Коронарна ангиографија на видео на срцеви садови Treatment Третман на срце

Поради зголемената важност на ефективниот и точен преглед на лезии на срцето, пациентите се заинтересирани за прашањето што значи коронарна ангиографија.

Коронарна ангиографија е метод за проучување на лезии на срцето и циркулаторниот систем. Високата точност и ефикасност на дијагностичката мерка се објаснува со нејзината технологија. Коронарна ангиографија на крвните садови на срцето се изведува со воведување на специјална радио-пропустлива материја - урографин, што ви овозможува да направите јасни слики од сите артерии и wallsидови на рендгенска машина.

Прашањето за тоа што открива коронарографијата бара подетално разгледување. За ова ќе се дискутира подоцна.

Со возраста, кај некои пациенти, плаките се формираат во десната или левата коронарна артерија кои го заглавуваат луменот. Овој метод на истражување ви овозможува многу точно да ги процените следниве индикатори:

 • присуство на стеснување или стеноза и нејзина локализација;
 • степен на оштетување на артериите;
 • присуство на ангина пекторис, срцев удар, кардиосклероза, развој на атеросклероза.

Благодарение на добар клиренс, дијагностичарот може внимателно да ги испита погодените садови или артерии и да ја постави правилната дијагноза. Коронарографијата ви овозможува прецизно да ја утврдите потребата за последователна операција за бајпас и стентирање на коронарните артерии со помош на штандот.

Коронарографијата е многу точна и информативна дијагностичка мерка што ви овозможува да испитате многу болести, па затоа пациентите се заинтересирани за какви случаи се прави тоа. Нејзиното назначување се одликува со широк спектар на индикации. Коронарна ангиографија се изведува во два нарачка - планирана и итна.

Потребна е планирана постапка за да се проверат коронарните крвни садови во следниве случаи:

 • доколку е потребно, потврдете ја дијагнозата на "срцева исхемија" откако сте подлегнале на ЕКГ;
 • пред операција на срцето кај сите пациенти помлади од 35 години или по миокарден инфаркт;
 • патологија на аортата;
 • појава на симптоми на срцева исхемија кај луѓе со предиспозиција за развој на болеста;
 • по операција на срцето;
 • со васкуларни заболувања - аневризма на аортата;
 • во отсуство на ефикасност од лекови во борбата против ангина пекторис;
 • за да се потврди дијагнозата на „инфективен ендокардит“.

Итна коронарна ангиографија се изведува во случај на акутни манифестации на срцеви заболувања. Итноста на постапката се објаснува со следниве услови:

 1. Сомнителен акутен миокарден инфаркт. На првите манифестации - без причина за ангина пекторис, артериска хипотензија, шок состојба, лекарот го упатува пациентот за дијагноза.
 2. Повторлива ангина пекторис по операцијата. Коронарографијата се повторува по стентирање доколку се појават симптоми на исхемија.

Коронарна ангиографија со КТ има поширок спектар на индикации. Покрај тоа, со помош на овој метод, дијагностичарот е во можност да ги идентификува сите горенаведени лезии и патолошки состојби, виртуелната коронарографија на томограф исто така ви овозможува да идентификувате аневризма на церебралните садови, што овозможува да се утврди фокусот на мозочен удар

Ограничувањата и забраната за коронарна ангиографија не можат да се игнорираат, бидејќи тие можат да доведат до сериозни несакани ефекти, па дури и смрт. Процедурите за виртуелна коронарографија и ангиографија се контраиндицирани во следниве случаи:

 • за време на бременоста;
 • по мозочен удар;
 • кај болести на тироидната жлезда;
 • со комплициран дијабетес мелитус;
 • со преосетливост на контрастен медиум;
 • со тешки патологии на бубрезите и црниот дроб;
 • со изразена срцева слабост.

Лекарите разликуваат неколку состојби во кои коронарната ангиографија на срцето треба да се координира со специјалист. На пример, пациент со САРС и сите придружни симптоми - течење на носот, треска, може да ја одложите постапката и да ја закажете за една недела. Спроведувањето е можно во случај на вонредна состојба со следниве релативни болести:

 • артериска хипертензија, која не се третира со лекови;
 • мало зголемување на телесната температура во однос на позадината на заразни и вирусни заболувања;
 • инфективен ендокардитис;
 • системски заболувања на внатрешните органи;
 • нестабилни вентрикуларни аритмии.

Овој метод на истражување е неопходен ако, со согласност на пациентот, се избере хируршка интервенција, чија цел е да се олесни состојбата на пациентот. Анкета се препорачува за оние кои планираат да направат стентирање или бајпас хирургија. Коронарна ангиографија на крвните садови им овозможува на лекарите да одлучат каков вид на операција е потребна.

Коронарографија при дијагностицирање на атеросклероза

Атеросклерозата е едно од водечките места во рангирањето на смртоносни болести. Клучот за закрепнување и спречување на развој на васкуларни компликации е откривање на болеста во рана фаза. Коронарографијата е многу точен начин да се утврди присуството на атеросклеротични плаки и нивната локализација. Студијата ни овозможува да заклучиме за сериозноста и преваленцата на атеросклероза. Заклучокот на резултатите се врши земајќи ги предвид следниве критериуми:

 1. Степен на стеснување. Ако, според дијагностичките резултати, луменот на садот е стеснет за помалку од 50%, се прави заклучок за не-опструктивна коронарна атеросклероза.
 2. Број на плаки во артериите на срцето. Бројот на плаки во една, две или три срцеви артерии ни овозможува да донесеме заклучок за квантитативното оштетување на лимфниот систем.

Коронарна ангиографија на атеросклероза со КТ е најнапредниот и најбрзиот начин за откривање на плаки во срцето. Дијагнозата успева да го разјасни степенот на атеросклеротична лезија во почетната фаза на дијагнозата без воведување на интравенски катетер.

Како се прави коронарна ангиографија

Metod koronarografii sut - Коронарна ангиографија на срцеви садови видео Treatment Третман на срце

Васкуларна коронарна ангиографија ја спроведува интервентен хирург на Х-зраци - специјално опремена просторија каде се врши дијагностика на зрачење и терапија на лезии на срцето. Во моментот на манипулацијата, реаниматор исто така треба да биде присутен во случај на потреба од итна медицинска помош.

Пред да започнете со манипулацијата, на пациентот се администрираат седативи преку вена. Следно, лекарот става електроди на електрокардиографот на рацете и нозете. Сумирајќи како се спроведува коронарна ангиографија на срцето, може да се разликуваат неколку фази:

 1. Во првата фаза, се вметнува катетер. Според техниката adедкинс, преку феморалната артерија се вметнуваат два одделни катетри. Според Сонес, хирургот мора да внесе еден катетер низ артеријата на рамото. Сите манипулации се вршат со употреба на локален анестетик.
 2. Во втората фаза, катетерот се доставува до коронарните артерии со помош на ангиограф. Прво, хепаринот треба да влезе во нив, а потоа и средство за контраст.
 3. Во фаза III, погодената област е фиксирана на сликата. Левата артерија е застрелана од пет позиции, а десната - од две.
 4. Во последната фаза, катетерот се отстранува од вената, а областа на пункција е покриена со тесен завој.

На прашањето за тоа колку трае постапката, лекарите даваат двосмислен одговор. Постапката трае околу 25-30 минути, сепак, пациентот е во операционата сала најмалку еден час. По дијагнозата, пациентот се става на одделение еден ден. Првите 4-7 часа се препорачуваат да се посветат на одмор и да не стануваат од кревет. На пациентот му е дозволено да започне со работа само по 24-48 часа по манипулацијата.

Виртуелна коронарна ангиографија на КТ е нешто поразлична од вообичаената постапка спроведена на ангиограф. Времетраењето на постапката не надминува 1 минута. Дијагностиката се изведува во фази:

 1. Пациентот се мери притисок. Оптималното отчукување на срцето е 70 отчукувања на срцето за 60 секунди. Ако пациентот има нарушување на срцевиот ритам, на пациентот му се даваат седативи.
 2. Преку периферната вена, лекарот вметнува катетер каде што ќе влезе агенсот за контраст.
 3. Директната дијагностика се изведува на томографската маса во лежечка положба со кренати раце.

Пациентите честопати се интересираат во каква форма и кога се даваат резултатите. Тие можат да се добијат во форма на печатена слика или во електронска форма на ЦД или флеш-уред на денот на дијагнозата. Како по правило, следниот ден се издава писмено мислење.

Колку често може да се направи коронарна ангиографија? Заради безбедноста на постапката, постапката е дозволено да го спроведе потребниот број пати. Специјалистите често го избираат овој дијагностички метод како главен за следење на состојбата на крвните садови.

Повторена коронарна ангиографија е пропишана за акутни релапси на срцеви заболувања, како и во отсуство на ефект на третман со лекови.

Подготовки за постапката

Постапката бара внимателна подготовка на пациентот. Прво, лекарот треба да го насочи да помине низ некои лабораториски тестови со цел навремено да ги идентификува можните контраиндикации. Пациентот ќе треба да направи електрокардиограм во 12 води, како и да подлежи на сеопфатен тест на крвта, кој ги вклучува следниве тестови:

 • на можни алергиски реакции;
 • за латентни инфекции и ХИВ;
 • згрутчување;
 • креатинин;
 • на ензими на црниот дроб;
 • на биохемија.

Ако резултатите од дијагностиката не откријат контраиндикации, тогаш cardiolогистот треба да даде насока и да ги објасни главните нијанси на подготовка за постапката. Повеќето пациенти се загрижени за многу прашања за тоа како да се подготват за коронарна ангиографија - каде да се бричат, што да се отстрани од накит, отколку да се јаде. Подготовката за постапката на коронарна ангиографија на срцето бара усогласеност со следниве правила:

 • суспензија на употребата на лекови кои влијаат на коагулабилноста на крвта;
 • депилација на зоната каде што ќе се пробие артеријата (пубис и ингвинални набори);
 • исклучување на внесувањето храна на денот на постапката, ова значи дека коронарна ангиографија се изведува на празен стомак;
 • отстранување на целиот накит, метален накит, очила, леќи и протези.

Ризици и можни компликации

И покрај високото ниво на безопасност на коронарографијата, постапката не може да се нарече апсолутно безбедна поради можноста за компликации. Непријатни последици, како по правило, паѓаат на пациенти кои не ги следат правилата за подготовка на постапката или се согласуваат да манипулираат и покрај контраиндикациите.

 • престој во болница во текот на денот;
 • ограничување на храна;
 • исклучување на физичката активност во текот на неделата;
 • привремено напуштање на бањата додека не заздрави пункција.

Според прегледите на пациентите, најчестите последици по коронарна ангиографија на крвните садови на срцето вклучуваат:

 1. Реакции на пункција на сад во форма на хематом, едем, црвенило по коронарографија.
 2. Васкуларни оштетувања
 3. Алергиски манифестации. Тие се јавуваат во случај на контакт со потенцијален алерген.

Така, компликациите по коронарна ангиографија на срцето се исклучително ретки. Ако пациентот е изложен на ризик од развој на непријатни последици, лекарот може да му понуди алтернатива - изберете друг дијагностички метод.

Да ги сумираме сите горенаведени, можеме да заклучиме дека коронарографијата е иновативен начин за дијагностицирање на состојбата на садовите на срцето. Студија за крвни садови за присуство на лезии (на пример, стеноза на коронарниот сад или негово стеснување) и нивна локализација овозможува да се открие развој на срцеви заболувања во рана фаза.

Настани во пресрет на студијата

Можностите за третман на кардиоваскуларни патологии што денес ги поседуваат специјалистите бараат прецизна работа на постојните и користените услуги за поддршка. Пред да се изврши интервенцијата, лекарот мора да има одредени информации. Особено, специјалист треба да го знае степенот на атеросклеротична лезија и стеснување на крвните садови, како и дали е присутен тромб во нив, колкава е големината и каде се наоѓа, колку е развиен резервниот систем за снабдување со крв.

Одговорите на сите овие прашања може да се добијат со спроведување на обемно истражување. Таквата студија денес е коронарна ангиографија на срцевите садови. Следно, разгледајте што е ова испитување. Написот ќе зборува за тоа кој првенствено се препорачува за коронографија на крвните садови на срцето. Како прават, цена, компликации - за сето ова исто така ќе се дискутира подолу.

На пациентот му се препорачува одмор во кревет, а се даваат и совети за ограничување на движењето на екстремитетот, што се користеше како влез во артеријата. Во рок од неколку дена по студијата, пропишани се обилен пијалок и лесна диета, што придонесува за излачување на контрастниот медиум преку бубрезите. Според бројни прегледи, пациентите обично се опоравуваат доста брзо откако ќе се изврши коронарна ангиографија на крвните садови на срцето.

Подготовката за коронарна ангиографија на срцевите садови се спроведува во согласност со одредени правила. Поради фактот што се изведува во болница, пациентот мора да ги следи сите препораки на специјалист. Лекарот одлучува кои лекови може да се продолжат и кои треба да се откажат. Пред да се изврши коронарна ангиографија, потребно е:

 • Одбијте да јадете навечер, не јадете на денот на истражувањето. Ова ќе спречи гадење и повраќање во процесот.
 • Испразнете го мочниот меур непосредно пред постапката.
 • Отстранете ги чашите, ланците, прстените, обетките. Во некои случаи, специјалист може да побара да се отстранат леќите од очите.

Лекарот треба да знае за сите земени лекови, присуството на алергии или нетолеранција на какви било супстанции.

Преглед

Што е коронарна ангиографија на срцевите садови? Како се прави прегледот? Овие прашања ги загрижуваат многу пациенти. Коронарна ангиографија на садовите на срцето е метод за проучување на артериите, кој се базира на употреба на зрачење на х-зраци. Друго име за овој преглед е ангиографија. Овој метод се користи за дијагностицирање на разни патологии на кардиоваскуларниот систем.

Квалитетот на неговото спроведување директно влијае на исправноста на последователниот третман. Бидејќи коронарна ангиографија на садовите на срцето се изведува во амбулантски услови, потребно е претходно да се регистрира. За да се спроведе студијата, се користи специјална опрема. Лекарите кои го спроведуваат прегледот имаат соодветна обука. Коронарна ангиографија на крвните садови на срцето се користи како задолжителен дијагностички чекор во медицинските центри по посетата на кардиохирург.

Пред прегледот, на пациентот му се инјектира анестезија и други лекови. Пациентот е избричен од влакната на раката или во пределот на препоните (во зависност од местото на вметнување на катетерот). Мал засек се прави во избраната локација. Itе се вметне цевка во неа, преку која, всушност, катетерот ќе напредува.

koronarografija sosudov serdca видео 1 1 - Коронарна ангиографија на срцеви садови видео Treatment Третман на срце

Специјалистот мора да стори сé што е внимателно, така што движењето на елементите не предизвикува болка. Електродите ќе бидат прикачени на градите на пациентот. Тие се неопходни за контрола на срцевата активност. Според сведоштвата на оние кои оставиле повратни информации за оваа постапка, пациентот не е во сон за време на студијата. Лекарот разговара со пациентот, е заинтересиран за неговата состојба.

Во одреден момент, лекарот може да побара да ја смените положбата на рацете, да земете длабок здив или да го задржите здивот. За време на прегледот, се мерат крвниот притисок и пулсот. Обично постапката трае околу еден час, но во некои околности може да трае уште подолго. Неколку часа по него, на пациентот не му е дозволено да стане.

Ова е потребно за да се спречи крварење. Истиот ден, пациентот може да оди дома. Во некои случаи, му се препорачува да остане во клиниката. Според состојбата на една личност, специјалистот ќе утврди кога е можно да се врати во вообичаениот живот: да се истушираме, повторно да земаме претходно пропишани лекови итн. Неколку дена по прегледот, не се препорачува физичка активност.

Истражувачко истражување

За консултација со кардиохирург ќе бидат потребни некои тестови. Особено, потребно е следново:

 • ОВК со формула и тромбоцити.
 • Биохемиски показатели за состојбата на срцевиот мускул.
 • Засирување на крвта, коагулација.
 • Липидограм. Неопходно е да се потврди претходно утврдениот степен на атеросклеротичен процес. Во овој случај, студијата на липопротеини со ниска и висока густина, вкупен холестерол.
 • Шеќер во урина и крв.
 • Баланс на електролит.
 • Во некои лаборатории се прави пресметка на степенот на веројатни компликации на атеросклероза.
 • Студии за хепатална и бубрежна активност.
 • Други тестови, со исклучок на хронични заразни болести и СИДА.

Резултатите од следното истражување за хардвер исто така се потребни:

 • Флуорографија. Оваа студија овозможува не само да се процени состојбата на белодробното ткиво, туку и да се утврдат контурите и големините на срцето.
 • ЕКГ Електрокардиографска студија за динамика доказ>584712 - Видео за коронарна ангиографија на срцеви садови. Третман на срце

Сите горенаведени студии можат значително да го намалат времето на чекање за резултати по консултација со специјалист cardiology центар.

Што е истражување?

Коронарна ангиографија на срцеви садови, чија цена варира во Русија, се изведува не само во специјализирани центри. Во големите градови, истражувањата можат да се најдат во мултидисциплинарни клиники. Како по правило, испитувањето е планирано. Прво, се прави пункција. Типично, местото е феморална артерија во препоните.

Преку него во срцето се вметнува пластичен катетер. Контрастно средство се внесува во цевката. Благодарение на неговото присуство, специјалистот за ангиограф, кој ја прикажува сликата на екранот, гледа што се случува кај пациентот во коронарните садови. За време на студијата, лекарот ја проценува состојбата на мрежата, ги одредува областите на стеснување. Коронарна ангиографија на срцевите садови ви овозможува внимателно да ги испитате сите области.

Настани во пресрет на студијата

Според прегледите на постапката на лекарите, компликации по коронарна ангиографија се забележани кај приближно 2% од пациентите. Лесен несакан ефект може да се смета за чешање, осип на кожата, оток на јазикот и делови од лицето. Сето ова е алергиска реакција на контрастен медиум. Шокот е исклучително редок. Локални компликации, манифестирани во форма на тромбоза, хематом и оштетување на садовите, се веројатно.

Сето ова е елиминирано во стационарни услови. Меѓу сериозните последици, вреди да се забележи мозочен удар или срцев удар. Сепак, експертите, како по правило, не го поврзуваат развојот на акутна состојба директно со студијата во присуство на артериска стеноза и атеросклеротичен процес од изразена природа. Како што покажува практиката, фатален исход е забележан во еден случај од илјада.

Пациентите кои некогаш биле алергични на контрастен медиум, не им се препишува коронарна ангиографија на срцевите садови. Компликациите во овој случај можат да бидат доста сериозни, до анафилактичен шок. Не се препорачува да се изврши студија со зголемување на температурата, тешка анемија (анемија) или недоволна коагулација на крв.

Колку треба да платам за истражувањето?

Во Русија, коронарната ангиографија на срцевите садови се смета за една од најчестите дијагностички методи што се користат во cardiolлогичка пракса. Цената на истражувањето зависи од многу фактори. На износот на плаќањето влијаат нивото на клиниката, квалификациите на дијагностичарот, количината на потрошен материјал, видот на анестетик, потребата за дополнителни услуги, должината на престојот во болницата итн. За оние со CHI политика, студијата е бесплатна. За други луѓе, цената е во опсег од 8000-30 000 рубли.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic