Коронарна срцева болест симптоми и третман на коронарна срцева болест, што е тоа и што е тоа

IX класа. Болести на циркулаторниот систем (I 20-25)

Коронарна срцева болест I 20 Ангина пекторис (ангина пекторис) I 20.0 Нестабилна ангина I 20.1 Ангина пекторис со документиран спазам I 20.8 Други форми на миокардна исхемија I 20.9 Неодредена ангина (I 20-25)

Коронарна срцева болест I 25 Хронична коронарна срцева болест I 25.0 Атеросклеротична кардиоваскуларна болест, како што е опишано I 25.1 Атеросклеротична срцева болест I 25.2 Минат миокарден инфаркт I 25.3 Аневризма на срцето I 25.4 Аневризма на коронарна артерија I 25.5 Исхемична кардиомиопатија I 25.6 Бесимична корија 25.8 срцева болест I 25.9 Хронична коронарна срцева болест, неодредена

Во клиничката пракса, попогодно е да се користи класификацијата на СЗО, бидејќи зема предвид различни форми на болеста. Во здравството, официјалната статистика го користи МКБ-10.

Болеста има акутен и хроничен тек. Во зависност од неговата природа и сериозноста на симптомите, постојат такви форми на коронарна срцева болест:

 • ангина пекторис;
 • миокарден инфаркт и пост-инфаркт кардиосклероза;
 • ненадејна коронарна смрт;
 • безболно или неми.

Опишаниот тип на патологија е поделен на неколку подгрупи во согласност со факторите кои предизвикуваат напади на болка. Хронична коронарна срцева болест се однесува на стабилна ангина (напнатост). Тие се разликуваат во 4 функционални класи според сериозноста (I-IV). Знаци на оваа ангина пекторис се јавуваат како одговор на емоционален или физички стрес.

Ишемија - симптоми на корорнарна срцева болест и третман на коронарна срцева болест, што е тоа и што е тоа

Се случува нестабилна коронарна срцева болест:

 • прогресивно;
 • први кои произлегуваат;
 • рано постоперативно;
 • пост-инфаркт.

Други форми на ангина пекторис:

 • вазоспастичен;
 • спонтано
 • варијанта (принцметална ангина).

Честопати нападите на болка се комплицираат со аритмија. Се смета за состојба еквивалентна на стабилна и спонтана ангина пекторис. Аритмијата ги комбинира клиничките манифестации на срцева слабост на левата комора:

Овој вид на болест може да биде голем и мал фокусен, во зависност од степенот на некроза на мускулното ткиво. Акутната коронарна срцева болест или срцев удар бара итна хоспитализација, во спротивно се развиваат тешки компликации, вклучително и смрт. Една од вообичаените последици од ваквиот напад е кардиосклероза (лузни на миокард). Тој е дијагностициран околу 2 месеци по срцев удар.

Непредвидена состојба за која се верува дека предизвикува електрична нестабилност на миокардот. Ако коронарна срцева болест доведе до моментална смрт или смрт во рок од 6 часа по нападот, се дијагностицира ненадејна коронарна смрт. Во други ситуации, причина за проблемот може да бидат други миокардни патологии - срцев удар, кардиосклероза или комплицирана ангина пекторис.

Овој вид на болест не предизвикува никакви симптоми и нема поплаки. Потешко е да се открие од горенаведените варијанти на корорнарна срцева болест, па затоа патологијата полека напредува и често предизвикува опасни последици. Важно е да се посети А. cardiolогист редовно за превенција. Латентна хронична исхемична болест е подмолно заболување што случајно се открива дури и кај млади луѓе. Без третман, тоа може да доведе до ненадејна смрт.

Причини за IHD

Коронарна срцева болест често се смета за неизбежна за луѓето кои достигнале одредена возраст. Навистина, највисоката инциденца на заболување е забележана кај луѓе постари од 50 години. Сепак, не сите луѓе добиваат коронарна артериска болест истовремено, за некого се јавува порано, за некој подоцна и некој преживува до напредните години без да се соочи со овој проблем.

 • лоши навики (пушење, алкохолизам);
 • прекумерна тежина, дебелина;
 • недостаток на физичка активност;
 • погрешна диета;
 • генетска предиспозиција;
 • некои истовремени болести, на пример, дијабетес мелитус, хипертензија.

Сите овие причини можат да играат улога, но непосреден претходник на коронарна атеросклероза е нерамнотежа во различните видови холестерол во крвта и екстремно висока концентрација на таканаречен лош холестерол (или липопротеини со мала густина). Со вредност на оваа концентрација над одредена граница, лице со висок степен на веројатност има артериосклероза на садовите и како резултат на тоа, коронарна срцева болест.

Одреден негативен фактор е машкиот пол. Статистичките податоци велат дека коронарна срцева болест е многу поверојатно да се развие кај мажите отколку кај жените. Ова се должи на фактот дека жените во телото произведуваат женски хормони кои ги штитат крвните садови и спречуваат таложење на холестерол во нив. Сепак, по почетокот на женската менопауза, бројот на естроген произведен од женското тело се намалува, и затоа бројот на жени кои страдаат од коронарна срцева болест се зголемува нагло, скоро во споредба со бројот на мажи кои страдаат од оваа болест.

Одделно, треба да се запре таквата премиса на болеста како неправилна диета. Како што знаете, најголем процент на инциденца на коронарна срцева болест има во развиените земји. Овој факт специјалистите главно го поврзуваат со фактот дека во Европа и Америка луѓето консумираат повеќе животински масти, како и едноставни, лесно сварливи јаглехидрати. И ова, заедно со седентарен начин на живот, доведува до дебелина, до вишок холестерол во крвта.

Лекарите свесно предупредуваат за производи што содржат лош холестерол. Таквите производи вклучуваат масно месо, путер, сирење, јајца, кавијар. Количината на овие производи во исхраната на секоја личност треба да биде ограничена, не треба да се консумираат секој ден или во мали количини.

Иако, од друга страна, само мал дел од лошиот холестерол влегува во телото однадвор, остатокот се произведува во црниот дроб. Значи, значењето на овој фактор не треба да се претерува, а да не зборуваме за фактот дека штетниот холестерол може да се нарече многу условно, бидејќи учествува во многу метаболички процеси.

Разгледуваната патологија се јавува поради атеросклероза на коронарните артерии од различен степен. Луменот на крвниот сад може да биде делумно стеснет поради плакета на холестерол или целосно блокиран. Наспроти позадината на прогресивните атеросклеротични лезии, се приклучуваат и други причини за коронарна срцева болест (коронарна срцева болест):

 • спазам на коронарна артерија;
 • тромбоемболизам;
 • кардиоспазам;
 • опструкција на коронарните садови.

ishemicheskaya bolezn serdca - Коронарна срцева болест симптоми и третман на коронарна срцева болест, што е тоа и што е тоа

Сè уште има дискусии за причините за „тивката“ исхемија на миокардот. Во текот на изминатите неколку години, нашите американски колеги се обидуваа да го побијат постоењето на оваа патологија, пренесувајќи ги промените на ЕКГ како поинфарктни анеуризми итн

Се предлага дека слична форма на коронарна срцева болест се јавува во позадината на оштетување на нервните влакна одговорни за перцепцијата на импулсите на болка. Фактори кои доведуваат до полиневропатија се:

 • продолжена злоупотреба на алкохол,
 • долга историја на пушење,
 • дебелината,
 • наследна хиперлипидемија (зголемување на концентрацијата на холестерол и други масти во крвта),
 • дијабетес,
 • претходен миокарден инфаркт.

Не помалку ретки фактори што доведуваат до патологија се:

 • стар над 60 години
 • уставно утврден висок праг на болка (со други зборови, едно лице не чувствува слаби импулси),
 • хипертонична болест,
 • продолжен стрес
 • седентарен начин на живот,
 • хронична прекумерна работа и недостаток на сон.

Безболна миокардна исхемија се развива главно во однос на позадината на атеросклеротични лезии на коронарните крвни садови, поврзана со намалување на еластичноста и флексибилноста на васкуларните wallsидови, како и значително стеснување на артерискиот лумен поради плаки од атеросклеротично потекло. Атеросклеротичните плаки се формации кои се состојат од масна мешавина која содржи претежно холестерол, калциум и други супстанции.

Формирањето на плаки во садовите доведува до нарушување на циркулацијата на крвта и снабдувањето со крв во миокардот. Честопати причината за латентната исхемична форма е васкуларен спазам што се јавува за време на хипотермија, стрес и друга преосетливост на надворешни фактори. Луѓето со дијабетес често се склони кон развој на безболна исхемична форма.

ishemicheskaya bolezn serdca - Коронарна срцева болест симптоми и третман на коронарна срцева болест, што е тоа и што е тоа

Подеднакво важна е индивидуалната чувствителност на болка. Пациентите со исхемија се карактеризираат со намалена чувствителност на чувствителност и болка, па затоа понекогаш експлицитните симптоми на болка пациентот не ги перцепира. Некои луѓе, без оглед на патологијата, имаат прилично висок праг на болка, така што тие едноставно не го чувствуваат синдромот на болка карактеристичен за исхемичен напад.

 • Дебелината;
 • Зависност од никотин, вклучително и каков било вид потрошувачка на тутун - џвакање, пушење пури, цевки или цигари;
 • Зголемено ниво на холестерол, придонесувајќи за тромбоза и формирање на плаки во садовите;
 • Наследен фактор - експертите официјално докажаа дека безболната исхемија (и не само) може да се наследи;
 • Артериска хипертензија;
 • Изложеност на чести стресови и насилни психо-емоционални искуства;
 • Дијабетес мелитус - патолошка состојба што претставува релативен или апсолутен недостаток на инсулин;
 • Карактеристични одлики на личност како зголемена агресивност, нетрпеливост и жед за натпревар, итн;
 • Хиподинамичен начин на живот (неподвижност);
 • Злоупотребата на масна храна;
 • Мажи над 40 години, жени над 55 години.

Ако се развива безболна исхемија на миокардот паралелно со дијабетес, тогаш причините за овој тандем се објаснуваат со дијабетична невропатија. Зголемувањето на прагот на болка може да биде од возраст поврзана и може да биде предизвикано од висока содржина на ендорфин во крвта.

Клинички форми на коронарна срцева болест (КСБ)

 • Тип I почесто се дијагностицира кај луѓе со коронарна стеноза на кои претходно не им пречеле аритмии, ангина пекторис, срцев удар и сл.;
 • Безболна исхемија од типот II обично се дијагностицира кај пациенти кои имале срцев удар во минатото, но не страдаат од напади на ангина;
 • Тип III е типичен за пациенти со живописни симптоми на напади на ангина или нивни еквиваленти.

1. Коронарна срцева болест (коронарна срцева болест) - состојба во која нерамнотежата помеѓу побарувачката на кислород во миокардот и неговото доставување доведува до миокардна хипоксија и акумулација на метаболички производи; главната причина за ова е атеросклероза на CA („коронарна срцева болест“).

2. Ангина пекторис - непријатност во градите и соседните анатомски структури предизвикани од акутна исхемија на миокардот.

3. Стабилна ангина пекторис - хроничен вид на минлива ангина пекторис испровоциран од физичка активност или емоции и запрен за неколку минути во мирување; епизоди на ангина пекторис честопати се поврзуваат со минлива депресија на ST сегментот, но не се развива постојано оштетување на миокардот.

4. Варијанта на ангина пекторис - типична ангина пекторис, обично неактивна, која се развива поради спазам на леталото, а не поради зголемување на побарувачката на кислород во миокардот; епизодите честопати се придружени со минливи флуктуации на ST сегментот (обично на висина).

5. Нестабилна ангина пекторис - вид на ангина пекторис со зголемување на фреквенцијата и времетраењето на нападите, предизвикани од помал товар или се развиваат во состојба на мирување; ако не се лекува, често се развива миокарден инфаркт.

6. Неми исхемија - асимптоматски епизоди на исхемија на миокардот; може да се открие со следење на електрокардиограм (ЕКГ) или со употреба на други инструментални методи.

7. Миокарден инфаркт (МИ) - место на микрокардна некроза, обично поради продолжен прекин на протокот на крв; најчесто се развива поради акутна тромбоза на местото на атеросклеротична стеноза на леталото; може да биде прва клиничка манифестација на коронарна срцева болест или претходи ангина пекторис.

8. Акутен коронарен синдром (ACS) - нестабилна ангина пекторис или развој на миокарден инфаркт - руптура или ерозија на атеросклеротична плоча со различен степен на тромбоза на местото на развој на дефектот со дистална оклузија на погодениот коронарен сад.

Коронарна срцева болест (КСБ) се јавува во различни клинички форми; хронична стабилна ангина пекторис, нестабилна (прогресивна) ангина пекторис, безболна (асимптоматска, неми) миокардна исхемија, вазоспастична ангина пекторис, Синдром Х (микроваскуларна ангина), МИ, ненадејна смрт и хронична срцева слабост (HF).

IHD може да дебитира акутно - МИ, па дури и ненадејна смрт, но често се развива постепено, претворајќи се во хронична форма. Во такви случаи, една од нејзините главни манифестации е ангина пекторис.

Според студијата на Фрамингам, ангина пекторис е првиот симптом на коронарна срцева болест кај мажите во 40,7% од случаите, кај жени - во 56,5%.

Стабилна ангина пекторис има различни класи на сериозност (Табела 1). „Функционалната класа“ (ФК) на стабилна ангина пекторис може да се промени динамично под влијание на антиангинална терапија, инвазивни интервенции или спонтано.

Табела 1. Класи на сериозност на стабилна ангина според класификацијата на Канадското здружение на I Cardiolогисти (не Campeau L. 1976)

„Нормална дневна физичка активност“ (одење или качување по скали) не предизвикува ангина пекторис. болката се јавува само при вршење на многу интензивно, или многу брзо или продолжено оптоварување, како и за време на одмор кратко време по извршувањето на таквиот товар.

„Мало ограничување на нормалната физичка активност“, што значи појава на ангина пекторис при брзо одење или качување по скали. после јадење или на студ. или во ветровито време. или со емоционален стрес. или во првите неколку часа по будењето; при одење на далечина gt; 200 m (два блока) на рамен терен или при качување по скали повеќе од еден лет со нормално темпо под нормални услови

„Забележливо ограничување на физичката активност“: напад на ангина пекторис се јавува како резултат на тивка прошетка на растојание од еден до два блока (100-200 м) на рамен терен или при качување по скали со еден лет со нормално темпо под нормално Услови.

„Неможноста да се изврши било каков вид на физичка активност без да се предизвикаат непријатни сензации“: ангина може да се појави при мирување.

Терминот „ACS“ се однесува на која било група на клинички знаци или симптоми кои овозможуваат сомневање за акутен миокарден инфаркт или нестабилна ангина. Вклучува концепти на акутен миокарден инфаркт, миокарден инфаркт со и без покачување на СТ сегментот на ЕКГ, миокарден инфаркт дијагностициран со промени во ензими и други биомаркери, со доцни ЕКГ-знаци и нестабилна ангина пекторис.

ACS главно се користи како прелиминарна дијагноза кога пациентот е примен во болница и укажува на итна употреба на активни методи на лекување кои можат да го намалат ризикот од сериозни исходи - ненадејна смрт, преминување на ACS во голем MI.

Акутен миокарден инфаркт (МИ) е најопасната форма на коронарна срцева болест (КСБ).

Токму оваа болест води пред се до висока смртност и попреченост на населението во многу земји во светот, вклучително и во Русија. Во моментов, во Русија, на секои 100 од населението, 000 мажи и 330 жени умираат секоја година од миокарден инфаркт.

Намалување на смртноста кај МИ се постигнува со употреба на прогресивни и ефективни методи на лекување во клиничката пракса, вклучувајќи тромболитичка терапија (ТЛТ), транслуминална ангиопластика со балони (ТБА) и фармакотерапија со лекови од нова генерација (антитромбоцитни агенси, лекови за намалување на липидите, бета-блокатори, инхибитори на ангиотензин (инхибитори на ангиотензин) ACE), блокатори на рецептори на ангиотензин, итн.).

Во деведесеттите години од минатиот век, не сите пациенти добија соодветен третман за миокарден инфаркт. Сепак, со зголемување (до 80%) на бројот на пациенти кои примаат оптимален третман за време на акутен миокарден инфаркт, без разлика дали се ендоваскуларни, хируршки или лекови, може да се очекува 40% намалување на смртноста од CVD.

Објавено од Константин Моканов

Опис на болеста

Секој знае дека целта на срцевиот мускул (миокард) е да го снабдува телото со крв богата со кислород. Сепак, самото срце има потреба од циркулација на крвта. Артериите што доставуваат кислород до срцето се нарекуваат коронарни. Постојат две такви артерии; тие се протегаат од аортата. Во срцето, тие се разгрануваат во многу помали.

Сепак, на срцето не му е потребен само кислород, туку му треба многу кислород, многу повеќе од другите органи. Оваа ситуација едноставно е објаснета - затоа што срцето работи постојано и со огромен товар. И, ако некое лице не може особено да почувствува манифестации на недостаток на кислород во други органи, тогаш недостаток на кислород во срцевиот мускул веднаш доведува до негативни последици.

Циркулаторна слабост во срцето може да се појави само од една причина - ако коронарните артерии истекуваат малку крв. Оваа состојба се нарекува „коронарна срцева болест“ (КСБ).

Во огромното мнозинство на случаи, стеснувањето на садовите на срцето се јавува како резултат на затнувањето. Васкуларниот спазам, зголемениот вискозитет на крвта и склоноста кон формирање на тромби, исто така, играат улога. Сепак, главната причина за IHD е коронарна артериосклероза.

Атеросклерозата претходно се сметаше за болест на постарите лица. Сепак, сега ова е далеку од случајот. Сега, атеросклероза на крвните садови на срцето може да се појави и кај средовечни луѓе, главно кај мажи. Со оваа болест, садовите се затнати со наслаги на масни киселини, формирајќи ги таканаречените атеросклеротични плаки.

Тие се наоѓаат на theидовите на крвните садови и, стеснувајќи го нивниот лумен, го инхибираат протокот на крв. Ако оваа ситуација се појави во коронарните артерии, резултатот е недоволно снабдување со срцев мускул со кислород. Срцевите заболувања можат незабележливо да се развиваат многу години, особено не манифестирајќи се и не предизвикувајќи голема загриженост кај некоја личност, освен во некои случаи.

Фактори на ризик за коронарна срцева болест

Постојат околности кои предиспонираат за појава на патологијата за која станува збор. Развојот на коронарна срцева болест се активира од следниве фактори:

 • генетика;
 • постара возраст;
 • машки пол;
 • артериска хипертензија;
 • дијабетес;
 • дислипидемија;
 • дебелина;
 • дисфункција на црниот дроб;
 • склоност кон атеросклероза.

Коронарна срцева болест е почеста кај луѓето кои водат нездрав начин на живот. Тоа се случува во позадина:

 • пушење;
 • ирационална исхрана;
 • пиење алкохол;
 • физичка неактивност;
 • непочитување на режимот на работа и одмор.

Сорти на коронарна срцева болест

Во клиничката пракса се разликуваат неколку видови коронарна срцева болест. Во повеќето случаи, коронарната срцева болест се манифестира во форма на ангина пекторис. Ангина пекторис е надворешна манифестација на коронарна срцева болест, придружена со силна болка во градите. Сепак, постои и безболна форма на ангина пекторис. Со неа единствената манифестација е замор и отежнато дишење дури и по ситни физички вежби (одење / качување по скали на неколку спрата).

Ако се појават напади на болка при физички напор, тогаш ова укажува на развој на ангина пекторис. Сепак, кај некои луѓе со коронарна срцева болест, болките во градите се појавуваат спонтано, без никаква врска со физичка активност.

Исто така, природата на промените во симптомите на ангина пекторис може да покаже дали се развива коронарна болест или не. Ако коронарна срцева болест не напредува, тогаш оваа состојба се нарекува стабилна ангина пекторис. Лице со стабилна ангина пекторис, предмет на одредени правила на однесување и со соодветна терапија за поддршка, може да живее неколку децении.

Сосема поинаква работа е кога нападите на ангина стануваат сè потешки и со текот на времето, а болката е предизвикана од се помалку физички напор. Таквата ангина се нарекува нестабилна. Оваа состојба е причина за тревога, бидејќи нестабилната ангина пекторис неизбежно завршува со миокарден инфаркт, па дури и смрт.

Вазоспастична ангина пекторис или Принцметал ангина пекторис е исто така распределена на одредена група. Оваа ангина пекторис е предизвикана од спазам на коронарните артерии на срцето. Често спастична ангина се јавува кај пациенти кои страдаат од коронарна артериосклероза. Сепак, овој вид на ангина пекторис не може да се комбинира со таков знак.

Во зависност од сериозноста, ангина пекторис е поделена на функционални класи.

КласаОграничувања на физичката активностКои се стресните услови за срцев удар?
Iбрсо висок интензитет
IIмалина средно (пешачење до растојание од повеќе од 500 м, искачување до третиот кат)
IIIизреченана ниско ниво (одење до растојание од 100-200 м, искачување до вториот кат)
IVмногу високана многу ниско ниво (со какво било пешачење, секојдневни активности) или на одмор

Коронарна срцева болест - симптоми

Главниот критериум за безболна исхемија на срцевиот мускул е отсуството на каква било непријатност од срцето. Честопати, дури и мали промени во хемодинамичките параметри (крвен притисок, пулс) не се случуваат.

Со текот на времето, може да се појават симптоми на влошување на снабдувањето со крв во срцевиот мускул, како што се:

 • аритмии: AV блокада, екстрасистоли,
 • брадикардија (намалување на пулсот),
 • цијаноза во назолабијалниот триаголник, рацете и нозете,
 • чувство на металоиди или притисок во стомакот,
 • диспнеа напади
 • флуктуација на притисокот на системот.
  • Клинички опции за текот на патологијата

foto1 ibs vnezapnaya koronarnaya smert - Симптоми на корорнарна срцева болест и третман на коронарна срцева болест, што е тоа и што е тоа

Cardiolогистите во својата пракса набудуваат четири типа на текот на безболна миокардна исхемија, кои се базираат на класификацијата на Кон:

 • Првиот е најчест и се забележува во 60% од случаите на патологија. Симптомите на класична ангина пекторис се комбинираат со „неми“ напади во сооднос 1: 3.
 • Вториот - откриен кај 12,5-13% од пациентите, се карактеризира со откривање на асимптоматска форма на патологија при снимање на ЕКГ. Често, пациентот се жали на аритмии и тој регистрирал промени типични за хроничен срцев удар. Или некрозата на миокардот станува причина за смртта и се открива после-факт за време на обдукцијата.
 • Третото - во кое периоди на неоткриена исхемија завршуваат со типичен срцев удар со синдром на светла болка. Скриеното нарушување на циркулацијата се открива обично случајно за време на мониторингот на Холтер ЕКГ.
 • Четврто - знаци на безболна исхемија се откриваат само во однос на позадината на стрес-тестовите.

Типична клиничка манифестација на презентираната болест е карактеристичен синдром на болка локализиран во градната коска. Останатите знаци на коронарна срцева болест се неспецифични, затоа не се секогаш поврзани со опишаната болест. Со безболна форма на патологија, поплаките се целосно отсутни, а општата состојба на една личност останува нормална подолго време. Други симптоми на коронарна артериска болест:

 • отежнато дишење, особено за време на физички напор;
 • слабост;
 • чувство на прекини во работата на срцето, повреда на неговиот ритам;
 • вртоглавица и гадење;
 • оток на долните екстремитети;
 • потење;
 • несвестица или заматена свест.

Опишаната патологија е придружена со непријатност не само во областа на градите. Често коронарна артериска болест предизвикува болка во другите делови на телото:

Непријатни сензации можат да бидат од каква било природа (шевове, влечење или дробење). Отпрвин, болката не се чувствува долго, неколку секунди, а потоа се смирува. Постепено, коронарната срцева болест напредува, а обемните области на миокардот се оштетени. Ова доведува до продолжени напади, при што симптомот за кој станува збор се интензивира.

Самото име на таквата исхемична форма укажува на асимптоматско, затоа првите симптоми се должат на целосно отсуство на каква било болка карактеристична за кардиоваскуларните патологии. Практиката покажува дека пациентите имаат различни варијанти на текот на таквата патологија. Некои пациенти не чувствуваат почеток на срцев удар или исхемија, а присуството на такви патолошки состојби е откриено од нив целосно случајно за време на ЕКГ или за време на предоперативен стрес-тест. Првите симптоми кај такви пациенти може да се манифестираат како разни аритмии или ненадејна коронарна смрт.

Кај друга група на пациенти, слична исхемична форма се јавува без болка, но со појава на срцев удар, сепак, се појавува карактеристична болка. Во таков клинички курс, многу е тешко да се сомневате во патологија, затоа, пациентот обично учи за патологијата случајно за време на ЕКГ. Ситуацијата е уште покомплицирана ако, со ваков тек на исхемија, пациентот има висок праг на болка, бидејќи ова е полн со латентен срцев удар.

Знаци на коронарна срцева болест

Многу луѓе не плаќаат за знаци на корорнарна срцева болест, иако тие се прилично очигледни. На пример, ова е замор, отежнато дишење, по физичка активност, болка и трнење во срцето. Некои пациенти веруваат дека „треба да биде така, затоа што јас веќе не сум млад / не сум млад“. Сепак, ова е погрешна гледна точка.

Покрај тоа, коронарната срцева болест може да се манифестира и други непријатни симптоми, како што се аритмии, вртоглавица, гадење, замор. Може да се појават металоиди и грчеви во стомакот.

Дијагноза и третман

Следење на Холтер ЕКГ, електрокардиостимулација преку хранопроводот, стрес-тестови како неблагодарна работа или ергометрија на велосипед, фармаколошки тестови со добутамин или дипиридамол, техники на радионуклид, мултиспирална томографија, коронарна ангиографија, ехокардиографија на стрес и други. е наследна по природа, пренесена од роднина. Исто така, се зема предвид начинот на живот на пациентот: дали тој злоупотребува алкохол, дали има зависност од никотин, итн.

Третманот на исхемија на безболна форма е не-лекови, лекови и кардиохируршки карактер. Терапијата без лекови вклучува секојдневна физичка активност во форма на кардио тренинг. Тоа може да биде медицинска гимнастика, вежби за обука, пливање или одење. Истите методи вклучуваат корекција на исхраната, вклучително и исклучување на масна и солена храна, зголемување на исхраната на суров зеленчук, свежо овошје, риба и житарки.

 • антагонисти на калциум - тие се користат за проширување на крвните садови, за забавување на процесите на продирање на калциум во крвните садови и миокардот. Таквите лекови често се препишуваат ако постојат контраиндикации за β-блокаторите или нивната неефикасност;
 • β-блокатори - тие го забавуваат ритамот на срцето и ги шират крвните садови;
 • нитрати - лекови кои ја ублажуваат болката за време на нападот.

Третманот на исхемија вклучува употреба на АКЕ инхибитори, чие дејство е насочено кон намалување на крвниот притисок. Хипохолестеролемични лекови се пропишани и за пациенти, наменети за намалување на нивото на холестерол во крвта. Како дополнителна терапија, се користат диуретици и антиаритмични лекови за нормализирање на срцевиот ритам.

Ако третманот со лекови е немоќен, тогаш прибегнете кон кардиохирургија. Типично, пациентите се подложени на бајпас на коронарна артерија. Ова е враќање на снабдувањето со миокарден крв преку хируршка интервенција, што вклучува создавање на бајпас сад за да се обезбеди крв на исхемичното место.

Таквиот третман се спроведува во случај на оштетување на главната коронарна артерија и повеќе лезии на крвните садови, придружени со болести како што се дијабетес. Исто така, пациентите со исхемија се подложуваат на коронарна ангиопластика, што вклучува инсталација на специјален стент во внатрешноста на коронарниот сад со цел да се прошири неговиот лумен за целосен проток на крв.

Врз основа на моите согледувања, можам да тврдам дека во 90-95% од случаите „тивка“ миокардна исхемија е спонтано откритие откриено на рутински медицински прегледи, како подготовка за операции, при контакт со лекар поради други соматски патологии. За да не ја пропуштите болеста, препорачувам моите пациенти периодично да бидат подложени на закажано испитување со регистрација на ЕКГ.

Оние со симптоми на атеросклероза, коронарна срцева болест треба да посетуваат лекар најмалку еднаш на секои два месеци. Лицата кои достигнале 50-годишна возраст мора да направат ЕКГ двапати годишно, а по 60 години - еднаш четвртина.

За време на првото запознавање со пациентот, лекарот собира анамнеза на живот и болест, појаснува присуство на фактори на ризик што доведува до безболна миокардна исхемија, го мери крвниот притисок, врши броење на пулсот, ударни и аускултација на срцето.

Лабораториските методи за дијагностицирање на коронарна срцева болест вклучуваат клиничка анализа на крв, урина, биохемиски тест на крвта со спецификација на липиден профил, тропонини, ALT, AST, CPK, миоглобин.

Првата фаза на инструментално испитување на пациентите е регистрација на ЕКГ со понатамошно снимање за време на извршувањето на стрес-тестовите: велосипедска ергометрија, неблагодарна работа. Следењето на Холтер ЕКГ, кое овозможува откривање на миокардна хипоксија во секојдневниот живот на пациентот, се смета за подеднакво информативен метод за безболна форма на коронарна срцева болест.

 • Ехо-КГ - ултразвучен преглед на срцето, што овозможува да се процени состојбата и контрактилната активност на миокардот, да се проучи апаратот за вентил;
 • коронарографија - се воведува контрастен медиум со употреба на катетри наизменично во коронарните артерии. Се прават серија на х-зраци, како резултат на што се визуелизираат сите вазоконстрикции;
 • ЦТ-срце со интравенска контрастна - супстанција што содржи јод се инјектира во периферната вена за време на томографија, додека сите садови и празнини на срцето се видливи;
 • миокардна сцинтиграфија - е радиолошки метод. Кардиотропните радиоактивни изотопи се воведуваат во телото, зрачењето од кое потоа се снима со томмограф на гама зраци.

На приемот, cardiolогист внимателно собира анамнеза. Важно е да се утврди природата и времетраењето на синдромот на болка, неговата врска со физичката активност и можноста за запирање на препаратите за нитроглицерин. За време на физички преглед (преглед), лекарот ги открива придружните симптоми на коронарна артериска болест:

 • присуство на едем;
 • влажно отежнато дишење при дишење;
 • крепитус (остри звук) во белите дробови;
 • зголемување на големината на црниот дроб (хепатомегалија).

foto2 boli pri ishemicheskoy bolezni serdca - Симптоми на корорнарна срцева болест и третман на коронарна срцева болест, што е тоа и што е тоа

Конечната дијагноза на „коронарна срцева болест“ се поставува врз основа на инструментални и лабораториски методи на испитување:

 • стандардна или трансезофагеална електрокардиографија;
 • ехокардиографија;
 • крвни тестови за протеински ензими, шеќер, холестерол и други индикатори;
 • коронарна ангиографија.

Болка во коронарна срцева болест

Причината за болката е иритација на нервните рецептори на срцето со токсини формирани во срцевиот мускул како резултат на неговата хипоксија.

Болката во коронарна срцева болест обично е концентрирана во срцето. Како што споменавме погоре, болката во повеќето случаи се јавува при физички напор, тежок стрес. Ако болките во срцето започнуваат во мирување, тогаш со физички напор тие имаат тенденција да се интензивираат.

Болка обично се забележува во градната коска. Може да зрачи на левото рамо сечило, рамото, вратот. Интензитетот на болката е индивидуален за секој пациент. Времетраењето на нападот е исто така индивидуално и се движи од половина минута до 10 минути. Земањето нитроглицерин обично помага при ублажување на нападот на болка.

Мажите често имаат абдоминална болка, поради што ангина пекторис може да биде погрешно за одредена гастроинтестинална болест. Исто така, болката со ангина пекторис најчесто се јавува наутро.

Третман на болеста

За време на моето вежбање (и ова не е помалку, 14 години), успеав да го зајакнам моето мислење дека убедувањето на пациентот да третира болест што не му пречи е крајно тешко. Иако станува збор за прецизно безболна миокардна исхемија, која се смета за прогностички неповолна, има потреба од навремена адекватна терапија. Навистина, во 40-46% од случаите, станува причина за ненадејна коронарна смрт.

Пропишува лекови треба да биде само квалификуван специјалист, јас самостојно препорачувам да не се откажува или додава лекови.

Терапија без лекови на болеста се состои во корекција на модифицирачки фактори на ризик за нејзиниот развој. Имено, при намалување на телесната тежина, намалување на процентот на мрсна храна во исхраната и одбивање од пушење и пиење алкохол. Позитивен ефект врз микроциркулацијата во срцевиот мускул и умерена физичка активност.

Третманот со лекови на „неми“ форми на исхемија се заснова на основите на третманот на коронарна артериска болест и е избран строго индивидуално, врз основа на возраста на пациентот, преморбидната позадина и резултатите од испитувањето.

foto3 lechenie ishemicheskoy bolezni serdca preparaty - Коронарна срцева болест симптоми и третман на коронарна срцева болест, што е тоа и што е тоа

За да се подобри снабдувањето со миокарден крв, се користат следниве групи лекови:

 • β-блокатори („Атенолол“, „Бисопролол“, „Конкор“) - го намалуваат срцевиот ритам, а со тоа го намалуваат оптоварувањето на срцето;
 • антагонисти на калциум („Нифедипин“, „Амлодипин“, „Верапамил“) - прошируваат мали садови;
 • антитромбоцитни агенси (Аспирин-Кардио, Кардиомагнил, Аспекард) - ја намалуваат вискозноста на крвта;
 • намалување на липидите („Крестор“, „Росувастатин“, „Аторвастатин“) - влијаат на нивото на штетни липопротеини со мала и многу мала густина, триглицериди и холестерол;
 • антиаритмици („Амиодарон“, „Кордарон“, „Етацизин“) - се пропишани за аритмии придружени со исхемија;
 • АКЕ инхибитори (Каптоприл, Лисиноприл, Еналаприл) - го регулираат крвниот притисок;
 • диуретици (Верошпирон, Индапамид, Триампур) - отстранување на течности од телото, што носи дополнителен товар на срцето;
 • продолжените нитрати (Isoket, Cardix, Efoxlong, Sydnopharm) имаат вазорелаксативно дејство врз коронарните садови.

Ако стеснувањето на садовите што го снабдуваат миокардот е премногу изразено и конзервативната терапија е неефикасна, тогаш мора да прибегнете кон хируршки методи за лекување на безболна исхемија: ендоваскуларно стентирање или калемење на корорнарна артерија.

Првата операција е минимално инвазивна и се состои во одржување на балон надуен под контрола на х-зраци во погодениот сад. Потоа, на неговата мета е инсталиран метален стент - шуплив цилиндар, кој ќе го задржи почетниот лумен на коронарната артерија. Како резултат на оваа интервенција, нормалниот проток на крв во миокардот продолжува.

Во случај на критична оклузија на садот, се изведува бајпас на коронарна артерија, што се состои во создавање на „кружен тек“ на снабдување со крв. Тоа е, „мост“ помеѓу аортата и нормално функционирачкиот дел од коронарната артерија е изграден од васкуларен автографт.

студија на случај

Во мојата пракса, имаше еден особено индикативен случај на безболна исхемија на миокардот. Еден човек бил примен на одделот за прием со упат за хоспитализација издаден од локален терапевт. Пациентот Н., 54 години, немаше апсолутно никакви поплаки. Заврши закажана годишна инспекција од местото на работа.

Историја на злоупотреба на алкохол веќе 10 години. Прекумерната тежина објективно привлече внимание. На неколку ЕКГ изведени на клиниката е забележана декоративна депресија на ST сегментот за 1-2 мм, што траеше не повеќе од една минута. Имаше неколку такви епизоди на кардиограмот. Пациентот беше хоспитализиран во одделот со прелиминарна дијагноза: „Безболна миокардна исхемија“.

Во одделот, тој беше подложен на следење на Холтер на ЕКГ, ЕКГ со стрес-тестови (неблагодарна работа), КТ-срце со интравенска амплификација, биохемиска и клиничка анализа на крв, урина. Промените откриени за време на прегледот ја потврдија претходно дијагностицираната дијагноза.

На пациентот му биле препишани Бисопролол, Амлодипин, Сиднофарм, Кардиомагнил и Преддуктал. На следните ЕКГ, забележана е позитивна динамика. Пациентот беше отпуштен седум дена подоцна со препораки да продолжи да ги зема препишаните лекови, да ја исклучи потрошувачката на алкохол и да дојде на рутински преглед кај локалниот терапевт во рок од една недела.

Терапијата на оваа патологија зависи од нејзината сериозност и форма. А. cardiolогист поединечно избира начини за лекување на коронарна срцева болест, но постојат општи препораки за сите пациенти:

 1. Намалете го интензитетот на секоја физичка активност. Постепено, тие можат да се зголемат за време на периодот на рехабилитација.
 2. Вратете ја тежината.
 3. Ограничете го внесот на сол и вода.
 4. Прилагодете го менито. Препорачливо е целосно да се исклучат производите што придонесуваат за развој на атеросклероза - животински масти, пушено месо, пржена храна, кисели краставички, десерти.
 5. Престанете да пиете алкохол и да пушите.

За да се запрат симптомите на коронарна срцева болест и да се врати миокардната функција, на специјалист му се препишува курс на третман со лекови. Доколку, во комбинација со општи мерки, не го донесе очекуваниот терапевтски ефект, се препорачува хируршка интервенција:

 • корнарна артериска бајпас калемење (миокардна реваскуларизација);
 • ангиопластика со балони;
 • стентирање;
 • вазодилатација на коронарна артерија (дилатација на балон).

Конзервативната терапија се развива одделно за секој пациент cardiolогист, но постои стандардна шема „ABC“, која вклучува комбинација од 3 групи лекови:

 • антитромбоцитни агенси - Тромбопол, Аспирин, Клопидогрел, Ацекардол;
 • бета-блокатори - Нипертен, Егилок, Дилатренд, Конкор;
 • статини и фибрати - Симвастатин, Ловастатин, Аторвастатин, Фенофибрат.

Во присуство на истовремени патолошки знаци, се препишуваат дополнителни лекови. Коронарна болест - третман:

 • антикоагуланси - Хепарин, Фенилин;
 • нитрати - изосорбид мононитрат, нитроглицерин;
 • диуретици - Ласикс, Фуросемид;
 • лекови за намалување на липидите - Поликозанол, Нолипид;
 • антиаритмични лекови - Амиодарон, Кордарон;
 • инхибитори на ангиотензин конвертирачки ензим - каптоприл, еналаприл;
 • метаболички цитопротектори - Мексико, Коронатер.

Употребата на техники за алтернативна медицина е дозволена само со дозвола на ендокринологот како симптоматска терапија. Со нивна помош, исхемичната болест се олеснува - народните лекови го намалуваат високиот крвен притисок, ја забрзуваат елиминацијата на вишокот течност од телото и го подобруваат метаболизмот. Тие не можат да ја нормализираат функцијата на миокардот и да ја спречат нејзината некроза.

Третманот на коронарна срцева болест е долг и сложен процес, во кој понекогаш водечката улога ја игра не толку уметноста и знаењето на лекарот што посетува, колку желбата на пациентот да се справи со болеста. Во овој случај, потребно е да се подготвиме за фактот дека комплетно лекување на коронарна срцева болест е обично невозможно, бидејќи процесите во садовите на срцето во повеќето случаи се неповратни.

Третманот во првата фаза на болеста обично вклучува само конзервативни методи. Тие се поделени на лекови и не-лекови. Во моментов, во медицината, најмногу се разгледува режимот на лекување на болеста, наречен АБЦ. Вклучува три главни компоненти:

 • антитромбоцитни агенси и антикоагуланси,
 • бета блокатори,
 • статини.

За што служат овие класи на лекови? Антитромбоцитните агенси ја спречуваат агрегацијата на тромбоцитите, а со тоа ја намалуваат веројатноста за формирање на интраваскуларен тромб. Најефективниот антитромбоцитен агенс со најголема база на докази е ацетилсалицилна киселина. Ова е самиот аспирин што го користеле нашите дедовци и баби за лекување на настинка и грип.

Сепак, конвенционалните таблети „Аспирин“ не се соодветни како континуиран лек во случај на коронарна срцева болест. Работата е дека земањето ацетилсалицилна киселина носи ризик од иритација на желудникот, појава на пептичен улкус и интрагастрично крварење.

Антикоагулантите исто така спречуваат згрутчување на крвта, но имаат сосема поинаков механизам на дејство од антитромбоцитните агенси. Најчестиот лек од овој тип е хепарин.

Бета-блокаторите ги блокираат ефектите на адреналинот врз специфичните рецептори лоцирани во срцето - рецептори на адреналин од типот бета-тип. Како резултат, срцевиот ритам на пациентот се намалува, оптоварувањето на срцевиот мускул и како резултат на тоа, неговата побарувачка на кислород. Примери на современи бета-блокатори се метопролол, пропранолол.

Кој е ризикот од коронарна срцева болест?

Разгледуваната патологија е хронична и постојано напредува, предизвикувајќи неповратно оштетување на миокардот и опасни последици. Ако се развие коронарна срцева болест, компликации може да вклучуваат:

 • кардиосклероза;
 • недостаток на енергетски метаболизам;
 • нарушувања на автоматизмот, спроводливоста и ексцитабилноста на миокардот;
 • повреда на систолните и дијастолните мускулни функции;
 • влошување на контрактилноста на левата комора („зашеметен миокард“).

Комплицирана коронарна срцева болест во повеќето случаи доведува до постојано намалување на интензитетот на коронарната циркулација. Во комбинација со горенаведените морфофункционални промени и прогресивна атеросклероза на артериите, ова резултира со хронична срцева слабост. Оваа болест е често причина за рана смрт, особено кај зрели мажи.

Многу луѓе кои страдаат од исхемична срцева болест се навикнуваат на нивната болест и не ја доживуваат како закана. Но, ова е несериозен пристап, бидејќи болеста е крајно опасна и, без соодветен третман, може да доведе до сериозна последица.

Најподмолна компликација на коронарна срцева болест е состојба што лекарите ја нарекуваат ненадејна коронарна смрт. Со други зборови, тоа е срцев удар предизвикан од електрична нестабилност на миокардот, кој, пак, се развива во однос на позадината на IHD. Многу често, ненадејна коронарна смрт се јавува кај пациенти со латентна коронарна артериска болест. Кај такви пациенти, често симптомите се или целосно отсутни или не се сфаќаат сериозно.

Друг начин на развој на коронарна срцева болест е миокарден инфаркт. Со оваа болест, снабдувањето со крв во одреден дел од срцето се влошува толку многу што се јавува нејзина некроза. Мускулното ткиво на погодената област на срцето умира, а на негово место се појавува ткиво со лузни. Ова се случува, се разбира, само ако срцевиот удар не доведе до смрт.

Срцев удар и коронарна срцева болест сама по себе може да доведе до друга компликација, имено, хронична срцева слабост. Ова е името на состојба во која срцето не ги извршува правилно своите функции на пумпање крв. И ова, пак, доведува до болести на други органи и кршење на нивната работа.

Превенција

За да се спречи развојот на опишаната патологија, потребно е да се преземат мерки за одржување на циркулацијата на крвта во нормална состојба и спречување на атеросклероза.

Добро е познато дека третманот е секогаш потежок отколку да се избегне болеста. Ова е особено точно за таква сериозна и понекогаш неизлечива болест како исхемична срцева болест. Милиони луѓе ширум светот и во нашата земја страдаат од ова срцево заболување. Но, во повеќето случаи, појавата на болеста не е виновна за неповолната комбинација на околности, наследни или надворешни фактори, туку самата личност, неговиот погрешен начин на живот и однесување.

Повторно потсетете се на факторите кои често доведуваат до рана инциденца на коронарна срцева болест:

 • седентарен начин на живот;
 • диета која содржи голема количина на лош холестерол и едноставни јаглехидрати;
 • постојан стрес и замор;
 • неконтролирана хипертензија и дијабетес;
 • алкохолизам;
 • пушење

Да смениме нешто на оваа листа, осигурувајќи дека овој проблем ќе замине од нашите животи и дека не би морале да се лекуваме од коронарна артериска болест, повеќето од нас можат да го сторат тоа.

Како е корорнарна срцева болест

Погоре, посочивме кои симптоми ја придружуваат коронарната срцева болест. Овде го поставуваме прашањето како да се утврди дали некое лице има атеросклеротични промени во садовите во раните фази, дури и во време кога очигледно доказ за коронарна артериска болест не е секогаш забележан. Покрај тоа, таков знак како болка во срцето не е секогаш индикативен за коронарна срцева болест. Често тоа е предизвикано од други причини, на пример, болести поврзани со нервниот систем, 'рбетот, разни инфекции.

Прегледот на пациент кој се жали на негативни појави типични за коронарна срцева болест започнува со слушање на неговите срцеви звуци. Понекогаш болеста е придружена со бучава типична за IHD. Сепак, честопати овој метод не успева да идентификува каква било патологија.

Најчестиот метод на инструментално истражување на срцевата активност е кардиограм. Со негова помош, можете да ја следите дистрибуцијата на нервните сигнали во срцевиот мускул и како се намалуваат неговите оддели. Многу често, присуството на коронарна срцева болест се рефлектира во форма на промени на ЕКГ. Сепак, ова не се случува секогаш, особено во раните фази на болеста.

Затоа, кардиограмот со стрес-тест е многу поинформативен. Се спроведува на таков начин што за време на отстранувањето на кардиограмот, пациентот се занимава со некој вид физичка вежба. Во оваа состојба, сите патолошки абнормалности во работата на срцевиот мускул стануваат видливи. На крајот на краиштата, за време на физички напор, на срцевиот мускул почнува да му недостасува кислород и тој почнува да работи со прекини.

Понекогаш се користи методот на дневно следење на Холтер. Со него кардиограмот се отстранува подолг временски период, обично во текот на денот. Ова ви овозможува да забележите индивидуални отстапувања во работата на срцето, кои можеби не се присутни на редовниот кардиограм. Следењето на Холтер се врши со помош на специјален преносен кардиограф, кој едно лице постојано го носи во посебна торба. Во исто време, лекарот прицврстува електроди на човечките гради, точно исти како и со нормален кардиограм.

Исто така, многу информативен е методот на ехокардиограм - ултразвук на срцевиот мускул. Користејќи ехокардиограм, лекарот може да ги процени перформансите на срцевиот мускул, големината на неговите оддели и параметрите на протокот на крв.

Покрај тоа, информативни во дијагнозата на коронарна срцева болест се:

 • општа анализа на крв,
 • хемија на крв,
 • тест за гликоза во крвта
 • мерење на крвниот притисок
 • селективна коронографија со контрастен медиум
 • КТ скен,
 • радиографија.

Многу од овие методи овозможуваат да се идентификува не само самата IHD, туку и истовремените болести кои го влошуваат текот на болеста, како што се дијабетес мелитус, хипертензија, болести на крвта и бубрезите.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic