Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

Сигурно се сеќавате од текот на училишната анатомија дека посебните, нервни ткива се одговорни за преносот на нервните импулси. Миокардните контракции се предизвикани и од пренесување на импулси за кои е одговорен срцевиот спроводлив систем.

Се состои од јазли и гранки, наречени пакет од Неговите. Анатомски, тој се наоѓа во интервентрикуларниот септум, во неговата структура има две нозе - лево и десно, кои спроведуваат импулси на соодветните комори.

 • Десната нога од неговиот пакет е единствен пакет влакна што се разгрануваат на дното на десната комора и е одговорен за спроведување на импулси во оваа област.
 • Левата нога има две гранки, левата и десната, од кои секоја спроведува импулс до специфичен wallид на левата комора. Гранките на левата нога имаат свое име, ова се влакна од Пуркиние. 2720b1bcf7f94247c9886ae49ca39b2c - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

Синусниот јазол (јазол Кејт-Флак) е атријален систем, пакетот Бахман е атриовентрикуларен јазол (јазол Ашхоф - Тавар) е неговиот пакет.

Нарушувањата на спроводливоста во која било област се нарекуваат блокади. Во современиот класификатор на болести на неспецифична интравентрикуларна блокада, доделен е кодот според ICD-10 - I45.4.

Повреда на ритамот и спроводливоста на срцето се формираат како резултат на дефект во одредена област на миокарден спроводлив систем, специјалистите ги разликуваат следниве видови блокади.

Блокада на синусниот јазол (синоатријален) е состојба кога е нарушена спроводливоста од синусниот јазол до преткомората. Во овој случај, повредата на срцевата спроводливост на ЕКГ изгледа вака: ритамот е синусен, но неправилен, RR-интервалот е значително издолжен, има периоди на губење на PQRST циклусите. Видови:

 1. Атријален блок - поради дефекти на атријалната спроводливост, се манифестира во форма на нарушувања на ритамот. На ЕКГ, P бранот се шири или е „нерамен“. a1c6aa40557f8f2c67174873d67ddc01 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ
 1. Атриовентрикуларниот блок е состојба кога импулсната спроводливост во атриовентрикуларниот јазол или во пакетот на Неговиот пакет е нарушена. За возврат, во />
  1. Интравентрикуларен блок или спроводливост на коморите на срцето - во оваа состојба, спроводливоста во нозете на пакетот на Него страда. Интравентрикуларна срцева блокада се јавува кај возрасни и деца, може да се појави кај бремени жени. Тие имаат своја класификација и симптоми, ние ќе ги разгледаме подетално.

  Со секаков вид на интравентрикуларна блокада, импулсот долж нервните структури на нозете на Неговиот е запрен. Прекршувањето може да биде целосно или делумно, но во секој случај влијае на реполарните и деполарните активности. Кондукционите патологии се секогаш видливи на кардиограмот.

  Во зависност од локализацијата на нарушувањата, се разликуваат следниве видови на интравентрикуларна блокада:

  • Единечен зрак (монофасцикуларен). Во овој случај, доцнењето на нервниот импулс се случува во десната или во една од сноповите на левата нога на Неговиот. 29c04d3140ae8710afaf1aa6140e0b0d - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ
  • 2-зрак (бифаскуларен). Тоа се случува еднократно>87a59b3ba3644fab40384bdc387bdcf5 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

  Во однос на вкупниот број на срцеви патологии откриени со снимање на ЕКГ, вклучени се 2,4% од интравентрикуларните блокади.

  Широките блокади, како што се три зраци, комплетни, бараат надзор на а cardiolогист и соодветна терапија, бидејќи тие се опасни за пациентот. Ако спроводливоста е нарушена во десниот пакет, не се препишуваат лекови.

  Блокадата на десната нога е ретка, таа е целосна или делумна.

  Делумна штета е предизвикана од употреба на одредени лекови (препарати за дигиталис, кинидин) и склеротични нарушувања на миокардот. Како можна причина за BPNPH се смета дека се воспалителни процеси во него, како и нарушувања на електролитот.

  Главните причини за апсолутниот BPNPG се:

  • коронарна артериска болест e70d16b65fb6568b69cfc4c9d5ca9cd4 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ
  • срцев удар
  • миокардни малформации,
  • стеноза на валвулите
  • хронична патологија на белите дробови.

  Причини за блокада на левата нога на Неговиот:

  • миокардитис,
  • кардиосклероза
  • дефект на аортата.

  Причини за блокада од 2 пакети со предната лева гранка:

  • разни патологии на коморите,
  • пороци
  • срцеви удари. f495f5a05067e93f0839ddd02d8f2c4e - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

  Варијација на истата блокада, но со левата задна гранка, се развива како резултат на лезии на Vидовите на ЛВ.

  Причините за блокада од три зраци се сите наведени болести и други срцеви патологии. Разликата помеѓу овој вид нарушувања во присуство на симптоми и потребата за компетентно лекување.

  Повреда на CHD кај деца може да се појави на која било возраст. Причини за патологија кај детето се вродени малформации и други дефекти во развојот на фетусот; кај деца од предучилишна возраст и адолесценти, спроводливоста на електричните импулси во миокардот е нарушена поради срцеви и екстракардијални патологии.

  Кај доенчиња до една година, повредата на електричната спроводливост на коморите е поврзана со следниве причини:

  • миокардна хипоксија,
  • предвремено породување
  • повреди при раѓање
  • вродени дефекти
  • васкуларна вродена патологија,
  • интоксикација за време на бременоста на мајката, вклучувајќи лекови,
  • ревматски заболувања
  • болести на централниот нервен систем и психата.

  Нема живописни симптоми кои му помагаат на лекарот да се посомнева во кршење на CHD. Асимптоматскиот тек на болеста овозможува да напредува без третман. Прекршување е откриено случајно - за време на аускултација за време на настинки или при снимање на електрокардиограм.

  Чести симптоми на CHD кај деца се:

  Не вреди да се размислува дека бебето ќе порасне и сè ќе помине само по себе, бидејќи дисфункциите на електричната спроводливост не секогаш исчезнуваат без трага. Понекогаш тие исчезнуваат со возраста, но во некои случаи, целосниот блок е полн со компликации како што се губење на свеста, исхемија, нарушувања на ритамот, срцева слабост до целосно запирање на миокардната активност.

  Ако има вознемирувачки симптоми, задолжително покажете му го детето на лекар, тој ќе ги даде потребните препораки, а исто така испратете го бебето на консултација со cardiolогист кој ќе спроведе детална дијагноза.

  Ако е присутна малаксаност и други болни манифестации, тие обично значат присуство на друг предизвикувачки фактор што довел до нарушување на спроводливоста. Ако причината за патологија исхемија, пациентот се жали на отежнато дишење, болка во градите, миокардитис се карактеризира со болка и отежнато дишење, хипертензија - болка во тилен и фронтален регион, оштетување на видот, треперење. Атријална и други видови на аритмии може значително да го забават пулсот на пациентот и исто така можат да бидат придружени со една или друга блокада.

  Лекарите треба да бидат вознемирени од целосната блокада, откриена за прв пат, ако е придружена со градната коска или болка во градите лево.

  Лево-страничната форма е опасна по тоа што маскира знаци на акутен срцев удар, што е тешко да се препознае на ЕКГ поради значителни промени во вентрикуларните комплекси.

  Во случај на сомневање за срцев удар, на пациентот му треба итна хоспитализација и итна помош. Само во болница може да направите детална дијагноза и да одредите како понатаму да го лекувате пациентот.

  Почетокот на дијагнозата за интравентрикуларна блокада е секогаш евиденција на ЕКГ. А. cardiolогист може да открие и целосни и нецелосни блокади на лентата за ЕКГ.

  Од користените дополнителни дијагностички методи:

  • Ултразвук на срцето (Ехо-КГ). Доделете со сомневање за миокардитис, дефекти на срцевиот мускул, срцев удар.
  • Следење на Холтер. Неопходно е ако пациентот има минлива форма на блокада.
  • Во коронарна срцева болест, коронарна ангиографија може да се препише ако е потребно поставување стент или бајпас операција. Техника на коронарна ангиографија

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

  Содржината на статијата:
  1. Принципи на лекување
  2. Предвидувања
  3. Патологија за време на бременоста
  4. Дијагноза на нарушувања на спроводливоста
  5. Класификација
  6. симптоматологија
  7. Карактеристики на болеста
  8. Видови блокада
  9. Блокада со три зраци
  10. Компликации
  11. Можни причини за развој
  12. Видови на болести
  13. Причини за болеста
  14. Главни симптоми
  15. Симптоми во неспецифични случаи на болеста
  16. Патологија Дијагноза
  17. Превенција
  18. Принципи на лекување
  19. Стручен совет: кога ќе го стават пејсмејкерот
  20. Симптоми на болеста
  21. Симптоми: она што најчесто му пречи на човекот
  22. Дијагностички мерки
  23. Клинички случај
  24. симптоматологија
  25. Видови и типологија
  26. Како се поставува дијагнозата?
  27. Дијагностицирање
  28. симптомите
  29. Главните прекршувања на интравентрикуларната спроводливост, методите на лекување
  30. Колку се чести интравентрикуларните блокади?
  31. Зошто е повреда на срцевата интравентрикуларна спроводливост
  32. Застој на атријалната спроводливост
  33. функционална
  34. Органски
  35. Лековити
  36. Како е различна спроводливоста на ЕКГ?
  37. Повреда на синоатријалната спроводливост

  Принципи на лекување

  Како такво, не е обезбеден посебен третман за интравентрикуларни нарушувања на срцевата спроводливост, освен ако тие не се предизвикани од други патологии за кои е потребна специфична терапија.

  Cardiolогистите секогаш ги разликуваат примарните неспецифични блокади од секундарните состојби и врз основа на дијагнозата тие одлучуваат за назначување лекови. Понекогаш само лекови не се доволни; потребна е хируршка корекција на дефект, како што се срцеви заболувања.

  Ако причината за блокадата е срцев удар, третманот на локални нарушувања на интравентрикуларната спроводливост на срцето може да се изврши на два начина - со стентирање или со метод на лекови во единицата за инфаркт.

  Техника за поставување стенти

  Многу е важно да се препознаат навреме нарушувања на спроводливоста на 2 зраци. Нивната карактеристика е можноста за брзо трансформирање во исклучително опасна по живот состојба - целосна блокада на атриовентрикуларниот јазол. Доколку се открие бифастикуларна блокада, оптимален метод на лекување е да се инсталира пејсмејкер. Ако не прибегнете кон тоа, пациентот може одеднаш да умре.

  Предвидувања

  Прогнозите за асимптоматско нарушување на спроводливоста на еден зрак се обично поволни. Единственото нешто што е важно во овој случај е да не се занемари надзорот на лекар за да не се пропушти развојот или дегенерацијата на патологијата во друга форма. Лекарите го велат следново:

  • Тешко е да се предвидат нарушувања кои предизвикуваат органска патологија. Нивниот тек е целосно резултат на основната патологија. Пациентот треба редовно да се испитува, да се наб observedудува и да добие соодветно лекување на основната патологија.
  • Левострани нарушувања на спроводливоста го зголемуваат процентот на смртност од срцеви заболувања за пет пати. Ако се појавиле дефекти поради срцев удар, ова може да доведе до смрт во половина од случаите.
  • Десна страна блокада не е знак на миокардни патологии.

  Патологија за време на бременоста

  Сите можни причини за неуспех може да се поделат во две големи групи: срцеви - предизвикани од патологија на срцето и не-срцеви - предизвикани од други нарушувања.

  • срцеви мани;
  • миокарден инфаркт;
  • миокардитис;
  • срцева исхемија;
  • кардиомиопатија;
  • коронарна артериосклероза;
  • последиците од хируршките интервенции (на пример, поради протетика на валвула, аблација на катетер со радиофреквенција).
  • васкуларна дистонија;
  • ендокрини проблеми: хипотиро>Полнаја блокада прав нож пучка Гиса - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Неисправноста на сигналот не секогаш укажува на патологија. На пример, делумно кршење на спроводливоста по должината на десната нога од неговиот пакет се смета за варијанта на нормата, карактеристична за одделните млади луѓе.

   Повреда на спроводливата функција на миокардот може да биде трајна и минлива. Привремените „дефекти“ се откриваат во однос на позадината на физичката активност (на пример, на тренинзи и натпревари). Ако по одмор ситуацијата се нормализира, нема причина за загриженост. Но, ако проблемот продолжи, а промените се видливи на ЕКГ, треба да ве прегледа специјалист.

   Ако патологијата е откриена кај детето, тогаш најчесто ова укажува на вродени малформации или прекршувања во однос на позадината на наследноста. Со делумно кршење, паниката не вреди, бидејќи почесто се појавува во нормални граници. Нема други специфични карактеристики на патологијата кај деца и адолесценти.

   Симптомите со кои може да се идентификува патологија кај дете се како што следува:

   • Оштетување на меморијата
   • Невнимание.
   • Појава на отежнато дишење.
   • Влошување во перформансите на училиштето.
   • Болка во градите.
   • Општа малаксаност.
   • Замор при низок физички напор.

   Изборот на терапија, како и кај возрасните, директно зависи од причините што ја предизвикаа оваа состојба.

   Првата фаза не треба третман, но детето се носи под медицински надзор. Во вториот случај, се препишуваат лекови, а за понапреден степен е потребна хируршка интервенција, односно имплантација на ECS, вештачки пејсмејкер.

   Во никој случај не треба да се остави манифестацијата на знаци без внимание; обемна блокада може да предизвика смрт.

   Слична болест може да се манифестира кај жена за време на бременоста. Често симптомите се нејасни, но ако има неразумна слабост, вртоглавица, отежнато дишење, нестабилно расположение, тогаш мора да се консултирате со лекар без да успеете.

   напис 1147 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Пред да се препишат терапевтски мерки, неопходен е темелен преглед за да се постави точна дијагноза. За почеток, една жена е испратена на ЕКГ.

   Постојана блокада на еден зрак на десната нога и индивидуални гранки на левата нога кај луѓе без срцева патологија не влијаат на здравјето и очекуваното траење на животот.

   Прогнозата за прва појава на нарушувања на спроводливоста како резултат на органско оштетување на срцето зависи од тежината на основната болест.

   Постојат различни мислења за степенот на влијание на блокадата на левата нога врз стапката на смртност. Некои истражувачи не ги сметаат блокадите со еден и двојно светло како фактори на ризик што го намалуваат преживувањето на пациентот. Според други извори, постојана или периодична форма на патологија може да ја зголеми веројатноста за смрт од срцеви компликации за 5 пати.

   Развојот на блокадата на левата нога во акутниот период на миокарден инфаркт значително ја влошува прогнозата: стапката на смртност се зголемува и е 40-50%.

   Најнеповолна прогноза е трифастикуларниот блок поради високиот ризик од развој на асистола.

   Ако некое лице има симптоми на овие болести, тогаш итно испитување од страна на А. cardiolогист или аритмолог е неопходен. По прелиминарниот надворешен преглед, евидентирање на поплаки на пациентот, тие ќе го насочат пациентот да се подложи на лабораториски тестови заради поставување на дијагноза. Обично се доделуваат следниве видови на проверки и тестови:

   1. 1.
    Електрокардиограмите се следат со методот Холтер. Потребно е со цел да се открие преносот на импулсот за 24 часа.
   2. 2.
    Пациентот мора да помине специјални тестови со резултатите запишани на електрокардиограм. За овие цели користете велосипеди за вежбање, тестирање на неблагодарна работа. Пациентот може да оди на неблагодарна работа или со педал на велосипед кој стои, а електродите од електрокардиограмот ќе бидат прикачени на него во тоа време. Ова ви овозможува да воспоставите точна врска помеѓу нарушената спроводливост и оптоварувањето на пациентот.
   3. 3.
    Во следната фаза, се спроведува преглед на срцевиот мускул со употреба на опрема за ултразвук, што може да открие патологија во структурата на срцето, да ја процени работата на миокардот.
   1. 1.
    Витамински и минерални комплекси.
   2. 2.
    лекови кои значително ја подобруваат исхраната на срцето со крв, на пример, АТП, Преддуктал и други.

   Ако на пациентот му се дијагностицира целосна блокада на коморите поради импулсот што не поминува низ него, тогаш може да биде потребен пејсмејкер, во спротивно се појавува брадикардија во срцевиот мускул, што може да доведе до компликации, па дури и смрт.

   Со неспецифично оштетување на премин на импулси, никакви лекови обично не помагаат. Затоа, лекарите препишуваат специјална диета за пациентите и долг одмор. Ова ги инхибира негативните процеси, што овозможува да се продолжи животот на пациентот

   Ако неспецифична лезија не се лекува, тогаш болеста напредува брзо, а тоа може да предизвика следниве последици:

   1. 1.
    Ненадејна смрт (со целосна блокада).
   2. 2.
    Развој на срцева слабост.
   3. 3.
    Појавата на други сериозни болести.
   4. 4.
    Нарушена циркулација на крв во мозокот. Во овој случај, се развива мозочен удар.
   5. 5.
    Може да биде потребна хируршка интервенција.
   6. 6.
    Тромбите почнуваат да се формираат во големи количини на садовите.

   Ако болеста се открие на време, а потоа, кога едно лице се префрлува на здрав начин на живот (диета, откажување од цигари, запирање на употреба на алкохол, понекогаш може да бидат потребни лекови), развојот на болеста може да се запре.

   Со целосна блокада на кој било дел или низ срцевиот мускул, може да се појави ненадеен срцев удар со фатален исход. Во некои случаи, се јавува вентрикуларна фибрилација. Затоа, прогнозата е неповолна.

   За какво било нарушување на интравентрикуларната спроводливост, карактеристични се прекини во преминот на импулсите во поголема или помала мера. Таквите прекини се нарекуваат блокади. Во повеќето случаи, опструкцијата на вентрикуларната насока го карактеризира нивото на оштетување на миокардот.

   За нормално функционирање на срцето и одржување на виталните процеси, нормална спроводливост на срцевиот мускул е предуслов. За секој пациент, причините за нарушувања на интравентрикуларната спроводливост се различни.

   Постои стандарден список на причини за патологија:

   • промена во процесите во кардиоваскуларниот систем без придружни органски абнормалности;
   • едно лице претрпело исхемија, миокардитис, кардиомиопатија или имало вроден дефект;
   • хирургија и компликации;
   • несакан ефект и негативен ефект од земање лекови.

   Во повеќето случаи, кај деца се јавува блокада на десниот пакет, што може да се појави поради патологии на срцето. Патологии на левиот пакет ретко се случуваат, почесто патологијата се манифестира во форма на вродена блокада. Во овој случај, повреда на интравентрикуларната спроводливост кај дете не дава карактеристични симптоми.

   Често за време на бременоста, може да има функционално нарушување во кое нема потреба да земате лекови и тоа поминува само по себе. Меѓутоа, во случај на сериозно нарушување на спроводливоста, cardiolогист заедно со акушер-гинеколог препишуваат лекови, земајќи ја предвид состојбата на детето и можните последици за неговото идно здравје.

   Во повеќето случаи, лекарите препорачуваат земање витамини, хербални лекови и препарати за калиум. Womenените кои имаат срцеви заболувања или блокади планираат породување со царски рез за да спречат сериозна срцева слабост.

   Секое нарушување во спроводливоста на срцето може да биде кај жени во позиција. Не е факт дека сите симптоми ќе се појават, но не вреди да се исклучи таквата можност. И, ако забележите честа вртоглавица, општа слабост, отежнато дишење и нервна нестабилност, тогаш ова се очигледни симптоми на болеста.

   Пред да се препише медицински курс на лекување за жена, потребна е студија за ЕКГ за да се потврди дијагнозата.

   Според студиите, приближно 5% од здравите деца имаат некаква форма на нарушување на миокардната спроводливост. Ако зборуваме за блокада на АВ од 1 степен, тогаш може да премине во последователни степени на болеста. Причините се инфекции, други срцеви патологии кои можат да се појават во иднина. Посериозни нарушувања на спроводливоста можат да се развијат по ревматизам, операција на срце, со вродени малформации итн.

   Знаци на болест кај деца вклучуваат намалена меморија, внимание, слаби перформанси, слабост, отежнато дишење, болка во срцето.

   Третманот кај деца со дефект во срцевата спроводливост, како и кај возрасните, ќе зависи од причината за болеста. Првите степени на блокада бараат динамично набудување без третман. Во втор степен, може да се препорачаат лекови за поддршка; повремено се препорачува поставување на пејсмејкер. Со блокада на степен 3, детето треба да се подложи на операција за имплантирање EX - вештачки пејсмејкер. Понекогаш кај деца има случаи на спонтано целосно закрепнување како што стареат.

   Бремените жени најчесто развиваат нарушувања во функционалната спроводливост, за кои не се потребни лекови и поминуваат спонтано. Но, со сериозни нарушувања на спроводливоста, жената треба да зема лекови кои се избрани од а cardiolогист заедно со акушер-гинеколог, земајќи ја предвид минималната штета на бебето.

   Најчесто се препорачуваат витамини, хербални лекови, препарати на калиум. Имплантацијата на ECS треба да биде навремена и да се изврши, доколку е потребно, пред породувањето. Породувањето кај жени со органска срцева патологија и AV блокади треба да се планира само со царски рез, за ​​да не се предизвикаат сериозни дефекти во ритмите на срцето.

   1. Чувство на забавено чукање на срцето или чувство на негово целосно запирање.
   2. Гадење.
   3. Вртоглавица.
   4. Несвестица.
   5. Епилептиформен напад.
   6. Низок крвен притисок.

   Дијагноза на нарушувања на спроводливоста

   Една од својствата што ги поседува срцето на една личност е спроводливоста. Се состои во секвенцијален пренос на нервните импулси од главните пејсмејкери до другите делови на срцето. Преносот на импулс се врши со употреба на специјални гранки, кои вклучуваат снопови на Неговите.

   Неправилното работење на овие структури доведува до состојба како што е повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето, чиј третман се состои во третман на главната патологија. Најчесто, ваквите патологии не претставуваат сериозна опасност, сепак, тие можат да ги комплицираат другите срцеви заболувања.

   За да разберете точно како се развиваат ваквите патолошки состојби, треба да знаете од што точно се состои проводниот систем, кој е одговорен за пренесување на импулси низ коморите. Значи, водечката улога во овој процес му припаѓа на таканаречениот пакет на Неговиот, кој се состои од два структурни дела:

   • Лева нога. Таа е претставена од предните и задните гранки, од кои секоја е одговорна за нејзиниот wallид во левата комора. Нивните гранки формираат систем на влакна од Пуркиние.
   • Десна нога. Таа е претставена со еден разгранок на пакет во долните делови на десната комора.

   За појава на возбуда во коморите, импулс од пејсмејкерот поминува низ интервентрикуларниот септум, а потоа се случува истовремено возбудување на обете комори. За да се случи ова, на пулсот му требаат приближно 0,12 секунди.

   Во случај да се забележат блокади на една од патеките, не само што се менува патеката по која поминува импулсот, туку и времето за време на кое се возбудуваат коморите.

   Според општоприфатената класификација, сите блокови на импулсот кон коморите се поделени на следниов начин:

   1. Еден, два или три зрак. Ова се одредува според тоа колку зраци се вклучени во неправилното однесување на импулсите.
   2. Локално. Повреда на спроводливоста не е забележана во сите води при испитување на ЕКГ.
   3. Превоз. Неправилното спроводливост на импулсот се менува со нормалното.
   4. Арборизација. Импулсна блокада се јавува кај влакната од Пуркиње. Поточно, во нивните долни делови.
   5. Целосни блокади.
   6. Нецелосни блокади.
   7. Наизменични блокади. При спроведување на истражување, се открива една или друга опција.

   Болестите на срцето и крвните садови се исклучително чести во последно време. Истото важи и за срцеви аритмии (аритмии). Ова нарушување се однесува и на оваа патологија.

   Денес ќе разговараме за повреда на интравентрикуларната спроводливост, што е тоа за да откриеме, да ги разгледаме причините и методите на лекување.

   Што претставува кршење на интравентрикуларната спроводливост на срцето?

   Патолошки нарушувања на еден, два или сите три од пакетите на интравентрикуларен спроводлив систем се нарекуваат со овој термин. Ова се таканаречените моно-, би- и трифашикуларни блокади, соодветно.

   Треба да се сфати дека повредата на спроводливоста на нервниот импулс не значи негово задолжително отсуство. Само вели дека има повреда во спроводниот систем, што може да се манифестира во забавување на пулсирањата кога тоа се случува со намалување на ритамот. Или се манифестира во целосен прекин на нервните импулси и тогаш постои целосен срцев удар.

   Како што знаете, повреда на интравентрикуларната спроводливост се карактеризира со присуство на срцев блок. Тие, пак, се поделени на целосни и нецелосни. Со целосен премин на нервниот импулс е отсутен, со нецелосни - нервните импулси се изведуваат со помала фреквенција.

   Покрај тоа, оваа патологија е класифицирана според местото на лезијата. На пример, имаше блокада на десната или левата нога од пакетот на Гис. Исто така, блокадите се поделени на проксимални и дистални. Покрај тоа, дисталните блокади се сметаат за помалку поволни, затоа, со такво прекршување, потребно е зголемено внимание од лекарот што посетува.

   Зошто се појавува оваа патологија?

   Постојат три главни причини кои предизвикуваат повреда на интравентрикуларната спроводливост. Овие се органски, функционални и медицински причини.

   Со органски - се менуваат структурите на спроводливиот систем на срцето. Овие промени често го придружуваат миокардитис, срцев удар, ангина пекторис, кардиосклероза и други коронарни срцеви заболувања. Покрај тоа, се забележуваат органски промени со вродени срцеви мани, кардиомиопатии, понекогаш по хируршки интервенции.

   Со функционална - се забележуваат промени во спроводливиот систем. Сепак, нема патологија на CVS. Проводниот систем е регулиран од симпатичкиот и парасимпатичкиот систем.

   Првиот ја зголемува спроводливоста на пулсот, а вториот, напротив, се забавува. Нормално, тие работат хармонично, надополнувајќи се едни со други.

   Медицински причини се забележуваат при земање на одредени лекови кои влијаат на ритамот на срцето, предизвикувајќи отстапувања. Блокадите на оваа група се разликуваат по тежината на текот и тропидноста (тешко да се третираат).

   Прекршување на интравентрикуларната спроводливост е откриено за време на електрокардиографија. Во случај на минливи нарушувања, се користи посебен метод на ЕКГ - следење на Холтер.

   - Зголемено, забрзано чукање на срцето; - Периодично забележани празнини во срцевата контракција; - присуство на прекини во работата на срцевиот мускул; - ангина пекторис;

   - Присуство на отежнато дишење, вртоглавица, несвестица. Овие симптоми се поврзани со несоодветно снабдување со мозок со крв.

   • Во присуство на опишаните симптоми, како и со сите други абнормалности во срцевата активност, консултирајте се со а cardiolогист или аритмолог.
   • Третман на нарушување на интравентрикуларната спроводливост
   • Во присуство на блокади во кои атриовентрикуларната спроводливост не е нарушена, терапијата се состои во идентификување и лекување на основната болест.

   Со интравентрикуларна блокада, како и со срцева слабост, срцеви гликозиди се користат за третман. Тие се препишуваат на сите пациенти со оваа патологија. Во случаи кога интравентрикуларната блокада е забележана истовремено со атриовентрикуларната блокада од I - II степен, овие лекови се препишуваат со голема претпазливост со редовно електрокардиографско следење.

   Во акутна бифастикуларна блокада кај пациенти со миокарден инфаркт, се спроведува сонда (десна комора) за профилактички цели, бидејќи постои голема веројатност за целосна трифазикуларна блокада и циркулаторно апсење.

   Мора да се запомни дека акутната монофасцикуларна блокада само во 12% од случаите претходи на кршење на атриовентрикуларната спроводливост. Затоа, не е препорачливо да се изврши срцева катетеризација за сите такви пациенти. Постапката се спроведува само ако постои реална закана од атриовентрикуларна блокада.

   Во случај на трифастикуларна блокада, доколку постои повреда на атриовентрикуларната спроводливост II и III степен, доколку е потребно, на пациентот му се инјектира електрода на сонда во шуплината на десната комора.

   Во суштина, третманот е насочен кон отстранување на причините што предизвикале овој или оној вид блокада. Следно, се изведува симптоматски третман на ова нарушување.

   Водечка функција на срцето и неговиот миокард (мускулни wallsидови) е пренесување преку системот на специјални јазли и влакна на електрични импулси. За да може срцевиот ритам да биде доволен за циркулација на крвта, брановите на возбуда мора да се пренесат низ срцевите делови во одредена низа и со постојана брзина.

   Нормално, импулсите поминуваат од синусниот јазол, атријалниот дел до атриовентрикуларниот - атриовентрикуларен. Така, прво горните делови се возбудени, а потоа и долните.

   • Повреда на интравентрикуларната спроводливост е патологија од фокусна (локална) природа, при што е нарушена проодноста на електричниот импулс во коморите на срцето (еден од деловите на спроводливиот систем).
   • Импулсот потекнува од синусниот јазол, кој е извор на синусниот ритам (се смета за норма на срцева контракција во опсег од 60 до 90 отчукувања во минута), поминува низ преткоморите и атриовентрикуларниот јазол и влегува во пакетот на Неговиот, што е поделена на леви и десни нозе.
   • Десната е гранка во десната комора, а левата е поделена на предни и задни гранки, кои се одговорни за контракцијата на предните и задните wallsидови на левата комора.
   • Со нарушувања на спроводливоста од овој тип, импулсот е блокиран на сноповите на Неговите, нарушувајќи ги точните контракции на коморите.

   Во ретки случаи, болеста е вродена и, обично без нарушување на квалитетот на животот, случајно се открива за време на лекарски преглед.

   Сепак, многу почесто нејзината причина е болеста:

   • атеросклероза;
   • миокардитис;
   • срцева исхемија;
   • артериска хипертензија;
   • срцева слабост;
   • артериска хипертензија;
   • срцеви мани;
   • кардиомиопатија;
   • миокардна хипертрофија.

   Кај новороденчиња, доенчиња, деца и адолесценти, повреда на спроводливоста може да предизвика:

   • предвременост;
   • отворен овален прозорец е отвор помеѓу преткоморите, кој служи за снабдување со крв за време на развојот на ембрионот. Кај родено дете, тој се затвора во текот на првата година од животот;
   • вродена срцева болест;
   • болести на ендокриниот систем (на пример, тироидна жлезда, надбубрежна жлезда, репродуктивен систем).

   Кај деца и возрасни, причините може да бидат и акутни срцеви нарушувања по интоксикација со лекови или лекови, хируршки интервенции.

   Класификација

   Класификацијата на нарушувањата на интравентрикуларната спроводливост се заснова на внатрешната структура на пакетот His.

   ВидовиЛокализација на лезијата
   Единечен зрак
   • спроводливоста е скршена во десната нога (PNPG);
   • спроводливоста е делумно нарушена, само на ниво на предната гранка на левата нога (додека импулсот поминува, но низ долниот wallид на комората);
   • локално нарушување само на ниво на задната гранка на левата нога (ова значи дека влакната од Пуркиње се користат за намалување на комората, импулсот преку нив стигнува до задниот wallид).
   Двоен зрак
   • пролапс на левата нога, односно е нарушена спроводливоста на двете гранки на левата комора;
   • е нарушена спроводливоста во десната нога и во предниот дел или задната гранка од левата страна;
   Три гредаСпроводливоста е скршена на ниво на десните и левите нозе (на двете гранки).

   симптоматологија

   • скратување (бавен проток) на спроводливоста на нервниот импулс или доцнење со AV, е од фокусна локална природа и може да се појави кај бебиња;
   • тешкотии во спроводливоста или AV блок, кој е функционален по природа или се манифестира во позадина на органско срцево заболување.

   Карактеристики на болеста

   Нормално, импулсите поминуваат од синусниот јазол, атријалниот дел до атриовентрикуларниот - атриовентрикуларен. Така, прво горните делови се возбудени, а потоа и долните. Спроводниот систем е претставен со специјални влакна од Пуркиње и пакет од Него, кој е поделен на три гранки. Двајца лево (напред и назад, целосно ја покриваат левата комора) и едно десно обезбедуваат испорака на електрични импулси во соодветната насока.

   2035985004 elektrofizicheskij метод - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Причината за оваа патологија може да биде и органско срцево заболување и други фактори. Најчесто, интравентрикуларната спроводливост е нарушена со васкуларна атеросклероза, прогресивна срцева слабост и хипертензија, состојба по срцев удар, миокардитис или кардиодистрофија. Вродени малформации или повреди, сериозна ендокрина патологија на тироидната жлезда, труење со хемикалии или лекови, исто така, може да предизвикаат нарушување.

   Се разбира, едно лице се прашува за причината за кршење на интравентрикуларната спроводливост. Што може да биде тоа? Постојат голем број предуслови за развој на патологија:

   1. Промени во кардиоваскуларниот систем, не се придружени со органски отстапувања.
   2. Болести што ги пренесува пациентот, како што се вродени малформации, исхемија, миокардитис, кардиомиопатија.
   3. Ефектот на операцијата врз садовите на срцето.
   4. Негативното влијание на лековите, несакани ефекти.

   Механизмот на нарушување на спроводливоста: во случај на целосен блок на десната гранка на пакетот, десната комора и соседната половина на вентрикуларниот септум се возбудуваат на друг начин. Бранот на клеточна деполаризација поминува тука од левата страна на интервентрикуларниот септум, од другата комора. Прво се возбудени, а влакната полека пренесуваат импулси на десната комора.

   Нецелосната блокада се разликува според правилниот начин на пренесување, но забавената брзина на пулсот.

   Причините за целосниот блок се главно болести придружени со преоптоварување на десната комора:

   • хронични белодробни заболувања со формирање на „белодробно срце“;
   • вродени малформации, слабост на вентилот кај деца;
   • на стекнати дефекти, важна е митралната стеноза, создавајќи зголемен притисок во пулмоналната циркулација;
   • хронична исхемична болест, во комбинација со артериска хипертензија;
   • миокарден инфаркт на задната дијафрагмална и апикална област, откривањето на патологијата се смета за индикатор за високата преваленца на зоната на некроза и исхемија.

   Радиолошки преоптоварена десна комора се гледа со проширување на контурите во горниот десен агол

   Со здраво срце, овој вид блокада е редок.

   Треба да се додадат причините за нецелосната блокада:

   • миокардитис (ревматско срцево заболување, последици од заразни вирусни заболувања кај дете);
   • дифузна и фокална кардиосклероза;
   • задебелување на левата комора со хипертензија;
   • интоксикација со лекови (деривати на дигиталис, кинидин, β-блокатори).
   • неспецифични нарушувања на електролитите.

   Во овие случаи, одложената спроводливост укажува на хипертрофија на коморите. Можно како варијанта на нормата кај спортистите.

   2035985003 инфаркт миокарда - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Механизам на нарушување на спроводливоста: секогаш има пречки за спроведување на возбуда долж предните и страничните wallsидови на левата комора. Прво, импулсот поминува низ левата задна гранка, го активира интервентрикуларниот септум и дното на задниот wallид. Потоа, преку влакната од Пуркиние, бранот на возбуда насочен од дното нагоре оди кон антеролатералниот дел од левата комора.

   Причините се патологијата на левите комори на срцето:

   • миокарден инфаркт на предниот или страничниот wallид;
   • фокална кардиосклероза;
   • хипертензија;
   • незатворање на атријалниот септум;
   • малформации на аортата;
   • инсуфициенција на грчеви на митралната валвула;
   • миокардитис;
   • хипертрофична кардиомиопатија;
   • миокардна дистрофија со метаболички промени.

   Механизмот на нарушување на спроводливоста: испораката на импулс е инхибирана во задниот долен дел на левата комора. Возбудата оди по должината на левиот преден пакет до миокардот на антеролатералниот регион, преку влакната на Пуркиние се шири на задниот и долниот дел. Миокардот се активира долж предниот wallид од горе надолу.

   Овој тип на блок ретко се изолира, почест е со блокада на блокот на гранките на десниот пакет.

   Причини - фокални промени во левата комора од задниот wallид со:

   • задниот дијафрагмален миокарден инфаркт;
   • кардиосклероза;
   • миокардитис;
   • кардиомиопатии;
   • идиопатска калцификација на спроводниот систем.

   ЕКГ слика за миокарден инфаркт со блокада на левата нога

   Механизмот на нарушување на спроводливоста: блокот на обичното стебло на левата нога треба да се наоѓа пред разгранување во предните и задните гранки или истовремено да го блокира протокот на импулси долж двете гранки. Десната комора е возбудена на вообичаен начин, откако бранот се пренесува преку контрактилните клетки до левата комора од десно кон лево. Во случај на нецелосен блок, некои пулсирања, иако бавно, „се пробиваат“ по левата нога.

   2035985005 брадикардија serdca - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Причините за појава на овој вид нарушувања на спроводливоста мора да се бараат во многу обемно оштетување на левата комора со:

   • акутен трансмурален миокарден инфаркт;
   • дифузна кардиосклероза;
   • малформации на аортата и коарктација;
   • малиген тек на артериска хипертензија.

   Механизам на нарушување на спроводливоста: пречката се наоѓа истовремено во десната нога и левиот преден пакет (гранка). Првиот преку недопрената лева задна гранка го возбудува задниот wallид и долниот дел од левата комора, по должината на анастомотските патеки - предниот и страничниот. Со големо доцнење, на кружен тек, импулсите стигнуваат до десната комора. Ова е најчестата варијанта на интравентрикуларни нарушувања во ширењето на возбудата.

   • хронична исхемична болест;
   • акутен раширен миокарден инфаркт со напад на интервентрикуларниот септум;
   • срцеви мани;
   • дифузни склеротични, воспалителни и дегенеративни лезии на коморите кај Ленегра-овата болест (дегенерација, калцификација и склероза на спроводниот систем во внатрешноста на коморите), болест на Леви (влакнести израстоци во интервентрикуларниот септум).

   Механизмот на нарушување на спроводливоста: преку левата непроменета предна гранка, возбудата влегува во предните и страничните wallsидови на левата комора, а потоа по должината на анастомозите ги покрива нејзините задни и долни делови. И на крај, импулсите достигнуваат до десната комора.

   Причините не се разликуваат од раширените и длабоки лезии на leftидот на левата комора опишани погоре. ЕКГ-знаците комбинираат промени во водите на градите за време на блокада на десната нога со десно-странично отстапување на електричната оска.

   Една од функциите што ги извршува срцето е неговата способност да спроведе стимулација на нервите. Поради ова, импулсите влегуваат во преткоморите и коморите на срцето.

   За ова, има маса клетки во внатрешноста на срцето кои се поврзани во гранки - снопови или нозе на Неговите. Во случај на повреда на спроводливоста, пулсот е делумно пренесен или престанува да поминува целосно. Во овој случај, пациентот развива блокада.

   Состојбата на блокадата повлекува забавување на брзината на импулсите во сите делови на срцето. Третманот на болеста е директно зависен од причината што ја предизвика патологијата.

   Ако импулсот почна да поминува многу побавно во коморите, тогаш зборуваме за блокада на неговиот пакет. За да се разбере каква е неговата улога во контракцијата на срцето, општите информации за овој процес ќе помогнат:

   • импулс потекнува од синоатријалниот јазол;
   • тогаш напредува во атриовентрикуларниот јазол;
   • по контракции на преткоморите, тој влегува во трупот на пакетот од Неговите и неговите гранки;
   • понатаму, импулсот влегува во миокардот и предизвикува контракција.

   Ако Неговиот пакет е блокиран од одредени причини, тогаш сигналот паѓа многу побавно до миокардот. За да дознаете што значи повреда на интравентрикуларната спроводливост, во зависност од оштетувањето на една од нејзините гранки, ќе ви помогнат следниве информации:

   • Повреда на преносот на сигналот преку LDL доведува до дефекти на левата комора.
   • Забавената импулсна спроводливост долж PNPH влијае на десната комора.

   Левата нога, иако не подолга од десната, е поделена на два дела, па правилно е да се зборува за 3-те гранки од неговиот пакет. Оштетувањето на еден од нив се смета за делумна блокада. Срцевиот мускул се собира поради преживеаните гранки, но со задоцнување, поради што се јавува брадикардија. Целосна блокада се карактеризира со апсолутно отсуство на спроводливост на пулсот.

   Сценско имеОпис
   првоКондукцијата на импулс малку забавува.
   ВториотНекои сигнали не стигнуваат до мускулното ткиво на комората.
   ТретиотПулсирањата се целосно блокирани и не можат да дојдат до миокардот.

   Според статистичките податоци, повреда на интравентрикуларната спроводливост на ЕКГ (електрокардиограм) е откриена кај секои 100 пациенти. Проблемот се однесува главно на постари лица поради промени поврзани со возраста. Кај дете, ваквото прекршување се дијагностицира главно во присуство на овален прозорец во срцевиот септум.

   Видови блокада

   Нарушената спроводливост во коморите на срцето се класифицира на следниов начин:

   • според бројот на оштетени гранки (моно-, би-, трифастикуларен);
   • според степенот на блокада (целосна или делумна);
   • привлечен (постојан или минлив);
   • според природата на штетата (фокусна или локална).

   2035985006 budte zdorovy - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Формата на блокада исто така се разликува, локализирана на крајот на нозете и поминува од еден вид на друг, на пример, од 1 степен до 3. Секоја сорта има свои карактеристики и текот на лекувањето. Патолошка дефект се открива во системот на спроводници со употреба на кардиограм и други дијагностички методи.

   Блокада со три зраци

   Механизам на нарушување на спроводливоста: кога е нецелосен, следи електричен импулс од преткоморите во коморите долж една од гранките (помалку погодени). Во овој случај, се откриваат знаци на атриовентрикуларен блок. Целосната блокада се карактеризира со трет степен на атриовентрикуларна опструкција и изменет извор на вентрикуларен ритам.

   Причините се сериозни органски лезии на миокардот веќе наведени погоре.

   Обликот на забите укажува на видот на интравентрикуларниот блок

   Апсолутна блокада се јавува со прекумерно оптеретување на десната комора.

   Ова се забележува со:

   • Коронарна срцева болест (хронична) во комбинација со GB;
   • Вродени малформации на одредена структура на срцето;
   • Стеноза на митралната валвула;
   • Хронично заболување на белодробното ткиво;
   • Миокардни услови.

   Делумна блокада доведува до:

   • Склеротични, воспалителни нарушувања во срцето, абнормалности на електролити;
   • Употреба на одредени лекови базирани на кинидин, дигиталис.

   Механизмот е поврзан со нарушена спроводливост на возбудата долж wallsидовите на левата комора (предна, странична). Првично, тој е фиксиран во левата задна гранка, септумот на коморите, долниот дел на задниот ид. Понатаму, импулсот што поминува одоздола достигнува до левата комора (нејзиниот преден страничен дел).

   59e10d35b7a7059e10d35b7ab3 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие ЕКГ индикатори

   Овој тип на блокада се јавува поради болести на левата срцева комора:

   • Миокардитис;
   • Дефект на аортата;
   • Локална кардиосклероза.

   Поради фактот што проблемите на блокадата со два зраци лежат во поразот на десната нога и левиот преден пакет, карактеристиките на преносот на импулсот се како што следува:

   • Првично, возбудата доаѓа во левата комора (заден wallид);
   • Потоа достигнува предните и страничните делови на левата комора;
   • На крајот, импулс се појавува во десната комора.

   Ваквите блокади се должат на:

   • Дефекти на срцето;
   • Срцеви удари;
   • Вентрикуларни лезии од различно потекло.

   Оваа блокада се карактеризира со ширење на нервен импулс од преткоморите до коморите долж гранка која е помалку погодена од патолошкиот процес. Се забележуваат симптоми на атриовентрикуларен блок.

   Компликации

   Доколку не се лекува, постои опасност од следниве компликации:

   • Срцева слабост.
   • Влошување на протокот на крв во мозокот, проследено со развој на мозочен удар.
   • Формирање на згрутчување на крвта.
   • Потребата за хируршка интервенција.
   • Фатален исход со целосна непроводливост.

   Со делумно нарушена спроводливост низ срцето, прогнозата е поволна. Ако се развие целосна блокада на кој било дел од срцевиот мускул, прогнозата е слаба, бидејќи тоа може да доведе до компликации - срцев застој и ненадејна смрт, вентрикуларна фибрилација и тромбоемболиски компликации, како што се белодробна емболија и исхемичен мозочен удар.

   Можни причини за развој

   Нарушувањата на интравентрикуларната спроводливост не се сметаат за независни болести. Прогнозата може да се утврди само по разјаснување на главната дијагноза, против која започна да се развива специфичен вид блокада.

   Блокадата на десната нога најчесто не предизвикува проблеми и бара само набудување, додека блокадата на левата нога го влошува текот на акутните форми на срцеви патологии, бара сериозен третман и може да резултира со смрт на пациентот.

   Покрај тоа, треба да се земе предвид и локализацијата на лезијата. Блокадите со еден зрак не предизвикуваат ризик по здравјето, под услов да не се појавиле од патолошки причини. Лезиите со две и три зраци се многу поопасни со можност за фатални компликации.

   Блокадата на фаза 1-2 има многу поволна прогноза. Степенот на опоравување ќе зависи од предизвикувачкиот фактор. Ако спроводливоста е целосно нарушена, тогаш шансите за развој на тромби, вентрикуларна фибрилација и срцев удар се многу големи, што често доведува до смрт.

   Забавувањето на импулсот во коморите се јавува поради пораз на една или на сите нозе на пакетот на Неговите. Патологијата се манифестира во форма на аритмија и нејзините карактеристични симптоми. За да се отстрани блокадата, пациентот ќе мора да се прегледа. Врз основа на резултатите, лекарот ќе препорача методи на лекување и ќе даде совети за корекција на животниот стил.

   Постои прилично голема листа на причини за развој на болеста.

   59e10d35c290759e10d35c2954 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Меѓу нив, може да се разликуваат најчестите:

   • повреда на спроводливоста на десната нога од неговиот пакет;
   • по раѓањето, овалниот прозорец кај децата останува затворен;
   • целосно блокирање на сите нозе на зракот;
   • претходни болести на миокарден инфаркт, кардиосклероза или висок крвен притисок;
   • нарушено функционирање на одредени делови на срцевиот систем;
   • вродена срцева болест кај деца или стекнати (кај возрасни);
   • повреда на дозата на земање лекови.

   Меѓу кардиоваскуларните болести, нарушувањето на ритамот е доста честа појава. Работата е во тоа што многу пациенти не третираат хронични болести на срцето и крвните садови, честопати имаат разни лоши навики. Покрај тоа, стресот и напнатоста го истрошија нервниот систем, што доведува до проблеми со нервните импулси, но постојат низа причини.

   Постојат три причини за патологија:

   Со органски, структурата на целиот проводен срцев систем се менува.

   Причината за ова може да биде:

   • воспаление на срцевиот мускул;
   • срцев удар;
   • патолошки израстоци во миокардот;
   • IHD;
   • оперативни интервенции;
   • вродени срцеви мани.

   Со медицинска причина, промените на ритамот се јавуваат поради внесувањето на одредени видови лекови. Ваквите блокади се тешки за лекување и се особено сериозни.

   Блокада може да се појави кај целосно здраво лице, ако, со вродена патологија, детето има отворен овален прозорец во срцето.

   Апсолутна блокада може да се појави во следниве услови:

   • зголемување на срцевиот мускул;
   • дефекти на вентилите;
   • IHD;
   • акутен срцев удар;
   • воспаление на срцето;
   • опструктивен бронхитис;
   • кардиосклероза;
   • кардиомиопатија.

   Во ретки случаи, болеста е вродена и, обично без нарушување на квалитетот на животот, случајно се открива за време на лекарски преглед.

   Кај деца и возрасни, причините може да бидат и акутни срцеви нарушувања по интоксикација со лекови или лекови, хируршки интервенции.

   Дефекти во работата или структурата на срцето, кои често предизвикуваат внатрешна интервентрикуларна блокада:

   • Исхемично оштетување на срцето;
   • Прекумерно зголемување на срцевиот мускул;
   • Опструкција од левата комора;
   • Миокардитис;
   • Постојан висок притисок;
   • Миокарден инфаркт;
   • Кардиосклероза (локална и општа лезија).

   Нарушувања на интравентрикуларната спроводливост се забележуваат кај:

   • Интоксикација со лекови;
   • Белодробна емболија;
   • Тиреотоксикоза;
   • Неспецифична нерамнотежа на електролити;
   • Опструктивна патологија на ткивото на белите дробови од хронична природа.

   Функционални: нарушувања како резултат на надворешни фактори, на пример, физички напор, диета, психо-емоционален пренапон, земање одредени лекови (предозирање на срцеви гликозиди или опијати). Патологијата е често реверзибилна и елиминирана заедно со надворешни фактори.

   Кондуктивниот систем започнува со синоатријалниот јазол, кој е извор на синусниот ритам. Од него, импулсите преку специјализираните клетки влегуваат во атриовентрикуларниот јазол лоциран во зоната на поврзување на преткоморите и коморите. Понатаму, преминот на импулсите се изведува преку систем на Неговите влакна.

   Знаците на делумна блокада на импулсите во регионот на десната нога понекогаш се наоѓаат во позадина на целосно здравје и се сметаат за вродени карактеристики.

   59e10d35d116559e10d35d11b6 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие ЕКГ индикатори

   Нарушувањата во спроводливоста понекогаш се предизвикани од електролитен дисбаланс, интоксикација со лекови, тиреотоксикоза, хронична опструктивна белодробна патологија, белодробен тромбоемболизам.

   Бидејќи патологијата на спроводливост не е изолирана, но е последица на други болести, предвидување е дозволено само земајќи го предвид клиничкиот тек, ефективноста на третманот на основната болест.

   Блокадата на блокот на гранките на левиот пакет го зголемува ризикот од смрт за 5 пати. Блокот на десната нога не се смета за фактор на ризик за срцеви заболувања.

   Нарушувања со два зраци претходи на премин кон целосна атриовентрикуларна блокада годишно кај 5% од пациентите. Страв од зголемување на спроводливоста треба да биде со наизменичен вид на промена.

   Ако се појавија блокади во акутната фаза на миокарден инфаркт, тогаш смртноста се зголемува на 50%. Ова укажува на заеднички фокус на некроза.

   Интравентрикуларната спроводливост не може да се смета изолирано од целата срцева патологија. Видот на блокада е важен во дијагнозата, целта и изборот на третманот.

   Во случај блокадата на нозете на неговиот пакет да биде асимптоматска, прогнозата е најчесто поволна. Таквите пациенти не треба да подлежат на мерки за третман. Важно е само да се набудува динамиката на промените во cardiolогист. Ова ќе помогне да се идентификуваат органските лезии навремено.

   Ако се појават блокади во позадина на органска патологија, прогнозата директно зависи од тежината на основната болест. Во секој случај, важно е да го следите вашето здравје и да не ги избегнувате лекарите. Значи, скринингот е исклучително важен. Дури и асимптоматска блокада е многу лесно да се открие при спроведување на ЕКГ студија.

   Треба да се напомене дека блокадите се еден од прогностичките фактори во текот на големите болести. Значи, треба да ги потенцирате следниве точки:

   1. Блокадата на левата нога ја зголемува смртноста на срцевите патологии за 5 пати.
   2. Во случај да се појават блокади во позадина на миокарден инфаркт, ова укажува на голема површина на некроза. Во овој случај, смртноста може да достигне 50%.
   3. Блокадата на десната нога не се смета за фактор на ризик за срцеви патологии.

   Во секој случај, секоја болест е полесно да се спречи отколку да се лекува. Како што веќе рековме, нарушувањата во спроводливоста сами по себе не му штетат на здравата личност. Затоа, за да спречите развој на сериозни патологии, важно е внимателно да се следите. Елиминирајте ги лошите навики, не водете седентарен начин на живот, а исто така следете диета. Сето ова ќе помогне во спречување на болести кои можат да доведат до појава на блокови за спроведување на импулс на коморите.

   Повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето - што е тоа? Ако за време на однесувањето на прегледот на пациентот со поплаки за болка во срцевиот мускул е откриена оваа болест, што е јасно видливо на ЕКГ (електрокардиограм), тогаш пациентот напредува за да блокира 2 или 3 степени.

   Видови на болести

   Нарушувањето на вентрикуларната спроводливост е многу опасно. Поделен е на 2 главни подвида:

   1. 1.
    Импулс не поминува низ одредена област на срцевиот мускул. Ова предизвикува блокада што е опасна по живот за пациентот.
   2. 2.
    Импулсот се движи во вистинската насока, но поминува со одредено доцнење. Забавувањето предизвикува нецелосна блокада на срцето.

   Ваквите целосни или делумни блокади се појавуваат на таканаречените нозе на пакетот на Неговите.

   Ако се појави локално кршење на интравентрикуларната спроводливост на десната страна од пакетот на Неговиот, тогаш ритамот на нормалната контракција на десната комора е нарушен. Ако ова се случи по должината на левата нога од неговиот пакет, тогаш левата комора страда соодветно. Заедно со ова, може да има разни видови лезии со спроводливост на интравентрикуларен импулс. Тие се како што следува:

   1. 1.
    Слаби локални лезии.
   2. 2.
    Целосна блокада на левата комора, карактеристична за акутен миокарден инфаркт.
   3. 3.
    Неспецифични лезии со блокада на интравентрикуларни импулси.

   Сите имаат свои специфики на дијагностицирање и лекување, а за некои форми на болести од овој тип, процесот на лекување воопшто не се спроведува.

   09 e1469635436428 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Причини за болеста

   Причините за појавата на болеста можат да бидат сосема различни. Следното се смета за главно:

   1. 1.
    Кај апсолутно здрава личност, релативно често се јавуваат локални нарушувања на интравентрикуларната спроводливост на десната нога на таканаречениот Негов пакет.
   2. 2.
    Ако детето има отворен овален прозорец на срцевиот мускул, тогаш ова може да доведе до локално нарушување на интравентрикуларната спроводливост на срцето кај децата.
   3. 3.
    Можно е целосно да се блокира која било од нозете на неговиот пакет. Ова може да се случи поради појава на болести на срцевиот мускул како хипертрофија на миокардот (задебелување и размножување на срцето) за време на развој на валвуларни дефекти на вентилите, акутен миокарден инфаркт на срцевиот мускул, коронарна срцева болест. Истите проблеми може да се појават за време на болести на бронхиите и белите дробови, на пример, со опструктивен бронхитис, бронхиектазии, за време на развој на бронхијална астма. Лекарите се среќаваат со слични феномени за време на појавата на миокардитис, кардиомиопатија, кардиосклероза после инфаркт.
   4. 4.
    Во некои случаи, можно е неспецифично кршење на интравентрикуларната спроводливост, што се јавува поради неправилно, некоординирано работење на еден или повеќе системи на срцевиот мускул. Обично, ова може да предизвика забавување на срцевите контракции со нецелосна блокада, а во случај на целосен неуспех на контролниот импулс, можно е практично запирање на миокардот. Ваквите прекршувања се јавуваат поради појавата на пророкот на срцето, формирање лузни или лузни на него и разделување во самите комори. Најчесто тоа се случува поради воспалителни процеси или органско изложување. Исто така, може да резултира од неправилна употреба на одредени лекови.

   5521 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Главни симптоми

   Знаците на развој на таква лезија со делумно или целосно не-преминување на контролните импулси долж срцевиот мускул се како што следува:

   1. 1.
    Со делумно нарушена спроводливост, повеќето луѓе скоро и да не чувствуваат ништо, бидејќи таквата состојба во многу случаи не се манифестира клинички.
   2. 2.
    Ако некое лице има целосна блокада на премин на импулс на нозете на пакетот на Неговиот, тогаш се појавуваат знаци како нежност во градите, се појавуваат ретки импулси, можно е целосно губење на свеста.
   3. 3.
    При преглед на пациент кој се жали на ненадејна, силно притискање на болка зад градната коска, остра, неразумна слабост, појава на ладна пот, обично се открива целосен блок на левата комора на електрокардиограмот. Ова ви овозможува да го одредите развојот на акутен миокарден инфаркт, кој обично е маскиран во опструкција на импулс. Пациентот има редок пулс, тој често се разболува. Прилично е тешко да се утврди присуство на срцев удар кај лице од електрокардиограм прв пат, затоа, ако постои сомневање за оваа лезија, пациентите се итно хоспитализирани.

   3 2 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Симптоми во неспецифични случаи на болеста

   Со такво кршење на преминот на пулсирањата, најчесто нема знаци на болест, бидејќи смените на електрокардиограмот се толку мали што е многу тешко да се разликуваат. Но, сепак постојат некои знаци, откако забележале кои, итно е да се однесе пациентот на лекар. Типично, пациентот има болест како што следува:

   1. 1.
    Едно лице се жали на прилично честа вртење на главата.
   2. 2.
    Пациентот има забележлив недостаток на здив, што не исчезнува дури и ако е во мирување.
   3. 3.
    Честопати пациент со неспецифичен импулсен премин се жали на неразбирлива настинка во регионот на срцевиот мускул.
   4. 4.
    Такво лице се заморува за прилично краток временски период и нема доволно сила да ја заврши работата.
   5. 5.
    Ако го измерите пулсот на таков пациент, излегува дека тој значително забавил.
   6. 6.
    Едно лице почнува да се жали на оштетување на меморијата. Тој не може да запомни многу, понекогаш дури и она што го направи неодамна.
   7. 7.
    За време на дневните часови, пациентот може да доживее неколку промени во расположението.
   8. 8.
    Болно лице страда од неразбирливо чувство на страв. Тој има вознемирувачки мисли за кои не постојат предуслови. Обично пациентот се жали на своето семејство за стравот од смрт, што го прогонува дури и во сон.
   9. 9.
    Неспецифично оштетување на импулсната спроводливост во коморите на срцевиот мускул може одеднаш да се манифестира како личност што паѓа на целосно рамна површина.

   111 1 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Ако пациентот има барем еден од овие симптоми, тогаш е итно да се јави лекар, бидејќи може да биде потребна хоспитализација.

   Патологија Дијагноза

   Ако некое лице има симптоми на овие болести, тогаш итно испитување од страна на А. cardiolогист или аритмолог е неопходен. По прелиминарниот надворешен преглед, евидентирање на поплаки на пациентот, тие ќе го насочат пациентот да се подложи на лабораториски тестови заради поставување на дијагноза. Обично се доделуваат следниве видови на проверки и тестови:

   1. 1.
    Електрокардиограмите се следат со методот Холтер. Потребно е со цел да се открие преносот на импулсот за 24 часа.
   2. 2.
    Пациентот мора да помине специјални тестови со резултатите запишани на електрокардиограм. За овие цели користете велосипеди за вежбање, тестирање на неблагодарна работа. Пациентот може да оди на неблагодарна работа или со педал на велосипед кој стои, а електродите од електрокардиограмот ќе бидат прикачени на него во тоа време. Ова ви овозможува да воспоставите точна врска помеѓу нарушената спроводливост и оптоварувањето на пациентот.
   3. 3.
    Во следната фаза, се спроведува преглед на срцевиот мускул со употреба на опрема за ултразвук, што може да открие патологија во структурата на срцето, да ја процени работата на миокардот.

   2 2 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   1. 1.
    Витамински и минерални комплекси.
   2. 2.
    лекови кои значително ја подобруваат исхраната на срцето со крв, на пример, АТП, Преддуктал и други.

   Ако на пациентот му се дијагностицира целосна блокада на коморите поради импулсот што не поминува низ него, тогаш може да биде потребен пејсмејкер, во спротивно се појавува брадикардија во срцевиот мускул, што може да доведе до компликации, па дури и смрт.

   Со неспецифично оштетување на премин на импулси, никакви лекови обично не помагаат. Затоа, лекарите препишуваат специјална диета за пациентите и долг одмор. Ова ги инхибира негативните процеси, што овозможува да се продолжи животот на пациентот

   Ако неспецифична лезија не се лекува, тогаш болеста напредува брзо, а тоа може да предизвика следниве последици:

   1. 1.
    Ненадејна смрт (со целосна блокада).
   2. 2.
    Развој на срцева слабост.
   3. 3.
    Појавата на други сериозни болести.
   4. 4.
    Нарушена циркулација на крв во мозокот. Во овој случај, се развива мозочен удар.
   5. 5.
    Може да биде потребна хируршка интервенција.
   6. 6.
    Тромбите почнуваат да се формираат во големи количини на садовите.

   Ако болеста се открие на време, а потоа, кога едно лице се префрлува на здрав начин на живот (диета, откажување од цигари, запирање на употреба на алкохол, понекогаш може да бидат потребни лекови), развојот на болеста може да се запре.

   Со делумно оштетување на преминот на импулсите, прогнозата е најчесто поволна.

   Со целосна блокада на кој било дел или низ срцевиот мускул, може да се појави ненадеен срцев удар со фатален исход. Во некои случаи, се јавува вентрикуларна фибрилација. Затоа, прогнозата е неповолна.

   Превенција

   Мерките за превенција ќе овозможат зајакнување на крвните садови и подобрување на функционирањето на срцевиот мускул, дури и со постојната патологија. Ова ќе го намали ризикот од формирање на болести и ќе спречи компликации:

   1. Долги прошетки на чист воздух.
   2. Здрава исхрана богата со калциум.
   3. Внесувањето на витамини.
   4. Усогласеност со дневната рутина, доволен одмор.
   5. Мала редовна вежба. Часови по физичко образование.
   6. Елиминација на моќните спортови, особено за боди-билдинг, што негативно влијае на состојбата на срцевите садови.
   7. Обидете се да избегнете тешки стресни ситуации.
   8. Секогаш кога е можно, опуштете се на море секоја година. Можете да се одморите во шумата.
   9. Навремено се подложени на медицински прегледи и елиминирање на идентификуваните патологии.

   Без оглед на прогнозата на болеста, треба да запомните дека современата медицина помага да се справите со речиси сите нарушувања, но за ова е потребно да го слушате вашето тело и да вложувате максимални напори заради вашето здравје.

   Повреда на интравентрикуларната спроводливост е патологија во која спроведувањето на електричен импулс низ коморите се забавува или запира. Ритамот и фреквенцијата на контракциите се менуваат, нивната сила се намалува. Со прогресијата на болеста, срцето може да престане. Навремената дијагноза и рационално избраниот третман ја намалуваат веројатноста за развој на компликации и го продолжуваат животот.

   Дури и во отсуство на нарушувања на интравентрикуларната спроводливост, профилакса е неопходна навремено за да се намали ризикот од заболување. Главните мерки за спречување на патологија кај луѓе од која било возраст ќе бидат прошетки на свеж воздух.

   Ова е клучот за добра циркулација на крв и снабдување со кислород до сите ткива и клетки на телото. Треба да јадете храна што е збогатена со витамини и калиум.

   Усогласеноста со диетата и здравиот сон значително ја подобруваат здравствената состојба. Да се ​​направи лесно џогирање, гимнастика. Спортските напори се непожелни, на пример, боди-билдингот има негативен ефект врз васкуларниот систем. Стресот и вознемиреноста, исто така, негативно влијаат на телото.

   Единствениот начин да се намали ризикот од заболување останува здравиот начин на живот. Не започнувајте срцеви патологии, како и предозирање со лекови. Постојано, кога ќе се појави соодветниот симптом, одете кај терапевтот и cardiolогист.

   Принципи на лекување

   Умерените нарушувања на спроводливоста не бараат третман. Нецелосното блокирање во десната гранка од неговиот пакет не е опасно. Во оваа ситуација, препорачуваме да ве набудува a cardiolогист, се подложени на годишни медицински прегледи и ЕКГ. Но, ова е ако пациентот нема други поплаки или придружна патологија. Доколку се откријат абнормалности, се наведува соодветна терапија.

   Блокадата на левата комора е поопасна. Наспроти нејзината позадина, почесто се развиваат нарушувања во протокот на крв и срцева слабост. Препорачуваме да земате срцеви гликозиди, антиаритмици и други лекови. Режимот на лекување се одредува индивидуално врз основа на тежината на состојбата, возраста на пациентот и истовремените болести.

   Важно е да се знае: специфичен третман за интравентрикуларна блокада не е развиен. Предложените лекови само ја зголемуваат возбудата на срцевото ткиво, но не ја елиминираат причината. Неопходно е да се третира главната патологија - онаа што предизвика дефект на проводниот систем. Ова е единствениот начин да се забави прогресијата на болеста.

   Ако терапијата со лекови е неефикасна или пациентот е во сериозна состојба, се предлага хируршки третман. Инсталација на пејсмејкер - инструмент што наметнува сопствен ритам на срцето. Вградениот уред обезбедува непречена активност на миокардот.

   Стручен совет: кога ќе го стават пејсмејкерот

   Инсталирањето на пејсмејкер е хируршка операција и се препишува само според индикации. Нема смисла да се спроведе постапката во отсуство на очигледни симптоми на патологија. Ако пациентот се чувствува добро, воведувањето на вештачки пејсмејкер не е индицирано. Операцијата не се препорачува ако идентификуваните симптоми се поврзани со реверзибилни причини. Неопходно е да се справите со основната болест - и срцевиот мускул повторно може целосно да работи.

   Индикации за инсталирање на пејсмејкер:

   • брадикардија со отчукувања на срцето помалку од 40 отчукувања / мин и нарушувања на ритамот во присуство на очигледни симптоми;
   • компликации кои го загрозуваат животот на пациентот;
   • MAC напади;
   • постојани нарушувања на спроводливоста по миокарден инфаркт.

   Се дискутира за можноста за инсталирање на пејсмејкер со пулс помал од 40 отчукувања / мин во отсуство на очигледни клинички симптоми. Постапката се спроведува на која било возраст.

   Спречување на нарушувања на срцевата спроводливост сè уште не е развиена. Не го одложувајте третманот, избегнувајте фактори на ризик. Ова ќе ги намали шансите за развој на патологија. Со цел навремено да го идентификувате проблемот, редовно поминувајте превентивни прегледи кај терапевтот со проценка на ЕКГ (по потреба).

   Симптоми на болеста

   Со целосна блокада на десната нога од неговиот пакет, импулсот доцна стигнува до десната комора, користејќи го интервентрикуларниот септум. Во овој случај, се манифестира асинхронизам на реполаризација - пораст на ST комплексот, кој е одговорен за прикажување на отчукувањата на срцето (реполаризацијата не е патологија, тоа е кардиограмски феномен што исчезнува ако пациентот направи неколку физички вежби).

   Затоа, комплексот QRS на електрокардиограмот е проширен, неговата должина надминува 0,12 секунди. Во водите на градите, комплексот се дели и се состои од R1 заби (работа на интервентрикуларниот септум) и R2 (побудување на десната комора). Помеѓу два заби, силно спуштени во однос на нив, има заб S, покажувајќи како работи левата комора. Оската на срцето обично се наоѓа вертикално.

   Со целосна блокада на левата нога, постои и реполаризација. На резултатите од кардиограмот, државата се изразува со деформација на QRS комплексот, тој се дели на два заби или има широк врв, времетраењето на комплексот gt; 0,12 сек. Индикаторот на десната комора не е формиран - бранот S е отсутен на графиконот.

   59e10d35dcdb659e10d35dce01 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Индикатори за нецелосни блокади на предните или задните гранки на левата комора се слични на оние за целосна блокада, но нивниот израз е минимален и се одредува според вредностите на S и R. забите. Кога е видлива патологијата на регионот на левото срце, индикаторот S се зголемува, ова укажува на нарушена проодност на предната гранка. Ако, во патологијата на десниот оддел, R бранот е поголем, тогаш се дијагностицира блокада на задната гранка.

   Исто така, обрнете внимание на времето поминато од пулсот при движење од синусниот јазол кон wallsидовите на коморите. Нормално, намалувањето треба да се случи за 0,07-0,09 секунди (горната граница на нормата е 0,12 секунди). Со целосни блокади, дијагнозата се поставува со зголемување на овој индикатор. Во случаи на нецелосна блокада, QRS е деформиран, неговата должина не надминува 0,12 секунди.

   Особено се забележуваат срцевите блокади на неспецифичен формат. ЕКГ открива промени кои не одговараат на одредена патологија. На пример, комплексот QRS се менува - се дели и се деформира без проширување. Ваквите симптоми се забележуваат со локално оштетување на срцевото ткиво наспроти позадината на срцевиот удар, воспалителниот процес итн.

   Дополнителни информации се дадени со такви методи на истражување:

   • срцева ехокардиографија;
   • радиографија на белите дробови;
   • функционални тестови;
   • КТ скенирање.

   Добиваме значителни информации за работата на срцевиот мускул за време на мониторингот на Холтер ЕКГ. Студијата трае 24 часа. Овој метод ви овозможува континуирано да снимате сигнали и да идентификувате абнормалности што не се видливи на редовниот кардиограм. На таков запис, забележани се промени што се случуваат не само во мирување, туку и при движење, физичка активност. Компактен рекордер е прикачен на ременот. Пациентот води познат начин на живот, а системот ја доловува работата на срцето во континуиран режим.

   • палпитациите стануваат почести - откриена тахикардија;
   • срцевиот ритам прескокнува отчукувања;
   • срцева мускулна контракција хаотична;
   • срцеви болки како ангина пекторис;
   • отежнато дишење, несвестица, вртоглавица - слабо снабдување со крв во мозокот.

   Ако ваквите симптоми ве вознемируваат, треба веднаш да контактирате со специјалист и да се пријавите на проверка, каде што дијагнозата може да се побие или потврди, во зависност од тоа што покажува срцевиот ЕКГ и другите тестови.

   Повреда на миокарден спроводливост за време на бременоста

   Во оние ситуации каде што се забележува целосен блок на десната нога, возбудувањето на десната комора се изведува на друг начин. Импулс кон десната комора доаѓа од левите делови на интервентрикуларниот септум. Тоа е, првично се забележува возбудата на левите оддели, а само тогаш десното. Ако има нецелосен блок, возбудувањето на десната комора се случува правилно, сепак, брзината на импулсот ќе се намали.

   Обично, следниве болести се причини за блокада на десната нога:

   • Хронична патологија на белите дробови.
   • Митрална стеноза.
   • Коронарна срцева болест.
   • Миокарден инфаркт со голема површина на исхемија.
   • Вродени малформации.
   • Болести придружени со оштетување на валвуларниот апарат на срцето.
   • Исто така, меѓу факторите кои го зголемуваат ризикот од развој на оваа патологија, можеме да наведеме хипертензија, како и неправилно адренергично блокирање. Исто така, вреди да се напомене дека кај некои спортисти, повредата на спроводливоста на десната нога може да биде варијанта на нормата.

   Една од карактеристиките што е неопходна за појава на оваа лезија е преоптоварување на десната комора. Кај здрави луѓе, овој вид на болест практично не се јавува.

   За да се случи ова прекршување, императив е да постои пречка што се меша со импулсот на страничниот и предниот wallид на левата комора. Во овој случај, возбудата поминува долж здрава гранка и од долниот wallид поминува до деловите на срцето што остануваат без импулс.

   Главната причина за појавата може да се нарече патолошки процеси кои некако влијаат на левите делови на срцето, имено:

   • Хипертонична болест.
   • Коронарна срцева болест.
   • Вродени и стекнати срцеви мани.
   • Кардиомиопатија.
   • Миокардна дистрофија.

   Како независна болест, оваа блокада не се јавува.

   Следните патологии доведуваат до развој на оваа состојба:

   • Миокарден инфаркт.
   • Атеросклероза.
   • Воспалителни болести на миокардот.
   • Склероза на спроводниот систем.

   Со целосна блокада, се забележува неможноста на импулс да се оди по типична патека, затоа, како и во случај на блокада на предната гранка, побудувањето поминува од дното нагоре, преку влакната од Пуркиње. Најчесто, се забележува комбинирана лезија и на левата задна гранка и на десната нога.

   Причините за блокадите со пораз на два пакета се болести како што се:

   • Ревматски кардитис.
   • Миокардитис од дифтерија природа.
   • Тешка атеросклероза.
   • Миокарден инфаркт.

   vitaminy dlya serdca Depositphotos 90280886 м 2015 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Се разликуваат следниве варијанти на блокади со два зраци:

   1. Целосна блокада на левата нога.
   2. Блокада на задната гранка на левата нога со целосна блокада на десната.
   3. Блокада на предната гранка на левата нога со целосна блокада на десната.

   Најчесто, блокадите со два зраци се предвесник на поразот на сите греди и појавата на блокада со три зраци.

   Формирањето на блокада на сите три зраци е предизвикано од истите лезии како во случај на дво-зрачни. Кога постои целосна загуба на можноста за спроведување снопови во Неговите, има паузи во работата на коморите. Така, доаѓа до независен ритам на возбуда на овие делови на срцето. Во исто време, преткоморите продолжуваат да работат како и обично. Ова може да доведе до целосен атриовентрикуларен блок.

   Во некои случаи, можеби ќе треба да ги доделите следниве дополнителни студии:

   • Ултразвук на срцето.
   • Ехокардиографија
   • Тестови за вежбање.
   • Дневен мониторинг на ЕКГ.

   Важно е да се разбере дека за правилен третман на оваа болест, важно е не само да се идентификува погодената област, туку и да се дијагностицира основната патологија, што доведе до нарушување на спроводливоста на импулсот. Затоа, кога ќе се појават првите симптоми на болеста, толку е важно веднаш да се консултирате со лекар. Навремената медицинска нега ќе го намали ризикот од сериозни компликации.

   Сортите на овие патологии се одредуваат со декодирање на ЕКГ. Повреда на низата на импулс влијае на биохемиските процеси што се случуваат во срцевиот мускул, а исто така го нарушува срцевиот минутен волумен.

   Меѓу големиот список на болести, дијагнозата на нарушена интравентрикуларна спроводливост на срцето се јавува кај 20% од пациентите.

   Причините за појавата на болеста можат да бидат сосема различни. Следното се смета за главно:

   1. 1.
    Кај апсолутно здрава личност, релативно често се јавуваат локални нарушувања на интравентрикуларната спроводливост на десната нога на таканаречениот Негов пакет.
   2. 2.
    Ако детето има отворен овален прозорец на срцевиот мускул, тогаш ова може да доведе до локално нарушување на интравентрикуларната спроводливост на срцето кај децата.
   3. 3.
    Можно е целосно да се блокира која било од нозете на неговиот пакет. Ова може да се случи поради појава на болести на срцевиот мускул како хипертрофија на миокардот (задебелување и размножување на срцето) за време на развој на валвуларни дефекти на вентилите, акутен миокарден инфаркт на срцевиот мускул, коронарна срцева болест. Истите проблеми може да се појават за време на болести на бронхиите и белите дробови, на пример, со опструктивен бронхитис, бронхиектазии, за време на развој на бронхијална астма. Лекарите се среќаваат со слични феномени за време на појавата на миокардитис, кардиомиопатија, кардиосклероза после инфаркт.
   4. 4.
    Во некои случаи, можно е неспецифично кршење на интравентрикуларната спроводливост, што се јавува поради неправилно, некоординирано работење на еден или повеќе системи на срцевиот мускул. Обично, ова може да предизвика забавување на срцевите контракции со нецелосна блокада, а во случај на целосен неуспех на контролниот импулс, можно е практично запирање на миокардот. Ваквите прекршувања се јавуваат поради појавата на пророкот на срцето, формирање лузни или лузни на него и разделување во самите комори. Најчесто тоа се случува поради воспалителни процеси или органско изложување. Исто така, може да резултира од неправилна употреба на одредени лекови.
   • палпитации - тахикардија;
   • прескокнување на отчукувањата во срцевиот ритам;
   • срцевиот мускул случајно се собира;
   • срцева болка (слична на ангина пекторис);
   • слаба циркулација на мозокот, поради што може да има отежнато дишење вртоглавица, несвестица.

   Главната карактеристика што укажува на појава на повреда е срцевата блокада.

   Следниве симптоми може да се појават кај некоја личност:

   • несвестица;
   • честа отежнато дишење;
   • се чини дека срцето чука;
   • општа лоша состојба, слабост и апатија;
   • срцевиот ритам е под нормалниот;
   • проблеми со меморијата;
   • острина на промени во расположението;
   • на пациентот му се чини дека е во опасност, вознемиреноста не исчезнува;
   • движејќи се на рамен терен, пациентот може да падне без причина.

   Симптоми: она што најчесто му пречи на човекот

   Неуспехот на интравентрикуларната спроводливост нема специфични симптоми. Често оваа состојба останува непризнаена подолго време. Пациентот не се жали на ништо, а проблемот е идентификуван случајно - за време на лекарски преглед, подложување на лекарски преглед пред започнување со работа или студирање, воена служба, пред операција итн.

   Можни знаци на патологија:

   • чувство на „избледување“ во градите;
   • прекини во работата на срцето - појава на извонредни контракции;
   • бавен пулс;
   • диспнеа;
   • чувство на недостаток на здив;
   • вртоглавица;
   • вознемиреност, вознемиреност.

   4e511e6d6b6d68d87ee66886798bbb42 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие ЕКГ индикатори

   Како што напредува процесот, се развива синдромот Моргажни-Адамс-Стоукс (МАС). На почетокот на нападот, пациентот станува блед и се онесвести. По подобрувањето, црвенилото на кожата продолжува. Ваквите епизоди траат 1-2 минути и се предизвикани од недоволно снабдување со крв во мозокот во услови на нагло намалување на срцевиот минутен волумен. Невролошки компликации обично не се почитуваат.

   Неуспехот на интравентрикуларната спроводливост нема специфични симптоми. Често оваа состојба останува непризнаена подолго време. Пациентот не се жали на ништо, а проблемот е идентификуван случајно - за време на лекарски преглед, подложување на лекарски преглед пред започнување со работа или студирање, воена служба, пред операција итн.

   Дијагностички мерки

   • Ултразвук на срцето (Ехо-КГ). Доделете со сомневање за миокардитис, дефекти на срцевиот мускул, срцев удар.
   • Следење на Холтер. Неопходно е ако пациентот има минлива форма на блокада.
   • Кај коронарна срцева болест, коронарна ангиографија може да се препише ако е потребно поставување стент или бајпас операција.

   narushenie vnutrizheludochkovoj provodimosti serdtsa 11 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

   Техника на коронарна ангиографија

  Нема посебни превентивни мерки за спречување на болести. Единствената препорака за намалување на ризикот од развој на патологија на срцева спроводливост е здрав и активен животен стил, спречување на предозирање со лекови, навремени посети на cardiolогист и општ лекар.

  Клинички случај

  Пациентот М., 65 години, бил примен на терапевтскиот оддел. За време на прегледот, тој се жали на отежнато дишење за време на физички напор, чести напади на вртоглавица, општа слабост. Постојано имаше губење на свеста.

  За време на истражувањето, беше можно да се открие дека ваквите симптоми ја вознемируваат повеќе од една година. Во текот на 14 месеци, забележана е изразена слабост, главоболки, вртоглавица. За шест месеци имаше губење на свеста - околу еднаш неделно. Во последниот месец, несвестицата се јавува скоро секој ден. Пациентот се онесвести една минута, тогаш се забележува општа слабост.

  По понатамошно испитување, откриени се промени на ЕКГ. Ултразвук, доплерографија, лево вентрикуларна инсуфициенција, валвуларна стеноза. Дијагноза: Коронарна срцева болест; нарушување на ритамот како блокада со два зраци и MAC напади; срцева слабост јас лажица масло.

  На пациентот и бил даден пејсмејкер, нејзината состојба се подобрила и била отпуштена.

  Природата на повредите разликува:

  • Нецелосна блокада. Кондукцијата на импулс е бавна, но е зачувана. Побудување на миокардот се јавува поради непроменети гранки. Оваа состојба се случува кај здрави луѓе, но може да укаже и на патологија. Промените обично се откриваат случајно на ЕКГ. Нема поплаки кај пациенти, понекогаш постои општа слабост, зголемен замор.
  • Целосна блокада. Импулсите не стигнуваат до долните делови на коморите. Голема веројатност за срцев удар на позадината на брадикардија. Оваа состојба е придружена со јасни клинички симптоми.

  Според видот на прекршоци, постојат:

  • Фокусни промени - забележани во одделни делови на миокардот поблиску до влакната од Пуркиние, импулсот делумно поминува низ коморите.
  • Арборизација се менува - преносот на сигналот се складира во сите делови на спроводниот систем, освен неговите крајни делови.

  Нема независни знаци на забавување на интравентрикуларната спроводливост. Симптомите зависат од болеста што предизвика нарушување на ритамот. Со ова прекршување, се забележуваат следниве симптоми:

  • отежнато дишење во мирна состојба;
  • честа вртоглавица (нарушена циркулација на крв во мозокот);
  • оток на долните екстремитети;
  • чувства на тонење на срцето;
  • чувство на недостаток на воздух, вознемиреност, страв;
  • промени во расположението;
  • простори во меморијата;
  • брадикардија - нарушување на синусниот ритам;
  • паѓа од ведро небо;
  • општа слабост, замор.

  Читањата на ЕКГ ќе се разликуваат во зависност од специфичната болест на кардиоваскуларниот систем. Делумно нарушување на спроводливоста не може да биде придружено со никакви симптоми. Целосната блокада се карактеризира со:

  • бавно чукање на срцето;
  • болка во срцето;
  • губење на свеста.

  Во случај на остра болка во срцето, ладна пот, малаксаност, пулсот се чувствува полека: помалку од 45-50 отчукувања во минута. Ако ЕКГ покаже целосна блокада, може да се развие акутен инфаркт. Оваа состојба бара итна хоспитализација. Ако некое лице открило какви било симптоми на забавување на интравентрикуларната спроводливост или биле откриени на ЕКГ, итна потреба да се консултира лекар. Само тој ќе може правилно да го дешифрира кардиограмот, што ќе помогне навремено да се идентификуваат опасните срцеви заболувања.

  Со такво кршење на преминот на пулсирањата, најчесто нема знаци на болест, бидејќи смените на електрокардиограмот се толку мали што е многу тешко да се разликуваат. Но, сепак постојат некои знаци, откако забележале кои, итно е да се однесе пациентот на лекар. Типично, пациентот има болест како што следува:

  1. 1.
   Едно лице се жали на прилично честа вртење на главата.
  2. 2.
   Пациентот има забележлив недостаток на здив, што не исчезнува дури и ако е во мирување.
  3. 3.
   Честопати пациент со неспецифичен импулсен премин се жали на неразбирлива настинка во регионот на срцевиот мускул.
  4. 4.
   Такво лице се заморува за прилично краток временски период и нема доволно сила да ја заврши работата.
  5. 5.
   Ако го измерите пулсот на таков пациент, излегува дека тој значително забавил.
  6. 6.
   Едно лице почнува да се жали на оштетување на меморијата. Тој не може да запомни многу, понекогаш дури и она што го направи неодамна.
  7. 7.
   За време на дневните часови, пациентот може да доживее неколку промени во расположението.
  8. 8.
   Болно лице страда од неразбирливо чувство на страв. Тој има вознемирувачки мисли за кои не постојат предуслови. Обично пациентот се жали на своето семејство за стравот од смрт, што го прогонува дури и во сон.
  9. 9.
   Неспецифично оштетување на импулсната спроводливост во коморите на срцевиот мускул може одеднаш да се манифестира како личност што паѓа на целосно рамна површина.

  Ако пациентот има барем еден од овие симптоми, тогаш е итно да се јави лекар, бидејќи може да биде потребна хоспитализација.

  симптоматологија

  Единствено-зрачна и дво-зрачна спроводливост имаат неспецифични симптоми. Овие видови прекршувања не се манифестираат светло и можат да се откријат случајно. Две-зрачна блокада често се јавува како резултат на голем-фокусен миокарден инфаркт.

  Интравентрикуларната блокада на третиот тип е сериозно прекршување, што се карактеризира со следниве симптоми:

  • синусна аритмија (тахикардија - зголемен ритам на срцето или брадикардија - намален);
  • диспнеа;
  • болки во градите;
  • тешка вртоглавица и несвестица;
  • влошување на срцевите заболувања (на пример, исхемија);
  • нетолеранција на физички напор;
  • кардиоген шок.

  Во почетните фази на патологијата, вреди да се обрне внимание на светлината вртоглавица, намалување на пулсот (не толку сериозно како со три-зрак), општа слабост.

  Клиничката слика во овој случај зависи од факторот што влијаеше на откажувањето за време на пулсот. Претежно луѓето се загрижени за следниве симптоми:

  • појава на едем на нозете;
  • манифестација на отежнато дишење дури и без физички напор;
  • честа вртоглавица поради нарушувања во церебралното снабдување со крв;
  • чувство на тонење на срцето;
  • чувство на недостаток на воздух, придружено со страв и паника;
  • оштетување на меморијата;
  • замор;
  • напади на брадикардија;
  • постојани промени во расположението;
  • повреда на координацијата на движењата;
  • општа слабост.

  Понекогаш блокадата од 1-2 степени не се манифестира на кој било начин, за разлика од нејзината целосна форма. За напредната фаза на болеста, карактеристични се следниве симптоми:

  • ненадејно губење на свеста;
  • срцева болка;
  • намалување на фреквенцијата на контракции до 30-40 во минута.

  cd6ef834f60c81db415ca370593bee12 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

  Блокада од 3 степен се манифестира со целосна дисоцијација на коморите и преткоморите, што може да доведе до смрт. Ако додадете чувство на слабост и ладна пот на изразените симптоми, тогаш таквата клиничка слика е честопати предвесник на неизбежен миокарден инфаркт. Помогнете му на пациентот да може навремено да контактира со клиниката за хоспитализација и лекување.

  • синусна аритмија (тахикардија - зголемен ритам на срцето или брадикардија - намален);
  • диспнеа;
  • болки во градите;
  • тешка вртоглавица и несвестица;
  • влошување на срцевите заболувања (на пример, исхемија);
  • нетолеранција на физички напор;
  • кардиоген шок.
  • слабост;
  • ладна пот;
  • вртоглавица;
  • услови за несвестица;
  • попреченост;
  • болка во срцето;
  • бавен пулс, што е многу слабо чуен.

  Често, ваквите симптоми можат истовремено да укажат и на миокарден инфаркт и на повреда на интравентрикуларната спроводливост. За да се постави попрецизна дијагноза, потребно е да се користат специјални методи на испитување.

  Видови и типологија

  Човечкиот срцев мускул има 4 камери, неколку оддели, тие се одговорни за пренос на импулси. Блокадата е во состојба да погоди еден од одделите или неколку одеднаш. Локалните нарушувања се разликуваат по јазли и патеки.

  Одредени видови блокада се обележани:

  1. Синоатријален. Се појавува во соодветниот јазол на десниот атриум. Импулсот не е во можност да помине поради мала сила или затоа што атриумот не може да го прифати. Таквата блокада има три степени:
   • Постои задоцнување во спроводливоста на пулсот.
   • Се одредува според фреквенцијата на влошување.
   • Последниот, третиот степен се определува со слаби импулси или целосно отсуство на нивно примање.
  2. Забавување на интравентрикуларната спроводливост. Се забележува од синоатријалниот јазол кон левиот атриум или до јазолот на атриовентрикуларната зона. Се карактеризира со инхибиција на спроводливоста на импулсот.
  3. AV блокада. Нагласени се неколку степени:
   • Бавна спроводливост.
   • Запирањето на индивидуалните импулси се изведува во периоди.
   • Од атриумот, импулсите не можат да поминат во коморите, додека вторите и преткоморите живеат, независни од другите.
  4. Блокада на нозете на блокот на гранките и гранките (лево, десно, предни снопови). Пулсирањата пристигнуваат побавно или воопшто не поминуваат.

  Првиот степен се однесува на делумни отстапувања, вториот и третиот да се заврши. Првите не спаѓаат во категоријата на болести, но можат да послужат како причина за формирање на целосна блокада. А, последниот за возврат предизвикува опасни компликации.

  Неуспесите во импулсната спроводливост може да не се манифестираат долго време, тие се откриваат за време на кардиограм поради присуство на други патологии. Во некои случаи, тие се појавуваат како компликации на срцеви заболувања.

  Со такви прекршувања, влошувањето на спроводливоста се јавува во одредени делови од неговите снопови, од кои секоја е поделена на десни и леви нозе. Вториот има предна и задна гранка.

  8033400279f1ae323be0377ba70d6392 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие ЕКГ индикатори

  Идентификувани се три вида прекршувања:

  • Единечен зрак - напојувањето застанува на една гранка.
  • Дво-зрак - влошување на две гранки.
  • Три зрак - блокирање на три гранки.

  Со оглед на областа на дефект, се разликуваат овие видови блокади:


   Едно зрак (монофасцикуларен), кога доцнењето на електричниот пулс се определува во 1 зрак, десна нога, предна или задна гранка на левата нога. Кога ќе се појави блок во една од областите на спроводливиот систем, возбудниот бран се движи по зачуваните гранки и се шири од горе надолу или од дното преку недопрени влакна до миокардот на блокираните зраци. Проширен QRS не е снимен на кардиограмот, сепак, амплитудата на R и S се менува. Кога предната гранка на левата нога е блокирана, состојбата се определува со релацијата S2

  • Што е патологија? 1
  • Причини за нарушување на интравентрикуларната спроводливост2
  • Етиологија на болеста3
  • Видови и типологија4

Како се поставува дијагнозата?

Инсталирањето на пејсмејкер е хируршка операција и се препишува само според индикации. Нема смисла да се спроведе постапката во отсуство на очигледни симптоми на патологија. Ако пациентот се чувствува добро, воведувањето на вештачки пејсмејкер не е индицирано. Операцијата не се препорачува ако идентификуваните симптоми се поврзани со реверзибилни причини. Неопходно е да се справите со основната болест - и срцевиот мускул повторно може целосно да работи.

Индикации за инсталирање на пејсмејкер:

 • брадикардија со отчукувања на срцето помалку од 40 отчукувања / мин и нарушувања на ритамот во присуство на очигледни симптоми;
 • компликации кои го загрозуваат животот на пациентот;
 • MAC напади;
 • постојани нарушувања на спроводливоста по миокарден инфаркт.

Се дискутира за можноста за инсталирање на пејсмејкер со пулс помал од 40 отчукувања / мин во отсуство на очигледни клинички симптоми. Постапката се спроведува на која било возраст.

Следните извори на информации беа искористени за подготовка на материјалот.

Стабилната контракција на срцевиот мускул е овозможена со спроводниот систем. Какви било прекршувања во него доведуваат до развој на аритмија. Ако случајот се однесува на блокада на десните (PNPG) или левите (LDL) нозе на пакетот на Неговите, тогаш често зборуваме за локално влошување на интравентрикуларната спроводливост. Патолошки процес се манифестира со намалување на отчукувањата на срцето, до 40 отчукувања во минута.

Во отсуство на навремена интервенција, состојбата на пациентот ќе се влоши, што ќе доведе до смрт. Таквите последици може да се спречат ако дознаете какво е забавувањето на интравентрикуларната спроводливост и како се манифестира. Ако ги дознаете потребните информации на време, тоа ќе ја зголеми веројатноста за подобрување на благосостојбата и избегнување на непожелни последици.

За да откриете нарушување на спроводливоста во внатрешноста на коморите, треба да направите електрокардиографија на срцето, со чија помош прецизно ќе се утврди разновидноста на болеста и ќе се наведат проблематичните области на органот. По добивањето на такво мислење од лекар, лекарот што го посетува го насочува пациентот кон други специјалисти за да ја разјаснат клиничката слика на болеста. За да ги дознаете сите нијанси на патологијата, можеби ќе бидат потребни дополнителни методи на испитување.

 • Ехокардиографијата е неопходна за темелно испитување на кардиоваскуларниот систем.
 • Холтер ЕКГ мониторинг. Пациентот е поврзан со уред кој ја бележи активноста на главниот орган во текот на денот, со различни оптоварувања.
 • МТП дијагнозата се користи во случај на недоволна информативна содржина на ехокардиографијата.
 • Тестови со употреба на оптоварување.

Правилното одредување на оваа болест не е тешко, бидејќи само со електрокардиограм сè станува јасно. Во некои ситуации, можеби ќе ви требаат уште неколку дијагностички методи, сè е решено во секој случај на болеста поединечно.

Дијагностицирање

Дијагноза на нарушена спроводливост на импулс во рана фаза ви овозможува да доделите ефективен курс на лекување, што дава гаранција за брзо закрепнување и закрепнување на пациентот. За да го направат ова, експертите користат голем број методи:

 • можно е да се сомневате во патологија на нарушена проодност за време на првичниот преглед на пациентот, имено при потчукнување на градите. Лекарот може да забележи зголемување на големината на срцето, што укажува на присуство на дисфункција;
 • спроведување на методот на електрокардиограм најчесто и го покажува развојот на болеста. При дешифрирање на резултатите на ЕКГ, ќе се забележи зголемување на висината на П бранот, како и негово значително задебелување. Покрај тоа, можете да ја видите разликата во времетраењето на интервалот на PQ, што укажува на тоа дека срцето се собира со нерамна фреквенција. Често, експертите препишуваат електрокардиографски мониторинг на срцето на пациентот во текот на денот. Овој метод овозможува да се следи динамиката на срцевиот ритам на ЕКГ подолг период или со зголемување на физичката активност;
 • спроведување на општа анализа на крвта и урината на пациентот. Според нивните резултати, можно е да се утврди количината на специфични хормони во крвта и урината што влијаат на забавување на контракцијата на срцевиот мускул;
 • користејќи метод на електрофизиолошко испитување, можете да ја одредите точната локација на повредата. За ова, се воведува тенка електрода преку која се применува пулс со мала моќност во срцето. Електрода се вметнува низ цревата или срцевата аорта. Овој метод ќе помогне да се зголеми ефективноста на третманот.

eed685835000b085695530a3068b68f5 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

Употребата на овие и други методи ќе помогне да се утврди основната причина за болеста, и затоа пропишува такви лекови кои брзо ќе го отстранат.

симптомите

Патологијата на импулсите по должината на Неговиот систем, со исклучок на блокадата со три зраци, не манифестира специфични симптоми. Но, тоа не значи дека пациентите со нарушена интравентрикуларна спроводливост се чувствуваат добро и немаат здравствени проблеми.

Болестите што доведуваат до нарушување на спроводливоста може да се манифестираат со многу симптоми. Една од главните причини што доведува до ненадеен развој на прекин на импулсите долж една или неколку гранки од пакетот на Неговиот е миокарден инфаркт. Таквата блокада може да укаже на исхемија на миокардот - недоволно снабдување со крв во срцевиот мускул. Поради изразената деформација на вентрикуларните комплекси, дијагнозата на срцев удар со електрокардиограм е многу тешка.

Со целосна блокада од три зраци, се забележува редок вентрикуларен ритам: од 20 до 40 отчукувања во минута, не може да обезбеди соодветно ниво на снабдување со крв. Степенот на блокада е утврден земајќи ја предвид сериозноста на доцнењето во спроведувањето на импулсите:

 1. Првиот степен значи забавување на преминот на импулсите.
 2. Во втор степен, дел од импулсите се блокирани, но останатите минуваат низ патолошки изменет дел од спроводниот систем.
 3. Трет степен значи неможност за спроведување на импулси одење до коморите.

Со блокада на три зраци на неговиот систем, природниот премин на импулсите во насока на коморите е невозможен. Ова доведува до следниве симптоми:

 • намалување на срцевиот ритам;
 • нетолеранција на физички напор, дури и мала, при што се појавува отежнато дишење, слабост, болка во срцето;
 • несвестица, наизменична конфузија.

Наспроти позадината на тешките срцеви заболувања, ненадејниот развој на трифастикуларна блокада може да предизвика сериозни компликации поврзани со намалување на ритамот или долга пауза, кога контракциите на коморите се привремено отсутни (привремена асистола). Овие компликации вклучуваат:

 • Нападите на Моргажни-Адамс-Стоукс, во кои како резултат на намалувањето на срцевиот минутен волумен и, како резултат на тоа, исхемијата на мозокот, пациентот станува блед, ја губи свеста. По 1-2 минути, лицето се вразуми, по нападот, често се појавува црвенило на кожата. Повторените напади можат да доведат до нарушување на меморијата и интелигенцијата.
 • Кардиоген шок.
 • Ненадејна срцева смрт како резултат на асистола (прекин на срцевата активност).
 • Влошување на текот на коронарна срцева болест, влошување на конгестивна срцева слабост, бубрежна патологија.

Главните прекршувања на интравентрикуларната спроводливост, методите на лекување

Повреда на интравентрикуларната спроводливост е состојба која нема патогномонични знаци. Значи, со неправилно функционирање на Неговиот пакет, кај пациент може да се откријат следниве симптоми:

 • Вртоглавица.
 • Чувство на прекин во работата на срцето.
 • Општа слабост.
 • Диспнеа.
 • Брадикардија.
 • Несвестица.

Во секој случај, важно е да се разбере дека манифестациите на нарушувања во спроводливоста се индивидуални и најчесто директно зависат од основната болест. Затоа, кога ќе се појават првите симптоми, што укажува на неправилно функционирање на срцето, потребно е да побарате помош од специјалист.

Знаците на развој на таква лезија со делумно или целосно не-преминување на контролните импулси долж срцевиот мускул се како што следува:

 1. 1.
  Со делумно нарушена спроводливост, повеќето луѓе скоро и да не чувствуваат ништо, бидејќи таквата состојба во многу случаи не се манифестира клинички.
 2. 2.
  Ако некое лице има целосна блокада на премин на импулс на нозете на пакетот на Неговиот, тогаш се појавуваат знаци како нежност во градите, се појавуваат ретки импулси, можно е целосно губење на свеста.
 3. 3.
  При преглед на пациент кој се жали на ненадејна, силно притискање на болка зад градната коска, остра, неразумна слабост, појава на ладна пот, обично се открива целосен блок на левата комора на електрокардиограмот. Ова ви овозможува да го одредите развојот на акутен миокарден инфаркт, кој обично е маскиран во опструкција на импулс. Пациентот има редок пулс, тој често се разболува. Прилично е тешко да се утврди присуство на срцев удар кај лице од електрокардиограм прв пат, затоа, ако постои сомневање за оваа лезија, пациентите се итно хоспитализирани.

Терапијата целосно ќе зависи од тоа која причина ја предизвикала патологијата на срцевата спроводливост. Значи, кај акутен миокарден инфаркт, пропишан е патогенетски третман насочен кон елиминирање на акутната исхемија на миокардот и нема посебен ефект врз нарушувањата на спроводливоста. Со миокардитис, се земаат антибиотици и глукокортикостероиди, кои не дозволуваат прогресија на кршење на атриовентрикуларната и интравентрикуларната спроводливост. Ако се појават проблеми поради земање на какви било лекови, тие треба веднаш да се откажат.

Скратувањето на спроводливоста во отсуство на органска патологија на срцето, како по правило, не бара третман. Ако болеста е придружена со разни аритмии, вклучително и пароксизмална, се користи операција за инсталирање на пејсмејкер или операција на радиофреквентна аблација на катетер. Во овој случај, антиаритмичните лекови се често бескорисни, но како палијативни, тие сè уште се индицирани. Други можни лекови за нарушувања на интравентрикуларната спроводливост може да бидат:

 • блокатори на калциумови канали;
 • анти-исхемични агенси;
 • витамини;
 • препарати од калиум, магнезиум;
 • тромболитици;
 • антикоагуланси;
 • бета-блокатори;
 • бета адреномиметика.

Со ненадејниот развој на целосна атриовентрикуларна блокада, се користи привремена техника на електростимулација - потребно е да се снабдат импулси за итно враќање на нормалното спроводливост на срцето. Во иднина, скоро на сите пациенти им е потребна ECS инсталација.

Срцевите болести и другите патологии на кардиоваскуларниот систем се едни од најчестите денес. Во написот, сметаме за кршење на интравентрикуларната спроводливост на срцето, што доведува до компликации и влошување на состојбата на пациентот.

Колку се чести интравентрикуларните блокади?

Нарушена спроводливост во коморите може да се открие и кај деца и кај возрасни. Меѓу патологиите откриени со електрокардиографија, процентот на интравентрикуларна блокада е до 2,4%. Се забележува зголемување на стапката на откривање кај постари пациенти.

Според преваленцата кај населението:

 • на прво место е блок во левата нога (антеропостериорна гранка);
 • на втората - десната нога.

Нарушената спроводливост во задниот долен пакет е ретка.

Зошто е повреда на срцевата интравентрикуларна спроводливост

Пакетот е поделен на леви и десни нозе. Левите вилушки во предните и задните гранки. Блокади се:

 • единечен фасцикулар (единечен зрак), ако е блокирана една гранка;
 • бифастикуларен - спроводливи запирања на две гранки;
 • трифастикуларен - импулсот не поминува низ трите гранки на Неговиот систем.

Патологијата на спроводливоста е целосна или нецелосна (кога спроведувањето е забавено, но не и целосно исклучено).

Некои типови на блокада (на пример, делумна блокада на неговата десна нога) се безопасни и не бараат третман. Во други случаи, на пример, со трифастикуларна блокада во позадина на срцеви заболувања, блокадата може да предизвика многу сериозни состојби, до смрт.

Понекогаш патологијата може целосно да се елиминира, понекогаш е невозможно.

7 делови од телото што не треба да се допираат Помислете на вашето тело како храм: можете да го користите, но има некои свети места што не можат да се допрат. Истражување покажува.

13 знаци дека имате најдобар сопруг. Сопрузите се навистина големи луѓе. Колку штета што добрите сопружници не растат на дрвја. Ако вашата сродна душа ги прави овие 13 работи, тогаш можете и со тоа.

Зошто некои бебиња се раѓаат со „ангелски бакнеж“? Ангелите, како што сите знаеме, се kindубезни кон луѓето и нивното здравје. Ако вашето дете има таканаречен ангелски бакнеж, тогаш немате што да правите.

Нашите предци не спиеја како нас. Што правиме погрешно? Тешко е да се поверува, но научниците и многу историчари се склони да веруваат дека современиот човек воопшто не спие како неговите антички предци. Првично

Спротивно на сите стереотипи: девојка со ретко генетско нарушување го освојува светот на модата. Оваа девојка се вика Мелани Гаидос, и таа брзо влета во светот на модата, шокирајќи, инспиративно и уништувајќи глупави стереотипи.

11 чудни знаци кои покажуваат дека сте добри во кревет Дали сакате да верувате и дека му давате задоволство на вашиот романтичен партнер во кревет? Барем не сакате да руменило и жал ми е.

Делумна блокада на десната нога, случајно откриена со електрокардиографија, обично не е патологија и не бара третман. Но, ако повредата на интравентрикуларната спроводливост на срцето се случи одеднаш, потребно е да се открие причината за состојбата и да се препише соодветна терапија. Третманот се спроведува, влијаејќи на причините за нарушување на спроводливоста: ако се појави нарушување на спроводливоста поради миокардитис, дефект на аортата, белодробна емболија - организиран е третман на овие патологии.

Често минливи блокади се развиваат како резултат на исхемија на миокардот. Во овој случај, се спроведуваат терапевтски мерки насочени кон подобрување на снабдувањето со крв во миокардот, третман на атеросклероза. Третманот на основната патологија може да доведе до елиминирање на проблемот со импулсите.

Со миокарден инфаркт, се спроведува интензивна терапија за ограничување на областа на некроза, намалување на областа на исхемија и борбени компликации на патологијата, вклучително и опасни по живот. Опасноста е целосна блокада од три зраци, како резултат на што може да се развие асистола (прекин на срцевите контракции и електрична активност). Третманот се спроведува со употреба на надворешни и интракардијални ритами.

Инсталиран е привремен пејсмејкер во случај на акутен развој на блокада на спроводливост во двете нозе на неговиот систем одеднаш. Постојат одредени индикации за инсталација на постојан пејсмејкер во случај на нарушување на интравентрикуларната спроводливост:

 1. Блокада на две нозе од неговиот пакет, манифестирана со ретка фреквенција на срцеви контракции, конгестивна срцева слабост, напади на ангина.
 2. Комбинација на патологија на спроводливост во левата или десната нога од пакетот на Неговиот и атриовентрикуларниот блок.
 3. Престанок на премин на импулси долж десната нога и задната гранка на неговиот систем.
 4. Постојано нарушување на спроводливоста на двете нозе, кое трае 3 недели по срцевиот удар.
 5. Нападите на Моргажни-Адамс-Стоукс.

Спроведувањето на нервната возбуда е една од уникатните функции на срцето. Овозможува секвенцијален пренос на моментумот од главниот јазол до преткоморите и коморите. За ова, специјалните клетки поврзани во гранките минуваат во внатрешноста на интервентрикуларниот септум. Со името на откривачот, тие се нарекуваат гроздови или нозе на Неговите.

Крајните делови во долниот дел на обете комори и врвот на срцето формираат тенка мрежа од пуркински влакна.

Интравентрикуларната блокада сама по себе не е штетна за работата на срцето. Но, тие сериозно ја комплицираат основната болест, влијаат на другите функции на миокардот и прогнозата.

Нарушувањата на интравентрикуларната спроводливост немаат типични клинички симптоми, откриени се при контролна студија за ЕКГ.

Според класификацијата на VL Дошчицин, сите нарушувања на интравентрикуларната спроводливост се поделени на:

 • моно-, би- и трифастикуларен во зависност од поразот на еден или два или три пакети;
 • фокусна: локалната штета не е потврдена во сите доводи на ЕКГ;
 • арборизација: локализирана во последниот дел од влакната од Пуркиние;
 • минливи: промените се менуваат наизменично со соодветна спроводливост;
 • упорен;
 • целосна и нецелосна;
 • наизменично: се открива еден или друг вид блокада.

Патолошкиот процес може да предизвика импулсен блок на кое било ниво.

Во зависност од местото на прекин на пулсот, се разликуваат блокадите:

 • монофасцикуларен (единечен зрак): блокот на левиот преден или заден дел, само неговата десна нога;
 • бифастикуларен (дво-зрак): можно е во две верзии како еднострана (лева нога) или двострана (десно со лева предна гранка, десно со лева задна гранка).
 • трифастикуларен (три греда).

Разновидните блокади се рефлектираат во декодирањето на електрокардиограмот. Спроведување на импулс од суправентрикуларните јазли на срцето се забавува или е целосно прекинат. Ова ја нарушува низата на возбуда на коморите, влијае на биохемиските процеси во миокардот, корисноста на срцевиот минутен волумен.

Овој тип вклучува целосна или нецелосна блокада на нозете на пакетот на Неговите. Ако има повреда на вентрикуларната спроводливост долж десната нога на пакетот од Неговата, тогаш страда контракцијата на десната комора, ако е налево, тогаш, соодветно, на левата.

 • Нецелосна блокада на десната нога може да се појави кај здрави луѓе,
 • Кај децата, отворен овален прозорец во срцето може да доведе до локално нарушување на интравентрикуларната спроводливост
 • Целосна блокада на кое било од нозете укажува на срцеви заболувања, на пример, миокардна хипертрофија (раст и задебелување) со дефекти на валвулите, коронарна срцева болест, акутен миокарден инфаркт, хипертрофија на миокардот кај бронхопулмонални заболувања (опструктивен бронхитис, бронхијална астма, бронхиектазии), миокардитис, кардиосклероза, кардиомиопатија.

видови на интравентрикуларна блокада - нарушувања на спроводливоста долж нозете на пакетот на Неговите

 1. Делумно нарушување на спроводливоста може да не се манифестира клинички,
 2. Целосната блокада се карактеризира со знаци како што се редок пулс, болка во градите, губење на свеста,
 3. Ако пациентот одеднаш има интензивна притискачка болка зад градната коска, остра слабост, студена пот, чувство на светлоглавост, редок пулс и целосен лев блок се откриваат на ЕКГ, најверојатно акутен миокарден инфаркт „маскиран“ на ECе се развие ЕКГ зад блокот. Тоа се должи на неможноста да се утврди срцев удар на единечен ЕКГ со такви поплаки, потребна е итна хоспитализација во болница.

Неспецифично нарушување на интравентрикуларната спроводливост
- Ова е импулсно блокирање во најоддалечените области на срцевиот мускул - во влакната од Пуркиње. Причините се истите болести како и со блокадата на Неговиот пакет, знаците на ЕКГ се минимални и не се појавуваат клинички симптоми.

ЕКГ - деформирани вентрикуларни комплекси

Значи, во повеќето случаи, дијагнозата на „нарушување на интравентрикуларната спроводливост“ кај релативно здрави луѓе е варијанта на нормата и се должи на нецелосна блокада на десната нога од неговиот пакет.

Видови прекршувања се поделени во зависност од местото на појава на блокади:

 • фокусна - штетата не е секогаш видлива на ЕКГ;
 • арборизацијата се формира на краевите на пуркинските влакна;
 • фокусна - не секогаш откриена со ЕКГ;
 • минливи - постои алтернација на промените на спроводливоста;
 • упорен;
 • заврши.

Со целосна блокада, мускулната контракција не се јавува, постои целосно отсуство на нервен импулс. Ова често доведува до срцев удар и смрт.

Нецелосно - има забавување на преминот и намалување на фреквенцијата на импулсот до срцевиот мускул. Со овој проблем, функцијата на одделен дел од срцето е нарушена. Овој вид на повреда не е смртоносен.

Наизменични симптоми на една или друга блокада - патологијата предизвикува блокирање на импулсите каде било во срцето.

Во зависност од местото на настанување, блокадите се поделени во неколку видови:

 • монофасцикуларен (единечен зрак): левиот преден или заден дел е блокиран, само десната гранка;
 • бифастикуларен (дво-зрак): левата гранка е блокирана или десната со левата предна гранка. Лево назад со десно;
 • трифастикуларен (три греда).

И, исто така, често се наоѓа неспецифично кршење на интравентрикуларната спроводливост, во кое нормалното функционирање на срцето е невозможно.

Постои веројатност за фокални нарушувања. Неспецифични нарушување се нарекува импулс блокирање и во најоддалечените дел на миокардот.

Причината е истата болест како и со блокадата, вредностите на ЕКГ се незначителни, а клиничките симптоми не се појавуваат.

Интравентрикуларната блокада сама по себе не предизвикува сериозна штета, сепак, повлекува компликација на основната болест, произведува негативен ефект врз другите процеси на срцевиот мускул.

Концептот на блокада подразбира кршење на нормалната импулсна проодност преку системот на срцевиот мускул. Но, повреда не значи целосно отсуство на нервен импулс. Тоа едноставно може да биде забавување на моментумот, што ќе доведе до делумно забавување на отчукувањата на срцето кај деца, бремени жени и возрасни. Постојат знаци на болест, кои се придружени со недостаток на нервна спроводливост, што доведува до целосен срцев удар.

Интракардијалните патологии се придружени со интравентрикуларна блокада на различни форми на киднапирање. И, ако нема импулс, тогаш ова е целосно кршење на спроводливоста. Кога интервентрикуларниот импулс е забавен, тоа се нарекува нецелосна локална патологија (PNPH).

Застој на атријалната спроводливост

 • функционален.
 • органски
 • лекови;

функционална

Функционалните нарушувања не се предизвикани од срцеви заболувања, туку од неуспеси во автономниот дел на централниот нервен систем. Особено често тие се јавуваат поради стресови и рафали на хормонална активност (за време на пубертет, за време на бременост и менопауза). Поради ваквите проблеми, симпатичкиот дел од автономниот нервен систем почнува да преовладува над парасимпатикусот или обратно, што доведува до развој на аритмија.

Органски

Оваа група вклучува болести на срцето и крвните садови кои можат да го нарушат спроводниот систем. Подолу можете да ги видите најчестите патологии:

 • воспалителен процес во срцевиот мускул (миокардитис);
 • некроза на место на ткиво поради недостаток на исхрана (срцев удар);
 • зголемување на големината (хипертрофија) на миокардот;
 • срцева исхемија;
 • замена на мускулното ткиво на сврзното (кардиосклероза);
 • респираторни заболувања (опструктивен бронхитис, астма).

Ако не е можно да се идентификува предизвикувачкиот фактор, тогаш често се поставува дијагноза на кардиомиопатија. Болеста има непозната генеза (потекло) и се манифестира со аритмија, срцева слабост, миокардна хипертрофија и нарушена спроводливост.

Лековити

Нарушувањата во спроводливоста на коморите предизвикани од употреба на лекови се едни од најопасните и крајно тешки за лекување. Во основа, тие се појавуваат по само-администрација на лекови со антиаритмички ефекти. Таквите лекови можат да предизвикаат сериозни дефекти во срцевиот ритам и многу несакани ефекти, па затоа треба да ги препише лекарот што посетува, фокусирајќи се на резултатите од испитувањето.

работата на спроводниот систем на срцето, неговите клучни компоненти се индицирани

Нормално, срцевиот ритам се изведува со фреквенција од 60 - 80 контракции во минута. Одложената спроводливост на импулсот, што може да се појави во кој било дел од срцевиот мускул, доведува до фактот дека ритамот „залута“ на нормална фреквенција и се развива целосен или делумен срцев блок. Причините за ова можат да бидат и доста безопасни, и поради сериозни срцеви заболувања.

Неопходно е да се направи разлика помеѓу концептите на "забавување" и "повреда" на спроводливоста. На пример, ако пациентот во заклучокот за ЕКГ видел таква фраза како „атриовентрикуларната спроводливост е забавена“, тогаш тоа значи дека тој има епизоди на атриовентрикуларна блокада од 1 степен.

Забавувањето на спроводливоста укажува на тоа дека пациентот има блокада од 1 степен, што, во принцип, не е опасно во моментот, но со голема веројатност да премине во блокада од 2 и 3 степен, што веќе може да претставува закана за здравјето, па дури и до животот.

Ако протоколот за ЕКГ се однесува на повреда на спроводливоста, тогаш ова значи дека пациентот има соодветна блокада од 2 или 3 степени.

Повреда на спроводливоста на срцето може да биде целосна кога импулсот не се спроведува целосно преку одреден дел од срцето, или делумно (нецелосно) кога се спроведува импулсот, но со задоцнување. Целосните блокади се многу поопасни од нецелосните.

c342ac78176dbfa2e7ab9789175acb88 - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ

атријална фибрилација - опасна компликација на атријалната спроводливост

Како е различна спроводливоста на ЕКГ?

Знаците на нарушена спроводливост зависат од видот на блокадата. Тие се разликуваат во:

 • насоката на електричната оска на срцето;
 • форма на вентрикуларни комплекси;
 • место во градите и стандардни олово;
 • ширината на забите и интервалите.

Типот на две зрак на блокада се смета за предвесник на развојот на лезија на три-зрак. Во варијантата со три зраци, обликот на вентрикуларните комплекси зависи од локацијата на лезијата, додека делумно одржувањето на спроводливоста во една од гранките наликува на варијантите на дво-зрачните блокади. ЕКГ-сликата е надредена на атриовентрикуларни нарушувања со различна тежина.

При проценка на карактеристиките на блокадите за лекар, важно е да ги разгледате претходните ЕКГ за да бидете сигурни во возраста на промените.

Повреда на синоатријалната спроводливост

На друг начин, ова се нарекува синоатријална блокада. Електричен импулс со потекло од синусниот јазол не може целосно да стигне до преткоморите, а нивното возбудување се случува со задоцнување. Често се среќава кај здрави луѓе и не бара активен третман, но може да се појави и со органски заболувања на срцевото ткиво.

 1. Со делумно нарушување на спроводливоста, симптомите ретко се појавуваат,
 2. Со целосно кршење на спроводливоста, постои чувство на прекини во срцето, непријатност во градите, вртоглавица поради влошување на снабдувањето со крв во мозокот поради ретки срцеви контракции,
 3. Пулсот станува редок - помалку од 50 во минута.

6bb5a1f1cb98db0ca77edad3738e7cfb - Бавна интравентрикуларна спроводливост кои се овие индикатори за ЕКГ”Alt =” ”>

ЕКГ за синоатријална блокада - пролапс на преткоморите и коморите (комплекс PQRS)

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic