Синдромот „Гудпастеур“ предизвикува знаци терапија со дијагноза

Третманот на синдромот Гудпастеур се сведува на исклучување на развој на компликации и нивна превенција. Обезбедувањето итна помош на пациентите не е од мала важност. Во акутниот период на синдромот, се користи пулсна терапија:

 • Метилпреднизолон;
 • Циклофосфамид со Метилпреднизолон.

Симптоматскиот третман на синдромот вклучува:

 • плазмафереза;
 • трансфузија на маса на еритроцити;
 • употребата на препарати на железо.

Означени отстапувања во работата на бубрезите бараат сесии за хемодијализа. Во терминална бубрежна инсуфициенција, може да се препорача нефректомија проследена со трансплантација на донатор бубрег. Сепак, оваа опција за третман не го исклучува развојот на релапс на некротизирачки гломерулонефритис во трансплантираниот орган.

Текот на болеста во повеќето случаи постојано напредува, така што прогнозата не е многу охрабрувачка. Дијагнозата на синдромот Гудпастеур во повеќето случаи е реченица. Смртта на пациентите се јавува поради обилно пулмонално крварење, ренална инсуфициенција, респираторна инсуфициенција. Со малигна форма на болеста, фатален исход се јавува за неколку недели.

1. Зголемени дози на имуносупресиви (лекови кои ја намалуваат активноста на имунитетот) и кортикостероиди.

2. Плазмафереза: хардверско прочистување на крвта надвор од телото на пациентот со негово последователно враќање во крвотокот.

3. Хемодијализа: прочистување и филтрирање на крв со употреба на апарат за „вештачки бубрег“.

4. Неопходна симптоматска терапија.

 • режим на третман: 30 mg на 1 кг телесна тежина (интравенски, 20-30 минути за целиот волумен);
 • Времетраење: 3 дена.

Синдром Гудпаскера e1500285750270 - Синдром на Гудпастеур предизвикува знаци терапија со дијагноза

2. Преднизолон (синтетички глукокортикостероид)

 • режим на третман: од 0,25 до 2 mg на 1 кг телесна тежина;
 • Времетраење: за цел живот со постепено намалување на дозата во 12-месечни курсеви.

3. Азатиоприн, имупран (имуносупресиви)

 • режим на лекување: 1-2 mg на 1 кг телесна тежина (кога нивото на GFR се намалува на 10 ml / мин., дозата е преполовена);
 • Времетраење: според клинички индикации;
 • посебни упатства: потребно е редовно следење на бројот на тромбоцити и бели крвни клетки; најчесто се користи како дел од комплексна терапија (заедно со преднизон).

4. Индометацин, метиндол (антиинфламаторни нестероидни агенси)

 • режим на третман: 2-3 пати на ден, 25-50 мг;
 • Времетраење: според клинички индикации.

5. Дипиридамол, звуци

 • режим на третман: 150-400 mg на ден;
 • Времетраење: 3-8 месеци.

Методи за дијагностицирање и набудување

Дијагнозата се поставува врз основа на серолошка анализа за откривање на серумски антитела во крвта. Со цел да се разликуваат болести слични на клиничките манифестации, како што се хеморагичен васкулитис, системски еритематозус лупус и синдром на Вегенер, синдромот на Гудпастеур се дијагностицира со следниве методи:

 • тестови на крв и урина;
 • верификација на главните индикатори на имунолошкиот систем (имунограм);
 • белите дробови и k>UZI pochek e1500287608532 - Goodpasture синдром предизвикува знаци терапија со дијагноза

Главните лабораториски обележувачи на синдромот „Гудпастјур“ се: висок титар на антитела кон крвниот серум (до 1000 единици / мл и погоре) при анализа на имуносорбент поврзан со ензими и хистологија се јавува како резултат на биопсија на бубрег.

Кога дијагнозата е потврдена, се спроведува мониторинг студија за понатамошна терапија и набудување. Основните се:

  Одредување на титарот на антитела на базалната мембрана на гломерулите на k>Opredeleniya mocheviny e1500287279712 - Синдромот Гудпастеур предизвикува знаци терапија со дијагноза

За време на терапијата се пропишани понатамошни студии за имунолошкиот статус. Ако пациентот достигне стабилно ниво на опоравување, тој се следи за следење на секои 3, 6, 12 месеци. За жал, пациентите со синдром на Гудпастеур умираат во текот на првата година од дијагностицирањето. Според набудувањата на специјалисти, пациентите со ремисија биле подложени на курс на специфичен имуносупресивен третман.

Терапија со болести

Имуносупресивната терапија е широко користена во практикувањето на овој синдром. Времетраењето на курсот е строго индивидуално и трае од неколку месеци до 1 година или повеќе. Општата терапевтска програма за синдромот Гудпаст вклучува:

 • цитостатски третман;
 • третман со големи дози на кортикостеро>Protsedura gemodializa e1500286897867 - Синдром на Гудпастеур предизвикува знаци Дијагностичка терапија

Стероидните препарати со хормони го намалуваат производството на фактори кои ги оштетуваат клетките и васкуларните wallsидови. Цитотоксичните лекови се насочени кон елиминирање на имуните клетки во тешки форми на болеста. Ако е невозможно да се намали производството на имунолошки комплекси, се користи методот на прочистување на крвта - плазмафереза. Потребна е хемодијализа со синдром на Гудпастур со доминација на бубрежна инсуфициенција за филтрирање и отстранување на токсични материи од крвта.

Синдромот на Гудпастир има потреба од дополнително проучување и набудување. Потребно е внимание од пациентите, и покрај фактот дека патологијата расте стабилно. Прогнозата на текот и исходот на болеста е неповолна, бидејќи главната причина за смртта на пациентите е пулмонално крварење, развој на бубрежна инсуфициенција. Со цел да се спречи развојот на болеста, потребно е да се запамети типичните манифестации, да се подложи на сеопфатен преглед на време, да се бори против лошите навики и да се третираат акутни вирусни инфекции до крај.

Синдром на добра пастура - што е тоа со едноставни зборови?

Синдромот на Гудпастеур е една од сортите на белодробно-бубрежен синдром од автоимуно потекло. Патологијата е придружена со истовремен развој на алвеоларно крварење заедно со гломерулонефритис. И двете од овие патологии се предизвикани од присуството во крвотокот на специфични антитела на гломеруларната базална мембрана.

sindrom gudpaschera - Синдромот „Гудпастеур“ предизвикува знаци терапија со дијагноза

Со синдромот на Гудпастеур, телото на пациентот е изложено на антигени на алвеоларните капилари на циркулирачките антитела. Во крвотокот, тие се снимаат кај лица со наследна предиспозиција за болеста. Почесто, патологијата се манифестира во носители на алелите HLA-DRw15, -DR4 и -DRB1.

Антителата се врзуваат за основните мембрани, поправаат комплимент, предизвикувајќи инфламаторен одговор на клеточно ниво. Овие промени доведуваат до развој на гломерулонефритис и / или воспаление на белодробните капилари. Синдромот на Гудпастиура се развива со неговите карактеристични симптоми и манифестации.

Лекарите не се идентификувани етиолошките механизми што ја предизвикуваат болеста на Гудпастиур. Тековните набудувања на пациентите со оваа патологија укажуваат на односот на синдромот со претходната вирусна инфекција. При собирање анамнеза, излегува дека пациентот неодамна имал грип, хепатитис А.

Меѓу другите провоцирачки фактори, лекарите разликуваат:

 • земање индивидуални лекови (карбимазол, пенициламин);
 • работа во опасна работа: континуирано вдишување на органски растворувачи, бензин, лакови.

Под влијание на еден од етиолошките фактори, со промена на стабилноста на имунолошкиот систем во телото, започнува синтезата на автоантитела на базалните мембрани на алвеолите на белите дробови и бубрежните гломерули. Структурната компонента а-3 од синџирот на колаген од типот IV, која се наоѓа во мембраните на белодробните и бубрежните капилари, е наводно антиген.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic