Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

- болест заснована на нарушен метаболизам

(масти) на телото. Со оваа патологија, маснотиите се таложат на внатрешниот wallид на артериите со среден и голем калибар. Атеросклерозата е основа на многу кардиоваскуларни болести и е исто така фактор на ризик.

Тој зазема водечка позиција во списокот на најчести болести во светот. Исто така, едно од првите места на оваа васкуларна болест е во списокот на болести што доведуваат до смрт. Според статистичките податоци, на секои 10 смртни случаи на планетата доаѓаат од последиците од атеросклероза, која најчесто делува како миокарден инфаркт и хеморагија кај

Териториите каде оваа болест е најчеста се земји во Европа и Северна Америка со високо ниво на економски развој. Според Демографското биро на Соединетите држави, атеросклерозата е причина за 30 проценти од смртните случаи. Во втората половина на дваесеттиот век, ова метаболичко нарушување се повеќе се дијагностицира во Јапонија и Кина.

Атеросклероза2 - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

Експертите забележуваат дека ова придонесува за развој на технологијата, што повлекува седентарен начин на живот. Во Руската Федерација, атеросклерозата е исто така честа патологија. Атеросклеротичните васкуларни промени годишно предизвикуваат смрт кај мажите во повеќе од 60 проценти од случаите.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Содржината на статијата:
 1. Интересни факти
 2. Механизмот на развој на атеросклероза - што е опасно заболувањето?
 3. Причини и фактори на ризик за атеросклероза
 4. Дислипидемија
 5. Етиологија на атеросклероза.
 6. Видови на атеросклероза
 7. Дислипидемија
 8. Транс масти
 9. Вишок тежина
 10. Дијабетес
 11. Висок притисок
 12. Постара возраст
 13. Механизмот на развој на атеросклероза - што е опасно заболувањето?
 14. Фаза атеросклероза
 15. 1. за еднократна употреба
 16. 2. Фатален
 17. Првични знаци и типични симптоми на атеросклероза - не пропуштајте ја болеста!
 18. Првични знаци и типични симптоми на атеросклероза - не пропуштајте ја болеста!
 19. дијагностика
 20. Третман со атеросклероза.
 21. Причини и фактори на ризик за атеросклероза
 22. Дислипидемија
 23. Биолошки
 24. Физиолошки
 25. Однесување
 26. Причини за атеросклероза - сите фактори кои влијаат на развојот на патологијата и ризичните групи на атеросклероза
 27. 2. Фатален
 28. Спречување на болести

Интересни факти

Традиционалните причини за развој на атеросклероза се сметаат за неправилна диета

и седентарен начин на живот. Според овие фактори, атеросклерозата е болест на нашето време, бидејќи во антиката немало брза храна, производи од тутун и во исто време предците воделе активен живот. Сепак, некои студии ја побиваат оваа претпоставка. Вработените во медицинскиот центар во Калифорнија спроведоа анализа на мумифицирани тела.

За време на експериментот, беа испитани остатоците на 76 луѓе кои живееле на територијата на 5 континенти пред многу векови. Како резултат на студијата, симптомите на атеросклероза се пронајдени кај 35 проценти од телата. Шефот на студијата истакна дека научниците не можат да најдат барем една античка цивилизација, чии претставници немаат знаци на оваа болест.

Недостатокот на директна врска помеѓу атеросклерозата и исхраната се потврдува со студии спроведени меѓу жителите на африканските земји. Некои африкански племиња се хранат главно со млеко од камили и кози, што е неколку пати подебело од кравјото. И покрај ова, зголеменото ниво на холестерол во крвта и атеросклероза кај овие луѓе се многу поретки отколку во другите народи.

Во Индија беше спроведена голема студија за атеросклероза. Анализата покажа докази дека смртноста од ефектите на атеросклероза кај жителите на јужниот дел на земјата е 7 пати поголема отколку кај оние што живеат во северозападниот регион. За одбележување е фактот дека жителите на северозападна Индија консумираат значително повеќе производи од тутун и производи од масно животно.

Механизмот на развој на атеросклероза - што е опасно заболувањето?

Првиот чекор во дегенеративниот процес кога се појавува предметната болест е уништување на внатрешниот wallид на артеријата. Овој феномен е фаворизиран од многу различни фактори, кои ќе бидат опишани во следниот дел.

ateroskleroz tipy ateroskleroza simptomy riski 2 - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

Оштетената област служи како еден вид прозорец за липопротеини со мала густина, кои лесно продираат во артеријата и овде формираат липидно место. Под влијание на голем број хемиски процеси, веќе воспалената зона е под постојано влијание на мигрантни воспалителни медијатори.

Сите овие феномени придонесуваат за акумулација на холестерол во форма на плакета. Тој се претвора во атеросклеротичен како резултат на растот на сврзното ткиво во него.

Со текот на времето, поради прогресијата на патолошкиот процес, се појавуваат мали згрутчување на крвта, се забележуваат микрокрики на внатрешниот wallид на артеријата. Слични услови доведуваат до појава на нови атеросклеротични плаки.

Ова негативно влијае на квалитетот на снабдувањето на артеријата со корисни материи, по што ја губи својата форма и еластичност, се стеснува и затегнува. Крвта не може целосно да циркулира низ целото тело, што се прикажува на исхраната на внатрешните органи.

Меѓу најчестите егзацербации на болеста за која станува збор се следниве:

 • Исхемија.
 • Кислородно гладување.
 • Дегенеративни трансформации на внатрешните органи.
 • Мала фокусна склероза. Тоа е последица на пролиферацијата на сврзното ткиво.
 • Акутна васкуларна инсуфициенција. Може да се појави кога луменот на садот е блокиран од тромб. Во овој случај, инфарктот на внатрешниот орган е сосема очекуван феномен.
 • Руптура на аневризма. Завршува со смрт на пациентот.

Во крајна линија е повреда на интегритетот на ендотелот, каде што главните штетни фактори се јаглерод моноксидот што влегува во крвотокот при пушење, артериска хипертензија и дислипидемија.

1 период - место на липиди и е претклиничка фаза.

2 период - влакнеста плоча, е клиничка фаза (хемодинамички значајна).

3 период - прекин на плакета.

Клинички манифестации на атеросклероза.

 • Синдром на дислипидемија - се базира на лабораториски параметри на липидните параметри на крвната плазма (се проценува нивото на холестерол, ЛДЛ, ТГ во крвта), тие треба да се зголемат.

-оптимална вредност - не повеќе од 5 mmol / l;

-нормална вредност - не повеќе од 1 mmol / l;

-оптимална вредност - не повеќе од 2 mmol / l;

- ако оштетувањето на коронарните артерии е коронарна инсуфициенција, манифестирана со коронарна артериска болест;

ateroskleroz smysl - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

- ако оштетување на мозочните артерии, тогаш мозочен удар;

- оштетување на садовите на екстремитетите - наизменичен хром;

- оштетување на садовите на мезентериумот - инфаркт на цревата, итн.

Ние го дијагностицираме овој синдром клинички и инструментално.

Клинички значи директен преглед на пациентот со палпација на достапните артерии: каротидна, радијална, брахијална, итн. Палпа симетрично, ова е потребно за споредба. Откривањето на асиметријата може да биде во форма на ослабување или дури и исчезнување на бранувањето. Ако садот не може да се палпира (асцендентна аорта, бубрежни артерии), тогаш го слушаме телефендоскопот - аускултација, може да има појава на систолен шум.

Инструментална дијагностика: ултразвук, студија за контраст на крвни садови. Во тоа време, можно е да се спроведе квантитативна интраваскуларна ултразвучна ангиографија, што ви овозможува прецизно да ја одредите локацијата, големината и состојбата на влакнестата плоча.

 • Синдром на надворешни манифестации на дислипидемија. Ксантелазма на очните капаци, липоиден лак на рожницата, кожата и тетивните ксантоми на екстензорните површини на рацете.

Причини и фактори на ризик за атеросклероза

Атеросклерозата е полиетиолошка (мултифакторна) болест, во чиј развој се вклучени повеќе од десетина фактори истовремено.

2fbf923721c80fbc6018733dfe14ecd6 - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

Причините и факторите на ризик за атеросклероза се:

 • дислипидемија - повреда на метаболизмот на липидите;
 • артериска хипертензија - висок крвен притисок, што предизвикува стратификација на епителот на васкуларниот wallид и брза пенетрација на липидите во него;
 • пушење - интегритетот на васкуларниот wallид е исто така повреден;
 • дебелина - придружена со оштетен метаболизам и прекумерна концентрација на липиди во крвниот серум;
 • нарушен метаболизам - дијабетес;
 • оптоварена наследност - игра голема улога во семејната дислипидемија;
 • машки пол - атеросклерозата е почеста кај мажите отколку кај жените;
 • возраст над 55 години - со возраста, метаболизмот се забавува;
 • седентарен начин на живот;
 • неухранетост - вишок внес на маснотии;
 • хормонална нерамнотежа - андрогените имаат атероген ефект.

Сите горенаведени фактори на ризик не смеат да се разгледуваат одделно, туку во комбинација. Тие играат улога не толку во појавата на атеросклероза, туку во нејзината понатамошна прогресија. Најзначајни фактори, чиј најголем ризик го призна Светската здравствена организација (СЗО), се првите пет - дислипидемија, артериска хипертензија, пушење, дебелина и дијабетес.

Дислипидемија

Дислипидемијата е кршење на метаболизмот на липидите. Липидите, тие се масти, играат важна улога во организмот. Тие се градежен материјал за клеточни мембрани, за нервно ткиво и за синтеза.

. Сепак, нивната зголемена содржина е придружена со развој на атеросклероза. Постојат неколку фракции на липиди, од кои секоја игра одредена улога.

Со цел да се проценат нарушувањата на метаболизмот на липидите, треба да знаете како изгледа нормалниот состав на липидите во крвта.

Односот на основните липиди е нормален

Концентрацијата е нормална

Тоа е претходник на полови хормони, жолчни киселини, витамин Д.

3,5 - 5,2 mmol на литар

(Липопротеини со ниска густина)

Холестеролот се пренесува од една во друга клетка. Тие се нарекуваат и „лоши липиди“, бидејќи го зголемуваат ризикот од развој на атеросклероза.

до 3,5 милимоли на литар

(Липопротеини со висока густина)

Холестеролот се пренесува на црниот дроб. Тие се нарекуваат и „добри липиди“, бидејќи го намалуваат ризикот од развој на атеросклероза.

0,9 - 1,9 mmol на литар

Тие се синтетизираат од клетките на масното ткиво и се главен извор на енергија за клетката.

0,5 - 2 mmol на литар

Атероген индекс Климов

Го одразува степенот на ризик од болести на срцето и неговите садови.

Концентрацијата на холестерол е главниот фактор што го рефлектира развојот на атеросклероза. Меѓутоа, за правилно да ја разберете врската помеѓу концентрацијата на холестерол во крвта и исхраната, мора да знаете дека постои ендоген и егзоген холестерол.

Ендогениот холестерол е оној што го произведува самото тело. Тој е депониран на внатрешниот wallид на крвните садови и придонесува за развој на атеросклероза. Егзогениот холестерол е оној кој се внесува заедно со храната. Помалку влијае на процесот на атеросклероза. Затоа, не се препорачува целосно отстранување на холестеролот од вашата исхрана.

Врската помеѓу високиот крвен притисок и атеросклерозата е докажана во голем број студии. Според овие студии, артериската хипертензија е придружена со структурни промени во васкуларниот wallид и дисфункција на самиот епител. Постои десквамација (деламинација) на епителот на васкуларниот wallид и повреда на неговата пропустливост.

Ова создава основа за брза импрегнација на васкуларниот wallид со липиди и формирање на атеросклеротични плаки. Исто така, високиот крвен притисок е придружен со производство на супстанции што го стеснуваат wallидот на крвниот сад (ангиотензин II) од страна на епителот. Во исто време, се намалува синтезата на супстанции кои ги шират крвните садови (азотен оксид).

Истите студии го пресметале ризикот од коронарна срцева болест, со комбинација на атеросклероза и артериска хипертензија. Значи, ако дијастолниот притисок надминува 100 милиметри жива, тогаш ризикот од развој на ангина пекторис се зголемува четири пати. Зголемениот систолен притисок има повеќе ефект врз мозочните садови отколку врз садовите на срцето. Затоа, зголемениот систолен притисок кај атеросклерозата е поврзан со зголемен ризик од мозочен удар.

Ризикот од развој на кардиоваскуларни компликации кај пушачите е 3 пати поголем отколку кај непушачите. Овој ризик е докажан од повеќето современи студии. Тие докажаа дека пушењето доведува до значителна дисфункција на ендотелот, што е предизвикувач во развојот на атеросклероза. Покрај тоа, пушењето стимулира згрутчување на крвта и ја зголемува вискозноста на крвта. Ова доведува до чести тромби и блокада на крвните садови, што го комплицира текот на атеросклерозата.

Денес, повеќето студии покажаа директна врска помеѓу смртноста од кардиоваскуларни болести и телесната тежина. Фреквенцијата на кардиоваскуларни заболувања се зголемува истовремено со тежината и кај жените и кај мажите. Откриено е дека со индекс на телесна маса повеќе од 25, ризикот од коронарна срцева болест се зголемува за 50 проценти. Тоа е затоа што дебелината е придружена со висок холестерол,

и ниска HDL. Во исто време, активноста на масните клетки (адипоцити) се зголемува, и тие почнуваат да лачат бесплатно

кои ја зголемуваат концентрацијата на триглицериди.

Исто така, луѓето со прекумерна тежина имаат висок ризик од развој на тип дијабетес. Овој фактор е дополнителен фактор на ризик за развој на атеросклероза. Причината за развој на дијабетес со вишок тежина е зголемена концентрација на хормонот инсулин во периферните ткива и развој на инсулинска резистенција. Во овој случај, чувствителноста на ткивата на инсулин се намалува и гликозата (кај луѓето - шеќер) престанува да се апсорбира.

Со цел максимално да се рефлектира каузалната врска помеѓу дебелината и атеросклерозата, терминот „метаболен синдром“ или „синдром Х“ беше воведен од специјалисти. Комбинира зголемена концентрација на триглицериди, инсулинска резистенција и висок крвен притисок. Овој синдром е комбиниран со дебелина, што ја докажува врската на дебелина и атеросклероза.

Треба да се напомене дека не само што прекумерната тежина само по себе е опасна, туку и процесот на нејзино стекнување. Овој феномен е потврден со студијата Фрамингам, која покажала врска помеѓу зголемувањето на телесната тежина кај жените по 25 години и високиот ризик од кардиоваскуларни болести.

Дијабетес мелитус е комбиниран не само со висок ризик од атеросклероза, туку и со тежок степен на неговиот тек. Познато е дека ризикот од развој на кардиоваскуларни компликации кај атеросклероза кај мажи со дијабетес се зголемува за 5 пати, а кај жени - за 7 пати. Овој ризик се зголемува неколку пати ако маж или жена пушат или имаат прекумерна тежина. Тип дијабетес се карактеризира со висока концентрација на липиди, холестерол и развој на дислипидемија.

Друг механизам што предизвикува брза прогресија на атеросклерозата е процесот на гликозилација. Се карактеризира со таложење

во васкуларниот ендотел, што доведува до оштетување. Преку дефекти на ендотелот, липидите побрзо продираат во садот и го импрегнираат.

Нема специфична причина за појава на болеста. Ризикот од развој на атеросклероза се должи на многу фактори. Меѓу нив, се разликуваат немодифицирани и модифицирани. Првиот не може делумно или целосно да се елиминира. Овие вклучуваат:

 1. Промени поврзани со возраста. Кај жените, болеста често се појавува по педесет години, кај мажи - откако достигна четириесет и пет.
 2. Наследна предиспозиција. Ако ближниот (на пример, родители, браќа и сестри) одеднаш починал, доживеал мозочен удар или срцев удар до шеесет години, тогаш веројатноста за развој на болеста е доста голема.

Факторите кои припаѓаат на втората категорија може да се отстранат со соодветен третман:

 1. Хиперхолестеролемија е зголемено ниво на холестерол во организмот.
 2. Присуство на дијабетес.
 3. Погрешен начин на живот. Злоупотреба на алкохол, пушење, неактивност, слаб квалитет на храна со висока содржина на маснотии.
 4. Проблеми со прекумерна тежина, дебелина.
 5. Висок пекол, развој на хипертензија.

Други фактори кои влијаат на развојот на болеста се стресот и апнејата при спиење. Во вториот случај, дишењето застанува за кратки временски периоди, како резултат на што крвниот притисок се зголемува многу. Научниците се сигурни дека во позадина на влошување на психо-емоционалното и физичкото здравје во такви околности, ризикот од мозочен удар или срцев удар се зголемува неколку пати.

Со атеросклероза, карактеристична е акумулацијата на наслаги на холестерол на артериските wallsидови. Нивото на липиди постојано се зголемува, што на крајот доведува до целосна блокада на крвните садови. Ова е можно само со оштетување на внатрешниот wallид на садовите. Овие процеси се олеснети со:

 • дијабетес;
 • постојано висок крвен притисок;
 • штетна активност на опортунистички микроорганизми;
 • заразни болести;
 • лоши навики (особено пушење).

Овие фактори на ризик за атеросклероза се главните причини за оштетување на заштитниот слој на артериските wallsидови. Преку ова, липидите слободно се фиксираат во внатрешноста на артеријата, формирајќи холестеролни плаки. Зголемување на големината, овие патологии стануваат една од главните причини за недостаток на снабдување со крв во виталните органи.

Етиологија на атеросклероза.

2c3fa9bdf1d4636ff253dd171d6db9df - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

Атеросклерозата е мултифакторна болест.

Факторите на ризик можат да се поделат на модифицирачки и неизменливи. Не-модифицирачки фактори на ризик - ова е нешто на што не можеме да влијаеме.

Изменлив: 1) пушењето е најопасниот фактор. Кога пушите, постои зголемена синтеза на НЕ, предизвикувајќи вазоконстрикција - спазам на садовите на ГМ, сето ова доведува до кршење на микроциркулацијата - воопшто, ова доведува до оштетување на ендотелот.

2) хиперлипопротеинемија - тоа е, зголемена содржина на холестерол во крвта поголема од 5 mmol / L, LDL (липопротеини со мала густина) повеќе од 3 mmol / L. Нивната постојана содржина во крвта доведува до нивно таложење, и тие се основа на плакетата АС.

3) артериска хипертензија.

6) недостаток на вежбање (седентарен начин на живот)

кул - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклерозанеухранетост

9) хипотироидизам (во кој има метаболичко нарушување, што е поволно опкружување за АС)

10) злоупотреба на алкохол

-кат (мажите се повеќе предиспонирани за АС, бидејќи жените имаат естроген, кој има анти-атеросклеротичен ефект, а машкиот тестостерон го нема овој имот. По 40 години, кога жените имаат менопауза, тие стануваат поранливи поради намалувањето на нивоа на естроген во крвта).

Предложени се многу теории за развој на атеросклероза, меѓу кои следниве се најчести:

 • Вирусна теорија (херпес вирус)
 • Наследство
 • Нарушување на коагулацијата
 • Нарушувања на имунолошкиот систем
 • Бениген тумор
 • Нарушувања на метаболизмот на липидите и оштетување на ендотелот - ЕНДОТЕЛИЈАЛНА ТЕОРИЈА.

Во моментов доминира последната од овие теории.

Видови на атеросклероза

Симптомите на атеросклероза зависат од нејзината локација. Најчесто, атеросклерозата влијае на аортата, коронарните садови на срцето и крвните садови на мозокот. Но, постојат и други локализации.

Видови на атеросклероза на местото на локализација се:

 • атеросклероза на аортата;
 • атеросклероза на периферните артерии (т.е. долните екстремитети);
 • церебрална артериосклероза;
 • бубрежна артериосклероза;
 • атеросклероза на брахиоцефалични садови.

Исто така, атеросклерозата може да варира во природата на лезијата.

Видови на атеросклероза според природата на лезијата се:

 • стенозирачка атеросклероза;
 • уништување на атеросклероза.

ateroskleroz tipy ateroskleroza simptomy riski 2 - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

Всушност, овие видови се само фази во развојот на атеросклеротичниот процес. Со стенотична атеросклероза, се јавува стеснување на луменот на садот. Атеросклеротичната плоча го згуснува ендотелот и го намалува обемот на снабдување со крв. Но, проодноста на крвните садови во оваа форма е зачувана.

Оклетирачката склероза се карактеризира со значително стеснување на луменот на садот до неговата целосна блокада. Облитерација значи васкуларна опструкција, која го карактеризира патолошкиот процес кај оваа болест. Водечка форма на системска атеросклероза е нејзиниот уништувачки изглед.

Атеросклероза облитеранс е патологија која влијае на периферните крвни садови, односно садовите на долните екстремитети. Оваа болест се јавува кај 5 проценти од населението, главно кај мажи по 40 години. Како по правило, се засегнати артерии со среден и голем калибар.

Артериите кои се погодени од атеросклероза со кои се уништува се:

 • илијачни артерии;
 • феморални артерии;
 • поплитеални артерии.

Долго време, атеросклерозата со уништување е асимптоматска. Во почетните фази, пациентот може да обрне внимание на зголемената чувствителност на студ и на фактот дека нозете секогаш се чувствуваат ладни. Исто така, пациентот може да се жали на постојана студ и вкочанетост. Многу подоцна, се појавуваат поплаки за периодична болка во мускулите на телето. Во зависност од растојанието на кое се појавува болката, се разликуваат и фазите на уништување на атеросклерозата.

Фазите на атеросклероза облитеранс се:

 • фаза I - болките се појавуваат откако поминале повеќе од еден километар или со многу силен физички напор;
 • фаза IIа - се забележува појава на болка по покривање на растојание до 1000 метри;
 • фаза IIб - безболно одење се забележува на растојание до 250 метри;
 • фаза III - растојанието на безболна прошетка е 50 метри, болката се јавува во мирување, често во сон;
 • фаза IV е фаза на трофични промени, кои се карактеризираат со чиреви и гангрена.

ateroskleroz tipy ateroskleroza simptomy riski - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

Во врска со нарушена циркулација на крв, се развива исхемија (недоволно снабдување со крв) на ткивата. Се манифестира со промена на бојата на кожата и температурата на екстремитетите, како и со кршење на растот на ноктите и косата. Во почетните фази, кожата на нозете добива бледо синкава боја. Понекогаш, со тешка склероза за уништување, кожата добива боја на слонова коска.

Поткожни масти атрофираат и практично исчезнуваат. Ова и дава на кожата изглед на тенка хартија за пергамент. Поради нарушено снабдување со крв, косата на нозете престанува да расте и почнува да паѓа. Промени се однесуваат и на ноктите - се забележува хиперкератоза, плочките на ноктите се згуснуваат и почнуваат да се ексфолираат.

Опциите за текот на уништување на склерозата се:

 • Акутна форма - се јавува во 15 проценти од случаите. Во овој случај, целосната блокада на садовите на екстремитетите се забележува многу брзо и бара итна хоспитализација. Акутната форма брзо се претвора во гангрена.
 • Субакутна форма - се јавува кај 45 проценти од пациентите со атеросклероза. Оваа опција се карактеризира со периодични ремисии и егзацербации. Третманот може да ја забави прогресијата на атеросклерозата.
 • Хронична форма - се јавува кај 40 проценти од пациентите. Ова е релативно поволна форма, која продолжува без изразени егзацербации. Третманот дава добар ефект.

Постојат два вида фактори:

 • изменлив - може да се обидете да отстраните;
 • неизменливи - се надвор од нашето влијание.
 • пушење;
 • висок холестерол, ЛДЛ;
 • транс масти;
 • вишок тежина;
 • висок притисок;
 • дијабетес;
 • диета базирана на месо, пржена храна, брза храна.
 • постара возраст;
 • пол (мажи);
 • предиспозиција во семејството;
 • генетски абнормалности.

Дополнителен список на причините за атеросклероза вклучува фактори кои имаат помал ефект врз развојот на болеста, како и недоволно проучени:

 • тромбофилија - склоност кон тромбоза;
 • заситени масти;
 • вишок јаглени хидрати;
 • висок триглицер>03 Nepravilnoe pitanie - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

Пушењето е еден од главните фактори кои го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни компликации поврзани со атеросклероза. Склоноста кон развој на атеросклероза е својствена и кај активните и кај пасивните пушачи. Секој десетти смртен случај од болест е поврзан со систематско труење на телото со чад од тутун.

Компонентите на чадот од тутун го зголемуваат нивото на лош ЛДЛ, ја намалуваат концентрацијата на добри липопротеини со висока густина (ХДЛ). Ова е најлошата можна комбинација. Способноста на никотин, јаглерод моноксид да го оштети васкуларниот ендотел, дополнително ги зголемува шансите за развој на атеросклероза. Телото треба да ги „закрпи“ оштетувањата со атеросклеротични плаки, високото ниво на ЛДЛ придонесува за нивни понатамошен раст.

Дислипидемија

Високо ниво на вкупен холестерол, ЛДЛ, триглицериди, низок ХДЛ се поврзани со висок ризик од развој на атеросклероза. „Штетната“ ЛДЛ е одговорна за доставување холестерол во телесните клетки. Ова е многу важна функција, бидејќи на сите клеточни мембрани им е потребна. Но, вишок на ЛДЛ може да го оштети vesselидот на крвниот сад.

„Корисна“ HDL - магнети за LDL. Циркулирајќи во крвта, тие собираат вишок ЛДЛ и ги отстрануваат од телото. Регулаторната функција на добриот холестерол има позитивно влијание врз намалување на ризикот од формирање на плаки на холестерол.

На веројатноста за развој на атеросклероза влијае не само вкупната количина на ЛДЛ, туку и големината на липопротеините. Малите молекули се поопасни од големите. На крајот на краиштата, тие се полесно да се решат на површината на артериите.

Транс масти

Транс мастите се формираат за време на индустриската хидрогенација на незаситени масти кои се наоѓаат во растителни масла. Производите подготвени со употреба на оваа технологија имаат подолг рок на траење, попривлечен вкус, текстура и се отпорни на расипување. Транс мастите може да се најдат во разновидна храна: маргарини, колачиња, колачи, преливи за салати, растителни масла.

Механизмот на дејството на транс мастите врз телото е слабо разбран. Со сигурност е познато дека редовната потрошувачка на дури и мала количина штетни липиди ја зголемува содржината на ЛДЛ, ја намалува концентрацијата на ХДЛ. Можеби тие исто така ги прават theидовите на артериите поподложни на оштетување. Сите овие промени доведуваат до развој на атеросклероза.

Вишок тежина

Лекарите веќе долго време забележаа дека повеќето пациенти со кардиоваскуларни компликации имаат прекумерна тежина. Особено јасно е видлива врската помеѓу атеросклерозата и дебелината кај мажите. Овој феномен се објаснува со зголемување на концентрацијата на холестерол во крвта, триглицериди, како и зголемениот притисок од кој страдаат скоро сите густи луѓе.

Можете приближно да ја процените кореспонденцијата на телесната тежина со вашата висина со помош на индексот на телесна маса (БМИ): тежина (кг) / висина2 (м). Здравиот се смета за индикатор од 17,5-25.

Дијабетес

Diaените со дијабетес имаат 3-5 пати поголема веројатност да развијат атеросклероза отколку здравите. Кај мажите, сличен индикатор е 2-4 пати. Дијабетес мелитус значително го менува метаболизмот. Крвта акумулира воспалителни цитокини, слободни радикали кои го оштетуваат васкуларниот ендотел. За да се започне развој на атеросклероза, повеќе не е потребно.

Ситуацијата се влошува со кршење на метаболизмот на мастите што го придружува дијабетесот. Кај 69% од пациентите, забележани се следниве промени:

 • високи триглицериди;
 • зголемување на содржината на LDL во мали димензии (VLDL);
 • намалување на нивото на HDL.

Нерамнотежата на мастите придонесува за прогресија на атеросклерозата.

Висок притисок

Theидот на здрави артерии е еластичен, флексибилно реагира на промените во волуменот на крвта и физиолошката состојба на една личност. Хипертензија се нарекува зголемување на притисокот над 140/90 mm Hg. Уметност За пациенти со дијабетес мелитус, хронична бубрежна инсуфициенција, бројката е малку помала - 130/80 mm RT. Уметност

Висок притисок предизвикува мускулите на садовите да останат во постојан напон. Продолжената изложеност на хипертензија ги прави wallsидовите на артериите нееластични. Ја губат способноста за брзо, лесно истегнување, стеснување. Постои голема веројатност за траума на крвниот сад поради дејството на кој било штетен фактор.

Местото на оштетување е покриено со ЛДЛ, крвни клетки, сврзни влакна. Значи, атеросклеротичната плоча почнува да се формира.

Неверојатната преваленца на атеросклероза во развиените земји е поврзана со неухранетост. Едно лице троши огромна количина на храна што содржи транс масти, заситени масти и холестерол. Просечен жител јаде многу поголем број на овие компоненти отколку што бара физиологијата. Напротив, луѓето почнаа да јадат многу помалку овошен зеленчук, претпочитајќи попривлечни закуски.

Раните истражувачи повикаа на целосно напуштање на храната од животинско потекло, преминување на млечни производи со малку маснотии. Сепак, многу современи научници не го одобруваат овој пристап. Подетемна студија за ова прашање покажа дека за успешна превенција на атеросклероза, доволно е да се намали внесувањето храна богата со заситени масти, холестерол, да додадете повеќе извори на влакна во вашата исхрана. Треба да се исклучат само транс мастите.

Постара возраст

 1. Нула. Предклинички. Се случуваат исхемични промени во крвните садови, што може да се открие преку одредени дијагностички мерки. Оваа фаза може да трае долго време.
 2. Прво. Исхемичен. Патолошки промени се забележуваат во внатрешните органи чии крвни садови се стеснуваат во луменот. Поради ваквите трансформации, снабдувањето со крв во овие органи е нарушено.
 3. Второ Тромбонекротичен. За време на дијагнозата, можете да најдете мали или големи фокуси на некроза на theидовите на оштетените садови. Оваа фаза често се надополнува со васкуларна тромбоза.
 4. Трето. Склеротичен, влакнест. Мускулното ткиво на погодените внатрешни органи постепено атрофира. Покрај тоа, на нив се формираат лузни.
 1. Формирање на дамки од маснотии (липиди). Оваа фаза може да има различно времетраење. Во внатрешноста на wallsидовите на крвните садови се формираат комплексни комплекси на соединенија, кои вклучуваат липиди, како и протеини. Можно е да се визуелизираат ваквите наслаги исклучиво под микроскоп.
 2. Липосклероза Масните точки постепено 'ртат со сврзно ткиво, што предизвикува појава на атероматозна плоча. Во својата структура, таа е нестабилна: оваа плакета може да пукне, а нејзините парчиња со проток на крв можат да мигрираат во фината васкуларна мрежа и да затнат одделни садови.
 3. Атерокалциноза. Плакетата станува погуста во својата структура, што е поврзано со нејзината калцинација. Може да се зголеми во дијаметар и да предизвика оклузија на артерискиот сад. Таквиот феномен доведува до сериозни нарушувања на циркулацијата, смрт на одредени делови од соодветниот орган.
 • Стенозирање. Симптоматската слика е доволно светла, што е предизвикано од преклопување на луменот на садот за повеќе од 50%. Поплаките на пациентите ќе бидат утврдени од локацијата на атеросклеротичната плака.
 • Нестенозирачки. Патолошките феномени не доведуваат до изразени промени во протокот на крв. Болеста се манифестира кај луѓе со низок крвен притисок. Во други случаи, симптомите се отсутни или се чувствуваат помалку изразени. Недостатокот на терапевтски мерки доведува до развој на стенозирачка атеросклероза.
 • Избришувањето. Тотална блокада на садот, што во некои случаи доведува до гангрена.

Механизмот на развој на атеросклероза - што е опасно заболувањето?

Со атеросклероза, се јавува "импрегнација" на внатрешната обвивка на садовите со липиди и холестерол. Како резултат на ова, се формираат атеросклеротични плаки, кои со својот волумен го стеснуваат луменот на садот. Понатаму, овие плаки можат да улцерираат, да излезат и на нивно место да се формираат тромби. Сето ова ќе доведе до стеснување или целосно блокирање на садот, што ќе предизвика недоволно снабдување со крв (исхемија).

04 Алкоголизам - Преглед на главните фактори на ризик за атеросклероза

Во развојот на сите овие процеси се вклучени два фактори - васкуларни и липидни.

Васкуларен фактор Влијае на васкуларно-тромбоцитните промени што ја формираат почвата за брз развој на атеросклеротични плаки. Овие промени вклучуваат десквамација (ексфолијација) на епителот на васкуларниот wallид. Познато е дека во васкуларниот wallид се разликуваат неколку слоеви.

Слоевите на васкуларниот wallид се:

 • внатрешниот слој кој се состои од ендотел и еластична мембрана;
 • средниот слој формиран од мускулни клетки;
 • надворешниот слој формиран од сврзно ткиво.

Со атеросклероза, влијае на внатрешниот слој на васкуларниот wallид, кој се состои од ендотел. Неговата десквамација (ексфолијација) може да се појави од различни причини. Најчесто, таква причина е висок крвен притисок. Со оваа болест, растојанието помеѓу ендотелните клетки се шири и се формираат мали прозорци.

и што е важно, кога пушите. Во сите овие случаи, се забележува оштетување на внатрешниот слој на крвните садови со различна длабочина и обем.

Липиден фактор Липидниот фактор ги рефлектира нарушувањата на метаболизмот на липидите (синоним - дислипидемија). Во овој случај, содржината на основните липиди е нарушена во крвната плазма. Отстапување на параметарот од нормата или кршење на односот на неколку параметри се нарекува дислипидемија. Разликувајте примарна (тие се наследни) и секундарна (стекната) дислипидемија.

Некои видови дислипидемија

Ризик од развој на атеросклероза

Со дислипидемија, вишокот холестерол се акумулира во телото и се таложи на васкуларниот wallид. Така, два фактори се неопходни за формирање на атеросклероза - неисправен васкуларен wallид и нарушен состав на липидите.

Атеросклеротичните плаки се депозити на холестерол и липопротеини во внатрешноста на васкуларниот ид. Опасноста од плакета е дека, како што расте, го затвора луменот на садот и ја нарушува циркулацијата на крвта. Во својот развој, плакетата поминува низ неколку фази.

Фазите на формирање на атеросклеротични плаки се:

 • зголемени плазматски липиди;
 • импрегнација на липиди на васкуларниот wallид;
 • формирање на атеросклеротични дамки и ленти со големина од 1 до 1,5 милиметри;
 • адхезија на тромбоцитите на лентите и формирање на париетален тромб;
 • хиперплазија на мазни мускулни клетки кои го формираат васкуларниот wallид;
 • импрегнација на тромб со макрофаги и други клетки и формирање на атеросклеротична плака.

Првично, плакетата не го нарушува протокот на крв, бидејќи расте во дебелината на васкуларниот wallид, односно надвор од луменот. Сепак, тогаш почнува да расте во внатрешноста на луменот, постепено стеснување на садот. Како резултат, протокот на крв во садовите се намалува сè додека не запре целосно (во моментот кога плаката целосно го исполнува луменот на садот).

Намалениот проток на крв доведува до фактот дека органот до кој оди овој сад, престанува да снабдува крв. Намалувањето или целосниот прекин на снабдувањето со крв во организмот се нарекува исхемија. Најакутната исхемија поминува во срцето. Артериите на срцето се многу мали, така што нивната блокада од атеросклеротична плака се развива брзо. Целосна опструкција на коронарните артерии може да доведе до срцев удар.

Во структурата на атеросклеротична плоча, јадрото и гумата се изолирани. Јадрото на плочата се состои од кристали на холестерол и негови естри. Плаката гума е претставена од мускулни клетки и сврзно ткиво. Последователно, соли на калциум може да се депонираат во плакетата.

Понатамошниот развој на атеросклеротичниот процес може да доведе до формирање на „комплицирана плоча“. Во оваа фаза, се забележува зголемување на волуменот на јадрото на плаката (т.е. неговиот масен дел) и уништување на гумата. Преку дефектот формиран во гумата, содржината на плочата паѓа во луменот на садот. Ова може да предизвика емболија и блокада на крвните садови.

Фаза атеросклероза

Се разликуваат клиничките и анатомските и патолошките фази на атеросклероза. Клиничките фази ги опишуваат фазите на атеросклероза во однос на главните симптоми.

Клиничките фази на атеросклероза се:

 • Асимптоматска фаза - се карактеризира со отсуство на специфични поплаки од пациентот и стеснување на луменот на садот до 50 - 70 проценти. Дури и кога луменот на садот е стеснет за половина (50 проценти), пациентот може да нема поплаки. И покрај фактот дека веќе има промени на внатрешниот wallид на артериите, тие не даваат клинички манифестации. Оваа фаза трае многу години, а нејзиното времетраење се одредува според присуството на фактори на ризик кај пациентот. Можно е да се идентификува асимптоматската фаза само кога се спроведуваат специјализирани студии, на пример, доплерографија.
 • Фаза на клинички манифестации - се карактеризира со појава на специфични поплаки од пациентот. Оваа фаза се јавува кога луменот на садот се стеснува за 70 проценти или повеќе. Во оваа фаза, атеросклеротичниот процес станува неповратен, а третманот се спроведува за да се спречи развојот на компликации.

Анатомските и патолошките фази ја проценуваат атеросклерозата на ниво на промени во васкуларниот ид.

Анатомски и патолошки фази се:

 • долипидна фаза - се карактеризира со оштетување на епителот на васкуларниот wallид;
 • фаза на липоидоза - се карактеризира со пенетрација на липиди во васкуларниот wallид и формирање на липидни точки;
 • фаза на атероматоза - се карактеризира со формирање на атеросклеротична плоча што излегува во луменот на садот;
 • фаза на комплицирана плакета - во која плочата пука и нејзината содржина излегува во крвотокот, што често доведува до блокирање на садот;
 • фаза на склероза (ако не се скрши) - во која има прекумерен раст на сврзното ткиво во плаката, како резултат на што станува погусто;
 • фаза на калцификација - таложење на калциумови соли во плаката.

За да се утврди веројатноста за развој на патологија, беше развиен посебен тест со прашања. Секој позитивен одговор е еднаков на една точка.

 1. Вие сте женка, над педесет години.
 2. Вие сте маж, над четириесет и пет години.
 3. Имате прекумерна тежина.
 4. Наследен фактор на предиспозиција: Атеросклерозата претходно беше дијагностицирана кај вашите блиски роднини.
 5. Постојана изложеност на стрес неколку месеци.
 6. Седентарен начин на живот.
 7. Пушењето.
 8. Пиење алкохол повеќе од двапати неделно.
 9. Диета: редовен оброк кој содржи високо ниво на маснотии.
 10. Ненадејните скокови во пеколот.
 11. Хипертензија.
 12. Проблем со спиењето.
 13. Присуство на дијабетес.
 14. Често оштетување на организмот од болести од заразна природа.
 15. Болни сензации во долните екстремитети кои се јавуваат по физички напор.
 16. Замор на нозете при одење, трчање.
 17. Крвниот притисок зависи од временските услови.
 18. Неправилен систем на храна: закуски, јадење на места за јавно угостителство.
 19. Неправилен распоред на работа: недостаток на слободни денови, одмор, неправилен сон.
 20. Честа потрошувачка на храна (од неколку пати неделно) со висока содржина на холестерол.

Калкулатор за резултати. Сите позитивни одговори мора да бидат сумирани. Според табелата, резултатот од нула покажува дека не постои ризик од заболување во следните неколку години.

Со резултат од една до две поени, постојат просечни шанси да се разболите. Три до пет - тие се зголемуваат.

Исто така, добиените податоци можат да покажат дека ризикот од развој на срцеви заболувања е околу триесет проценти. Ако одговорите надминат пет поени, веројатноста за заболување е многу голема. Во такви случаи, треба да контактирате со специјалист за испитување.

Подмолноста на оваа болест, прво, е тоа што се развива асимптоматски подолго време и не може да даде клиничка слика повеќе од десет години, и второ, практично не се дијагностицира во раните фази.

Клиничките симптоми почнуваат да се појавуваат само кога обрасните атеросклеротични плаки преклопуваат повеќе од половина од луменот на садот и предизвикуваат хипоксија. Дијагноза на рана атеросклероза е можна само со помош на специјален скрининг.

Сепак, постои прилично едноставен начин да дознаете за ризиците од развој на оваа болест - утврдување на атерогениот коефициент (колку е поголем, толку е поголем ризикот од развој на болеста). Атерогениот коефициент е односот на таканаречениот „лош“ холестерол и „добриот“.

1. за еднократна употреба

Овие вклучуваат фактори кои директно зависат од волјата на една личност, затоа може да се отстранат со напуштање на лошите навики:

 • Храна со многу храна од животинско потекло: свинска маст, свинско месо, јајца, кожа од живина итн. Таквата диета делува како катализатор за развој на оваа васкуларна патологија.
 • Пушење Главните непријатели на артериските садови во оваа ситуација се катран и никотин. Овие супстанции можат да предизвикаат скокови на крвниот притисок, хиперлипидемија, коронарна срцева болест.
 • Седентарен начин на живот. Тоа доведува до формирање на вишок тежина, појава на дијабетес мелитус, васкуларна атеросклероза.

2. Фатален

Првични знаци и типични симптоми на атеросклероза - не пропуштајте ја болеста!

Симптомите на оваа болест се одредуваат со локализација на атеросклеротичната плака.

Најчестиот и опасен вид на атеросклероза. Главниот предмет на оштетување се садовите на срцето.

Меѓу најчестите симптоми, се разликуваат следниве:

 1. Стернални ненадејни болки што даваат на левата рака. Тие застануваат со нитроглицерин, кој се става под јазикот на пациентот.
 2. Неуспеси во срцевиот ритам.
 3. Оток на кожата.
 4. Зголемен крвен притисок.
 5. Напади на задушување.

Целосна блокада на коронарната артерија може да доведе до миокарден инфаркт. Во овој случај, пациентот доживува силна болка во градите, која се протега на левото рамо, недостаток на воздух, ладна пот.

Земањето нитроглицерин не дава позитивен ефект.

Дегенеративниот процес е концентриран во садовите што го хранат мозокот и обезбедуваат негово функционирање. Оваа група вклучува и каротидни артерии.

Првични знаци и типични симптоми на атеросклероза - не пропуштајте ја болеста!

Клиничките манифестации можат да бидат различни. Тоа зависи од локацијата на погодените области, големината и фазата на формирање. Симптомите често се отсутни поради зачувување на интегритетот на плаките. Во многу случаи, тие не пукаат и остануваат на едно место. Пациентите може да укажат на болни сензации со различен степен на интензитет, кои се интензивираат по физички напор. Ова често укажува на тоа дека плаката се зголемува во големина и може да го намали протокот на крв.

Веројатноста за коронарна срцева болест се зголемува во однос на позадината на распаѓање на растот. Нејзините индивидуални елементи почнуваат да мигрираат, а во уништената област се формираат тромби во областа на коронарните и церебралните садови.

Овој процес може да доведе до негативни неповратни последици - мозочен удар или срцев удар (мултифокална атеросклероза често придонесува за нивниот развој). Меѓу главните симптоми кои укажуваат на разорно дејство на патологијата во абдоминалната аорта, постојат:

 • болка во стомакот;
 • оштетување на долните екстремитети. Тоа е придружено со чувство на вкочанетост, студ, црвенило, може да се забележи периодично куцање;
 • проблеми со апетитот;
 • остар губење на тежината;
 • подпухнатост

Честа клиничка слика е кршење на сексуалните функции. Машките претставници имаат импотенција, жените имаат неплодност.

Кога се појавуваат плаки во васкуларниот систем на долните екстремитети во почетната фаза, нема видливи симптоми. Синдромот на болка често се манифестира само во позадина на сериозни нарушувања во циркулацијата на крвта. Неговиот интензитет се зголемува за време на движењето.

Мускулната структура не прима доволно кислород и хранливи материи, што често доведува до такви последици:

 • појавата на куцање;
 • формирање на трофични чиреви;
 • промени во тонот на кожата (станува многу поблед, понекогаш цијанотичен);
 • развој на атеросклероза на уништување.

Пациентите често губат коса на нозете, ноктите доаѓаат во лоша состојба. Како што напредува болеста, пулсацијата периодично исчезнува во колената, колковите и другите области близу до артериите.

Порастот во каротидната артерија, исто така, подолго време не покажува никакви знаци на нивното постоење. Оваа состојба, што предизвикува сериозни компликации, е крајно опасна за пациентот. Може да се спречи само ако навремено посетите лекар. Едно лице периодично е подложено на исхемични напади, тој има ненадејни проблеми со говорот (на пример, конфузија), чувство на вкочанетост на едната рака или нога, нарушена визуелна функција на десното или левото око.

Ако плаките се локализирани во торакалниот регион, пациентот е загрижен за силна болка со различно времетраење (често траат неколку дена). По некое време, пациентите укажуваат на знаци карактеристични за срцева слабост, отежнато дишење. Горниот крвен притисок исто така може да се зголеми.

Ваквите симптоми се придружени со главоболки, вртоглавица, проблеми со меморијата, чувство на постојан замор, поспаност. Кожата станува бледа.

Со формирање на атеросклеротични плаки во садовите на мозокот кај една личност, психата е нарушена. Како што напредува болеста, таа може да се однесува несоодветно дури и во обични ситуации, станува се повеќе нервозна, раздразлива. Неговото расположение често се менува.

Во почетната фаза, попреченоста значително се намалува, меморијата се влошува, може да се развие депресија. Втората фаза е придружена со поизразени симптоми: вознемиреност, краток темперамент, хипохондрија. Потоа, постојат знаци карактеристични за деменција (како резултат на изложеност и на егзогени и на ендогени фактори). Врската со реалноста е изгубена, визуелните функции се влошуваат, може да се појават удари.

дијагностика

Современите дијагностички методи вклучуваат спроведување биохемија, полагање на општи тестови на крв, тестови на урина, инструментални прегледи. Процесот на утврдување на болеста може да биде многу тежок. Ова се должи на фактот дека голем број на симптоми се карактеристични за болеста, кои често се слични на знаци на други патологии.

Лекарот спроведува целосен преглед на пациентот, ја испитува неговата историја за да утврди фактори на ризик, го испраќа на биохемиски тест на крвта за да се утврди точното ниво на холестерол (според формулата, нормалниот вкупен холестерол е од три до шест mmol / l ), се прави коагулограм за да се процени коагулабилноста.

Инструменталните студии (на пример, ултразвук) даваат можност да ги проучат структурните карактеристики на крвните садови, да ја утврдат локацијата на израстоците. Ако постои сомневање за атеросклероза на аортата, се прави рендгенски преглед.

Третман со атеросклероза.

Неопходно е да се започне со третман со прекин на пушењето, алкохол, да се започне активен животен стил, да се одржи психолошки комфор, да се намали телесната тежина ако има дебелина.

Усогласеност со диета, што подразбира отфрлање на производи што содржат заситени масни киселини: цврсти масти, јајца, животинско месо, чоколадо, кондензирано млеко, колбаси, пржени компири, сладолед. Неопходно е да се вклучат во прехранбените производи кои содржат голема количина полинезаситени масни киселини: риба, морска храна; и храна што содржи влакна и сложени јаглехидрати: зеленчук, овошје, житарици, житарици.

-GMGKoAreductuzy инхибитори (статини)

- Инхибитори на апсорпцијата на холестерол во цревата

- w-3 полинезаситени масни киселини

- Методи за ин витро третман.

 1. Статините се најефикасни во третманот на атеросклероза.

Ова во голема мера се должи на стабилизирачкиот ефект на гумата на атеросклеротичната плака, карактеристична само за статините. Во овој поглед, во третманот на атеросклероза, други лекови се користат главно кога е невозможно да се користат статини или во комбинација со нив.

статините ја инхибираат -хидрокси-метилглутарил-коензим-А-редуктаза, ензим директно вклучен во синтезата на холестерол во клетките на црниот дроб. Покрај тоа, статините имаат плејотропни својства, што влијае на голем број процеси кои не се поврзани со нивната активност на намалување на липидите.

Во високи дози, овие лекови го намалуваат нивото на CRP, ја инхибираат агрегацијата на тромбоцитите и пролиферативната активност на мазните мускулни клетки на васкуларниот wallид. Како резултат на ова, кога се користат статини, се забележува значително намалување на ново оштетување на васкуларниот ендотел, стапката на развој на стеноза и бројот на компликации како резултат на прекин на плаката се значително намалени.

Симвастатин (Зокор, василип, симвастол) - 5-80 мг 1 пат на ден.

Флувастатин (Лескол) - 20-80 мг 1 пат на ден.

Аторвастатин (липимар, аторис) - 10-80 мг еднаш на ден.

Росувастатин (крст, мертенил) - 10-40 мг 1 пат на ден.

Како по правило, статините се препишуваат еднаш за време на вечерното внесување, бидејќи синтезата на холестерол се јавува најинтензивно во текот на ноќта. Се препорачува да се започне со терапија со минимална доза на лекот, постепено да се титрира до оптималната, што овозможува достигнување на целното ниво на ЛДЛ холестерол (помалку од 3 mmol / l кај популацијата и помалку од 2,5 mmol / l кај пациенти со коронарна артериска болест). Статинската терапија може да го намали ЛДЛ холестеролот за 20-60%, ТГ - за 8-15% и да го зголеми ХДЛ холестеролот за 5-15%.

 1. Езитимибе (езитрол) е лек кој ја инхибира апсорпцијата на холестерол во цревата.

Овој лек во вилозниот епител на тенкото црево се комбинира со глукуронска киселина, блокирајќи ја апсорпцијата на холестерол. Монотерапијата со езитимибе предизвикува намалување на холестеролот во плазмата не повеќе од 15-20%. Сепак, неговата комбинација со статини значително го зголемува хипохолестеролемичниот ефект како резултат на инхибиција на два процеса - синтеза на холестерол во црниот дроб и апсорпција на холестерол во цревата.

 1. Никотинска киселина (ниаспан, ендурацин) - ја намалува синтезата на VLDL во црниот дроб, како резултат на супресија на синтезата на апопротеин Б-100.

Ниаспан се користи во почетна доза од 250 mg 3 пати на ден, максимална дневна доза од 2 g.

гемфиброзил - 600 mg 2 пати на ден, фенофибрат 200 mg 1 пат на ден.

Причини и фактори на ризик за атеросклероза

Дислипидемија

Точните причини за атеросклероза сè уште се предмет на контроверзии меѓу лекарите. Сепак, можеме самоуверено да именуваме бројни фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на атеросклероза. Тие се поделени во три групи - биолошки, физиолошки и бихевиорални.

Биолошки

Биолошките фактори се должат на карактеристиките на телото, кои не можат да се менуваат. Овие вклучуваат:

 1. Генетска предиспозиција: тоа значи не само предиспозиција кон самата атеросклероза, туку и на болести кои го провоцираат нејзиниот развој - дијабетес мелитус, хипертензија, хиперлипидемија (високи крвни липиди) и некои други.
 2. Хормонална позадина. Докажано е дека „женскиот“ хормон естроген значително го намалува ризикот од развој на атеросклероза, бидејќи го зголемува нивото на HDL што го зафаќа „лошиот“ холестерол. Затоа, ризикот од развој на атеросклероза е особено голем кај мажите, како и кај жените во постменопаузалниот период.
 3. Возраст Возрасните промени во организмот (особено во црниот дроб) го зголемуваат ризикот од атеросклероза кај луѓето постари од 40 години.

Физиолошки

Физиолошките фактори ги вклучуваат оние што се предизвикани од карактеристиките на телото, но можат да се прилагодат, а понекогаш и целосно да се елиминираат. Овие вклучуваат:

Сите овие состојби може да се коригираат со лекови.

 • Дебелината.
 • Повреда на метаболизмот на јаглени хидрати во телото. Таквите нарушувања вклучуваат не само дијабетес мелитус (што е екстремна форма), туку и хронично нарушено внесување на глукоза од страна на ткивата. Овие состојби се корегираат со лекови, промени во навиките во исхраната и редовно следење на нивото на шеќер во крвта.
 • Голем број на стресни ситуации и премногу емотивна реакција на нив. Овој фактор е класифициран како физиолошки, бидејќи видот на реакција на стресот зависи од структурата на нервниот систем и некои биохемиски карактеристики на телото.

  Овој фактор на ризик може да се намали не само со развој на одредени модели на однесување, туку и со специјална терапија насочена кон зајакнување на нервниот систем и стабилизирање на хормоналната позадина.

  Однесување

  Причини за атеросклероза - сите фактори кои влијаат на развојот на патологијата и ризичните групи на атеросклероза

  2. Фатален

  • Пол Во машкиот дел од популацијата, атеросклерозата се чувствува десет години порано и се јавува 3-4 пати почесто отколку кај жените. Кај жените, оваа болест започнува активно да се манифестира по 50 години, што е поврзано со почетокот на менопаузата. Менопаузата влијае на количината на естроген во крвта, а исто така е негативно прикажана и на одбраната на телото.
  • Возраст. Според статистичките податоци, оваа патологија често се дијагностицира кај луѓе по 40-годишна возраст.
  • Генетска историја. Според медицинската пракса, раниот развој на атеросклероза е олеснет од моментот кога еден од најблиските роднини на пациентот имал оваа болест во историјата на болеста. Ако патологијата прво се чувствувала по 50 години, тогаш нејзиниот развој, како по правило, не е поврзан со наследни фактори.

  Оваа категорија е претставена со хронични нарушувања кои можат да се коригираат со помош на терапевтски мерки:

  • Инфекција на телото, негово труење. Токсични агенси, како и штетни микроорганизми, предизвикуваат атеросклеротични трансформации во васкуларните wallsидови.
  • Дијабетес. Дефекти во метаболизмот на липидите. Кај лица со овие патолошки состојби, ризикот од развој на васкуларна патологија за која станува збор се зголемува 6 пати. Фатален исход од атеросклероза кај дијабетичари се јавува 2 пати почесто отколку кај оние кои не страдаат од дијабетес. Покрај тоа, апсолутно секоја група садови може да претрпи дегенеративни процеси. Но, најчесто страдаат артериите на мозокот, срцето, долните екстремитети.
  • Вишок телесна тежина.
  • Артериска хипертензија. Оваа состојба придонесува за зголемена промоција на компонентите на холестерол во интимата, што може да предизвика формирање на атеросклеротична плака во иднина. Од друга страна, атеросклерозата влијае на крвниот притисок.
  • Зголемен холестерол, липопротеин, триглицерид во крвта. Основната причина за развојот на болеста за која станува збор.

  Познавањето на овие фактори ќе овозможи да се минимизира ризикот од развој на атеросклероза.

  Спречување на болести

  Мерките за превенција се насочени кон елиминирање на факторите на ризик кои придонесуваат за развој на болеста. Лекарите ве советуваат да изберете балансирана исхрана за себе, да одбиете готова брза храна и друга храна што содржи висок холестерол, да правите редовни физички вежби. Водењето на овие едноставни правила ќе помогне да се минимизираат ризиците од развој на патологија.

  Секундарната превенција вклучува третман на заболувања што можат да доведат до формирање на болеста. На пример, земање лекови кои го регулираат крвниот притисок, лекови кои спречуваат згрутчување на крвта.

  Атеросклерозата е сериозна болест, која е многу тешка и долга за лекување. Затоа, подобро е да размислите за превенција однапред, особено затоа што е многу едноставна. Неговите главни задачи се да спречат зголемување на нивото на „лош“ холестерол, да го одржуваат васкуларниот тонус и да ги корегираат состојбите што можат да предизвикаат атеросклероза.

  Многу е важно да се знаат факторите на ризик. За да ја спречите болеста, треба да преземете мерки за борба против нив. Препораки за превенција:

  1. Престани да пушиш! Ова значително ќе го намали ризикот од проблеми со крвните садови.
  2. Јадете повеќе „бело“ месо (пилешко, мисирка). Телешко и овчо месо со малку маснотии исто така ќе бидат корисни. Но, масното говедско и свинско месо треба да се консумираат ретко.
  3. Внесете повеќе зеленчук, овошје и риба во вашата исхрана. Според студиите, во Јапонија и медитеранските земји, чија традиционална кујна е богата со морски плодови и билки, болеста практично не се наоѓа.
  4. Обидете се да пржете јадења што е можно помалку во маснотии и путер - користете зеленчук.
  5. Премести се! Дури и минимална физичка активност во форма на утрински вежби ќе ви помогне да ги одржувате садовите во добра форма.
  6. Ако сте предиспонирани за тип дијабетес мелитус (зависен од инсулин), редовно проверувајте го нивото на шеќер во крвта.

  Атеросклерозата, како и секоја болест, е полесно да се спречи отколку да се лекува. Познавањето на факторите на ризик и следењето на едноставни превентивни мерки ќе ви помогнат да избегнете проблеми, и доколку веќе постојат, ставете ги сигурно под контрола.

  Атеросклерозата се нарекува скриен убиец. Формирањето на холестеролни плаки трае 30-40 години и не е придружено со никакви симптоми. Првите знаци на атеросклероза се појавуваат кога таложењето ќе достигне голема големина. Но, во оваа фаза, болеста повеќе не може да се третира. Затоа, главната задача на лекарот е да преземе навремени мерки за спречување на болеста.

  Превенција на атеросклероза е исклучување на модифицирачки фактори на ризик:

  • престанок со пушење;
  • умереност во алкохолот;
  • здрава исхрана;
  • контрола на нивото на притисок;
  • третман на основната болест: дијабетес мелитус, дислипидемија, хипотироидизам;
  • најмалку 30 минути дневна физичка активност.

  Луѓето, без оглед на присуството на ризични групи, треба редовно да го проверуваат нивниот холестерол, ЛДЛ. Првиот тест на крвта се зема на 9-11 години, вториот - 17-21 години, а потоа на секои 4-6 години. Луѓето со тенденција да развијат атеросклероза треба почесто да се скринираат. Распоредот за полагање тестови за нив се составува индивидуално.

 • Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic