Дијастолна дисфункција на попреченост од типот 1 на левата комора

Дисфункција на коморите е почесто нарушување поврзано со возраста и се јавува главно кај постари луѓе. Womenените се особено подложни на оваа патологија.

Дијастолната дисфункција на левата комора предизвикува хемодинамички нарушувања и атрофични промени во структурата на миокардот. Периодот на дијастола се карактеризира со мускулна релаксација и полнење на комората со артериска крв.

Процесот на полнење на срцевата комора се состои од неколку фази:

 • релаксација на срцевиот мускул;
 • под влијание на разликата во притисокот од атриумот, крвта пасивно се влева во комората;
 • со атријална контракција, преостанатата крв нагло се исфрла во комората.

Во случај на повреда на една од фазите, се забележува недоволен проток на крв, што придонесува за развој на лево вентрикуларна инсуфициенција.

Дијастолна вентрикуларна дисфункција може да биде предизвикана од одредени болести кои можат значително да ја нарушат хемодинамиката на срцето:

 • Дијастолната дисфункција на левата комора е последица на задебелување на срцевото мускулно ткиво (хипертрофија на миокардот). Како по правило, хипертрофија се развива кај луѓе со хипертензија, аортна стеноза и хипертрофична кардиомиопатија.
 • Може да се развие под влијание на перикардитис, поради што задебелените wallsидови на перикардот ги компресираат коморите на срцето.
 • Со патолошки промени во коронарните крвни садови кои предизвикуваат коронарна срцева болест поради грубување на срцевото ткиво и појава на лузни.
 • Амило />

Особено често, болеста се развива кај луѓе со дијабетес или дебелина. Во овој случај, притисокот врз срцевите комори се зголемува, органот не може целосно да функционира и се развива дисфункција на коморите.

Дијастолната дисфункција на левата комора со текот на времето практично не може да му пречи на пациентот. Сепак, оваа патологија е придружена со одредени симптоми:

 • кардиопалмус;
 • кашлица, манифестирана почесто во хоризонтална положба;
 • замор со вообичаен физички напор;
 • отежнато дишење на почетокот придружува само за време на физички напор, а потоа остро се појавува дури и во состојба на мирување;
 • нарушувања на срцевиот ритам, манифестирани со атријална фибрилација;
 • отежнато дишење (диспнеа) ноќе. 73b01e804bfae8141c17316a4956c48c - Дијастолна дисфункција на лева комора инвалидитет тип 1

Доколку се најдат такви симптоми, потребно е да се побара медицинска помош и да се подложи на испитување за да се идентификува причината за непријатноста и да се елиминира болеста во почетната фаза.

Бидејќи болеста постепено ја влошува хемодинамиката на срцето, се разликуваат неколку фази:

 • Фазата 1 се карактеризира со мали хемодинамски нарушувања. Дијастолната дисфункција на левата комора од тип 1 предизвикува забавен процес на премин на коморите од систола во дијастола, главниот волумен на крв влегува во комората за време на релаксација на нејзините комори.
 • 2-та фаза - полнењето на комората се изведува поради разликата во притисокот, бидејќи во оваа фаза притисокот се зголемува рефлексивно во левиот атриум.
 • Фаза 3 - притисокот во левата преткомора останува висок, додека левата комора станува крут, губејќи ја еластичноста на влакната. fa082ff9a9ce10af651b7f732dd3d1d5 - Дијастолна дисфункција на лева комора попреченост тип 1

Дијастолната дисфункција на левата комора тип 1 се лекува, додека следните фази на болеста предизвикуваат неповратни промени во работата и физиолошката состојба на органот. Затоа е потребно да се консултирате со лекар при првата манифестација на симптомите на болеста.

За да се идентификуваат физиолошките промени и нарушувања на хемодинамиката на срцето, потребно е да се спроведе целосен преглед, кој вклучува неколку дијагностици:

 • Ехокардиографијата со дополнителна доплерографија е најдостапниот и информативниот метод за испитување на кардиоваскуларниот систем. Користејќи го, можете брзо />

Користејќи ги горенаведените методи, исто така се утврдуваат видовите на дијастолна дисфункција на левата комора.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Третман на болеста

За да се елиминираат повредите на хемодинамскиот процес и да се спречи развој на неповратни промени, неопходно е да се препишат лекови кои помагаат да се одржат оптималните перформанси на срцето (крвен притисок, срцев ритам) Нормализацијата на метаболизмот на вода-сол ќе го намали товарот на срцето. Потребна е и елиминација на хипертрофија на левата комора.

По прегледот, лекарот што посетува ќе избере соодветен комплекс на лекови што може да ги одржи нормалните сите индикатори. Срцевата слабост исто така игра важна улога, чиј третман бара усогласеност со голем број медицински препораки.

Дијастолна дисфункција на левата комора, чиј третман бара висока професионалност на лекарот и строго почитување на сите негови рецепти, е ретка кај младите активни луѓе. Затоа, со возраста, важно е да се одржи активност и периодично да се земаат витамински комплекси кои помагаат да се засити телото со потребните елементи во трагови.

Дијастолна миокардна дисфункција на левата комора, која е откриена на време, нема да му наштети многу на здравјето на човекот и нема да предизвика сериозни атрофични промени во срцевото ткиво.

Дисфункција на коморите е почесто нарушување поврзано со возраста и се јавува главно кај постари луѓе. Womenените се особено подложни на оваа патологија. Дијастолната дисфункција на левата комора предизвикува хемодинамички нарушувања и атрофични промени во структурата на миокардот. Периодот на дијастола се карактеризира со мускулна релаксација и полнење на комората со артериска крв. Процесот на пополнување на срцевата комора се состои од неколку фази:

 • релаксација на срцевиот мускул;
 • под влијание на разликата во притисокот од атриумот, крвта пасивно се влева во комората;
 • со атријална контракција, преостанатата крв нагло се исфрла во комората.

Вентрикуларна дисфункција на миокардот: причини, симптоми, третман

Факторите што доведуваат до развој на дијастолна дисфункција го влошуваат процесот на релаксација, ја намалуваат еластичноста на wallsидовите на левата комора, главно како резултат на развојот на хипертрофија на миокардот (задебелување).

Следниве болести доведуваат до хипертрофија на миокардот:

 • хипертрофична кардиомиопатија;
 • хипертонична болест;
 • аортна стеноза (стеснување на устата на аортата).

Покрај тоа, болести како што може да предизвикаат хемодинамички нарушувања:

 • констриктивен перикардитис - е задебелување на перикардот, како резултат на што постои компресија на срцевите комори;
 • примарна амилоидоза - таложење на амилоид предизвикува атрофија на мускулните влакна и намалување на еластичноста на миокардот;
 • патологија на коронарните крвни садови, што доведува до развој на хронична коронарна срцева болест и развој на цврстина (вкочанетост) на миокардот поради цикатрицијални промени.

Во врска со развојот на компензаторна пулмонална хипертензија, се зголемува оптоварувањето на десното срце, се формира дијастолна дисфункција на обете комори.

Сазикина Оксана Јуриевна, cardiolогист

Со цел секоја клетка на човечкото тело да прима крв со витален кислород, срцето мора да работи правилно. Функцијата на пумпање на срцето се изведува со помош на алтернативна релаксација и контракција на срцевиот мускул - миокард.

Ако некој од овие процеси е нарушен, се развива дисфункција на коморите на срцето, а способноста на срцето да ја турка крвта во аортата постепено се намалува, што влијае на снабдувањето со крв на виталните органи.

Развиена дисфункција или миокардна дисфункција.

Вентрикуларна дисфункција е кршење на способноста на срцевиот мускул да се склучи со систолниот тип да исфрла крв во садовите и да се релаксира со дијастолен за да земе крв од преткоморите. Во секој случај, овие процеси предизвикуваат повреда на нормалната интракардијална хемодинамика (движење на крв низ срцевите комори) и стагнација на крв во белите дробови и другите органи.

И двата типа на дисфункција се поврзани со хронична срцева слабост - колку повеќе е нарушена вентрикуларната функција, толку е поголема сериозноста на срцевата слабост.

Ако срцевата слабост може да биде без срцева дисфункција, тогаш дисфункција, напротив, не се јавува без срцева слабост, односно кај секој пациент со дисфункција на коморите, постои хронична срцева слабост на почетната или тешката фаза, во зависност од симптомите. Ова е важно за пациентот да размисли ако смета дека лековите се опционални.

Исто така, треба да разберете дека ако на пациентот му е дијагностицирана дисфункција на миокардот, ова е првиот сигнал дека некои процеси се случуваат во срцето, кои треба да се идентификуваат и третираат.

Calendar_денес 27 април 2016 година

видливост 312 прегледи

Дијастолната дисфункција е релативно нова дијагноза. До неодамна, дури cardiolогистите ретко го изложуваа. Сепак, дијастолната дисфункција во моментов е еден од најчесто откриените срцеви проблеми со ехокардиографија.

Неодамна, cardiolогистите и терапевтите се повеќе поставуваат на своите пациенти „нова“ дијагноза - дијастолна дисфункција. Во тешки случаи на болеста, може да се појави дијастолна срцева слабост (HF).

Во моментов, дијастолната дисфункција се открива доста често, особено кај постари жени, од кои повеќето се изненадени кога дознаваат дека имаат проблеми со срцето.

Често, кај пациенти со дијагностицирана дијастолна дисфункција може да се развие дијастолна срцева слабост.

Ниту дијастолната дисфункција, ниту дијастолната срцева слабост всушност не се „нови“ болести - тие отсекогаш влијаеле на човечкиот кардиоваскуларен систем. Но, само во последните децении, овие две болести почнаа да се откриваат често. Ова се должи на широко распространетата употреба на ултразвучни методи (ехокардиографија) при дијагностицирање на срцеви проблеми.

Се верува дека скоро половина од пациентите примени на одделот за итни случаи со акутна срцева слабост, всушност, имаат дијастолна срцева слабост.

a935b03874767337e263835751912b86 - Дијастолна дисфункција на лева комора попреченост тип 1

Но, да се утврди точна дијагноза може да биде тешко, бидејќи по стабилизирање на состојбата на таков пациент, срцето може да изгледа сосема нормално за време на ехокардиографија, ако специјалистот намерно не бара знаци на дијастолна дисфункција. Затоа, невнимателните и несочувани лекари честопати ја пропуштаат оваа болест.

Срцевиот циклус е поделен на две фази - систола и дијастола. За време на првата комора (главните комори на срцето), тие се собираат, фрлаат крв од срцето во артериите, а потоа се релаксираат. За време на релаксација, тие се полни со крв за да се подготват за следната контракција. Оваа фаза на релаксација се нарекува дијастола.

Срцевиот циклус се состои од систола (контракција на срцето) и дијастола (релаксација на миокардот), при што срцето се исполнува со крв

Сепак, понекогаш, поради разни болести, коморите стануваат релативно „вкочанети“. Во овој случај, тие не можат целосно да се релаксираат за време на дијастола. Како резултат, коморите не се целосно исполнети со крв, но стагнираат во другите делови на телото (во белите дробови).

Патолошкото затегнување на wallsидовите на коморите и како резултат на недоволно полнење на крв за време на дијастола се нарекува дијастолна дисфункција. Кога дијастолната дисфункција е толку изразена што предизвикува метеж во белите дробови (т.е. акумулација на крв во нив), се смета дека ова е веќе дијастолна срцева слабост.

Ев>914637 - Дијастолна дисфункција на попреченост од типот 1 на левата комора

Дијастолната дисфункција може да биде асимптоматска долго време пред да започне да се манифестира клинички. Следниве симптоми се карактеристични за ваквите пациенти:

 • отежнато дишење што се јавува при физички напор, а потоа во мирување;
 • кашлица полошо во хоризонтална положба;
 • намалена толеранција на вежбање, брз замор;
 • палпитации
 • пароксизмална ноќна диспнеа;
 • често се присутни нарушувања на ритамот (атријална фибрилација).

Како се манифестира дијастолната дисфункција на левата комора?

Човечкото срце е претставено со четири комори, чија работа не застанува ниту една минута. За релаксација, телото ги користи просторите помеѓу контракциите - дијастоли. Во овие моменти, одделенијата за срце се релаксираат што е можно повеќе, подготвувајќи се за нова компресија.

Со цел телото да биде целосно снабдено со крв, неопходна е јасна, координирана активност на коморите и преткоморите. Ако е нарушена фазата на релаксација, квалитетот на срцевиот излез се влошува, а срцето се истроши прилично без доволен одмор.

Една од вообичаените патологии поврзани со нарушена функција за релаксација се нарекува „дијастолна дисфункција на левата комора“ (LAD).

Така, огромен товар паѓа на левата комора. Ако се развие дисфункција на оваа комора, тогаш сите органи и системи ќе страдаат од недостаток на кислород и хранливи материи. Дијастолната патологија на левата комора е поврзана со неможноста на овој оддел целосно да апсорбира крв: срцевата празнина или не е целосно исполнета или овој процес е многу бавен.

Механизам за развој

Дијастолната дисфункција на левата комора се развива кога ќе се наруши барем една од последователните фази на збогатување на срцевата комора со крв за време на дијастолата.

 1. Миокардното ткиво влегува во фаза на релаксација.
 2. Постои пасивен проток на крв од атриумот до празнината на комората поради падот на притисокот во коморите.
 3. Атриумот прави контрактилно движење, ослободувајќи се од остатокот на крвта, туркајќи го во левата комора.

Во својот развој, дисфункција на дијастола во левата комора поминува низ неколку фази. Секој од нив има свои карактеристични одлики и се карактеризира со различен степен на опасност.

Ова е почетната фаза на патологијата. Дијастолна дисфункција на комората на левата комора според првиот тип одговара на малку одложена фаза на релаксација.

Поголемиот дел од крвта влегува во шуплината за време на релаксација додека се доведува до левиот атриум. Едно лице не чувствува манифестација на прекршувања, очигледните знаци можат да се откријат само со ехокардиографија.

Оваа фаза се нарекува и хипертрофична, бидејќи се јавува во позадина на миокардна хипертрофија.

 • Псевдонормална фаза со умерена сериозност (тип 2).

Способноста на левата комора да се релаксира е дополнително нарушена. Ова влијае на срцевиот минутен волумен. За да се компензира недостатокот на проток на крв, левиот атриум работи во подобрен режим.

Овој феномен е придружен со зголемен притисок во оваа празнина и зголемување на големината на мускулниот wallид. Сега заситеноста на левата комора со крв е обезбедена од разликата во притисокот во коморите.

Едно лице чувствува симптоми кои укажуваат на белодробна конгестија и срцева слабост.

 • Сцената е рестриктивна, со сериозен степен на нарушувања (тип 3).

Притисокот во преткомората, сместен лево, значително се зголемува, wallsидовите на левата комора стануваат погусти, ја губат својата флексибилност. Прекршувањата се придружени со сериозни симптоми на опасна по живот состојба (конгестивна срцева слабост). Можен белодробен едем, напад на срцева астма.

Треба да се прави разлика помеѓу концептите на „дијастолна дисфункција на левата комора“ и „лева вентрикуларна инсуфициенција“.

Во првиот случај, не постои очигледна закана за животот на пациентот, ако патологијата е во првата фаза.

Влошувањето на состојбата може да се избегне со соодветен третман на дијастолна дисфункција на празнината на левата комора од 1-ви тип. Срцето продолжува да работи скоро непроменето, систолната функција не е нарушена.

Долната линија - Дијастолна дисфункција на попреченост од типот 1 на левата комора

Ова е посериозна болест, невозможно е да се излечи, промените се неповратни, а последиците се смртоносни. Со други зборови, овие два термина се однесуваат едни на други на следниов начин: дисфункцијата е примарна, а неуспехот е секундарно.

симптоматологија

Знаци на дијастолна дисфункција на левата комора се чувствуваат кога веќе започнале сериозни промени во телото. Список на карактеристични симптоми:

 • Отчукувањата на срцето стануваат почести и во активна состојба и во мирна состојба.
 • Едно лице не може да земе длабок здив, како да се стегнати градите.
 • Напади на сува кашлица укажуваат на појава на стагнација во белите дробови.
 • Секој помал напор е тежок.
 • Отежнато дишење се јавува и при движење и при мирување.
 • Почести напади на ноќна апнеја се исто така индикатор за дефекти во левата комора.
 • Друг симптом е оток на нозете.

Причини

Главните причини за влошување на релаксацијата на левата комора се хипертрофија на нејзините wallsидови и нивно губење на еластичноста. Различни фактори доведуваат до оваа состојба:

 • артериска хипертензија;
 • аортна стеноза;
 • кардиомиопатија;
 • нарушувања на срцевиот ритам;
 • миокардна исхемија;
 • промени во возраста;
 • родов фактор (жените се поподложни);
 • абнормална состојба на коронарните артерии;
 • воспаление на перикардот на констриктивниот тип;
 • прекумерна тежина;
 • дијабетес;
 • срцеви мани;
 • срцев удар.

третман

Суштината на третманот на дијастолна дисфункција на wallидот на левата комора е сведена на обновување на циркулацијата на крвта. За да го направите ова, мора:

 • елиминирање на тахикардија;
 • одржувајте го крвниот притисок во нормала;
 • нормализирање на метаболизмот во миокардот;
 • минимизирајте ги хипертрофичните промени .-

Список на главните лекови што се користат за медицински цели:

  7d2aa368bd2e062a901062ece58e7e7a - Дијастолна дисфункција на лева комора попреченост тип 1

 • блокатори на надбубрежните рецептори;
 • инхибитори на калциумови канали;
 • лекови од групата сартани и нитрати;
 • срцеви гликози>

  Меѓу најчесто користените лекови се: „Карведилол“, „Дигоксин“, „Еналаприл“, „Дилтиазем“.

  Дијастолната дисфункција може да се дијагностицира главно со помош на ехокардиографија, ехокардиографија, дополнета со Доплер-студија, ЕКГ, лабораториски тестови.

  Дијастолната дисфункција на левата комора е патологија која бара внимателно внимание. Ненавремен пристап до лекар може да се претвори во непријатна прогноза за некое лице: попреченост или смрт.

  Луѓето со историја на срцеви заболувања треба да бидат особено внимателни во однос на нивното здравје. Заедно со главната терапија со лекови, се препорачува лекување на миокардна дисфункција со домашни лекови.

  Рецептите за традиционална медицина може да се најдат во голем број на Интернет.

  Содржината на статијата

  • Што е тоа?
  • >524fed5d30a7310dfe77629f6bccbb98 - Дијастолна дисфункција на лева комора попреченост тип 1

  Кога дијастолната функција на левата комора е нарушена, мускулните ткива на миокардот ја губат способноста да се релаксираат во времето на дијастола. Како резултат на тоа, комората не ја прима потребната количина на крв. За да се компензира за неговиот недостаток, левиот атриум е принуден да ја интензивира својата работа, обидувајќи се да апсорбира повеќе крв.

  Сето ова негативно влијае на состојбата на атриумот, постепено доведува до преоптоварување, негово зголемување на големината.

  Наспроти позадината на систолната дисфункција, може да се појави стагнација во венскиот систем и белите дробови, што повлекува прекини во снабдувањето со крв во сите органи на човечкото тело.

  Транзицијата на оваа патолошка состојба во потешка форма може да доведе до појава на хронична срцева слабост.

  Дијастолата е важна, бидејќи благодарение на тоа, срцевиот мускул го прима потребниот кислород, кој се пренесува преку циркулаторниот систем преку коронарните артерии.

  Ако не е во можност целосно да ги извршува своите задачи, левата комора страда од недостаток на кислород. Ова доведува до метаболички нарушувања во ткивата на миокардот и исхемијата.

  Продолжената исхемија е штетна за клетките, наместо нив се формира сврзно ткиво. Овој процес се нарекува склероза или фиброза. Изменетата структура на ткивото предизвикува тешка контракција на левата комора. На крајот на краиштата, се јавува откажување на систолата.

  Класификација

  Првиот вид на болест е најчест. Тој е полн со сериозна опасност, бидејќи во почетната фаза на развој се одвива практично без никакви симптоми. Се карактеризира со намалување на можноста за дестилација на крв во комората од спарен крвен сад на белодробното стебло. Причината за ова е недостатокот на еластичност на wallsидовите на миокардот.

  Вториот вид на болест се манифестира во позадина на зголемен притисок од левиот атриум, што доведува до нарушување на функцијата на дијастола. Исто така се нарекува псевдонормално.

  Најтешкиот е ограничувачкиот тип на патологија, кога постои закана за човечкиот живот, во врска со сериозни прекршувања во срцето. Во такви ситуации, обично се изведува трансплантација на срце.

  Ако некое лице има дијастолна дисфункција на типот 1 на левата комора, едемот, кој се забележува главно навечер, може да го покаже ова. Оваа состојба се должи на стагнација на течност во телото. Оток обично се забележува на долните екстремитети.

  Во овој случај, пациентот може да се пожали на болка во срцето предизвикана од миокардна исхемија. Често по физичка активност се појавува отежнато дишење. Дијастолната дисфункција на левата комора од тип 1 не треба да се игнорира, потребна е медицинска корекција.

  Во почетната фаза на развој, болеста дури и не може да се манифестира. Во отсуство на соодветен третман, тој ќе напредува, како резултат на што може да се појават следниве знаци на дијастолна дисфункција на левата комора:

  • 1b41c613e9e3b5d286ca122d4326498e - Дијастолна дисфункција на попреченост од типот 1 на левата комораотежнато дишење при мирување или по мал физички напор;
  • зголемен ритам на срцето;
  • чувство на затегнатост во пределот на градите и недостаток на кислород;
  • оток на долните екстремитети;
  • синкава боја на кожата;
  • замор;
  • болка во срцето.

  Исклучително ретко се случува пациентите да кашлаат што се јавува навечер. Неговиот изглед укажува на присуство на метеж во белите дробови.

  35cc8f78af6c182e5403758b52d94072 - Дијастолна дисфункција на попреченост од типот 1 на левата комора

  Протокот на крв во срцето поминува низ 3 фази:

  • мускулна релаксација (дијастола);
  • бавно полнење на левата комора со крв, обезбедено од разликата во притисокот во внатрешноста на преткоморите;
  • пополнување на левата комора со преостаната крв по контракција на срцето.

  Зборуваме за дијастолна дисфункција кога има некаков неуспех во таков дебагиран систем. Патологија од овој тип може да се појави како резултат на присуството на следниве фактори:

  • старост;
  • миокарден инфаркт;
  • нарушен проток на крв во кардиоваскуларниот систем;
  • прекумерна тежина;
  • хипертензија;
  • миокардна дисфункција.

  Отстапувањата во работата на срцето предизвикуваат зависности во форма на пушење и пиење алкохол. Не е најдобриот начин за состојбата на срцевиот мускул влијае на loveубовта кон пијалоците со кофеин.

  Вентрикуларна дисфункција на миокардот: причини, симптоми, третман

  Следните мерки на третман треба да се припишат на методите за корекција на хемодинамичките нарушувања:

  • контрола на крвниот притисок;
  • намален ритам на срцето;
  • одржување на метаболизмот на вода-сол за да се намали преоптоварувањето;
  • ремоделирање на хипертрофија на левата комора.

  Главните групи на лекови кои се користат за третман се:

  1. Адренергични блокатори - го намалуваат срцевиот ритам, го намалуваат крвниот притисок и ги подобруваат процесите на исхрана на клетките на миокардот.
  2. Инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим (АКЕ-инхибитори) или антагонисти на рецептори на ангиотензин (сартани) се две класи на лекови кои имаат слични ефекти: позитивен ефект врз ремоделирањето на миокардот, подобрување на нејзината еластичност, намалување на крвниот притисок и намалување на пред-оптоварувањето. Тие имаат докажано позитивно влијание врз прогнозата, очекуваното траење на животот и подобрувањето на неговиот квалитет кај пациенти со хронична срцева слабост.
  3. Диуретици - поради отстранување на вишок течност, намалете ги манифестациите на отежнато дишење, во комбинација со лекови од други антихипертензивни класи придонесуваат за поефикасна контрола на крвниот притисок. Доделени во мали дози, бидејќи тие можат да доведат до значително намалување на волуменот на мозочен удар.
  4. Антагонисти на калциум - имаат директен позитивен ефект врз дијастолната дисфункција: како резултат на намалување на калциумот во миокардиоцитите, тие придонесуваат за релаксација на миокардот. Покрај тоа, тие го намалуваат крвниот притисок. Тие се лекови по избор за нетолеранција на адренергични блокатори.
  5. Нитратите припаѓаат на дополнителна група на лекови, нивното назначување е можно во присуство на знаци на исхемија на миокардот, докажано инструментално.

 • Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic