Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Кардиомиопатија може да биде:

 1. примарна - кога причината е непозната или е невозможно да се влијае (на пример, дефект на генот);
 2. секундарно кога може да се најде причината.

Примарната кардиомиопатија има своја класификација, каде што секој подвид се разликува поради својата причина, главните симптоми и пристапот на лекување. Значи, се случува:

 • дилатациско;
 • хипертрофична;
 • ограничувачки;
 • аритмогена десна комора.

Класификацијата на секундарната патологија се заснова на причината за болеста. Значи, кардиомиопатија се случува:

 • dishormonal (вклучувајќи тиротоксични, дијабетични и менопауза);
 • дисметаболен;
 • исхемичен;
 • токсичен (вклучувајќи алкохол);
 • Такотсубо
 • алиментарни.

симптоми кардиомиопатија - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Кардиомиопатиите се голема група на миокардни заболувања, кои подразбираат такви промени во срцевиот мускул што неизбежно доведуваат до:

 • проширување на срцето
 • срцева слабост
 • миокардна дистрофија.

Причините за оваа патологија се многу, всушност, како и форми на кардиомиопатии. Размислете за главните опции и класификација на кардиомиопатиите, како и да ги допрете причините за оваа или онаа форма на болеста.

 1. Проширена кардиомиопатија. Ова е миокардна болест во која има експанзија, дистензија и зголемување на големината на срцевите комори. Болеста се развива поради генетски нарушувања, напади на вирусни агенси, имунолошка патологија, а причината за многу случаи на болеста останува нејасна.

simptomi kardiomiopatiya gipertoficheskaja - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

simptomi kardiomiopatiya gipertenzivnaja - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

симптоми кардиомиопатија токсическаја - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Класификацијата на болеста е многу импресивна и обемна, таа веќе ги утврди главните причини за развој на болеста, бидејќи болеста не се јавува од нула. На неа секогаш и претходат генетски, интрацелуларни нарушувања. Но, дури и во нашиот век на модерна медицина, лекарите не се секогаш во можност точно да ја утврдат причината за кардиомиопатија. Во класификацијата за вакви случаи е даден наслов, наречен „некласифицирана кардиомиопатија“.

Кои се главните симптоми на кардиомиопатија? Како може да се сомневате во болест? Сите форми на болеста имаат слични симптоми, како што се:

 • Срцева болка,
 • Нарушување на срцевиот ритам
 • Отекување на нозете
 • Диспнеа,
 • Слабост, замор.

Секоја форма на кардиомиопатија има свои карактеристични карактеристики.

За да ја разберете суштината на оваа болест, треба да започнете со анализа на самиот поим:

 • „Кардио“ (кардио) на грчки значи срце.
 • „Мио“ е сè што е поврзано со мускулниот слој.
 • „Патија“ (патос) - страдање.

Така, анализата на посочениот термин практично не ја разјаснува целокупната слика. Секое срцево заболување предизвикува болни сензации кај пациентот.

 1. Идиопатска или примарна кардиомиопатија. Што точно предизвикува срцева патологија, сè уште не е познато во овој случај.
 2. Средно. Наводните причини за развој на оваа кардиомиопатија се:
  • Наследна предиспозиција. Едно лице може да наследи генетска абнормалност што предизвикува грешки во структурата и функциите на мускулните влакна. Невозможно е да се предвиди исходот на болеста со наследна кардиомиопатија.
  • Вируси. Патогени на грип, херпес, итн. Се вклучени во оваа група.
  • Присуство на историја на информации за претходен миокардитис.
  • Неуспеси во функционирањето на ендокриниот систем. Ова се однесува на штетните ефекти на катехоламини и соматропски хормон врз анатомските структури на срцевиот мускул.
  • Неможноста на одбраната на телото целосно да ја изврши својата работа.
  • Штетен ефект врз срцевиот мускул на различни токсини и алергени. Иританти може да вклучуваат тешки метали, некои медицински материјали, алкохол и лекови.

Во исклучително ретки случаи, предметната болест се дијагностицира во последните месеци од бременоста или во првата половина од постпарталниот период.

Специјалисти од областа на медицината разликуваат неколку видови кардиомиопатија:

 • хипертрофична;
 • дилатациско;
 • ограничувачки;
 • аритмогени.

Секоја од наведените форми се карактеризира со карактеристичен ефект во однос на срцето, но шемата на нивниот третман е иста. Главната цел на терапијата е да ги елиминира причините што предизвикале миокардиопатија, како и да се справат со срцевата слабост.

Хипертрофичната форма се карактеризира со задебелување на wallидот на десната или левата комора. Проширувањето е придружено со зголемување на срцевите комори и систолна дисфункција. Во овој случај, дебелината на wallидот останува непроменета.

Ретко се дијагностицира ограничувачки вид на болест. Во присуство на оваа состојба, се забележува крута структура на wallsидовите на срцето. Покрај тоа, неговата способност да постигне фаза на релаксација е намалена. Ова повлекува влошување на протокот на крв, наспроти чија позадина левата комора нема кислород. Работата на целиот организам страда од ова, бидејќи е нарушена циркулацијата на крвта.

2 Симптоми на проширена кардиомиопатија

simptomi kardiomiopatiya otdishka - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Треба да се напомене дека пациентите со оваа дијагноза во 90% од случаите се мажи на возраст од 40-45 години. Почетокот на болеста е суптилен. Пациентите забележуваат отежнато дишење, но тоа го припишуваат на зголемена физичка активност, последица на напорна работа. Но, по неколку месеци / години, отежнато дишење напредува, и веќе е позагрижен. По лекарски преглед, рентген на OGK, се открива зголемување на срцето - кардиомегалија.

Кардиопатија на срцето: симптоми, дијагноза и третман

Бидејќи секој вид на болест има свој механизам на развој и прогресија, симптомите на кардиомиопатија ќе се разликуваат.

Ако некое лице има опструктивна форма на оваа болест (т.е. се намалува дијаметарот на дупката од која потекнува аортата), се развиваат знаци на недоволно снабдување со крв во мозокот:

 • напади на вртоглавица;
 • несвестица;
 • отежнато дишење
  замор;
 • слабост;
 • срцева болка.

Ако се појави опструктивна форма, кардиомиопатијата може да трае асимптоматски долго време. Тогаш може да се развие и напредува прилично брзо:

 • отежнато дишење, што на почетокот ја придружува само физичката активност, но потоа се појавува во состојба на мирување;
 • замор;
 • едем - првично само на нозете, а потоа повисоко;
 • тежина во десниот хипохондриум;
 • палпитации.

Повреда на ритамот со оваа патологија не се чувствува секогаш субјективно, но тие се опасни. Меѓу машките спортисти, постојат моменти кога фибрилацијата се разви одеднаш и предизвика ненадејна смрт.

Кардиопатијата е група на невоспалителни болести на срцевиот мускул предизвикани од клеточен метаболизам. Оваа патологија на срцето се наоѓа и кај возрасните и кај децата.

кардиопатија chto ehto takoe u vzroslyh 1 - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Ова се должи на ритмичката контракција (туркање крв во садовите) на кардиомиоцитите - клетките на срцевиот мускул одговорни за метаболичките процеси. Нарушувањето на функционирањето на срцевиот мускул доведува до патологија наречена кардиопатија, што доведува до многу компликации, а во случај на напредна фаза до смрт.

Бидејќи кардиопатијата е колективна ознака на лезии на миокардот, секој вид на болест има свои причини. Ајде да ги разгледаме подетално.

Кардиопатијата се развива под влијание на фактори кои предизвикуваат метаболички нарушувања кај кардиомиоцитите.

Главните причини за болести на срцевиот мускул се:

 1. Наследни фактори. Срцевите мускулни клетки се составени од протеини кои активно учествуваат во функцијата на миокардот. Вродена патологија на еден протеин доведува до нарушувања на активноста на целиот срцев мускул. Тешко е да се идентификува причината за повредата. Кардиопатијата се развива независно, односно е примарна лезија.
 2. Вируси. Вирусите присутни во телото ја нарушуваат активноста на ДНК-ланецот и предизвикуваат развој на патологија на клетките на срцевиот мускул.
 3. Автоимуни абнормалности. Различни патолошки процеси активираат автоимуни механизми кои е тешко да се запрат. Патологијата брзо се развива и оди по неповолен тек.
 4. Примарна фиброза на срцето. Фиброза (кардиосклероза) е процес на замена на мускулното ткиво со сврзно ткиво. Кардиомиоцитите ја губат еластичноста и можноста за контракција.

Причините за кардиопатија се слабо разбрани и имаат нејасна етиологија, затоа, најчесто, болеста се дијагностицира со изразени симптоми, без да се открие вистинската причина за патологијата. Хипертензија, исхемија, ендокрини заболувања, труење, невромускулни заболувања може да предизвикаат кардиомиопатија.

кардиомиопатија chto ehto takoe 1 - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Кардиопатијата, чии симптоми се благи и не му пречат на пациентот, може да се појави на која било возраст. Дијагнозата на кардиопатија е комплицирана од фактот дека симптомите кои ја придружуваат се чести, тие лесно можат да се мешаат со други болести предизвикани од недоволна функција на срцето и карактеристични за другите кардиопатологии.

Кај пациенти кои имаат кардиопатија, симптомите се дијагностицираат исто, тие вклучуваат:

 1. Недостаток на здив е респираторна инсуфициенција како резултат на стагнација на крв. Тоа е придружено со напади на астма, манифестирани во позадина на стресни ситуации, прекумерно оптоварување.
 2. Кашлање. Причините се исти како и со отежнато дишење. Со компликација придружена со пулмонален едем, се појавува отежнато дишење и спутум, што укажува на акумулација на течност во белите дробови.
 3. Кардиопалмус. Зголемувањето на волуменот на срцето доведува до нарушување на ритамот на срцевите контракции, со што се зголемува срцевиот ритам.
 4. Бледа кожа и акроциноза. Неприфаќањето доволно крв во ткивата се манифестира со бледило на кожата и синкавост на врвовите на прстите и носот.
 5. Оток на долните екстремитети. Крвта стагнира, нејзиниот излез предизвикува едем.
 6. Стернална болка предизвикана од хипоксија на срцевиот мускул.
 7. Зголемен црн дроб и слезина. Акумулацијата на крвта во порталната вена доведува до зголемување на органите.
 8. Вртоглавица и несвестица произлегуваат од недостаток на кислород во ткивата на мозокот.
 9. Прекумерниот замор е поврзан со недоволно снабдување со кислород во мускулите.

Дополнителни инструментални студии ќе помогнат точно да се дијагностицира болеста: електрокардиографија (ЕКГ), ехокардиографија (EchoCG), радиографија.

Според резултатите од лекарски преглед, а cardiolогист ќе го одреди типот на кардиомиопатија и ќе препише третман.

Специјалистите ги класифицираат кардиомиопатските форми во зависност од сериозноста на нивната клиничка слика. Постојат неколку видови на кардиопатија.

Дисхормонална. Се манифестира поради недостаток на полови хормони, има невоспалителен карактер. Со поголема веројатност да бидат жени во менопауза.

Инфективна токсична кардиопатија (алкохоличар). Токсините влијаат на мускулното ткиво, како резултат на тоа, патологијата се развива, уништува и влијае на срцевите клетки.

Дисметаболна кардиопатија. Таа е предизвикана од метаболички нарушувања, често се развива во позадина на дијабетес мелитус и дисфункција на тироидната жлезда. Не се поврзани со воспаление.

Диспластични. Вродена интраутерина патологија. Како резултат на патолошко проширување на срцевите залистоци, се развиваат малформации, што резултира со згрутчување на крвта. Може да резултира со ненадејна смрт.

Функционална Тоа зависи од функционалната активност на автономниот систем што ја регулира виталната активност на сите системи и органи на една личност. Се појавува почесто во пубертетот.

Постхипоксична или метаболна кардиопатија се јавува во позадината на исхемијата. Недостаток на кислород доведува до неповратни промени во метаболизмот.

Исхемијата е поврзана со постхипоксична, придружена со стеснување на луменот на коронарните артерии.

Тонзилогено е резултат на автоимуно воспаление. Имунодефициенција го нарушува метаболизмот.

Исто така, постои примарна и секундарна кардиопатија. Примарната форма е вродено патолошко нарушување на метаболизмот, дијагностицирано кај новородени деца. Секундарна кардиопатија се развива кај возрасни поради етиологија.

Функционалната кардиопатија кај децата е мала абнормалност во развојот на срцето. Изворите на повеќето психолошки и физиолошки нарушувања се кријат во раното детство. Акумулирајќи среќни спомени од овој период, луѓето истовремено стекнуваат разни патологии.

Често тие се јавуваат под влијание на одредени фактори на млада возраст и во адолесценција под притисок на дисхармонија на хормоналната позадина. Болеста може да биде вродена или стекната.

Двете сорти подеднакво негативно влијаат на развојот на срцевиот мускул, што доведува до следниве нарушувања:

 • непропорционална структура на комората;
 • формирање на дополнителни акорди;
 • развој на валвуларни дефекти, вклучително и пролапс на митралната валвула;
 • задебелување на интервентрикуларниот септум итн.

Постојат 3 групи извори на кардиопатија кај деца и адолесценти:

 • миокардни нарушувања што се случиле за време на периодот во матката;
 • последици од други патологии;
 • функционални нарушувања на развојот на миокардот.
 • Вродена форма на патологија може да се манифестира од првите денови на животот, но најчесто овие знаци се јавуваат за време на периодот на основно училиште.
 • Поради оваа причина, кардиопатија е тешко да се дијагностицира кај бебиња кои не можат јасно да ги објаснат своите чувства.
 • Во овој период, тешко е да се слушнат карактеристични срцеви шумови, и затоа задачата на родителите е да го следат детето за време на физички активни игри со цел навремено да ги идентификуваат симптомите на болеста.
 • Во адолесценцијата, кардиопатијата се манифестира во симптоми на зголемен замор, во форма на зголемен ритам на срцето и појава на вонредни контракции на миокардот (екстрасистоли).
 • Ако детето открие нарушувања на миокардот, задачата на специјалистот е да им ја објасни на родителите целосната слика за болеста.
 • Во овој случај, детето има мала аномалија во развојот на срцето, што, ако физичките оптоварувања не се правилно распределени, може да доведе до дефект во срцевиот ритам.
 • Игнорирањето на овој факт и понатамошното охрабрување на родителите да играат танцување, гимнастика или да посетуваат часови по физичко образование, негативно влијае на работата на повредениот орган на детето.
 • Прекумерното вежбање може да предизвика симптоми на срцева слабост.
 • Функционалната кардиопатија кај децата најчесто се манифестира кај основци и адолесценти и се изразува со следниве знаци карактеристични за автономна дисфункција:
 • бледило на кожата;
 • нарушувања на срцевиот ритам;
 • отежнато дишење;
 • зголемено потење;
 • во некои случаи, несвестица.

Кардиопатијата на срцето треба да се открие на време за да започне навремено лекување. За да собере прелиминарни податоци за состојбата на пациентот, лекарот испитува и разговара со пациентот.

Следните студии придонесуваат за добивање на детални информации за кардиопатијата и методите на нејзино лекување:

 • ЕКГ, врз основа на кој можете да ги следите промените во коморите, нарушувањата на срцевиот ритам.
 • Х-зраци на белите дробови што откриваат течност во некој орган или промена на неговата големина. Овие, како и други слични нарушувања, може да укажуваат на заразни токсични извори на болеста.
 • Вентрикулографијата е инвазивна техника за испитување на состојбата на пациентот.
 • МНР - студија за состојбата на миокардот со радио бранови.
 • MSCT - слоевит преглед на срцево ткиво, лабораториска студија за неговиот интеграл.

Лекарот може да ја олесни состојбата на пациентот со таблети од валеријана, да препише употреба на бета-блокатори во строго одредена доза и да помине низ процедура на интерферентна терапија за деца над 10-годишна возраст.

Терапија на кардиопатија кај возрасни пациенти вклучува нивна употреба на комплекс на лекови кои влијаат на изворите на патологија: дијабетес мелитус, менопауза, инфекција, труење. Во исто време, лекарот му препишува на пациентот употреба на лекови кои ги запираат манифестациите на болеста.

Таквите препарати се:

 • АКЕ инхибитори;
 • бета блокатори;
 • супстанции кои спречуваат калциум да влезе во крвта;
 • хомеопатски лекови;
 • витамини.

Со развојот на дисметаболни форми на кардиопатија, на пациентот му се препишува терапија со лекови кои ги нормализираат метаболните процеси во миокардот. Наб Obsудување на проширената форма на болеста кај пациент вклучува употреба на антихипоксанти, антиоксиданти и витамини.

simptomi kardiomiopatiya otdishka - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

simptomi kardiomiopatiya golovokrugenie - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

simptomi kardiomiopatiya oteki - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

simptomi kardiomiopatiya radiacionnaja - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Болка во регионот на срцето

3 Симптоми на хипертрофична форма

simptomi kardiomiopatiya golovokrugenie - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Вртоглавица може да се појави и спорадично, без да предизвика посебна непријатност, или подолго време, изразена, до неколку дена. Несвестицата може да биде комплицирана од конвулзивен синдром. Болката во срцето нема посебна специфична клиника, тие се слични на ангина пекторис, но исто така можат да одговараат на кардијалгија (имаат прободувачка, краткорочна природа, без оглед на физичката активност). Постојат докази дека со оваа дијагноза, болката е повеќе карактеристична за жените. Чест симптом е ритам на срцето, неправилен ритам на срцето.

Опасностите од кардиомиопатија

Како што гледаме, сите видови на оваа патологија доведуваат до развој на срцева слабост. Најчесто, има хронична застоена природа, поврзана со намалување на волуменот на крв ослободена во садовите, како и кислородно гладување на внатрешните органи.

8d61bc6f6a1901ddbabf4d58607dcdea - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Во некои случаи, може да се развие акутна срцева слабост:

 1. систолен - кога срцето не може да се контрахира нормално и да истурка доволно крв. Ова е карактеристично за проширената форма на патологија;
 2. дијастолен: комората не е исполнета со доволно крв. Ова е карактеристично за рестриктивниот тип на кардиомиопатија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Миокарден инфаркт

Ова е името на состојбата кога поголем или помал дел од миокардот умира поради недоволно снабдување со крв.

Оваа „чиста“ компликација е карактеристична за хипертрофична кардиомиопатија, бидејќи ваквиот задебелен миокард е тешко да се обезбеди со доволен кислород. Но, слична патологија може да се развие со која било друга форма на болеста, ако е комбинирана со абнормална структура на коронарните артерии кои го хранат срцето, нивна атеросклероза или развој на хипертензија.

Треба да се сомневате во срцев удар ако:

 • имаше остра и силна болка зад градната коска;
 • таа дава на левата рака (малиот прст на оваа рака), левото рамо, сечилото на рамото или левата половина на вилицата;
 • болката не реагира на нитроглицерин;
 • може да има едно повраќање што не ја олеснува состојбата;
 • лицето станува бледо;
 • покриен со ладна пот;
 • дишењето се забрзува.

Во овој случај, треба да дадете 1-2 таблети за џвакање „Аспекарда“ („Аспирин“, „Кардио-магнолија“), легнете го, отворете го прозорецот и повикајте „Брза помош“.

Тромбоемболизам

Стаза на крв, карактеристична за срцето со зафатен миокард, предизвикува активирање на системот за коагулација на крв. Значи, се појавуваат тромби. Аритмиите, односно нерамномерните мускулни контракции, за возврат, ја зголемуваат веројатноста за „патување“ на таков тромб од шуплината на срцето (во овој случај, тромб се нарекува тромбоемболум) со нивна последователна фиксација во сад со дијаметар „соодветен“. Органот или неговиот дел, нахранет од овој сад, умира.

Најопасниот тромбоемболизам е:

 • исхемичен мозочен удар - поради блокада на тромб на една од артериите на мозокот;
 • тромбоемболизам на една или повеќе гранки на пулмоналната артерија, што доведува до влошување на снабдувањето со крв во различни делови на белите дробови;
 • мезентерична тромбоза - кога тромбоемболус затнува повеќе или помалку голема артериска гранка која го храни цревата, што доведува до смрт на неговите различни области;
 • тромбоза на артериите на екстремитетите, што резултира во гангрена.

Аритмии

Повреда на нормалната секвенцијална контракција на клетките на миокардот доведува до кислородно гладување на ткивата. Ако „расејувањето“ на клетките на коморите започне да се собира и оваа состојба не може итно да се коригира, едно лице може да умре.

Белодробен едем

Кога се развива метеж во левата половина на срцето, вишок волумен на крв останува во садовите што одат во белите дробови. Со текот на времето, овие садови се шират и почнуваат да го пренесуваат течниот дел од крвта низ неговиот wallид - во белодробното ткиво.

Состојбата бара итна медицинска помош и се манифестира со отежнато дишење, розова пена од устата, сини усни и врвови на прстите, чувство на недостаток на воздух и паника.

4 Симптоми на рестриктивна кардиомиопатија

simptomi kardiomiopatiya oteki - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Ако деловите на левото срце се повеќе погодени, тогаш преовладуваат следниве симптоми: отежнато дишење, сува, опсесивна кашлица, срцев шум, можно одвојување на ленти со кашлање на крвта со спутум, состојбата на пациентот се подобрува кога седи. Не е невообичаено пациентите со декомпензација на патологијата да излезат на белодробен едем - смртоносна компликација на лево вентрикуларна инсуфициенција.

дијагностика

За сите видови на кардиомиопатија, дијагнозата е прилично комплициран процес и може да трае подолго време поради фактот што клиничката слика на различни патологии има слични знаци. Може да биде тешко да се воспостават примарни или секундарни патолошки промени во миокардот. Во овој поглед, при проверка на дијагнозата, лекарот ја зема предвид вкупната количина на податоци добиени како резултат на сеопфатен преглед на пациентот. Ова е единствениот начин да се утврди видот на болеста и да се пропише соодветен третман. За каков преглед станува збор?

 1. Физичките методи се првите работи што започнуваат со дијагностицирање на срцеви заболувања. Ова вклучува надворешен преглед на пациентот, мерење на пулсот и крвниот притисок на рацете и нозете, палпација (палпација (откривање на едем и други промени во телото), удирања (прислушување на границите на срцето, црниот дроб), аускултација (слушање до отежнато дишење во белите дробови, тонови на срцето и звуци)
 2. Електрокардиографија (ЕКГ) - снимање и проценка на електричната активност на различни делови на миокардот. За сите видови на болести, се забележуваат промени во ритамот на срцеви контракции од различна природа, најчесто тоа се вентрикуларни форми на тахикардија и атријална фибрилација. Знаците на хипертрофија на левата комора имаат дијагностичка вредност, а десното срце е со помала веројатност да се зголеми.
 3. Дневен мониторинг на ЕКГ (преглед на Холтер) - ви овозможува да го разјасните типот и степенот на нарушувања на ритамот, да фатите напади на аритмија, присуство на знаци на исхемија и други проблеми.
 4. Ехокардиографијата (ултразвук на срцето) со доплерографија е најинформативниот метод за дијагностицирање на кардиомиопатија, кој ви овозможува визуелно да ја процените состојбата на сите делови на срцето, обемот на коморите, дебелината на wallsидовите и wallsидовите, протокот на крв , функција на вентилот и згрутчување на крвта. Вредноста на исфрлачката фракција има дијагностичка вредност при срцева слабост; кај пациенти со проширена кардиомиопатија, се намалува на 30-35% (со норма од 50-55%).
 5. Радиографија - се користи како дополнителен начин за брзо проценување на анатомијата на срцето и белите дробови. Методот ви овозможува да ја одредите големината, обликот и положбата на срцето, степенот на неговото поместување во градите. Покрај тоа, се проценува состојбата на белодробното ткиво и васкуларниот модел (се зголемува во случај на стагнација).

На индивидуална основа, на пациенти со сомневање за кардиомиопатија може да им се препишат дополнителни дијагностички мерки, на пример, генетски тестови, крвни тестови за биохемија, електролити, хормони, МНР или КТ, коронарографија, земање материјал за биопсија од миокард и ендокардиум.

Најважниот метод за дијагностички скрининг е ехокардиографија. Главниот критериум за поставување на дијагнозата е откриена систолна, дијастолна или мешана дисфункција на миокардот.

За време на физички преглед забележано:

 • кардиомиопатија chto ehto takoe 4 - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и децапроширување на ударните граници на срцето во двете насоки;
 • систолен шум на врвот и под процесот на xiphoid;
 • тахикардија, атријална фибрилација, екстрасистола, галоп ритам;
 • знаци на лево вентрикуларна инсуфициенција - периферен едем, асцит, оток на југуларна вена, зголемен црн дроб;
 • знаци на пулмонална хипертензија - акцент на II тон над белодробната артерија, влажни мали блескави тркала во долните делови на белите дробови;

На ехокардиографија, во зависност од видот на болеста, тие откриваат:

 • ДКМП - проширување на срцевите шуплини, намалена контрактилност, хипокинезија на задниот Vид на ЛВ, намален ПВ, МК во форма на рибен фаринкс.
 • GKMP - асиметрична LV хипертрофија (дебелина 15 mm. И повеќе), пред-систолно движење на MK, динамичен градиент на притисок во надворешниот тракт.
 • RKMP - задебелување на задниот базален wallид на левата комора, ограничување на подвижноста на задниот дел на МК, задебелување на ендокардиумот, тромбоза во вентрикуларната празнина.

кардиомиопатија chto ehto takoe1 - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

За да се разјасни дијагнозата и диференцијацијата со други болести, извршете:

 • ЕКГ, деноноќно следење на ЕКГ - присуство на нарушувања на спроводливоста, аритмии, екстрасистоли;
 • Шема на дифракција на Х-зраци на OGK;
 • Звук на срцева празнина, вентрикулографија;
 • Биопсија на миокардот;
 • Функционална кардиопроба
 • Лабораториски прегледи - клиничка анализа на крв, урина, определување на ALT, AST, креатинин, уреа, коагулограм, електролити.

Кардиомиопатија, дури и се јавува без изразени симптоми, може да се посомнева од:

 • Х-зраци, што ќе покаже зголемување на волуменот на срцето;
 • податоци за испитување, при што cardiolогист кој слушал поплаки ги одредува границите на срцето, слуша аритмија, пригушување или глувост на нејзините тонови, некои срцеви шумки;
 • електрокардиограм, кој открива знаци на зголемување на одредени делови на срцето, јасно ви овозможува да воспоставите тип на аритмија.

Дијагнозата на кардиомиопатија се поставува врз основа на податоците на оние инструментални студии што ви овозможуваат да го визуелизирате срцето. Оптимално, ова е „способно“ со магнетна резонанца, покажувајќи го секој дел од срцето во слоеви. Но, овој метод не е толку добар во мерењето на степенот на контракција на секоја комора на срцето и обемот на исфрлена крв, како ултразвук на срцето (Ехо-ехокардиоскопија).

Лабораториска дијагноза: присуство на антитела кон вируси, зголемување на нивото на срцеви ензими, што укажува на оштетување на структурата на срцевите клетки, помага да се утврди причината за болеста.

 1. Дијагнозата на проширена кардиомиопатија се поставува кога празнината на левата комора во дијастолата се шири со дијаметар од 6 или повеќе сантиметри. Миокардот е дифузно погоден, нема хипертрофија, срцевите залистоци не се оштетени. Во овој случај, исфрлачката фракција (на заклучокот на ултразвукот е напишана „PV“) се намалува на 45% или помалку.
  На ЕКГ: екстрасистола, разни видови блокади, пароксизмална тахикардија, атријална фибрилација.
  Мерење на крвниот притисок: тенденција да се намали.
  На х-зраци на градите - проширување на границите на срцето.
 1. Хипертрофична кардиомиопатија е кога
  EchoCS забележува зголемување на дебелината на theидовите на срцето до 1,5 см или повеќе, додека волуменот на комората е нормален или помал. Опструктивната форма подразбира зголемување на дебелината на интервентрикуларниот септум до 2,5-4 см, влошување на неговата подвижност, пролапс на врв на митралната валвула во систолата.
  На ЕКГ се појавуваат знаци на зголемување на левата комора.
  Х-зраци може да не покаже ништо долго време, бидејќи срцето се шири кон "надвор", а дебелината на неговиот wallид расте.
 1. Рекреативна кардиомиопатија.
  На ехокардиографија - намалување на шуплината на комората (главно лево), намален волумен на полнење на срцевата празнина со крв, намалување на исфрлачката фракција, инсуфициенција на митрални или трикуспидални валвули.
  ЕКГ покажува вентрикуларни аритмии, атријална фибрилација, може да има знаци на исхемија.
  Х-зраците покажуваат знаци на стагнација во белите дробови, додека срцето може да биде нормално или зголемено.
 1. Аритмогена кардиомиопатија во десната комора.
  На ехо: умерено проширување на десната комора, нарушена подвижност на wallsидовите на срцето.
  Тука, МНР е индикативно, што открива локално истенчување на срцевиот wallид, неговата аневризма - испакнување, кои остануваат непроменети во систолата и дијастолата (повеќе за срцевата аневризма).
  ЕКГ покажува вид на аритмија: блокада, вентрикуларна екстрасистола, вентрикуларна тахикардија, вентрикуларна или атријална фибрилација.
  Х-зраци не е индикативно.

Присуство на кардиомиопатија, лекарот може да се сомнева при преглед на пациентот. Како по правило, слушањето на срцето ви овозможува да откриете надворешен шум, тонови. За да се разјасни дијагнозата, на пациентот може да му бидат доделени студии како радиографија, ЕКГ, ултразвук, следење со метод на Холтер, МНР. Користејќи ги овие дијагностички методи, можно е да се детектираат промени во одделите на срцето, да се процени контрактилноста на миокардот и да се открие задебелување на theидовите.

Кардиопатијата на срцето успешно се третира со навремен пристап до квалификувана помош, спроведување редовни прегледи на срцевиот мускул значително го намалува ризикот од кардиопатија да тече во тешка фаза.

третман

Диетата за кардиомиопатија се препорачува на следниов начин:

 • посно риба и месо, печени, варени или бари на пареа;
 • варени јајца (не повеќе од 1 на ден);
 • млечни производи со малку маснотии;
 • леб без сол и крекери од него;
 • слаб зелен или бел чај;
 • душо;
 • овошје и бобинки;
 • растително масло;
 • варен или печен зеленчук.

Лековите за кардиомиопатија се засноваат на нејзината форма.

Стратегијата за третман на оваа патологија е како што следува:

 1. Намалете го степенот на срцева слабост и, доколку е можно, на нула. За ова, се користат лекови од групата „инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим“: Еналаприл, Лисиноприл или други. Прво, овие лекови придонесуваат за зачувување на оригиналните форми од срцевиот мускул (т.е. спречуваат понатамошно ширење и истегнување на миокардот), и второ, тие го намалуваат компензаторниот зголемен притисок.
 2. Намалување на побарувачката на миокарден кислород со бета-блокатори: Метопролол, Небиволол, Карведилол и други. Терапијата започнува со минимални дози на овие лекови.
 3. Диуретични лекови - за да се намали количината на вода во садовите, што претставува дополнителен товар на срцето.
 4. Разредувачи на крв: Кардио-магнезиум, Аспекард.

кардиомиопатија или миокардиопатија видео симптомија - кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Тука е неопходно да се подобри контрактилноста на миокардот, а во исто време да се намали побарувачката на кислород. За да го направите ова, аплицирајте:

 1. бета-блокатори;
 2. антиаритмични лекови, на пример, дисопирамиди или верапамил;
 3. разредувачи на крв (кардио-магнезиум, аспекард).

Прикажано е и поставување на пејсмејкер за двокоморна континуирана контрола на ритамот. И во потешки случаи, може да се изврши ресекција на хипертрофичен дел од интервентрикуларниот септум.

Овој вид на болест, ако е од примарна природа, е најтежок за лекување. Тука се користат само симптоматски агенси. Претходно се користеше трансплантација на срце, но имаше само привремен ефект, бидејќи истата патологија повторно се појави во пресаденото срце.

Ако се појави рестриктивна кардиомиопатија поради хемохроматоза, саркоидоза или друга патологија, тогаш во третманот на предизвикувачка болест (на пример, саркоидоза со кортикостероиди и хемохроматоза со крвопролевање), забележано е намалување на степенот на срцева слабост.

Мерките за третман на кардиомиопатија кај мали деца и возрасни главно се насочени кон подобрување на општата клиничка состојба, намалување на манифестациите на срцева слабост, зголемување на отпорноста кон физички стрес и подобрување на квалитетот на животот.

Протоколот за управување со пациенти со DCMP ги дели методите на лекување на задолжителни и дополнителни.

 1. Етиотропски третман за секундарна ILC:
  1. хируршка елиминација на причината (исхемична, ендокрина ЦМП);
  2. етиолошка терапија на воспалителна ILC.
 2. Назначување лекови за корекција на систолната срцева слабост:
  1. АКЕ инхибитори подолго време;
  2. бета-блокатори;
  3. диуретици;
  4. срцеви гликозиди;
  5. антагонисти на алдостерон.

Дополнителни (доколку е достапно):

 1. Амиодарон со вентрикуларни екстрасистоли;
 2. Допамин, добутамин;
 3. Нитрати;
 4. Антикоагуланси;
 5. Имплантација на кардиовертер дефибрилатор;
 6. Трансплантација на срце.

Пациенти со HCMP се препишуваат:

 1. кардиомиопатија chto ehto takoe 5 - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и децаОсновни:
  1. Бета блокатори;
  2. Блокатори на калциумови канали;
  3. Антиаритмични лекови;
 2. Дополнителни трошоци:
  1. АКЕ инхибитори;
  2. Оперативна миомектомија;
  3. имплантација на пејсмејкер или дефибрилатор на кардиовертер.

За третман на RKMP, се користат глукокортикостероиди (преднизон), цитостатици и имуносупресиви. Во случај на тешка фиброза, се прави ендокардектомија со замена на вентил.

Третманот на аритмогена ЦМП на десната комора е насочен кон елиминирање и спречување на аритмии. Користете кордарон, бета блокатори. Во случај на неефикасност - имплантација на автоматски кардиовертер-дефибрилатор, радиофреквентно уништување на аритмогената зона, инсталација на вештачки пејсмејкер. Во тешки случаи, се изведува вентрикулотомија.

Критериуми за квалитетен третман:

 1. Намалена сериозност на симптомите на срцева слабост;
 2. Зголемување на лево вентрикуларна PV;
 3. Елиминација на знаци на задржување на течности во телото;
 4. Подобрување на квалитетот на животот;
 5. Продолжување на интервалите помеѓу хоспитализациите.

Кардиомиопатијата се третира со лекови со различни насочени ефекти. Овие вклучуваат:

 • бета-блокатори („Атенолол“, „Бисопролол“);
 • антикоагуланси - средства кои го нормализираат срцевиот ритам;
 • блокатори на калциумови канали;
 • диуретици;
 • кортикостероиди.

Изборот на оптимална тактика на третман зависи од индивидуалните карактеристики на пациентот, истовремените болести и реакциите на притисок.

Кога текот на лекувањето со лекови не го дава очекуваниот ефект, потребна е хируршка интервенција. Ако кардиомиопатијата е комбинирана со кршење на срцевиот ритам, тогаш на пациентот му е прикажана имплантација на пејсмејкер. Со него, ќе се појават отчукувања на срцето на потребната фреквенција.

Кога постои ризик од брза смрт, се вградува дефибрилатор. Уред од овој тип е во состојба да ја координира работата на срцевиот мускул за време на вентрикуларна фибрилација.

Тешка форма на патологија што не може да се третира со хируршки методи може да се елиминира само преку трансплантација на срце.

Поволна прогноза може безбедно да се каже во присуство на хипертрофична кардиомиопатија. Едно лице продолжува да живее целосно, под услов да се користат лекови за поддршка пропишани со протоколот.

Ситуацијата е полоша со прогнозата на рестриктивна или проширена форма на болеста. По нивното откритие, на пациентот му е доделена попреченост. Според статистичките податоци, во 70% од случаите, пациентите умираат во рок од 5 години. Типично, на ваквите пациенти им е потребна трансплантација на срце.

Прогнозата во голема мера зависи од тоа колку е ефикасен третманот и дали пациентот ги следи препораките на а cardiolогист. Како превентивна мерка, треба да се придржувате до правилна исхрана и здрав начин на живот.

Кардиопатијата е опасна болест што се јавува и кај возрасни и кај деца. Тоа е стекнато, а причините за изгледот сè уште не можат прецизно да се именуваат. Во 70% од случаите, болеста доведува до значително намалување на работниот капацитет, а во отсуство на навремен третман, може да биде фатална.

Специфичност на патологијата

Што е кардиопатија? Во срцето на почетокот на болеста се нарушувања во системот на метаболизмот на кардиомиоцитите, што доведува до зголемување на големината на срцето и влошување на неговата контрактилност.

Патологијата се карактеризира со дистрофични и склеротични промени во ткивото на миокардот.

Во овој случај, сврзното ткиво почнува да го заменува срцето, како резултат на што миокардот станува потенка и се формираат лузни.

Кај возрасните, болеста во повеќето случаи се стекнува во текот на целиот живот, а кај децата е вродена и може да се појави од рана возраст. Опасноста е дека во рана фаза на развој, болеста може да биде асимптоматска или со стандардни заболувања што се припишуваат на прекумерна работа:

 • диспнеа;
 • замор;
 • потење;
 • нарушување на срцевиот ритам.

Како резултат на тоа, болеста напредува брзо и постои висок ризик од развој на тромбоемболизам и малигна срцева слабост. Затоа, важно е веднаш да се консултирате со специјалист ако забележите симптоми.

Кардиомиопатија на срцето е концепт кој обединува група на болести кои се појавуваат од непозната причина и се развиваат индивидуално кај секој пациент. Болеста не е поврзана со формирање на тумор или воспалителен процес во миокардот.

Меѓу главните фактори за појава на болеста, постојат:

 • Наследноста. Вродена патологија на развој на еден од протеините вклучени во работата на миокардот доведува до губење на функционалноста на целиот срцев мускул. Во овој случај, тешко е да се утврди причината за болеста, болеста е вродена.
 • e10b590be2b9b2d8b3733e96f9aa0546 - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и децаЕфектот на токсин или вирус. Бактериите и габите, влегувајќи во телото, го нарушуваат ДНК-ланецот, ја менуваат нивната структура и предизвикуваат развој на болести на срцевиот мускул. Патологии на коронарните артерии и срцевиот залисток не се почитуваат.
 • Автоимуни абнормалности. Кога се заразува вирус, телото почнува да произведува антитела, што може да доведе до уништување на сопствените клетки. Ако нападот се случи на клетките на срцевиот мускул, тогаш е невозможно да се излечи болеста.
 • Идиопатска фиброза. Поради развојот на кардиосклероза, клетките се заменуваат со сврзно ткиво. Поради нееластичност, тие ја губат својата функционалност и престануваат да се договараат.

Покрај горенаведените фактори, постојат низа болести против кои може да се појави кардиомиопатија:

 • Коронарна артериска болест. Поради затнување со депозити на холестерол, се јавува стеснување на коронарните артерии, нарушена е циркулацијата на крвта. Срцевиот мускул престанува да прима доволно воздух, клетките почнуваат да умираат, а нивното место го зазема сврзното ткиво.
 • 8c12d4b5d2d8cfa93844334937b9b564 - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и децаЗаразни болести. За време на развојот на воспалителниот процес, миокардитис почнува да се јавува, предизвикувајќи смрт на клетките.
 • Артериска хипертензија. Зголемениот артериски притисок врши дополнителен товар на функцијата што го одвлекува вниманието на срцето, што доведува до губење на еластичноста на wallsидовите на садот.
 • Нарушување на ендокрините жлезди. Со нерамнотежа на хормоните во телото, се јавува дефект, срцевиот ритам се зголемува и крвниот притисок се зголемува, како резултат на што се намалува функционалноста на миокардот.
 • Интоксикација. Различните компоненти што ги сочинуваат лековите можат да влијаат на миокардот и да ја променат неговата структура. Ова исто така важи и за труење со алкохол или тешки метали.

Поради недостаток на познавање на болеста, лекарите можат да се справат само со симптомите на кардиомиопатија. Елиминацијата на факторите што ја предизвикаа не е можна.

Видови кардиомиопатија

При утврдување на дијагноза, а cardiolогист, обрнувајќи внимание на симптомите и причините, го одредува видот на болеста за најефикасен третман.

Кардиопатијата може да биде примарна и секундарна. Во првиот случај, тој е вроден или се појавува поради непознати (идиопатски) причини. Оваа болест се карактеризира со широк спектар на болести и голем број на промени во структурата на срцевиот мускул.

Средното се јавува по минатите компликации на болести поврзани со метаболички нарушувања (на пример, дијабетес мелитус). Прогнозата во овој случај зависи од тоа дали резултатите од терапијата на основната болест се позитивни.

Видови кардиомиопатија и причините за болеста - кој е изложен на ризик?

кардиомиопатија chto ehto takoe 1 - Кардиомиопатија, што е тоа, симптоми и третман кај возрасни и деца

Кардиомиопатија кај возрасни вклучува секоја болест што се јавува со оштетување на миокардот. Затоа, има многу причини за развој. Ако абнормалната функција на срцето е предизвикана од друга дијагностицирана болест, тогаш тие зборуваат за секундарна (неспецифична) кардиомиопатија. Понекогаш основната причина за патологијата останува непозната. Во овој случај, се забележува примарната форма на болеста.

Главните причини за болеста вклучуваат:

 • Вирусна инфекција. Како резултат на бројни студии, експертите откриле дека вирусните инфекции се виновни за појавата на кардиомиопатија. Овој факт беше потврден со присуство на соодветни антитела кај пациенти. Структурата на кардиомиоцитите може да биде нарушена од влијанието на вирусот Коксаки, цитомегаловирус и хепатитис Ц. Не е исклучена веројатноста за оштетување на миокардот од автоимун процес. Во оваа состојба, антителата произведени од телото се борат против сопствените клетки.
 • Наследен фактор. Некои генетски дефекти можат да предизвикаат развој на кардиомиопатија. Во кардиомиоцитите има огромна количина на протеини кои играат важна улога во контрактилниот процес. Вродена аномалија на еден од нив повлекува нарушување на срцевиот мускул.
 • Миокардна фиброза од непознато потекло. Во овој случај, на местото на мускулните клетки, расте сврзното ткиво. Овој процес се нарекува и кардиосклероза. Со текот на времето, еластичноста на theидовите на срцето се намалува, што резултира со абнормална мускулна контракција. Ова доведува до целосна дисфункција на главниот орган одговорен за циркулацијата на крвта во човечкото тело.
 • Автоимуни нарушувања. Лансирањето на овој механизам може да биде предизвикано не само од присуство на вируси во телото, туку и од разни патолошки состојби. Покрај тоа, запирањето на оштетувањето на срцето предизвикано од автоимуно нарушување е многу проблематично. Во овој случај, кардиопатијата продолжува да напредува, па затоа е тешко да се зборува за поволна прогноза.

Неговите први знаци може да се забележат дури и на возраст од 30 години. Веројатно, инфекции, токсични оштетувања, хормонална нерамнотежа, метаболички нарушувања може да предизвикаат развој на оваа болест. Во 15% од случаите, дилатационата кардиомиопатија е наследна. Тоа е придружено со таква клиника:

 • диспнеа;
 • астма напади
 • пулмонален едем;
 • цијаноза;
 • зголемен црн дроб;
 • срцева болка;
 • кардиопалмус.

Во овој случај, пациентот може да ги деформира градите. За да се процени состојбата на пациентот, пропишан е преглед во форма на електрокардиографија и рентген.

Компликации на кардиомиопатии

Постојат шест опасни по живот компликации што може да ги повлече кардиомиопатијата.

 • Срцева слабост. Може да биде систолен и дијастолен. Во првиот случај, зборуваме за невозможноста на срцето да се контрахира нормално, а во втората комора, тој добива помалку крв збогатена со кислород.
 • Миокарден инфаркт. Оваа состојба се јавува во позадината на смртта на некој дел од миокардот, предизвикана од недоволно снабдување со крв.
 • Тромбоемболизам. Згрутчување на крвта се појавува поради стагнација на крв предизвикана од оштетување на миокардот.
 • Аритмии. Кога се нарушува редоследот на контракција на миокардот, ткивата страдаат од кислородно гладување. Аритмијата се јавува како резултат на неправилно функционирање на спроводниот систем, што предизвикува срцето да чука неправилно, полека или нередовно.
 • Белодробен едем. Ако левата страна на срцето страда од метеж, вишокот на крв останува во крвните садови што водат до белите дробови. Постепено, крвните садови стануваат пошироки, а крвната плазма продира во белодробното ткиво.
 • Инстант срцева смрт.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic