Вродена срцева болест бикуспидална аортна валвула

Многу деца не забележуваат проблеми долго време и не се жалат на болеста. Во повеќето случаи, тие се чувствуваат добро, но тоа не трае долго. Многумина се уште можат да се вклучат во спортски тренинг. Но, првото нешто што ги мачи е отежнато дишење и зголемена фреквенција на отчукувања на срцето. Со овие симптоми, важно е веднаш да се консултирате со специјалист.

Отпрвин, непријатноста се забележува со умерени оптоварувања. Во иднина, инсуфициенција на аортната валвула се јавува дури и во состојба на мирување. Вознемирувачки недостаток на здив, силна пулсација на артериите лоцирани на вратот. Третманот треба да биде квалитетен и навремен.

Симптомите на болеста може да се манифестираат како бучава во областа на најголемата артерија. Што се однесува до физичкиот развој, кај децата не се менува со инсуфициенција, но има забележително бланширање на кожата на лицето.

Кога се размислува за ехокардиограм, инсуфициенцијата на аортната валвула се изразува како умерено зголемување на луменот на устата на артеријата. Исто така, постојат звуци во регионот на левиот дел од градниот кош, што укажува на напредокот на разликата помеѓу лобусите на лунарните клапи (повеќе од 10 мм). Силните шокови се објаснуваат со зголемената работа на левата комора и атриумот во режимот на компензација.

Бискупидниот вентил е најчестиот дефект на срцевиот залисток. Кај овој вид деформација, аортниот вентил има само два летоци, кои се тврди точки. Оваа состојба може да доведе до нарушување на циркулацијата на крвта од срцето до аортата, што доведува до промени во функцијата на срцето и белите дробови. Третманот се состои од хируршка поправка или замена на вентилот.

nedostatochnost aortalnogo klapana lechenie 1 - Вродена срцева болест бикуспидална аортна валвула

Вентил е уред што овозможува проток на течност во само една насока по одредена патека, а со тоа се попречува обратен проток на течност.

Срцето има четири вентили кои овозможуваат крв да тече во подредениот правец на секоја од четирите комори на срцето и во најголемата артерија на телото - аортата.

Аортата, пак, се разгранува во други крвни садови на вратот, екстремитетите, органите на телото и го снабдува телото со кислород.

Аортната валвула ги одделува левата комора на срцето и аортата. Ова е последниот вентил пред крвта да го напушти срцето и да помине во аортата. Вентилот се формира за време на бременоста и, како по правило, се состои од три посебни вентили, кои личат на цврсто затворена бариера што спречува враќање на крвта од аортата кон срцето.

Така, кога срцето се контрахира, аортната валвула се отвара и дозволува крв да тече од срцето кон аортата, а кога срцето ќе се релаксира, аортната валвула се затвора и спречува враќање на крвта од аортата кон срцето.

Потребна е структура на тројна валвула за нејзино правилно функционирање, што беше забележано уште во V век, кога големиот ренесансен мајстор, Леонардо да Винчи, извести за неговите забелешки на анатомијата и циркулацијата на крвта.

Бикуспидната валвула не работи правилно веќе за време на развојот во матката; од непознати причини, два од трите вентили остануваат прицврстени по едниот раб, што резултира во аортна валвула со два вентили. Бикуспидната валвула е најчестата болест на вентилот при раѓање и многу луѓе живеат нормален живот дури и без да сфаќаат за тоа.

За жал, бикуспидните аортни вентили не се многу сигурни.

tVu Fficc8s - Вродена срцева болест бикуспидална аортна валвула

Со текот на годините, состојбите како што се ограничување на протокот на крв во аортата (стеноза на аортата), повратен проток на крв од аортата кон срцето (аортна регургитација или аортна инсуфициенција) и инфекција (ендокардитис) често се наоѓаат со соодветни симптоми во зрелоста како прогресивно оштетување на бикуспидна аортна валвула.

Други состојби што можат да се појават со бикуспидна аортна валвула се: аневризма на аортата и дисекција на аортата (опасна по живот поделба на аортата на слоеви).

Повеќето малформации на бикуспидната аортна валвула се појавуваат спорадично (т.е. случајни и не се поврзани со наследни дефекти) и не се пренесуваат од родителите на детето.

Сепак, има неколку извештаи дека болеста на валвулите се појавува кај неколку членови на исто семејство.

За целите на генетско советување, бикуспидната валвула може да се смета како спорадична состојба со исклучително низок ризик што се пренесува од родител на дете.

Бикуспидната валвула е пријавена да се јавува кај 1-2% од општата популација и е најчест дефект на вентилот дијагностициран кај возрасна популација, што претставува до половина од случаите на оперирана стеноза на аортата.

nedostatochnost aortalnogo klapana lechenie 4 - Вродена срцева болест бикуспидална аортна валвула

Од нејасни причини, бискупидниот вентил е 3-4 пати поверојатно кај мажите отколку кај жените, иако некои истражувачи веруваат дека оваа состојба едноставно може почесто да се дијагностицира кај мажите поради повисоката стапка на таложење на калциум.

Интересно е да се напомене дека бикуспидната валвула се јавува и во други состојби, вклучувајќи го Тарнеровиот синдром или кај пациенти со деформитет наречен коарктација на аортата (стеснување на аортата).

Пријавено е дека околу 35% од пациентите со Тарнер-ов синдром и до 80% од пациентите со коарктација на аортата имаат асоцирана бикуспидална валвула. Значењето на овие здруженија останува нејасно.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

знаци и симптоми

Многу луѓе со двосмислен вентил не доживуваат никакви симптоми и можат да го живеат целиот свој живот без да ја знаат оваа состојба.

Сепак, прогресивно оштетување или инфекција на вентилот може да доведе до три сериозни состојби:

 • аортна стеноза,
 • аортна регургитација,
 • ендокардитис.

Кога некое лице старее, таложењето на калциум на бикуспидната аортна валвула го прави круто.

На крајот, вентилот може да стане толку вкочанет што не се отвора правилно, што го комплицира отстранувањето на крвта од срцето и во аортата и доведува до стеноза на аортата.

На крајот, блокадата може да стане толку лоша што крвта се враќа во срцето и белите дробови наместо да оди во остатокот од телото со кислород (конгестивна срцева слабост). Оваа состојба може да доведе до задебелување на wallидот на срцето, што пак ќе доведе до нарушување на срцевиот ритам.

Аортна регургитација се јавува кога вентилот не се затвора правилно. Луѓето со оваа состојба може да страдаат од отежнато дишење. Тежината на симптомите искусни од пациентот зависи од сериозноста на аортната регургитација.

Конечно, бактериите можат да се сместат на неправилно формиран бикуспидален аортен вентил, предизвикувајќи ендокардитис.

Луѓето со ендокардитис може да имаат знаци на продолжена треска, замор, губење на тежината, а понекогаш и оштетување на бубрезите или дамките на прстите и рацете.

Другите опасни состојби поврзани со бикуспидната аортна валвула вклучуваат аневризма на аортата и дисекција на аортата.

Луѓето со аневризми на аортата обично не доживуваат симптоми ако не пукне аневризмата, но луѓето со аортна дисекција доживуваат болки во грбот.

Руптурата на аневризмата на аортата и дисекцијата на аортата се многу опасни и може да бидат фатални ако не се обрне внимание навремено и не се започне со третман.

Дијагноза

Било кој од симптомите на аортна стеноза, аортна регургитација или ендокардитис треба да предизвика потрага по основниот дефект на вентилот. Аортна стеноза или регургитација се дијагностицира со комбинација на физички преглед, кардиоваскуларни тестови и слики.

Најраниот знак за проблеми со аортната валвула е бучавата (звук на абнормални образци на проток на крв) што ја слуша стетоскопот.

Подоцнежните знаци вклучуваат големо срце, кое може да се забележи на рентген или специјален електричен срцев тест наречен ЕКГ (електрокардиограм). Ако овие симптоми се присутни, ова сугерира дека аортната валвула може да биде оштетена.

При дијагностицирање на двојна аортна валвула, потребно е да се следат препораките на лекарот и да се подложи на третман на клиниката, обидете се да избегнете стрес, зголемен стрес, да ги набудувате моделите на спиење и да јадете правилно.

Ознаки: срце, кардиоваскуларни заболувања, срцеви заболувања

Нашето срце е со големина на тупаница и се наоѓа под градната коска. Во мирување, тоа чука околу 60 пати во минута и испумпува околу 5000 литри крв дневно низ нашето тело - со атлетско оптоварување, волуменот на испумпана крв може да биде дури 10 литри или повеќе.

Срцето се состои од четири комори: две преткомори и две комори. Нивните влезови и излези се опремени со вентили кои обезбедуваат проток на крв само во една насока. Вентилот на излезот од крвта во големиот системски круг се нарекува аорта. На излезот од белите дробови има пулмонален вентил, а помеѓу преткоморите и коморите на левата страна на срцето е митралната валвула, во десната - трикуспидална валвула.

Општо, секој срцев залисток може да биде под влијание на болест. Сепак, најчести дефекти се аортна стеноза и инсуфициенција на митралната валвула. Стенозата на аортната валвула е една од најчестите дефекти на срцевиот залисток во западниот свет и е особено честа кај староста. Други дефекти на срцевиот залисток:

 • Инсуфициенција на аортната валвула
 • Стеноза на митралната валвула
 • Пролапс на митралната валвула
 • Стеноза на пулмонална валвула или инсуфициенција
 • Трикуспидална стеноза или инсуфициенција

Методи на дијагностицирање

Најчеста патологија во која е зафатена валвулата е аортна стеноза. Оваа патологија се дијагностицира кај постари пациенти. Постојат неколку главни причини:

 • дегенеративни процеси;
 • присуство на вродена бикуспидна аортна валвула (ова е сериозна аномалија);
 • историја на фиксација на ревматска треска е присутна.

Често, пациентите немаат целосно никакви симптоми на таква патологија. Некои пациенти, кога ги прегледува лекар, се жалат на отежнато дишење, ангина пекторис и појава на услови на несвестица. Ако се појават такви симптоми, тогаш прогнозата е во повеќето случаи слаба.

Артната стеноза е лесна или хронична. Симптомите може да се појават нагло или постепено да се зголемуваат. Единствениот најефикасен третман е вметнување на протезата. Итна операција се изведува во тешки форми на патологија, кога пациентот е во опасност и постои веројатност за сериозни компликации.

Терапијата со лекови обезбедува исклучиво привремен ефект. За да се елиминира непријатноста и отежнато дишење, диуретиците се препишуваат според упатствата. Со ангина пекторис, пациентите треба да земаат бета-блокатори, вазодилататори. Друг ефикасен третман е валвулопластика со балон.

Аортната регургитација е предизвикана од дисекција на аортата или сериозна повреда. Присуството на ендокардитис во анамнезата, кое продолжи во инфективна форма, доведува до хронична форма на патологија. Понекогаш коренот на аортата може да се прошири, дегенеративни процеси, ревматска треска се појавуваат во телото.

Главните клинички знаци вклучуваат:

 • силна болка во белите дробови, оток, отежнато дишење;
 • во областа на долниот раб на градната коска од левата страна, добро се слуша протодијастолниот шум;
 • зголемен ритам на срцето;
 • поместување на горниот дел од срцето, бидејќи има оптоварување и притисок врз левата комора.

Во акутната форма на развој, пациентите чувствуваат нагло влошување на благосостојбата. Потребна им е итна помош. Во оваа состојба, често се јавува пулмонален едем, во кој постои голема веројатност за смртоносен исход.

По прегледот, лекарот одлучува за препорачливоста за изведување на протетика за итни вентили. Пациентот е обезбеден со соодветен третман за одржување на телото. На пациентот му се препишуваат диуретици, лекови за вазодилатација, инотропи.

Ако пациентот ги игнорира симптомите, тогаш состојбата станува сериозна. Во овој случај, се јавува отежнато дишење, панкреасна инсуфициенција.

Главните симптоми вклучуваат дијастолен шум во левиот раб на градите, печат во панкреасот. Во ретки ситуации, неуспех, пулмонална хипертензија започнува нагло да се развива. Како резултат, регургитацијата напредува.

Во повеќето случаи, не е потребен сериозен третман. Лекарите препишуваат лекови за елиминирање на панкреасот, причините за пулмонална хипертензија. Во тешки случаи, пациентот е подложен на сеопфатна дијагноза и преглед. Како резултат, може да се донесе одлука дали да се вметне вентилска протеза во белодробното стебло. Специјалистите ќе ја изберат соодветната големина на вентилот поединечно.

Трикуспидалната регургитација се дијагностицира кај пациенти во повеќето случаи. Симптомите се често благи и не влијаат на квалитетот на животот на пациентот. Главните причини се проширување на панкреасот, пулмонална хипертензија.

На степенот на развој на трикуспидална регургитација влијае формата на развој на аномалија на Ебштајн, ендокардитис на инфективна форма. Потребна е хируршка интервенција кога срцевиот залисток не се затвора целосно. Третманот во овој случај е пропишан веднаш. Може да се разликуваат следниве клинички карактеристики:

 • во повеќето случаи, симптомите се минимални и не предизвикуваат сериозни непријатности;
 • исклучиво во тешки ситуации, се развива инсуфициенција на панкреасот.

Карактеристичните карактеристики вклучуваат пулсирање на југуларната вена, зголемен црн дроб. Ако не се лекува, постои веројатност за развој на периферен едем, асцит. Акутни ситуации се ретки. Болеста на срцевиот залисток може да се развие во хронична форма.

Ако на пациентот му била препишана употреба на интравенски лекови, но против позадината на таквата терапија, се развива ендокардитис и дисфункција во трикуспидалната валвула. Во повеќето случаи, таа има стафилококна етиологија. Ендокардитисот се развива брзо, а пациентот бара итен третман. Лекарите може да предложат комисуротомија на митралната валвула.

Во повеќето случаи, третманот не е потребен за лезии на аортната валвула од оваа форма. Лекарот ги зема предвид карактеристиките на патологијата, резултатите од испитувањето и дијагнозата. Како главна терапија, се пропишуваат антибиотици, комесуротомија. Тие ќе помогнат да се елиминираат проблемите со срцевиот залисток, негативните симптоми.

Според индикациите, може да се користат вакви техники како валвулопластика, анулопластика, протетика на трикуспидална валвула. Најефективниот дијагностички метод е доплерометрија на трикуспидалната валвула. Тоа помага да се утврдат болеста, нарушувањата, нејзината природа на развој. Доплерометријата ќе помогне да се процени степенот на оштетување, без разлика дали вентилот може да се затвори.

Дефектите на срцевите залистоци може да се поделат на стеноза и слабост. Стенозата на срцевиот залисток е нејзино стеснување како резултат на наслаги или лузни. Како резултат, крвта повеќе не може да тече непречено, а срцето мора да работи напорно за да пумпа крв низ ова тесно грло. Инсуфициенција на вентилот се забележува кога веќе не се затвора целосно, па крвта може да тече назад.

Во ретки случаи, дефектите на срцевиот залисток се вродени. Многу мал дел веќе се наоѓа во фетусот во матката. Степенот до кој овие малформации се генетски утврдени или се јавуваат за време на ембрионалниот развој сè уште не е докажано научно. Некои

срцевите орки не се откриваат веднаш по раѓањето, туку само во следните години. Ова често се случува случајно за време на рутински преглед или кога ќе се појават првите симптоми.

Сепак, повеќето дефекти на срцевиот залисток се појавуваат во текот на животот и имаат други причини, имено:

 • Калцинација на вентилот поврзана со возраста
 • Проширување на коморите на срцето или аортата
 • Бактериски инфекции и хронично воспаление
 • Тумори на срцето

Не секоја дисфункција на срцевиот залисток води директно до одредени симптоми. Така, може да се случи дефектите да останат неоткриени подолго време, понекогаш и со децении, во екстремни случаи, сè додека срцето конечно не се оштети сериозно.

Постојат следниве симптоми на дефекти на срцевите залистоци кои треба да ги провери вашиот лекар:

 • Диснеа
 • Низок работен капацитет
 • Срцево болка
 • Нарушување на срцевиот ритам
 • Вртоглавица
 • Несреќа
 • Стагнантна течност
 • Сини усни (цијаноза)
 • Губење на тежината

Квалификуван cardiolогистите можат да откријат дефекти на вентилите во срцето веќе во фаза на слушање тонови. Најчеста дијагностичка постапка е преглед со употреба на таканаречен ултразвук Доплер. Со него, лекарот може да ја открие големината на срцето и неговите комори, како и дебелината на heartидовите на срцето. Проверете ја правилната работа и затворањето на вентилите тука.

Покрај тоа, а cardiolогистот може да го прикаже протокот на крв во срцето графички во боја и со акустичен шум. Така, дури и комплексни дефекти на срцевиот залисток можат точно да се дијагностицираат. Покрај тоа, тој е добро прилагоден за проценка на функционалноста на вентилот.

. За некои подетални прегледи во ретки случаи, се препорачува употреба на срцев катетер.

Без оглед на тоа дали е инсталиран вештачки срцев залисток или протеза, по операцијата, секогаш се спроведува строга превенција на ендокардитис. Лузните предизвикуваат турбуленции во срцето. Ова го зголемува ризикот од таложење на бактерии и воспаленија, што може да биде фатално за срцето. Затоа, пред хируршки интервенции, орални процедури (како стоматолошка профилакса) и бактериски инфекции, потребно е навремено да се земе профилактички антибиотик.

Ако некое лице има потреба од нов срцев залисток, му треба подобра медицинска нега. Затоа пациентот се прашува каде да ја најде најдобрата клиника за операција на срцеви залистоци.

Бидејќи на ова прашање не може да се одговори објективно, и самопочитуван лекар никогаш нема да тврди дека е најдобриот, можете да се потпрете само на неговото искуство. Колку повеќе операции на срцеви валвули извршил, толку повеќе искуство во неговата специјалност има.

Така, специјалисти во областа на реконструкција или замена на срцеви залистоци се оние лекари кои лекуваат дефекти на срцевите залистоци. Нивното знаење и долгогодишно искуство како

, специјализирани за третман на срцеви залистоци, направете ги вистинскиот избор за овој вид хирургија.

nedostatochnost aortalnogo klapana lechenie 2 - Вродена срцева болест бикуспидална аортна валвула

Болест на срцевиот залисток денес, специјален том од Германската фондација за срце, стр. 4 г.

Кога почнува да се развива инсуфициенција на аортната валвула, тогаш симптомите не се појавуваат веднаш. Овој период се карактеризира со отсуство на сериозни поплаки. Товарот се компензира со вентил на левата комора - тој е способен да ја издржи обратната струја долго време, но потоа се протега и малку се деформира. Веќе во ова време има болки, вртоглавица и чести отчукувања на срцето.

Класификација на аортна инсуфициенција

Аортната инсуфициенција е поделена на 3 степени. Тие се разликуваат во дивергенција на клапи на вентилот. На прв поглед, изгледа едноставно. Тоа:

 • Синуси на валсалва - тие се наоѓаат зад аортните синуси, веднаш зад вентилите, кои често се нарекуваат лунарни. Коронарните артерии започнуваат од ова место.
 • Влакнест прстен - има висока јачина и јасно го одделува почетокот на аортата и левиот атриум.
 • Месечински грчеви - има три од нив, тие го продолжуваат ендокардијалниот слој на срцето.

Саши се наоѓаат во кружна линија. Кога вентилот е затворен кај здраво лице, јазот помеѓу вентилите е целосно отсутен. Степенот и сериозноста на инсуфициенцијата на аортната валвула зависи од големината на јазот при конвергирање.

Прв степен

Првиот степен се карактеризира со лесни симптоми. Дивергенцијата на вентилите не е поголема од 5 mm. Се чувствува како нормална состојба не се разликува.

Аортна инсуфициенција од 1 степен се манифестира со благи симптоми. Со регургитација, волуменот на крвта не е повеќе од 15%. Надоместокот се јавува поради зголемен тремор на левата комора.

Пациентите може дури и да не забележат патолошки манифестации. Кога болеста е во фаза на компензација, тогаш терапијата не може да се спроведе, тие се ограничени на превентивни активности. На пациентите им се препишува состанок со cardiolогист, како и редовни ултразвучни проверки.

Втор степен

Инсуфициенција на аортната валвула, која припаѓа на 2-ри степен, има симптоми со поизразена манифестација, додека дивергенцијата на вентилите е 5-10 мм. Ако овој процес се појави кај дете, тогаш знаците тешко се забележуваат.

Ако, кога се појави аортна инсуфициенција, волуменот на крвта што се вратил назад е 15-30%, тогаш патологијата се однесува на болест од втор степен. Симптомите не се многу изразени, но може да се појави отежнато дишење и чести отчукувања на срцето.

За да се компензира дефектот, се вклучени мускулите и вентилот на левиот атриум. Во повеќето случаи, пациентите се жалат на отежнато дишење со лесен напор, зголемен замор, силно чукање на срцето и болка.

За време на прегледите со употреба на современа опрема, се открива зголемување на отчукувањата на срцето, апикалниот импулс е малку поместен надолу, границите на тапоста на срцето се шират (лево за 10-20 мм). Кога се користи испитување на Х-зраци, се забележува зголемување на левиот атриум.

Со помош на аускултација, јасно може да се слушне бучавата долж градната коска од левата страна - ова се знаци на аортен дијастолен шум. Исто така, во вториот степен на инсуфициенција, се манифестира систолен шум. Што се однесува до пулсот, тој е зголемен и изразен.

Трет степен

Третиот степен на инсуфициенција, исто така се нарекува изразен, има несовпаѓање повеќе од 10 мм. Пациентите бараат сериозен третман. Почесто пропишана операција со последователна терапија со лекови.

Кога патологијата е на 3-ти степен, аортата губи повеќе од 50% од крвта. За да се компензира загубата, срцевиот орган го забрзува ритамот.

Најчесто пациентите често се жалат на:

 • отежнато дишење при мирување или при минимален напор;
 • болка во пределот на срцето;
 • замор;
 • постојана слабост;
 • тахикардија.

Во студиите, силното зголемување на големината на границите на тапоста на срцето се одредува надолу и лево. Поместување, исто така, се случува во вистинската насока. Што се однесува до апикалниот импулс, тој е засилен (истурен карактер).

Кај пациенти со трет степен на инсуфициенција, епигастричниот регион пулсира. Ова укажува на тоа дека патологијата ги вклучила десните комори на срцето во процесот.

За време на истражувањето, се појавува изразен систолен, дијастолен шум и шум. Тие можат да се слушнат во вториот меѓуребрен простор од десната страна. Тие имаат изразен карактер.

Итна не-кардиохирургија

Во некои случаи, по дијагнозата, потребна е итна операција и операција. Ова е сериозен проблем што не може да се игнорира и итно е да се започне со третман. На пациентот е строго забрането да избира аналози самостојно, да препишува лекови.

nedostatochnost aortalnogo klapana lechenie 5 - Вродена срцева болест бикуспидална аортна валвула

Тешка аортна стеноза, митрална валвула, пулмонална маса често предизвикува сериозни тешкотии. Умерена форма на патологија е опасна од интраоперативни компликации. Главниот проблем е недостатокот на срцев минутен волумен. Таквите пациенти имаат висок ризик од компликации за време на операцијата.

Пациентите се прикажани како прават протетика на оштетен канал. Пред операцијата, лекарот мора да ги земе предвид сите ризици. Во повеќето случаи, тие се поврзани со одложување на времето.

Поддршката на пациентот треба да биде точна и соодветна. Ако нешто го загрозува здравјето или животот на пациентот, тогаш не-кардиохирургијата се изведува итно без да се земе предвид високиот ризик од развој на компликации од срцето или крвните садови.

По успешната реконструкција на срцевиот залисток, пациентот обично не е ограничен во движењето, целосно способен да толерира физичка активност, па дури може да учествува и во спорт. Сепак, за да се одржи овој резултат, треба да се вршат редовни ултразвучни проверки.

Дури и по замена на вентилот, повеќето пациенти се целосно во состојба да толерираат физичка активност. Спорт на издржливост честопати се препорачуваат дури и за позитивна динамика, но треба да се воздржите од учество на натпревари. Колку што е соодветно, лекарот ќе утврди. Пациентите со вештачки залистоци обично бараат антикоагулантна терапија. Во случај на употреба на биопротеза, нема таква потреба.

Пулмонална регургитација, причини, симптоми, третман

 • постои одредена сензација на пулсирање на цервикалните вени;
 • силни треперења во срцето;
 • зголемена фреквенција на контракција на срцевиот мускул (минимизирање на обратен проток на крв);
 • притискање и компресирање на болка во пределот на градниот кош (со силен обратен проток на крв);
 • појава на вртоглавица, често губење на свеста (се јавува со слабо снабдување со мозок со кислород);
 • појава на општа слабост и намалување на физичката активност.

За време на хронична болест, се појавуваат следниве симптоми:

 • болка во регионот на срцето, дури и кога е мирна, без стрес;
 • за време на напор се појавува доволно брзо замор;
 • постојан тинитус и чувство на интензивна пулсација во вените;
 • појава на несвестица при нагло менување на положбата на телото;
 • главоболка во предната област;
 • пулсирање на артерии видливи со голо око.

Кога патологијата е во декомпензаторна степен, метаболизмот во белите дробови е нарушен (често се појавува астма).

Причини за болеста:

 • вродена малформација на аортната валвула.
 • компликации по ревматска треска.
 • ендокардитис (присуство на бактериска инфекција во внатрешноста на срцето).
 • се менува со возраста - ова се должи на абење на аортниот вентил.
 • зголемување на големината на аортата - патолошки процес се јавува со хипертензија во аортниот регион.
 • стврднување на артериите (како компликација на атеросклероза).
 • дисекција на аортата, кога внатрешните слоеви на главната артерија се одделени од средните слоеви.
 • повреда на функционалноста на аортната валвула по нејзината замена (протетика).

Поретки се причините во форма на:

 • повреди на аортната валвула;
 • автоимуни заболувања;
 • ефектите на сифилис;
 • анкилозен спондилитис;
 • манифестации на дифузни болести поврзани со сврзните ткива;
 • компликации по примена на терапија со зрачење.

Важно е да се консултирате со лекар на првите манифестации.

nedostatochnost aortalnogo klapana lechenie 6 - Вродена срцева болест бикуспидална аортна валвула

Инсуфициенција на срцевиот залисток се јавува од различни причини. Регургитација може да биде вродена или предизвикана од следниве патологии:

 • прогресијата на акутниот ревматски кардитис;
 • ендокардитис на инфективна форма;
 • сифилитичен аортитис;
 • дегенерација на листовите на вентилите.

Вентилот почнува да расте како резултат на оштетување или прекумерно истегнување на акордот, како и на папиларното мускулно ткиво. Важно е да се обрне внимание на овие фактори со цел да се спречи нагло влошување на здравјето.

Стенозата на вентилот е вродена, ревматска или сенилна. За да може лекарот да препише точен третман, треба да подлежите на преглед. Врз основа на резултатите, на пациентот ќе му биде препишан соодветен третман.

Сифилитичен аортитис е една од главните причини за развој на патологија

Итна не-кардиохирургија

Бикуспидната аортна валвула е најчестата срцева болест што се формирала во матката. Патологијата е воспоставена во 20 од 100-те кои контактирале со а cardiolогист. Кај здрави луѓе, вентилот има три крила.

Тие се отвораат и затвораат во одредена точка. Саши обезбедуваат движење на крв во една насока. Бикуспидната валвула се развива дури и пред раѓањето во матката. Се смета за отстапување од нормата.

За подолг временски период не може да се појави.

Бикуспидалната аортна валвула е патологија што се развива во матката

Дефект на аортата "бикуспиден аортен вентил" се јавува во позадината на:

 • трансфер од бремена жена на една или друга инфективна патологија;
 • изложеност на зрачење;
 • чести стресни ситуации кај бремена жена;
 • пушење и пиење алкохолни пијалоци од девојче додека носи дете;
 • генетска предиспозиција;
 • присуство на еден од родителите на која било сериозна наследна болест.

2-пати аортна валвула - патологија што се формира во матката. Како по правило, ова се случува на 5-9 недела од бременоста. Овој период се смета за најкритичен. При интеракција со телото на жена што носи дете, се зголемуваат негативни фактори, ризикот од отстапувања во работата на срцето и васкуларниот систем на фетусот се зголемува.

Срцева мана може да резултира од бремена жена која има грип и рубеола.

Најчесто, формирањето на два вентили е поврзано со наследна предиспозиција. Ризикот од отстапување кај дете е голем ако еден од неговите родители наиде на повреда.

Womenените кои имале вирусно заболување за време на бременоста, се изложени на ризик да имаат бебе со бискупидна валвула.

Вродена срцева болест „Бикуспидален аортен вентил“ може да се појави подолго време без очигледни знаци. Честопати пациентите учат за присуството на отстапувања на постара возраст.

Типично, до 10-20 години, вентилот функционира како што се очекуваше и не предизвикува појава на никакви негативни знаци. Симптомите се манифестираат постепено. Пациентот почнува да се мачи:

 • чувство на пулсирање во главата (неговиот интензитет може да варира);
 • чувство на силно чукање на срцето;
 • синусна тахикардија;
 • несвестица и периодично губење на свеста;
 • редовна и изразена вртоглавица;
 • повреда во функционирањето на органите на видот;
 • тешкотии при дишење дури и со најнезначаен физички напор;
 • болка во градите.

Замор, несвестица може да бидат знаци на срцеви заболувања.

Со патологија кај пациентот, протокот на крв е значително нарушен. Симптомите може да бидат со различен интензитет. Бикуспидна аортна валвула кај деца подолго време не предизвикува непријатност. Постепено, може да се појави нетолеранција на кој било физички вид на оптоварување. Периодично, мал пациент може да се жали на болка во главата.

Бикуспидална аортна валвула кај дете предизвикува оштетување на меморијата.

Во детството, патологијата може да се манифестира со слаб рефлекс на цицање, прекумерна солза и летаргија. Детето слабо добива маса и постојано плука.

Патологијата во отсуство на третман станува хронична. Отстапувањето се карактеризира со следниве симптоми:

 • нарушување на срцевиот ритам;
 • постојано присуство на тешкотии при дишењето;
 • кашлање ноќе;
 • подпухнатост

Кашлањето е еден од знаците на хроничен тек на болеста.

Пациентите се изложени на висок ризик за дополнителни патологии. Кога ќе се појават, сите симптоми стануваат поизразени.

CHD - Бикуспидната аортна валвула може да се дијагностицира со:

 • Ултразвук;
 • стандарден ЕКГ и дневно следење;
 • радиографија на белите дробови.

Прво на сите, cardiolогист го прашува пациентот и ги идентификува поплаките. Лекарот ги идентификува можните основни причини за развој на нарушувањето.

Особено внимание на првичната инспекција. Децата со срцеви заболувања значително заостануваат во физичкиот развој од нивните врсници. При дијагностицирање на повреда кај бебе, лекарот може да забележи сина кожа, хипотонични мускули и бавно зголемување на телесната тежина.

Ако се сомневате во двосмислен вентил, задолжителен е ЕКГ на срцето

Лабораториски студии се неопходни за да се утврди општата состојба и да се идентификуваат истовремени абнормалности.

Главниот дијагностички метод е ултразвук. Ова е единствениот начин да се потврди присуството на бикуспидална аортна валвула. Други студии се потребни за да се разјасни степенот на оштетување и изборот на терапевтски мерки.

На бикуспидната аортна валвула не секогаш е потребен третман. Терапијата е избрана индивидуално, така што пациентот треба да помине годишна дијагностика за превенција.

Хируршката интервенција се смета за сериозна, затоа се изведува само ако има негативни симптоми

Нема потреба од третман ако пациентот нема негативни симптоми. Состојбата е нормална. Во напредната фаза на отстапување, пропишана е операција - инсталација на протеза. По завршување на постапката, потребно е да се користат лекови. Сорти на импланти се опишани во табелата.

Вид на протеза
БиолошкиНаправен е од животинско ткиво.
МеханичкиНаправен е од метални соединенија.

Операцијата се смета за тешка. Може да предизвика:

 • сериозно оштетување на протокот на крв;
 • уништување на биолошки процеси;
 • артериски тромбоемболизам.

Пациентот треба да зема лекови во курсеви. На cardiolогист препишува:

Аортниот вентил со 2 лисја не може да се третира независно. Лековите треба да ги препишува само лекар.

Правилната исхрана, честите прошетки и откажувањето од лошите навики се главните препораки за откривање на патологија

Ако срцевиот залисток има 2 крилја, пациентот мора целосно да го промени својот животен стил. Треба да се претпочита балансирана исхрана. Специјални мешавини се препорачуваат за бебиња. Редовно се бара да одиме надвор.

На пациентот му се препорачува да се пријави за пливање. Дневно прикажани терапевтски вежби. Физичката активност треба да биде умерена. Пациентот може да биде упатен на дисекција на бикуспидната аортна валвула.

Лекар може да донесе одлука за операција само по темелно испитување

Прогнозата за иднината со бикуспидна аортна валвула кај деца е индивидуална. Во отсуство на клиничка слика на отстапувања и влошување на условите, патологијата не може да предизвика непријатност. Пациентот ќе живее нормален живот.

По операцијата, луѓето живеат 12-17 години. Тоа директно зависи од начинот на живот и индивидуалните карактеристики на телото. Предмет на сите сведоштва на лекарот, очекуваното траење на животот ќе биде долго.

Со други зборови, прогнозата на животот со бикуспидална аортна валвула е често поволна. Главната работа е умерена физичка активност и редовна дијагноза.

Повеќето пациенти со бикуспидална валвула имаат нормален начин на живот.

Превентивни мерки се неопходни за одржување на благосостојбата и намалување на ризикот од компликации. Тие вклучуваат:

 • одржување на правилен начин на живот;
 • употреба на здрава храна со многу есенцијални витамини;
 • спортување на свеж воздух;
 • редовни прошетки на улица;
 • алтернација на физичката активност со ментална.

Пациентот треба да избегнува стрес. Силно не премногу работа. Важно е товарот да се менува со одмор. Потребно е да се напуштат лошите навики. Исхраната треба да вклучува што е можно повеќе овошје и зеленчук. Аортниот вентил со 2 лисја не е опасен и, следејќи ги препораките на лекарот, пациентот нема да доживее непријатност.

Лековите можат да помогнат во подобрување или одржување на односот на проток на притисок во крвта. Ова го отстранува товарот од срцето. Сепак, причината за дефект на вентилот, сепак, не може да се поправи.

Само операцијата е корисна тука. Денес, некои дефекти на срцевиот залисток веќе можат да се коригираат без обемна кардиохирургија со срцева катетеризација или минимално инвазивна. Некои хируршки процедури за лекување на дефекти на срцевиот залисток се накратко опишани подолу.


 • Реконструкција на срцевиот залисток

  : овде, за време на операцијата, е обновен оштетениот срцев залисток. Детали за реконструкцијата на срцевиот вентил може да најдете овде.
 • Замена на срцевиот вентил: тука оштетениот вентил се заменува со нов. Постојат механички и биолошки вентили на срцето.
 • Валвулопластика со балон: оваа постапка може да се користи со срцев катетер за стеноза на белите дробови и митралната валвула. Констрикцијата се шири со балон и се отстрануваат наслагите.

 • Замена на аортниот вентил со катетер:

  за да се замени аортната валвула со катетер, пристапот е преку препоните или врвот на срцето. Оваа постапка може да се користи кај постари пациенти за кои сериозната операција на срцето ќе биде премногу ризична.
 • Митраклип со инсуфициенција на митрална валвула: Поставувањето на митраклип е минимално инвазивна реконструктивна постапка за

инсуфициенција на митрална валвула

. Користејќи катетер, специјален стегач се доставува преку препоните до левата страна на срцето за повторно да се започне митралната валвула.

Неопходно е да се третираат дефектите на срцевиот залисток што е можно порано; дури и ако не предизвикаат никаква непријатност. Целта е да се избегне трајно оштетување на срцето и да се продолжи животниот век. Во последниве години, напредокот во поправка на срцевиот залисток и замена на откажаните вентили драматично порасна.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic