Вегето-васкуларна дистонија кај деца третман и симптоми на VVD кај деца и адолесценти

Синдромот се развива постепено под влијание на голем број негативни фактори. Главната причина што педијатрите сметаат за прекумерно оптеретување на централниот нервен и васкуларен систем.

Прво треба да разберете дека на човечкото тело му треба строго регулирање на автономниот систем. Внатрешните органи и крвните садови се контролираат од автономниот нервен систем. Најмалите прекршувања во интеракцијата доведуваат до катастрофални последици - VVD кај деца и адолесценти со цел „куп“ истовремени патологии.

Еве ги главните причини за прекршувања:

 • брз развој на антропогената цивилизација;
 • воведување на хемикалии за домаќинства и генетски модифицирана храна;
 • наследна предиспозиција;
 • бременост патологија;
 • карактеристики на уставот;
 • повреда на мозокот;
 • зголемување на интензитетот на протокот на информации;
 • социо-економски фактори (семејни конфликти, зголемено темпо на живот на родителите, чести патувања, училишни оптоварувања);
 • хронични инфекции (тонзилитис, кариес, синузитис);
 • ментална болест;
 • токсично оштетување на нервите;
 • болести што доведуваат до метаболички нарушувања во телото (патологија на срцето и бубрезите, дијабетес мелитус).

Главната причина за дистонија е фактор на стрес. Оптоварувањето во средно училиште и зголемениот обем на наставни програми се главните непријатели на современото дете. Тешко е да се избегне ова, па затоа треба да размислите за релаксација и промена на активност. Подолу ги разгледуваме симптомите на болеста.

Постојат закани тесно поврзани со развојот на IRR. Зборуваме за сродни патологии. Вегетативно-васкуларната дистонија кај децата може да биде придружена со прилично чудни симптоми, меѓу кои има вирусни заболувања, висок крвен притисок и стресни состојби.

Овие знаци може да укажуваат на развој на следниве заболувања:

 • инфективни и воспалителни срцеви заболувања;
 • аритмија;
 • Синдром на Итсенко-Кушинг;
 • срцеви заболувања (промена во срцевиот мускул);
 • бронхијална астма;
 • Грејвсова болест;
 • ментални нарушувања.

Текот на патологијата може да биде придружен со голем број на синдроми (вкупно има околу триесет). Со сенестопатија, болката „талка“ во различни точки на телото, менувајќи го нејзиниот интензитет и локација. Од дигестивната страна, може да се забележат болки во стомакот, дијареја, запек, гадење и банален апетит.

Во случај на нарушена терморегулација, ќе наидете на редовни (дневни) ниски температури.

наспроти стрес - Вегето-васкуларна дистонија кај деца третман и симптоми на ВВД кај деца и адолесценти

Еве уште неколку примери:

 • васкуларен синдром (артериска хипертензија и хипотензија);
 • срцев синдром (болка во срцето, дефекти во нормалното функционирање на срцето);
 • респираторен синдром (отежнато дишење, отежнато дишење);
 • невротичен синдром (променливо расположение, вртоглавица, замор, нарушувања на спиењето и чести главоболки).

Преглед

Вегетативно-васкуларна дистонија кај деца е секундарен синдром кој влијае на разни сомато-висцерални системи и се развива во позадина на отстапувања од автономната регулација на функционалната состојба на телото. Според различни извори, одредени знаци на вегетативно-васкуларна дистонија се дијагностицираат кај 25-80% од децата. Почесто, синдромот се наоѓа кај деца 6-8 години и кај адолесценти, главно жени.

Во педијатријата, вегетативно-васкуларната дистонија не се смета како независна нозолошка форма, затоа, разни тесни дисциплини се вклучени во проучувањето на нејзините манифестации: детска неврологија, детска cardiology, детска ендокринологија, детска гастроентерологија, итн. Вегетативните нарушувања кај децата може да доведат до развој на сериозни патолошки состојби - артериска хипертензија, астма, чир на желудник, итн. Од друга страна, соматските и заразни болести можат да ги влошат вегетативните смени на Wow.

cacd7e06c3d5ca927c166d5b080bbeb9 - Вегето-васкуларна дистонија кај деца третман и симптоми на VVD кај деца и адолесценти

Вегетативно-васкуларна дистонија кај деца

Кои се симптомите на VSD?

Патологијата најчесто се манифестира за време на периоди на активен раст на бебето - овие интервали се поврзани со брзиот развој на вегетативниот систем. Доминантноста на тонот на вагусниот нерв повлекува клинички последици.

Еве го комплетниот список на знаци на болеста:

 • недостаток на апетит за прекумерна тежина;
 • страв од затворени простори и загушливи простории;
 • намалена активност на бебето;
 • плашливост;
 • ладна нетолеранција;
 • необјаснета болка во стомакот;
 • студенило;
 • чувство на недостаток на воздух;
 • постојани воздишки, „грутка во грлото“;
 • гадење;
 • алергиски реакции;
 • мермерирање на кожата;
 • вестибуларни нарушувања;
 • високо ниво на потење;
 • мокрење (често), прекумерна саливација;
 • оток под очите;
 • запек од спастична природа.

Исто така, се забележуваат негативни појави во регионот на срцето и крвните садови. Крвниот притисок се намалува, срцевиот ритам станува се поредок. Постои илузија на „зголемување“ на големината на срцето.

Ако VSD е придружена со симпатикотонија, вреди да се обрне внимание на следниве симптоми:

 • намалување на чувствителноста на болката;
 • брз темперамент;
 • променливост на расположението (лабилност);
 • расеан внимание;
 • чувство на топлина, зголемени палпитации;
 • предиспозиција за невротични состојби;
 • парестезија во екстремитетите;
 • бледа кожа, ладни екстремитети, бел дермографизам;
 • немотивирана треска;
 • полиурија.

Класификација на вегетативно-васкуларна дистонија кај деца

При поставување дијагноза на вегетативно-васкуларна дистонија кај деца, земени се во предвид голем број критериуми, кои се одлучувачки за разликување на формите на синдромот. Според преовладувачките етиолошки знаци, вегетативно-васкуларната дистонија кај децата може да има психогена (невротична), инфективно-токсична, дисхормонална, есенцијална (уставна и наследна) природа, мешана природа.

Во зависност од природата на автономните нарушувања, се разликуваат симпатикотични, ваготонични и мешани варијанти на вегетативно-васкуларна дистонија кај деца. Со оглед на преваленцата на автономните реакции, вегетативно-васкуларната дистонија кај децата може да има генерализирана, системска или локална форма.

Според синдромолошкиот пристап, во текот на вегетативно-васкуларната дистонија кај децата има срцеви, респираторни, невротични синдроми, синдром на нарушена терморегулација, вегетативно-васкуларни кризи, итн. Тежината на вегетативно-васкуларната дистонија кај децата може да биде лесна , умерена и тешка; според видот на проток - латентен, постојан и пароксизмален.

Дијагноза на вегетативно-васкуларна дистонија кај деца

За да разберете зошто збир на студии е толку обемен во случаи на сомневање за IRR кај тинејџер, треба да разберете за каква дијагноза станува збор.

Дисфункцијата на вегетоваскуларниот систем во симптоматски план наликува на сериозни болести на основните системи на телото. Затоа, ако се сомневате на нарушување од овој тип, лекарот, за да ја отстрани опасноста, мора да провери сè, сите можни опции. И само откако ќе се препише третман.

Понекогаш болеста продолжува во мирен ритам, но исто така се појавуваат ненадејни кризи. Меѓу знаците на вагоинсуларна криза, вреди да се забележи задушување, потење, гадење, мигрена, бланширање и зголемување на крвниот притисок. Симптоматска адренална криза се карактеризира со зголемено мокрење, страв од смрт, треска, треска, тахикардија и главоболка.

Во присуство на овие знаци на дете, итно е потребно да се однесе на клиниката, каде што ќе го прегледаат следниве лекари:

Лекарите дијагностицираат VVD откако е исклучено веројатно оштетување на органите од различна природа. Пропишани се бројни инструментални студии - доплерографија, реовазографија, реоенцефалографија. Овие постапки помагаат да се локализира фокусот на лезијата - автономниот систем.

Резултатите од ЕКГ внимателно се испитуваат:

 • скратен интервал на PQ;
 • срамнети со земја Т-бран;
 • лоциран под нивото на изолин, сегментот ST.

На децата со вегетативно-васкуларна дистонија им е потребна консултација со педијатар, како и (во согласност со водечките причини и манифестации) педијатриски невролог, педијатриски cardiolогист, детски ендокринолог, детски гастроентеролог, детски отоларинголог, детски офталмолог.

Почетниот автономен тон и автономната реактивност се проценуваат со анализа на субјективни поплаки и објективни индикатори - податоци за ЕКГ, мониторинг на Холтер, ортостатски, фармаколошки тестови итн.

За да се процени функционалната состојба на централниот нервен систем кај деца со вегетативно-васкуларна дистонија, се вршат ЕЕГ, РЕГ, ЕхоЕГ и реовазографија.

За време на дијагнозата, исклучена е друга патологија која има слични клинички манифестации: ревматизам, инфективен ендокардитис, јувенилна артериска хипертензија, бронхијална астма, ментални нарушувања итн.

Предвидување и спречување на вегетативно-васкуларна дистонија кај деца

Конзистентна профилакса, навремено дијагностицирање и третман на автономни нарушувања може значително да ги намали или елиминира манифестациите на вегетативно-васкуларна дистонија кај децата. Во случај на прогресивен тек на синдромот во иднина, кај децата може да се развијат разни психосоматски патологии кои предизвикуваат психолошка и физичка несоодветност на детето.

Спречување на вегетативно-васкуларна дистонија кај деца вклучува спречување на потенцијални фактори на ризик, мерки за обновување, усогласување на развојот на децата. Децата со вегетативно-васкуларна дистонија треба да бидат регистрирани кај специјалисти и да добиваат систематски превентивен третман.

Современи технологии за третман

Ефективноста се постигнува со комбинирање на профилактички, лекови и не-лекови. Пред да започнете со третман на вегетативно-васкуларна дистонија кај деца, заштитете го вашето бебе од стресни ситуации. Престанете да пцуете, минимизирајте го влијанието на оптоварувањето на училиштето. Loveубов и спокој - тоа е она што треба да владее во семејството.

Лековитите билки исто така можат да помогнат, но тука е неопходно да се даде предност на колекции со седативно дејство:

 • заманиха;
 • елеутерококус;
 • Аралија
 • мајчино млеко;
 • женшен;
 • валеријана;
 • на лево;
 • глог

Не-лекови терапевтски ефект

Прекумерното оптеретување со лекови може да доведе до непотребни проблеми во телото на детето. Затоа, секогаш е вредно да се започне со третман на VVD кај деца со не-лекови методи на изложеност. Всушност, оваа терапија се смета за основна. Првенствено станува збор за усогласеност со режимот:

 • прошетки на отворено;
 • 9 часа спиење
 • ограничување на оптоварувањето за обука (треба да се направат лекции, но се организираат паузи помеѓу нивното спроведување);
 • физиотерапија;
 • избалансирана здрава исхрана;
 • психотерапија;
 • намалување на времето поминато од дете во близина на компјутер и други електронски уреди поврзани со проток на информации (мобилен телефон, ТВ);
 • умерена физичка активност;
 • третмани со вода;
 • терапевтска масажа и електрофореза;
 • часови по музика;
 • акупунктура.

vegeto sosudistaya distoniya - Вегето-васкуларна дистонија кај деца третман и симптоми на VVD кај деца и адолесценти

Се препорачува и хербален лек - употреба на мелиса (невротична форма на болеста) и камилица (дигестивно нарушување). Ефективна физиотерапија се смета за електрофореза на бром (регионот на јаката се обработува) и електро спиење.

Меѓу корисните спортски дисциплини се издвојуваат:

Медицински третман

Лекарите не се препишуваат секогаш од лекарите и тоа само во комбинација со изложеност на лекови. Ако детето е во состојба да води полн живот, лекарите препишуваат избалансиран комплекс на лекови.

Кога болеста напредува, детето мора да се подложи на медицински преглед, кој вклучува ендокринолог, психијатар, терапевт, оптометрист и невролог (за девојчиња, се додава гинеколог).

Следниве лекови може да се препишат:

 • циркулаторни стимуланси;
 • невропротектори;
 • антиоксиданти;
 • блокатори;
 • антидепресиви;
 • средства за смирување.

Сите лекови ги препишуваат лекарите индивидуално. Не постои „универзален“ сет на лекови. Избегнувајте само-лекување на секој можен начин - ова може да доведе до непоправливи последици по здравјето на вашето дете.

Антидепресиви и лекови за смирување се препишуваат само како последно средство, главниот акцент е ставен на седативи.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic