен удар за да се избегне повторено оштетување на мозокот.
 • Друга забрана е поврзана со декомпензиран дијабетес мелитус, кога има сериозни лезии на внатрешните органи и не е исклучена можноста за срцев удар.
 • Внатрешно крварење или многу ниска коагулацијата на крвта е уште една причина за одбивање коронарна ангиографија.
 • Бубрежните лезии поради разни болести не дозволуваат коронарна ангиографија, бидејќи е можно нагло влошување на состојбата на пациентот по администрација на лек за контраст на Х-зраци.
 • Високата температура исто така ја прави коронарографијата невозможна.
 • Нетолеранција на супстанцијата што се користи за контраст во текот на постапката.

Постапката се изведува во операционата сала.

постапка

Коронарна ангиографија се изведува на амбулантско или на стационарна основа во cardiology одделение на болницата.

 • Се прави на празен стомак, пред тоа треба да одите во тоалет за да ги испразните цревата и мочниот меур.
 • Бричење на оние места во кои се врши пункција (пункција) на садот (зглоб, пазуви, препони и сл.).
 • Покрај хирургот што ја извршува операцијата, во собата се присутни реаниматор и анестезиолог.
 • Пред постапката, пациентот зема седатив, за да не се грижи премногу и да го задржи срцевиот ритам во нормален режим.
 • За време на операцијата, пациентот лежи на операционата маса (на задната страна), неговото тело е фиксирано, така што како резултат на присилно движење, не се појави оштетување на садот.

Пристапот е преку феморалната или радијалната артерија на раката

 • По примена на локална анестезија, се прави пункција на садот, преку која ќе се обезбеди пристап до коронарните артерии.
 • Воведувач е воведен во местото на пункција - цевка направена од пластика. Во него е вграден хемостатски вентил за да се спречи протокот на крв, дополнителен канал за земање примероци од крв за анализа и администрација на лекови.
 • Преку воведувачот, хирургот вметнува катетер, кој се движи во областа на артеријата што треба да се испита.
 • По постигнувањето на посакуваната положба, на катетерот се инјектира радиопак препарат кој содржи изотопи на јод.

Студијата е прикажана на монитор на компјутер

 • Компјутерот на мониторот покажува слика во сенка на садот во кој е присутна радио-пропусната супстанција.
 • Студијата се направи на неколку начини за да добиете најмногу информации за состојбата на крвните садови или садови на срцето.
 • Резултатите од истражувањето се снимаат на дигитални медиуми.

Слика на крвни садови добиена при коронарна ангиографија

 • По завршувањето на постапката, хирургот го отстранува катетерот и воведувачот од циркулаторниот систем на пациентот и наметнува посебен завој на местото на пункција, со што се запира крвта.

Во зависност од обемот на студијата, времетраењето на постапката се движи од 20 минути до еден час.

Современите високотехнолошки методи за проучување на крвните садови на срцето се прилично безбедни. Сепак, коронарна ангиографија на крвните садови на срцето исто така може да има непожелни последици, бидејќи човечкото тело е тешко да се конструира, и невозможно е да се предвиди и пресмета сè дури и со искусен хирург и совршена медицинска опрема.

Хематом по коронарна ангиографија

Најсериозни последици за срцето, мозокот и крвните садови се:

 • миокарден инфаркт;
 • мозочен удар;
 • перфорација на крвните садови или празнината на срцето.

Веројатноста за срцев удар се проценува во сооднос 1: 1000. Ризикот од срцев удар за време или по коронарна ангиографија е поголем кај пациенти со тешки лезии на коронарните артерии.

Помала веројатност за мозочен удар (7 на 10000). Може да се појави кај пациент ако движењето на крвта кон мозокот е блокирано од тромб, плакета на холестерол и воздух.

Во 3-6 случаи од 1000, можна е перфорација или стратификација на коронарните садови или аортата. Веројатноста за оштетување на илијачната или феморалната артерија се проценува на 4: 1000.

Васкуларните повреди се опасни со тоа што може да се формира ретроперитонеално крварење, во кое крвта постепено се акумулира во ретроперитонеалниот простор. Покрај тоа, загубата на крв се јавува без видливи надворешни манифестации.

Компликациите што не претставуваат директна закана за животот на човекот се почести.

Луѓето со дијабетес мелитус, со тесни лумени на садовите на ногата, при воведување на несоодветен сад со големина на воведувачот и катетерот, може да развијат тромбоза на садот на долниот екстремитет. Во овој случај, ќе биде потребен дополнителен третман - или операција за отстранување на тромб, или терапија со лекови.

Со истовремено оштетување на иглата на артериите и вените, може да се формира артериовенски фистула. Веројатноста е 1: 100. За да се елиминира, потребна е хируршка интервенција.

019e46f6d8b6f97d9b1098b50cad9830 - Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Често се појавуваат на местото на пункција на хематом. Ако се мали, тогаш апсорбираат сами од себе.

Можеби повреда на срцевиот ритам за време на дијагнозата. Почесто, ритамот се намалува (брадикардија). Поретки се случаите на зголемен ритам на срцето (тахикардија) и нерамномерен ритам (аритмија).

Друга честа компликација е пад на крвниот притисок, што може да предизвика разни причини поврзани со функционирањето на кардиоваскуларниот систем.

Можно е да се развие алергија како одговор на администрација на рендгенска супстанција, лекови за смирување, антикоагуланси или антитромбоцитни агенси, анестетици. Затоа, подготовка за коронарографија вклучува темелна проверка на одговорот на пациентот на сите лекови пропишани за постапката.

Ако проверката не е направена како што треба, можно е анафилактичен шок, што се заканува на животот на пациентот. Ова се случува многу ретко, но почесто се забележува реакција на кожата (осип, чешање, црвенило).

Орган на кој може да влијае коронарна ангиографија.

Кај луѓе со хронична бубрежна инсуфициенција, дијабетес мелитус или напредна возраст, бубрезите може да не реагираат на радиоактивниот лек на најдобар начин.

Може да се развие акутна бубрежна инсуфициенција. Тешки компликации бараат медицинска помош, со мала дисфункција, се препорачува обилно пиење по коронарографија.

Респираторен систем

Најтешка последица е белодробен едем. Може да се развие поради срцева слабост и сериозна алергиска реакција. Веројатноста за појава на белодробен едем е занемарлива, особено со добра подготовка.

Тромбоцитопенија

Со коронарографија се користи хепарин, со што се намалува коагулабилноста на крвта. По неколку дена, може да се развие тромбоцитопенија предизвикана од хепарин. Тромбоцитопенија е патологија која се карактеризира со намален број на тромбоцити во крвта и зголемено крварење.

Инфекции

 • Влегувањето на патогени патогени во телото на пациентот се јавува на местото на пункција на садот.
 • За да се намали веројатноста за инфекција, подобро е да се користи електричен брич за бричење пред дијагностицирање, отколку жилети што можат да остават мали гребнатини.
 • За медицински персонал, доследност хигиенски услови во операционата сала е задолжително.
 • По дијагнозата, пункција сајт не може да биде натопена со вода за најмалку два дена.

Најлесната форма на коронарографија се смета кога катетерот се вметнува низ радијалната артерија. Ако нема компликации, едно лице се враќа дома за неколку часа.

Кога пристап е преку феморалната артерија, пациентот останува во болница за еден ден.

Лицето кое е подложено на коронарна ангиографија треба да ја контролира благосостојбата. Ако има алармантни симптоми (болка, слабост, намален крвен притисок, оток на местото на пункција), треба да се консултирате со лекар и да не очекувате дека ќе помине само по себе, а не да се лекува самостојно.

Контрастот на коронарните крвни садови е најсигурен начин да се изберат тактиките за третман на пациенти со миокардна исхемија. Компликациите со оваа постапка се доста ретки.

Дијагнозата е поврзана со воведување на катетер во садовите на срцето, снабдување со средство за контраст преку него, па затоа може да биде потенцијална опасност за пациентот.

Потребно е темелно испитување и подготовка за да се спречат непожелните последици.

 • Бидејќи дијагнозата на коронарен проток на крв вклучува пункција на периферната артерија на бутот или рамото, вметнување на катетер низ него, негово напредување низ аортата и коронарните садови, снабдување со супстанција што содржи јод со контраст, ова може да биде придружено со негативна реакција на телото.
 • Ризикот од компликации се зголемува ако пациентот страда:
 • Во зависност од фазата на коронарографија, може да предизвика такви компликации:
 • пункција на периферната артерија - крварење, хематом, лажна аневризма, фистула помеѓу артерија и вена, стратификација на theид, тромбоза, емболија, васкуларен спазам, инфекција, алергија на лекови против болки;
 • контрастни - алергија, анафилакса, интоксикација, оштетување на бубрезите;
 • воведување на хепарин - намалување на способноста за коагулација на крвта и, како резултат, крварење;
 • вметнување на катетер - аритмија, емболија со делови од плакета на холестерол, дисекција на аортата или коронарните садови, срцев удар, мозочен удар.

Фактори на ризик

заклучоци

Коронарографијата овозможува да се процени проодноста на артериите и затоа е примарен метод при дијагностицирање на срцева исхемија.

Методот ви овозможува и да одредите процент на вазоконстрикција, што е многу важно за правилен избор на третман. Постапката помага да се разликуваат коронарните болести од патологијата на миокардот; без него, стентирањето на артериите е невозможно.

Коронарографијата има широк дијагностички спектар, е помалку трауматска манипулација и има минимален ризик од негативни последици, што го прави лесен за употреба.

Назначувања по студијата

Можностите за третман на кардиоваскуларни патологии што денес ги поседуваат специјалистите бараат прецизна работа на постојните и користените услуги за поддршка. Пред да се изврши интервенцијата, лекарот мора да има одредени информации. Особено, специјалист треба да го знае степенот на атеросклеротична лезија и стеснување на крвните садови, како и дали е присутен тромб во нив, колкава е големината и каде се наоѓа, колку е развиен резервниот систем за снабдување со крв.

Одговорите на сите овие прашања може да се добијат со спроведување на обемно истражување. Таквата студија денес е коронарна ангиографија на срцевите садови. Следно, разгледајте што е ова испитување. Написот ќе зборува за тоа кој првенствено се препорачува за коронографија на крвните садови на срцето. Како прават, цена, компликации - за сето ова исто така ќе се дискутира подолу.

 • Одбијте да јадете навечер, не јадете на денот на истражувањето. Ова ќе спречи гадење и повраќање во процесот.
 • Испразнете го мочниот меур непосредно пред постапката.
 • Отстранете ги чашите, ланците, прстените, обетките. Во некои случаи, специјалист може да побара да се отстранат леќите од очите.

Лекарот треба да знае за сите земени лекови, присуството на алергии или нетолеранција на какви било супстанции.

Коронарна ангиографија

дополнителни информации

Што е коронарна ангиографија на срцевите садови? Како се прави прегледот? Овие прашања ги загрижуваат многу пациенти. Коронарна ангиографија на садовите на срцето е метод за проучување на артериите, кој се базира на употреба на зрачење на х-зраци. Друго име за овој преглед е ангиографија. Овој метод се користи за дијагностицирање на разни патологии на кардиоваскуларниот систем.

Квалитетот на неговото спроведување директно влијае на исправноста на последователниот третман. Бидејќи коронарна ангиографија на садовите на срцето се изведува во амбулантски услови, потребно е претходно да се регистрира. За да се спроведе студијата, се користи специјална опрема. Лекарите кои го спроведуваат прегледот имаат соодветна обука. Коронарна ангиографија на крвните садови на срцето се користи како задолжителен дијагностички чекор во медицинските центри по посетата на кардиохирург.

Пред прегледот, на пациентот му се инјектира анестезија и други лекови. Пациентот е избричен од влакната на раката или во пределот на препоните (во зависност од местото на вметнување на катетерот). Мал засек се прави во избраната локација. Itе се вметне цевка во неа, преку која, всушност, катетерот ќе напредува.

f633585205bd9cbb9f604f16b171715f - Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Специјалистот мора да стори сé што е внимателно, така што движењето на елементите не предизвикува болка. Електродите ќе бидат прикачени на градите на пациентот. Тие се неопходни за контрола на срцевата активност. Според сведоштвата на оние кои оставиле повратни информации за оваа постапка, пациентот не е во сон за време на студијата. Лекарот разговара со пациентот, е заинтересиран за неговата состојба.

Во одреден момент, лекарот може да побара да ја смените положбата на рацете, да земете длабок здив или да го задржите здивот. За време на прегледот, се мерат крвниот притисок и пулсот. Обично постапката трае околу еден час, но во некои околности може да трае уште подолго. Неколку часа по него, на пациентот не му е дозволено да стане.

Ова е потребно за да се спречи крварење. Истиот ден, пациентот може да оди дома. Во некои случаи, му се препорачува да остане во клиниката. Според состојбата на една личност, специјалистот ќе утврди кога е можно да се врати во вообичаениот живот: да се истушираме, повторно да земаме претходно пропишани лекови итн. Неколку дена по прегледот, не се препорачува физичка активност.

Истражувачко истражување

За консултација со кардиохирург ќе бидат потребни некои тестови. Особено, потребно е следново:

 • ОВК со формула и тромбоцити.
 • Биохемиски показатели за состојбата на срцевиот мускул.
 • Засирување на крвта, коагулација.
 • Липидограм. Неопходно е да се потврди претходно утврдениот степен на атеросклеротичен процес. Во овој случај, студијата на липопротеини со ниска и висока густина, вкупен холестерол.
 • Шеќер во урина и крв.
 • Баланс на електролит.
 • Во некои лаборатории се прави пресметка на степенот на веројатни компликации на атеросклероза.
 • Студии за хепатална и бубрежна активност.
 • Други тестови, со исклучок на хронични заразни болести и СИДА.

Резултатите од следното истражување за хардвер исто така се потребни:

 • Флуорографија. Оваа студија овозможува не само да се процени состојбата на белодробното ткиво, туку и да се утврдат контурите и големините на срцето.
 • ЕКГ Електрокардиографска студија за динамика доказ>584712 - Како да ги проверите садовите на срцето - Сè за срцето

Сите горенаведени студии можат значително да го намалат времето на чекање за резултати по консултација со специјалист cardiology центар.

Што е истражување?

Коронарна ангиографија на срцеви садови, чија цена варира во Русија, се изведува не само во специјализирани центри. Во големите градови, истражувањата можат да се најдат во мултидисциплинарни клиники. Како по правило, испитувањето е планирано. Прво, се прави пункција. Типично, местото е феморална артерија во препоните.

Преку него во срцето се вметнува пластичен катетер. Контрастно средство се внесува во цевката. Благодарение на неговото присуство, специјалистот за ангиограф, кој ја прикажува сликата на екранот, гледа што се случува кај пациентот во коронарните садови. За време на студијата, лекарот ја проценува состојбата на мрежата, ги одредува областите на стеснување. Коронарна ангиографија на срцевите садови ви овозможува внимателно да ги испитате сите области.

Колку чини коронарна ангиографија?

Ширењето на цените во трговските и државните медицински установи е доста големо, од 14 до 45 илјади рубли. Формирањето на вредност зависи не само од самата постапка, туку и од голем број поврзани фактори. Во голем број региони, коронарната ангиографија е вклучена во списокот на услуги што се даваат под задолжително здравствено осигурување.

Контрастот на коронарните крвни садови е најсигурен начин да се изберат тактиките за третман на пациенти со миокардна исхемија. Компликациите со оваа постапка се доста ретки. Дијагнозата е поврзана со воведување на катетер во садовите на срцето, снабдување со средство за контраст преку него, па затоа може да биде потенцијална опасност за пациентот. Потребно е темелно испитување и подготовка за да се спречат непожелните последици.

Прочитајте ја оваа статија

Пациентите кои некогаш биле алергични на контрастен медиум, не им се препишува коронарна ангиографија на срцевите садови. Компликациите во овој случај можат да бидат доста сериозни, до анафилактичен шок. Не се препорачува да се изврши студија со зголемување на температурата, тешка анемија (анемија) или недоволна коагулација на крв.

Колку треба да платам за истражувањето?

Во Русија, коронарната ангиографија на срцевите садови се смета за една од најчестите дијагностички методи што се користат во cardiolлогичка пракса. Цената на истражувањето зависи од многу фактори. На износот на плаќањето влијаат нивото на клиниката, квалификациите на дијагностичарот, количината на потрошен материјал, видот на анестетик, потребата за дополнителни услуги, должината на престојот во болницата итн. За оние со CHI политика, студијата е бесплатна. За други луѓе, цената е во опсег од 8000-30 000 рубли.

Заклучок

Секоја интервенција во човечкото тело има свои ризици. Можноста за развој на компликации се намалува кога пациентот јасно ги извршува сите подготвителни чекори за дијагностички преглед.

И покрај контраиндикациите и минималниот ризик од компликации, коронарната ангиографија останува еден од најинформативните методи за дијагностичка студија на срцевите садови, што спаси многу животи.

Според експертите, треба да се консултира лекар кога ќе се појават првите знаци на патологија. Тоа е точно навремена посета на лекар често може да избегне сериозни, а во некои случаи и неповратни последици. Треба да се има на ум дека студијата не може да се нарече апсолутно безбедна. Во овој поглед, за да се намали ризикот од пациентите треба да ги слушаат препораките на лекарите.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic