Прва помош за срцева слабост

„Уста до уста“ - спасителот го штипне носот
жртвата длабоко дише
цврсто притиснат на устата на жртвата
и енергично издишува. Ги следи
градите на жртвата, што
треба да се искачи. Потоа покренува
главата и го следи пасивното издишување.
Ако жртвата е добро дефинирана
пулс, тогаш интервалот помеѓу вдишувањата треба
биде 5 секунди, т.е.

„Уста до нос“ - спасител на една рака
ја поправа главата на жртвата, друга
се фаќа за брадата, турка
долната вилица малку напред и тесна
се затвора со врвот. Усна стеги големи
со прстот. Потоа добива воздух и цврсто
ја покрива основата на носот со усни
за да не се стиснат носните отвори и
енергично дува воздух. Бесплатно
нос, монитор за пасивно издишување.

Ако еден час по почетокот на масажата и
срцева активност на вентилација на белите дробови
не се обновува и учениците остануваат
широк, оживувањето може да се запре.

Содржината на статијата:
 1. Алгоритам за прва помош на срцето
 2. Тест на умот
 3. Проверка на здив
 4. Прво> - термички (предизвикано од пожар, пареа, метални предмети)
 5. Причини за срцева слабост
 6. Прво a> Во случај на труење со гас (јаглерод моноксид, природни, испарувања на бензин) се појавува главоболка, палпитации, гадење, повраќање. Со тешко труење - поспаност, рамнодушност. Во тешка - возбудена состојба, ученици на експанзија, респираторна слабост.
 7. Знаци на срцева слабост
 8. Прво a> Давење - нарушување на организмот како резултат на полнење на течност на дишните патишта што го попречува или запира организмот за размена на гасови со воздушна средина. На засегнатата кожа и мукозните мембрани станува бледо од устата и од носот се лачи пенлив спутум.
 9. Заразни болести и најпрво a> Инфективни болести (од доцна доцна. - инфекција), заразни болести, болести човечки, животински птици поврзани со воведување на патогени микроорганизми во нивните тела во присуство на подложност на макроорганизми на дадени инфекции. Главната заедничка карактеристика Инфективно заболување - можност за пренесување на инфекција од заразениот организам (носител на инфекција) здрав.
 10. Важно е да се знае
 11. Безбедност во итни ситуации.

Алгоритам за прва помош на срцето

Алгоритмот за прва помош се состои од четири фази:

 1. Тест за свест.
 2. Тест за здив.
 3. Кардиопулмонална реанимација.
 4. Поврзување со дефибрилатор.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Тест на умот

Првиот чекор е да се утврди дали некое лице е свесно. За да го направите ова, земете ја раката на жртвата и поставете едноставни прашања: „Дали сте добро? Можеш ли да ме слушнеш? Ако слушнете, стиснете ја раката или поместете ја ногата. ”

Ако нема реакција, легнете го пациентот на грб.

Проверка на здив

Прво> - термички (предизвикано од пожар, пареа,
метални предмети)

- електричен (електричен удар околу
1000. Во и погоре)

- хемиски (предизвикани од киселини и
алкали)

1 степен - црвенило и оток на кожата

2 степени - меури од вода

3 степен - некроза на површно
и длабоки слоеви на кожата, крвави плускавци
течност

Степен 4 - карбонизација на кожата, оштетување
мускули, тетиви, коски

- со термички изгореници е невозможно да се дозволи,
така што жртвата ќе побегне

- не допирајте ја изгорената површина
кожа, подмачкајте со масти, масти, посипете
сода

- Не отворајте меурчиња, откинете
облека за тело, обувки (само исечени)

- ставете го на изгорената површина
стерилен облекување

- со изгореници од 1 степен, истурете го погодениот
парцела ладна вода најмалку 10 минути

- со сериозни и обемни изгореници
завиткајте ја жртвата во чаршав
покријте топло, дајте 1-2 таблети аналгинум,
ако нема повраќање, тогаш дајте многу сол
пијалок или топол чај.

Со хемиско согорување - намалете
хемиска концентрација и
време на изложеност.

Ако киселина или алкали се појават на кожата
преку облека, измијте ја со
облека и потоа тргнете ја од жртвата
алишта. Измијте ја кожата на жртвата со голем
количина на вода за 15-20 минути.

со кисело согорување - 1 лажичка
пиење сода во чаша вода

со алкално согорување - 1 лажичка
борна киселина во чаша вода.

Потоа исушете ја погодената област и
нанесете стерилен прелив

Причини за срцева слабост

 • Вентрикуларна фибрилација е нарушување на срцевиот ритам (брза, неорганизирана и неефикасна коморна контракција).
 • Вентрикуларна тахикардија е забрзување на срцевиот ритам како резултат на абнормална електрична активност на срцето.
 • Присуство на вродени срцеви мани, срцеви заболувања или абнормалности на крвните садови.
 • Срцева слабост - неможноста на срцето да обезбеди нормално функционирање на телото. Започнува со отежнато дишење, прекумерен замор и оток на нозете.
 • Последица на следниве фактори: дијабетес, злоупотреба на лекови или срцеви лекови, траума, задушување, давење, хипотермија, труење или електричен шок.

Прво а> Во случај на труење со гас (јаглерод моноксид,
природни, бензински парови) се појавува
главоболка, палпитации,
гадење, повраќање. Со тешко труење
- поспаност, рамнодушност. Во тешка
- возбудена состојба, експанзија
зеници, респираторна инсуфициенција.

- веднаш однесете ја жртвата во
Свеж воздух

- лежи со нозете нагоре

- дајте мирис на амонијак

Ако е во несвест
жртвата почнала да повраќа, глава
сврти се на страна. Ако имаше постојка
дишење - продолжете веднаш
вештачко дишење. Во
сите случаи на труење даваат многу
количина млеко.

Знаци на срцева слабост

 • Пред срцев удар: вртоглавица, аритмија, отежнато дишење, болка во градите.
 • Губење на свеста.
 • Недостаток на дишење и пулс.
 • Студена и бледа кожа.

Типично, знаците на акутна кардиоваскуларна инсуфициенција се развиваат ненадејно и брзо, така што лекарите често немаат време да му помогнат на некое лице, 3 од 10 пациенти умираат во предихоспитална фаза.

Но, за некои луѓе, знаци на катастрофа што се приближува се појавуваат 1-2 недели пред критичниот ден.

Следниве симптоми треба да предупредат:

 • намалена толеранција на вежбање, што се изразува во брз замор, појава на отежнато дишење, силно чукање на срцето при извршување на нормални дејства;
 • зголемена и честа главоболка, понекогаш придружена со вртоглавица и сериозна слабост;
 • постојано чувство на тежина или периодични болки во регионот на срцето, кои се протегаат до вратот и левата рака;
 • несвестица услови со физички или нервни оптоварувања;
 • појава на оток на меките ткива на крајот на денот, што се намалува до утрото;
 • формирање на иритирачки вознемирувачка емоционална позадина.

Појавата на такви симптоми е особено опасна ако лице на средна или старост претрпе срцев удар или има други фактори на ризик за кардиоваскуларна патологија.

Акутната срцева слабост е поделена на три форми, во зависност од локацијата и степенот на лезијата.

Со разновидноста на левата комора, манифестациите од белите дробови како резултат на стагнација на крв во нив доаѓаат до израз.

Следниве поплаки се карактеристични:

 • тешка слабост;
 • недостаток на воздух;
 • отежнато дишење, особено кога лежите;
 • сува кашлица;
 • зголемен ритам на срцето;
 • треска

болки во градите - Прва помош за срцева слабост

Тогаш фалангите и усните на ноктите стануваат сини, кашлицата станува влажна и се појавува розов пенлив спутум. Пациентот умира од белодробен едем.

Десната вентрикуларна форма на патологија е поретка. Во овој случај, стазата на крвта се развива во голем круг на циркулација на крв.

Следните симптоми рапидно растат:

 • диспнеа;
 • оток на вените на вратот;
 • остар пад на крвниот притисок;
 • тешка тахикардија, аритмија;
 • акроцијаноза;
 • проширување и болка на црниот дроб и слезината;
 • изразен едем на долните екстремитети.

Со целосно оштетување на срцевиот мускул, состојбата на пациентот се смета за критична од самиот почеток. Ги комбинира сите горенаведени симптоми и обично доведува до смрт.

Задолжителен знак на која било форма на болеста е силна болка во срцето, појава на обилна ладна пот и изразен страв од смрт. Луѓето честопати ја губат свеста.

Прво a> Давење - нарушување
организам како резултат на полнење
течност на дишните патишта што
ја попречува или запира размената на гасови
организам со воздушна средина. Во
зафатена кожа и мукозни мембрани
стануваат бледи од устата и носот
се излачува пенлив спутум.

Ако жртвата е без
свест, но тој сепак има дишење
и пулсот се чувствува, - легнете на ваша страна
лак на главата, остави парот да вдише
амонијак, а потоа грчеви
за јазикот.

Ако жртвата е внатре
несвесно со знаци
респираторни и циркулаторни нарушувања
треба да се расчистат дишните патишта
и стомакот од вода. Повреден
свртете на страна и дланка или
тупаница енергично притиснете на
епигастрична регија, следејќи
одливот на вода од устата и носот. Подоцна
лежеше на грб и продолжи кон
дишење од уста на уста и
од уста до нос.

Ако жртвата нема пулс
и проширени зеници - по отстранувањето
течности од респираторниот тракт и стомакот
заедно со вештачко дишење трошат
срцева масажа. По размножувањето
Клинички
смрт ако неговата телесна температура е пониска
30-32,5. Ц, спроведе затоплување.

Инфективни болести и прво а> Инфективни болести (од доцна доцна.
- инфекција), заразни болести, болести
поврзани со човечки, животински птици
воведување на патогени во нивните тела
микроорганизми во присуство на
подложност на макроорганизмот кон дадена
инфекции Главната заедничка карактеристика
Инфективно заболување - можност
пренесување на инфекција од заразено
организам (носител на инфекција) здрав.

Патоген микроорганизам - силен
надразнување како резултат на дејство,
што произлегува многу комплексен
процес. Од самиот почеток, двајца
водечка алка е патогенот и
физиолошка состојба на телото.
Во секој случај, односот
помеѓу овие врски може да бидат различни
во зависност од периодот, фаза, фаза
развој на инфективниот процес.

Инфективната болест е придружена со
општа малаксаност, чувство на поразително,
главоболка, мало зголемување
температура Период на пораст на болеста,
со постојан изглед
специфични за секоја болест
знаци. Во екот на болеста
манифестираат повеќе или помалку сите
карактеристични симптоми.

По заразни
болести на телото е обично
стекнува различни степени
развој и времетраење
имунитет (имунитет) на
предизвикувачки агенс на оваа болест.

Широко се користи во третманот
антибиотици за заразни болести.
Мерки насочени кон
елиминирање на повредите на одредени функции,
кои произлегуваат од патолошки
процес. Се користи за ова
кардиоваскуларни, диуретици, лаксативи,
антипиретици исто така
витамини. Третманот мора да се комбинира
во согласност со личната хигиена на пациентот.

Важно е да се знае

Употребата на дефибрилатор за деца и доенчиња се изведува со употреба на соодветни електроди или редуктор на енергија, со што се намалува енергијата испорачана при празнење. Доколку нема „детски“ електроди, дефибрилаторот се користи со „возрасните“ електроди. Електродите се поставуваат според шемата наведена на пакувањето. Кога користите електроди за возрасни за дете или новороденче, едната електрода се поставува позади, помеѓу лопати, а другата е во средина на градите.

Ако пациентот има пејсмејкер (може да го забележите со карактеристична лузна и испакнатост под клучната коска) - електродата е залепена 5-8 см под пејсмејкерот.

Присуството на запаливи материи (бутан, пареа на бензин) или експлозивна опрема може да предизвика пожар или експлозија за време на електрично празнење. Отстранете ја жртвата од токсична или запалива средина и продолжете со реанимација кога жртвата е на безбедно место.

Ако жртвата лежи на метална површина или лесно спроведува електрична енергија, ефикасноста на електричното празнење се намалува, затоа, секој контакт на жртвата со таква површина мора веднаш да се отстрани.

Безбедност во итни ситуации.

Итна - повреда
нормален живот и активности на луѓето
на објектот или на одредена територија,
предизвикано од несреќа, катастрофа, природно
или еколошка катастрофа, епидемија.
Се карактеризира со итни случаи
неизвесност, стрес
население, значајно социо-животна средина
и економска штета, пред сè
човечки жртви и како резултат
оваа потреба е брза
голем човечки одговор
материјални и временски трошоци
за спасување
работи.

Концепт за итни случаи поврзани
со концепти како „опасност“ и „ризик“.

Авионска несреќа, возот не е
вонредна состојба затоа што е стресна
само роднините ја доживуваат состојбата
или преживеани и останатите
населението продолжува да користи
со возила. Такви
катастрофите не повлекуваат синџири
тешка секундарна, терцијарна, итн.
последици.

- од вештачко потекло (или
вештачки)

- мешано потекло
(природно и вештачко)

Намерноста вклучува и себе си
општествено-политички конфликти

Ненамерност - природни катастрофи,
технолошки (технолошки) катастрофи
и комбинирани итни случаи.

Важна карактеристика на вонредна состојба
ситуации е темпото на развој и
времетраење. И тие можат да бидат поделени
до „експлозивна“ и мазна. „

Времетраење на итен развој
ситуации од неколку
секунди до неколку часа (несреќа
големи нуклеарни централи, термоцентрали, гас, нафтоводи.

Времетраењето на другите итни случаи може
со децении. Такви
се создаде ситуација во САД (водопадите на Нијагара)
) во 1978 година Од 1942 до 1953 година, петрохемискиот
корпорација закопана
опасен отпад. По четврт век
протекоа на површината и удрија
во водоводната мрежа. Најави Картер
„Национална вонредна состојба“
- Населението од градот беше евакуирано.

Се случи најголемата нуклеарна несреќа
26 април 1986 година во Чернобил. Зона
значителна контаминација на областа
изнесуваше 3000км2. Бројни обележани
болести на зрачење.

Технолошка катастрофа во Чернобил
технички и економски критериум може
се припишува на локална вонредна состојба
економска состојба - да
национални и социо-еколошки
- до глобални итни случаи.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic