kompleks uprazhnenij pri infarkte miokarda 1 - Збир на физички вежби и терапевтска гимнастика за миокарден инфаркт
Миокарден инфаркт е честа болест која се карактеризира со смрт на дел од срцето поради повреда на снабдувањето со крв во органот. Патологија ...
Detonic
sypi na rukah 580x343 - Осип на дланките (осип) - знаци на болест, симптоми и третман
Осип на дланките укажува на патолошки процес во телото поврзан со дисфункции на имунолошкиот, дигестивниот, ендокриниот и нервниот систем. Со појавата на ...
Detonic
химиотерапија - Рехабилитација по основни методи на хемотерапија
Рехабилитацијата по хемотерапија е многу важна компонента на општиот период на третман на процеси слични на тумор во телото. Кога третирате со помош на таков ...
Detonic
булезнаја форма - Клиничка слика и третман на булозен циститис
Инфективни и воспалителни лезии на мочниот меур (циститис) доминираат во нејзината манифестација меѓу огромен број на уролошки патологии. Оваа болест се карактеризира со развој на воспалителни ...
Detonic
giperv11 - Хиперваскуларна формација на бубрегот што е тоа, типови и третман
Неоплазмите можат да се појават на бубрезите, како и на другите органи. Бенигните се разликуваат по тоа што не се склони кон метастази и не предизвикуваат неправилно функционирање ...
Detonic
8ba08ba496734adf8273a533b2a6bf47 - Калциумови норми при анализа на урина кај дете, причини за отстапувања и правила за подготовка на студијата
Студијата за урина за калциум (Ca) ви овозможува да идентификувате абнормалности во метаболизмот. Затоа, ваквите тестови честопати ги пропишуваат педијатри. Доколку содржината на калциум во ...
Detonic
тромб - Индекс на крв во боја на нормата, пресметка, зголемен, намален
Индексот на боја на крв е еден од главните индикатори за тест на крвта. Отстапувањето од нормата зборува за патолошки процеси во телото. Повеќе за...
Detonic
урина111 1 - Анализа на урина според правилата, нормата и резултатите за собирање на методот Амбург
Проучувањето на урината со методот на Т. Амбурже е еден од методите за одредување на бројот на еритроцити и леукоцити во минутниот волумен на ...
Detonic
ur111 - Хипостенурија - што е тоа, норми, причини и што да правиме
Според составот и квалитетот на урината, може да се суди за присуството на патолошки промени во човечкото тело. Лекарите сметаат дека специфичната тежина е една од ...
Detonic
gen18 - Крв при мокрење кај жени предизвикува, симптоми и третман
Лекарите ја нарекуваат урината со крв - хематурија. Ајде да дознаеме што е тоа и што да правиме кога крвта ќе се најде во урината. Урината на здрава ...
Detonic
temn11 - Темна боја на урина кај дете - причини, зошто е опасна и што да прави
Секој одговорен родител е внимателен не само кон исхраната и поплаките на детето, туку и кон неговите патувања во тоалетот. Затоа, темна или невообичаена боја ...
Detonic
kt188 - Компјутерска томографија (КТ) на бубрезите што е тоа, подготовка и спроведување
Бубрезите вршат функција на филтрирање во телото, прочистувајќи ја крвта од отпадни производи. Во случај на повреди во нивната работа, се јавуваат сериозни здравствени проблеми. Првиот...
Detonic
2 рак печени - Дијагноза и третман на рак на црн дроб
Ракот е подмолно заболување, често во почетната фаза на нејзините симптоми се слични на други заболувања, што ја комплицира дијагнозата. Во подоцнежните фази, третманот е ...
Detonic
Detonic лек - Вежби за враќање на говорот по мозочен удар дома вежби за говорна терапија
Мозочниот удар е многу сложена болест. Говорното нарушување е едно од најчестите ментални нарушувања забележани при мозочен удар. Болеста може да се случи на скоро секоја возраст. Разликувајте ...
Detonic
chto znachit esli uzi pokazyvaet uvelichenie pochki - Третман на зголемен бубрег, причини и симптоми на болеста
Бубрезите се спарен орган, но природата признава дека тие не се секогаш целосно симетрични. Проширувањето (или зголемувањето) на еден од бубрезите може да биде варијанта ...
Detonic

Кардиоваскуларните болести се група на болести на срцето и крвните садови, кои вклучуваат:

коронарна срцева болест - болест на крвните садови кои снабдуваат крв со срцевиот мускул;

цереброваскуларна болест - болест на крвните садови кои го снабдуваат мозокот со крв;

болест на периферната артерија - болест на крвните садови кои снабдуваат крв со рацете и нозете;

ревматска срцева болест - оштетување на срцевиот мускул и срцевите залистоци како резултат на ревматски напад предизвикан од стрептококна бактерија;

вродена срцева болест - деформации на срцевата структура кои постојат од раѓање;

длабока венска тромбоза и белодробна емболија - формирање на тромби во вените на нозете што можат да се движат и да се движат кон срцето и белите дробови.

Срцевите и мозочните удари обично се акутни заболувања и се јавуваат главно како резултат на затнување на крвните садови, што го попречува протокот на крв во срцето или мозокот. Најчеста причина за ова е формирање масни наслаги на внатрешните wallsидови на крвните садови кои го снабдуваат крвта со срцето или мозокот. Крварењето од крвен сад во мозокот или згрутчување на крвта исто така може да предизвика мозочен удар. Миокарден инфаркт и мозочен удар обично се предизвикани од комбинација на фактори на ризик како што се употреба на тутун, нездрава диета и дебелина, недостаток на физичка активност и штетна употреба на алкохол, висок крвен притисок, дијабетес и хиперлипидемија.