Нарушувања на срцевиот ритам

Физиолошка промена може да се забележи за време на активност, физичка или мозочна. На пример, за време на спорт, полнење, одење, па дури и со гласен, интензивен разговор, пулсот се зголемува. За време на спиењето, тој забавува. Исто така, срцето чука побрзо во однос на позадината на психоемоционалниот тресење: смеа, страв, плачење. Иако органот се спојува спонтано (во синус-атријален јазол), мозокот влијае на тоа преку активирање на нервните влакна.

Наведените причини имаат природна основа. Кога телото се враќа во состојба на мирување, ритамот на срцето се обновува. Друга работа е постојана аритмија, која стана патолошка. Во овој случај, се забележуваат повреди на органот и нарушувања на циркулацијата. Таквата аритмија мора да се третира, бидејќи не поминува сама по себе.

Причините за неуспехот сè уште се изучуваат. Докажаните виновници за срцеви аритмии и нарушувања на спроводливоста се промени во ендокриниот и нервниот систем. Органските промени во срцето доведуваат и до аритмии:

 • развојни абнормалности;
 • структурни нарушувања.

Овие причини се развиваат во позадина на други срцеви заболувања, вродени или стекнати порано.

Аритмија на срцето - што е тоа: патологија во која се нарушува работата на срцевиот мускул:

 • фреквенција;
 • ритам;
 • низа циклуси на возбуда и контракција.

Нормално, срцето треба да контрахира по еднакви временски периоди. Фреквенцијата не треба да надминува 60-80 отчукувања во минута. Понекогаш срцето забрзува или забавува. Аритмијата се смета за ритам кој е различен од нормалниот синусен ритам.

Повреда на ритамот кај луѓе 50 години се јавува во 1% од случаите. Секоја година болеста се шири поактивно. До 60 години, стапката на инциденца е 10%.

Кај мажите, ризикот од патологија е 1,5 пати поголем во споредба со жените. Болеста може да биде вродена; ги загрижува децата и адолесцентите во 0,6% од случаите. Понекогаш болеста е поврзана со патологии - 8%.

ritm serdca mini - Нарушувања на срцевиот ритам

Ризикот од развој на аритмии е исто така кај луѓе на средна или пред пензионерска возраст. Причините за оваа болест се:

 • исцрпеност на телото;
 • лицето било подложено на тешки товари;
 • пациентот претходно имал повреди или болести;
 • имаше повреди поврзани со професионални активности.

За такви пациенти, лекарите препишуваат лекови кои можат да помогнат при срцева патологија. Со редовна употреба на лекови, ризикот од развој на состојби слични на мозочен удар се намалува.

Механизмот на потекло на синусниот ритам

Што е срцева аритмија? Да се ​​даде детален опис на таков широк концепт не е лесна задача. За да се разбере нејзината суштина, потребно е да се разбере механизмот на формирање на срцевиот ритам. Роден е во самиот орган. Главниот извор на контрактилни импулси е синусниот јазол, кој може да се најде во десниот атриум, поточно во неговиот врв.

Сигналите произведени во овој момент минуваат низ спроводните влакна до преткоморите и тие се собираат. Понатаму, бранот на возбуда може да помине само преку атриовентрикуларниот (АБ) јазол, бидејќи мускулниот слој на коморите и преткоморите е одделен со слој на влакнести клетки и тие не се во состојба да спроведат електрична енергија.

Нервниот сигнал продолжува да се движи низ Неговиот пакет, кој се протега од атриовентрикуларниот центар, до влакната од Пуркиње. Пакетот се наоѓа во преградата помеѓу коморите и има разгранета структура. Еден дел оди кон десната комора, другиот лево. Левата камера е поголема од десната и е подложена на поголем стрес.

aritmiya serdca simptomy lechenie 3 - Нарушувања на срцевиот ритам

Срцевиот мускул има единствена карактеристика за автоматско производство на електрични импулси во редовни интервали. Покрај тоа, сите јазли на спроводниот систем можат да го направат ова. Главниот (пејсмејкер од прв ред) е синусниот дел. Генерира сигнали со фреквенција од 60-80 во минута.

Атриовентрикуларната локација и почетокот на Неговиот пакет се извор на електрична енергија од втор ред. Неговата способност да генерира импулси е нешто намалена и изнесува 35-50 во минута. Автоматскиот центар на третото ниво може да предизвика бран на возбуда, предизвикувајќи 15-35 отчукувања на срцето во минута.

Контрактилниот сигнал на главниот пејсмејкер, поминувајќи последователно низ сите автоматски центри, спречува создавање електрични импулси во нив. Ако поради некоја причина се појави дефект во спроводниот систем или првиот јазол, еден од двата преостанати ги презема своите одговорности.

Патогенезата на аритмиите вклучува промена во пејсмејкерот. Нормално, пејсмејкерот во срцето е синоатријален јазол, кој генерира импулси со фреквенција од 50-60 импулси во минута. Под влијание на различни фактори, главниот во срцето може да биде атриовентрикуларниот јазол, пакетот на Неговиот или директно атриумот или комората.

Вториот механизам на аритмии вклучува две состојби: нормален пејсмејкер (синоатријален јазол), но оштетени или дополнителни патишта. Како резултат на ова, јазолот генерира нормален број на импулси, но тие не можат да поминат поради блокот што се појавил на нивниот пат или да поминат низ дополнителни патеки кои се формирани во матката, но не се во можност да го инервираат срцето.

Третиот механизам на аритмии е дека синоатријалниот јазол или генерира импулси со поголема фреквенција отколку што е потребно, или со помалку. И во првиот и во вториот случај, ќе се забележи блокада, бидејќи со повеќе импулси, атриовентрикуларната врска низ која минуваат ќе ги одложи.

Причини за нарушување на ритамот

Аритмијата на срцето може да биде вродена и стекната по природа и да се развива од кардинални, екстракардијални и мешани причини.

Идентификувани се следниве кардинални причини, под чие влијание може да се наруши срцевиот ритам:

 1. вродени и стекнати срцеви мани
 2. ендокардитис од инфективно потекло
 3. кардиомиопатија
 4. ревматско срцево заболување
 5. неревматски кардитис

Медицинската пракса покажува дека развој на аритмија може да се појави ако пациентот има патологии на ендокриниот и нервниот систем, како и разни соматски нарушувања. Покрај тоа, заразни болести кои се јавуваат во акутна и хронична форма, интоксикација на телото и предозирање со лекови може да предизвикаат нарушувања на ритамот.

Главниот фактор што предизвикува развој на такво срцево заболување е појава на проблеми со формирање на импулс и брзина на возбуда поради инхибиција на функцијата на синусниот јазол. Таквите патологии се развиваат како последица на разни дистрофични, воспалителни, склеротични и некротични процеси што се јавуваат во срцевиот мускул.

Децата првенствено развиваат аритмија со екстракардијално потекло, а водечко место во ова се перинаталните патологии. Ова значи дека нарушувањето на срцевиот ритам може да биде последица на комплицираниот тек на бременоста и породувањето, како и на интраутерината неухранетост. Покрај тоа, таквата патологија на срцето може да се дијагностицира кај предвремено родени бебиња и кога детето е заразено, што предизвикува патологија на морфогенеза и функционална незрелост на системот за срцева спроводливост.

Кај деца со срцеви аритмии, често има несакан тек на перинаталниот период во патогенезата. Покрај тоа, развојот на болеста е забележан кај пациенти кои имаат историја на кардиоваскуларни болести, а исто така се дијагностицирани со повторени фокуси на хронични инфекции и акутни заболувања.

Појавата на одредени знаци на аритмија се одредува според видот на нарушувањето, но во некои случаи болеста може да биде целосно асимптоматска.

Најчесто, со кршење на срцевиот ритам кај пациент, се јавуваат следниве клинички манифестации:

  Кардиопалмус. Карактеристичен знак на тахиаритмија е минус>aritmiya serdca simptomy lechenie 8 - Нарушувања на срцевиот ритам

Нарушувањето на срцевиот ритам кај пациентите може да биде придружено со развој на разни симптоми и потребни се некои дијагностички процедури за точна дијагноза.

Сега, кога стана повеќе или помалку јасно со каква е аритмијата, може да се продолжи до тоа зошто тие се појавуваат.

Причините за аритмии се поделени во неколку главни групи:

 • Екстракардијални причини (кои не се поврзани со оштетување на срцето):
 1. продолжено зголемување на телесната температура над 38 степени;
 2. промени во тироидната жлезда - тиреотоксикоза (прекумерно зголемување на тироидните хормони во крвта), хипотироидизам (намалување на производството на хормони);
 3. акутна васкуларна, респираторна, бубрежна или црнодробна инсуфициенција;
 4. кардиопсихоневроза;
 5. труење со разни супстанции;
 6. зголемен интракранијален притисок;
 7. предозирање со лекови (срцеви гликозиди, бета-адренергични блокатори);
 8. пушење (и активно и пасивно), прекумерна употреба на алкохол, кафе;
 9. патолошки рефлекси кои се јавуваат во срцето, но предизвикани од болести на други органи и системи.
 • Интракардијални причини (директно „cardiolогија на аритмии ”или оштетување на срцето):
 1. акутна или хронична срцева слабост;
 2. акутен миокарден инфаркт;
 3. сериозно истекување на ангина (акутен напад);
 4. воспалителни болести на срцевиот мускул - миокардитис;
 5. кардиосклероза (резултат на атеросклеротични промени или по срцев удар);
 6. системски заболувања на сврзното ткиво;
 7. директно оштетување на патеките за време на операцијата;
 8. ревматски заболувања;
 9. хипоксично оштетување на срцевиот мускул;
 10. електролитичка нерамнотежа.
 • Вродена патологија на патеките, срцевиот мускул, пејсмејкерот.
 • Физиолошки причини:
 1. физиолошка брадикардија кај спортисти;
 2. силна или продолжена физичка активност;
 3. емоционално преоптоварување

Во врска со овие карактеристики, кај мажите аритмиите се јавуваат нешто поретко. Така, со цел да се откријат причините за срцеви аритмии, потребно е темелно испитување на пациентот.

Ако импулсот се јавува во синусниот јазол и често се појавува, тогаш ова предизвикува синусна тахикардија со стапка на контракција на срцевиот мускул поголема од 90 отчукувања за една минута.

Фокусот на пулсот може да се појави во области што се наоѓаат под пулсот.

Импулсот потекнува од преткоморите, како и од атриовентрикуларниот јазол, во миокардот на коморите.

Причините за проблеми во синусниот јазол што го пренесува ритамот зависат од видот на аритмија:

  Тахикардија од типот синус е рап>aritmiya serdca simptomy lechenie 9 - Нарушувања на срцевиот ритам

Абнормалности во спроводливоста се блокирање на патот на срцевиот пулс. Блок за импулс може да се појави по целиот пат.

Блокадата е поделена на видови:

 • Синоатријална форма;
 • Развојот на блокот во внатрешноста на атриумот;
 • Блокада атриовертикуларна;
 • Блокирање на нозете на неговиот пакет;
 • Синдром на ERW (патологија на Волк-Паркинсон-Вајт);
 • асистола на левата комора (срцев удар).

Исто така, се појавуваат комбинирани ставови:

 • Парасистола;
 • Асовентикуларен тип дисоцијација;
 • Ектопичен ритам со блокирање на излезниот импулс.

Овие типови на патологија предизвикуваат изглед и работа на двоен ритам во срцето. Возачот на ектопичниот импулс работи истовремено со возачот на синусниот јазол и затоа постои растоварување на ритамот - преткоморите имаат свој ритам, коморите имаат свој.

Нарушување на срцевиот ритам - код 10 на МКБ

Меѓународната класификација на болести - МКБ - е дизајнирана да комбинира статистика и методологија од медицината на различни земји. Секоја болест се рефлектира во оваа класификација и има ознака на код.

Во МКБ 10, срцевите аритмии се претставени во класата „Други срцеви заболувања“ (I130-I152). Повреда на срцевиот ритам според видот на вентрикуларна екстрасистола, на пример, има шифра од 149.3. Исто така, се индицирани и други видови срцеви аритмии.

Треба да се напомене дека МКБ 10 е бескорисен во практиката на лекар. За дијагностицирање и лекување на болести (не само аритмии), се користат класификации кои се попогодни за употреба, а не кодот за МКБ 10. Нарушувањата на срцевиот ритам имаат различни класификации, од кои едната е дадена во статијата.

Класификација

Постои одредена класификација на аритмија, земајќи го предвид видот на импулсот:

 • Гастричната аритмија е придружена со брз ритам во кој се пренесуваат спроводливи импулси од вентрикуларниот регион. Овој вид на болест е откриен кај луѓе со патологии на кардиоваскуларниот систем и кај оние кои водат нездрав начин на живот. Какви било поплаки за влошување не се јавуваат, но ретко може да бидат вознемирени од напади на срцеви треперења или бледнее. Ако пациентот нема други срцеви заболувања, третманот на гастрична аритмија не може да се спроведе. Можно е да се нормализира пулсот, додека се одржува вистинскиот начин на живот и со помош на седативи.
 • Синусоидалната аритмија се смета за најчест вид на срцеви заболувања, во кои импулсите доаѓаат од синусниот јазол. Таквата аритмија се смета за нормална реакција на телото на силен стрес и главно се дијагностицира кај пациенти кои се склони кон нервни нарушувања. Во случај да не се појави синусна аритмија во позадина на други видови на срцеви заболувања, тогаш не е пропишан посебен третман.
 • Пароксизмална аритмија се карактеризира со срцеви палпитации, кои можат одеднаш да се појават, а исто така да исчезнат. Главната причина за развој на овој вид на болест е побудување на фокуси во атриумот или коморите, од кои произлегуваат импулси кон срцевиот мускул. Со пароксизмална аритмија, се појавуваат симптоми како што се зголемена слабост, болка во срцето, недостаток на воздух и сини усни. Овој вид на болест може да претставува сериозна закана за животот на човекот, затоа, ако се појават знаци на болеста, неопходна е итна хоспитализација.
 • Систолната аритмија се развива во однос на позадината на импулсите што се јавуваат како резултат на абнормална контракција на коморите. Срцеви заболувања, нервни нарушувања или неухранетост може да станат причина за таквата болест. Симптомите можат да бидат различни и тие се утврдени од оние причини што предизвикале нарушување на срцевиот ритам.

Постојат многу видови на аритмии, а симптомите кај секој пациент може радикално да се разликуваат едни од други. Токму поради оваа причина, не треба да се слуша советот на луѓето кои страдаат од такво заболување, бидејќи со секој вид аритмија, третманот ќе биде сосема спротивен.

Ако се појави нарушување на ритамот во насока на нејзиниот пад, се бележи брадикардија. Ако е кон забрзување, се дијагностицира тахикардија. Сепак, класификацијата на аритмиите се базира на поточна индикација за местото на потекло или други карактеристики. На пример, „синусна тахикардија“ значи откажување на синусниот јазол. Таму се наоѓаат клетките што генерираат импулс (пејсмејкери).

Постои и условна класификација на овие состојби според типот, што ги дели аритмиите на оние што се појавуваат како резултат на повреда на некоја функција. На пример, авто-бран.

Класификација на срцеви аритмии е можна во зависност од фреквенцијата и регуларноста на нејзините контракции:

 • Брадикардија е редок ритам кој се карактеризира со отстапување од нормалното отчукување на срцето (отчукувањата на срцето) на долната страна (под 60).
 • Тахикардија е забрзано чукање на срцето, нивниот број во минута достигнува вредност од 100 и повеќе.
 • Аномалија во која постои повреда на фреквенцијата на контракции.

Секој од овие видови има многу подвидови. Неопходно е да се задржиме на некои од нив.

Главните сорти на бавен ритам се јавуваат кога:

 • слабост на синусниот јазол;
 • артиовентрикуларна блокада.

Забрзаните намалувања обично се делат на:

 • атријална фибрилација;
 • суправентрикуларна тахикардија;
 • вентрикуларна тахијарадија.

Различни нарушувања поврзани со недостаток на регуларност на отчукувањата на срцето се комбинираат под името екстрасистола.

Тоа се случува кога импулсите од јазолот излегуваат слаби (затоа, тие не се во состојба да предизвикаат контракција), или се нередовно спроведени, наидувајќи на пречка на нивниот пат. Во првиот случај, вообичаено е да се зборува за синусоидална брадикардија со стабилно забавување на миокардот. Во втората - за синоатријална блокада, кога срцевиот ритам залута, и има алтернација на периоди на забавување и забрзување на отчукувањата на срцето.

Респираторната форма на синусна аритмија подразбира побрза стапка на отчукувања на срцето за време на вдишување и недостаток на пулс во моментот на издишување. Ваквите прекршувања се поврзани со неправилно и нерамномерно формирање на контрактилни импулси. Друга причина е нееднаквата заситеност на срцевиот мускул со крв за време на респираторните движења.

 • хроничен замор;
 • честа вртоглавица;
 • несвестица;
 • без причина, ненадеен почеток на отежнато дишење;
 • остра затемнување пред очите;
 • болка во срцето;
 • едно лице чувствува чукање на срцето.

Причини за синусна аритмија кај дете:

 • миокардитис е воспалителна инфекција во срцевиот мускул;
 • амилоидоза - абнормалност поврзана со акумулација на мускулно ткиво на амилоид, протеин од патолошка природа;
 • оштетување на срцето од автоимуни болести (еритематозен лупус, ревматизам);
 • несакан ефект на одредени лекови.

Слабоста на синусниот јазол кај возрасните предизвикува:

 • исхемија на срцевиот мускул, тоа предизвикува неуспех во циркулацијата на крвта во оваа област;
 • лузни на миокардно ткиво на локацијата на синоатријалниот центар поради срцев удар.

Овој тип на аритмија е поврзан со дисфункција на атриовентрикуларниот јазол. Сигналите што влегуваат во овој оддел се одложуваат подолго од пропишаното време (ова е кршење на прв степен). Со блокада на втор степен, не сите импулси испратени од синусниот јазол стигнуваат до коморите, минувајќи низ делот АВ.

 • конфузија;
 • услови за несвестица;
 • напад на ангина;
 • конвулзии;
 • цијаноза на лицето;
 • редок пулс (40 отчукувања во минута и подолу);
 • ненадејна слабост;
 • темен превез пред очите.
 • срцева исхемија;
 • васкуларна дистонија;
 • наследност;
 • несакани ефекти на лекови;
 • кардиомиопатија;
 • тумори.

Кај доенчињата, ваквите прекршувања се наоѓаат кога се случил интраутериниот развој со абнормалности. Друга причина е пренесување на инфекцијата од бремената мајка на бебето.

Друго име за овој вид нарушувања на срцевиот ритам е атријална фибрилација. Во овој случај, синоатријалниот јазол не е главниот двигател на импулсите. Изворот на возбуда е случајно стегање со индивидуални мускулни влакна лоцирани во преткоморите. Ваквите намалувања (нивниот број достигнува 400-600 во минута) се слични на треперењето, па затоа аритмијата се нарекува атријална фибрилација.

Знаци на атријална фибрилација:

 • срцева болка;
 • периодични тешкотии во дишењето;
 • зголемено потење;
 • слабост;
 • изразени сензации на прекини во ритамот;
 • чувство на вознемиреност.
 • промени во возраста;
 • болести и операции на а cardiolлогичка природа; срцеви мани;
 • хронични заболувања на други органи;
 • злоупотреба на алкохол.

Потеклото на оваа аритмија (суправентрикуларна) се должи на присуството на дополнителни проводни канали кои се патолошки активни во однос на електричните импулси. Бран на возбуда поминува од синусниот центар преку влакната на преткомората до AV јазолот. Од таму, се движи кон коморите, предизвикувајќи нивно контракција.

Но, тогаш сигналот веднаш се враќа назад низ дополнителна патека (која е вродена) до атријалната зона, предизвикувајќи ги повторно да се контрахираат и повторно да стигнат до коморите. После тоа, целиот процес се повторува голем број пати. Во овој случај, срцевиот ритам се зголемува на 200 или повеќе во минута.

Типични манифестации на патологија како целина се слични на вообичаените знаци на други видови на аритмии, но тие исто така имаат некои карактеристики:

 • непријатни сензации на стегање во грлото;
 • притискање на болка во градите;
 • честа желба за мокрење;
 • главоболка;
 • гадење;
 • губење на апетит;
 • брзо плитко дишење.

Предуслови за развој на суправентрикуларна тахикардија:

 • срцеви мани и болести;
 • ефектот на одредени лекови земени погрешно или без рецепт на лекар;
 • хормонална нерамнотежа;
 • патологии на тироидната жлезда;
 • пушење и алкохолизам

Таквото нарушување на ритамот е сериозна патологија, што често е причина за ненадејна смрт на некоја личност. Коморите ја завршуваат работата со забрзано темпо, срцето може да чука во субјект што надминува 100 контракции во минута. Со вредности од 200 шокови или повеќе, вообичаено е да се утврди развојот на вентрикуларна фибрилација (фибрилација), и оваа состојба бара итна медицинска помош.

Ако поради некоја причина дел од спроводливиот систем е блокиран помеѓу синусниот јазол и коморите, вторите почнуваат да прават контрактилни движења што не се во согласност едни со други.

Во друг случај, оштетените миокардни ткива имаат електрично инертни зони. Тие не се во можност да спроведат импулси кои доаѓаат од синусниот јазол. Значи, во коморите се формираат абнормални фокуси на возбуда: сигналите "заглавуваат" во проблематичната област и се движат во спротивна насока. Овие циклуси се повторуваат одново и одново, предизвикувајќи коморите случајно да се намалат со голема брзина.

Вентрикуларна аритмија, типични симптоми:

 • силна болка во градите;
 • губење на свеста;
 • тешка отежнато дишење;
 • срцеви палпитации;
 • тешка вртоглавица;
 • тешка слабост;
 • мониторот за крвен притисок покажува намалување на крвниот притисок.

Во некои случаи, луѓето воопшто не чувствуваат ништо (со нестабилна вентрикуларна тахикардија), а нарушувањата на срцевиот ритам може да се детектираат само на екг. Сепак, постојаната форма на патологија може да се појави насилно со тешки манифестации, понекогаш брзо се развиваат вентрикуларна фибрилација и клиничка смрт поврзана со срцев удар.

Комплицирана фаза на срцева аритмија

 • Состојбата на колапс. Колапсот се манифестира со нагло намалување на крвниот притисок помал од 90 мм. Hg ул (систолен). Колапс може да се појави во форма на напад, а исто така да биде последица на воведените антиаритмични лекови. Дијагностициран со хипотензија на лекови;
 • Аритмогена форма на шок - се јавува кога има намалување на крвниот притисок во крвотокот, во мозокот. Оваа комплицирана форма се изразува во бледило на кожата, во тешка форма со губење на свеста, цијаноза на кожата, крвен притисок не поголем од 60 mm. Hg Уметност (систолен). Потребна е итна медицинска помош, без брза помош се јавува фатален исход;
 • Исхемичната форма на мозочен удар е последиците од артериската тромбоза. Со пароксизмална форма на тахикардија, крвта станува пенлива и може да ги заглави артериите на мозокот. Манифестација на патологијата: станува непостојана во движењата, проблем со говорот, парализа на екстремитетите или делови од телото;
 • Тромбоемболизам на пулмонална артерија (белодробна емболија) - Оваа болест се јавува поради тромбоза на пулмонална артерија. Најтешката ситуација е фатална;
 • Миокарден инфаркт во акутната фаза на болеста е прилично комплицирана состојба во која се јавува миокардна хипоксија поради недоволен проток на крв во органот. Во ткивото на миокардот од хипоксија, се формира фокус на некроза, што се манифестира како силна болка во градната коска;
 • Вентрикуларна фибрилација (асистола, состојба на клиничка смрт) е комплицирана форма на пароксизмална вентрикуларна тахиаритмија, која оди во фибрилација на вентрикуларните комори. Способноста на коморите да се контрахираат доведува до нарушување на протокот на крв (крвта престанува да тече во крвотокот) и срцето застанува.

Како аритмијата им се заканува на децата?

Кај децата, се дијагностицираат аритмии, обично од вродена природа. Овие вклучуваат вентрикуларна тахикардија, на пример, Бругада синдром, од типот „пируета“. Овие срцеви аритмии кај деца се сметаат за опасни по живот, бидејќи тие се разликуваат во ризикот од ненадејна смрт. Затоа раната дијагноза е важна ако детето има роднини со слична патологија. Меѓу детските аритмии, најчесто се дијагностицира тахикардија и екстрасистола, а поретко брадикардија.

Во случај на акутен напад на тахикардија кај дете (тука можете да прочитате повеќе за тахикардија кај деца), се забележуваат следниве симптоми:

 • остра промена во состојбата;
 • срцева болка;
 • срцеви палпитации;
 • отежнато дишење, затемнување во очите;
 • појава на кома во грлото;
 • пулс до 250 отчукувања / мин.

Присуството на дури и некои од наведените знаци треба да биде причина за итен повик за брза помош. Важно е да се запамети дека остар неуспех во работата на срцето кај децата може да доведе до несвестица, ненадејна смрт при физички напор (скокање, искачување, трчање, активна игра). Истото важи и за адолесцентите и возрасните.

Симптоми на патологија

аритмија ето 3 - Нарушувања на срцевиот ритам

Симптомите на нарушување на ритамот на срцевиот орган можат да бидат асимптоматски и откриени при рутински инструментален преглед.

Има промена во однесувањето на пациентот:

 • Едно лице често се смирува и ја слуша работата на срцевиот орган;
 • Се манифестира остра промена на расположението;
 • Сомнителноста и зголемената солза;
 • Промените во психата се придружени со чувство на постојана вознемиреност;
 • Состојба на параноја и страв од смрт.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Анкета на посетители

Симптомите на аритмија можат да бидат различни. Тие се поврзани со фреквенцијата, како и ритамот на контракциите на срцето, нивниот ефект врз хемодинамиката на човечкото тело. Постојат болести кои немаат клинички манифестации. Тие се дијагностицираат за време на физички преглед или електрокардиографија.

Кај лице кое страда од оваа патологија, кожата на лицето е сивкаста. Ова се должи на фактот дека крвта брза нерамномерно кон главата. Системот на садови и капилари нема време да се справи со преоптоварувањата, што предизвикува стагнација на крв. Меѓу веројатните последици е венската мрежа.

Со синусна тахикардија, пациентите доживуваат зголемено чукање на срцето. Во овој случај, болката во срцевиот мускул може да ја придружува оваа состојба.

Со синусна брадикардија, срцевиот ритам е 55 отчукувања во минута. Ова може да биде придружено со симптоми:

 • намалување на притисокот;
 • вртоглавица;
 • чувство на слабост;
 • болка во градната коска;
 • тешкотии со физичка активност.

Екстрасистолата се карактеризира со силни отчукувања на срцето сè до чувството на нејзино целосно запирање. Меѓу знаците се:

 • чувство на недостаток на воздух;
 • постојано потење;
 • изложеност на стравови;
 • бледило на кожата.

Синусната аритмија се манифестира со фактот дека срцевиот ритам на пациентот се намалува кога ќе земе здив и се зголемува кога издишува. Слична состојба често се забележува кај адолесцентите, жени кои се подготвуваат да станат мајки. Благосостојбата не е многу полоша. Состојбата не бара долготраен третман.

Со атријална фибрилација, симптомите се:

 • пароксизмален тек на патологијата со индивидуални индикатори за фреквенцијата и времетраењето на секој напад;
 • воспоставување на хронична форма на патологија по серија напади;
 • влошувањето може да биде ретко, краткорочно, во некои случаи тие напредуваат.

Ако некое лице има срцева аритмија, симптомите со кои пациентите доаѓаат во болница се како што следува:

 • срцеви палпитации;
 • слабост на телото;
 • чувство на тежина во градната коска;
 • чувство на исполнетост на градите со течност;
 • силна болка;
 • постојана вртоглавица

За какви било нарушувања во ритамот на срцевиот ритам, треба да се консултирате со специјалист. Ако не им придавате значење на знаците, ова може да доведе до нагло кршење на државата, ненадејна смрт на некоја личност.

Дијагноза и третман

Некои типови на аритмии не предизвикуваат појава на карактеристични симптоми, затоа најсигурен дијагностички метод е ЕКГ, вклучително и дневно следење. За време на ЕКГ, аритмијата се бележи како крива што отстапува од стандардот.

Во повеќето случаи, главната причина за развој на аритмии е хронична срцева болест, бидејќи третманот се спроведува со помош на оние лекови кои помагаат да се забави развојот на основната болест.

Терапија со лекови вклучува земање:

 1. инхибитори на ангиотензин конвертирачки ензим
 2. бета адренергични блокатори
 3. сартани
 4. антагонисти на калциумови канали
 5. статини
 6. диуретици
 7. други кардиоваскуларни лекови

Аритмијата може да се открие на ЕКГ случајно за време на лекарски преглед, кога едно лице не чувствува никакви отстапувања во неговата состојба. Ако пациентот се жали на одредени симптоми, полесно е да се идентификува патологијата на срцето во присуство на постојана редовна аритмија.

Неуспехот на пароксизмалниот ритам (привремен) не е секогаш можно да се открие со употреба на конвенционален кардиограм. За ова, тие користат мониторинг на Хотлер - ова е процес на деноноќно земање на електроcardiological индикации.

Но, прекршувањата не можат да се појавуваат секој ден. Затоа, за да ги детектираат, тие се обидуваат вештачки да предизвикаат аритмии и на тој начин да ја дознаат суштината на неговото потекло. Ова е направено со користење на следниве методи:

 1. Трансезофагеална електрична стимулација на срцевиот мускул.

Се состои во воведување на електрода во хранопроводот. Во одредена област, овој орган доаѓа во контакт со срцето, што овозможува да се откријат знаци на аритмија. За да го направите ова, се врши електрична стимулација на миокардот, а промените што се случуваат се снимаат со специјални уреди.

 1. Мапирање или електрофизиолошко испитување на срцето.

На мониторот, лекарот може да види интерактивна мапа што ја рефлектира внатрешната површина на срцето со помош на специјални сензори.

Интракардијалното испитување вклучува воведување на електроди во органот, тие се во состојба да ги „бројат“ електричните сигнали што минуваат низ спроводниот систем. Методот ви овозможува вештачки да предизвикате аритмија со цел да добиете најточни податоци.

Надворешна студија за срцевиот ритам се јавува слично на отстранување на нормален кардиограм. Само во овој случај, не се користат 12, туку околу 200 надворешни сензори монтирани на градите.

Го одразува ритамот на срцето при извршување на одредени дозирани оптоварувања.

На посебна ротациона маса, положбата на телото на една личност се пренесува од хоризонтална во вертикална, а потоа се мери срцевиот ритам.

Специјална радиоактивна супстанција се воведува преку катетер во срцето. Зрачењето што произлегува од него го снимаат гама камери, добиените информации се пренесуваат на мониторот.

Ехокардиографијата ви овозможува да ја истражите празнината на срцето, нивната големина, вентили, способноста на телото да контрактилна активност.

Дијагнозата на аритмија вклучува сеопфатен преглед на пациентот. Една од наједноставните и најсигурни дијагностички методи е електрокардиографска студија.

Бидејќи аритмиите можат да бидат минливи, а во текот на денот може да се појават и да исчезнат неколку пати, следењето на Холтер е потребно за најпрецизно утврдување на аритмиите. Ова е иста електрокардиографска студија, само регистрацијата се одвива во текот на денот. Во овој случај, пациентот треба да ги забележи во посебна тетратка на часовникот своите постапки (се искачил по скалите, се степал со пријател, итн.). Следењето на Холтер е најточен вид на студија.

При декодирање на електрокардиограм, лекарите можат да го проценат срцевиот ритам (синус, атријален, атриовентрикуларен, вентрикуларен), неговата регуларност или неправилност. Тогаш се проценува спроводливоста. За да го направите ова, се мери времетраењето на забите и интервалите, со нивно проширување, се забележува одложена спроводливост.

За дијагноза, ехокардиографска студија исто така се изведува за да се идентификуваат структурните промени во срцето. Ако причината за аритмија е непозната, тогаш спроведе сеопфатна студија за сите органи и системи, заснована на поплаки и анамнеза за да се исклучат истовремени болести.

За да се препознае основната причина за повредата и да се утврди срцева дијагноза, потребно е да се подложи на инструментална студија, дијагноза на патологија:

 • ЕКГ (електрокардиографија) - е откриено откривање на срцевата активност, фреквенцијата на контракции на срцевиот мускул (отчукувањата на срцето - повеќе во овој напис);
 • Ултразвук на срцевиот орган - ја открива големината на срцето, утврдува абнормалности во органот, ја поправа работата на вентилите и сите комори на срцевиот орган;
 • Методот на следење на Холтер е следење на болно лице 24 часа. ЕКГ се снима и во текот на денот и во времето на спиење на пациентот. Оваа техника се изведува само во wallsидовите на болницата cardiology оддел на клиниката.
 • Ехокардиографија - ја препознава дебелината на theидовите на срцевите комори, можноста за контракција на левата комора, откривање на срцеви мани, вродени и стекнати, состојбата на срцевите залистоци.

Повреда на ритамот може да биде од различни видови. При дијагностицирање на лекар, ова се зема предвид. Патологијата може да се карактеризира со:

 • намалување на ритамот (брадикардија) - помалку од 60 отчукувања / мин;
 • зголемување (тахикардија) - повеќе од 100 отчукувања / мин;
 • неправилен ритам на срцето.

Прекршувањата на автоматизмот на функционирањето на синусниот јазол вклучуваат:

 • синусна аритмија - проблеми со стапката на контракции на срцевиот мускул, состојбата се јавува кај млади луѓе, додека дишењето е засилено;
 • синусна брадикардија - миокарден ритам забавува;
 • синусна тахикардија - забрзано чукање на срцето;
 • атријална асистола - активноста на синусниот јазол е целосно потисната;
 • треперечка аритмија - едно лице чувствува трепет во градите, срцето се стега посилно: прво забрзува до 150 отчукувања / мин, а потоа до 300 отчукувања / мин, додека преткоморите не се собираат целосно, а коморите се неправилни;
 • блокада на срцето - пулсот исчезнува, FMC се намалува, пациентот може да падне во несвестица, постои ризик од конвулзивен режим.

Дијагнозата е важна дури и во отсуство на симптоми, бидејќи некои патологии може да не се почувствуваат. Најчесто, тие укажуваат на тоа дека пациентот има екстракардијални болести, на пример, зголемување на функцијата на тироидната жлезда. Опасноста е, на пример, брадикардија. Во 15% од случаите, тие предизвикуваат ненадејна смрт. Патологијата е придружена со ненадејно губење на свеста.

Во почетната фаза на дијагнозата, треба да контактирате со терапевт или cardiolогист. Лекарот ги испитува поплаките на пациентот, го проценува периферниот пулс, забележува присуство или отсуство на знаци карактеристични за срцеви аритмии.

Прикажани се следниве методи:

 • електрокардиографија - електродите се фиксираат на градите, на нозете и рацете, лекарот го проучува времетраењето на фазите на срцевиот ритам, ги поправа интервалите;
 • ехокардиографија - специјалист користи сензор опремен со ултразвук, открива движење на wallsидови, вентили, нивните големини;
 • дневно ЕКГ - метод Холтер - пациентот е пропишан да носи преносен рекордер со часови за да го следи срцевиот ритам во состојба на активност, одмор и спиење.

Лекарот ќе утврди што пациентот има аритмија, третманот ќе биде препишан во согласност со неговиот тип. Покрај тоа, потребно е да се утврди дали патологијата е истовремена со друга основна болест. После тоа, тие даваат препораки за терапија.

Во некои случаи, за да се врати ритамот, се третира основната болест.

Лекарите препишуваат антиаритмични лекови, кои според карактеристиките на дејството се поделени во 4 класи:

 • Блокатори на натриум канал;
 • средства кои ја намалуваат силата, срцевиот ритам;
 • антагонисти на калиум и калциум.

На пациентите може да им се препишат седативи, земајќи ги предвид истовремени симптоми, како што се болка во срцето.

Голем број лекови ви овозможуваат да дејствувате на срцето со цел да ја подобрите клеточната спроводливост и да ги забрзате метаболичките процеси.

Со комплексна терапија, лекарот може да препише не само блокатори, туку и средства базирани на елементи во трагови, витамини. Пациентот треба да ја смени исхраната, да вклучи повеќе храна со зголемена концентрација на калиум, магнезиум. На пример, треба да јадете овошје, особено банани, да подготвувате салати со многу билки. Како закуска користете ореви, суво овошје и семки од сончоглед.

Од дозволените производи:

Пушена, кисела и конзервирана храна, кисели краставички, масно месо со сосови и зачинета храна треба да бидат исклучени од храната.

Пациентот треба да одбие пијалоци кои содржат кофеин. Можете да ги замените со билни чаеви и минерална мирна вода.

Ако пациентот нема вродени болести на миокардот, му се препорачуваат вежби за дишење. Овој метод на терапија не бара употреба на средства. Но, практиката покажува дека третманот со лекови е поефикасен.

третман

Неопходно е да се третира аритмијата во зависност од видот на повредата, како и од причината за патологијата. Применета терапија со лекови, хирургија, методи без лекови.

Се препорачува да се земаат лекови:

 • „Верапамил“, „Дилтиазем“ (инхибитори на калциум);
 • „Новокаинамид“, „Лидокаин“ (блокатори на натриум);
 • „Сотогексал“, „Кордарон“ (инхибитори на калиумовите канали);
 • Бисопролол, Метопролол (бета-блокатори).

Хирургија која бара третман на аритмија:

 • радиофреквентна аблација со вметнат катетер;
 • имплантација на вештачки пејсмејкер (пејсмејкер);
 • инсталација на дефибрилатор.

Д-р С.М. Бубновски препорачува да се сквоти секој ден за да се нормализира срцевиот ритам. Таквата вежба се изведува со или без поддршка. Задниот дел треба да биде рамен. Товарот се зголемува постепено. Неколку пристапи се прават на ден. Идеален резултат е 10 сквотови 10 пати на ден. За време на ваквите вежби, крвта циркулира подобро во садовите, намалувајќи го крвниот притисок. Стапалата се натоварени - срцевиот стрес се ослободува.

ASD - оваа кратенка се залага за антисептички стимулатор Дорохов. Лекот е претставен во три верзии. Вториот од нив е понапреден, третиот се користи за надворешна употреба. Алатката е развиена во Советскиот Сојуз. Сега се смета за метод на алтернативна медицина, продаден во ветеринарни аптеки, официјално користен за лекување на животни.

Овој лек е направен ефтин и изненадувачки по својот ефект од месото и коските, како и отпадот од коски и месо. Адаптогените се главните активни состојки. Тие се произведени од клетки пред да умрат. Овие елементи придонесуваат за преживување на оштетеното ткиво во екстремни ситуации. Тие започнуваат процес на максимизирање на мобилизацијата на имунитетните структури, помагајќи само на природното заздравување на организмот.

Лекот третира многу срцеви заболувања, вклучително и. За борба против аритмијата, треба да пиете лек според одредена шема. Започнете да земате 10 капки, а потоа зголемете ја дозата за 5 капки по 5 дена од терапијата. Помеѓу овие курсеви направете пауза од 3 дена. Постепено, дозата се доведува до 25 капки. Треба да се лекувате пред престанок на непријатни симптоми.

Народни методи

Тие ќе помогнат во ублажување на напнатоста, нормализирање на ритамот на срцето, инфузии и лушпи од растенија:

Таквите мешавини се корисни за зајакнување на кардиоваскуларниот систем и елиминирање на аритмијата:

 1. Сушено овошје, лимон, ореви, мед, земени во еднакви делови и рендано преку мелница за месо.
 2. Мед, сок од лимон, сецкани јадра од кајсија.

Може да излекувате срцева слабост поради домашни инфузии од билки:

 1. Анасон, корен од валеријана, лист од нане, семе од ким, аптека камилица. Земете сè во еднакви делови и измешајте. Пијалак вака: лажица билки се става 500 гр врела вода, а потоа инсистира на 3 часа. Пијте една чаша на ден.
 2. Врвовите на бор се мешаат со вотка (60 g на 300 ml). Нека стои на сонце 10 дена. Консумирајте 20 капки 3 пати на ден пред јадење.

За третман на срцеви аритмии, најчесто се препишуваат антиаритмични лекови. Тие можат да го намалат автоматизмот на синоатријалниот и атриовентрикуларниот јазол, да го скратат или забрзаат срцевиот ритам (во зависност од групата лекови) и да ја влошат спроводливоста во атриовентрикуларниот јазол, што го продолжува периодот на ексцитабилност на срцевиот мускул.

Во моментов, лекарите ја користат класификацијата, која вклучува 5 главни групи на антиаритмични лекови, за лекување на симптомите на срцеви аритмии и болеста како целина. Класификацијата на лековите се базира на тоа што обично се аритмии, во согласност со ова, се врши избор на лекови:

 • Блокатори на натриум канал: исто така, содржат три подгрупи со исти средства. Главниот ефект на нивното дејствување е да се намали автоматизмот, бавната спроводливост, да се издолжи реполаризацијата и да се зголеми ефективниот огноотпорен период. Подгрупа на лидокаин ја забрзува реполаризацијата.
 • Бета-блокатори - го намалуваат автоматизмот и ја забавуваат спроводливоста.
 • Блокирачи на калиумовите канали - од дополнителни ефекти, тие имаат својство на униформно издолжување на потенцијата за реполаризација и акција.
 • Б-блокатори на калциумови канали од типот L - значително ја намалуваат спроводливоста во атриовентрикуларниот спој, ја инхибираат клеточната деполаризација.
 • Срцеви гликозиди - ретко се користат за лекување на аритмии.

Сите лекови се достапни во форма на таблети за најпогодна употреба. За прва помош, можна е парентерална администрација (интрамускулно или интравенски) на овие лекови.

Терапии без лекови се користат и за лекување на аритмии. Овие вклучуваат:

 1. Електрична кардиоверзија - враќање на нормалниот ритам со фибрилација или треперење на коморите и преткоморите. Постапката е многу болна, така што пациентот е прво седатив, анестезиран или дадена анестезија. Пациентот е поврзан со ЕКГ монитор, електродите се ставаат на градите и се подготвува комплет за реанимација. Потребното полнење е избрано на дефибрилаторот, кожата на пациентот се третира со алкохолен раствор за да се намалат електричните ефекти и се нанесуваат марамчиња за газа. По првото празнење, во повеќето случаи, ритамот се враќа во нормала.
 2. Аблацијата на катетерот е нехируршки метод на лекување, со хируршки функции, чија цел е извор на аритмија, која мора да се уништи. Се користи во присуство на тахикардија со високи дигитални вредности и во присуство на дополнителни вродени патишта кај пациентот. За време на аблацијата, електродата се пренесува на срцето на пациентот, преку која се емитува RF пулс. Служи како извор на уништување на аритмичките фокуси.
 3. Имплантација на кардиовертер-дефибрилатор е единствениот начин да се спречи пациентот да има аритмии опасни по живот. Во срцето е вграден дефибрилатор, кој е поврзан со срцевиот мускул со помош на електроди. Уредот за вметнување е мала кутија која го бележи срцевиот ритам 24 часа на ден и ја враќа во присуство на неправилности. Се користи главно кај пациенти со често фибрилации. Уредот самостојно го надополнува срцето и тој продолжува да работи во нормален ритам.
 4. Имплантација на електричен стимулатор се користи во третман на срцев блок и тешка брадикардија. Уредот се состои од единица што генерира импулси и електрода до која се испраќаат. Електричен стимулатор се става во срцевиот мускул под ендокардот. Во зависност од степенот на блокада, можно е да се спроведат една или две електроди, соодветно, во една или две комори.

Запомнете дека состојбата на вашето здравје првенствено зависи од вас. Со навремено дијагностицирање и здрав начин на живот, многу болести можат да се избегнат.

спроведена во зависност од нивниот вид, причина и патогенеза на болеста во која се јавуваат. За третман на срцеви аритмии, се користат различни методи на терапија, и лекови и не-лекови. Со срцеви аритмии, третманот е насочен кон корекција на основната болест. За корекција

користете разни антиаритмични лекови.

Терапија со лекови

Третманот на аритмии во ритамот и неправилната спроводливост варира во зависност од видот на болеста и етиологијата што предизвика аритмија. Во сите случаи на патологија, се користат разредувачи на крв - лекот за аспирин.

Средства што се користат за запирање на патологијата и ублажување на симптомите:

 • Статински лекови - за намалување на холестеролот во крвта (Равустатин);
 • За да се намали индексот Крвен притисок (со хипертензија) - еналаприл;
 • Диуретици за олеснување на подпухналоста со срцева слабост - Верошпирон;
 • Срцеви гликозиди - лек Дигоксин;
 • Лековите од групата на нитрати се нитроглицерин.

Без оглед на етиологијата на срцевите аритмии, се користат лекови за обновување на ритамот (антиаритмици) кои се внесуваат во организмот преку артеријата:

 • Лекот е Панангин;
 • Лекови Новокаинамид;
 • Строфантин значи.

И, исто така, се користат лекови кои се во состојба да одржат ритам.

Со екстрасистоли од разни видови - лекови Беталок во внатрешноста на телото, преку капе.

Синусната форма на тахикардија е запрена од лекот Анаприлин.

Брадикардија со различни основни причини и блокади се третира со специјална терапија, што може да предизвика побрзо контракција на срцето и постигнување редовен ритам.

Кога лековите не помагаат

Се прибегнува кон нефармаколошки методи во сите тешки случаи со било каков вид аритмија. Овие вклучуваат хируршки операции и помалку трауматски методи: криодеструкција, радиофреквентна елиминација на местото - виновник за аритмија (радиофреквентна аблација). Во случај на чести релапси, лекарот ја разгледува можноста за инсталирање на пејсмејкер за пациентот.

Уредот е фиксиран под кожата на левата страна на градите. Во своето дејствување, тој е пејсмејкер, бидејќи создава и контролира вештачки електрични импулси. Работено со батерија. Современата медицина развива технологии за да ја постигне микроскопската големина на уредот и да го зашие директно во комората на срцето.

Прва помош

Обезбедувањето помош за патологија на срцеви аритмии зависи од етиологијата на нарушувањето, фазата на занемарување на болеста, што е основната причина за ритамната слабост.

Постојат такви проблеми со ритамот кога, за да се нормализира, потребно е да се земаат медицински терапевтски лекови, а во некои случаи итна хоспитализација во единицата за интензивна нега на cardiolклиниката за оги е неопходна.

Пред доаѓањето на тимот на лекари, потребно е да се обезбеди помош при ублажување на нападот:

 • Ставете го пациентот во хоризонтална положба (со силен пулс, ставете перница под главата, со низок пулс - перница под колената);
 • Отворете ја јаката на кошулата;
 • Отворен непречен пристап до свеж воздух (ако нападот се случил во просторијата);
 • Измерете го индексот на крвен притисок (крвен притисок);
 • Измерете го срцевиот ритам (срцевиот ритам);
 • Пијте седативи - тинктура од валеријана, корвалол;
 • За болка во срцето - земете нитроглицерин;
 • Ако пациентот не е прв пат во состојба на напад - земете ги оние лекови што му биле препишани - да го запре нападот;
 • Со знаци на белодробен едем (задушување, спутум во форма на пена, меурлив здив) - земете диуретик за да го отстраните вишокот течност од телото;
 • Нанесете вагален тест - со длабок здив, притиснете ги јачниците со дланките и држете ги 15 секунди;
 • Во случај на сериозен напад со респираторен арест, извршете индиректна срцева масажа и вештачко дишење.

Превентивни мерки

Првичните превентивни мерки треба да се појават долго пред да се појави патологија како што е аритмија во срцевиот орган.

Активноста ќе помогне во подобра работа на системот за циркулација на крвта, што ќе го намали товарот врз срцевиот орган.

Одржувајте култура на храна:

 • Одбијте храна што содржи холестерол;
 • Намалете го внесот на сол;
 • Намалете ја исхраната на слатка храна;
 • Одбијте пијалоци со кофеин, од масна и пржена храна;
 • Не јадете во големи делови, бидејќи ова доведува до иритација на јазол на вагусниот нерв;
 • Внесете мени повеќе свеж зеленчук, билки и овошје.

Превентивна мерка е да се избегне стресот. Ако не е можно да се смири нервниот систем, тогаш е потребно да се земаат лекови за смирување. Тоа добро ќе помогне: часови по јога, ароматерапија, авто-обука, како и психолошко советување.

Опасноста од срцеви аритмии е дека патологијата може да предизвика компликации:

 • недоволно снабдување со крв во белите дробови - срцева астма;
 • пулмонален едем;
 • кислородно гладување - до исхемија на мозокот;
 • проблеми со хемодинамика - проток на крв низ садовите;
 • тромбоза - влошување на протокот на крв во ушите на преткоморите;
 • тромбоемболизам - во исто време постои одвојување на тромб, луменот на садовите е целосно блокиран;
 • кардиоген шок - фатален во 80%;
 • фибрилација, вентрикуларен трепет, што е еквивалентно на арест на срцевиот мускул.

Прогнозата на аритмија зависи од видовите на патологија. Ако состојбата не е поврзана со органско заболување на срцевиот мускул, нема закана за здравјето и животот на човекот. Со цилијарен вид на болест, постои ризик од исхемичен мозочен удар, сериозна срцева слабост.

За да избегнете нарушувања на срцевиот ритам, треба да ги следите препораките дома:

 • направете утрински вежби;
 • пријавувајте се за атлетика неколку пати неделно;
 • ослободете се од лошите навики;
 • одржувајте ја телесната тежина во нормалата;
 • води мирен и измерен живот, набудувај го режимот на работа и одмор;
 • исклучи разни стресни и емотивни ситуации;
 • воспоставете диета, јадете природни производи.

Спречувањето на болеста е полесно отколку да се излечи. Ако следите едноставни препораки, тогаш едно лице ќе има среќна старост.

Прогноза на животот

Аритмија е симптом. Во многу случаи, тој придружува една од срцевите заболувања. Неговата појава може значително да ја влоши состојбата на една личност. За секое од повредите, можете да го одредите вашето ниво на опасност.

 1. Ниска закана.
 • Синусна тахикардија и брадикардија.
 • Појавата на блокада на AV (1 степен).
 • Атријална фибрилација (срцето се намалува на 110 отчукувања во минута).
 • Единечни екстрасистоли.
 • Развојот на блокадите во гранките на пакетот на Неговите.
 1. Умерено опасни патологии.
 1. Услови во опасност по живот.
 • Комплетна AV блокада.
 • Вентрикуларна тахикардија е пароксизмална.
 • Вентрикуларна фибрилација или треперење.

Најтешката последица на ритамските прекини е ненадејниот прекин на фаталната активност на срцето. Атријалната фибрилација е од голема опасност, особено кога е комбинирана со срцева слабост, згрутчување на крвта, кардиосклероза, дефекти на главниот мускул на телото.

Инсуфициенцијата на срцевиот ритам е алармантен индикатор. Не можете да го игнорирате, дури и ако симптомот се најде само на кардиограмот и не создава опиплива непријатност кај лицето. Таквата повреда треба да ја набудува лекар, а пациентот мора да ги почитува сите медицински препораки. Покрај тоа, алтернативните методи на лекување можат да дејствуваат само како дополнителни мерки на влијание, само со дозвола на специјалист.

Поволно е нарушување на срцевиот ритам на органот во отсуство на сериозни патологии на органите и преминот во комплицирана форма. Во други случаи, прогнозата зависи од занемарувањето на патологијата и од тоа како може да се излечи патологијата.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic