Чести знаци на вентрикуларна хипертрофија на срцето на ЕКГ

Знаци на хипертрофија на левата комора на ЕКГ:

 • Просечниот сегмент на вентрикуларниот комплекс се поместува напред и надесно во однос на неговата стандардна позиција.
 • Возбудата, од внатрешната обвивка на срцето кон надворешната, расте.
 • Опсегот на осцилации на R бранот се зголемува во левите води (I, aVL, V5 и V6).
 • Со изразена патологија, се забележува следнава слика: R брановите се наоѓаат повисоко, а S брановите паѓаат подлабоко.
 • Преодната зона има јасно отстапување во водите V1 или V2.
 • Делот ST се наоѓа под хоризонталниот дел од сегментите, што го рефлектира отсуството на потенцијална разлика на површината на телото.
 • Спроводливоста на ЛДЛХ е нарушена или се забележува целосна (нецелосна) блокада на оваа нога.
 • Откако се појави во една област на миокардот, возбудата може да се прошири и на нејзините други области, но во овој случај овој процес е нарушен.
 • EOS (електрична оска на срцето) отстапува лево.
 • EOS добива полу-хоризонтална или хоризонтална положба.

За да се идентификува друга патологија - хипертрофија на левата комора на ЕКГ, посебно внимание се посветува на бранот П, што укажува на возбудување на две преткомори. Делот од П бранот кој е одговорен за возбудувањето на десниот атриум одговара на нормата, а делот што ја рефлектира возбудата на левиот атриум во хипертрофична состојба има зголемена амплитуда на осцилации и нивното времетраење. Нормалната дебелина на wallидот на левата комора е 2 пати поголема од десната и е 10-12 мм.

gipertrofija levzhelserdkg. 1 - Чести знаци на вентрикуларна хипертрофија на срцето на ЕКГ

Со сериозен LVH, дебелината на обраснатото ткиво е повеќе од 25 mm

ekg gipertrofija lg priznaki - Чести знаци на вентрикуларна хипертрофија на срцето на ЕКГ

ЕКГ за хипертрофија на левата комора

Зголемена лева комора (ЛВ) поминува повеќе време на стимулација и контракција. Соодветно на тоа, на ЕКГ ова ќе се манифестира со одредени знаци. На електрокардиограмот, знаците на хипертрофија на левата комора (LVH) ќе бидат запишани во левите градни линии, кои вклучуваат V5 и V6.

Не само левото, туку и десното водство на градите (V1 и V2) ќе имаат знаци што укажуваат на зголемување на левите оддели. Денес, постојат многу дијагностички критериуми за LVH, но ниту еден од нив нема 100 процентна точност и сигурност. За точноста на дијагнозата, потребно е да се земат предвид не само комбинација на симптоми, туку и додавање на нефункционални дијагностички податоци. Еве ги најчесто користените критериуми:

Во олово на левата града, забележителни се и промени, што може да укаже на присуство на LVH:

 1. Максимална висина R во V5, V6. Нормално, максималната R треба да биде во V4. Во V4, V5 или V6, бранот R е повеќе од 26 mm.
 2. За поголема точност, се користи индексот Соколов-Лион, според кој збирот R V5 се пресметува или во V6 и S во V1. Дијагностички знак на LVH е збир на заби повеќе од 35 mm.
 3. Корнеловиот индекс се користи и за дијагностицирање на LVH. Амплитудата R во олово aVL се пресметува со амплитудата S во оловото V3. Количината кај мажите е повеќе од 28 mm, а кај жените повеќе од 20 mm укажува на можна LVH.
 4. Збирот на највисоката амплитуда R бран со најдлабокиот S бран во градите води поголеми од 35 mm укажува на хипертрофија на левата комора.
 5. Депресија на ST сегментот и инверзија на Т во V5, V6, што укажува на преоптоварување на LV.
 6. Подигнувањето на ST сегментот во градите води V1, V2, V3.

Хипертрофија на десната комора (RV) е поретка од хипертрофијата на левата комора. Знаци на зголемување на панкреасот на ЕКГ ќе бидат евидентирани во десните кабли на градите. Карактеристичните промени во зголемувањето на панкреасот ќе бидат забележани во водите III, aVF, V1, V2. Знаци на хипертрофија на панкреасот се како што следува:

ekg gipertrofija serdca - Чести знаци на вентрикуларна хипертрофија на срцето на ЕКГ

Дури и поретко, електрокардиограмот покажува зголемување на две срцеви комори истовремено. Честопати, зголемувањето на панкреасот не е видливо поради фактот што знаците на хипертрофија на левата комора се преклопуваат. Може да има следниве знаци на ЕКГ:

 1. Комбинација на LVH знаци со истовремено отстапување на електричната оска на срцето надесно.
 2. Комбинација на знаци на зголемување на панкреасот и отстапување на електричната оска на срцето лево.
 3. Високиот R бран во V5, V6, како и високиот R бран над 7 mm во V1, V2.
 4. Ако има знаци на зголемување на панкреасот, нема S бран во V5-6.
 5. Комбинација на хипертрофија на левата комора со нецелосна блокада на блокот на гранките на десниот пакет.

Денес, постои одлична можност да се постави дијагноза со употреба на ехокардиографија, што не го нарушува интегритетот на телото. Потребно е само да се инсталира сензорот на површината на градите на пациентот за да се добијат информации за состојбата на неговиот кардиоваскуларен систем. Затоа, во нејасни случаи, последниот метод е неопходен за поставување на правилна дијагноза.

Знаците на LVH можат да бидат доста разновидни. На многу начини, знаците на хипертрофија на левата комора зависат од специфичната причина за болеста, фазата и занемарувањето на болеста.

Долната линија - Чести знаци на вентрикуларна хипертрофија на срцето на ЕКГ

Некои форуми тврдат дека болеста не се чувствувала долго време, сè до развојот на опасни компликации. Сепак, други пациенти укажуваат на акутен тек на болеста.

Постојат такви традиционални знаци на LVH:

 1. Честата болка во срцето укажува на аортна и мускулна инсуфициенција, како и преоптоварување на миокарден вентил. Во овој случај, болката ќе биде остра, одеднаш ќе се појави и стеснува.
 2. Нестабилен ритам на срцето.
 3. Чести промени во крвниот притисок (тешка хипертензија).
 4. Отежнато дишење и отежнато дишење.
 5. Тешка ангина пекторис и кардиомиопатија во амплитуда.
 6. Слабост и попреченост.
 7. Поспаност
 8. Болка локализирана во градите.
 9. Често се јавуваат главоболки како директна последица на болеста.
 10. Брз замор на мускулите.

Покрај тоа, знаците на хипертрофија на левата комора може да се изразат во несвестица, што е предизвикано од нагло кршење на циркулацијата на крвта во срцето и неговите митрални септи.

Во оваа состојба, срцевиот мускул доживува кислородно гладување и дефекти во ритамот.

Покрај тоа, со слабо снабдување со крв, едно лице може да развие срцеви заболувања или срцев удар.

Знаците на хипертрофија на левата комора се доста специфични за различни форми на болеста и може да се разликуваат малку едни од други.

Главната опасност од ЛВХ лежи во фактот дека со вакво заболување кај луѓето, ризикот од развој на миокарден инфаркт, разни срцеви мани и ненадејно запирање нагло се зголемува. Исто така, со хипертрофија, може да се појави ненадеен прекин на комората во миокардот, што може да биде фатално.

Покрај знаците на хипертрофија на левата комора, лекарите разликуваат две форми на кардиомиопатија кои се јавуваат со LVH:

 1. Хипертрофична форма.
 2. Образец за дилатација.

хипертрофија се - Чести знаци на вентрикуларна хипертрофија на срцето на ЕКГ

Хипертрофичната форма на болеста на електричниот кардиограм е доста забележлива. Најјасно видлива промена во големината на срцето и висок Rv бран. Проширената форма обично не влијае многу на комората. Обично, стенозата се забележува околу надолжната оска, а исто така има и испуштање на левиот атриум.

Знаците на хипертрофија на миокардот во левата комора може да се развијат спонтано или обратно, траат доста долго, постепено се зголемуваат. Во овој случај, пациентите треба да знаат дека кога ќе се појават првите знаци на LVH, пациентот треба да контактира со a cardiolогист и спроведе детална дијагноза што е можно поскоро. Ова е оправдано со фактот дека колку побрзо започне терапијата со третман, толку е поголема можноста на лицето за брзо закрепнување.

Како се рефлектира хипертрофијата на левата комора на ЕКГ

Она што е хипертрофија на левата комора веќе е забележано, сега е важно да се разбере како оваа болест е прикажана на кардиограмот. Со цел да ги препознаете знаците на хипертрофија на електрокардиографијата, треба да обрнете внимание на забите, сегментите и комплексите. Значи, можно е да се дијагностицира таква болест во присуство на следниве аномалии на ЕКГ:

 • во водите V5 и V6 има висока каранфилче R;
 • во водите V1 и V2, може да се препознае покачен S бран;
 • во оловото на градите V1, Т бранот е поважен отколку во оловото V6;
 • ST сегментот во V5 е под изолинот;
 • амплитудата на Т бранот е зголемена, како и ST сегментот;
 • во водите V5 и V6 T се карактеризира со асиметрија и негативен индикатор;
 • во олово V1 и V2, локацијата на ST сегментот е дефинирана под изоелектричната линија.

Во прилог на сите горенаведени, вреди да се напомене дека таквата болест на електрокардиограмот може да се утврди со движење на преодната зона кон десните странични наводи на градите.

Причини за ЛВХ

Хипертрофија на левата комора (LVH) се јавува во позадина на такви болести и состојби. Артериска хипертензија - во овој случај, миокардот почнува да се згуснува поради зголемениот ритам на пумпање крв, што не може да се избегне дури и со лесни форми на хипертензија, а да не спомнувам стабилно зголемување на крвниот притисок и хипертензивни кризи.

Дефекти на срцето - ова може да вклучува: дефект на митралната валвула, патологија на аортната валвула, патологија на пулмоналната валвула, дефект на овалната дупка. Долго време, ваквите патологии не се чувствуваат и нема дополнителна симптоматологија, затоа LVH на ЕКГ е главниот симптом. Кардиомиопатија на хипертрофичен тип - суштината на болеста е кршење на нормалната промена на систолата и дијастолата. И, исто така, со оваа патологија, мускулните влакна имаат хаотична локација во миокардот.

Коронарна артериска болест. CHD вклучува органски и функционални промени во мускулите поврзани со нагло ограничување или целосен прекин на снабдувањето со крв на одделни места.

ekg gipertrofija lg - Чести знаци на вентрикуларна хипертрофија на срцето на ЕКГ

Следната причина е атеросклероза на срцевите залистоци. Со оваа патологија, дупката во левата комора се стеснува, со што започнува голем круг на циркулација на крв. Најчесто, атеросклерозата на срцевите залистоци влијае на постари лица.

Зголемена физичка активност - ЛВХ може да се развие на млада возраст кај оние кои активно се занимаваат со спорт. Ова се должи на фактот дека наспроти позадината на сериозни стресови, срцевиот мускул значително се зголемува во масата и волуменот. Умерена форма на хипертрофија не е опасна по живот и често се забележува кај оние кои професионално се занимаваат со спорт и други луѓе кои се подложени на висок физички напор.

gipertrofija levzhelserdkg. 2 - Чести знаци на вентрикуларна хипертрофија на срцето на ЕКГ

Зголемениот срцев мускул ја губи својата еластичност со текот на времето

Дијагноза на хипертрофија

Болеста има неколку степени на развој, соодветно, ЕКГ-знаците на хипертрофија на левата комора во различни фази ќе се разликуваат. Првата фаза на болеста се карактеризира со висока амплитуда на QRS, позитивна вредност на Т-бранот и отсуство на поместување на сегментот ST.

Манифестација на болеста на електрокардиограм

Што се однесува до втората фаза на болеста, таа веќе се карактеризира со посериозни промени, што може да се манифестира со значително зголемување на амплитудата на QRS комплексот, намалување на Т-бранот и исто така незначителна рамнина на неговата форма. Покрај тоа, во втората фаза се трага за поместување на ST сегментот од несогласен тип.

Третиот степен на болеста, исто така, се карактеризира со зголемување на комплексот QRS, додека може да биде доста изразен. Исто така, постои несоодветно поместување не само на ST сегментот, туку и на Т-бранот, поместувањето се случува во однос на QRS-комплексот.

Четвртата фаза на болеста се смета за најсложена и изразена, соодветно, на кардиограмот се прикажува со изразени и сериозни промени. Во четвртата фаза на хипертрофично оштетување, може да се проследи намалување на амплитудата на QRS од секундарна природа. Покрај тоа, се јавуваат нарушувања на реполаризацијата, кои се исто така карактеристични за третата фаза на болеста.

Во прилог на LVH, може да се појави патологија како хипертрофија на левата преткомора, која е исто така доста изразена на електрокардиограмот.

Индекси на кардиограм за хипертрофија на левата преткомора

Хипертрофија на левиот атриум на ЕКГ се манифестира со голем број на промени кои се поврзани со различни делови на срцето. Посебно внимание треба да се посвети на промените што се случуваат со бранот P6:

 • станува широк и, како по правило, со две грпки;
 • амплитудата се зголемува;
 • времетраењето на вториот дел се зголемува;
 • висината станува поголема;
 • Може да се појават засеци на врвот.

Искусен специјалист за резултатите од ЕКГ ќе може да ги препознае симптомите на болеста

Важно е да се напомене дека патолошките промени во P бранот може да се следат во различни одводи, имено, двокомбарскиот заб може да се снима во 1, 2, V6, V5 и aVL. Во aVR, тоа е честопати негативно.

Тоа е, знаците на таквата болест може да ги утврди искусен специјалист без многу потешкотии, главната работа што треба да се разгледа е дека манифестациите на хипертрофични лезии на левата комора може да бидат предизвикани и од самата болест и од такво отстапување како што е дилатација. Многу често, комбинација на овие две патологии се јавува кај пациенти.

Важно! Кардиограмот е главниот дијагностички метод за дијагностицирање на хипертрофични лезии. Соодветно на тоа, без да се подложи на таков преглед, не може да се утврди точна дијагноза.

Во повеќето случаи, за да се утврди хипертрофичната лезија не е потребно многу време, како што веќе беше забележано, симптомите на патологија на ЕКГ се многу изразени. Но, постои можност да се збуни оваа болест со другите срцеви патологии, поради што во случај на сомневање, на пациентот може да му се препише вентрикулографија или ехокардиографија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic