Разлика помеѓу горниот и долниот притисок

Разликата помеѓу систола и дијастола нормално не треба да надминува 50 единици. Дури и со мало отстапување, ова е сепак повреда, што укажува на прекумерна напнатост на миокардот. Различни причини можат да предизвикаат патологија. За да се намали опсегот на етиолошки фактори, треба да се разбере кој индикатор се намалува, а кој се зголемува и зошто. Покрај тоа, за да се постави дијагноза, лекарот привлекува внимание на истовремените симптоми на кои се жали пациентот.

Ако се зголеми систолниот крвен притисок, тогаш причините се во корелација со прекумерна активност на срцевиот мускул. Миокардот ја интензивира крвта во садовите поинтензивно поради изложеност на патолошки фактори. Оваа состојба придонесува за хипертрофија и предвремено абење на миокардот.

Големата разлика помеѓу систолниот и дијастолниот притисок може да биде предизвикана од следниве фактори:

 1. Со намалување на понискиот крвен притисок, крвните садови ја губат својата еластичност. Нивната состојба е директно поврзана со работата на бубрезите. Органот произведува ренин, кој е потребен за нормална контракција и релаксација на крвните садови.
 2. Низок церебрален притисок. Повреда на протокот на крв предизвикува повреди на мозокот под влијание на недостаток на кислород, а исто така се развива хипоксија на меките ткива.
 3. Хроничен стрес или чести емоционални пресврти предизвикуваат сериозни промени во пулсниот притисок и патологијата на крвните садови.
 4. Земањето седативи предизвикува големи празнини помеѓу двата индикатори и зголемување на пулсниот притисок.
 5. Возраста на една личност. Со текот на времето, состојбата на садовите на една личност се влошува, тие се истрошија, стануваат кршливи, ја губат својата еластичност. Сите овие фактори предизвикуваат развој на артериска вкочанетост, кога садовите престануваат да реагираат правилно на промените во протокот на крв.
 6. Депозити на холестерол на васкуларните wallsидови - таквото прекршување доведува до индикатори за лабилност, зголемување на пулсниот притисок.
 7. Прекумерен физички напор.
 8. Ненадејни промени во температурата на околината.
 9. Вирусно оштетување на телото.

Но, разликата може да биде премала. Низок пулсен притисок значи проблем во функционирањето на садовите. Прекршување се дијагностицира со ПД помалку од 30 мм. Hg Уметност Недоволната, мала разлика помеѓу систолниот и дијастолниот притисок може да се активира од следниве проблеми:

 1. Мозочен удар на левата комора.
 2. Стеноза на аортата.
 3. Тахикардија.
 4. Прекумерно внатрешно или надворешно крварење.
 5. Миокардитис.
 6. Вегето-васкуларна дистонија.
 7. Прекумерни товари.
 8. Бубрежна исхемија и силно зголемување на нивната содржина на ренин.

Кога индикаторите на пулсниот притисок се прениски, ризикот од манифестација на атрофични нарушувања во мозокот се зголемува. Ниско ниво предизвикува проблеми со видот, дишењето и може да предизвика срцев удар. Со низок PD, едно лице ќе се пожали на такви манифестации:

 • постојан замор;
 • поспаност;
 • брз замор;
 • апатија;
 • губење на внимание и расеаност;
 • вртоглавица достигнувајќи несвестица.

Намалениот пулсен притисок е типичен за пациентите на млада возраст и се зголемува за луѓето во старост поради отстапувања во кардиоваскуларниот систем.

Разликата во притисокот (ова се нарекува „разлика на пулсниот притисок“) е важен фактор што ја одредува благосостојбата на една личност. Јазот помеѓу горниот и долниот притисок треба да биде во опсег од 30-50 единици (мала разлика). Прифатливо е мало отстапување од овие индикатори. Промените во нивните граници и меѓу границите укажуваат на присуство на болести.

Разликата од 50 единици укажува на големо оптеретување на срцето при пумпање крв. Крвниот притисок се мери на двете раце за поголема сигурност. Во исто време, оптималната разлика во вредностите не треба да надминува 5 mm. Hg Уметност Големата разлика помеѓу систолниот и дијастолниот притисок се должи на таквите фактори:

 • проблеми со бубрезите;
 • повреда на еластичноста на крвните садови;
 • дефект на тироидната жлезда;
 • возраста на пациентот;
 • стресни ситуации, шок;
 • недостаток на железни елементи во телото;
 • промени во тежината.

Специјализиран лекар ќе помогне да се утврди причината за напливот на притисок.

Разликата во мерењата треба да биде сигнал за контакт со а cardiolогист. Само лекарот може да ја утврди точната причина за промените, да идентификува која е нормалната граница на пациентот и да препише третман. Речиси сите случаи се различни, затоа е невозможно да се прибегне кон само-лекување. Јазот помеѓу границите можеби не е правилно измерен.

Норма на разлика е 40 единици. Со текот на времето, систолната граница ја покажува желбата за раст. Затоа, по 50 години, нормата достигнува 50 mm RT. Уметност Со оглед на индивидуалната рамка на флуктуации, индикаторите на пулсниот притисок се движат од 30 до 50 единици. Сè што е под 30 укажува на дисфункција во состојбата на срцето, крвните садови, предупредува за можен срцев удар, мозочен удар.

Разликата од 20 единици укажува на хроничен замор или бубрежна патологија. Ако интервалот е пократок, ова е знак на реноваскуларна хипертензија поради стеснување на луменот на бубрежната артерија.

Ако јазот е намален за повеќе од 29 единици. дефинитивно мора да ја дознаете причината за ваквите промени. Со овие параметри, се забележува непроменет систолен притисок или е намален, но понискиот индикатор станува повисок од нормалниот.

Зошто интервалот помеѓу главните индикатори станува помалку од нормалниот?

Патолошки причини за развој на мал јаз помеѓу двата индикатори се:

 • нарушување на срцето, крвните садови и бубрезите;
 • тешка анемија;
 • артериосклероза на крвните садови;
 • вегетоваскуларни нарушувања;
 • ако е повреден, треба да се исклучи внатрешно крварење.

Кај здрави луѓе, исто така, може да се забележи низок пулсен притисок. Што значи оваа состојба? Причините се прекумерна работа, стрес, прекумерна физичка активност. Како по правило, состојбата се нормализира по одмор.

Знаци на мал јаз помеѓу индикаторите се слабост, недостаток на интерес, поспаност, намалена концентрација на внимание и меморија. Едно лице може да стане раздразливо, агресивно.

Ако има разлика од повеќе од 51 единица. систолниот притисок е покачен (над 141 mmHg), а долната граница е на нормално ниво. Ако таквата разлика не произлезе од психоемоционално или физичко преоптоварување, тоа значи дека се појавиле здравствени проблеми:

 • лошо функционирање на крвните садови и нивно губење на еластичноста и еластичноста;
 • болести на уринарниот систем;
 • анемија;
 • патолошки фокус во областа на мозокот кој е одговорен за регулирање на јачината на протокот на крв;
 • несакани реакции како резултат на земање одредени групи на лекови.

Пациентот е загрижен за гадење, вртоглавица и болка во кој било од нејзините делови, треперење на екстремитетите, намален вид и слух, внимание и меморија, нарушена координација на движењата. Загрижени за поспаност, замор, апатија.

Како брзо да се нормализира притисокот

Состојбата на срцевиот и васкуларниот систем може да се процени со горниот индикатор за мерење добиен со употреба на уредот - тонометр (ова е моментот на систола) и пониско ниво на мерење (момент на дијастола):

 1. Првиот силен, звучен тон што се слуша во стетоскоп сигнализира систолна граница. Горниот или систолниот притисок ја зафаќа јачината на протокот на крв во времето на контракција на срцевиот мускул. Нормалните броеви не ја надминуваат границата од 101 до 141 mm Hg. Уметност
 2. Помал или дијастолен притисок ви овозможува да ја одредите јачината на крвта кога се движите низ садовите за време на релаксација на срцевиот мускул. Границите на нормалната состојба се одредуваат со броеви од 62 до 92 mm RT. Уметност Ако крвта стане густа и се појават холестеролни плаки, индикаторите почнуваат да растат.

При утврдување на каква стапка на притисок има возрасно лице, мора да се земат предвид возраста, занимањето и општата благосостојба. Нормалната бројка на мерење кај здраво лице е 120/80 mm Hg. Уметност Кога се забележува висок крвен притисок во одреден временски период, тие зборуваат за хипертензија. Ако долго време се открие низок крвен притисок, тогаш кај нив се дијагностицира хипотензија.

За да се процени здравјето, важно е да се одреди вредноста помеѓу двата главни индикатори. Што е тоа? Разликата добиена со методот на одземање на систолниот од дијастолниот индикатор се нарекува параметар на пулсот. Нормално, добиената разлика треба да биде во регионот од 41 единица. при вкупен притисок од 122/81 mm RT. Уметност Да претпоставиме поместување од нормата за 11 единици.

Пулсот се менува под влијание на дури и мали психолошки и физички влијанија. Индикаторите може привремено да се намалат поради хипотермија, глад, вознемиреност, возбуда и физички стрес. По елиминацијата на неповолниот фактор, индикаторите се обновуваат.

Што да направам ако отчитувањата на притисокот нагло се зголемуваат или паѓаат? Во овој случај, следните активности ќе помогнат:

 • Пациентот треба да легне, да се смири и да го врати дишењето. Ако притисокот е зголемен, тогаш кренете ја главата. Во случај на намалување на перформансите, тие ги креваат нозете.
 • Бидете сигурни да обезбедите свеж воздух во просторијата.
 • Вратот е ослободен од облеката.
 • Со зголемен притисок, корисно е да се прават топли бањи за нозе. Постапката помага да се прошират крвните садови и се подобрува одливот на крв од мозокот.

Акупресурата и вежбите за дишење помагаат во враќањето на притисокот. Со хипотензија, се препорачува да ги истриете ушните лобуси пред црвенило. Со хипертензија, движењата на масажата се движат од ушите до задниот дел на главата.

Превентивни мерки се промена на начинот на живот и исхраната:

 • Наведен дневен престој на улица и умерена физичка активност.
 • Подобро е да се одбијат патувања во бањи и сауни, корисно е да се земе контрастен туш.
 • Секој ден треба да пиете 2 литри течност.
 • Лошите навики нужно се исклучуваат.
 • Пржената, зачинета, солена храна треба да се исклучи од исхраната.
 • Менито треба да биде збогатено со збогатена храна.

Особено строго набудувајте ги овие препораки се неопходни за оние кои имаат проблеми со срцевиот и васкуларниот систем, како и за луѓето над 40 години.

Разликата помеѓу систолниот и дијастолниот притисок се нарекува пулсен притисок. Ако некое лице е здраво, тогаш вредноста на овој индикатор ќе биде 40. Значителни флуктуации може да укажат на влијанието на надворешните услови или присуството на повреди во функционирањето на внатрешните органи.

Стапката на разлика може да варира малку во зависност од возраста на пациентот. Затоа, 30-50 единици се сметаат за нормален индикатор, што зависи од одредена личност.

Голема разлика помеѓу систолниот и дијастолниот притисок е индицирана ако се забележи вредност поголема од 60 mmHg. Низок пулсен притисок е помал од 30 единици.

raznitsa mezhdu verhnim nizhnim davleniem e1551913250723 - Разлика помеѓу горниот и долниот притисок

Пулсниот притисок е разликата помеѓу горните и долните отчитувања на притисокот. Во овој случај, тоа е 112-60 = 52

Јазот на пулсната разлика од 50 единици во нагорна насока бара жалба до специјалисти. Но, првите чекори за нормализирање на крвниот притисок обично се прават независно. Препорачајте:

 • заземе хоризонтална положба;
 • вратете го дишењето;
 • отворете прозорец за пристап до кислород;
 • при висок крвен притисок - подигнете ја главата, на ниско - нозете;
 • обезбеди слобода на вратот;
 • висок притисок сугерира топли бањи за нозе за подобрување на протокот на крв од мозокот;
 • Акупресура, вежби за дишење се дозволени: хипотензија бара мелење на ушните лобуси, хипертензија - кружни движења од ушите до задниот дел на главата.

kak ukrepit sosudy 5 - Разлика помеѓу горниот и долниот притисок

Нормата е индикатор за 120/80 mm RT. Уметност., Во согласност со индивидуалните карактеристики на една личност, може да се појават мали отстапувања. На ова влијаат возраста, физичката активност итн.

Разликата помеѓу систолниот и дијастолниот притисок се нарекува пулсен притисок (ПД). Најголемата разлика е 50 mH. Уметност, ако е повисока - тогаш миокардот пумпа крв со голема напнатост. Минималната дозволена разлика е 30 mmHg. Уметност

Треба да обрнете внимание на кој од индикаторите е зголемен или намален. Ова ќе помогне брзо да се идентификуваат можните причини за повреди. За да се добијат најточни мерења на крвниот притисок, тие се вршат неколку пати на двете раце. Важно е да се напомене дека разликата во притисокот помеѓу левата и десната рака е 5 единици. Ако оваа бројка е поголема, тогаш прекршувањето влијае само на еден екстремитет.

120/80 - идеални индикатори. Разликата во рамките на 40 единици е дозволена, но точните податоци зависат од благосостојбата на лицето. Удобни мерења за различни категории на луѓе се следниве бројки:

 1. Нормотоничен - 120/80.
 2. Хипертоничен - 140/90.
 3. Хипотонија - 90/60.
 1. Балансиран за јадење. Ова ќе помогне во борбата против вишокот килограми и холестеролните плаки.
 2. Да се ​​одбие од лошите навики.
 3. Неделно вежбање, прошетајте низ свеж воздух.
 4. Обидете се да исклучите стресни ситуации што е можно повеќе.

Ако флуктуациите во вредностите на крвниот притисок се трајни, се препорачува да се консултирате со лекар за целосен преглед.

Зошто големата разлика е опасна

Отстапувањата од општо прифатените вредности се поврзани со соматски заболувања. Неточна разлика помеѓу индикаторите за притисок, освен за АМИ, ОНМК предизвикува:

 • срцева слабост со различна тежина;
 • пулмонален едем;
 • ризик од инфекција со туберкулоза;
 • патологија на дигестивната цевка;
 • енцефалопатија;
 • мускулно-скелетни нарушувања;
 • нерамнотежа во визуелната функција;
 • оштетување на миокардот;
 • патологија на бубрезите, органите на слухот.

Компликациите од опасна разлика во пулсот тешко се справуваат. Понекогаш тие се фатални. Затоа, постојаното следење на крвниот притисок е итна потреба. Особено е тешко со ист број на систолни и дијастолни индикатори. Ова ја спречува циркулацијата на биолошката течност низ целото тело, миокардот престанува да се контрахира, склучувајќи се надвор од мерка.

Единствениот излез е да се јави брза помош. Пред нејзиното пристигнување, треба да се земаат големи количини на долниот - горниот маркер, диуретици, лекови кои го намалуваат ритамот. Со низок крвен притисок, треба да земате лекови против болки, да пиете чаша силен сладок чај.

Главниот проблем на нарушувања на пулсниот притисок е тоа што висок систолен крвен притисок не може да се појави со хипертензија, но лекарот може да ја постави оваа дијагноза во однос на позадината на пулсниот притисок. Но, најчесто луѓето зборуваат за специфични симптоми кои укажуваат на патологија:

 • метеж или тинитус;
 • главоболки, вртоглавица, чувство на тежина во храмовите;
 • нестабилен одење, проблеми со координација на движењата;
 • оштетување на меморијата;
 • нестабилна психо-емоционална состојба;
 • болка во срцето, палпитации.

Главната карактеристична карактеристика на таквото отстапување е стабилен благ тек, но со појава на истовремени компликации, состојбата може нагло да се влоши - се појавуваат хипертензивни кризи и проблеми со протокот на крв. Отежнувачки фактори вклучуваат:

 • дебелина;
 • дијабетес;
 • недостаток на моторна активност;
 • функционална срцева слабост;
 • хронична бубрежна инсуфициенција;
 • срцев удар или мозочен удар во историјата на медицината.

40ceea9a2573b7700a188009fcfcc164 - Разлика помеѓу горниот и долниот притисок

Значително отстапување од прифатената норма секогаш доведува до појава на непријатни симптоми и нарушување на функционирањето на внатрешните органи, како и на цели системи.

Голем јаз помеѓу параметрите за мерење доведува до срцев удар, мозочен удар, пулмонален едем. Се формираат холестеролни плаки, кои го нарушуваат протокот на крв во периферните садови и се развива тешка срцева слабост.

Кога се јавува зголемен притисок на пулсот во позадина на намалување на дијастолната стапка, ризикот од развој на туберкулоза и болести на дигестивниот тракт се зголемува.

Ако пулсот отстапува од нормата, се развиваат следниве компликации:

 • работата на мозочните структури е нарушена;
 • проблеми со мускулно-скелетниот систем;
 • се развиваат срцеви патологии;
 • бубрезите се погодени;
 • патолошките процеси влијаат на органите на видот, слухот.

Тешко е да се бориме со последиците од промените во крвниот притисок. Понекогаш состојбата станува опасна по живот. Затоа, се препорачува да се следат индикаторите, да се консултира специјалист на време и да се следат сите негови препораки.

Што предизвикува патолошка состојба

Намалувањето на разликата во пулсот е придружено со зголемување на дијастолниот индикатор или намалување на систолниот. Понекогаш ова се забележува истовремено. Предизвикувачи на оваа разлика се следниве соматски заболувања:

  нарушувања на усните>chto delat pri davlenii 170 na 100 7 - Разлика помеѓу горниот и долниот притисок

Возраста е причина за изолирана систолна хипертензија или IHC. Со текот на времето, садовите на мускулите се потенки, што е одговорно за нивната еластичност, луменот. Наспроти оваа позадина, формирање на плаки од калциум, згрутчување на крвта, холестерол. Артериите покажуваат кршливост, несоодветно реагираат на флуктуации на биомаркерите. Бубрежните нефрони, стареат, ја губат својата главна функција, престануваат да го регулираат крвниот притисок.

Миокарден рецептори, кои го коригираат одговорот на артериите на систолниот проток на крв, претрпуваат уништување. Во исто време, снабдувањето со кислород до центрите кои се одговорни за васкуларниот тон се влошува, тие ја губат способноста да го балансираат. Сето ова ги разликува пациентите над 60 години кои страдаат од хипертензија поврзана со возраста.

Клинички манифестации

Во патологијата на разликата во пулсот, што е предизвикано од соматика, пациентот се жали на:

 • замор;
 • нестабилност на расположение;
 • заборавеност, недостаток на концентрација;
 • постојана несвестица;
 • цијаноза на кожата.

Во случај на кардиокардиум, симптомите се различни:

 • блед дермис, мукозни мембрани;
 • обилна пот;
 • несвестица;
 • диспнеа.

Изолираната систолна хипертензија е слаба, скоро асимптоматска, но се карактеризира со:

 • ringвонење во ушите;
 • несвестица;
 • дискоординација;
 • емоционална лабилност;
 • аритмија.

Лесниот тек на болеста спонтано отстапи пред кризата, кога преовладуваат хиподинамија, дијабетес, миокардна дистрофија, патологија на бубрезите, АМИ, историја на мозочен удар.

Од кои болести се активира оваа патологија

Причината за големата разлика помеѓу параметрите за мерење често е патолошка лезија што се појавува во кој било внатрешен орган. Болести кои доведуваат до промена на срцевиот ритам:

 • дијабетес мелитус, прекумерна вишок тежина;
 • хипертензија;
 • проблеми со ендокриниот систем;
 • атеросклероза, развивајќи се во позадина на висок холестерол во крвта;
 • се јавува патолошка промена на индикаторите поради цереброваскуларна несреќа;
 • болест на бубрезите;
 • срцеви заболувања (миокардитис, аритмија, лева вентрикуларна инсуфициенција, перикардитис, аортна стеноза).

Како резултат на отстапувања од прифатените норми, се јавуваат промени во структурите на мозокот, се намалува видот, се појавуваат проблеми со респираторниот систем, а состојбата се заканува на срцева слабост.

дијагностика

По разговорот со пациентот, лекарот пропишува комплетен клинички и лабораториски преглед, земајќи во предвид која насока отстапува тонометарот. Задолжително за секого - ЕКГ, како и Ехо на ЦГ, кои ја проценуваат миокардната електроактивност, состојбата на срцевите комори, големите артерии во непосредна близина до нив. Дополнително пропишано:

 • ДАБ, ОАМ;
 • хемија на крв;
 • Ултразвук на уринарниот систем;
 • МНР на аортата;
 • ангиографија на бубрежна артерија.

Алгоритмот на студијата ISG е едноставен: дневно следење на крвниот притисок во динамика. Покрај тоа, препишете: крв за шеќер, липиди, коагулација, ултразвук на мозочните садови. Доколку е потребно, пациентот се консултира со ангиохирург, невролог, дијабетолог, нутриционист, психотерапевт.

Карактеристики на третманот

Збир на мерки за запирање на патолошката состојба е насочен кон елиминирање на причината.

 1. Атеросклерозата вклучува терапија со лекови или хирургија. Меѓу употребените лекови: статини и фибрати, кои ја намалуваат концентрацијата на холестерол во крвта (Росувастатин, Фенофибрат); незаситени масни киселини кои ја стимулираат елиминацијата на токсичните масти од телото (Линетол); витамини кои го хранат ендотелот, блокирајќи го формирањето на атеросклеротични плаки. Меѓу хируршките методи, заслужува внимание ласерската ангиопластика, стентирање на садови, бајпас - создавање на бајпас на проток на крв, ендартеректомија - ексцизија на дел од внатрешниот слој на артерија со атеросклеротична плоча.
 2. Аневризмите се третираат само хируршки.
 3. Перикардитисот подразбира перикардектомија на погодената област со закрепнување во 60% од случаите.
 4. Аортната стеноза бара замена на вентилот со вештачки, кој служи од 8 до 25 години, земајќи ги предвид својствата на избраниот материјал.
 5. Нарушувањата на срцевиот ритам се запираат со антиаритмични лекови, понекогаш со помош на дефибрилатор, инсталација на пејсмејкер.
 6. Хроничната бубрежна патологија се третира со антиинфламаторна терапија, антибиотици, антикоагуланси, физиотерапија.
 7. Туморите се корегираат со цитостатици, други антитуморни лекови. Неуспехот бара решение за операцијата.
 8. Лево вентрикуларна инсуфициенција вклучува или операција или комплекс на лекови:

Акутната слабост на левата комора бара итна хоспитализација во специјализирана болница.

ISH терапијата е пропишана од а cardiolогист или терапевт по комплетен клинички и лабораториски преглед, потребни се неколку правила: силата на влијанието на крвта врз васкуларниот wallид се намалува постепено, така што ќе се појави прилагодување кон новите услови, не се развива исхемија; од лековите се бара да влијаат само на горниот индекс на крвен притисок; не треба да има негативен ефект врз бубрезите, мозокот. За оваа цел, се доделени:

 • антихипертензивни лекови: антагонисти на калциум, бета-блокатори, АКЕ-инхибитори, блокатори на ангиотензин;
 • диуретици: мала количина на крв ја намалува горната граница, срцевиот излез;
 • лекови кои го стимулираат протокот на крв во бубрезите, мозокот, срцето;
 • невро-, церебропротектори - ја подобруваат исхраната на нервните клетки, спречуваат мозочен удар.

За да се зголеми ефикасноста, се користи различна комбинација на лекови под надзор на лекар.

Превенција

Важен е начинот на живот на пациентот: отфрлање на лоши навики, диета, дозирани спортови, пешачење, добар одмор. Неопходно е да се пресмета со вашиот лекар дневна исхрана за пиење, дневно најмалку 2 литри чиста вода. Наместо сауни, топли бањи - туширајте контраст. Диетата треба да се состои од зеленчук, овошје, производи што содржат железо: црн дроб, домати, риба, јаболка. HLS е особено релевантен за оние кои ја поминале четириесетгодишната пресвртница.

За да се спречат проблеми со притисокот, се препорачува следново:

 1. Навремено лекување на болести кои можат негативно да влијаат на крвниот притисок.
 2. Водете здрав начин на живот, откажувајќи се од лошите навики.
 3. Следете ги правилата за здрава исхрана.
 4. Одете за спорт, но не преоптоварувајте го телото.
 5. Земете лекови за да спречите проблеми со притисокот, но само ако тие се пропишани од специјалист.

Така, разликата помеѓу горниот и долниот притисок се нарекува пулсен притисок. Нејзините отстапувања може да се појават поради патологии или изложеност на надворешни фактори. Индикаторот треба да се стабилизира за да се избегне развој на тешки компликации.

Прогноза

Ако се следат сите препораки на лекарот, редовен медицински преглед, стручни прегледи, прогнозата е поволна. Хипертензијата поврзана со возраста е особено подмолна. GHI не е агресивен, но може да биде комплициран од спонтани крварења во мрежницата, мозокот и бубрезите. Кревките садови не издржуваат на пулсните капки. Руптурата на крвните садови предизвикува непријатни симптоми, го влошува квалитетот на животот на пациентите, бара посебен третман.

Клучот за активна долговечност е индивидуалниот пристап на лекарот кон секој пациент, соодветна терапија, одржување на горната граница на ниво од 140 mm Hg. Уметност

c27694a33bd2641ef067f683616a812b - Разлика помеѓу горниот и долниот притисок

Високо медицинско образование. 30 години работно искуство во практична медицина.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic