Дефект на срцето интервентрикуларен септален дефект

Точните причини за хипертрофија на фетусот кај фетусот не се познати, но важен фактор е оптоварена наследност (т.е. присуство на сличен дефект кај роднина).

Покрај тоа, факторите кои се присутни за време на бременоста играат огромна улога:

 • Рубеола. Тоа е вирусно заболување. Ако за време на вистинска бременост (особено во првиот триместар) жена претрпела рубеола, тогаш фетусот има многу висок ризик од разни абнормалности на внатрешните органи (вклучително и ДИ).
 • Алкохол и некои лекови. Земањето такви лекови и алкохол (особено во првите недели од бременоста) значително го зголемува ризикот од развој на разни абнормалности кај фетусот.
 • Несоодветен третман на дијабетес. Неприлагодено ниво на гликоза кај бремена жена доведува до фетална хипергликемија, што на крајот може да доведе до различни вродени малформации.

1800199 - Дефект на срцето интервентрикуларен дефект на септумот

симптоматологија

 1. Тахикардија;
 2. Формирање на подпухнатост. Едемот се шири во стапалата, стомакот, но се смета дека најтешка состојба е во која влијае на големи области на телото;
 3. Цијаноза (т.е. синило). Зајакнува за време на искуства и плачење;
 4. Диспнеа;
 5. Нарушен апетит;
 6. Замор, премногу долго спиење;
 7. Слаб развој, не премногу брзо зголемување на телесната тежина.

Затоа, за да се открие патологија, важно е да се посети лекар на време за рутинска проверка на состојбата на детето.

Со мали дефекти на интервентрикуларниот септум, не се забележуваат симптоми.

Со умерено, се забележуваат следниве симптоми:

 • склоност кон белодробни патологии од инфективна природа и пневмонија;
 • заостанување во физичкиот развој;
 • замор;
 • слабост во телото.

За големи дефекти, карактеристични се следниве симптоми:

 • сериозен недостаток на здив за време на физички напор;
 • формирање на рана пневмонија;
 • солзи;
 • замор;
 • анксиозност;
 • лошо зголемување на телесната тежина;
 • површен вознемирен сон;
 • синдроми на болка во градите;
 • оток на нозете;
 • бебето не може правилно да ги цица градите на мајката;
 • хиперхидроза;
 • студенило на екстремитетите;
 • мермерна шема на кожата;
 • систолна вибрација во 3-4 меѓуребрениот простор на левиот раб на градната коска;
 • истите бруто звуци на истото место;
 • влажни ралеи на дното на белите дробови;
 • бледило или цијаноза на кожата.

Според степенот на развој, патологијата е класифицирана во три фази. На прво, се забележува конгестивен процес во белите дробови поради фактот што течноста се акумулира во нив. Во овој случај, се забележува постојан бронхитис и пневмонија, чии знаци се следниве:

 • синдроми на болка во градите;
 • диспнеа;
 • отежнато дишење при дишење;
 • слабост на телото;
 • замор;
 • зголемување на температурата до 39-40 степени;
 • главоболка;
 • пароксизмална влажна или сува кашлица.

Во втората фаза, се забележува спазам на садовите, а во третата - нивна склероза.

Со мускулен дефект во интервентрикуларниот септум, може да се појават следниве симптоми:

 • груб систолен шум од првата недела од животот, звучен во зоната на срцето;
 • мармерирање на кожата на градите и екстремитетите, што останува за живот;
 • „Срцева грпка“, манифестирана во слаба испакнатост на градите, со форма на купола;
 • зголемен замор на детето;
 • отежнато дишење при физички напор.

Кога слушате и физички прегледувате дете со дефект во интервентрикуларниот септум, се забележуваат следниве симптоми:

 • цијаноза на кожата на прстите и околу устата, што последователно се шири низ целото тело;
 • зголемување на црниот дроб, слезината, срцето како резултат на развој на застојани процеси;
 • присуство на тешко дишење и отежнато дишење во белите дробови;
 • бучава поради инсуфициенција на вентил;
 • треперење на детето за време на контракција на коморите, почувствувано при палпирање;
 • покачување на градната коска во областа на срцевиот мускул.

Градиентот на притисок помеѓу десната и левата комора е голем, затоа, дефектот што се разгледува е придружен со бучава, од кои најсилниот е забележан со мали дефекти, а големите можат да произведат незначителни звуци.

Кај деца со големи дефекти, со развој на белодробна стеноза за 1-2 години, се јавува привремено подобрување, но тоа го маскира развојот на компликации. Најчесто пневмонијата се развива брзо. На возраст од 3-4 години, децата имаат забрзано чукање на срцето, синдроми на болка во левата страна на градите. Може да се забележи изедначување и проширување на фалангите на прстите, цијаноза на вторите, несвестица и крварење од носот.

Кај возрасните кои можат да се здобијат со ДМС по миокарден инфаркт, постојат знаци на срцева слабост: аритмија, кашлица, притисок во градите и тежина, отежнато дишење, синдроми на болка при мирување и за време на вежбање. Може да се појават напади на ангина, што доведува до дискинезија на интервентрикуларниот септум, во кој има поместување на десната комора во правец на градната коска.

Конзервативен третман

Се користи со мала големина на дефект во интервентрикуларниот септум кај новороденче или како подготовка за операција. На пациентот му се препишуваат срцеви гликозиди, кардиотрофици, диуретици. Тие спречуваат формирање на компликации без да се излечи дефектот.

Третманот е пропишан во форма на раствор на "Строфантин" во доза од 0,01 мг / кг телесна тежина или "Дигоксид" - 0,03 мг / кг во првите три дена, по што дозата се намалува за 4 времиња, дизајнирани да му помогнат на пациентот во испумпување на крв.

За новороденчиња, се користат следниве кардиометаболни агенси: Кокарбоксилаза, Кардонат, Фосфаден. Тие го негуваат срцевиот мускул, спречувајќи кислородно гладување, ги подобруваат метаболните процеси. Текот на третманот е од 3 недели до 3 месеци. За многу мали деца, содржината на капсулата се раствора во засладена вода и се дава еднаш на ден.

Диуретиците се неопходни за да се отстрани вишокот течност од слезината, срцето и белите дробови. Кога давате лекови, потребно е да се спречи дехидрираност и да се даде доза од 2-5 mg / kg од телото еднаш на ден до ручекот.

1799113 - Дефект на срцето интервентрикуларен дефект на септумот

Кога се препишува бронхоспазам, се препишува "Eufillin", што е исто така пропишано за пулмонален едем. Растворот може да се користи во форма на микроклистери или интравенски во доза од 1 mg за 1 година од животот.

Детето не треба да турка, плаче или да доживува друг физички напор по телото.

Компликации на DMZhP

Со мала големина на дефектот, клиничките манифестации може да не се појават воопшто или дупките можат спонтано да се затворат веднаш по раѓањето.

Со поголеми дефекти, може да се појават следниве сериозни компликации:

 • Ајзенменгеров синдром. Се карактеризира со развој на неповратни промени во белите дробови како резултат на пулмонална хипертензија. Слична компликација може да се развие и кај мали и кај постари деца. Во оваа состојба, дел од крвта се движи од десната кон левата комора преку отвор во преградата, бидејќи поради хипертрофија на миокардот на десната комора, се покажува дека е „посилен“ од левиот. Затоа, крвта осиромашена со кислород влегува во органите и ткивата и, како резултат, се развива хронична хипоксија, која се манифестира со цијанотична нијанса (цијаноза) на фалангите на ноктите, усните и кожата на кожата како целина.
 • Срцева слабост.
 • Ендокардитис.
 • Мозочен удар. Може да се развие со големи дефекти на преградата како резултат на турбулентен проток на крв. Можни се згрутчување на крвта, што последователно може да ги заглави мозочните садови.
 • Други патологии на срцето. Може да се појават аритмии и патологии на вентилите.

Нелекуван дефект во интервентрикуларниот септум на срцето може да доведе до развој на следниве патологии:

 • несвестица и повреди поврзани со тоа;
 • ангина пекторис;
 • висока пулмонална хипертензија;
 • мозочен удар;
 • срцева слабост;
 • белодробни заболувања;
 • бактериски ендокардитис;
 • Ајзенменгеров синдром, кој е неповратен и се појавува како резултат на васкуларна склероза и пулмонална хипертензија.

Хируршка интервенција

Операциите за дефект во интервентрикуларниот септум се главниот метод за третман на патологија. Тие можат да бидат закажани и итни. Вторите се користат ако дефектите се големи и постои опасност од смрт.

Кога препишува планирана операција, пациентот прелиминарно се подготвува за тоа со помош на конзервативен третман. Хируршката интервенција може да се изврши на два начина:

 • Палијативен, во кој не се елиминира дефектот на интервентрикуларниот септум како вроден дефект, но се спроведува стеснување на пулмоналната артерија, што му го олеснува животот на пациентот, спречувајќи можни компликации. Се користи за оние пациенти кои не можат да го толерираат вториот метод.
 • Радикално - лепенка од вештачки материјал или срцева мембрана е поставена на дупката, поврзувајќи го пациентот со вештачка пумпа за крв.

Операцијата не се изведува ако дефектот се развил во третата фаза, во присуство на сепса или инфекција во крвта.

Постојат неколку видови на хируршки процедури:

 • Стеснување на пулмоналната артерија - тоа се изведува со слабост на детето, како резултат на што тој не може да толерира други видови операции, со зголемен притисок во садовите и фрлање крв во десната комора од лево со лигатурање на артерија која носи крв во белите дробови од срцето. Неговата имплементација помага да се избегне белодробен едем, напади на астма. Тоа е прелиминарно, тогаш детето мора да стане посилно и да се подложи на друга операција. Негативна точка е истегнување и зголемување на десната комора.
 • Операцијата на отворено срце е најефикасна, тие се изведуваат во присуство на средни и големи отвори. Засекот се прави по градите, дефектот се зашива или се прави лепенка на него, додека срцето е исклучено од главните садови и вештачки се изведува циркулацијата на крвта. Со оваа операција се елиминираат дополнителни заболувања на срцето и вентилите и се отстрануваат згрутчување на крвта доколку ги има. Неговата имплементација ви овозможува да го ослободите детето од овие дефекти засекогаш, но таквата интервенција е трауматична, бара долг период на рехабилитација.
 • Затворањето на интервентрикуларниот септум со оклудер е помалку трауматска хируршка процедура. За време на неговото спроведување, дупката е затворена со посебен уред поставен во срцето преку луменот на големите садови. Се спроведува со стаза на крв во садовите на белите дробови и проток на крв низ левата комора надесно. Овој вид на операција се изведува кога дефектот се наоѓа на растојание од 3 mm или повеќе од границата на интервентрикуларниот септум. При спроведување на таква хируршка интервенција, подобрувањето на здравјето и закрепнувањето се јавуваат брзо, циркулацијата на крвта во белите дробови се нормализира. Но, таквата операција не може да се изврши со големи отвори лоцирани во центарот на септумот, како и тесни садови, проблеми со вентилите и присуство на згрутчување на крвта, како и постојани аритмии. Ваква хируршка интервенција не се изведува кај деца под 1 година и имаат тежина помала од 10 кг.

Препораки за идните мајки

Бидејќи не постојат превентивни мерки за спречување на вроден дефект на вентрикуларниот септал кај децата, лекарите даваат препораки само за идните трудови:

 • земете само оние лекови што ги пропишува лекар;
 • да се одбие од лоши навики;
 • редовно посетувајте гинеколог;
 • Здрава храна;
 • набудувајте ја дневната рутина;
 • навремено да се регистрирате во антенаталната клиника.

Ако жената е пред градите, треба да ја посети а cardiolогист за да се утврди големината на дефектот, да се утврди присуството на пулмонална хипертензија и аритмија. Во присуство на Ајзенменгер синдром, бременоста е прекината, бидејќи е можна смрт на мајката.

Womenените со срцеви заболувања треба да разберат дека можат да родат дете со иста болест. Ако тие одлучат за бременост, тогаш пред зачнувањето, треба да пиете лекови за одржување на срцевата активност. Со мали дефекти, породувањето се изведува независно, и во присуство на компликации - само со помош на царски рез.

Ако се открие малигнитет на фетусот кај фетусот, тогаш треба да знаете дека од формирањето до раѓањето на бебето, овој дефект не се меша со неговото формирање, бидејќи малиот круг во феталната состојба не функционира.

Профилакса на вентрикуларен септален дефект

Фетусот нема специфични профилактички мерки за рак на дојка, сепак, за да се спречи CHD, потребно е:

 • Консултирајте се со антенатална клиника пред дванаесет недели од бременоста.
 • Редовно посетувајте го ЛЦД: еднаш месечно во првите три месеци, еднаш на секои три недели во вториот триместар, а потоа еднаш на секои десет дена во третиот.
 • Следете го режимот и придржувајте се на правилна исхрана.

1800203 - Дефект на срцето интервентрикуларен дефект на септумот

Прогноза

Во времето на операцијата за отстранување на вроден дефект на интервентрикуларниот септум, тоа е релативно поволно. Добра прогноза за само-затворање на дефект.

Lifeивотот на една личност со малигна хипертрофија е обично краток, болеста напредува и доведува до други заболувања.

Ако малите дефекти не се затворат сами од себе, подобро е да се спроведе операцијата дури и во зрелоста, бидејќи во спротивно просечниот животен век е помал од шеесет години.

Со мала срцева слабост на фетусот (2 мм или помалку), прогнозата е поволна, бидејќи ваквите дупки честопати се затвораат спонтано. Во присуство на големи дефекти, прогнозата зависи од нивната локација и присуството на комбинација со други дефекти.

Во заклучок

Вентрикуларен септален дефект е најчесто вроден, иако може да се појави и кај возрасни, особено кај оние кои имале миокарден инфаркт. Ако има мали дупки во овој преграда помеѓу десната и левата комора, тие можат да се елиминираат независно. Особено големи дефекти се фатални.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic