Артериовенски малформации на мозочните садови

Артериовенски малформации на мозочните садови се јавуваат за време на феталниот развој, но нејзините причини не се добро разбрани. Нормално, срцето треба да пумпа крв збогатена со кислород (артериска) низ артериите, кои се разгрануваат во мали артериоли, а потоа преминуваат во капиларите. Кислородот го користат мозочните клетки, по што венската крв влегува во малите венули, кои се поврзуваат во големите вени, а крвта се враќа назад за да ги наполни белите дробови со кислород.

Ако имате артериовенски малформации во вашите мозочни садови, тогаш крвта тече директно од артериите до вените преку абнормални васкуларни врски помеѓу нив. Ова го нарушува нормалното снабдување со крв во мозокот.

• Машки пол. Од непознати причини, AVM е почест кај мажите.

• Семејна историја. Пријавени се случаи на AVM кај претставници на исто семејство, но генетскиот фактор на AVM останува слабо разбран. Исто така е можно наследување на болести кои предиспонираат за АВМ.

Малформацијата на мозокот е вродена патологија во која се јавува абнормална врска на садовите, вените и артериите. Таков проблем не е наследен. Нарушувањата во телото во почетните фази се асимптоматски, па затоа болеста понекогаш се открива во зрелата возраст на пациентот.

Во оваа патолошка состојба, се појавува дополнително формирање на крвни садови во органот што ги поврзува артериските, венските и лимфните врски на системот за снабдување со крв. Резултатот од оваа деформација е испуштање на крв и неухранетост во областа што се наоѓа веднаш под областа на лезијата.

Една од најчестите дијагнози во медицината е АВМ - артериовенски малформации на мозочните садови. Оваа болест се карактеризира со повреда на врските помеѓу артериите и вените, а резултатот е кршење на протокот на крв. Дополнителни соединенија личат на сакуларни јазли, а капиларите се целосно отсутни, што доведува до забрзување на снабдувањето со крв.

Оваа аномалија продолжува со континуирано ширење, а последователно и на можна штета на садовите. Кога ќе достигнат критички големи димензии, постои закана за нормалното функционирање на мозокот.

841af0449045f8f14b26a805969e0adb - Артериовенски малформации на мозочни садови

Болеста има изглед на големи пулсирачки садови. Големините на васкуларна малформација можат да бидат различни во секој случај.

Најчесто, оваа патологија се манифестира кај мажи на возраст од 30 години.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Форми на болеста

Современата медицина ја дели малформацијата на мозокот во неколку форми:

 1. Артериовенски малформации е вид на болест која се карактеризира со целосно отсуство на капилари што ги поврзуваат венските и артериските мрежи едни со други.
 2. Лимфните патологии се нарушувања во кои пациентот има проблеми со лимфните јазли. Карактеристика на оваа форма е честото отсуство на тумор.
 3. Аномалијата Арнолд-Киари се карактеризира со поместување на малиот мозок до отворот на окципиталниот лобус, што резултира со компресија на должината на медулата.

Церебралните артериовенски малформации можат да се појават и развијат во кој било дел од мозокот, како на неговата површина, така и во длабоките области. Покрај тоа, почетокот на патологијата може да се појави помеѓу пулмоналното стебло и аортата.

'Рбетниот мозок AVM

Таквата болест најчесто потекнува од долните делови на 'рбетот. Во почетните фази, тоа е асимптоматско, а по некое време може да се изрази со силно губење на чувствителноста во задниот дел. Може да доведе до крварење во 'рбетниот мозок.

Белодробното стебло е едно од најголемите човечки крвни садови почнувајќи од десната комора, а аортата е голем непарен артериски сад со голем круг на циркулација на крв.

Ембрионот треба да има врски помеѓу срцето и крвните садови - артериски проток. По раѓањето, тој почнува да прераснува, и ако тоа не се случи, тогаш обрасниот артериски проток се смета за вродена срцева болест.

Болеста, која потекнува и се развива во овој дел од телото, предизвикува најболни манифестации и компликации.

Таквата патологија е вродена, а сигурните и точни причини остануваат непознати за современата медицина. Главната претпоставка е дека повредите и малформациите на фетусот имаат негативен ефект врз формирањето и структурата на крвните садови.

Медицинските специјалисти беа во можност да ги идентификуваат ризичните групи:

 • машки пол, бидејќи огромното мнозинство на болест влијае на мажите;
 • генетски мутации;
 • заразни болести што ги претрпела мајката за време на бременоста;
 • лоши навики што ги трпи жената за време на бременоста, како пушење, прекумерно пиење алкохол и лекови;
 • повреда на фетусот.

Овие се главните фактори кои влијаат на можноста за развој на патологија.

Големината на малформацијата може да биде различна: од мала до голема. Најголемите фокуси може да предизвикаат човекот да има големи крварења и епилептични напади. Ако лезиите се мали, тогаш симптоматологијата не се појавува на кој било начин и не се чувствува подолго време.

Најчестите симптоми на оваа болест:

 • чести напади на главоболка;
 • делумно или целосно губење на видот;
 • губење на сензација на екстремитетите;
 • мускулна слабост;
 • чести грчеви, губење на свеста;
 • проблеми со говорот;
 • летаргија, општа малаксаност, попреченост.

Лекарите ги разликуваат следните групи на болести според клиничката слика:

 • Заматената природа на курсот се карактеризира со главоболки, честа вртоглавица и гадење. Бидејќи ваквите манифестации се однесуваат на многу други болести, невозможно е да се идентификуваат проблемите со садовите на мозокот од нивна страна. Погодената област се наоѓа во кортикалните области на мозокот.
 • Хеморагичен карактер е својствен кај 75% од пациентите кои страдаат од оваа патологија. Хеморагијата може да биде мала, и во овој случај нема да има изразена симптоматологија. Меѓутоа, ако се појави масовно крварење, тогаш виталните центри на мозокот ќе бидат изложени на голем ризик од дефект. Симптомите може да ги вклучуваат следниве симптоми: оштетен говор и координација, оштетен слух и вид. Најлошата опција е смртта.
 • Невролошката природа се јавува со оштетување на 'рбетниот мозок. Садовите, проширувајќи, ги компресираат нервните корени и завршетоци. Како резултат на тоа, има болка во грбот и долниот дел на грбот, како и вкочанетост на сите екстремитети и намалување на чувствителноста на кожата.

Тешко е да се утврди таквата болест кај мали деца, бидејќи на рана возраст е скоро асимптоматска, сепак, постојат некои знаци што можат да укажат на развој на малформација кај дете:

 • говорни дефекти, губење на интелигенција, нестабилен одење, чести конвулзии;
 • нарушена координација, превртување на очите, намален мускулен тонус;
 • делумно оштетување на видот.

дијагностика

Васкуларна малформација може да се дијагностицира при преглед од невролог. Тој препишува неколку видови прегледи, а потоа поставува конечна дијагноза.

Следниве методи се користат за дијагностицирање на болеста:

 • Артериографијата е најчестиот метод на испитување. Оваа постапка вклучува воведување на специјален инструмент во форма на цевка која содржи контрастен медиум во феморалната артерија. Цевката поминува во крвните садови на мозокот. Хемиското соединение содржано во уредот ви овозможува да ја одредите моменталната состојба на садовите.
 • Компјутеризирана томографија често се користи заедно со артериографија, во тој случај постапката се нарекува ангиографија. Дијагностичката слика се открива на сличен начин: со помош на рендгенско зрачење и хемиски соединенија, може да се открие состојбата на садовите.
 • Кога станува збор за артериовенски малформации, магнетната резонанца се смета за најефикасна. За дијагноза, не се користи зрачење со Х-зраци, туку магнетни честички.

третман

Методот на третман зависи од локацијата на патологијата, нејзиниот вид, сериозноста на симптомите и индивидуалните карактеристики на пациентот. Било кој од методите е насочен кон постигнување целосна блокада на крвните садови со цел да се спречи крварење.

20e9d654cb9a0eaa5a02e5d5952bc576 - Артериовенски малформации на мозочните садови

Ако пациентот страда од чести и силни главоболки, тогаш треба да се препишат лекови против болки.

Ако пациентот е загрижен за конвулзивни напади кои се во тек, тогаш лекарите избираат соодветна антиконвулзивна терапија за да избегнат едем на мозокот и смрт на нервните клетки.

Постојат случаи кога е доволно пациентот да биде прегледан од невролог и да ги зема препишаните лекови, кои го намалуваат ризикот од прекин на васкуларниот плексус. Сепак, оваа опција е можна само во отсуство на сериозни симптоми и поплаки на пациентот.

Во сите други случаи, лекарите прибегнуваат кон хируршка интервенција. Патолошките фокуси се отстрануваат, васкуларните wallsидови, каде што садовите биле погрешно споени, се лемат. Ова е направено за нормализирање на протокот на крв и циркулацијата на мозокот.

Вкупно има 3 хируршки методи:

 1. Хируршката ресекција е еден од најефикасните видови на хируршка интервенција за да се ослободи од малформација. Таквите неврохируршка постапка е комплексна и е пропишана главно во ситуации каде што патолошките васкуларен плексус не е длабоко и е мал.
 2. Емболизацијата е постапка спроведена пред операцијата, која се користи со длабок аранжман на абнормални плексуси на крвните садови и големи количини на патологија. Со овој метод, специјална супстанца што го блокира протокот на крв се инјектира во садот.
 3. Радиохирургијата ги уништува оштетените садови и целосно ја елиминира малформацијата. Операцијата не бара употреба на хируршки нож, бидејќи се состои во зрачење на пациентот со протони. Ова ја елиминира можната инфекција на пациентот. Постапката се користи ако патологијата е мала и се наоѓа на големи длабочини.

За компликации

Меѓу компликациите се:

 • Руптура на артериска и венска малформација, што доведува до крварење и нарушувања на циркулацијата. Резултатот е зголемување на оптоварувањето на васкуларните wallsидови, а тоа може да доведе до хеморагичен мозочен удар.
 • Поради абнормални плексуси на крвни садови и нарушена циркулација на крв, може да се појави недостаток на кислород во мозочните ткива, и како резултат на тоа, тие постепено изумираат. Ова ќе доведе до срцев удар.
 • Ако силна компресија од страна на голем васкуларен плексус се случува, тогаш веројатноста за појава на парализа се зголемува.

Симптоми на артериовенски малформации

Последиците од патологијата се руптури на васкуларниот wallид со крварења, исхемија, аневризми. Третманот е само хируршки, насочен кон отстранување, емболизација или уништување на малформација.

Што е ова

Нормално, вените со артерии се поврзани со широка мрежа на мали капилари. Функцијата на второто е пренесување на хранливи материи од крвта во ткивата на органите. Дифузија е можна поради еднослојната структура на капиларниот ид.

Во малформации, дел од мрежата на капиларите се заменува со поголеми извиткани садови. Најчесто, овој заплет е комбинација на вени со артерии - во овој случај станува збор за артериовенски малформации на мозочните садови (скратено AVM).

Понекогаш се забележуваат аномалии од само еден вид.

Која е опасноста од оваа патологија? Со мала големина на конгломерат, тој може да не се манифестира долго време, но големите формации се многу опасни. Прво на сите, ризикот од прекин, бидејќи васкуларниот wallид на малформација е деформиран, разреден.

Ако, покрај малформација, има и аневризми, смртноста се зголемува.

Друга веројатна последица е исхемија на мозочно ткиво. Испуштањето на крв директно од артериите во вените доведува до фактот дека делови од мозочната супстанција лоцирани пониско во насока на проток на крв губат кислород со хранливи материи. Резултат на продолжено „гладување“ е дисфункција и смрт на ткиво според видот на исхемичен мозочен удар.

И покрај фактот дека болеста е доста ретка - 2 случаи на 100 - поради негативни последици и голема смртност, во неврологијата му се посветува посебно внимание.

Класификација

Васкуларната малформација лоцирана во мозокот може да се состои само од вени, артерии или да се комбинира. Последната опција - артериовенски - е најчеста.

Според видот на структурата, церебралните AVM се поделени на:

 • Ракемозен (сочинуваат ¾ од вкупниот број) - разгранет васкуларен конгломерат.
 • Фистулозен - е масовна шант помеѓу големи пловни објекти.
 • Кавернозен - акумулација на шуплини со тенки ledидови што личи на бобинки од црница (дијагностициран во 11% од случаите на АВМ).
 • Микромаформацијата е мала формација.

Меѓу изолираните изолирани венски малформации, артериска, телеангиектазија. Аномалиите се разликуваат и според големината. Дијаметарот на малите не надминува 30 mm, средните - 60 mm, а големите се заплеткувања поголеми од 6 cm.

За дијагноза и третман, локализацијата на дефектот е важна: во благи случаи, тие се наоѓаат надвор од функционално значајните области, кои вклучуваат мозочно стебло, темпорални и окципитални лобуси, таламус, сензомоторен кортекс, говорен регион, центар на Брока.

Природата на дренажата е исто така важна, односно присуството на пристап до големи вени.

Наведените параметри на класификација се важни за утврдување на ризикот во случај на операција. Секој од нив (локализација, тип на дренажа, големина) се проценува на скала од три точки, и во зависност од количината на освоени поени, се утврдува оперативен ризик. Ниско е 1, а пет значи зголемена техничка сложеност на интервенцијата, голема веројатност за попреченост или смрт.

Причини

Во повеќето случаи, артериовената малформација на мозокот е последица на повреда на формирањето на церебрална васкулатура во пренаталниот период. Генетскиот фактор не е докажан, затоа, се чини дека наследноста не игра улога.

Хроничните болести на идната мајка, интраутерините инфекции и зголемувањето на позадината на зрачењето имаат негативен ефект врз развојот на системот за церебрална крв на фетусот.

Употребата на одредени лекови, интоксикација, присуство на лоши навики кај бремена жена (алкохолизам, зависност од дрога, пушење), исто така, даваат тератоген ефект.

Фреквенцијата на хеморагии кај деца со цереброваскуларна патологија од овој тип е мала. Обично, болеста прв пат се појавува по достигнување на 20-годишна возраст.

Како што пациентот расте, ризикот од пауза во образованието се зголемува. Стекнатите малформации се многу ретки, се манифестираат до 50 години.

Меѓу причините за развојот на болеста, се разликуваат атеросклеротични, склеротични промени во васкуларниот wallид, како и трауматски повреди на мозокот.

симптомите

Симптоматологијата на болеста зависи од видот на нејзиниот тек. Првиот, хеморагичен, е забележан во повеќе од половина од случаите (според статистичките податоци, до 70%). Карактеристично е за мали васкуларни малформации. Втората варијанта на клинички манифестации - торпидна - се наоѓа во големи и секундарни формации.

94d68bcc95f524d6ccf0b8a601a2993c - Артериовенски малформации на мозочни садови

Мали конгломерати карактеристични за овој тип на курс може да не се појават со години. Често првиот знак на болест е прекин на неисправен vesselид на крвниот сад со последователно крварење.

Ако артериовенски абнормалност е распоредена во задната кранијална јама и има дренажни вени, се појавува клинички симптом како артериска хипертензија.

Во случај на прекин, се развиваат симптоми на хеморагичен мозочен удар:

 • интензивна главоболка;
 • гадење со напади на повраќање;
 • парестезија, парализа, мускулна слабост;
 • конфузија и губење на свеста;
 • нарушувања на мозочната активност (координација, визија, говор).

Наведените симптоми се карактеристични за субарахноидална хеморагија (крварење се јавува помеѓу менингите). Зафаќа скоро половина од вкупниот број случаи.

Во остатокот, крвта се истура директно во мозокот со формирање на хематоми од различна локализација. Најопасните од нив се интравентрикуларни.

Специфични симптоми се прикачени на општата симптоматологија со интрацеребрална крварење, со што е можно да се утврди погодената област на мозокот.

За разлика од хеморагична, присуството на васкуларна малформација може да се процени дури и пред нејзиното прекинување. Големи и средни аномалии се манифестираат со редовни главоболки во кластери. Нападите можат да траат 3 часа, наспроти нивната позадина често се развива синдром на конвулзија. Друга карактеристична карактеристика може да биде невролошки дефицит својствен на тумори на мозок.

Во овој случај, се развиваат церебрални симптоми: дифузни главоболки од рафална природа, ментални и визуелни нарушувања, повраќање, епипротични. Според природата на епилептичните напади и аурата што им претходи, локацијата на малформацијата може со сигурност да се одреди.

Во зависност од локализацијата, може да се забележат когнитивни дисфункции, пареза на нервите на лицето, парализа на екстремитетите и други невролошки нарушувања.

АВМ вени Галена

Посебен вид на вродена цереброваскуларна патологија кај деца, се карактеризира со комплекс на дефекти во развојот на големата церебрална вена, вклучително и операција за бајпас. Тоа е доста ретко, но во повеќето случаи доведува до смрт.

Единствениот третман е неврохирургија во првата година од животот. Главните симптоми се утврдуваат веднаш по раѓањето кај половина од бебињата со овој тип на АВМ: срцева слабост, хидроцефалус. Последователно, има заостанување во менталниот и физичкиот развој.

дијагностика

Пред прекин, васкуларна малформација на хеморагичен тип често не се појавува на кој било начин и може да се открие по случаен избор. Во заматениот тек на болеста, главоболките, појавата на конвулзивен синдром и фокалните знаци се причина за контакт со невролог. Врз основа на поплаки, лекарот назначува консултација со неврохирург кој спроведува сеопфатен преглед:

 • електроенцефалографија;
 • ехоенцефалографија;
 • реоенцефалографија;
 • КТ и МРИ;
 • церебрална ангиографија.

f5e5ca32f822ce8fb7d9a79dbbb54cb - Артериовенски малформации на мозочните садови

Пресметаната и магнетната резонанца во случај на патологија од типичен тип може да биде неинформативна. Ангиографијата со употреба на средство за контраст се претпочита за да се потврди дијагнозата. На пауза, целиот комплекс на дијагностички мерки се спроведува итно, додека најинформативен е МНР.

Третманот на аномалијата пред прекин се сведува на исклучување на конгломератот од крвотокот. Оваа задача се изведува со еден од трите методи: емболизација на АВМ на мозокот, транскранијално или радиохируршко отстранување. Методологијата е избрана земајќи ги предвид сите оперативни ризици, големината и локализацијата на образованието.

Операцијата се изведува според индикации и по прекин, кога состојбата на пациентот се стабилизира. Во акутната фаза, можно е само отстранување на хематом. Комбинирана интервенција (екстракција на тромб и ексцизија на AVM) е индицирана за мало образование.

Изведено транскранијално по краниотомија, ако волуменот на васкуларна малформација не надминува 100 ml. Се користи за плитка појава на конгломерат надвор од функционално значајните области на мозокот. За време на операцијата, добиените садови се блокираат со методот на коагулација, се лачи конгломератот, вените за празнење се лигираат и AVM се издвојува целосно.

Класичното отстранување во повеќето случаи гарантира целосно закрепнување, сепак, потребни се ноотропии со ангиопротектори во периодот на опоравување. Бидете сигурни дека систематски следите лекар, бидејќи најверојатно се појавуваат компликации - мозочни удари.

Емболизација АВМ

Помалку трауматски третман, насочен не кон отстранување, туку кон оклузија на цереброваскуларна аномалија. Користејќи микрокатетер вметнат во засекот на феморалната артерија, во малформацијата се воведува специјален сад за лепење на кополимер. Овој метод се користи само кога има оловни садови достапни за катетеризација.

Покрај тоа, емболизацијата се спроведува во неколку фази, а целосната оклузија може да се постигне само кај третина од пациентите. Затоа, честопати оваа манипулација се спроведува како подготвителна пред хируршка ексцизија. Пред лепење на дел од садовите се намалува ризикот од хируршко крварење и компликации во постоперативниот период.

Како и класичната хируршка операција, ви овозможува целосно да ја отстраните аномалијата (сепак, нејзината големина не треба да надминува 3 см).

Овој метод се користи кога транскранијалниот пристап до васкуларна малформација на мозокот е тежок, а емболизацијата не е можна.

Компликации на АВМ

• Крварење. Theидовите на погодените садови можат да станат тенки и слаби. Со AVM, се врши многу силен притисок врз овие wallsидови, како резултат на што може да се појави крварење (мозочен удар).
• Несоодветно снабдување со мозок со кислород. Со AVM, околното мозочно ткиво не може да апсорбира доволно кислород од крвта, што доведува до смрт на клетките. Проблемите поврзани со ова вклучуваат оштетување на говорот, слабост и вкочанетост на екстремитетите, губење на видот, итн.

Дијагностика за АВМ

Дијагноза на артериовенски малформации (АВМ) на мозочни садови вклучува лекари специјализирани за болести на централниот и периферниот нервен систем - невропатолози. Во зависност од резултатите од испитувањето, може да се препишат дополнителни дијагностички тестови.

• Церебрална артериографија. Овој тест се смета за најдобар начин за дијагностицирање на цереброваскуларен AVM. За тестот, катетерот се вметнува во феморалната артерија, која достигнува до садовите на мозокот, се инјектира контрастен медиум, по што се прават серија на фотографии на х-зраци на садови.
• Компјутеризирана томографија (КТ). Ова е дијагностичка метода заснована на добивање „слика“ со користење на х-зраци.

7707a572dcef98cba13f31cc01e6949b - Артериовенски малформации на мозочните садови”Alt =” ”>

Понекогаш, за да се добие подетална слика на погодените садови, на пациентот претходно му се инјектира контраст. Тогаш методот се нарекува КТ ангиографија.
• Магнетна резонанца. МНР е поефикасна од КТ кога станува збор за откривање на артериовенски малформации. Овој метод не користи радиоактивно зрачење, МНР се заснова на употреба на магнетно поле. Ако пред испитувањето се воведе специјална боја која ги „осветлува“ садовите, методот се нарекува МР ангиографија.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic