Апикален импулс

Десната рака е позиционирана во проекцијата на предложениот притисок, помеѓу 3-то и 6-то ребро во регионот на врвот на срцето. Пулсацијата се одредува од целата површина на палмата, а потоа се локализира со врвот на показалецот. Мора да се инсталира нормално на градите. Со широко распространета пулсација, се одредува нејзиниот лев и долен регион.

Ако е тешко да се почувствува апикалниот импулс на срцето поради особеностите на градниот кош, тогаш се прави палпација со градната клетка навалена напред, или пациентот е поставен на левата страна. Срцевиот мускул во овие позиции цврсто во непосредна близина на градите и го движи работ на левото белодробно крило.

Во позиција на левата страна, отчукувањата на срцето паѓаат пониско и лево на 2 см, така што меѓуребрениот простор каде што се одредува контракцијата се зема како точка на притискање, но на 2 см е повеќе медијално од областа на притискање. Палпација на апикалниот импулс при издишување ги зголемува шансите за одредување на нејзината локација, бидејќи кога дијафрагмата е подигната, срцето, правејќи движење слично на нишало налево и нагоре, се менува во повеќе хоризонтална положба, придвижувајќи го работ на левата страна белите дробови назад.

Лекарите утврдуваат одредени својства на срцевиот шок:

Кратенките на врвот на срцето формираат срцев ритам. Врвот лежи малку медијално на средната клавикуларна линија, во 5 меѓуребрениот простор лево. Тоа е релативно бесплатно и прави движења со нишало. Ако позицијата на телото се промени, локацијата на тресењето се поместува. Некои варијанти на поместување на притисок се опишани погоре.

Кога некое лице се сврти кон десната страна на изразената смена на областа на атријалната пулсација, не се случи, а левото белодробно крило, во тоа време, приближувајќи се кон срцето, може целосно да го оддалечи од chestидот на градниот кош. Затоа, нормално, на десната страна, атријалната пулсација може скоро да исчезне.

Офсетувањето на пулсот е поделено на два вида:

 1. Поместување не е поврзано со срцева патологија (пневмоторакс, хидроторакс, брчки на белите дробови, емфизем, изменето ниво на дијафрагмата - асцит, бременост, гасови, слабеење)
 2. Патолошка пулсација поврзана со срцева патологија.

Во вториот случај, смената се случува налево поради зголемување на левата комора, понекогаш во предната аксиларна линија и надолу до 6,7,8 меѓуребрениот простор. Проширувањето на десната комора исто така дава поместување на границата на срцето налево, но импулсот останува во 5 меѓуребрениот простор.

Испакнатоста на срцевиот импулс е околу 2 cm². Ако се покаже дека е поголемо, тогаш тие зборуваат за истурен или распространет импулс. Со помала површина, таа е ограничена.

Во отсуство на овие состојби, истурен притисок може да резултира од проширување на срцето (на сите или на некој од неговите делови).

Дијагностички значајни пулсации се пулсирање на аортата, пулмонална артерија и епигастрична пулсација. Првиот од нив е невидлив во нормата. Патолошката пулсација се појавува во вториот меѓуребрен простор десно од работ на градната коска. Причините за нејзиното појавување вклучуваат:

 • брчки на десното белодробно крило;
 • зголемување на аортата (сифилис, аневризма на асцендентна аорта, дефекти на аортната валвула).

Пулсирањето на пулмоналната артерија (II меѓуребрен простор лево од градната коска) е резултат на пулмонална хипертензија кај дефекти на митралната валвула.

Срцевиот импулс е осцилација во ограничена област на градниот кош во регионот каде што се наоѓа срцето, предизвикана од контракција на органот и е надворешна манифестација на неговата активност.

Изменетата форма и големина на срцето кога е под стрес доведува до флуктуации во моментот на контакт на горниот дел од срцето со градите.

За време на периодот на дијастола (релаксација) на коморите, срцето се намалува во големина и е малку отстрането од градната коска, што доведува до исчезнување на издаденоста.

Одредувањето на срцевиот ритам се случува со помош на преглед и палпација и претходи на слушање на звуците што ги испушта него.

Правилно изведените удари е исто така прилично информативен метод, но во моментот практично не се користи.

За да го испитаат пациентот со кардиографија, специјалистите прибегнуваат кон спекуларен кардиограф на Франк

Сепак, резултатите од кардиографијата при одредување на срцев импулс не можат секогаш да бидат точни и да зависат од различната проекција на импулсот на градите, дебелината на поткожниот слој, особините на перцепцијата на апаратот итн.

Визуелната инспекција и палпацијата се погодни исклучиво за откривање на апикален импулс. Тоа се случува кога левата комора и интервентрикуларниот септум се движат кон градите.

Дополнителни срцеви потреси се можни со патолошки промени во коморите, преткоморите и големите садови. Важно е систематски да се најде оваа симптоматологија.

Визуелното испитување на пациентот е почетната фаза на проучување на срцевата активност и во некои случаи е поефикасна од палпацијата.

Треба да се напомене дека за некои карактеристики на човечкото тело, визуелното набудување на шокот може да биде отсутно, на пример:

 • прекумерна тежина;
 • мали празнини помеѓу ребрата;
 • развиени мускули;
 • големи млечни жлезди или импланти во нив.

Кај луѓето со астенична фигура, вибрациите се најизразени.

Палпација е дијагностичка метода, спроведена со палпација на ткива и органи со вашите раце. Прегледот нема контраиндикации и се користи за сите категории на пациенти

По прегледот, тие продолжуваат со методот на палпација, кој ги вклучува следниве дејства:

 • Локацијата на десната рака во областа на предложениот шок (помеѓу 3 и 6 ребра на горниот дел од органот).
 • Првично, пулсацијата ја одредува целата дланка со понатамошна локализација со показалецот (подлога).
 • Заедничка бранување вклучува одредување на нејзината крајна лева област во долниот дел. На ова место, импулсот всушност се појавува.

Најефективно е палпација кога пациентот се наведнува или лежи на левата страна по длабоко издишување. Ако некое лице се наоѓа на десната страна, левото белодробно крило го оддалечува срцето од градите, со што е невозможно да се слуша тремор.

Преглед на жени вклучува подигнување на левата дојка.

Како резултат на тоа, под прстот се чувствува сензација на ритмички вибрации кои се јавуваат кога левата комора ќе удри во градите.

Следно, специјалистот ги анализира резултатите добиени со палпација и потребата од дополнително испитување на пациентот.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Локализација на притисок

5c22b629ad9baee3da75a96f61000271 - Apical impulse

Врвот на срцето за време на контракција генерира вибрации на градите. Врвот е прилично лабав и се движи ритмички. При движење на телото, позицијата на нишалото соодветно отстапува.

Инспекција и палпација на контракции на десната комора се невозможни, бидејќи тие не доведуваат до појава на видливи и почувствувани осцилации на градите. Во некои случаи, постои слаба палпација на движењата на десната комора во детството или адолесценцијата со мали антеропостериорни големини на градите.

Нормалната локација на ударот е петтиот меѓуребрен простор 1-1,5 см повеќе медијален од левата мамиларна линија.

Поместувањето на вибрациите може да укаже на патолошки процеси во телото или да бидат забележани за време на бременост, гасови, прекумерно губење на тежината.

Друг напис: Структурата на човечкото срце

 • болести, чиј еден од симптомите е зголемена лева комора: аортна стеноза, хипертензија, инсуфициенција на митралната валвула;
 • туркање на левата комора на левата страна со десната со зголемени димензии на последното;
 • пополнување на плевралната празнина со течност или воздух од десната страна;
 • високо стоење на дијафрагмата, што ја поместува левата комора на левата страна за време на периодот на раѓање на дете, со вишок телесна тежина, висока содржина на гас во цревата, акумулација на течност во абдоминалната празнина.

Аортната инсуфициенција доведува до промена на осцилациите лево и надолу.

Пристрасно туркање надесно и надолу предизвикува ниско стоење на дијафрагмата, што може да доведе до емфизем и намалување на телесната тежина.

Ексудативен перикардитис и левостран ексудативен плеврит генерално спречуваат треперење на срцето.

Областа на срцевиот ритам нормално треба да биде 2 квадратни метри. видете Отстапувања од него може да укажуваат на патологија. Како по правило, кај лице кое лежи на левата страна, идеалната површина е 1,8 квадратни метри. цм.

Надминување на овој индикатор нагоре укажува на истурен апикален импулс, кој се забележува:

 • со зголемено срце, главно лева комора;
 • тенки гради;
 • широки меѓуребрени простори;
 • згрчен долниот раб на левото белодробно крило;
 • поместување нанапред на срцето од неоплазми во средните делови на градната празнина;
 • висок отвор на отворот.

Кардиомегалија може да ја зголеми областа на вибрации повеќе од 4 см.

Времетраење

Во нормална состојба, апикалниот импулс не се разликува во времетраењето и се протега до средината на систолата. Подолгите вибрации се сметаат за патолошки и бараат подетален медицински преглед.

Како по правило, зголемувањето на времетраењето на вибрациите е предизвикано од зголемување на срцето или зголемено оптоварување на тоа и со притисок и со волумен.

Ако отсуствуваат патолошки звуци, можен е развој на кардиомегалија или намалување на волуменот на крв што ја турка левата комора во луменот на аортата за време на систолата.

ГодиниПред 2 години2 - 7 години7 - 12 години
Локализација на притисок1 - 2 см нанадвор од левата средна клавикуларна линија1 см нанадвор од левата средна клавикуларна линијаНа средната клавикуларна линија или 0,5 - 1 см навнатре од неа
4 меѓуребрен простор5 меѓуребрен простор
  Обрни внимание на:
 • Боја на кожата (нормална боја / бледило / цијаноза)
 • Присуство на пулсација на каротидните артерии, танцувачки каротиди (експанзија и контракција на зениците, а исто така и мала глава одмавнува до пулсацијата)
 • Присуство на оток на вените на јармин (може да биде варијанта на нормата кај деца при движење во хоризонтална положба)
 • Облик на градниот кош - присуство на срцева грпка (испакнување во проекцијата на срцето)
 • Тежината на апикалниот импулс
 • Срцево чукање
 • Тежината на епигастричната пулсација
 • Присуство на едем на нозете („срцев едем), во сакралниот регион
 • Присуство на деформација на прстите („тапани“)
 • Висина на срцевиот ритам

  Висината на срцевиот ритам е амплитудата на пулсирачкиот дел од градите. Разликувајте висок, низок и нормален срцев импулс. Причините за ниско ниво се исти како и за ограничените. Соодветно на тоа, причините за истурениот формираат висок апикален импулс. Исто така, се јавува со тахикардија, како резултат на тиреотоксикоза, треска, кај пушачи, со силен стрес.

  Отпорен срцев импулс е пулсација што дава чувство на густ, густ мускул при палпација, што е тешко да се предаде на притисок. Значи, ако е исто така дифузно, силно по природа, тогаш се дефинира како апикален импулс во форма на купола. Нормално, тоа не е дефинирано, но се формира за време на дефекти на аортата или хипертензија, кога се развива хипертрофија на левата комора.

  Заклучок

  Горенаведените методи на истражување се важни за лекарот, сепак, како резултат на развојот на хардверска дијагностика, посветеноста на лекарите за дефинирање на патологија преку преглед и палпација значително се намали во текот на изминатите децении.

  Сепак, потребата да се продолжи со горенаведената пракса е многу голема. Професионалци кои го одредуваат апикалниот импулс со палпација треба да бидат охрабрени и поактивно да шират информации за примената на овој метод во медицината.

  Во многу случаи, употребата на палпација доведе до позитивни резултати, вклучително и рано дијагностицирање на болеста. Апикалниот импулс утврден од специјалист (во нормални услови и во различни патологии) е сериозен индикатор за утврдување на методи за лекување на пациенти.

  Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic