Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Атријалната фибрилација е непостојана возбуда на миокардот, кога фреквенцијата на контракции надминува 300-500 отчукувања во минута. Сепак, пулсирањата не се доволно силни за да обезбедат проток на крв со кислород. Постојат неколку класификации на патологија, но најчеста е следната поделба на форми на аритмија:

 • Пароксизмална - напад трае помалку од една недела, обично престанува во рок од два дена, дури и без употреба на терапевтски агенси;
 • Постојана форма - самостојно, нарушувањето на ритамот не поминува во рок од една недела, потребна е употреба на лекови или други методи на лекување;
 • Постојана форма - се карактеризира со фактот дека терапијата била неуспешна и била донесена одлука за одржување на фибрилацијата. Потребно е редовно следење од страна на специјалист и третман на истовремени болести.

Постојаната форма не се јавува спонтано, секогаш и претходи фаза на напади што пациентот не може да ја забележи.

Развојот на болеста продолжува неколку години, здравствената состојба и карактеристиките на терапијата влијаат на стапката на промена. Отпрвин, нападите не се често нарушени, со текот на времето, нивното времетраење и паузите се зголемуваат, што доведува до патолошки нарушувања во работата на преткоморите. Во иднина, можна е појава на постојана фибрилација.

Лекарите откриле дека постојаната атријална фибрилација е ретка кај здрави луѓе. Патологијата се манифестира кај пациенти кои се веќе регистрирани кај а cardiolогист, соодветно, нивното срце не работи ефикасно или се забележуваат прекршувања во циркулаторниот систем.

Кои фактори ја предизвикуваат болеста?

 • Долготрајна употреба на лекови за аритмија - особено ако пациентот е само-лекуван, не е забележан од лекарот или специјалистот нема доволно квалификации;
 • Асоцијален животен стил - пиење алкохол и пушење во текот на животот доведува до фактот дека во срцето се случуваат непоправливи промени. Атријалната фибрилација е само една од можните патологии;
 • Операција на срцето - со некои хируршки интервенции постои ризик од несакани ефекти, нарушувањето на ритамот е едно од нив;
 • Интоксикација на телото - станува збор за токсични материи, штетни производи и микроорганизми. Ако инфекцијата не се лекува, веројатно се појавуваат промени во функционирањето на главниот мускул;
 • Зголемена физичка активност - кога некое лице е често преморено, работи прекумерна и тешка работа, има малку одмор, срцето се истроши многу побрзо;
 • Вибрации на работното место - овој фактор не е вообичаен, иако болеста може да се развие поради оваа причина.

Меѓутоа, во повеќето случаи, постојана атријална фибрилација се јавува поради внатрешни причини. Овие вклучуваат срцеви заболувања, висок крвен притисок, патологии на бубрезите и циркулаторниот систем, дијабетес мелитус, пулмонални нарушувања, хипертироидизам.

Изложени на ризик се луѓето кои страдаат од проширување на левата комора и нејзина дисфункција. Најчесто, аритмија се јавува кај постари луѓе, па затоа по 40 години веројатноста за отстапувања се зголемува, и ако алкохолот е чест гостин на масата, сигурно ќе се дијагностицираат срцеви аномалии.

Околу една третина од пациентите не забележуваат напади и нарушувања на срцевиот ритам. Сепак, сè уште има симптоми, тие едноставно ги игнорираат од една личност и се припишуваат на возраст, замор и недостаток на витамини.

Осветленоста на симптомите зависи од индивидуалните карактеристики и клиничката слика, така што атријалната фибрилација, влошена од срцева слабост или ангина пекторис, нема да остане незабележана.

Кои симптоми укажуваат на повреди и потреба за посета на a cardiolогист?

 • Чувство на слабост и брз замор - едно лице има забележителна апатија, летаргија, дури и во отсуство на напор, се чувствува замор;
 • Вртоглавица и несвестица - се јавуваат без причина, со текот на времето, нивната фреквенција може да се зголеми;
 • Непријатни сензации во пределот на градниот кош - многумина чувствуваат забрзано чукање на срцето, како мускулот да е подготвен да скокне, често се забележуваат прекини - срцето не работи во еден ритам;
 • Појава на отежнато дишење - бидејќи неопходното количество кислород не влегува во белите дробови, едно лице не може да „дише“, поради тоа се чувствува депресија;
 • Болката во градите е најопасниот симптом, што е строго забрането да се игнорира. На првиот напад треба да посетите лекар, во спротивно последиците нема да бидат најпријатни;
 • Кашлица - исто така предизвикана од недостаток на кислород, обично се интензивира во хоризонтална положба;
 • Панични напади - за време на нападот, притисокот кај пациентот, дури и со хипертензија, може значително да падне, што доведува до автономни нарушувања.

Прекршувањата се влошуваат дури и со минимален физички напор, па на луѓето им станува тешко да спортуваат, па дури и целосно опасни. Болеста се манифестира и неправилен пулс, се забележува нејзиниот недостаток.

Дома, можете да извршите елементарни мерења: сметајте го срцевиот ритам и пулсот, ако отчитувањата на второто се помалку од срцевиот ритам, тогаш има прекршувања.

Но, за да одредите каков вид на атријална фибрилација (постојана форма или пароксизмална) имате треба да бидете специјалист.

persistiruyushchaya mercatelnaya aritmiya 22 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Атријалната фибрилација е лесно дијагностицирана болест. Доволно е да контактирате со а cardiolогист и направете ги потребните тестови за да поставите точна дијагноза. Постојат неколку точни и ефективни методи за испитување на пациент:

 • Визуелен преглед - лекарот го слуша пулсот и отчукувањата на срцето, ја забележува нивната неправилност, прекини во работата на срцето, ги слуша поплаките на лицето;
 • ЕКГ е најлесниот и најефективниот начин. На кардиограмот, постојаната форма се манифестира со неправилен интервал на отчукување на срцето, неправилен ритам, отсутни се P-бранови, а фреквенцијата на хаотични бранови надминува 200 единици. Може да се забележат и промени во вентрикуларниот ритам;
 • Следење со употреба на кардиорегистратор - едно лице носи опрема за еден ден или повеќе. Во исто време, уредот работи врз основа на ЕКГ, само континуирано. Значи, можно е да се идентификуваат попрецизни податоци, но дневниот преглед ќе чини неколку илјади рубли.

Дијагнозата со користење на матичар (холтер) се спроведува во вообичаени услови, односно пациентот не треба да оди во болница. Во определеното време, тој едноставно доаѓа до cardiolогист.

Посочените методи се доволни за да се постави точна дијагноза и да се пропише третман. Ако некое лице има коморбидитети, или нападот трае подолго време, може да се користат други методи за да се создаде поцелосна клиничка слика.

Третманот на постојана форма на атријална фибрилација е сведен на враќање на точниот синусен ритам. Ова може да се направи со лекови или кардиовертер; покрај тоа, треба да го контролирате формирањето на тромби, што подразбира затворање на крвните садови и смрт.

Како што покажува практиката, ефикасноста на лековите за аритмија за оваа форма не надминува 50%, а кардиоверзијата - околу 90% со навремено медицинско внимание.

Специјалистот се соочува со задача да го врати или да не го врати ритамот, бидејќи земањето таблети може да доведе до влошување на патологијата, да предизвика уште поголеми отстапувања и да доведе до смрт.

Пациентот се навикнува на постојаната форма, но ако се забележат скокови во срцевиот ритам, состојбата значително ќе се влоши.

Ако cardiolогист се сомнева дека резултатите од дејството на лековите можат да се зачуваат, донесена е одлука дека враќањето на ритамот е непрактично.

Терапијата со лекови ги вклучува следниве лекови:

 • Лекови за задржување на ритамот - дополнително се користат дигоксин, дилтиазем или аналози од 120-400 мг на ден, бета-блокатори;
 • Лекови кои спречуваат појава на тромби. Обично се користат 300 мг ацетилсалицилна киселина или варфарин ако постои ризик од компликации.

Со зголемена тенденција за крварење, земањето на разредувачи на крв е строго забрането.

Друг метод на третман е употреба на пејсмејкер - апарат што делува на коморите со електрични импулси. Ефективноста на терапијата се зголемува ако се забележи атријална фибрилација до 2 години, во спротивно шансите за закрепнување не се повеќе од 50%.

Пејсмејкер помага да се елиминираат симптомите на болеста, тој делува дури и во ситуација кога третманот со лекови не успеал. Сепак, инсталацијата на уредот е поврзана со хируршка интервенција, и во иднина, постојано следење од а cardiolогист е сè уште неопходен.

Со постојана форма на фибрилација, потребно е не само да се пијат апчиња, туку и значително да се промени вашиот живот. Само со интегриран пристап ќе можете да се чувствувате пријатно и да ја елиминирате појавата на компликации. Кои мерки треба да се преземат?

 • Ревидирајте ја вашата исхрана, одбијте штетна и масна храна. Дневното мени треба да содржи житарки, овошје, зеленчук, како и храна богата со калиум и магнезиум;
 • Не можете да се откажете од физички напор, сепак, спортот се изведува во нежен режим - само пешачење и утрински вежби. Но, исцрпувачките тренинзи ќе мора целосно да се заборават;
 • Бидете внимателни кон вашето здравје - ако се појават опасни симптоми, веднаш треба да посетите лекар. Срцевиот ритам постојано се следи, препорачливо е да ги пратите на нивните перформанси.

fb7ba927056f77211f11fd929802f6d9 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Без сомнение, ќе треба да ги напуштите лошите навики - алкохолот и цигарите се забранети, злоупотребата ќе доведе до несакани ефекти што го загрозуваат животот.

Со постојана форма на болеста, ќе мора да станете чест посетител на а cardiolогист, направете ЕКГ и направете разни тестови.

Ако се планира операција (на пример, вадење на заб со анестезија), дефинитивно мора да го предупредите лекарот за присуството на патологија и да ги кажете имињата на лековите што ги земате.

Атријалната фибрилација во постојана форма е опасна и тешка за лекување на патологија. Симптомите можеби не се забележуваат, бидејќи прекршувањата се развиваат со текот на времето, што ги доведува во заблуда пациентите. Сепак, може да се живее со таква болест, и со висок квалитет, главната работа е да се следат сите рецепти на лекарот, да се откажат од лошите навики и да се води здрав начин на живот.

Преваленца во општеството

Тахистистолната форма на атријална фибрилација, која е најчеста, се јавува кај 3% од возрасните на возраст од 20 години и постари. Покрај тоа, постарите луѓе страдаат од оваа болест во поголема мера. Овој тренд се должи на неколку фактори:

 • зголемување на очекуваното траење на животот;
 • рана дијагноза на асимптоматски форми на патологија;
 • развој на истовремени болести кои придонесуваат за појава на атријална фибрилација.

Откриено е дека ризикот од заболување кај жените е малку помал отколку кај мажите. Но, во исто време, првите се почесто подложни на мозочни удари, имаат поголем број на истовремени болести и изразена клиника за фибрилација.

Карактеристични карактеристики на постојана атријална фибрилација

 • Атријална фибрилација, особено атријална фибрилација (АФ), е едно од најчестите нарушувања на ритамот.
 • И покрај фактот дека многу пациенти живеат со оваа состојба многу години и не доживуваат никакви субјективни сензации, тоа може да предизвика сериозни компликации како што се тахиформ на фибрилација и тромбоемболичен синдром.
 • Болеста се лекува, развиени се неколку класи на антиаритмични лекови кои се погодни за континуирана администрација и брзо олеснување на ненадеен напад.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Што е ова

Атријална фибрилација се однесува на неконзистентни возбудувања на атријални миокардни влакна со фреквенција од 350 до 600 во минута. Во овој случај, не се јавува целосна атријална контракција.

Атриовентрикуларната врска нормално блокира прекумерна атријална активност и го пренесува нормалниот број на импулси до коморите. Сепак, понекогаш постои брза вентрикуларна контракција, перцепирана како тахикардија.

Во патогенезата на AF, главната улога му се дава на механизмот за микро-повторно влегување. Тахиформата на болеста значително го намалува срцевиот минутен волумен, предизвикувајќи циркулаторна слабост во мал и голем круг.

Зошто е опасна атријалната фибрилација? Нерамномерноста на атријалните контракции е опасна со формирање на тромби, особено во ушите на преткоморите и нивно одвојување.

Преваленца

Преваленцата на атријална фибрилација е 0,4%. Меѓу групата помлада од 40 години, оваа бројка е 0,1%, постара од 60 години - до 4%.

Познато е дека кај пациенти постари од 75 години, веројатноста за откривање на AF е до 9%. Според статистичките податоци, кај мажите, болеста се јавува еден и пол пати почесто отколку кај жените.

Патолошкиот супстрат не може нормално да спроведе импулс, предизвикувајќи нерамномерна контракција на миокардот. Аритмијата предизвикува проширување на коморите на срцето и недостаток на функција.

Според клиничкиот тек, се разликуваат пет типа на атријална фибрилација. Тие се одликува со карактеристиките на изгледот, клиничкиот тек, усогласеноста со терапевтските ефекти.

  Првиот>af2 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Три форми на атријална фибрилација се разликуваат по фреквенцијата на вентрикуларни контракции:

 • брадисистолен, во кој срцевиот ритам е помал од 60 во минута;
 • со нормасистолен број на контракции во нормални граници;
 • тахисистолниот се карактеризира со фреквенција од 80 во минута.

Различни причини можат да придонесат за појава на нарушувања на ритамот, вклучително и екстракардијални болести, воспаление на слоевите на срцето и вродени патолошки синдроми. Покрај тоа, можни се функционални механизми и наследна предиспозиција.

Причините се поделени во следниве групи:

 • неконзистентни причини: низок калиум во крвта, низок хемоглобин во црвените крвни клетки, операција на отворено срце;
 • долго дејство: хипертензија, коронарна срцева болест, срцеви и валвуларни дефекти, кардиомиопатија, амилоидоза и хемохроматоза на срцето, воспалителни болести на мускулната мембрана и перикардот, структури на вентилите, миксом, синдром на Волф-Паркинсон-Вајт;
 • фибрилација зависна од катехоламин: предизвика емоционално преоптоварување, земање силно кафе и алкохол;
 • предизвикана од вагус: се јавува во позадина на намален пулс, често ноќе;
 • генетски форми.

Фактори на ризик кај младите се зависност од лоши навики, прекумерна употреба на пијалоци и алкохол во кофеин, лекови, кај постари пациенти - миокарден инфаркт, продолжена историја на хипертензија, вродени срцеви заболувања.

Симптоми и знаци

Клиниката на болеста е забележана во 70% од случаите. Таа е предизвикана од недостаток на снабдување со крв, што ја придружува вртоглавицата, општата слабост.

Тахиформата на атријалната фибрилација се карактеризира со забрзано чукање на срцето и пулс, чувство на прекини во работата на срцето и страв. Кога се појавуваат тромботски маси во преткоморите, се јавува тромбоемболиски јаболковина.

Тромб од десната преткомора влегува во десната комора и во белодробниот труп, соодветно, влегуваат во садовите што ги хранат белите дробови. Кога голем сад е блокиран, се јавува отежнато дишење и отежнато дишење.

Од левиот атриум, тромб во голем круг на циркулација на крв може да влезе во кој било орган, вклучително и во мозокот (во овој случај ќе има клиника за мозочен удар), долните екстремитети (наизменична клаудикација и акутна тромбоза).

15e051ada0bcc5ffb114dda5569736dd - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Пароксизмалната форма се карактеризира со ненадејност на почетокот, се појавува отежнато дишење, забрзано чукање на срцето со прекини, неправилно чукање на срцето, болка во градите. Пациентите се жалат на акутен недостиг на воздух.

Честопати постои вртоглавица, чувство на слабост. Понекогаш се јавува несвестица.

Со постојана или постојана форма, симптомите (чувство на неправилно чукање на срцето) се јавуваат или се влошуваат со вршење на каква било физичка активност. Клиничката слика е придружена со сериозен недостаток на здив.

На преглед и аускултација, се наоѓаат неправилни отчукувања на срцето и отчукувањата на срцето. Се утврдува разликата помеѓу срцевиот ритам и пулсот. Лабораториски тестови се неопходни за да се утврди етиологијата на болеста.

Дијагнозата се потврдува со електрокардиографија.

ЕКГ-знаци на атријална фибрилација: наместо P брановите, f брановите се снимаат со фреквенција од 350-600 во минута, кои се особено јасно видливи во II оловото и првите две градите. Со тахиформа, заедно со брановите, растојанието помеѓу QRS комплексите ќе се намали.

Со неконзистентна форма, индицирано е секојдневно следење, што ќе открие напади на атријална фибрилација.

Трансезофагеална стимулација, интракардијален EFI, се користи за стимулирање на можна активност на миокардот. На сите пациенти им е потребна ехокардиографија за да се утврдат хипертрофичните процеси на срцевите комори, да се идентификува исфрлачката фракција.

AF од синусниот ритам, покрај атријалните бранови, се разликува со различни растојанија помеѓу вентрикуларните комплекси, отсуството на R бран.

Ако се појават комплекси за вметнување, потребна е дијагноза со вентрикуларни екстрасистоли. Со вентрикуларна екстрасистола, интервалите на адхезија се еднакви едни на други, постои нецелосна компензаторна пауза, во позадина - нормален синусен ритам со R бранови.

Итна помош за пароксизам на атријална фибрилација се состои во прекин на дејството и третман на причината за болеста и хоспитализација во cardiolболница оги; тактиките на обновување на ритамот со лекови - 300 мг кордарон интравенски - се користат за да се запре нападот.

Тактики на терапија

Како да се третира атријалната фибрилација? Индикации за хоспитализација се:

 • пароксизмална форма за прв пат помалку од 48 часа;
 • тахикардија повеќе од 150 отчукувања во минута, намалување на крвниот притисок;
 • лево вентрикуларна или коронарна инсуфициенција;
 • присуство на компликации на тромбоемболичен синдром.

Тактики на третман на разни форми на атријална фибрилација - пароксизмална, постојана и постојана (постојана):

  Пароксизмална форма на атријална фибрилација и прва појава.
  Се прави обид да се врати ритамот. Медицинска кардиоверзија се изведува со амиодарон 300 мг или пропафенон. Задолжително следење на ЕКГ. Како антиаритмици, прокаинамидот се користи интравенски со млаз 1 g за 10 минути.
  Со времетраење на болеста помалку од 48 часа, препорачливо е да се администрираат 4000-5000 единици натриум хепарин за да се спречи тромбозата. Ако AF се случи пред повеќе од 48 часа, варфаринот се користи пред да се врати ритамот.
  Со тешки симптоми, се користи значително намалување на притисокот, симптоми на пулмонален едем, електро-пулсна терапија.

За профилактички антиаритмички третман користете:

 • пропафенон 0,15 g 3 пати на ден;
 • етацизин 0,05 g 3 пати на ден;
 • алапинин во иста доза;
 • амиодарон 0,2 g на ден.

Во брадикардија, алапинин ќе биде лек по избор за атријална фибрилација. Следењето на ефективноста на третманот се спроведува со користење на дневно следење, повторена трансезофагеална стимулација. Ако е невозможно да се врати синусниот ритам, доволно е да се намали фреквенцијата на пароксизми и да се подобри состојбата на пациентот.

2111daca59d05bb3556ec94ebd55b0ac - Пароксизмалната форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Постојани форми на атријална фибрилација.

Пациенти на млада и средна возраст, како и во субјективна состојба, потребно е да пробаат лекови или кардиоверзија на електричен пулс.

Пред да го вратите ритамот, потребно е да се провери нивото на INR (целната вредност е 2-3 за три недели).

Електрична кардиоверзија се изведува во единицата за интензивна нега, пред интервенцијата, 1 ml од 0,1% атропин е премедициран. За медицинска кардиоверзија, се користат 15 mg нибентан или 450 mg пропафенон.

Постојана форма на атријална фибрилација

За да се намали ритамот, се користи дигоксин, дилтиазем 120-480 mg на ден. Можно е да се комбинира со бетаблокаторов.

За спречување на тромбоемболизам, ацетилсалицилна киселина е пропишана во доза до 300 mg, со фактор на ризик за мозочен удар - варфарин (со контрола на INR), со бројни фактори на ризик за атријална фибрилација (напредна возраст, хипертензија, дијабетес мелитус) - индиректна антикоагулантна терапија.

Срцевата фрекфенција од 70 пати во минута се зема како норма, поради постојаната врска на органот со синусниот јазол. За време на атријална фибрилација, другите атријални клетки преземаат одговорност за контракција.

Пароксизмална атријална фибрилација: причини, симптоми и третман

Сакам да забележам дека е многу важно да се разликува вистинската причина за атријална фибрилација од фактори кои само придонесуваат за манифестација на болеста.

Во моментов, познати се околу 14 варијанти на промени во генотипот, што доведува до нарушување на ритамот. Се верува дека најчестата и најзначајна мутација се наоѓа на хромозомот 4q25.

Во оваа ситуација, се случува комплексно кршење на структурите и функциите на миокардот на преткоморите - тој е преуреден.

Во иднина, би требало да се прибегне кон помош на геномска анализа, со што ќе се подобри прогнозата на болеста и ќе се намали попреченоста поради рано дијагностицирање на патологијата и навремено лекување.

Постојана форма на атријална фибрилација е cardiological патологија, форма на атријална фибрилација. Ваквото прекршување се карактеризира со хаотична контракција на мускулните влакна на преткоморите. Најчесто, патологијата се развива по 40-та година од животот, но може да се појави порано.

Постојана форма на атријална фибрилација се развива под влијание на cardiological болести. Ова е најстабилната форма на аритмија. Во случај на нејзино појавување, невозможно е да се нормализира синусниот ритам долго време. Ризикот од развој на таква патологија се зголемува со возраста.

Атријална фибрилација (друго име - атријална фибрилација) е кршење на ритамот на срцевите контракции, кои се случуваат случајно. Како резултат на неконзистентна контракција на мускулните влакна, нарушена е функцијата на пумпата на преткоморите, а потоа и на коморите и целото срце како целина.

Под нормални услови, синусниот јазол ја одредува фреквенцијата на контракции на срцевиот мускул. Оваа бројка е приближно 60-80 намалувања во минута. Ако, поради некоја причина, синусниот јазол не работи целосно, тогаш преткоморите создаваат импулси со фреквенција до 300 пати или повеќе. Но, под такви услови, не сите импулси влегуваат во коморите.

Како независен феномен, постојаната форма на атријална фибрилација не претставува опасност за животот на пациентот, но може да предизвика негативни последици во форма на згрутчување на крвта во садовите на мозокот. Ваквите компликации го загрозуваат здравјето и животот на човекот.

Причини

Во повеќето случаи, фибрилацијата се јавува во позадина на разни кардиоваскуларни болести, но и други причини може да бидат нејзина причина. Прекршувањето се развива како резултат на фактори како што се:

 • аритмии од една или друга природа;
 • воспалителни процеси во срцевиот мускул (перикардитис, миокардитис);
 • артериска хипертензија;
 • миокарден инфаркт;
 • повреда на вентилските структури на срцевиот мускул;
 • срцева исхемија;
 • тип дијабетес мелитус, особено во однос на позадината на дебелина;
 • разни кардиомиопатии;
 • интоксикација;
 • стекнати и некои вродени срцеви мани;
 • тумори на срцевиот мускул;
 • ендокрини патологии (особено - тиреотоксикоза);
 • болести на централниот нервен систем;
 • продолжен престој во простории со висока температура на воздухот;
 • спроведување на хируршки интервенции во срцето;
 • болести на гастроинтестиналниот тракт (калкулозен холециститис);
 • злоупотреба на алкохол, никотин, пушење;
 • продолжено изложување на вибрации на телото;
 • редовен стрес;
 • интензивно вежбање;
 • болест на бубрезите.

Што се однесува до факторот на возраст, веројатноста за прогресија на патологијата се зголемува ако некое лице наполни 55 години. Ризикот се зголемува со стареењето на телото.

Изложени на ризик се и луѓето кои доживеале влијание на празнење на електрична струја.

симптомите

Постојана форма на атријална фибрилација се јавува во приближно 75% од случаите. Асимптоматски тек на вакво нарушување е забележано кај 25 од 100 пациенти.

Главните симптоми на нарушување на срцевиот ритам се:

 • кардиопалмус;
 • болка во градите;
 • напади на страв или паника;
 • чувство на прекин во работата на срцето, што се манифестира во фактот дека срцето прво замрзнува за кратко, а потоа започнува повторно да функционира;
 • услови за несвестица, несвестица;
 • слабост;
 • затемнување на очите;
 • замор;
 • вртоглавица;
 • диспнеа;
 • неправилен пулс со различно полнење;
 • кашлица.
 • Во некои случаи, патологијата може да се манифестира со брзо мокрење.
 • Типично, симптомите што укажуваат на фибрилација се појавуваат по вежбање, дури и ако е блага.
 • Клиничката слика на отстапување се влошува во присуство на коронарна срцева болест, хипертензија, дефекти на валвулите.
 • Симптомите со оваа форма на патологија може да се зголемат за неколку години.
 • Постојаната форма на атријална фибрилација се одредува со употреба на такви методи:
 • визуелна инспекција;
 • електрокардиограм;
 • анализа на хормони произведени од тироидната жлезда;
 • Следење на Холтер, следење на ритамот во текот на денот.

При поставување на дијагноза, клинички манифестации како што се:

 • неправилност или недостаток на пулс кај пациентот;
 • различна звучност на срцевите звуци;
 • присуство на специфични промени во кардиограмот;
 • присуство на знаци на основната болест (патологија на кардиоваскуларниот или ендокриниот систем);
 • обилно мокрење по напади што укажува на постојана форма на атријална фибрилација;
 • присуство на знаци на срцева слабост (отежнато дишење во белите дробови, зголемен црн дроб, отежнато дишење);
 • аритмичка активност на срцето.

Критериумите за трајна форма на атријална фибрилација се:

 • отежнато дишење, кашлање и замор по физички напор;
 • досадна болка во срцето;
 • прекини во работата на срцето.

Терапија на болеста бара редовна употреба на специфични лекови кои го контролираат срцевиот ритам, како и средства за спречување на мозочен удар. Тие треба да бидат земени за цел живот.

Третманот го спроведува а cardiolогист.

akademia5 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Хроничната форма на патологија не може да се коригира, затоа терапевтските мерки се насочени кон спречување на компликации што можат да бидат предизвикани од повреда.

На пациентите им се препишуваат следниве групи на лекови:

 • антиаритмици (Флекаинид, Амиодарон, Анаприлин, Пропафенон);
 • антагонисти на калциум (Дилтиазем, Верапамил);
 • адренергични блокатори (Конкор, Атенолол);
 • лекови кои го забавуваат срцевиот ритам: тие се препишуваат ако други лекови не помогнале во враќањето на срцевиот ритам (Дигоксин, Пропранолол);
 • диуретици, витамински комплекси, исто така, може да се користат за елиминирање на аритмии;
 • за да се спречи веројатноста за појава на згрутчување на крвта во крвните садови на срцето, да се пропише употреба на антикоагуланси (варфарин, кардиомагнил), за време на терапијата, мора да се следат индикаторите за системот за коагулација на крвта;
 • За да се подобри протокот на крв во срцевиот мускул, се индицирани комплекси со калиум и магнезиум.

Враќањето на срцевиот ритам во присуство на одредени здравствени индикатори не може да се изврши. Овие контраиндикации го вклучуваат следново:

 • зголемување на големината на левиот атриум (повеќе од 6 см);
 • присуство на тромб во шуплината на срцевиот мускул;
 • нелекувана тиреотоксикоза;
 • возраст над 65 години;
 • присуство на истовремени аритмии;
 • несакани ефекти од земање антиаритмични лекови.

Исто така, лекови за враќање на срцевиот ритам не се препишуваат ако пациентите имаат аномалии на срцевиот мускул од вродена природа. Во овој случај, текот на третманот се одредува индивидуално.

Хируршки третман со постојана форма на атријална фибрилација е индициран ако антиаритмичните лекови не даваат ефект или пациентот е нетолерантен на таквите лекови, како и во случај на брза прогресија на срцева слабост. Во овие случаи, каутеризација или аблација.

Во текот на радиофреквентна аблација, на делови од преткоморите во кои се забележуваат патолошки пулсации, влијаат електродата на чиј крај има радио сензор. Се инјектира преку феморалната вена. Интервенцијата се спроведува под општа анестезија.

persistiruyushchaya mercatelnaya aritmiya 1 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Ако главната причина за патологијата е срцево заболување, тогаш хируршката интервенција ќе ви овозможи да се ослободите од главниот фактор на ризик и да спречите повторување на атријалната фибрилација.

Важно во процесот на прилагодување на состојбата на пациентот е диетата. Ова се должи на потребата од контрола на телесната тежина, чиј вишок создава дополнително оптеретување на срцевиот мускул, како и исклучување од исхраната на храна и пијалоци што може негативно да влијае на работата на организмот.

Пациентите треба да ги почитуваат следниве принципи на исхрана:

 • садовите треба да бидат топли, ладна и топла храна треба да се исфрлат;
 • последниот оброк треба да се изврши не подоцна од 2-3 часа пред спиење;
 • јадете храна само кога ќе се појави чувство на глад;
 • секој вид на храна треба внимателно да се џвака.

Од исхраната на пациентот, потребно е да се исклучат:

Наведените производи го зголемуваат ризикот од формирање на холестеролни плаки во садовите, кои го попречуваат протокот на крв и дополнително ја влошуваат состојбата на пациентот.

 • различни видови житни култури;
 • свежо овошје;
 • храна богата со протеини;
 • посно месо - пилешко, мисирка, посно свинско месо;
 • зеленило;
 • Млечни производи;
 • зеленчук;
 • суво овошје.

Со атријална фибрилација на постојана форма, кафето и чајот се контраиндицирани. Режимот на пиење мора да се почитува кога се пие до 2,5 литри вода на ден (овој индикатор не ги вклучува потрошените количини супа од месо или зеленчук). Ако има сериозни проблеми со кардиоваскуларниот систем или бубрезите, треба да пиете помалку течности со цел да избегнете оток и да не нанесувате дополнително оптоварување.

Прочитајте повеќе за диетата за атријална фибрилација - прочитајте овде.

Народни методи

Алтернативните методи на лекување можат да го надополнат сеопфатниот курс на лекување. Можете да ги користите само по препорака на лекар.

Таквите рецепти се познати по корекција на постојаната форма на атријална фибрилација:

 • Инфузија на календула. За да се подготви, истурете лажица цвеќе од растението, истурете 300 ml топла вода. Ставете го садот со составот на топло место еден час. Вирус, земете половина чаша пред јадење, три пати на ден.
 • Инфузија на невен и нане. Треба да земете 4 цвеќиња од невен, лажичка свежо исечкана нане. Како резултат на масата се приготвува на температура со 200 ml врела вода. Оставете ја течноста под капакот половина час, а потоа процедете ја. Земете 200 ml од готовиот пијалок 3-4 пати на ден.
 • Лушпа заснована на колкови од роза. Треба да земете една лажица овошје, откако претходно сте ги отстраниле семето од нив, истурете ги со две чаши врела вода, вријте 10 минути, а потоа процедете. Земете супа ладена, во половина чаша 30 минути пред оброците, 4 пати на ден. Природен мед може да се додаде во пијалокот по вкус.
 • Инфузија на мајчино млеко и плодови од глог. Неопходно е да се земат еднакви делови сува трева и суво овошје. Земете една лажица од добиената мешавина од растенија, истурете ја со 300 ml врела вода, почекајте 2 часа, а потоа процедете. Подготвена супа да се земе 3 пати на ден, 100 ml секој пат.
 • Инфузија на вибурнум. За да го готвите, треба да мелете 3 чаши бобинки и да ја истурите добиената маса со два литра топла вода. Инсистирајте го контејнерот со составот, завиткувајќи го, 6 часа. По ова, тинктурата треба да се филтрира, додадете 200 гр природен мед на неа. Се препорачува да се земе една чаша таков производ на ден пред јадење. Дневната количина треба да се подели во три дози.
 • Сок од грозје и репа. Ситно исецкајте свежа бела репка од средна големина, исцедете го сокот со газа или соковник. Грозје од црвени или темни сорти (доволно е една голема четка) да се исцеди за да се добие сок. За секоја доза измешајте 150 ml од добиените сокови. Земете двапати на ден.
 • Хербални лекови. Неопходно е да се земат еднакви делови растителни суровини: рузмарин, нане, корен од валеријана, кантарион. Земете една лажица од смесата и истурете чаша врела вода. Ставете во водена бања, држете 15-20 минути. Не ставајте течност до вриење. По 2 часа, исцедете ја супата. Пијте 4 пати на ден, 5 ml, без оглед на оброците.

Кој е изложен на ризик

Дијагноза на постојана атријална фибрилација

Најинформативен метод за дијагностицирање на атријална фибрилација е ЕКГ.

Но, пред тоа, лекарот ќе собере анамнеза. Важни информации ќе бидат информации за:

 • слични нарушувања на ритамот кај блиското семејство;
 • истовремени болести, на пример, патологија на белите дробови, тироидната жлезда, гастроинтестиналниот тракт;
 • првичните манифестации на менопауза кај жените.

Ако пациентот самостојно забележал неправилен пулс, тогаш лекарот ќе праша: колку долго се забележани овие промени и дали се направени обиди да се отстранат. Потоа следува физички преглед, кој веднаш ќе овозможи диференцијална дијагноза со размавта. Навистина, со атријална фибрилација, отчукувањата на срцето се јавуваат во различни интервали.

Кога слушате, се открива неефикасноста на кратенките на нашиот „мотор“. Ова значи дека отчукувањата на срцето утврдени во овој случај ќе се разликуваат од пулсот што може да се забележи на зглобот. „Лебдечкиот“ волумен на првиот тон исто така ќе привлече внимание. Без оглед колку е информативен физичкиот преглед, сепак, во голем број случаи со тешка тахикардија, лекарот не може да ја открие причината за болеста и да даде мислење за неправилниот ритам. Тогаш кардиограмот доаѓа на помош.

Знаци на ЕКГ

Испитување на пациентот, особено во староста, со помош на ЕКГ треба да се изврши при секоја посета на лекар. Ова може значително да го намали бројот на последици од атријална фибрилација (исхемичен мозочен удар, акутна срцева слабост) и да ја подобри дијагнозата на латентна (асимптоматска) и нејзините пароксизмални форми.

Но, сите од нив се уште се инфериорни во однос на информативноста во однос на традиционалниот кардиограм, на кој се откриваат следниве промени при атријална фибрилација:

 • не постои бран P;
 • RR интервалите, одговорни за ритамот на коморите, имаат различни должини;
 • постојат ff бранови, кои се сметаат за главен знак на болеста.

Го привлекувам вашето внимание на фактот дека за да се дијагностицира пароксизмална форма на патологија, треба да се прибегне кон дневно краткорочно снимање на ЕКГ или деноноќно следење на Холтер.

Фотографијата подолу прикажува примери на филмови на луѓе со атријална фибрилација.

 1. Проучување на медицинска историја, поплаки на пациентот. Откриени се специфични симптоми на аритмија, нејзината форма, фреквенција и времетраење на нападите, провоцирачки фактори и присуство на хронични болести.
 2. ЕКГ, ехокардиографија. Се утврдува видот на аритмија, се проценува состојбата на срцевите залистоци.
 3. Тест на крвта. Се утврдуваат нарушувања на тироидната жлезда, знаци на друга кардиопатологија и недостаток на калиум.

Доколку е потребно, голем број дополнителни студии помагаат во дијагностицирање на болеста.

 1. Дневен мониторинг на ЕКГ Холтер. Регистрација на индикации во текот на денот ви овозможува да ја одредите фреквенцијата на срцеви контракции и да забележите напади на атријална фибрилација.
 2. Трансезофагеална ехокардиографија. Овозможува да се утврди присуството на тромб во левиот атриум.
 3. Тестови за вежбање, вклучително и ергометрија на велосипеди и неблагодарна работа. Тие се пропишани со цел да предизвикаат аритмии за да се утврди фреквенцијата на контракции на коморите. Тие ја елиминираат исхемијата во случај на потреба од терапија со лекови.
 4. Електрофизиолошка студија. Се спроведува за да се утврди механизмот на развој на атријална фибрилација пред да се изврши радиофреквентна аблација или имплантација на пејсмејкер.

За првична дијагноза на акутен напад, доволно е да имате поплаки на пациентот, анамнеза и ЕКГ.

Релевантност на проблемот

Атријалната фибрилација (АФ) е најчестото нарушување на срцевиот ритам кое се карактеризира со некоординирана електрична активност на преткоморите, проследено со влошување на нивната контрактилна функција. Манифестации на AF на електрокардиограм (ЕКГ) - отсуство на P бран; присуство на бранови f, кои се разликуваат во амплитудата, фреквенцијата и обликот;

Преваленцата на AF кај општата популација е 1-2%; оваа бројка веројатно ќе се зголеми во следните 50 години. Систематското следење на ЕКГ открива AF кај секои 20 пациенти со акутен мозочен удар, односно значително почесто отколку со стандарден ЕКГ во 12 води. AF може да остане недијагностициран долго време (асимптоматски AF), а многу пациенти со AF никогаш не се хоспитализирани. Соодветно на тоа, вистинската преваленца на AF најверојатно се приближува до 2% кај општата популација.

Во студија за популација спроведена во Националниот научен центар (НУК) „Институт за Cardiology именувана по академик НД Стражеско “, откриено е дека, според ЕКГ снимен за време на епидемиолошкото истражување, преваленцата на АФ ​​/ атријален флатер (АТ) кај урбаното население е 1,2%.

Стандардизираниот индикатор (СП) за распространетоста на AF / TP кај урбаното население во Украина е 0,9% за мажи и 1,0% за жени. Врз основа на податоците од прашалникот и анализата на медицинската документација, особено ЕКГ, обезбедена од пациенти, преваленцата на преваленцата на AF / TP е 2,7% кај мажите и 2,4% кај жените.

AF е поврзана со разни кардиоваскуларни состојби кои придонесуваат за аритмија. Болестите поврзани со АФ се поверојатно обележувачи на целокупниот кардиоваскуларен ризик и / или оштетување на срцето, а не само етиолошки фактори. Овие вклучуваат срцева слабост (HF), возраст, валвуларна патологија, артериска хипертензија (AH), дијабетес мелитус (ДМ), исхемија на миокардот, итн.

persistiruyushchaya mercatelnaya aritmiya 2 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Така, постојан пораст на преваленцата на AF кај популацијата доведе до фактот дека таа стана најчестата пролонгирана симптоматска тахиаритмија со која се соочува лекар во клиничката пракса.

Релевантноста на проблемот со студијата за AF се должи пред се на фактот дека присуството на ова нарушување на срцевиот ритам значително го зголемува релативниот ризик од општа и кардиоваскуларна смртност. Во моментов, AF се смета за потенцијално смртоносна аритмија, со оглед на широкиот опсег на неговите негативни последици поврзани не само со значително влошување на квалитетот на животот, туку и со значително зголемување на фреквенцијата на сериозни компликации и смрт.

Класификација на атријална фибрилација

Во моментов, постојат три класификации на атријална фибрилација што се користат со вежбање cardiolогисти. Патологијата е поделена со:

 • форма (се подразбира времетраењето на аритмијата, односно пароксизмална, постојана, постојана);
 • причината за појавата, или поточно, факторот што придонесува за нејзиниот развој;
 • сериозност, земајќи ја предвид сериозноста на симптомите кои го придружуваат нарушувањето на срцевиот ритам.

Таквата дистрибуција е исклучително важна, бидејќи му овозможува на лекарот дополнително да утврди најефикасен начин за лекување на болеста и да ги спречи нејзините секундарни компликации.

Национално cardiolуги упатствата обезбедуваат 5 форми на атријална фибрилација:

 • прво идентификувани;
 • пароксизмална;
 • упорен;
 • упорен;
 • постојана

Кај некои пациенти, болеста има прогресивен карактер, односно ретки краткорочни напади на аритмија постепено стануваат почести и стануваат подолги. Како што покажува клиничкото искуство, оваа ситуација завршува со развој на трајни срцеви аритмии. Само 2-3% од пациентите можат да се "пофалат" со периодично треперење за 10-20 години.

Во истиот дел, би сакал да ја споменам атипичната форма на патологија што влезе во синдромот на Фредерик. Опишаната болест спаѓа во категоријата тахиаритмии, кои се манифестираат со зголемување на отчукувањата на срцето и различни интервали помеѓу мозочните удари. Но, овој исклучително редок вид на патологија, кој се јавува кај 0,6-1,5% од пациентите, се смета за нормосистолен, а понекогаш и брадисистолен. Тоа е, отчукувањата на срцето ќе бидат или во рамките на нормалата - 60-80 отчукувања / мин, или помалку од 60 отчукувања / мин, соодветно.

Сличен развој е можен ако пациентот има сериозни органски срцеви патологии, на пример, исхемична срцева болест, срцев удар, миокардитис, кардиомиопатија.

1. Прво идентификуван AF. Секој пациент со прва забележана AF се смета за пациент со ново дијагностициран AF, без оглед на времетраењето на аритмијата, природата на нејзиниот тек и сериозноста на симптомите. Прво откриениот AF може да биде пароксизмален, постојан или постојан.

2. Пароксизмална AF се карактеризира со можност за независно враќање на синусниот ритам (обично во рок од 24-48 часа, поретко до 7 дена). Периодот до 48 часа е клинички значаен, бидејќи на крајот од него се намалува веројатноста за спонтана кардиоверзија, што ја диктира потребата да се разгледа назначувањето на антикоагулантна терапија.

5. Постојан AF - кога и пациентот и лекарот препознаваат постојано присуство на аритмија; поради неговата рефрактерност на кардиоверзија, последниот, како по правило, не се изведува.

Треба да се запомни дека AF е хронична прогресивна болест во која постои постепена еволуција од пароксизмална во постојана и последователно во постојана форма на AF. Ако првиот откриен пароксизмален AF често се прекине спонтано, тогаш подоцна може да се повтори (кај околу 50% од пациентите во рок од 1 месец), а фреквенцијата и времетраењето на пароксизмите се зголемуваат со текот на времето.

По 4 години, AF се трансформира во постојана форма кај 20% од пациентите, а по 14 години кај 77%. Инциденцата на постојан AF е 5-10% годишно, а присуството на истовремена срцева патологија придонесува за негово зголемување. Во исто време, враќањето на синусниот ритам е сè потешка задача, поради фактот што третманот станува помалку ефикасен.

Во зависност од сериозноста на симптомите на оневозможување поврзано со AF, пациентите се класифицираат според скалата предложена од Европската асоцијација за срцев ритам (EHRA):

 • EHRA I - отсуство на симптоми;
 • EHRA II - лесни симптоми кои не се мешаат во секојдневната активност;
 • EHRA III - тешки симптоми кои се мешаат во секојдневната активност;
 • EHRA IV - Оневозможување на симптомите што ја исклучуваат секојдневната активност.

Имајте на ум дека оваа скала ги зема предвид само оние симптоми кои се поврзани со AF и исчезнуваат или нивната тежина се намалува по обновување на синусниот ритам или во однос на позадината на ефективна контрола на срцевиот ритам (HR).

Пароксизмална атријална фибрилација: причини, симптоми и третман

Иако пароксизмалната атријална фибрилација сама по себе не е опасна по живот, тоа може да има сериозни последици. Затоа, раната дијагноза и третманот на ова нарушување е многу важна.

 • - Срцева патологија
 • - Акутен миокарден инфаркт (нарушена спроводливост на миокардот и ексцитабилност).
 • - Артериска хипертензија (преоптоварување на лекови и ЛВ).
 • - Хронична срцева слабост (нарушена структура на миокардот, контрактилна функција и спроводливост).
 • - Кардиосклероза (замена на миокардните клетки со сврзно ткиво).
 • - Миокардитис (структурно нарушување со воспаление на миокард).
 • - Ревматски дефекти со оштетување на вентилот.
 • - Дисфункција на синусниот јазол.
 • - Екстракардијална патологија
 • - Болести на тироидната жлезда со манифестации на тиреотоксикоза.
 • - Наркотична или друга интоксикација.
 • - Предозирање со препарати за дигиталис (срцеви гликозиди) при третман на срцева слабост.
 • - Акутна алкохолна интоксикација или хроничен алкохолизам.
 • - Неконтролиран третман со диуретици.
 • - Предозирање со симпатомиметика.
 • - Хипокалемија од какво било потекло.
 • - Стрес и психо-емоционално преоптоварување.

- Органски промени поврзани со возраста. Со возраста, структурата на атријалниот миокард се менува. Развојот на мала фокална атријална кардиосклероза може да предизвика фибрилација во староста.

 1. Таквите симптоми вклучуваат:
 2. - Вртоглавица;
 3. - слабост;
 4. - забрзување на отчукувањата на срцето;
 5. - болка во градите.

Понекогаш нема симптоми. Сепак, лекарот ќе може да го дијагностицира ова нарушување користејќи физички преглед или ЕКГ.

persistiruyushchaya mercatelnaya aritmiya 3 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Пароксизмална AF може да предизвика компликации. Мозочен удар и емболија се најсериозни од нив. Крвта во срцето може да згрутчи и да формира згрутчување на крвта.

Овие тромби можат да лебдат низ крвотокот и еднаш во мозокот да предизвикаат мозочен удар.

Згрутчување на крвта може да навлезе и во белите дробови, цревата и другите чувствителни органи, блокирајќи го протокот на крв и предизвикувајќи тромбоемболизам, што доведува до смрт на ткивата, што е крајно опасно за животот.

Ако AF трае подолг временски период без третман, срцето повеќе не може ефикасно да пумпа крв и кислород низ целото тело. Ова потенцијално може да доведе до срцева слабост.

Терапијата со AF е насочена кон нормализирање на срцевиот ритам и спречување на згрутчување на крвта. Со пароксизмална атријална фибрилација, срцевиот ритам може независно да се нормализира. Меѓутоа, ако симптомите ве вознемируваат доволно често, лекарите може да се обидат да го нормализираат срцевиот ритам со лекови или кардиоверзија (електричен шок).

persistiruyushchaya mercatelnaya aritmiya 23 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Вашиот лекар може да предложи антиаритмични лекови како амиодарон или пропафенон дури и кога срцевиот ритам се врати во нормала. Тој исто така може да препише бета блокатори за контрола на крвниот притисок.

Ако се појават епизоди на атријална фибрилација постојано, вашиот лекар може да препише лекови за разредување на крв, како што е варфарин, за да спречи згрутчување на крвта.

Здравиот начин на живот, редовната физичка активност и соодветната диета е клучот за целосен живот во АФ. Откажување од пушење и прекумерно пиење ќе помогне да се ограничи веројатноста за развој на пароксизмална AF.

Треба да следите здрава и урамнотежена исхрана и да се обидете да изгубите тежина ако имате прекумерна тежина или дебели. Иако долгите тренинзи можат да предизвикаат развој на пароксизмална AF, умерено вежбање е корисно.

Ова прекршување не е контраиндикација за возење, но ако почнете да чувствувате симптоми на AF, треба да забавите и да застанете на безбедно место покрај патот.

Избегнувајте стимуланси како што се кофеин и никотин и прекумерна потрошувачка на алкохол - ова ќе ви помогне да спречите дополнителни симптоми на пароксизмална атријална фибрилација.

За појава на AF, потребен е механизам за активирање (тригер), а за негова конзервација, ранлив атријален супстрат. Најчестиот извор на фокус на автоматизмот е белодробните вени, но може да се локализира и во други делови на преткоморите: Маршаловиот лигамент, задниот wallид на преткомората, crista terminalis, коронарен синус, горната шуплива вена.

Во исто време, може да се појават неколку фокуси на ектопична активност, генерирајќи трепери бранови во преткоморите. Сепак, брзата пулсација не се пренесува на преткоморите на организиран начин - хетерогеноста на електричната спроводливост околу белодробните вени поради фиксна или функционална блокада во атријалниот миокард придонесува за појава на механизам за повторно влегување (повторно влегување во побудување).

persistiruyushchaya mercatelnaya aritmiya 4 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

Така, фокусот на автоматизмот во белодробните вени е механизмот за активирање, а хетерогеноста на спроводливоста придонесува за одржување на AF. Кај такви пациенти, пароксизмална AF е поверојатно отколку постојана. Аблација на фокусот на ектопична активност може да биде поефикасна од третманот со лекови на AF.

На развојот на AF му претходи развој на дифузна фиброза во преткоморите, што придонесува за нехомогеност на размножување на возбудниот бран како резултат на дисперзија на огноотпорни периоди. Зголемувањето на масата на преткоморите, скратувањето на огноотпорниот период на преткоморите и забавувањето на атријалната спроводливост го зголемуваат бројот на „ќерки“ бранови, што придонесува за појава на AF со механизмот за повторно влегување - хаотичен повторен побудување и повеќекратно ширење на возбудливи бранови. Така, AF може да предизвика каква било атријална екстрасистола.

Појавата на АФ ​​доведува до прогресивно електрофизиолошко, контрактилно, структурно ремоделирање на преткоморите, што придонесува за зачувување на АФ ​​и нејзино напредување во постојана форма (феноменот „АФ раѓа АФ“)

Електрофизиолошкото ремоделирање се карактеризира со промени во атријална рефрактерност и атријална спроводливост. Големата фреквенција на нивните контракции (350-900 / мин) во AF доведува до преоптоварување на миокардот со калциум, што претставува закана за одржливоста на клетките и е спречено со брзи и долги компензаторни механизми што го намалуваат влегувањето на калциум во клетката (инактивација на канали на калциум од типот L).

Како резултат на ова, времетраењето на акциониот потенцијал и ефективниот период на огноотпорност на преткоморите се скратени, што помага да се зачува AF. Електрофизиолошкото атриумско ремоделирање се случува брзо (обично во рок од неколку дена) и ја зголемува стабилноста на AF, но брзо се свртува (целосно исчезнува кога ќе се врати синусниот ритам во рок од 1 час - 3-4 дена).

Контрактилното атриумско ремоделирање се јавува во исто време како и електрофизиолошкото ремоделирање. Намалување на концентрацијата на интрацелуларен калциум при голема фреквенција на атријални контракции доведува до намалување на нивната контрактилност и последователна дилатација, што придонесува за зачувување на AF.

Клинички ефекти на АФ

Пациентот А., 25 години, се пожалил на одделот за прием со поплаки за недостаток на воздух, неможност за целосно дишење, палпитации, вртоглавица, остра општа слабост. Пациентот се занимавал со полупрофесионално кревање на моќ, а со следниот пристап ја изгубил свеста. Во семејството, на баба и мајка им е дијагностицирана атријална фибрилација. Објективно:

fc16ea46f8766b74eb5422aeefc37c82 - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

За да се потврди употребената дијагноза: клинички тестови за крв и урина, утврдување на нивото на TSH, ЕКГ, Ехо-КГ. Пациентот беше подложен на фармаколошка кардиоверзија „Дофетилид“, по што беше вратен синусниот ритам со отчукувањата на срцето во рок од 60-64 отчукувања / мин. За време на престојот во болница, извршен е часовен мониторинг на ЕКГ и не се забележани пароксизми на фибрилација. Пациентот беше препорачано да ја ограничи физичката активност.

Клиничките последици од AF се поврзани со хемодинамички и тромбогени компликации на самата аритмија, возраста на пациентот, присуството и сериозноста на придружната патологија и квалитетот на нејзиниот третман. Опасноста од AF е поврзана првенствено со можност за развој на тромбоемболиски компликации и тахикардиомиопатија, при што, во позадина на висок ритам на срцето, се јавува дилатација на срцевите комори и миокардна дисфункција, што доведува до формирање или прогресија на срцева слабост.

Кај огромното мнозинство на пациенти, АФ предизвикува симптоми, што значително ги нарушува сите аспекти на квалитетот на животот: физичко и ментално здравје, социјално функционирање. Покрај тоа, сериозноста на овие нарушувања може да го надмине кршењето на квалитетот на животот на луѓето кои претрпеле миокарден инфаркт (МИ). Степенот на повреда на квалитетот на животот во AF зависи од сериозноста на симптомите, присуството на компликации, присуството и сериозноста на истовремената патологија, несаканите ефекти од третманот со лекови.

Според регистарот REACH (Редукција на атеротромбоза за континуирано здравје), во кој беа вклучени над 63 илјади пациенти со AF, кардиоваскуларна смрт, MI, мозочен удар, потребата за хоспитализација поради прогресија на симптомите на срцева слабост е забележана почесто отколку кај пациентите без AF.

Најсериозната компликација на AF е исхемичен мозочен удар (стаза на крв во неконтракционото уво на левиот атриум придонесува за тромбоза и последователна емболизација на церебралните артерии).

Откриено е дека приближно ⅓ од сите удари се должат на AF. Фреквенцијата на мозочен удар кај пациенти со не-валвуларна AF кои не земаат антикоагуланси е во просек 5% годишно, што е 2-7 пати почесто отколку кај лица без AF. Цереброваскуларни компликации на AF се особено чести кај постари пациенти. Според студијата на Фрамингам (5070 пациенти над 34 години), ризикот од мозочен удар на возраст од 50-59 години се зголемува за 4 пати, 60-69 години - за 2,6 пати, 70-79 години - за 3,3 пати, 80 –89 години - 4,5 пати.

Значаен фактор на ризик за мозочен удар е присуството на митрална срцева болест, првенствено митрална стеноза. Во AF на не-валвуларна генеза, мозочен удар се промовира од фактори како што се претходна емболија или мозочни удари, хипертензија, возраст gt; 65 години, инфаркт на миокардот, дијабетес, тешка систолна дисфункција на левата комора (ЛВ) и / или конгестивна срцева слабост, зголемена големина на левиот атриум (гт; 50 мм), присуство на тромб во левиот атриум.

Когнитивна дисфункција, вклучувајќи проблеми со внимание, меморија и говор, се јавува 2 пати почесто кај лица со AF отколку без AF, без оглед на присуството на мозочен удар. Инциденцата на деменција е 10,5% во првите 5 години по дијагнозата на АФ. Независни предиктори за деменција се возраста и дијабетесот. Можни причини за нејзиниот развој се церебрална микроемболизација поради недостаток на механичка активност на левиот атриум, како и варијабилност на мозочна перфузија поради варијабилност на срцевиот ритам со развој на асимптоматски мозочен инфаркт. Според ултразвукот на Доплер, церебралниот микроемболизам е откриен кај 30% од пациентите со АФ.

AF е фактор и примарно провоцирачки и влошувајќи го текот на срцевата слабост. Присуството на AF го зголемува ризикот од развој на срцева слабост 3-4 пати. Високиот ритам на срцето во AF доведува до хемодинамички нарушувања како резултат на намалено полнење на коморите, намален коронарен проток на крв, намалена контрактилност и проширени комори. Покрај тоа, зачувување на срцевиот ритам gt; 130 врнежи во минута

cbe7b989ee26a3a146d8a38aa418d82d - Пароксизмална форма на атријална фибрилација предизвикува третман

/ мин за 10-15% од времетраењето на денот може да доведе до развој на тахикардна кардиомиопатија со тешка конгестивна срцева слабост. Сепак, дури и со нормален ритам на срцето, губењето на атријалниот придонес кон срцевиот ритам и неправилниот ритам значително ја нарушуваат хемодинамиката. Во овој случај, волуменот на мозочен удар се намалува во просек за 20%, срцевиот минутен волумен - за 0,8-1,0 l / min, а притисокот на заглавување во пулмоналната артерија се зголемува за 3-4 mm RT. Уметност

Истовремените кардиоваскуларни заболувања имаат значителен ефект врз прогнозата кај пациенти со АФ. Кај пациенти со хипертензија во присуство на AF, ризикот од компликации над 5 години е 2 пати поголем, развој на лево вентрикуларна инсуфициенција е 5 пати поголем, мозочен удар е 3 пати поголем, а смртноста е 3 пати поголема. Со МИ, смртноста се зголемува за 2 пати, смртноста - за 1,8 пати.

Според различни студии, присуството на AF кај пациенти со срцева слабост ја зголемува смртноста од 2,7 на 3,4 пати, додека ризикот од мозочен удар и тромбоемболиски компликации се удвојува. Исхемичен мозочен удар, што се случи на позадината на АФ, се карактеризира со потежок клинички тек отколку мозочни удари со друга етиологија. Смртноста во првите 3 месеци е 1,7 пати, фреквенцијата на попреченост е 2,2 пати поголема отколку кај луѓето со мозочен удар без AF.

AF води меѓу причините за хоспитализација за срцеви аритмии (до 40%). Повторената хоспитализација се јавува главно во првите 6 месеци (65,8% од пациентите со постојана и 67,2% со ново дијагностицирана АФ). 22,7% од ново дијагностицираниот АФ се враќаат во болница во првиот месец по отпуштањето.

Врз основа на горенаведеното, може да се каже дека е важно за еден лекар да има јасна идеја за управувачката тактика на пациентите со AF и HF и методите за спречување на сериозни компликации кај нив. Разгледајте ги овие прашања во светло на новите препораки на Европското општество на Cardiology (ESC) (2010) за управување со пациенти со AF.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic