Васкуларни тумори хемангиом ангиом лимфангиом - знаци дијагноза третман

Терминот „ангиом“ во васкуларна хирургија комбинира разни видови на аномалии на крвните (хемангиомите) или лимфните (лимфангиомите) садови. Според некои истражувачи, ангиомот е средна врска помеѓу туморот и малформацијата.

Ангиомите можат да бидат локализирани во различни ткива и органи, се единечни и повеќекратни (ангиоматоза). Морфолошката основа на ангиомот е составена од проширени крвни или лимфни садови. Големината и обликот на ангиомите варираат многу; хемангиомите имаат црвено-сина боја, лимфангиомите се безбојни. Почесто ангиомите се наоѓаат во детството, сочинуваат до 70-80% од сите вродени неоплазми кај деца. Ангиомите се склони кон прогресија, понекогаш исклучително брзо. Од ангиом, треба да се разликуваат телеангиектазии - проширување на крвните садови со присуство на артериовенски аневризми.

Ангиомите се наоѓаат главно на горната половина на телото, вклучително и на главата и вратот (до 80% од случаите). Ангиомите на фаринксот, белите дробови, очните капаци и орбитите, црниот дроб, коските, надворешните гениталии и сл. Се поретки.

d80caea180021b6ff8c3ca16b0caab66 - Васкуларни тумори хемангиом ангиом лимфангиом - знаци дијагноза третман

Лимфангиомата е прилично ретка патологија. Според различни извори, тоа сочинува 1,3-10,6% од случаите на сите васкуларни тумори (во детството - до 25%), се јавува со фреквенција од 1 при 20-250 илјади приеми во хируршки болници. Лимфните малформации го заземаат второто место меѓу формациите на меките ткива на максилофацијалниот регион.

Обично тие се откриваат кај новороденчиња и доенчиња (90% од случаите), поретко во првите 2-3 години од животот на детето, но може да се дијагностицираат дури и во матката или многу подоцна во зрелоста. Родовите статистички податоци се контрадикторни: додека некои истражувачи известуваат за доминантен развој на површни лимфангиоми кај жени, други наб obserудуваат патологија 3 пати почесто кај мажите.

c3ac44541fe860d48aacf75dce9b8d22 - Васкуларни тумори хемангиом ангиом лимфангиом - знаци дијагноза третман

Патогенеза

Механизмите на развој на лимфангиомот не се добро разбрани. Главната патолошка постапка, многу истражувачи ја нарекуваат асоцијација на лимфни резервоари во длабокиот поткожен простор. Тие се одделени од нормалната васкулатура, но комуницираат со површинските капилари преку вертикални проширени канали. Веројатно, цистерни потекнуваат од примитивна лимфна кеса, не можат да се обединат со остатокот на лимфниот систем во ембриогенезата.

Хипертрофичните мускулни влакна што ги поставуваат раздвоените области, поддржуваат ритмички контракции на theидот, што доведува до зголемен притисок со проширување на каналите што се искачуваат на кожата. Околу изменетите лимфни садови на површните и длабоките делови на дермисот, се јавуваат процеси на фиброза, епидермисот се подложува на акантоза, папиломатоза, хиперкератоза. Некои варијанти на лимфангиомите се придружени со изразен инфилтративен раст, но без уништување на ткивото. Туморите не даваат метастази.

Компликации

И покрај бенигна природа, лимфангиомот се смета за потенцијално опасна формација. Големите васкуларни аномалии во пределот на вратот и главата на фетусот го блокираат неговиот излез преку породилниот канал на мајката, ги компресираат и дислоцираат соседните структури. Дифузните лезии на дното на усната шуплина можат да предизвикаат респираторен дистрес, до задушување, неможност за јадење. Малформациите на орбиталната зона доведуваат до оштетување на видот, а локализираните во абдоминалната празнина се придружени со интестинална опструкција, понекогаш искинати.

Површните лимфангиоми лесно се повредуваат и крварат, воспалените ангио-дисплазии во цервикално-лицето може да станат извор на сериозни инфективни компликации. Пријавен е поголем ризик од развој на епителиоиден хемангиоендотелиом и лимфангиосарком кај пациенти. Тоа е, лимфната аномалија не е само козметички дефект - може да доведе до сериозни функционални нарушувања и да предизвика услови кои претставуваат вистинска закана за животот.

Прогноза и превенција

Лимфангиомите се бенигни лимфни малформации, а не вистински тумори. Но, стекнувајќи големи димензии, тие се способни да предизвикаат функционални нарушувања и да доведат до развој на опасни по живот услови. Навремената корекција ја прави прогнозата поволна, иако ризикот од релапс сè уште постои.

Причини за ангиоми

Во повеќето случаи, ангиомите имаат вродена природа. Се смета дека постојаните фетални анастомози помеѓу артериите и вените се извори на ангиоми. Зголемување на ангиомот се јавува поради пролиферацијата на садовите на самиот тумор, кои 'ртат и ги уништуваат околните ткива, слично на растот на малигните тумори. Вистинските причини за вродени ангиоми не се познати.

Понекогаш ангиомите се јавуваат по трауматски повреди или го придружуваат текот на други болести (на пример, цироза на црниот дроб или малигни неоплазми на внатрешните органи).

IV. Ан Аранжмани и форми

1)
дистопија) еднострана (торакална,
лумбална, илијачна, карлична) б)
премине

2)
фузија на бубрезите а) еднострана (З)
б) билатерално: - симетрично (потковица,
бисквит) - асиметричен (L,
S)

V.
Ан Структури 1)
диспластичен бубрег2)
мултицистоза 3)
полицистична болест4)
осамени цисти5)
чаша-медуларен ан .: а)
мегакаликсб)
полимегакаликсв)
сунѓерест бубрег

8.1 3 - Васкуларни тумори хемангиом ангиом лимфангиом - знаци третман дијагноза

1)
еднострани лезии (мултилокуларен,
мултицистичен, осамен, карличен,
перинефричен)

2)
билатерална (мултицистоза, полицистична
сунѓерест бубрег).

VI.
Комбиниран ен. Бубрег 1)
со PMR2)
со инфравезикуларна опструкција

3)
1 2 4) со ан. други органи и системи (генитални,
СС, мускулно-скелетни, дигестивни).

Агенезија
бубрезите
Поврзана еднострана бубрежна агенеза
без формирање на нефробластом
една страна. Во овој случај, како по правило,
недостасува соодветно
уретер, се забележува неразвиеност
половина од мочниот меур и често
генитален апарат. Сепак зголемен
товарот придонесува за болеста
осамен бубрежен пиелонефритис, литијаза
и др.

клиника
и дијагностика.
Се појавува сомневање за осамен бубрег
со палпација на зголемено безболно
бубрезите, сепак, може да се постави дијагноза
врз основа на во-длабочината
Рендгенски преглед
(екскреторна урографија, хромоцистоскопија,
бубрежна ангиографија). Со урографија
појава на контраст на страната на аплазијата
е отсутен

Зголемување
пупка Образование
дополнителен бубрег поврзан со младиот и надежен
место на метанефрогена бластема,
згора на тоа, често се формира во близина
главно, повисоко или пониско
неа. Дополнителен (трет) бубрег значително
помалку од нормално, но има нормално
анатомска структура. Снабдување со крв
тоа е одделно како резултат на продолжување на артериите
од аортата.

Уретерот обично се влева во
мочен меур со независна уста
но може да биде ектопирана или пријавена
со уретерот на главниот бубрег. Клиника
и дијагностика.
Клиничка важност
бубрезите се стекнуваат само со ектопија
уретрален отвор (постојан
уринарна инконтиненција) или нејзин пораз
поради воспалителен, тумор
или друг патолошки процес.

Дистопија
бубрезите. Под
ова име го разбира необичното
локација на бубрезите поради повреда
во ембриогенезата на нивниот процес на вознесение.
Од
процеси на вознесение и ротација
меѓусебно поврзан, дистопичен бубрег
се сврте кон надвор, додека беше понизок
дистопија, повеќе вентрално лоцирана
карлицата

Расеано
бубрегот често има лабав тип
снабдување со крв, неговите садови се кратки и
ограничување на подвижноста на бубрегот.
Функционална состојба на дистопијата
бубрезите обично се намалуваат. Бубрег како
обично има лобусна структура. Формата
може да биде најразновидна -
овална, во облик на круша, срамнети со земја и
погрешно.

Разликувај
висока дистопија, ниска и крстава.
висока дистопија се применува интраторакална
пупка Со интраторакална дистопија, бубрег
обично дел од дијафрагмата
хернија. Уретерот е издолжен, се влева во
мочниот меур, артеријата заминува од
торакална аорта.
ниска дистопија е лумбална,
илијачна и карлична.

RџSЂRё
лумбална дистопија малку ротира
предниот дел на карлицата е на
IV лумбален пршлен. Бубрежна артерија
обично се движи над бифуркацијата на аортата.
Бубрегот е поместен во ограничена мерка.
дистопија се карактеризира со повеќе
изразена ротација на карлицата пред
и нејзината локација на ниво Lv - S1.

Бубрежните артерии се обично
повеќекратно, отстапи од генералот
илијачна артерија или аорта на место
бифуркација. Подвижност на бубрегот со
промена во положбата на телото
не карлицата
бубрегот се наоѓа во средната линија
под бифуркација на аортата, зад и
малку над мочниот меур. Садови
бубрезите се обично лабав тип, се
гранки на обичниот илијачен или разни
карлични артерии.

Крст
дистопија се карактеризира со поместување
бубрезите контралатерално. Покрај тоа, како
како по правило, обете пупки се спојуваат, формирајќи се
Бубрег во форма на S или L. Уретер,
исцедување на дистописки бубрег
се влева во мочниот меур на обичен
локација. Садовите што ги хранат бубрезите заминуваат
пониска од нормалната голтка
или контралатерална страна.

клиника
и дијагностика.
Клиничка дистопија
сликата се должи на ненормална
локација на органот. Водечки симптом
е болката што произлегува од промената
положба на телото, физички стрес,
гасови. Со вкрстена дистопија
болката обично е локализирана во илијакот
области и зрачи во ингвиналниот регион
спротивната страна.

Од
е зафатен дистопичен бубрег
патолошки процес
(хидронефротска трансформација,
калкулоза, пиелонефритис) значително
почесто отколку што обично се наоѓа, често
симптоми на индициран
болести. Интраторакална дистопија
клинички манифестации и податоци
истражувањето на радиографијата може да симулира
тумор на медијастинумот.

Со лумбален
и илијачна дистопија, бубрегот е палпиран
во форма на болна седечка состојба
образование. Обично се открива дистопија.
со екскреторна урографија, а во случај на
остар пад на функцијата на бубрезите -
ретроградна пиелографија. Прославете
карактеристични знаци на дистопија: ротација
и невообичаена локализација на бубрегот со
ограничена подвижност.

Често
тешкотии во диференцијал
дијагноза на лумбална и илијачна
дистопија и нефроптоза, особено во случаи
таканаречената фиксна
нефроптоза, која, како дистопија
бубрезите, се карактеризира со ниска локализација
и мала подвижност на бубрегот. Сепак вклучено
урограми со фиксна нефроптоза
може да се забележи медијална локација
карлицата и згрчен долг уретер.

Понекогаш прави разлика помеѓу овие услови
помага само бубрежната ангиографија
откривање на краток васкуларен педикул
со дистопија и издолжена - со
нефроптоза. Третман.
Однос на дистопија на бубрегот што е можно повеќе
конзервативен Операција обично
произведуваат со дистопија комплицирана
хидронефроза или калкулоза.

Потковица
пупка Во
оваа абнормалност на бубрегот споена пониско
или горните краеви, бубрежен паренхим
изгледа како потковица. Појава на аномалии
поврзани со повреда на процесот на искачување
и ротација на бубрезите. Потковица бубрег
лоциран пониско од вообичаеното, карлицата
споени бубрези насочени напред или
странично.

Снабдувањето со крв е обично
носени од повеќе артерии,
заминување од абдоминалната аорта или нејзината
гранки.
Клиника и дијагноза.
Главен клинички симптом
потковичен бубрег е симптом
Ровинг, што е
појава на болка при продолжување
торзото. Појава на напад на болка
поврзани со васкуларна компресија и
аортен плексус истмус на бубрегот.

3aa890b1211835a057b39cf1955142a8 - Васкуларни тумори хемангиом ангиом лимфангиом - знаци дијагноза третман

Честопати болката е нејасна
карактер и е придружена со диспептични
феномени. во форма на потковица
бубрегот може да се идентификува со длабоки
палпации на стомакот во форма на густа
седечко образование.
Х-зраци со добра подготовка
цревата, бубрегот изгледа како потковица,
конвексни надолу или нагоре.

Контурите на бубрегот се најјасно идентификувани.
со ангиографија во фаза на нефрограм.
екскреторни урограми во форма на потковица
бубрезите се карактеризираат со ротација
пиелокалицеален систем и промени
агол направен од надолжни оски
споени бубрези. Сенки на уретерите
нацртајте „вазна за цвеќе“: оддалечување
од карлицата, уретерите се разминуваат во
страна, а потоа по патот до мочниот меур
постепено се приближува.
Третман.

Галетоид
пупка Рамен овален
ниво на образование
Банда или подолу. Оваа аномалија
формирана како резултат на меѓу раст
два бубрега на двата краја пред да започнете
нивната ротација. Бисквит за снабдување со крв
бубрезите пренесени со повеќекратни
садови кои заминуваат од бифуркација
аорта и случајно пирсинг
бубрежен паренхим.

Асиметричен
форми на фузија.
Тие се карактеризираат со комбинација на бубрези.
спротивни краеви. Кога
Надолжна оска на бубрезите во форма на S и I
споените бубрези се паралелни, а оската
бубрези кои формираат бубрег во форма на L,
нормално едни на други. Карлицата
Бубрезите во форма на S се соочуваат спротивно
страна, почесто кон 'рбетниот
столб.

Бубрег во форма на I се јавува кај
резултат на дистопија на еден бубрег,
почесто во право, во спротивна насока.
Во овој случај, бубрезите растат заедно, формирајќи
единечен пост бубрежен паренхим со
карлицата лоцирана медијално.
Споените ектопични бубрези може
стискаш соседни органи и големи
садови кои предизвикуваат периодична исхемија
и појава на болка. Дијагностика.

Аплазија
бубрег под
аплазијата на бубрегот треба да се сфати како тешка
степенот на неразвиеност на нејзиниот паренхим,
често во комбинација со недостаток на
уретер. Постојат две форми на аплазија
бубрези - големи и мали. На првиот
бубрежна форма грутка
фибролипоматозно ткиво и мало
цисти. Нефроните не се откриваат,
нема изолиран уретер.

Втората форма на аплазија се карактеризира со
присуство на фиброцистична маса со мал
бројот на функционални нефрони.
Уретерот е разреден, има уста, но
често не достигнува бубрежен паренхим,
завршувајќи слепо.
Клиника и дијагноза.
Клинички применет бубрег
ништо не се манифестира и се дијагностицира
кај болести на контралатерална
бубрег

Некои присутни пациенти
поплаки за болка во страната или стомакот што
поврзани со компресија на нервните завршетоци
пролиферирачко фиброзно ткиво или
зголемување на цисти.
аплазија на бубрегот се базира на податоци
радиолошки и инструментални
истражувачки методи. На прегледот
радиографија во ретки случаи на
на самото место се наоѓаат бубрезите аплазировани
цисти со калцифицирани wallsидови.

On
позадина на воздухот воведен ретроперитонеално,
аплатиран бубрег со добро
подготовката на дебелото црево е видлива
на томограмите во форма на мала грутка.
аортографијата ќе аплаудира
артериите не се откриваат во бубрегот.
треба да се диференцираат
од нефункционален бубрег, агенезија
и хипоплазија на бубрезите.

уретер е отсутен или
- претставена со влакнеста влакно или
завршува слепо, постои хематрофија
уринарен триаголник, тестис
недостасува или не е изоставен. Диференцијал
дијагнозата помага во цистоскопија,
откривајќи со аплазија на бубрегот на половина
случаи на устата на соодветните
Уретер. Хипопластична
бубрегот се разликува од аплазија
функционирање (иако во намалена
волумен) паренхим, уретер,
прошетка низ целото, и
визуелизација на васкуларна педикула со
аортографија.
Третман.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic