Dressler - s синдром кои се причините за третман на симптоми

1 146 - синдром на Дреслер - кои се причините за третман на симптоми

1. Типично. Клиничките манифестации на оваа форма се поврзани со воспаление на висцералната плевра, перикардот и белодробното ткиво. Вклучува комбинирани и единечни варијанти на автоимуно оштетување на сврзните ткива:

 • перикардијални - париеталните и висцералните листови на перикардијалната кеса се воспалени;
 • пневмонични - се формираат инфилтративни нарушувања во белите дробови, што доведува до пневмонитис;
 • плеврален - плеврата станува мета на антитела, се развиваат знаци на хидроторакс;
 • перикардијално-плеврален - постојат симптоми на сензибилизација на плеврата и серозната мембрана на перикардот;
 • перикардна-пневмонична - се погодени перикардијалната мембрана и белодробното ткиво;
 • плеврален-перикардна-пневмонична - од срцева торба, воспалението преминува во белодробните и плевралните структури.

2. Атипично. За оваа форма, варијантите се карактеристични поради поразот на зглобовите и васкуларните ткива од антитела. Тоа е придружено со воспалителен процес кај големи зглобни зглобови или реакции на кожата: пекталгија, „синдром на рамо“, еритема нодозум, дерматитис.

3. Несимптоматски (уништен). Во оваа форма со лесни симптоми, се забележува треска, постојана артралгија и промена на составот на бела крв.

При дијагностицирање на атипични и избришани форми на синдром, често се појавуваат некои тешкотии што ја одредуваат релевантноста на најдлабокото испитување на оваа болест.

Причини

Пост-инфарктната состојба ја има следната патогенеза:

 • Миокарден инфаркт. Со него, кардиомиоцитите почнуваат да умираат, што е придружено со развој на специфични антитела кон сопствените клетки на телото. Оштетувањето е подложно на серозни мембрани. Патолошки изменет протеин на кардиомиоцити доведува до развој на преосетливост на телото. Телото ги претвора сопствените клетки во автоантигени, кои, кога комуницираат со антитела, се формираат во имуни комплекси. Тие се наоѓаат во различни органи и предизвикуваат кршење на нивните функции. Плеврата на перикардот и зглобовите е исто така воспалена, во овие шуплини се акумулира течност, што е придружено со непријатни симптоми.
 • Операција на срцето. Патолошки нарушувања се јавуваат по кардиотомија или комесуротомија.
 • Повреди на срцевиот мускул, повреди, мозочни удари.
 • Вирусни инфекции. Болеста се наоѓа кај луѓе со зголемен титар на антиинфламаторни антитела.

Пациентите кои страдаат од васкулитис, саркоидоза и склеродерма се изложени на ризик да развијат таква компликација.

Болеста е автоимун процес. Ова значи дека проблемот е формиран поради несоодветно функционирање на одбранбените механизми на организмот. Утврдено е дека појавата на синдромот Дреслер по срцев удар е предизвикана од следната каскада на реакции:

 1. Исхемичните процеси во миокардот доведуваат до промена на нормалната структура на мускулното ткиво. Со кислородно гладување, клетките умираат, односно се формира некроза.
 2. Пост-инфарктниот синдром се развива во случаи кога имунолошкиот систем не реагира правилно на мртвите елементи на срцевите структури. Нормално, одделните делови на некроза се опкружени со воспаление, сепак, не се формираат патолошки комплекси на антиген-антитела.
 3. Почетокот на болеста може да се спореди со алергии. Телото ги отфрла мртвите клетки, односно реагира на протеинот содржан во ткивата. Меѓутоа, во случај на синдром на Дреслер, имуните комплекси се формираат како одговор на оштетување на сопствените клетки на телото. Нивното таложење доведува до влошување на воспалението, што влијае не само на мускулното ткиво, туку и на перикардот, како и на серозните мембрани, белите дробови, па дури и зглобовите.

Најчеста причина за овој автоимун процес е исхемично оштетување на миокардот. Затоа синдромот на Дреслер се нарекува пост-инфаркт. Сепак, други фактори се исто така во можност да предизвикаат развој на болеста. Прекршувањето е формирано како компликација на cardiolлогички операции, со трауматски повреди на срцето, како и со инфекција со некои вирусни инфекции.

Така, за појава на синдром на Дреслер, потребен е штетен ефект на срцевото ткиво, придружен со развој на воспаление. Промена на нормалниот имунолошки одговор на овој процес доведува до формирање на карактеристична клиничка слика.

Во почетната фаза на проучување на болеста, Дерслер претпостави за распространетоста на лезијата. Тој претпостави дека имунолошко нарушување ќе се појави кај приближно 3-4% од пациентите кои претходно имале миокарден инфаркт. Сепак, денес проблемот се дијагностицира многу поретко.

Ризикот од страдање од развој на патологија на имунолошкиот одговор продолжува кај пациенти кои страдаат од неколку нарушувања истовремено, како и кај лица кои се инфицираат со инфективни патологии за време на периодот на рехабилитација. Постојат докази за голема веројатност за синдром на Дреслер во состојба на пост-инфаркт кај луѓе кои претходно биле подложени на долготрајна терапија со Преднизолон и други кортикостероиди. Веројатно, пациентите со трета крвна група и негативен Rh фактор, најверојатно, ќе наидат на слична компликација.

Перикардитис и синдром на Дреслер

Перикардитис е воспаление на перикардијалната кеса со ревматски, инфективен или пост-инфаркт карактер. Патологијата се манифестира со слабост, болка зад градната коска, која се интензивира со инспирација и кашлица. За третман на перикардитис, неопходен е одмор во кревет. Во случај на хронична форма на болеста, режимот се одредува според состојбата на пациентот.

Во акутен фибринозен перикардитис, се пропишува симптоматски третман: антиинфламаторни нестероидни лекови, аналгетици за елиминирање на синдромот на болка, лекови кои ги нормализираат метаболните процеси во срцевиот мускул и многу повеќе. Со синдром на Дреслер, третманот на перикардитис се спроведува со лекови кои ја елиминираат основната болест.

Со синдромот, се развива перикардитис. Оваа состојба првенствено се манифестира со болка, која се јавува при напади и може да биде со различен интензитет. Состојбата се подобрува кога пациентот зазема исправена положба. Но, штом легнете, болката се интензивира, се појавува кашлица и дишењето станува длабоко.

Болни сензации пречат постојано или периодично. Покрај тоа, присуството на:

 • перикардна бучава од триење, особено ако телото е навалено напред. Тежината на бучавата се намалува кога течноста се ослободува во перикардот;
 • Треска. Температурата на телото се зголемува не повисока од 38 степени. Како резултат на интоксикација, пациентот страда од слабост, малаксаност, болка во мускулите и зглобовите;
 • високо ниво на леукоцити, еозинофили, зголемена стапка на седиментација на еритроцити;
 • отежнато дишење, зголемен црн дроб, оток на вените на вратот. Ова укажува на тоа дека болеста е тешка;
 • површно и често дишење, сува кашлица;
 • акумулација на течност во абдоминалната празнина;
 • оток на долните екстремитети.

Развојот на перикардитис во синдромот секогаш се забележува. Во исто време, состојбата се подобрува за неколку дена.

Форми

Оваа болест има неколку различни форми, кои имаат свои специфични карактеристики, методи на дијагностицирање и лекување.

Типична (или проширена форма на синдром на Дреслер) се карактеризира со такви знаци како што се:

 • плеврит (оштетување на мембраната на белите дробови, како симптом - болка во белите дробови, кашлица со различен интензитет);
 • (со други зборови: оштетување на перикардот - серозната мембрана на срцевиот мускул, проблемот е во тоа што е скоро асимптоматски);
 • пневмонична форма (случај кога влијае на белите дробови воопшто)
 • перикардијално-плеврален (покомплексна форма во која се засегнати и пулмоналните и срцевите мембрани, како и компликации на состојбата на градната празнина);
 • перикардијално-пневмоничен синдром (прилично тешки компликации во белите дробови, како и оштетување на слузницата на срцето);
 • перикардна-плеврална-пневмонична форма (една од најлошите манифестации на синдром на пост-инфаркт, бидејќи се карактеризира со проблеми со сите мембрани: страдаат и белите дробови и срцето, како и градната празнина и белите дробови воопшто);
 • плеуропневмонична форма (компликација што вклучува само бели дробови).

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Атипичен

Една форма на синдром на Дреслер, која се манифестира на следниов начин:

 • оштетување на зглобовите, може да има еден или повеќе, оваа форма се нарекува „артикуларна“;
 • форма на кожа, се манифестира во форма на разни оштетувања на кожата, на пример: црвенило, иритација или осип.

Малосимптоматски

Можеби најтешката манифестација на болеста. Не е изненадувачки, бидејќи името зборува за себе, симптомите се благи, соодветно, веројатноста дека пациентот ќе обрне внимание и се консултира со лекар е намалена.

Но, сепак, формата со ниски симптоми на Дреслер се манифестира на следниов начин:

 • зголемена телесна температура подолго време (многу е лесно да се меша со многу други болести);
 • и други промени (тешкотијата е во тоа што можете да забележите само со лекарски преглед);
 • и друга манифестација што самиот пациент може да ја забележи е болка во зглобовите.

Класификации PS засновани на неколку карактеристики. Врз основа на ова, синдромот на Дреслер има неколку форми.

 1. Типично. ПС се манифестира во форма на единечно или комбинирано воспаление на сврзното ткиво. Формата вклучува неколку видови:
 • плеврален - се јавува ретко, но бара посериозен третман со употреба на хормонални лекови;
 • перикардијална - воспалението влијае на мембраните на перикардијалната кеса;
 • пневмоничен - пневмонија се развива како резултат на структурни промени во белите дробови;
 • перикардна-пневмонична - промените влијаат на миокардната мембрана и деловите на белите дробови;
 • перикардијално-плеврален - уништени серозни мембрани на плеврата и перикардот;
 • плеврален-пневмоничен-перикардијален - воспалителен процес се јавува во вреќата на срцевиот мускул и се шири на ткивата на плеврата и белите дробови.
 1. Атипично. Имуните антитела влијаат на васкуларните и артикуларните ткива. Синдромот се манифестира со воспалителни процеси на кожата (еритема, дерматитис), артикуларни компоненти и зглобови („синдром на рамо“, пекталгија).
 2. Несимптоматски. Разновидноста се манифестира со благи знаци, што ја комплицира навремената дијагноза. Пациентот доживува болка во зглобовите и треска на целото тело.
 1. Ран синдром. Карактеристичните симптоми се појавуваат на 2 или 3 недели по почетокот на срцевиот удар.
 2. Доцна синдром. Развојот на автоимуна реакција се јавува постепено и се изразува во форма на знаци по 2 или повеќе месеци од завршениот напад.

Детални

 • плеврит (оштетување на мембраната на белите дробови, како симптом - болка во белите дробови, кашлица со различен интензитет);
 • перикардитис на срцето (со други зборови: оштетување на перикардот - серозната мембрана на срцевиот мускул, проблемот е во тоа што е скоро асимптоматски);
 • пневмонична форма (случај кога влијае на белите дробови воопшто)
 • перикардијално-плеврален (покомплексна форма во која се засегнати и пулмоналните и срцевите мембрани, како и компликации на состојбата на градната празнина);
 • перикардијално-пневмоничен синдром (прилично тешки компликации во белите дробови, како и оштетување на слузницата на срцето);
 • перикардна-плеврална-пневмонична форма (една од најлошите манифестации на синдром на пост-инфаркт, бидејќи се карактеризира со проблеми со сите мембрани: страдаат и белите дробови и срцето, како и градната празнина и белите дробови воопшто);
 • плеуропневмонична форма (компликација што вклучува само бели дробови).

1 2 - синдром на Дреслер - кои се причините за третман на симптомиПерикардна-плеврална форма на синдром на дреслер

Малосимптоматски

 • зголемена телесна температура подолго време (многу е лесно да се меша со многу други болести);
 • високо ниво на бели крвни клетки и други промени (тешкотијата е во тоа што можете да забележите само со лекарски преглед);
 • и друга манифестација што самиот пациент може да ја забележи е болка во зглобовите.

Долната линија - синдром на Дреслер кои се причините за третман на симптоми

Со оглед на комбинацијата на лезии, овие форми на синдромот се разликуваат:

 1. Типично. Со него, надворешната мембрана на срцето, белодробното ткиво и градната мембрана се оштетени. Може да се појават разни комбинации, на пример, перикардот и мембраната на градниот кош се оштетени, а можни се и други варијации.
 2. Атипично. Кога се развиваат автоимуни нарушувања во синовијалните мембрани на зглобовите и лезии на кожата, што се манифестира со осип и црвенило.
 3. Несимптоматски. Во овој случај, патологијата е придружена со ниска треска долго време, зголемување на стапката на седиментација на еритроцитите, зголемување на нивото на еозинофили и болка во зглобовите.

Абдоминална локализација на синдромот

Се утврдува патологијата на перитонитис, воспалителниот процес во внатрешната обвивка на шуплината. Се одликува со живописна клиничка слика:

 • интензивна, неподнослива болка во стомакот. Јачината на болни сензации се намалува при наоѓање на пријатна положба на телото - најчесто лежи на едната страна со свиткани нозе;
 • оштетена столица;
 • значително зголемување на температурата.

Со развојот на оваа форма на синдромот, итно е да се разликува автоимуната форма од инфективната форма, која често делува како последица на патологиите на дигестивниот тракт. Тактиката на лекување, што најчесто подразбира употреба на разни групи лекови, зависи од резултатите на навремено дијагностицирање.

Карактеристична симптоматологија

Пост-инфарктниот синдром има манифестации во форма на интоксикација, кардијалгија, полисерозитис. Пациентите забележаа појава на болка во градите, намалена изведба, слабост, треска и општа малаксаност.

Болката се карактеризира со компресивен и компресивен карактер. Може да се прошири на левата рака, рамото, сечилото на рамото. Нитратите во овој случај не се во можност да ја олеснат состојбата.

За време на прегледот, лекарот забележува дека пациентот има бледа кожа, зголемено потење, намален крвен притисок и зголемен ритам на срцето.

Аускултацијата покажува присуство на пригушени тонови и галоп ритам. Во овој случај, потребна е хоспитализација.

In cardiology, се опишани неколку форми на болеста:

 1. Типичен тек на синдромот на Дреслер е поврзан со развој на воспаление во празнината на срцевата торба, белите дробови и зглобовите. Плеврата е исто така вклучена во патолошкиот процес. Овој тип на проблем е најчест.
 2. Атипичната форма на болеста е придружена со оштетување на зглобовите, развој на кожни манифестации на алергии, како и појава на астма и перитонитис кај пациентот. Во некои случаи, симптомите на синдромот Дреслер вклучуваат воспаление на бубрезите, внатрешната површина на садовите и надкостница.
 3. Во ретки случаи, клиничките знаци на патологија вклучуваат хипертермија при зголемување на бројот на леукоцити во крвта, како и зголемување на ESR. Во овој случај, класичните манифестации на болеста често не се запишуваат, што во голема мера ја комплицира дијагнозата на проблемот. Потоа тие зборуваат за форма со низок симптом на болеста.

Главните клинички знаци на синдромот на Дреслер кои се јавуваат при типичен тек на болеста вклучуваат:

 1. Развој на перикардитис, што се јавува поради акумулација на имунолошки комплекси во срцевата торба. Наспроти позадината на овој процес, се забележува силно воспаление, што доведува до силна болка. Покрај тоа, се забележуваат поплаки за отежнато дишење, како и видливо зголемување на вените на вратот. Често, перикардитисот е придружен со отекување на екстремитетите и асцитите. Во отсуство на соодветна медицинска нега, ризикот од развој на срцева тампонада е голем.
 2. Плевритисот е втор карактеристичен симптом на синдромот Дреслер. Вообичаено е да се разликуваат два вида на патологија: сува и влажна. Во првиот случај, се дијагностицира карактеристичен шум на триење, што го чувствуваат пациентите при дишење. Може да бидат засегнати и двете половини на градите, и тоа само една. Ако ексудат се акумулира помеѓу серозните лисја, болката станува помалку интензивна. Постои придушен ритам на срцето, цијаноза на интегралот и значително влошување на благосостојбата.
 3. Пневмонитис со синдром на Дреслер е поретко отколку плеврит или перикардитис. Карактеристичен е поразот на долните делови на белите дробови. Пациентите имаат силна кашлица, што резултира со испуштање на спутум, честопати со нечистотии на крв. За време на аускултацијата на респираторниот систем, се слушаат влажни рале.

Во повеќето случаи, се забележува комбинација од неколку карактеристични симптоми одеднаш. Ова е она што им овозможува на лекарите да се сомневаат во автоимуна патологија.

карактеристики

Дреслеровиот синдром може да се посомнева врз основа на визуелен преглед и поплаки на пациентот во рок од 2-3 месеци по миокарден инфаркт. За да се потврди дијагнозата, се пропишани дополнителни методи на лабораториско и инструментално истражување:

 1. Детален клинички тест на крвта. Во присуство на патологија, се забележува зголемување на бројот на леукоцити во крвта, забрзување на стапката на седиментација на еритроцитите (ESR), зголемување на еозинофилите.
 2. Биохемиски тест на крвта во комбинација со ревматолошки тестови, имунограм. Резултатите откриваат зголемена количина на Ц-реактивен протеин, ензими-маркери на миокарден инфаркт (креатин фосфокиназа, тропонини).
 3. Електрокардиографија Тоа покажува локализација на миокарден инфаркт, функционални промени во срцето.
 4. Ехокардиографија. Тоа покажува ограничување на мобилноста на перикардот и неговото задебелување, присуството на течност во шуплината (излив). Дефинира области на намалена контрактилност на миокардот.
 5. Х-зраци на градите. Го одредува задебелување на интерлобарните плеврални региони за време на плеврит, засилување на белодробната шема, затемнување за време на пневмонитис и зголемување на срцето за време на перикардитис.
 6. Х-зраци на рамените зглобови. Покажува простор на зглобовите, набивање на коскеното ткиво.
 7. Магнетна резонанца (МРИ) на градите. Назначете да ја разјасните природата и да го одредите степенот на лезијата.

Развојот на синдромот Дреслер е индициран со претходен миокарден инфаркт, како и операција на срцето или неговите трауматски повреди. За да се потврди присуството на проблем, се испитува пациент, аускултација и удирање на градите, при што се откриваат карактеристични знаци на болеста. Дијагностицирајте формирање на ексудат во срцевата торба и помеѓу серозните листови на градната празнина користејќи х-зраци.

Карактеристичните затемнувања се визуелизираат на сликите, а забележани се и знаци на зголемување на границите на срцето. Во некои случаи, со цел да се потврди болеста, се користи и компјутерска томографија, што дава појасна слика.

Дијагнозата на синдромот на Дреслер вклучува ECHO. За време на ултразвукот, се наоѓа карактеристична акумулација на течност, како и задебелување на перикардијалните лисја и развој на адхезии. За да се процени природата на ексудатот, се прави пункција со собирање на содржини за анализа. Со цел да се утврди вклученоста на другите внатрешни органи во процесот, се користат лабораториски тестови.

Синдромот е именуван по американскиот лекар В. Дреслер, кој го опишал во 1965 година. Во cardiolлогичка литература, може да се најдат и изрази „доцен перикардитис“, „пост-инфаркт полисерозитис“, „пост-трауматски перикардијален или пост-кардиотомичен синдром“.

polnoe opisanie sindroma dresslera pochemu voznikaet simptomy kak lechit fc84fb5 - синдром на Дреслер - кои се причините за третман на симптоми

Појавата на синдром на пост-инфаркт е поврзана со нетипична реакција на имунолошкиот систем на уништување што се случува во структурите на срцевиот мускул. Некрозата на миокардните клетки доведува до влегување на уништените честички во крвотокот, преку кои тие се носат низ целото тело. Како резултат, се формираат автоантитела кои се активни против протеинските компоненти на серозните мембрани на погодените органи.

Според статистичките податоци, кај луѓето кои имале срцев удар, слична компликација се јавува во 3-4% од случаите. Но, земајќи ги предвид нетипичните форми на манифестација, бројката е од 15 до 30%.

Пациент по срцев удар треба да го набудува а cardiolогист и самостојно ја следат нивната благосостојба. Ако се сомневате во компликации, мора да побарате медицинска помош.

За време на дијагнозата, лекарот ги зема предвид карактеристиките на пренесениот напад, како и локализацијата на хируршката интервенција. На преглед, откриени се звуци во белите дробови, нивната сила и звучност, кашлица, бучава од триење на перикардот или плеврата, звук на срцеви звуци.

За да се потврди дијагнозата, пропишани се голем број лабораториски и инструментални прегледи. Тие вклучуваат:

 • тест на крвта за идентификување на стапката на седиментација на еритроцитите и опис на формулата на леукоцитите за откривање на зголемен број на бели крвни клетки;
 • општа анализа на урина со дополнително откривање на протеини и талог;
 • тест на крвта за подготовка на биохемиски профил;
 • земање електрокардиограм со проучување на динамички промени;
 • радиографија на градниот кош и зглобовите на рамениот појас (според индикации) за откривање на знаци на плеврит и пневмонитис;
 • ехокардиоскопија за откривање на намалување на произволните области во одделни делови на срцевиот мускул, како и присуство на течност во шуплините;
 • томографски прегледи кај тешко дијагностицирани случаи;
 • Ултразвук на внатрешните органи;
 • земање пункција во случај на недостаток на срцева или пулмонална функција.

Продолжуваме да го опишуваме синдромот на Дреслер по миокарден инфаркт. Што е сега е јасно. Сепак, ситуацијата е опишана само во општиот случај, подобро е секоја специфична личност да се консултира со лекарот што посетува. При дијагностицирање на оваа компликација на срцев удар, се земаат предвид поплаките на пациентот, карактеристичните клинички симптоми и резултатите од сеопфатниот инструментален и лабораториски преглед. Вредни дијагностички параметри кои даваат целосна слика за состојбата на пациентот вклучуваат:

 1. Клинички критериуми. Симптоми кои ја потврдуваат високата веројатност за развој на полисерозитис на Дреслер се фебрилна треска и перикардитис.
 2. Лабораториско истражување. Во ОВК се можни: еозинофилија, леукоцитоза, зголемен ESR. Покрај тоа, се прави тест на крвта на обележувачи на оштетување на срцевиот мускул. Зголемување на нивото на топчести протеини - тропонин Т и тропонин И - и го потврдува фактот на смрт на клетките.
 3. Во дијагнозата на синдромот Дреслер, често се користи ЕКГ, на кој се забележува негативна динамика. Најтипичен симптом е еднонасочно движење на ST сегментот во неколку води.
 4. Ултразвук на перикардот и плевралните шуплини.
 5. Х-зраци на градите. Со развој на плеврит, интерлобарната плевра се згуснува, со перикардитис, срцевата сенка се шири, со пневмонитис, се утврдуваат затемнувања во белите дробови. Во некои случаи, кардиомегалијата е јасно видлива кај синдромот на Дреслер по срцев удар.
 6. Во нејасни дијагностички ситуации, се пропишува МНР на белите дробови и срцето.

Во отсуство на висококвалитетна и навремена дијагноза и медицинска помош, синдромот на Дреслер може да доведе до развој на конструктивен или хеморагичен перикардитис (појава на крвав ексудат или компресија на срцевото ткиво), а во понапредни случаи, предизвикува сериозен срцев тампонада.

Да се ​​утврди синдромот на Дреслер по срцев удар:

 1. Соберете историја на пациенти. Лекарот интервјуира за поплаки, утврдува кога се појавиле првите знаци и открива дали имало случаи на развој на такви патологии во семејството.
 2. Изведете физички преглед. Се состои од одредување на бојата и изгледот на кожата, анализа на дишните движења, мерење на притисок во артериите, слушање на срцеви звуци и проверка на телесната температура.
 3. Донирајте крв и урина за општа анализа. Во овој случај, се утврдуваат составот на крвта, нивото на клетките, стапката на седиментација на еритроцитите и другите индикатори.
 4. Направете биохемиски тест на крвта. Тоа ќе обезбеди информации за нивото на холестерол и гликоза.
 5. Земете електрокардиографија и ехокардиографија.
 6. Направете рентген на градната празнина.
 7. Земете магнетна резонанца и КТ

Можеби ќе треба да се консултирате со лекар.

За да се потврди или побие дијагнозата, неопходна е дијагноза на синдромот Дреслер, ова може да се направи благодарение на голем број специјални процедури:

 • анализа на историјата на жалби. Лекарот прво мора да идентификува што го загрижува пациентот, дали имал срцев удар, кога имало болки во градите и така натаму.
 • историја на животот. Специјалистот открива дали имало надворешни надразнувачи, присуство на хронични заболувања, операции итн.
 • семејна историја. Во овој случај, се открива присуство на такви болести во семејството;
 • откако специјалистот започнува директен преглед на пациентот, ја проверува кожата, ја мери телесната тежина и температурата;
 • следниот чекор е слушање на срцето и белите дробови и обично се открива слабеење на дишењето од погодената страна;
 • еден од важните елементи на дијагнозата е општата анализа на крвта и урината. Специјалистот привлекува внимание на патолошките промени во нивниот состав (на пример: леукоцитоза);
 • меѓу другото, треба да го одредите нивото на шеќер и холестерол во крвта, ова се прави благодарение на биохемискиот тест на крвта;
 • електрокардиографија (ЕКГ на срцето), со што лекарот ќе открие присуство на перикардитис кај пациентот.
 • рентген на градите, како еден од методите за дијагностицирање, е потребен со цел да се открие набивање на белодробната мембрана, фокусна сенка или зголемување на срцевата сенка
 • Една од најефикасните процедури за идентификување на пост-инфарктниот синдром се смета за магнетна резонанца (МРИ).

1 147 - синдром на Дреслер - кои се причините за третман на симптомиСлушање на срцето

Компликации на оваа патологија

Третманот се одвива во болничко опкружување. Итна помош за синдромот на Дреслер, по правило, не е потребна, бидејќи не постои очигледна закана за животот. Меѓутоа, ако третманот започне порано, шансите за закрепнување се значително зголемени.

Главната улога во спектарот на терапевтски мерки за пост-инфарктниот синдром на Дреслер ја игра терапијата со лекови, која има неколку цели и вклучува употреба на повеќенасочни лекови:

 1. Кардиотропни, кои помагаат да се елиминираат срцевите нарушувања. Ова се лековите што се користат во третманот на коронарна срцева болест: бета-блокатори, антиангинални лекови, нитрати, блокатори на калциумови канали, срцеви гликозиди.
 2. Антивоспалително. Во случај на отпорност на НСАИЛ, се даваат кратки курсеви на администрација на глукокортикоиди. Во тешки форми на болеста, се користат лекови од други групи (метотрексат, колхицин).

Не се користат антикоагуланси поради зголемена веројатност за развој на хемоперикард за време на третманот по срцев удар. Доколку е потребно, нивната употреба е пропишана субтерапевтска доза. Во секој поединечен случај, третманот на оваа патологија е избран индивидуално. Со силна болка, индицирана е интрамускулна администрација на аналгетици.

Појавата на компликации во пост-инфарктниот период е многу ретка. Во изолирани случаи, пациентите страдаа од патологии на бубрезите во форма на гломерулонефритис и васкуларни заболувања, како што е хеморагичен васкулитис.

Во ретки случаи, ако не е спроведена хормонска терапија, ефузискиот перикардитис станува лепило. Го отежнува процесот на релаксација на срцевиот мускул и предизвикува стагнација во голем круг на циркулација на крв. Ова доведува до развој на дијастолна срцева слабост.

Во пост-инфарктниот синдром, релапсите се менуваат со ремисии. Слабеењето на манифестациите на патолошкиот процес се забележува за време на третманот, веднаш штом ќе се запре, состојбата се влошува. Секој релапс може да трае од една недела до неколку месеци.

Синдромот на Дреслер е компликација која има поволна прогноза. Со оваа дијагноза, на пациентот му се издава боледување. Тоа укажува на тоа дека едно лице го изгубило работниот капацитет за период од 3 месеци. Ако состојбата не се подобри, тогаш овој период е продолжен.

Постојана попреченост и назначување на пациент со инвалидска група се индицирани кога се забележуваат чести рецидиви, се појавиле сериозни нарушувања во кардиоваскуларниот систем, кои се поврзани не само со патологија, туку и со миокарден инфаркт.

Како по правило, пост-инфарктниот синдром на Дреслер има позитивни предвидувања, болеста продолжува без сериозни последици. Во ретки случаи, пациентот може да го изгуби работниот капацитет поради приватни релапси. Покрај тоа, последиците се јавуваат со неправилен третман, па дури и повеќе, во отсуство на тоа.

Понекогаш болеста дури и по третманот продолжува според принципот: релапс - ремисија, со времетраење на релапс од околу 1 месец.

Смртоносните исходи, за среќа, се минимизирани. Особено со оглед на високата ефикасност на лековите за лекување на синдромот.

Но, дури и земајќи ги предвид сите позитивни прогнози, пациентот мора да запомни дека мора јасно да ги следи упатствата на неговиот лекар за да ги минимизира ризиците од компликации и да се спаси од сериозни последици.

Во моментот, медицината постигна добар напредок во третманот на срцеви заболувања, вклучително и миокарден инфаркт, што значи дека веројатноста за развој на компликации е многу помала отколку пред 10-15 години.

Дреслеровиот синдром е една од многуте компликации на миокарден инфаркт. Ова може да биде пневмонитис, плеврит, перикардитис, артритис, треска, леукоцитоза, зголемување на стапката на седиментација на еритроцити и други болести.

Како по правило, пост-инфарктниот синдром на Дреслер има позитивни предвидувања, болеста продолжува без сериозни последици. Во ретки случаи, пациентот може да го изгуби работниот капацитет поради приватни релапси. Покрај тоа, последиците се јавуваат со неправилен третман, па дури и повеќе, во отсуство на тоа.

Пост-инфарктниот синдром на Дреслер (ДМ) се развива со широки или комплицирани форми на миокарден инфаркт (МИ). Ризикот од развој на патологија се намалува со навремено хоспитализирање и терапија со тромболиза. Инциденцата на синдромот во просек е 1-3% од вкупниот број на сите срцеви удари.

По третманот, прогнозата е поволна. Привремена попреченост за болест се утврдува за период од 3-4 месеци, во присуство на компликации - до шест месеци. Попреченоста е утврдена со чести рецидиви, висок степен на нарушено функционирање на системот на погодените органи. Како по правило, повеќе придружни патологии и компликации доведуваат до трајна попреченост.

Од овој напис ќе научите: што е синдром на Дреслер, како се развива оваа компликација после инфаркт. Причини за појава, фактори на ризик, главни симптоми. Методи на лекување и прогноза за закрепнување.

Синдромот на Дреслер е автоимуна компликација која се развива некое време подоцна (од 1 до 6 недели) по срцев удар.

Што се случува со патологијата? Миокарден инфаркт е напад на акутна исхемија (глад на кислород) на клетките на срцевиот мускул (кардиомиоцити), како резултат на што тие умираат. На нивно место, се формира место на некроза, а потоа и лузна од сврзното ткиво. Во овој случај, специфичен протеин (перикардијални и миокардни антигени) влегува во крвотокот - резултат на клеточно распаѓање на кардиомиоцитите.

Како резултат, сите протеински структури со слична структура (лоцирани главно во клеточните wallsидови) се нападнати од имунолошкиот систем на сопственото тело.

Така се развива автоимуна реакција на здрави клетки и телесни ткива.

Патологијата влијае на синовијалните артикуларни кеси, плеврата, перикардот и другите органи, предизвикувајќи разни воспаленија на сврзното ткиво од асептична природа (асептик - т.е. без учество на вируси и бактерии):

 1. Перикардитис (воспаление на серозната мембрана на срцето).
 2. Плеврит (воспаление на серозната мембрана на белите дробови).
 3. Пневмонитис (асептична пневмонија).
 4. Автоимун артритис на рамениот зглоб (воспаление на зглобовите).
 5. Перитонитис (воспаление на перитонеумот).
 6. Манифестации на кожата како алергични (уртикарија, дерматитис, еритема).

Самиот синдром на постинфаркт не е опасен по живот дури и во најтешкиот тек (долготрајна, често повторувана форма), го влошува квалитетот на животот и работниот капацитет на пациентот привремено (потврда за боледување се издава за период од 3 месеци).

Автоимуните болести, вклучително и пост-инфарктниот синдром, во повеќето случаи стануваат хронични (85%) и имаат тенденција да се повторуваат (враќање). Само во 15% од случаите болеста е целосно излечена.

Пациентите со синдром на Дреслер се следат и третираат од а cardiolогист.

Автоимуната реакција е насочена кон протеинските структури на клеточните мембрани лоцирани главно во мембраните на органите (плеврата, перикардот, синовијалните вреќи на зглобовите, понекогаш перитонеумот, кожата). Телото произведува лимфоцити кои ги бомбардираат здравите клетки, обидувајќи се да ги уништат (уништат, растворат).

Сврзното ткиво се воспалува, предизвикувајќи дефекти на органите, болка и разни симптоми (кашлица со плеврит).

Синдромот на Дреслер се развива некое време по срцевиот удар. Симптомите може да се појават една недела (рано) или 8 месеци (доцна) по нападот, но обично започнуваат од 2-6 недели.

 • во форма на кратки акутни периоди (од 2 до 5 недели, со сериозни симптоми) и месеци со ремисија (знаци на болеста се многу избришани или воопшто не се појавуваат) - 85%;
 • во форма на акутен период (од 2 до 6 недели), што се заменува со целосно закрепнување - 15%.

Причини за изгледот

sindrom dresslera6 - синдром на Дреслер - кои се причините за третман на симптоми

Причината за појавата на синдромот Дреслер е фокуси на некроза како резултат на:

 • фокален или комплициран миокарден инфаркт;
 • кардиохирургија;
 • аблација на катетер (каутеризација на местото на миокардот со електрода);
 • тешки и продорни повреди на градниот кош.

Во 98% од случаите, се дијагностицира како компликација после инфаркт.

Фактори на ризик

Фактори кои можат да го зголемат ризикот од патологија може да вклучуваат:

 1. Автоимуни заболувања (колагенози, васкулитис).
 2. Саркоидоза (рак на белите дробови).
 3. Спондилартроза (дегенеративно оштетување на зглобовите).
 4. Идиопатски (без очигледна причина) или вирусен перикардитис (воспаление на надворешната обвивка на срцето).

На сцената со тешки симптоми, пациентот е тешко да ги изврши најосновните секојдневни активности, квалитетот на животот значително се влошува, периодот на опоравување по срцевиот удар е многу одложен.

За време на периоди на постојана ремисија, попреченоста се обновува онолку колку што дозволува сериозноста на срцевиот удар.

1 1 147 - синдром на Дреслер - кои се причините за третман на симптоми

Симптомите во голема мера зависат од тоа каде се наоѓа автоимуниот воспалителен процес.

Опис на групата на симптоми
Општи симптомиЗголемување на температурата (од 37 на 39 ° C) Асептично воспаление на серозните мембрани (надворешни лушпи на органи од сврзно ткиво) Болка Општа слабост, лошо здравје Промена на крвната слика (еозинофилија, леукоцитоза)
Со перикардитисБолката во градите се зголемува со силен здив, поминува во седечка положба (потпрена напред) Зголемена (39 ° C) или слаба треска (37 ° C), отежнато дишење, отекување на цервикалните вени, течноста може да се акумулира во перикардијалот празнина (серозна мембрана на срцето)
Со плевритБолка во градите, локализирана лево и позади, сува кашлица (која често поминува по 3-4 дена), висока температура
Со пневмонитис„Истурена“ болка во градите, треска (скокови на температура од 37 до 38 ° C), сува, изнемоштена кашлица (понекогаш со ленти крв), отежнато дишење по секој физички напор
За артритис на рамениот зглоб („синдром на рака и рамо“)Треска (температурни промени од 37 на 39 ° C), болка, оштетена чувствителност, оток, црвенило на рамениот зглоб (лево или обете), отекување на прстите или раката Бледа, синкава кожа на засегнатата рака
Со манифестации на кожата (синдром на Дреслер, атипична форма)Осип на кожата во форма на уртикарија, дерматитис, еритем, чешање на површината, мал осип, зголемување на локалната температура, светло црвени дамки Треска и болка, нема карактеристични промени во крвната слика (еозинофилија, леукоцитоза)
Со перихондритис и периоститис (воспаление на надкостница и перихондриум на артикуларни зглобови) на предниот chestид на градниот кошОток и болка во стерноклавикуларниот зглоб, кој се интензивира по притисок Нема други карактеристични симптоми (треска, промени во крвната слика)

Плеврит

Плеврит е воспалителен процес на мембраната што ги покрива белите дробови и градите. Во овој случај, едно лице има потешкотии со дишењето, температурата на телото се зголемува, болката во пределот на градниот кош се грижи, се чини како нешто да гребе внатре.

Плеврит може да се појави во суви, влажни, еднострани и билатерални форми.

Пневмонитис

Оваа дијагноза се поставува ако ткивото на белите дробови е воспалено. Во овој случај, пациентот страда од:

 • болка зад градната коска;
 • отежнато дишење;
 • сува или влажна кашлица со крв во спутумот.

Со пневмонитис, воспалителниот процес влијае на долните лобуси на белите дробови.

Поретко со синдром на Дреслер, се наоѓаат зглобови и крвни садови. Може да се појави артритис во кој едно лице доживува ограничувања на болка и подвижност, вкочанетост и црвенило на кожата. Понекогаш се забележува едем на интерфалангеалните зглобови и рацете.

Клинички упатства за синдромот Дреслер

Класичната тријада на болеста вклучува воспаление на перикардот (перикардитис), плеврата (плеврит) и белодробното ткиво (пневмонитис или пулмонитис). Покрај тоа, често се спојуваат оштетувања на зглобовите и кожата. Општите клинички манифестации се карактеризираат со следниве симптоми:

 • постојана треска со низок степен (37-38 ° C);
 • болка во градите
 • кашлица;
 • отежнато дишење;
 • полимиозитис;
 • знаци на интоксикација (главоболка, тахикардија, намален крвен притисок);
 • спондилартроза;
 • осип;
 • црвенило на кожата;
 • парестезија;
 • бледило на кожата.

Перикардитис

Главната манифестација на воспаление на перикардот е притискање на болка, која може да биде лесна, тешка или пароксизмална. Како по правило, ослабува кога пациентот стои и се засилува кога лежи. Симптомите на перикардитис често имаат благ тек, се смируваат и исчезнуваат по неколку дена. Во прилог на болка, воспалението на перикардот се карактеризира со следниве симптоми:

 • перикардијална бучава од триење што се слуша за време на аускултацијата;
 • треска;
 • слабост;
 • малаксаност;
 • болки во мускулите;
 • срцеви палпитации;
 • диспнеа;
 • асцит (акумулација на грип>Bot Adr ug - синдром на Дреслер кои се причините за третман на симптоми

Постојат неколку форми на плеврит: сув (без излив), влажен (со излив), едностран или двостран. Провоцирачки фактори за развој на воспаление на интерстицијалното ткиво се пушење, хипотермија или настинка. Егзацербација на плеврит може да трае до две недели. Воспалението на плеврата се карактеризира со следниве симптоми:

 • болка во градите, полошо при вдишување;
 • кашлица;
 • треска;
 • чувство на гребење во градите;
 • напади на астма;
 • инспираторен (на инспирација) отежнато дишење.

Пневмонитис

Ова е автоимуно воспаление на белодробното ткиво, чии фокуси на воспаление главно се наоѓаат во долните сегменти на белите дробови. Пневмонитисот се влошува, обично во студена сезона, под штетни работни услови или неповолни услови на животната средина. Воспалението се манифестира со следниве симптоми:

 • ретростернална болка во притисок;
 • отежнато дишење;
 • сува или влажна кашлица;
 • крвав спутум.

Оштетување на зглобовите

Со синдром на пост-инфаркт, погодени се големите зглобови (рамото, колкот, лактот). Егзацербациите често предизвикуваат хипотермија или продолжен тежок физички напор. Акутниот период трае од 5 до 10 дена. Во овој случај, пациентите презентираат такви поплаки:

 • црвенило на кожата околу зглобот;
 • оток на зглобот;
 • парестезија;
 • вкочанетост на екстремитетите;
 • перихондритис (оштетување на перихондриумот);
 • нарушувања на снабдувањето со крв во зглобовите;
 • болка за време на движење;
 • ноќни болки.

Автоимуна воспалителна лезија на кожата се приклучува на класичната тријада на клинички манифестации на синдромот ретко, обично во отсуство на третман во комбинација со други симптоми. Се појавуваат следниве симптоми:

Понекогаш болеста продолжува без скоро никакви клинички симптоми. Може да се сомневате во присуство на автоимуно оштетување на сврзното ткиво во присуство на следниве симптоми:

 • продолжена треска со нејасна етиологија;
 • артралгија;
 • зголемена стапка на седиментација на еритроцити (ESR), бели крвни клетки и еозинофили во клинички тест на крвта.

Со цел да се намали ризикот од развој на оваа болест, потребно е внимателно да се земат предвид сите симптоми што се појавуваат поврзани со срцеви заболувања. Бидејќи првичната причина за развој на синдромот на Дреслер е миокарден инфаркт, превентивните мерки треба пред сè да бидат насочени кон спречување на развој на оваа акутна состојба.

Прилагодување на животниот стил

По миокарден инфаркт, вообичаената активност и начин на живот на една личност се значително ограничени. Затоа, неопходно е да се направат промени во исхраната и дневната рутина за да се спречи развојот на релапс. Пациентот треба:

 1. Избегнувајте прекумерен физички напор. Тие ја подобруваат работата на срцето, а во врска со пост-инфарктните промени, ова предизвикува напад на кислородно гладување и тешки компликации. Но, не можете целосно да го напуштите спортот. Умереното вежба ќе помогне во побрзо враќање на срцевиот мускул. Корисно е да се шета на свеж воздух, да се прави аеробик.
 2. Одбијте штетни производи кои го зголемуваат холестеролот и предизвикуваат атеросклероза. Пациентите треба да избегнуваат масна и пржена храна, да јадат повеќе зеленчук, овошје.
 3. Внимавајте на вашата тежина. Ако има вишок килограми, овој проблем мора да се реши, но диетите што исцрпуваат се забранети.
 4. Исклучи алкохол и пушење.
 5. Избегнувајте емоционални пресврти, стрес, ненадејни промени во климатските услови.

Усогласеноста со овие препораки ќе избегне втор напад и ќе го намали ризикот од компликации.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic