Атријален трепет се формира, причини, симптоми, дијагноза и третман

Срцето може да се спореди со пумпа за крв со „автономно“ и „централно“ напојување. Под „централниот“ апарат за исхрана се подразбира збир на нервни плексуси и завршетоци кои го корегираат функционирањето на срцевиот мускул, во зависност од сигналите од централниот нервен систем. „Автономна“ исхрана значи систем на спроводливост на срцето, преку кој нервниот импулс циркулира во одредена насока.

Автономното напојување се состои од такви структури - синусниот јазол, AV јазолот, нозете на пакетот на Неговите и Пуркиниевите влакна. Синусниот јазол игра клучна улога, бидејќи делува како пејсмејкер, независно (според видот на батеријата) генерира нервен импулс со фреквенција од 60-90 отчукувања во минута (нормална варијанта).

Имајќи се појави во синусниот јазол, импулсот се шири најпрво од десната кон левата преткомора, потоа до AV јазолот, што е еден вид граница помеѓу преткоморите и коморите. По преминувањето на атриовентрикуларниот јазол, импулсот долж нозете на пакетот на Неговиот (десно и лево) се шири на коморите и предизвикува нивна контракција. Влакната од пуркиње се мали гранки од нозете на неговиот пакет кои обезбедуваат

преваленца на импулси во сите делови на вентрикуларниот миокард.

Со атријален трепет, механизмот на ширење на импулсот значително се менува. По формирањето во синусниот јазол, побудувањето се шири не само до AV јазолот, туку и независно циркулира по посебни алтернативни патеки во преткоморите.

Фреквенцијата на создавање пулс е превисока за целосно да стигне до коморите и да предизвика нивна контракција. Во исто време, атријалната контракција е нецелосна и неконзистентна, односно се спроведува од индивидуални мускулни снопови. Коморите не се во чекор со фреквенцијата на преткоморите, поради ограничувачките својства на атриовентрикуларниот јазол. Товарот на преткомората постепено се зголемува, што доведува до појава на стагнација во долната и горната шуплива вена.

Ако го разгледаме прашањето за снабдување со крв, тогаш преткоморите, кои се резервоари, не можат да бидат целосно исполнети со крв, соодветно, коморите се многу мали и срцето се истуркува неколку пати помалку од волуменот на крв во васкуларното корито. Се јавува преоптоварување на преткоморите и коморите, како резултат на што паѓа волуменот на мозочен удар на срцето. Се развива хипоксија и често губење на свеста.

Класификација на атријална фибрилација

Во моментов, постојат три класификации на атријална фибрилација што се користат со вежбање cardiolогисти. Патологијата е поделена со:

 • форма (се подразбира времетраењето на аритмијата, односно пароксизмална, постојана, постојана);
 • причината за појавата, или поточно, факторот што придонесува за нејзиниот развој;
 • сериозност, земајќи ја предвид сериозноста на симптомите кои го придружуваат нарушувањето на срцевиот ритам.

Таквата дистрибуција е исклучително важна, бидејќи му овозможува на лекарот дополнително да утврди најефикасен начин за лекување на болеста и да ги спречи нејзините секундарни компликации.

Национално cardiolуги упатствата обезбедуваат 5 форми на атријална фибрилација:

 • прво идентификувани;
 • пароксизмална;
 • упорен;
 • упорен;
 • постојана

Кај некои пациенти, болеста има прогресивен карактер, односно ретки краткорочни напади на аритмија постепено стануваат почести и стануваат подолги. Како што покажува клиничкото искуство, оваа ситуација завршува со развој на трајни срцеви аритмии. Само 2-3% од пациентите можат да се "пофалат" со периодично треперење за 10-20 години.

Во истиот дел, би сакал да ја споменам атипичната форма на патологија што влезе во синдромот на Фредерик. Опишаната болест спаѓа во категоријата тахиаритмии, кои се манифестираат со зголемување на отчукувањата на срцето и различни интервали помеѓу мозочните удари. Но, овој исклучително редок вид на патологија, кој се јавува кај 0,6-1,5% од пациентите, се смета за нормосистолен, а понекогаш и брадисистолен. Тоа е, отчукувањата на срцето ќе бидат или во рамките на нормалата - 60-80 отчукувања / мин, или помалку од 60 отчукувања / мин, соодветно.

Сличен развој е можен ако пациентот има сериозни органски срцеви патологии, на пример, исхемична срцева болест, срцев удар, миокардитис, кардиомиопатија.

Се спроведува според природата на развојот и клиничкиот тек на патологијата.

Типично (класично) - фреквенцијата на треперење во минута е 240-340 отчукувања. Бран возбудувања циркулира во типичен круг во десниот атриум.

Атипично - фреквенцијата е 340-440 отчукувања, правилниот ритам не се почитува. Бран возбудувања циркулира таму, но не во типичен круг.

По природа на курсот, патологијата е поделена на следниве форми:

 • прв развиен;
 • упорен;
 • пароксизмална;
 • постојана

Клиничката слика во форма на патологија е скоро идентична, затоа е можно да се утврди каков вид на повреда е можно само со спроведување на специјални дијагностички мерки.

Пароксизмалниот атријален трепет трае до една недела, застанува сам по себе, упорен - повеќе од овој период, синусниот ритам не се обновува самостојно. Постојана се јавува кога применетата терапија не го донесе очекуваниот резултат или кога не беше спроведена.

Тахиститологијата води прво до дијастолна, а потоа до систолна миокардна дисфункција на левата комора, како и појава на срцева слабост. Со оваа патологија, коронарниот проток на крв се намалува до 60%.

Атријален трепет

Најчестата класификација прави разлика помеѓу типичните и нетипичните форми.

Оваа поделба е оправдана со различни начини на циркулација на импулсот и има прогностичка вредност и за третман и за понатамошна можност за релапс.

Типична форма е постојаната циркулација на импулсот во атриумот спротивно од стрелките на часовникот околу трикуспидалната валвула. Напротив, во нетипична форма, патот на размножување на пулсот се менува поради органски промени во срцевиот мускул и доста често се јавува по хируршки интервенции на срцето.

Типичната форма е прогностички полесна и за третман и за олеснување на лекот. Аблацијата на катетерот придонесува за скоро 100% лекување на атријален флатер. Третманот се смета за златен стандард во сите странски клиники.

Симптоми на болеста

Во некои случаи, тоа е асимптоматско, што не го исклучува почетокот на смртта. Постојат следниве знаци на атријален трепет:

 • болка со притискачки карактер лоцирана во пределот на градниот кош;
 • несвестица и губење на свеста;
 • главоболка и вртоглавица;
 • чувство на слабост;
 • хиперхидроза;
 • бледило на епителниот интеграм;
 • тешко дишење, плитко;
 • срцеви палпитации;
 • диспнеа.

Следниве фактори можат да придонесат за појава на симптоми:

 • нарушување на дигестивниот тракт;
 • пиење многу течности, вклучувајќи алкохол;
 • пренесено емоционално преоптеретување;
 • продолжен престој во топлина или загушлива просторија;
 • прекумерно вежбање.

Нападите можат да се појават од неколку неделно до 1-2 годишно и се одредуваат според индивидуалните карактеристики на телото.

Причини за болеста и генетски аспекти

5b62d01506bd8a53b6c4928e25fa9b8a L - Атријален трепет форми, причини, симптоми, дијагноза и третман

Веднаш вреди да се каже дека овој вид аритмија може да се појави и кај здраво и кај болно лице. Обично нејзината појава кај здраво лице е поврзана со влијание на лекови, стрес, никотин и кофеин. Ако атријален трепет на ЕКГ е откриен кај здрав маж или жена, тогаш тоа се нарекува идиопатско. Често може да дојде до напад на трепет како одговор на стресна ситуација или значителен физички напор.

Атријалната фибрилација и треперењето имаат слични причини. Постојат фактори кои можат да предизвикаат развој на трепет. Тие можат условно да се поделат на фактори поврзани и кои не се поврзани со патологиите на кардиоваскуларниот систем.

Првата група вклучува срцеви заболувања, чии симптоми предизвикуваат појава на аритмии: артериска хипертензија и хипертензија, срцеви мани од различно потекло, воспаление на миокардот, коронарна срцева болест и срцева слабост. Провокатори кои не се поврзани со срцето и крвните садови обично се претставени со ендокрини заболувања (обично тиреотоксикоза и дијабетес мелитус), хронични опструктивни белодробни заболувања, разни интоксикации (и алкохолни и медицински), прекумерна потрошувачка на храна и пијалоци со кофеин.

Во зависност од специфичните причини, се утврдува и понатамошен третман. Ако ова се болести кои немаат никаква врска со срцето и крвните садови, тогаш ефективноста на лекот

висок и зависи од комплетноста на елиминацијата на провоцирачкиот фактор. Доколку се откријат срцеви заболувања, чии симптоми предизвикуваат појава на аритмии, треба да се спроведува континуирано следење и следење на органот, редовно треба да се земаат соодветни фармацевтски препарати.

- ревматизам (особено во присуство на митрална стеноза (

- коронарна артериска болест,

- акутен миокарден инфаркт,

- акутно или хронично белодробно срце,

- неспецифични хронични белодробни заболувања,

- опструктивно хронично заболување на белите дробови,

- кај возрасни, дефект на атријален септал,

- WPW - синдром (вентрикуларен синдром на пред-побудување)

- SSSU (дисфункција на синусниот јазол) или во спротивно ова се нарекува синдром на тахи-брејди,

- патолошка (атипична) атипична десимпатизација,

Патогенетското значење на атријалниот трепет.

Главниот патолошки фактор е претерано високата фреквенција на атријални контракции и сите симптоми кои произлегуваат од ова.

Наспроти позадината на развој на тахистилола, се појавува контрактилна дијастолна дисфункција на миокардот во регионот на левата комора, која последователно преминува во контрактилна систолна дисфункција. На крајот на краиштата, оваа слика може да оди во проширена кардиомиопатија и да резултира со срцева слабост.

Пароксизмална форма на атријален флатер.

Со оваа форма на текот на болеста, фреквенцијата на пароксизми, односно напади, може да биде од една годишно до неколку на ден.

Карактеристика на пароксизмалниот атријален трепет е тоа што нема категорија возраст или пол. Напади можат да се појават и кај мажи и кај жени од било која возраст. Но, се разбира, најчесто кај луѓе со миокардна болест.

Пароксизмите можат да се појават во позадина на физички или емоционален стрес, прејадување, пиење алкохол, со нагло намалување на надворешната температура (потопување во ладна вода, излегување надвор во зима и така натаму), па дури и кога пиете многу вода или вознемирен стомак .

Пациентот често го опишува нападот на атријален трепет како сензација на силно и често чукање на срцето што се појавува по некој настан или акција. Во потешки случаи, се забележува вртоглавица, слабост, губење на свеста, па дури и краткорочен срцев застој за време на епизодата на атријален трепет при висока фреквенција на спроводливост во AV јазолот (1: 1).

Постојаната форма на атријален трепет.

Ова е многу опасна форма, бидејќи во првите фази на развојот на болеста обично се одвива асимптоматски и се манифестира со акумулација на последиците од намалувањето на системскиот крвен притисок и притисокот на артерискиот систем, што на крајот доведува до намалување на коронарен проток на крв. Пациентите обично доаѓаат на лекар со веќе изразени симптоми на срцева слабост.

Постојат неколку можни главни причини кои ја зголемуваат веројатноста за појава и развој на атријална фибрилација. Овие вклучуваат кардиоваскуларни болести, бронхопулмонарни инфекции, белодробни заболувања и други болести, за кои ќе дознаете подолу.

Атријална фибрилација се јавува со срцеви заболувања како што се:

 • Хипертензија - висок крвен притисок.
 • Коронарна артериска болест - позната и како коронарна срцева болест. Појава на холестеролни плаки во внатрешноста на коронарните артерии. Користејќи ги овие артерии, срцевиот мускул се снабдува со крв богата со кислород.
 • Вродена срцева болест - дефекти во структурата на срцето присутни од раѓање. Овие вклучуваат дефекти во внатрешните wallsидови на срцето, вентилите и крвните садови. Вродени срцеви мани го менуваат нормалниот проток на крв низ срцето.
 • Пролапс на митралната валвула е абнормален проток на крв што минува низ митралната валвула од левата комора на срцето кон левата преткомора.
 • Кардиомиопатијата е сериозна состојба во која миокардот се воспалува и не работи правилно.
 • Перикардитис - воспаление на перикардот - заштитната мембрана околу срцето.
 • Операција на срцето - операцијата на срце може да биде причина за атријална фибрилација. Кај доволно голем процент на пациенти, атријалната фибрилација се развива по операцијата.

Атријална фибрилација, исто така, се наоѓа кај луѓе со следниве болести:

 • Хипертироидизам е хипертироидизам.
 • Апнеја при спиење е честа болест во која пациентот има еден или повеќе респираторни запирања или површно дишење за време на спиењето. Опструктивната апнеја обично предизвикува висок крвен притисок (хипертензија), што во голема мера го зголемува ризикот од срцеви проблеми и мозочен удар.
 • Атријален трепет - оваа болест е слична на атријална фибрилација, сепак, патолошките срцеви ритми на преткоморите се помалку хаотични и поорганизирани отколку со атријална фибрилација. Атријалниот трепет може да се развие во атријална фибрилација.
 • Пневмонија е пневмонија.
 • Рак на белите дробови.
 • Емфизем е патолошка експанзија на алвеолите и неможност за нивно нормално контракција, што доведува до нарушување на размената на гасови во белите дробови.
 • Бронхопулмонарни инфекции.
 • Белодробна емболија - блокада на гранките на пулмоналната артерија и нејзините згрутчување на крвта.
 • Труење со јаглерод моноксид.

Причината за атријална фибрилација исто така може да биде:

 • Злоупотреба на алкохол - редовно, прекумерно, продолжено консумирање алкохол значително го зголемува ризикот од атријална фибрилација. Студија на научници од Медицинскиот центар Бет Израел покажа дека ризикот од атријална фибрилација е 45% поголем кај луѓето кои пијат во споредба со продавниците за деца.
 • Пушење - пушењето може да предизвика различни срцеви заболувања, вклучително и атријална фибрилација.
 • Преголем внес на кофеин - Прекумерното внесување на кафе, енергетски пијалоци или кола може да предизвика атријална фибрилација.

Дијагноза на атријален флатер.

- Се прави ЕКГ за да се утврди аритмија.

- Следењето на Холтер ви овозможува да утврдите пароксизмален атријален трепет, причините за нападот, да ја следите работата на срцето за време на спиењето и да ја одредите јачината на пароксизмите.

- Ултразвучно испитување на срцето (ехокардиографија) ви овозможува да ја утврдите состојбата на вентилите, функцијата на контрактилниот миокард и големината на срцевите комори.

- Крвен тест ќе помогне да се идентификуваат причините за атријален трепет. На пример, со недостаток на калиум, дисфункција на тироидната жлезда и така натаму.

- Во некои случаи, потребно е да се спроведе EFI (електрофизиолошка студија) на срцето.

Третман и секундарна превенција на атријален трепет, всушност, како примарна превенција, практично не се разликува од третманот на атријална фибрилација. Сеопфатната терапија секогаш се спроведува врз основа на елиминација на основната причина за развој на атријален трепет и ситуации што доведуваат до пароксизми. Диета со исклучок на солена, пушена, зачинета и мрсна храна е нужно пропишана. Foreverе мора засекогаш да се откажете од алкохол и цигари и воопшто треба да преминете на здрав начин на живот.

Третманот со лекови го пропишува исклучиво лекар. Особено треба да бидете внимателни при прекинување на пароксизмите и да ги користите само оние лекови што ги препишал лекарот.

Прогнозата на третманот е генерално слична на атријалната фибрилација.

Cardiolогист итна консултација

Наједноставниот дијагностички метод е електрокардиограм. Фаќа карактеристични промени во работата на срцето и ви овозможува да воспоставите форма на аритмија. Сепак, методот нема да даде резултат во случај на епизодни напади. Во овој случај, се врши дневно следење на ЕКГ - т.н. мониторинг на Холтер.

Во некои случаи, станува неопходно да се спроведе дозирано оптоварување во форма на ергометрија на велосипед или тест за неблагодарна работа за да се предизвика појава на аритмија.

Ехокардиографијата (или ултразвук на срцето) ви овозможува да ја испитате внатрешноста на срцевата комора и да утврдите присуство или отсуство на згрутчување на крвта. Големините на преткоморите и коморите, структурата и синхронизмот на срцевите залистоци исто така се утврдени. За да се идентификуваат тромбоемболиски компликации, се користат разни дополнителни тестови (фибриноген, Д-димери, итн.).

За да се утврди болеста, се спроведуваат следниве активности:

 • електрофизиолошко испитување на срцето;
 • определување на електролити;
 • ревматолошки тестови;
 • утврдување на тироидни хормони;
 • биохемиска и општа анализа на крв;
 • МНР и КТ;
 • трансезофагеална ехокардиографија за откривање на згрутчување на крвта во преткоморите;
 • ЕКГ;
 • медицинска историја и физички преглед на пациентот.

Атријален трепет на ЕКГ покажува:

 • динамика на фреквенцијата и времетраењето на пароксизмите;
 • појава на F-атријални бранови;
 • погрешен ритам

Како резултат на дијагнозата, станува јасно што ја предизвикало болеста и како да се третира.

Со атријален трепет, се открива брз и ритмички пулс. Со коефициент 4: 1, пулсот може да биде 75-85 отчукувања во минута, со постојана динамика на коефициентот, ритамот станува неточен. Со оваа патологија, се забележува честа и ритмичка пулсација на цервикалните вени, што го надминува артерискиот пулс за 2 пати или повеќе и одговара на ритамот на преткоморите.

Со атријален трепет на ЕКГ, атријалните F бранови се пила заби во 12 води, редовен гастричен ритам, P брановите се отсутни. Вентрикуларните комплекси остануваат непроменети, на нив претходи атријални бранови. За време на масажата на каротидниот синус, вториот станува поизразен поради зголемениот блок на AV.

При спроведување на ЕКГ во текот на денот, отчукувањата на срцето се проценуваат во различни периоди и се одредуваат патолошки пароксизми.

Најинформативен метод за дијагностицирање на атријална фибрилација е ЕКГ.

Но, пред тоа, лекарот ќе собере анамнеза. Важни информации ќе бидат информации за:

 • слични нарушувања на ритамот кај блиското семејство;
 • истовремени болести, на пример, патологија на белите дробови, тироидната жлезда, гастроинтестиналниот тракт;
 • првичните манифестации на менопауза кај жените.

Ако пациентот самостојно забележал неправилен пулс, тогаш лекарот ќе праша: колку долго се забележани овие промени и дали се направени обиди да се отстранат. Потоа следува физички преглед, кој веднаш ќе овозможи диференцијална дијагноза со размавта. Навистина, со атријална фибрилација, отчукувањата на срцето се јавуваат во различни интервали.

Кога слушате, се открива неефикасноста на кратенките на нашиот „мотор“. Ова значи дека отчукувањата на срцето утврдени во овој случај ќе се разликуваат од пулсот што може да се забележи на зглобот. „Лебдечкиот“ волумен на првиот тон исто така ќе привлече внимание. Без оглед колку е информативен физичкиот преглед, сепак, во голем број случаи со тешка тахикардија, лекарот не може да ја открие причината за болеста и да даде мислење за неправилниот ритам. Тогаш кардиограмот доаѓа на помош.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Знаци на ЕКГ

Испитување на пациентот, особено во староста, со помош на ЕКГ треба да се изврши при секоја посета на лекар. Ова може значително да го намали бројот на последици од атријална фибрилација (исхемичен мозочен удар, акутна срцева слабост) и да ја подобри дијагнозата на латентна (асимптоматска) и нејзините пароксизмални форми.

Но, сите од нив се уште се инфериорни во однос на информативноста во однос на традиционалниот кардиограм, на кој се откриваат следниве промени при атријална фибрилација:

 • не постои бран P;
 • RR интервалите, одговорни за ритамот на коморите, имаат различни должини;
 • постојат ff бранови, кои се сметаат за главен знак на болеста.

Го привлекувам вашето внимание на фактот дека за да се дијагностицира пароксизмална форма на патологија, треба да се прибегне кон дневно краткорочно снимање на ЕКГ или деноноќно следење на Холтер.

Фотографијата подолу прикажува примери на филмови на луѓе со атријална фибрилација.

Типични манифестации

Атријална аритмија може да се манифестира на различни начини. Ако ова е епизоден напад, тогаш пациентот може дури и да не забележи никакви промени. Понекогаш може да се забележат мала возбуда, прекини во работата на срцето. Степенот на треперење зависи од времето, возраста и состојбата на срцевиот мускул.

Постарите луѓе обично забележуваат симптоми донекаде слични на коронарна срцева болест - прекини во срцето, вртоглавица, мала слабост, отежнато дишење со мал физички напор. Ретко болната болка или шевовите е доволно ретка. Ако се појават значителни промени во снабдувањето со крв во васкуларното корито, тогаш е можно губење на свеста.

Можно е правилно да се препознае дека имало атријален трепет, искусен хипертоник или јадро, кој со текот на годините го проучувал своето тело и ги знае неговите карактеристични манифестации. За просечна личност, срцевиот ритам ретко може да укаже на вистинската причина за лошо здравје.

лекови

Итната медицинска помош се обезбедува со употреба на мала струја. Антиритмиците се администрираат истовремено.

Во нормални случаи, третманот на атријален трепет вклучува земање на следниве лекови:

 • антикоагуланси;
 • производи од калиум;
 • срцеви гликозиди;
 • бета аденоблокатори
 • антиаритмични лекови;
 • блокатори на калциумови канали.

Со напад кој трае не повеќе од 2 дена, користете електричен пејсмејкер со следниве лекови:

af2 - Атријален трепет се формира, причини, симптоми, дијагноза и третман

Антикоагуланси се администрираат за да се спречи тромбоемболизам.

Покрај тоа, исто така се спроведуваат следниве активности:

 • инсталација на пејсмејкер;
 • радиофреквентна аблација.

Со неправилен трепет, лекови се користат за разредување на крвта.

По операцијата е пропишан курс на терапија со лекови.

Третман на атријален трепет треба да се изврши кога ќе се појават првите клинички знаци. Сепак, целосно да се елиминира патологијата денес е невозможно. Само веројатноста за нивна појава е минимизирана ако пациентот ги земе сите лекови препишани од лекарот.

Отколку треперењето е опасно

Атријалниот трепет, кој не се коригира со лекови на време, може да има сериозни, а понекогаш и трагични последици по телото.

Пред сè, вреди да се забележат промените во хемодинамиката што се јавуваат поради кршење на функцијата на пумпање на срцето. Нервниот систем и срцевиот мускул се најизразени за таквата промена. Како резултат, едно лице може да ја изгуби свеста или е можен напад на ангина.

Тромбоемболиски компликации се јавуваат поради нарушено движење на крвта. Атриите играат улога на еден вид резервоари за формирање на тромби. Последователно, тромбот излегува и ги заглавува артериските стебла на разни органи. Особено често оваа ситуација е забележана кај пациенти со срцева слабост.

Меѓународни препораки

Светски експерти сугерираат употреба на следниве лекови за спроведување на антитромботична терапија, во зависност од нивото на ризик од тромбоемболиски компликации:

 • во присуство на тромб во преткоморот, историја на тромбоемболизам, вештачки срцеви залистоци, митрална стеноза, артериска хипертензија, тиротоксикоза, срцева слабост, 75 години и постари, со исхемично срцево заболување и дијабетес мелитус - од 60-годишна возраст - орални антикоагуланси;
 • во случај на неуспех да се достигне 60-годишна возраст и присуство на срцеви патологии кои не подразбираат присуство на конгестивна срцева слабост, артериска хипертензија - аспирин (325 mg / ден);
 • за иста возраст во отсуство на срцеви заболувања - ист лек во иста доза или отсуство на третман.

Препораките за атријален флатер вклучуваат контрола на индиректните коагуланти на почетокот на третманот - од еднаш неделно и почесто доколку е потребно, во иднина - еднаш месечно.

Хируршки и инструментален третман

Можен третман со електрична струја кога користите дефибрилатор. Во многу случаи, се забележува стабилизација на срцевиот ритам и подобрување на благосостојбата на пациентите. Понекогаш таквиот метод на лекување не ги носи очекуваните резултати, ритамот се расипува повторно по некое време.

Покрај тоа, спроведувањето на оваа постапка може да доведе до развој на мозочни удари, па затоа, пред тоа е можно, се пропишуваат интравенски и поткожни инјекции за разредување на крв.

Ако конзервативниот третман не помогне и се забележат релапси на аритмија, тогаш лекарот пропишува:

 • радиофреквентна аблација;
 • криоаблација.

Тие се вршат во однос на проводните патеки по кои се циркулира пулсот за време на нападот.

Со појава на разни компликации и сериозен тек на патологијата, се изведува операција. Неопходно е со цел:

 • Стабилизирајте го срцевиот ритам и ритамот на срцето
 • подобрување на општата состојба на пациентот;
 • потиснете го фокусот на патологијата.

Типичните пароксизми се контролираат со трансезофагеален ритам.

Опциите за третман

Третманот може да се подели во 2 големи групи:

Ако атријалниот трепет е откриен на ЕКГ (пароксизам), тогаш ова го елиминира симптоматскиот третман. Се користат различни групи на антиаритмични лекови кои ја блокираат циркулацијата на пулсот во преткоморите и го обновуваат нормалното

Таквата терапија има привремен ефект и се користи за елиминирање на атријалниот флатер кај млади луѓе и пациенти со предизвикувачки патологии. Во случај на аритмија, што не е подложно на олеснување на лекот, се користат инструментални методи за регулирање на срцевиот ритам. Станува збор за терапија со електропулс, која може да се спроведе или во форма на кардиоверзија или како стимулација на хранопроводот.

Обично, една до три цифри на апаратот се доволни за ефикасно воспоставување на правилен ритам. По терапијата со електропулс, пациентот треба да биде под медицински надзор неколку дена за да спречи можни повторени напади.

За млади пациенти, важно е да се идентификува и навремено да се елиминира факторот што ја предизвикува патологијата, што пак ќе доведе до целосно лекување. Доколку има хормонално пореметување, хронично опструктивно заболување на белите дробови или разни видови на интоксикација, тие мора веднаш да се излечат или да се пренесат во состојба на ремисија. Само во овој случај, можно е брзо да се елиминира атријалниот флатер. Третманот се изведува во форма на курсеви неколку години.

Прогноза

Оваа болест се карактеризира со отпорност на терапевтски третман против аритмија, склоност кон релапс и постојаност на пароксизми.

Долгорочните перспективи се неповолни. Хемодинамиката е нарушена, работата на камерите станува неконзистентна, срцевиот минутен волумен се намалува за 20% или повеќе. Постои несовпаѓање помеѓу можностите и потребите на телото за спроведување на метаболички процеси, што доведува до хронична циркулаторна слабост. Атријален трепет, чија прогноза е разочарувачка, може да доведе до проширување на шуплините на срцевиот мускул, што може да предизвика фатален исход.

Во хронична форма на болеста, париеталните тромби се формираат во преткоморите. Во случај на нивно одвојување, може да се забележат катастрофални услови во садовите. Последиците од болеста може да се појават во малиот и големиот круг на циркулација на крвта, предизвикувајќи срцеви удари на цревата, слезината, бубрезите, гангрена на екстремитетите, мозочни удари.

Радикален третман

Радикалниот третман вклучува органско отстранување на областите на преткоморите низ кои може да циркулира патолошко возбудување. Единствениот и прилично високо ефективен метод се нарекува аблација на катетер.

Подготовката, како и за секоја друга операција, бара дополнителни анализи и испитувања. Се прават лабораториски тестови на крв и урина, следење на ЕКГ, разни видови на ехокардиографија за да се утврди состојбата на срцевите шуплини.

Аблацијата на катетерот е минимално инвазивна хируршка процедура, чија суштина е согорување на радиофреквенција на области на патолошка циркулација на возбуда. Специјален катетер за радиофреквенција се вметнува низ мал засек во садот и се движи по должината на долната шуплива вена кон десниот атриум. Неколку процедури за аблација на радиофреквенции се во тек во оваа област. Напредокот на катетерот го следи лекар преку рендгенска машина. Операција во некомплициран тек трае во просек од 30 до 60 минути.

Во случаи на атипична форма на аритмија, се врши дополнителна атријална реконструкција на преткоморот за електрично мапирање на точки кои треба да бидат засегнати од хардверски пулс и целосно да го елиминираат атријалниот трепет.

Во постоперативниот период, строго треба да се почитуваат сите препораки на лекарот. Умерена и интензивна физичка активност е ограничена, пропишана е диета со антихолестерол и се земаат разредувачи на крв.

Разредувачите на крв се претставени со хепарини, кои се администрираат субкутано за време на болничкиот третман, потоа се заменуваат со таканаречените индиректни антикоагуланси, кои се претставени во форма на таблети (препарати „Варфарин“, „Синкумар“ и други). Вторите се земаат најмалку еден месец по операцијата во дози пропишани од лекарот што посетува.

Ако постоперативниот период продолжи без компликации, пациентот треба да го посети докторот на планиран начин. Обично, првата посета се планира за еден месец, а потоа за два месеци со цел динамично да се следи состојбата на срцето и крвните садови.

Можност за релапс

Симптоматската терапија ја елиминира пароксизмата на атријалниот трепет и не влијае на вистинската причина. Затоа, веројатноста за релапс е многу голема.

Радикалниот метод ефикасно го елиминира атријалниот трепет. Третманот ја ограничува веројатноста за релапс на 5-10%. Ова обично може да се случи откако претрпе неправилна форма на аритмија. При релапс, се препорачува повторна постапка за аблација на катетер за да се отстранат дополнителните извори на циркулација на патолошки импулси.

Превенција: што треба да знае пациентот?

За жал, не постои специфична превенција на атријална фибрилација, бидејќи препаратите и технологиите способни за борба против генетските мутации сè уште не се развиени. Затоа, останува само да се спречи, колку што е можно, појава на болести кои предизвикуваат развој на аритмија.

Медицински совет

Мислам дека нема потреба да се зборува за модификации на животниот стил кои можат да го намалат ризикот од дебелина, дијабетес и хипертензија. Но, многумина забораваат дека, имајќи семејна историја на аритмии, потребно е навремено да се третираат сите болести на белите дробови и бронхиите, правилно да се избере професија, избегнувајќи работа со високо ниво на прашина во воздухот (на пример, рударство). Ова ќе го намали ризикот од фибрилација поврзана со ХОББ.

Клинички случај

Пациентот А., 25 години, беше донесен во одделот за прием со поплаки за недостаток на воздух, неможност за целосно дишење, палпитации, вртоглавица, остра општа слабост. Пациентот се занимавал со полупрофесионално кревање на моќ, а со следниот пристап ја изгубил свеста. Во семејството, на баба и мајка им е дијагностицирана атријална фибрилација. Објективно: кожата е бледа, отежнато дишење во мирување, крвен притисок 90/60 mm Hg, отчукувања на срцето за време на аускултација 400 отчукувања / мин, исто така, првиот тон се слуша погласно од нормалното, ритамот е погрешен, пулсот на радијалниот артерија е 250 отчукувања / мин. Прелиминарна дијагноза: „Прво откриена атријална фибрилација“.

За да се потврди употребената дијагноза: клинички тестови за крв и урина, утврдување на нивото на TSH, ЕКГ, Ехо-КГ. Пациентот беше подложен на фармаколошка кардиоверзија „Дофетилид“, по што беше вратен синусниот ритам со отчукувањата на срцето во рок од 60-64 отчукувања / мин. За време на престојот во болница, извршен е часовен мониторинг на ЕКГ и не се забележани пароксизми на фибрилација. Пациентот беше препорачано да ја ограничи физичката активност.

Со вродена форма на болеста, посебни превентивни мерки не постојат. Идната мајка треба да ги елиминира лошите навики и рационално да ја гради својата исхрана.

Општите превентивни препораки го вклучуваат следново:

 • навремено лекување на разни болести за да се исклучи нивната транзиција во хронична форма;
 • умерена физичка активност;
 • урамнотежена исхрана;
 • отфрлање на лоши навики.

Начин на живот и лекови за дома

Можеби ќе треба да направите промени во животниот стил што ја подобруваат целокупната состојба на вашето срце, особено за да спречите или лекувате состојби како што се висок крвен притисок и срцеви заболувања. Вашиот лекар може да предложи неколку промени во животниот стил, вклучително:

 • Јадете здрава храна. Јадете здрава исхрана со малку сол и тврди масти и богата со овошје, зеленчук и цели зрна.
 • Редовно вежбајте. Вежбајте секојдневно и зголемувајте ја вашата физичка активност.
 • Откажете од пушењето. Ако пушите и не можете да откажете самостојно, разговарајте со вашиот лекар за стратегии или програми што ќе ви помогнат да ја напуштите навиката за пушење.
 • Одржувајте здрава тежина. Прекумерната тежина го зголемува ризикот од развој на срцеви заболувања.
 • Држете го вашиот крвен притисок и холестерол под контрола. Направете промени во животниот стил и земајте лекови како што е пропишано за да го поправите високиот крвен притисок (хипертензија) или високиот холестерол.
 • Пијте алкохол во умерени количини. За здрави возрасни, ова значи дека секој ден за жени од сите возрасти и мажи над 65 години и до два пијалоци дневно за мажи од 65 години и под.
 • Поддржете ја негата за следење. Земете го вашиот лек како што е пропишано и редовно се среќавајте со вашиот лекар. Кажете му на вашиот лекар ако симптомите се влошат.

Од диетата исклучи:

Внесувањето на течност е ограничено, бројот на оброци треба да биде голем, додека се зема во мали делови. Не јадете храна што може да предизвика гасови и надуеност. Диетата е скоро без сол.

Пациентот треба да биде дисциплиниран, да зема пропишани лекови и да избегнува влијание на фактори кои можат да предизвикаат егзацербација на патологијата.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic