Ангиопротектори што е тоа, индикации, список на лекови

2 година.
По истекот на рокот, не се применувајте.

повеќе - Ангиопротектори што е тоа, индикации, список на лековиНозологија

(Податоците се земени од активната состојка Метилетилпиридинол).
• H11,3 крварење во конјуктивата.
• H16,8 Други форми на кератитис.
• H26 Друга катаракта.
• H32,8 Други хориоретинални нарушувања кај болести класифицирани на друго место.
• H34 ​​Оклузија на ретинални садови.
• H36,0 Дијабетична ретинопатија (E10-E14 со заеднички четврти карактер. 3).
• H52,1 миопија.
• H57,8 Други неодредени болести на окото и аднексата.
• H59 Лезии на окото и аднекса после медицински процедури.
• I20,0 Нестабилна ангина пекторис.
• I21,9 Акутен миокарден инфаркт, неодреден.
• I61 Интрацеребрална хеморагија.
• I63 мозочен инфаркт.
• L55 Изгореници од сонце.
• S06 Интракранијална повреда.
• T30 Термички и хемиски изгореници, неодредена локализација.
• T88,8 Други специфицирани компликации на хируршки и терапевтски интервенции, некласифицирани на друго место.
• Х100 хируршка пракса од КЛАС XXII.
• Z98,8 Други специфицирани пост-хируршки состојби.

Контраиндикации

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Контраиндикации Метилетилпиридинол.

Контраиндикации Емоксипин.

Несакани ефекти на компонентите

Несакани ефекти на метилетилпиридинол.

Краткорочна вознемиреност, поспаност, зголемен крвен притисок, алергиски реакции (осип на кожата, итн .;), локални реакции - болка, печење, чешање, хиперемија, густинување на параорбиталните ткива (се решава независно).

Несакани ефекти на Емоксипин.

Побудување (краткорочно), поспаност, зголемен крвен притисок, осип, локални реакции: болка, чувство на печење, чешање, црвенило, затегнување на параорбиталните ткива.

Фирми производители (или дистрибутери) на лекот

Принцип на работа

Механизмот на дејство на лековите од групата ангиопротектори не е целосно разбран. Јасно е дека поради активирање на циркулацијата во малите садови, крвниот состав се подобрува. Ова, пак, доведува до елиминација на едемот, го нормализира метаболизмот и го зголемува васкуларниот тонус.

Оваа група на лекови содржи лекови кои имаат различни ефекти:

 • Синтезата на хијалуронидаза (ензим) е забавена или активноста на нејзините секундарни производи е блокирана.
 • Елиминирање на застојаните процеси.
 • Проширете ги крвните садови, со што се намалува крвниот притисок.
 • Ослабете го дејството на простагландините (ова се биоактивни супстанции).
 • Елиминирање на адхезијата на тромбоцитите.
 • Тие придонесуваат за формирање на мукополисахариди, што доведува до зголемување на пропустливоста на капиларниот ид.
 • Елиминирање на адхезијата на крвните клетки на wallsидовите на капиларите.
 • Елиминирајте ги знаците на ендотелијална дисфункција - трајно и прогресивно оштетување на внатрешниот слој на васкуларните клетки (ендотел).
 • Намалете го оксидативниот стрес - процес на оштетување на клетките поради оксидација.
 • Отстранете ги воспалителните процеси.

Класификација

Во медицината, се практикува употреба на ангиопротектори и коректори на циркулацијата на крвта во капиларите, има околу 150 артикли. Сите овие лекови се вклучени во една подгрупа на лекови за третман на кардиоваскуларни заболувања.

Најчесто користена класификација, која ги дели во две категории.

Монопрепарати

Оваа категорија вклучува лекови кои се карактеризираат со содржина на една активна компонента (на пример, Троксерутин):

 • Природни препарати од билки.
 • Полусинтетички лекови.
 • Синтетички лекови.

Составот вклучува бројни компоненти:

 • Компоненти кои се засноваат на содржината на една или неколку идентични активни супстанции кои се заменуваат со влијанието врз телото. Диосмин, хесперидин - активни компоненти. Подготовките на микронизираниот прочистен дел од флавоноидите се сметаат за најефикасни за различни степени на васкуларни заболувања.
 • Супстанции кои вклучуваат флавоноиди од лисја од грозје. Производството со користење на воден екстракт овозможува лекот добро да се апсорбира во гастроинтестиналниот тракт.
 • Проантоцијанидините или кондензираните танини се моќни антиоксиданти кои ги отстрануваат штетните слободни радикали на кислородот од клетките и содржат екстракт од семе од грозје.
 • Општата група на тритерпенични киселини.
 • Игла хауба.
 • Качулка од гинко.

Комбинирани лекови вклучуваат Детралекс, Венодиол, Антистакс, Индовазин и други.

Различни во механизмот на дејствување, овие лекови се користат во различни фази на венски болести. Најистражуваните ангиопротектори се лекови од групата МФФ. Тие покажуваат висок клинички ефект за време на третманот на сите видови и фази на патолошки процеси на вените.

Ангиопротективните лекови се поделени во неколку насоки:

 • Според формата на потекло (синтетичко и природно растение);
 • Според неговиот состав на компоненти (моно-препарати е троксерутин, а неколку компоненти во комбиниран агенс се Детралекс, лекот Индовазин).
Број на генерацијагенерација на вазопротектори број 1генерација број 2
лековиАнгиопротектор на пентоксифилинтаблетирани средстваинјекции· Само инјекција на простагландин (алпростадил);
Пентилин-ангиопротективен лекапчињаинјекции
ангиопротективен лек Тренталтаблетирани средстваинјекции· Вазапростан - таблети, инјекции;
· Алпростан - таблети, инјекции.
вазопротектор васониттаблетирани средства· Иломедин - таблети и инјекции;

Класификација на ангиопротектори според фармаколошки видови

Article1163 - Ангиопротектори што е тоа, индикации, список на лекови

Ангиопротектори кои ја подобруваат циркулацијата на крвта низ најмалите садови се нарекуваат нормализатори на микроциркулацијата. Нивната акција е насочена кон намалување на вискозноста на крвта (подобрување на реологијата) и намалување на отпорноста на внатрешниот слој на крвните садови до неговото напредување. Ова ја подобрува циркулацијата на крвта во малите садови, што претставува најголем товар во фокуси со хронични нарушувања на микроциркулацијата.

Општата класификација, видовите и списокот на лекови се дадени во табелата.

ГенерацијапрваВторо
Активна состојка и препаратиПентоксифилинТаблетиИнјекцииПростагландин (алпростадил) само во раствор за инјекции
Пентилин
ТренталВазапростан, Алпростан
Саксија за цвеќе-Иломедин

Општата листа на ангиопротектори вклучува употреба на лекови базирани на сулодексид, троксерутин, пентоксифилин, калциум добезилат. Може да се користат и растителни ангиопротектори - тоа се лекови кои вклучуваат хесперидин и диосмин.

Списокот на агенси кои имаат ангиопротективно дејство се состои од лекови кои имаат и системски и локални ефекти врз одредена болест.

Општи информации

Кардиоваскуларниот систем работи без запирање. Во оваа позиција, секоја врска во еден комплекс има потреба од непречено снабдување со хранливи материи, енергетски ресурси и заштита од штетни соединенија што влегуваат во крвотокот.

Краевите на процесите на нервните влакна ги поврзуваат садовите со нервниот систем. При пренесување на информации во форма на нервен импулс, садовите се спазматични или се шират. Внатрешната површина на тубуларните формации произведува компоненти кои ја стимулираат микроциркулацијата на крвта за да се обезбедат ситни садови со биолошка течност.

Ако има повреда на протокот на крв во капиларите - прекумерно или недоволно полнење на капиларите со крв, се развива ткивна хипоксија. Ангиопротектори се пропишани за да се елиминира васкуларната инсуфициенција.

Ангиопротектори - лекови кои се користат за лекување на болести на кардиоваскуларниот систем во комплексна терапија. За оваа задача се користат и коректори на микроциркулацијата. Проблемите со прилив и одлив на крв во мали капилари повлекуваат отекување на ткивата, венска конгестија, проширување на шуплива вена, ослабување на theидовите на крвните садови.

медицина 1325116 - Ангиопротектори што е тоа, индикации, список на лекови

Овие лекови ги прошируваат крвните садови, ја подобруваат циркулацијата на крвта во капиларите, го олеснуваат отокот на ткивата и воспоставуваат метаболички процеси во wallsидовите на крвните садови. Како резултат на тоа, вените не се протегаат, добиваат еластичност. Ангиопротекторите се користат во третманот на лезии на коронарните садови, садови на нозете и васкуларни лезии кај пациенти со дијабетес.

Опис на форма на дозирање

Решение за интравенска и интрамускулна администрација. Транспарентна, безбојна или малку обоена течност. Раствор за интравенска и интрамускулна администрација од 30 mg / ml. Ml или 5 ml во ампули. 10 ампули од 1 ml се ставаат во картонски кутии со хартиена влошка. 5 ампули од 1 ml или 5 ml се ставаат во пакување на ленти со блистер од филм од поливинил хлорид.

Судејќи според формалната класификација, групата на ангиопротективни лекови е поделена на лекови, кои се достапни во форма на таблети за орална администрација, како и супозитории, кремови, гелови, масти за локална употреба.

За да се подобри ефектот за време на третманот, во лекот се додаваат антиинфламаторни, антибактериски елементи.

Лековите кои имаат ангиопротективно дејство се делат по потекло во билни препарати и се синтетизираат, кои се произведуваат со помош на хемиски реакции.

Првиот вклучува екстракти од коњски костен, комплекси на витамини, глукокортикоиди. Втората група вклучува синтетички супстанции кои помагаат да се подобри микроциркулацијата и да се блокираат воспалителните реакции.

Ангиопротектори, список со лекови:

 • Венотонични лекови (троксевазин).
 • Регулаторни лекови за мали пловни објекти.
 • Вазодилататори (Тивомакс).
 • Елиминирање на зголемената коагулабилност на крвта - антикоагуланси.
 • Сузбивање на адхезијата на крвните клетки и формирање на тромби (клопидогрел).
 • Лекови за подобрување на метаболизмот.

Форма за ослободување - во форма на таблети и капсули.

Детралекс

Ги штити крвните садови и го зголемува нивниот тон. Таблетите ја подобруваат микроциркулацијата во капиларите, блокираат воспалителни реакции.

Аскорутин

Помага во отстранување на недостаток на витамини Ц, П, ги зајакнува wallsидовите на крвните садови, ја намалува нивната пропустливост, го нормализира нивото на имунитет.

Ескусан

Тонизира васкуларни wallsидови, ја елиминира подпуханоста. Екстракцијата на коњски костен го нормализира надбубрежниот кортекс да произведува хормони, ја елиминира кршливоста на крвните садови и ги активира метаболните процеси во ткивата на телото.

Флебодија

Ја зголемува отпорноста на капиларите, ги елиминира воспалителните реакции, го нормализира протокот на крв. Често се пропишува при третман на хемороиди, со венска инсуфициенција.

Венорутон

Ги враќа васкуларните wallsидови, го елиминира воспалението, нормализира крвна слика, ја подобрува структурата на црвените крвни клетки. Се користи за хемороиди, проширени вени, трофични чиреви.

Троксевазин

Лекот е направен врз основа на растителни компоненти, го елиминира воспалението, отокот, ја враќа васкуларната пропустливост.

За надворешна употреба, обично се препорачуваат агенти наведени подолу.

Хепатромбин

Има деконгестив, антикоагулантно, регенеративно дејство, спречува формирање на тромби. Често се користи во третман на хемороиди, бидејќи добро ја елиминира стазата на крвта, а исто така помага да се намали манифестацијата на болка, чешање.

Лиотон

Ефикасно се бори против појавата на едем. Достапен е во форма на гел кој лесно се апсорбира во кожата, така што дава брзи резултати во елиминирање на едемот и болката во екстремитетите. Ги отстранува воспалителните процеси, промовира ресорпција на згрутчување на крвта.

Есавен гел

Се користи за воспалителни реакции, проширување на вените, едем.

Списокот на лекови е доста голем, но само-лекувањето е крајно непожелно, бидејќи само специјалист може да го избере најдобриот лек за секој поединечен случај.

Ангиопротекторите можат да ги препишат флеболозите, cardiolогисти и ангиохирурзи. Лековите во таблети и инјекции обично се користат 2 пати на ден.

Ангиопротектори, кои се земаат орално, се достапни во форма на таблети. И, исто така, во форма на капсули и раствори за инјектирање во вена и мускул.

интерни лековинадворешни средства
· Дрога вазокет;Хепарински масти;
Лек ДетралексНадворешен агенс Прокто-Гливенол;
Флеботонична флебодија 600;Гел проктозан;
· Лекови од Ескусан;Гел лиотон;
Антикоагулантен аспирин;Хепатромбинска маст;
Десагрегантен фраксипарин;· Гел Троксевазин;
· Лекот Troxevasinum;Крем проктоседил.
· Аскорутин;
Флеботоничен Венарус;
Флеботоничен Венорутон.

Капсули и раствори за инјектирање во вена и мускул

Ангиопротекторите кои имаат природно растително потекло се синтетизирани природни супстанции.

Билни препарати од природно потекло:

 • Кумарин;
 • Лекот Диосмин;
 • Лекот Ескузан;
 • Лекови Есфлазид;
 • Маст од Ескин.

Подготовките засновани на компоненти од билки се широко користени за проширени вени.

Ова се средства што ја намалуваат и намалуваат пропустливоста на мембраните на капиларите, како и вените со мал дијаметар, за навлегување на течност во нив. Оваа акција помага да се намали отокот на екстремитетите и го ублажува заморот на нозете.

Изборот на лекови се базира на симптоматските манифестации на болеста и резултатите од дијагностичките студии. Постоечките ангиопротектори се поделени во одредени групи.

Коректори на микроциркулацијата - ги подобруваат реолошките својства на крвта, ја намалуваат вискозноста, ја намалуваат отпорноста на внатрешната површина на крвните садови со движењето на протокот на крв, ги елиминираат нарушувањата на микроциркулацијата.

Пентоксифилин - спречува лепење на тромбоцити со нивно последователно формирање во згрутчување на крвта, ги проширува коронарните садови. Тој е индициран за употреба во коронарна срцева болест, трофични чиреви, нарушувања на периферната циркулација, проблеми со протокот на крв во мрежницата и хориоидот. Аналози - Пентилин, Трентал, Саксија.

Лековите од најновата генерација се простагландини Вазапростан, Алпростан, Иломедин. Карактеристична карактеристика на новиот фармаколошки производ е зголемениот ефект на вазодилатација неколку пати. Помалку - високата цена на лекови.

Донатори на групата нитро. Составот на комбинираните средства ги вклучува аминокиселината аргинин и неговите деривати. Помага во засилено формирање на Но-синтетаза - катализатор за синтеза на азотен оксид во васкуларните клетки. Намалување на крвниот притисок, елиминирање на глад на кислород во структурите на ткивата, стабилизирање на киселинско-базната рамнотежа. Познати претставници на серијата - Тивомакс, Тивортин, се администрираат интравенски капе.

Метаболни агенси - ги регулираат интрацелуларните метаболички процеси. Ја враќа микроциркулацијата на крвотокот. Зголемете ги нивоата на кислород во ткивата.

Ескусан. Содржи екстракт од костен и витамин Б1. Го зачувува тонот на васкуларните wallsидови, активира филтрација, го олеснува отокот. Го стимулира производството на хормони, што ви овозможува да го нормализирате метаболизмот во капиларите и ткивата. Растителната основа е клучот за добра апсорпција во дигестивниот тракт без несакани ефекти.

Контраиндикации

• метилетилпиридинол хидрохлорид (емоксипин) - 30 гр. • Натриум фосфат дисупституиран 12-вода (натриум хидроген фосфат додехахидрат) 7,0 g. • натриум сулфит (натриум сулфит) -1,0 g. • Вода за инјектирање - до 1 литар.

Преосетливост, бременост. Преосетливост, бременост.
Краткорочна вознемиреност, поспаност, зголемен крвен притисок, алергиски реакции (осип на кожата, итн .;), локални реакции - болка, печење, чешање, хиперемија, густинување на параорбиталните ткива (се решава независно). Побудување (краткорочно), поспаност, зголемен крвен притисок, осип, локални реакции: болка, чувство на печење, чешање, црвенило, затегнување на параорбиталните ткива.

Дрво на фармаколошки групи

Ангиопротекторите се супстанции кои се користат за елиминирање на трофични нарушувања во форма на чиреви. Дозволете ни да разгледаме подетално за какви лекови станува збор и кој друг терапевтски ефект тие можат да го имаат врз телото. Механизмот на дејствување на оваа група на лекови е насочен кон:

 1. Потиснете ги воспалителните медијатори (серотонин, хистамин, брадикинин).
 2. Ангиопротективно средство има способност да ја намали активноста на дериватите на хијалуронска киселина.
 3. Нормализирајте ја пропустливоста на васкуларните wallsидови.
 4. Со сигурност е познато дека ангиопротекторите ја подобруваат микроциркулацијата со подобрување на составот на крвта: намалување на неговиот вискозитет, намалување на адхезијата на крвните клетки на theидовите на крвните садови.
 5. Некои лекови од фармаколошката група на ангиопротектори можат да влијаат на системот за коагулација на крв.

Ангиопротективните лекови имаат прилично широк спектар на дејство и се користат во третман на голем број васкуларни и вени заболувања.

Ангиопроекторите се дизајнирани да го подобруваат функционирањето на срцето и крвните садови. Проодност на мали садови и капилари овозможува кислород и хранливи материи да навлезат во ткивата. Ткивата интензивно се обновуваат, стагнацијата не се јавува, венските јазли, воспаленијата се елиминираат, wallидот на крвниот сад се зајакнува. Овие лекови го инхибираат формирањето на хијалуронидаза и простагландини.

Механизмот на работа на групните лекови сè уште не е проучен. Различни лекови од оваа серија дејствуваат поинаку и имаат позитивни и негативни страни. На пример, пентоксифилин ги шири крвните садови, но исто така го подобрува вискозноста на крвта. Главни својства: Зголемена стапка на метаболизам во ткивата и добра микроциркулација;

Кардиоксипинот ја намалува пропустливоста на васкуларниот wallид, вискозноста и коагулабилноста на крвта и способноста на црвените крвни зрнца да се лепат. Го подобрува процесот на фибринолиза. Ја подобрува микроциркулацијата. Ефикасно ја инхибира оксидацијата на слободните радикали на липидите на биомембраните, ја зголемува активноста на антиоксидантните ензими. Го стабилизира цитохром П-450, има антитоксичен ефект.

Во екстремни ситуации, придружени со зголемена пероксидација на липидите и хипоксија, ги оптимизира процесите на биоенергија. Лекот ја штити мрежницата од штетните ефекти на висок интензитет на светлина, промовира ресорпција на интраокуларни крварења. Кардиоксипинот ги намалува знаците на церебрална хемодисфункција.

Ја зголемува отпорноста на мозокот на хипоксија и исхемија. Во случаи на цереброваскуларна несреќа (исхемична и хеморагична), придонесува за корекција на автономните дисфункции, го олеснува обновувањето на интегративната активност на мозокот и ги подобрува функциите на монемонијата. Има хиполипидемично дејство, ја намалува синтезата на триглицериди.

Лекот има изразен кардиопротективен ефект. Ги проширува коронарните садови, го намалува исхемичното оштетување на миокардот. Со миокарден инфаркт, ја ограничува големината на фокусот на некрозата, ги забрзува репаративните процеси и помага во нормализирање на метаболизмот на миокардот. Има корисен ефект врз клиничкиот тек на миокарден инфаркт, намалувајќи ја инциденцата на акутна срцева слабост.

Со интравенска администрација во доза од 10 mg / ml, забележан е низок период на полу-елиминација (T½ - 18 мин., Што укажува на висока стапка на елиминација на лекот од крвта. Константа на елиминација е 0,041 мин; вкупно чистење на ЦИ) е -214,8 ml / min, очигледна дистрибуција на волумен V секој - 5,2 L. Лекот брзо продира во органи и ткива, каде што се депонира и метаболизира.

Дозирање и администрација

Во неврологијата, неврохирургијата и cardiology Започнете со интравенска капка по капка (20-40 капки во минута) на воведување на 20-30 мл 3% раствор на емоксипин (600-900 мг) во 200 мл раствор на изотоничен натриум хлорид или 5% раствор на гликоза 1 -3 пати на ден во тек на 5-15 дена, во зависност од текот на болеста, проследено со интрамускулна инјекција од 2-10 мл 3% раствор 2-3 пати на ден за 10-30 дена.

Несакани ефекти на компонентите

Есавен гел

Несакани ефекти на ангиопротектори:

 • Главоболка;
 • Вртоглавицата на главата може да биде толку силна што предизвикува гадење со повраќање;
 • Замор на телото;
 • Општа малаксаност;
 • Непријатност во стомакот;
 • Повраќање од телото;
 • Тешка дијареја;
 • Нагло намалување на индексот на крвен притисок, што предизвика хипотензија;
 • Рап>1628922 - Ангиопротектори што е тоа, индикации, список на лекови

Несакани ефекти кога се користат кај новороденчиња:

 • Патологија на хипертермија;
 • Силно намалување на крвниот притисок - хипотензија;
 • Тешка дијареја;
 • Палпитации на срцето - тахикардија;
 • Бавно чукање на срцето - брадикардија;
 • Срцевиот ритам е скршен - аритмија на срцевиот орган;
 • Мускулни грчеви;
 • Нарушено дишење;
 • Се развива ICE синдром.

Во случај на предозирање, потребно е да се исплакне стомакот и да се земат сорбенти. Исто така, следете го протокот на течност во телото за да одржите рамнотежа на водата и да спречите дехидрација. И веднаш контактирајте го вашиот лекар.

Кога се администрира интравенски - чувство на печење долж вената, може да има зголемување на крвниот притисок, возбуда или поспаност. Со предиспозиција за алергиски реакции во ретки случаи, се забележува чешање и црвенило на кожата.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic