Идиопатска торзија дистонија тортиколис кои се симптомите

Целосното име на болеста - спазматичен тортиколис - потекнува од латинскиот збор tortus, што значи „извртено“ и од зборот колум, односно „врат“.

Тортиколис се манифестира во такви промени во положбата на вратот:

Постојат грчеви на нодули, трапез и други мускули. Типично, закривеноста е позабележителна од едната страна поради специфичната положба на главата.

Карактеристичната склоност на главата често се јавува поради тоничната компонента. Еден пример е тортиколис, во кој главата се пренесува со увото кон рамото со зголемување на тонот на ипилатералните мускули на вратот.

Друг пример е ротациониот тортиколис, во кој главата е делумно извртена по надолжната оска. Со антероколис, главата и вратот се држат во свиткана позиција напред со зголемување на тонот на предните цервикални мускули; со ретроколис, главата и вратот се преголеми со зголемување на тонот на задните цервикални мускули.

Без оглед на тоа каков вид на болест преовладува, сите тие се сорти во иста состојба. Терминот „спазматичен тортиколис“ ретко се користи кај некои лекари, наместо тоа тие повеќе го сакаат терминот „цервикална дистонија“. Се користи затоа што кај некои пациенти нема ротациони движења на главата или грчевито грчење и има само грч. Честопати има тортиколис од комбиниран тип, односно со присуство на неколку видови на разни движења.

Тортиколис само по себе не е конечна дијагноза, туку состојба што треба да се коригира.

Разликувајте такви видови тортиколис:

Секундарната тортиколис е поврзана со структурни промени, односно трауматски или деструктивни промени во коските и ткивата, покрај тоа, разни инфекции, стекнати и пренесени од мајка на дете во матката (на пример, туберкулоза, сифилис, имаат големо влијание врз појава на оваа состојба). , артритис, артроза).

Причини

Дистонија се јавува поради оштетување на невроните на забнатото јадро на малиот мозок и субкортикалните формации на предниот мозок. Соодветните делови на мозокот можат да бидат засегнати од рак или инфекции.

Семејната торзија дистонија е група на наследни болести. Тие се наследуваат автосомно (без оглед на полот), и можат да дејствуваат како доминантна или рецесивна одлика.

Како што споменавме, примарната мускулна дистонија се јавува поради генетска предиспозиција. Секундарна дистонија кај возрасни може да се појави од следниве причини:

 • енцефалитис;
 • земање на одредени лекови;
 • онколошки заболувања;
 • церебрална парализа;
 • Гетингтонова болест;
 • мултиплекс склероза;
 • Болест Вилсон-Коновалов.

Главната причина за тортиколис е кршење на функцијата на базалните ганглии. Механизмот на нарушување е како што следува: бидејќи базалните ганглии се дел од мозокот кои произведуваат хемикалии неопходни за правилна врска на импулсите на мозокот и мускулите, нарушувањето на нивната функција доведува до нарушување на нормалниот мускулен тонус. Таквите мускули стануваат или претерано опуштени или претерано напнати.

Една таква хемикалија е ацетилхолин. Медијаторите или хемиските агенси кои се лачат во базалните ганглии минуваат низ нервните патишта кон специфичните мускули, како што се мускулите на вратот. Премногу чести нервни импулси предизвикуваат мускули ненормално да се стегаат, како резултат на што се развива спастична тортиколис.

Други причини за спастична тортиколис се:

 • траума;
 • тежок стрес;
 • невролошки нарушувања предизвикани од болести или разни надворешни фактори.

Приближно 50% од пациентите со спастична тортиколис страдаат од семејна историја на тешки повреди на главата или екстремитетите.

Фактори на ризик за развој на спастична тортиколис се:

 • возраст; најчеста појава на оваа болест кај луѓе на возраст од 40-70 години;
 • подот; жените имаат поголема веројатност да ја развијат оваа состојба;
 • семејна историја; близок роднина со спастична тортиколис е дополнителна веројатност дека склоноста кон болеста може да се наследи на друг член на семејство.

Физички преглед може да потврди присуство на дистонија и тортиколис, меѓутоа, доколку е потребно, лекарот може да препише серија тестови кои утврдуваат дали мозочните нарушувања се навистина присутни.

Главните видови на тестови се:

 • тест на крвта;
 • Анализа на урина;
 • МНР;
 • ЕМГ (електромиографија).

ЕМГ помага да се проценат и дијагностицираат мускулните и нервните нарушувања, а исто така може да помогне да се потврди дали пациентот има дистонија на грлото на матката (спастична тортиколис) или други патолошки состојби.

Етиологијата и патогенетскиот механизам што резултира со торзиона дистонија не се проучени до денес. Идиопатски и симптоматски случаи на оваа патологија се познати. Со развојот на молекуларни генетски студии, стана јасно дека идиопатската торзиона дистонија е наследна.

Добиени се податоци за разни видови наследство: автосомно рецесивно и автосомно доминантно. Покрај тоа, во вториот случај, болеста се манифестира на подоцнежна возраст и има поблаг тек. Во исто време, спорадичните варијанти се опишани во литературата. Симптоматска дистонија на торзија е забележана кај интрацеребрални тумори, хореа на Хантингтон, епидемичен енцефалитис, болест на Вилсон, трауматска повреда на мозокот, церебрална парализа.

Веројатно, торзионната дистонија е поврзана со кршење на метаболизмот на допамин. При преглед на пациенти, често се открива покачено ниво на допамин хидроксилаза во крвта. Доминантна патогенетска теорија е идејата дека тоничните нарушувања кај оваа болест се предизвикани од нарушување на субкортикалната регулација.

Што е тортиколис. Знаци и видови тортиколис

По потекло, мускулната дистонија е поделена на неколку видови:

 1. Примарна дистонија. Комбинира наследни спорадични (случајни) форми на болеста. Во огромното мнозинство на случаи, не се откриваат други нарушувања кај пациентите. Невровизуелизацијата не открива патолошки промени во мозокот. Развојот на примарната дистонија е генетски определен, надворешните фактори можат да послужат само како провокатор на развојот на болеста.
 2. Секундарна дистонија. Неговата причина е патолошки ефект врз мозокот, на пример, тумор или траума, земајќи одредени класи на лекови. Класичен пример е антипсихотиците. Карактеристично е за неа:
  • комбинација со други невролошки нарушувања;
  • појава на симптоми во мирување, и не само при движење;
  • брза прогресија;
  • ран развој на фиксна дистонична поза;
  • присуство на структурни промени во мозокот за време на невро-слика.
 3. Псеводистонија е секоја болест со патолошки манифестации што личи на дистонија, на пример, синдром на Сандифер (вклучува тортиколис), синдром на Исак (вклучува неволни мускулни грчеви) и неколку други.

Според локализацијата на нарушувањето, се разликуваат следниве видови на мускулна дистонија:

 • фокусна - локална форма на мускулна дистонија, кога се вклучени еден мускул или соседните мускули кои ја извршуваат истата функција;
 • сегментална - вклучени се најмалку два соседни региони на телото, на пример:
  • хемидистонија - вклучување на мускулите на раката и ногата од едната страна;
  • мултифокално - вклучување на различни области на телото кои се оддалечени едни од други;
 • генерализирана - влијае на повеќето области на телото, како по правило, се вклучени мускулите на нозете и грбот.

Генерализирана дистонија, позната и како торзија или идиопатска торзиона дистонија, е болест која се карактеризира со болни мускулни контракции, вклучително и во поголемиот дел од телото, што доведува до неконтролирано нарушување на држењето на телото. Овој тип на дистонија често се среќава кај деца со почеток од 11 до 12 години.

 • нормална историја на раѓање и главните фази на развој;
 • автосомно доминантно наследство;
 • појава на болеста во детството;
 • почетокот на развојот на патологијата од долните екстремитети со ширењето.

Дистонија, исто така, може да се класифицира како комплекс на симптоми врз основа на нивните карактеристики:

  Блефароспазам е вид на дистонија што влијае на кружниот мускул на окото. Обично започнува со неконтролирано трепкање, кое станува сè поинтензивно. Отпрвин, блефароспазмот влијае само на едното око, а по некое време и на едното и на другото. Спазам ги прави очните капаци неволно затворени. Понекогаш едно лице едноставно не може да ги отвори очите. И иако видот кај таков пациент може да биде нормален, но постојано затворените очни капаци доведуваат до функционално слепило.

Блефароспазам - форма на локална мускулна дистонија

Спазам на пишување - грч во мускулите на раката вклучени во пишувањето

Современата медицина разликува многу форми на мускулна дистонија, кои се разликуваат по етиолошки карактеристики, симптоми и манифестации.

Во зависност од возраста на пациентот, постојат:

 • новороденче - од раѓање до 2 години;
 • расадник - кај деца на возраст од 2 до 12 години;
 • тинејџер - на возраст од 12 до 20 години;
 • млада возраст - 20-40 години;
 • зрелост - кај луѓе над 40 години.

Во зависност од манифестацијата, тие разликуваат:

 • хипотензија, во која се забележува мускулна слабост или нивна апсолутна неподвижност;
 • хипертоничност, во која мускулите, напротив, се напнати, сè до целосна парализа на движењата.

Во зависност од вклученоста на делови од телото во патолошкиот процес, постојат:

 1. 528 2 - Идиопатска торзија дистонија тортиколис кои се симптомитеФокална дистонија. Кај овој вид на болест, повредата на мускулниот тонус е локализирана во одреден дел од телото. Во зависност од локализацијата, се разликуваат подвидовите на овој вид дистонија. Така, на пример, со тортиколис, се забележува отстапување на главата или вратот во која било насока. Со блефароспазам, постои континуирано движење на долната вилица, постојано трепкање и гримаса.
 2. Мултифокална дистонија. Во овој вид на болест, 2 или повеќе делови од телото се вклучени во патолошкиот процес.
 3. Генерализирана дистонија се карактеризира со нарушен мускулен тонус на целото тело или поголемиот дел од него. Може да се манифестира во најневообичаени патолошки пози, сè до заокружување на 'рбетот.
 4. Хемидистонија. Се карактеризира со локализација на едната страна од телото.
 5. Сегменталната дистонија опфаќа 2 или повеќе соседни делови од телото. Овој вид е најчест во зрелоста. Покрај тоа, скоро секогаш неговиот симптом е тремор на главата.

Постојат неколку видови тортиколис, вклучувајќи:

Ретка состојба што се дијагностицира кај помалку од 2% од пациентите. Предизвикани од локална траума на меките ткива на вратот веднаш за време на породувањето или пред породувањето. Најчестата патека на оштетување се должи на повреда при раѓање на стерноклеидомастоидниот мускул, што доведува до фиброза и интраутерина спастичност. Хематом може да се појави и со последователна контрактура на мускулите што резултира.

Главните причини за вродена тортиколис се:

 • мускулна фиброза;
 • интраутерина или перинатална синдром;
 • птеригоиден врат (аномалија на развој на мускулите);
 • цисти;
 • одонтоидна хиперплазија;
 • абнормалности на 'рбетници;
 • спина бифида;
 • мускулна хипертрофија;
 • недостаток на грлото на матката мускули;
 • фрактури на клучната коска;
 • Синдром на Арнолд-Киари.

Околу 20% од децата со вродена дисплазија на колкот страдаат од спастична тортиколис.

Патогенезата на стекнатата тортиколис зависи од процесот на основната болест. Мускулни грчеви што доведуваат до извртување на мускулите може да резултираат од траума или воспаление на цервикалните мускули, како и резултат на оштетување на кранијалните нерви поради различни процеси.

Акутната тортиколис е резултат на затворена повреда на главата и вратот. Други можни причини: спиење во непријатна положба, акутно воспаление на мускулите поради истегнување или хипотермија и интензивно вежбање. Оваа состојба може спонтано да исчезне за неколку дена или недели. Развојот на тортиколис не е исклучен поради употреба на одредени лекови (на пример, традиционални блокатори на рецептори за допамин, метоклопрамид, фенитоин или карбамазепин).

По запирање на лекот, состојбата на пациентот се враќа во нормала, без интервенции или манипулации од трети лица. Акутната тортиколис понекогаш се јавува пред хронична, или станува хронична во случај на неповолни надворешни влијанија. Сублуксација на Атлантис (сублуксација на 4-тиот цервикален пршлен) е друга причина за тортиколис.

Идиопатска спазматична тортиколис е хронична прогресивна форма на тортиколис, класифицирана како фокусна точка на дистонија. Нејзината етиологија е нејасна, иако штетата на мозокот на таламусот се смета за најверојатна причина. Има стекнат, нетрауматски карактер и се манифестира во епизодни тонични или клонични неволни контракции на мускулите на вратот. Симптомите на овој вид тортиколис траат повеќе од 6 месеци и доведуваат до сериозна соматска и психолошка попреченост.

Чести симптоми на спастична тортиколис

Главните симптоми се:

 • неприродно држење на телото;
 • искривена глава од една страна;
 • експлицитно свртување на главата лево или десно;
 • наклон на брадата до рамото;
 • навалете го увото до рамото;
 • болка во вратот;
 • болка во рамото;
 • главоболка;
 • преголем напор на мускулите на лицето (маска за лице);
 • несоница.

Почетокот на симптомите на тортиколис обично се јавува на возраст од 30 до 50 години, но не е исклучена порано или подоцна манифестација на болеста. Развојот на тортиколис може да биде ненадеен или постепен. Неволните мускулни контракции се болни, бидејќи главата на пациентот постојано е во неприродна положба. Со правилен терапевтски пристап, спастичните мускули мора да се корегираат, а главата се исправи во нормална положба.

Фази на болеста

Мускулната дистонија обично се развива постепено и поминува низ неколку фази:

 • 1-та фаза - симптомите се појавуваат само по нервен пренапон и исчезнуваат сами за време на период на смиреност;
 • 2-та фаза - симптомите почнуваат да се манифестираат за време на каква било физичка активност, дури и за време на одмор;
 • 3-та фаза - физичките промени стануваат многу забележливи;
 • 4-та фаза - има значителни повреди на моторните способности на телото.

Концептот на мускулна дистонија кај возрасни и деца

Мускулна дистонија е моторно нарушување во кое мускулите на една личност неконтролирано се стегаат. Таквите контракции предизвикуваат погодениот дел од телото да прави повторени движења или да се извртува неволно, што доведува до абнормални фиксни пози. На дел од движењето, тие можат да личат на треперење. Дистонијата често се влошува или влошува со физичка активност, а симптомите можат да напредуваат во соседните мускули.

Патологијата може да се протега на еден дел од телото (фокусна дистонија), два или повеќе соседни делови (сегментална дистонија) или на целото тело (општа дистонија). Мускулни грчеви или грчеви се благи или тешки. Во вториот случај, тие значително го намалуваат квалитетот на животот на пациентот, спречувајќи имплементација на секојдневните задачи.

Нарушувањето е наследно или е предизвикано од надворешни фактори поврзани со раѓање, физичка траума, инфекција, хемиско труење или реакција на фармацевтски препарати, особено антипсихотици. Третманот треба да биде строго прилагоден на потребите на индивидуата и може да вклучува орални лекови, инјекции на ботулински невротоксин, физиотерапија или други терапии за поддршка, како и хируршки процедури како длабока стимулација на мозокот.

Новородената дистонија обично е поделена на две категории, во зависност од нејзината причина: може да биде предизвикана генетски (поради мутација на генот DYT1) или поради траума при раѓање, што доведува до хипоксија (недостаток на кислород, предизвикувајќи оштетување на мозокот) . Причината може да биде и крварење во мозокот на новороденче.

Дистонија предизвикана од повреда при раѓање се смета за стекната. Други причини за стекната (секундарна) дистонија кај децата може да бидат инфекции, несакана реакција на одредени лекови, поретко труење со олово или јаглерод моноксид. Секундарната дистонија, како по правило, влијае само на локализираната област на телото. Идиопатското (примарно) може да влијае на сите делови на телото на детето.

Покрај неконтролираните мускулни движења, други симптоми на дистонија кај деца вклучуваат:

 1. Напикање на едната нога. Однадвор, тоа може да изгледа како нерамномерно движење на нозете додека го ползи бебето. Таквата состојба често доведува до недостаток на рамнотежа или нарушена способност за движење напред, го комплицира развојот на вештините за мускулна координација.
 2. Грчеви во нозете. Детето ќе биде исклучително чувствително на каква било тангентна или друга форма на притисок врз стапалото.
 3. Напнатост во вратот. Овој постојан симптом со текот на времето не дозволува детето да ја сврти главата без болка. Таквите чувства се развиваат поверојатно ако детето страда од тежок физички стрес.
 4. Неконтролирано трепкање. Очите неволно трепкаат, што влијае на јасноста на видот на детето. Често интензивно затворање на окото>

Интензитетот на овие симптоми може да варира во текот на денот, и со прекумерен раст - да доведе до сериозно физичко оштетување. Симптомите обично влијаат само на едната страна од телото и се стабилизираат во текот на пет години. Сепак, несреќите и повредите придонесуваат за понатамошно напредување на дистоничните манифестации.

Причините за развој на мускулна дистонија кај новороденчињата исто така може да бидат генетска предиспозиција. Сепак, честопати оваа патологија има секундарна природа, поради следниве причини:

 • ризик од спонтан абортус за време на бременоста;
 • пушење и пиење за време на бременоста;
 • полихидроамнион за време на бременоста;
 • брза или продолжена работа;
 • хронична фетална хипоксија;
 • крварење при породување;
 • породување со царски рез;
 • бременост патологија;
 • раѓање и други повреди;
 • интоксикација на телото;
 • болести на мозокот, срцето и крвните садови од заразна природа.

Дистонија кај деца може да се манифестира на ист начин како и кај возрасни. Следните симптоми треба да ги предупредат родителите и да послужат како причина за контакт со педијатарот, а потоа и со неврологот:

 • неволно периодично грчење на екстремитетите;
 • долгорочно зачувување на држењето на телото на ембрионот по раѓањето;
 • неправилна патолошка положба на стапалата;
 • патолошки пресврт на телото;
 • одење на прсти;
 • вртење на рацете;
 • неможноста да се задржат какви било предмети.

Во напредни случаи, можно е целосно кршење на моторната активност, сè до невозможноста дури и на наједноставните движења.

Причини за болеста кај возрасни

Понатаму, во зависност од видот на дистонија, следниве симптоми може да се приклучат:

 • мускулна болка;
 • тремор на главата и / или рацете;
 • постојано движење на долната вилица;
 • кривогледни очи;
 • навалете ја главата настрана;
 • гушење на грчеви;
 • шуплив, напнат глас;
 • оштетување на говорот;
 • патолошки пози, како што се извртување на стапалата или закривување на 'рбетот.

Видови и симптоми на спастична тортиколис

Симптомите на мускулна дистонија се разликуваат во зависност од видот и сериозноста. Во повеќето случаи, дистонијата доведува до тоа пациентот да остане во абнормална положба, особено за време на движењето. Многу пациенти се жалат на постојана болка, грчеви и постојани грчеви поради неволни мускулни контракции.

 • губење на јасна мускулна координација (понекогаш ова се манифестира со намалување на квалитетот на пишувањето, чести полесни повреди на рацете и губење на предмети);
 • конвулзивни болки;
 • тремор (треперење).

Мускулна болка и грчеви се карактеристични како одговор на многу мали оптоварувања, како што се држење книга и пресврт на страници. Напнатоста или заморот може да предизвикаат симптоми или да ги влошат. Некои типови на дистонија се јавуваат само при повторени активности, на пример, при пишување или свирење на одреден музички инструмент (пишување грч на четката).

Симптомите на дистонија што се случиле во детството во однос на ногата или раката брзо ги покриваат другите делови на телото. Сепак, по адолесценцијата, стапката на прогресија има тенденција да се забавува. Кога дистонија првпат се појавува по 21 година, таа обично започнува во горниот дел од телото - вратот, раката или лицето - и се карактеризира со бавен развој на симптомите. Дистонија, која првпат се јавува во старост, останува локална или сегментална.

Манифестацијата на одредени симптоми зависи од локацијата на штетата, на пример:

 • цервикална дистонија предизвикува контракции на мускулите на вратот, предизвикувајќи главата да се сврти на едната страна, да се наведнува напред или да се навалува назад, што често предизвикува болка;
 • блефароспазам е обично безболен, но е придружен со суви очи и може да се интензивира при силно светло, за време на стресни ситуации или при интеракција со луѓе;
 • оромандибуларната дистонија се карактеризира со нејасен говор, присуство на плунка и тешкотии при џвакање или голтање. Симптомите на оромандибуларната форма се болни и често се комбинираат со тортиколис или блефароспазам;
 • дистонија на гркланот го модифицира звукот на гласот на пациентот, може да стане груб или шепотење.

Симптомите значително се зголемуваат при користење на заболениот екстремитет, особено во случај на локална дистонија. Во другите делови на телото, може да се забележи „ефект на огледало“ кога дејството на десната рака предизвикува болка и грчеви не само во себе, туку и во левата рака и нозете кои не биле вклучени во движењето. Стресот, вознемиреноста, недостатокот на сон, продолжената активност и ниските температури може да ги влошат симптомите.

Директните симптоми можат да бидат придружени со несакани ефекти на континуирана активност на мускулите и мозокот, вклучително:

 • нарушувања на спиењето;
 • исцрпеност;
 • промени во расположението;
 • невропсихички стрес;
 • расеан внимание;
 • заматен вид;
 • дигестивни проблеми;
 • темперамент темперамент.

Луѓето со дистонија се склони кон депресија. Ова е олеснето од стрес предизвикан од значителни потешкотии при адаптација поради прогресивна попреченост. Несаканите ефекти од третманот и лековите исто така можат да предизвикаат проблеми во секојдневните активности.

Во некои случаи, по прогресијата на симптомите, се јавува таканаречениот ефект на плато (стабилизација), кој трае многу години. Понекогаш знаците на болеста исчезнуваат целосно. Развојот на болеста може да биде инхибиран со третман и адаптивни промени во животниот стил, додека игнорирањето на симптомите е опасно влошено.

Торзиона дистонија се карактеризира со продолжени тонични контракции на мускулите на главата, трупот, вратот, рамената и карличните појаси, атетоза (неволни движења) на прстите.

Амплитудата и бројот на неволни мускулни контракции остануваат нестабилни.

Варира во голема мера во зависност од физичката и емоционалната состојба на пациентот, како и од неговото држење на телото.

Современата медицинска наука разликува индивидуални форми на торзиона дистонија:

 • Цврста форма. Нејзините симптоми: нерамномерна промена на мускулниот тонус, како резултат на што телото остро се врти околу неговата надолжна оска или остро се наведнува на едната страна. Патолошките положби се фиксни. Главата исто така ротира на страните.
 • Дијапонично-хиперкинетичка форма. Оваа форма се карактеризира со фактот дека хиперкинезата започнува со екстремитети. Ова е проследено со неволни контракции на мускулите на вратот, што доведува до коленестото вратило и на крајот предизвикува мускулна хипертрофија во овој дел од телото.

Торзионната дистонија треба да се разликува од болести чии симптоми можат да бидат многу слични.

Овие вклучуваат хепатоцеребрална дистрофија, во која се забележуваат психички промени и нарушен метаболизам на бакар, хореа на Хертингтон, која исто така се карактеризира со кршење на менталната активност и хистерија, во која има хиперкинеза, но хистеричната хиперкинеза не ги вклучува мускулите на трупот. Исто така е можно да се меша семејната дистонија на торзија со секундарна.

Критериумите за поставување на таква дијагноза се појавата на хиперкинеза, која опстојува долго време и се интензивира за време на емоционалните искуства, но исчезнува за време на спиењето.

Важно е да нема симптоми карактеристични за ментални и психолошки отстапувања, што исто така може да предизвика напади и хиперкинеза.

За да се постави конечна дијагноза, се вршат електромиографија, електроенцефалографија (студија за електрична активност во мускулите и мозокот, соодветно) и магнетна резонанца на централниот нервен систем.

 1. Вродени
 1. Стекнати
 1. Остра тортиколис
 1. Идиопатска

Како по правило, торзиона дистонија дебитира од периодично појавува тонични фокусни грчеви, кои главно се забележуваат кога мускулната група е склона кон дистонија. На пример, на почетокот на неговиот развој, спазмот на пишување се појавува само за време на пишувањето. Неволните спастични контракции одговараат на неконтролирани моторни акти (хиперкинеза).

Патогномоничен е промена на интензитетот на спастичните пози и неволни моторни акти во согласност со функционалната активност и положбата на телото, како и емоционалната состојба на пациентот. Движењата на телото на свила се забележуваат главно за време на одење, хиперкинеза на екстремитетите - кога се обидувате да направите насочена акција.

За време на спиењето, се забележува исчезнување на сите тонични патолошки манифестации и хиперкинеза. Забележана е способноста на пациентите да се прилагодат на моторните нарушувања што се појавија, привремено да ја намалат сериозноста на хиперкинезата, да одржуваат грижа за себе и да создаваат сложени моторни акти (на пример, танц).

Честите мускулни контракции можат да предизвикаат развој на нивната хипертрофија, продолжен спазам - замена на сврзното ткиво на мускулното ткиво со формирање на скратување на мускулите и постојано намалување на неговата способност за истегнување. Продолжена принудна положба на екстремитетот со мускулен спазам доведува до дистрофични процеси во заедничките ткива и формирање на контрактури на зглобовите.

Во некои случаи, торзионната дистонија започнува со локални форми, кои постепено се трансформираат во генерализирана верзија. Вториот се карактеризира со претенциозно одење со занишан, периодично усвојување на абнормално држење на телото и замрзнување во него. Кај некои пациенти, болеста има стабилен тек со зачувување на изолирани локални манифестации и без генерализација на дистонскиот процес. Сличен тек се забележува главно во случаи на доцно деби (во период од 20 до 40 години).

Причини за спастична тортиколис, ризик фактори, дијагноза

Дијагностицирање и третман на мускулна дистонија врши невролог. Лекарот се запознава со историјата на болеста, го интервјуира пациентот за неговите симптоми, го испитува. За да се утврди основната причина за болеста, може да бидат потребни такви студии:

 • тестови на крв и урина за токсини;
 • студии за сликање - МНР или КТ - откривање на мозочни патологии како што се тумори, повреди или знаци на мозочен удар;
 • електромиографија (ЕМГ) е метод за мерење на електрична активност во мускулите. Електричните сензори се поставени на подрачјето на погодените мускули, кои демонстрираат пулсирачки нервни сигнали пренесени до мускулите, дури и кога тие се во мирување;

Електромиографија - мерење на електрична активност во мускулите во мирување

Електроенцефалографија - проверка на биоелектричната активност на мозокот

Точна дијагноза може да биде тешка поради различните манифестации на нарушувањето. Пациентот честопати е погрешно дијагностициран со слично или поврзано нарушување, вклучувајќи Паркинсонова болест, есенцијален тремор, синдром на карпален тунел, дисфункција на виличен зглоб, Туретов синдром, нарушување на конверзија или други нарушувања на невромускулното движење.

Во невролошкиот статус, вкочанетоста на одделните мускулни групи е значајна со зачувувањето на тетивните рефлекси, отсуството на намалување на мускулната сила и чувствителните нарушувања; интелектуална и домашна безбедност на пациентите.

Главната дијагностичка задача за невролог е диференцијација на идиопатска торзиона дистонија од секундарни торзиона-дистонични синдроми. Последните обично се придружени со истовремена дистонија со симптоми на оштетување на нервниот систем, автономни нарушувања, нарушувања на спиењето итн. Во однос на диференцијална дијагноза, REG или USDG на садовите на главата, ЕЕГ, Ехо-ЕГ, КТ или МРИ на мозокот се изведуваат.

Торзионната дистонија се разликува од хепатоцеребралната дистрофија во отсуство на наслаги на пигментот во рожницата (прстен Кајзер-Флејшер), оштетување на црниот дроб и намалување на церулоплазмин крвта. Од епидемичен енцефалитис - отсуство на акутен период и такви манифестации на енцефалитис како кршење на конвергенција и диплопија, нарушување на спиењето, автономна дисфункција, итн.

Третман на дистонија на торзија

Се должи на фактот дека етиологијата и патогенезата на дистонија не се добро разбрани, третманот се уште е исклучиво симптоматски. Главните методи на лекување се медицински и хируршки. Лекарот ја избира посакуваната опција врз основа на видот на дистонија и нејзината тежина.

Методот на избор е најчесто релаксација на патолошки напнати мускули со воведување на ботулински токсин тип А во нив (ботокс или ксеомин). Токсинот се инјектира во погодениот мускул. Таму, тој го блокира дејството на ацетилхолин, невротрансмитер кој предизвикува мускулни контракции. Инјекцијата мора да се повторува на секои три до четири месеци.

Можни опции на лекови кои помагаат да се намалат сигналите за прекумерна возбуда што доаѓаат од мозокот и да предизвикаат прекумерно контракција на мускулите:

 1. Карбидопа / Леводопа. Оваа комбинација антипаркинсоничен лек го зголемува нивото на невротрансмитерот допамин (допамин). Допаминот се синтетизира во одредени мозочни клетки кои ја контролираат мускулната активност. Нарушувањата на движењето исто така се сметаат за последица на недостаток на допамин.
 2. Трихексифенидил (Циклодол), Бензатропин (Коентитин), Бипериден (Акинетон). Овие лекови дејствуваат антихолинергично на централно дејство и влијаат на другите невротрансмитери. Тие се користат за спречување на екстрапирамидални несакани ефекти на антипсихотици. Несакани ефекти на самите антихолинергици може да вклучуваат губење на меморијата, заматен вид, поспаност, сува уста и запек.
 3. Тетрабеназин (ксеназин, нормокинестин). Овој лек спаѓа во групата на невротропски лекови, неговото дејство е насочено кон блокирање на допамин и намалување на сериозноста на симптомите на прекумерни движења. Несакани ефекти може да вклучуваат седација, нервоза, депресија или несоница.
 4. Дијазепам (валиум), клоназепам (клонопин), баклофен (лиорезал). Овие психоактивни антиепилептични лекови ги релаксираат мускулите и ги олеснуваат грчевите. Несаканите ефекти се претставени со поспаност, вртоглавица, намалена концентрација на внимание.
 5. Пантогам, Хопантам (хопантенска киселина). Ноотропските и хамергичните лекови ги подобруваат метаболичките процеси во мозокот, неговата отпорност на хипоксија, имаат антиконвулзивно дејство и ја намалуваат моторната ексцитабилност.

Различни методи се користат за лекување на дистонија на торзија, од терапевтски вежби до хируршка интервенција во структурите на мозокот.

 • Физиотерапија. Со дистонија на торзија, важно е да се научи пациентот да ги релаксира мускулите и да запре хиперкинеза (патолошки неволни движења), како и нормализирање на дишењето и подобрување на способноста за поддршка за да се избегнат несреќи поврзани со падот на пациентот. За ова, се користат различни форми на масажа, насочени кон релаксирање на автогена обука и тренинг со тежина.
 • Третман со лекови. Се користат лековити супстанции кои влијаат на функционирањето на нервниот систем: антипсихотици, антихолинергици, глукокортикоиди, антиконвулзиви и витамини од групата Б.
 • Електрична стимулација на субкортикални формации. Оваа техника е најмодерна и најпрогресивна. Електродите се вградуваат во погодените области на мозокот, кои дејствуваат со слаби импулси на електрична струја на оние центри кои се одговорни за патолошки импулси. Активноста на погодената област е потисната благодарение на овие импулси. Недостаток на ваквите операции е нивната сложеност, како и недостапноста и високата цена што произлегуваат од тоа. Најтешко е да се откријат погодените области што треба да бидат засегнати.
 • Хируршка интервенција. Операциите се вршат насочени кон уништување на структурите одговорни за патолошки импулси. Како и во случај на електрична стимулација, лекарот треба точно да ја утврди локацијата на патолошката зона. За да го направите ова, мора да користите стереотактичко водство.

Мускулна дистонија, иако сериозна болест, не е безнадежна.

Третманот со лекови вклучува употреба на лекови кои можат да влијаат на невротрансмитерите. За оваа цел, примени:

 1. Допаминергични лекови (тетрабеназин, леводопа). Овие лекови влијаат на допамин и невротрансмистетерадопамин системите вклучени во мускулната функција.
 2. Антихолинергици (трихексифенидил, бензтропин). Овие лекови го блокираат дејството на ацетилхолин, кој е невротрансмитер.
 3. ГАБАергични лекови (Дијазепам, Баклофен, Клоназепам, Лоразепам). Оваа група на лекови го регулира невротрансмитерот ГАБА.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Ботулинска терапија

Оваа техника вклучува инјектирање на ботулински токсин, кој во мали дози може да спречи мускулни контракции. Ова предизвикува привремено подобрување на состојбата, со исчезнување на абнормални патолошки пози и неволни движења. Ефектот по администрација на лекот се развива за неколку дена и може да трае неколку месеци.

Овој вид на третман е пропишан ако лековите не се доволно ефикасни или ако не е можно да се земат поради изразените несакани ефекти. Постапката вклучува имплантација на мали електроди во одредени делови на мозокот кои ги контролираат моторните функции.

Терапевтска вежба

Овој тип на терапија е задолжителен интегрален третман. Видовите на вежби и текот на третманот се избираат во секој случај поединечно, во зависност од видот и сериозноста на мускулната дистонија.

Масажа

Масажата е многу важна компонента на сложениот третман на болеста, особено во детството. Важно е да го спроведе само специјалист, за да не му наштети на здравјето и да не ја влоши болеста.

физиотерапија

Физиотерапевтски методи скоро секогаш се користат во сложениот третман на дистонија. Особено во детската пракса. Може да биде доделен:

 • ултразвучна терапија;
 • електрофореза;
 • магнетотерапија;
 • хидротерапија;
 • третман на кал;
 • топлинска терапија.

Покрај главниот третман, кој има позитивен ефект врз процесот на заздравување и нормализирање на мускулниот тонус, може да се препише следново:

 • акупунктура;
 • остеопатија;
 • терапија со камен;
 • хирудотерапија и сл.

На оперативен начин, мускулната дистонија се третира само ако преостанатите методи на терапија се неефикасни.

Излечи артроза без лекови? Можно е!

Добијте бесплатна книга, чекор по чекор план за враќање на подвижноста на зглобовите на коленото и колкот за артроза и започнете да се опоравувате без скап третман и хирургија!

Кои лекови се препорачуваат за спастично коленесто вратило?

Подобро познат како ботокс при козметичко подмладување. Лекот може да се инјектира во најтесните мускули за да предизвика привремена парализа. Времетраењето на лекот е приближно 4 месеци.

 • Лекови од Паркинсонова болест

Овие лекови помагаат да се намалат треперењата и може да се комбинираат со инјекции на ботулин.

Кога стресот е фактор што ја зголемува фреквенцијата и јачината на грчевите, се користат лекови како валиум, ативан и клоназепам.

Хирургија Ако лековите наведени погоре не се во можност да ги ублажат симптомите, може да се препорача операција.

Мала електрода се пренесува во мозокот, оваа електрода е поврзана со поткожен извор на енергија со мала моќност во пределот на градниот кош. Ваквата манипулација може да помогне во промена на сигналите што мускулите на вратот ги добиваат од мозокот, овој ефект може да ги намали неволните контракции.

Влијание врз нервите и мускулните влакна со цел да се нарушат сигналите и да се елиминира мускулната реакција на импулсот. Интензивните грчеви се ослободуваат на овој начин.

Помошни третмани за спастична тортиколис

Вежби и разни комплекси за релаксација на мускулите позитивно влијаат на состојбата на нервниот систем и мускулите, покрај тоа, физиотерапијата го подобрува дејството на лековите.

Стресот и вознемиреноста можат да ги влошат симптомите, па затоа пациентите треба да научат како сами да се справат со стресот.

 • активен и пасивен одмор;
 • Добар сон;
 • добра исхрана;
 • органолептички методи на лекување;
 • акупунктура;
 • масажа;
 • медитација;
 • употреба на специјален мебел;
 • употреба на специјална облека (јаки, спојници).

Во конзервативната терапија, лекови се користат за лекување на паркинсонизам: комбиниран инхибитор на декарбоксилаза леводопа карбидопа, антихолинергичен трихексифенидил и диетазин, трипериден, селегилин, бромокриптин; спазмолитици на централно дејство (дифенилтропин); а-ДОПА во мали дози; лекови за смирување (дијазепам);

Хируршки третман го спроведува неврохирург и е индициран за прогресија на дистонија и попреченост. Се изведува стереотактичко комбинирано уништување на базалните субкортикални структури - субталамичната зона и вентролатералното таламусно јадро. Во локалните варијанти на дистонија, уништувањето се врши контра-мускулно.

Во генерализирана верзија, по правило, хируршки третман се спроведува во 2 фази: прво, спротивно од најизразените симптоми и по 6-8 месеци. - на втората страна. Ако ригидноста е изразена симетрично, тогаш прво се оперира со доминантната хемисфера. Во 80% по операцијата, се забележува значително подобрување на состојбата на пациентите, што во 66% од случаите опстојува многу години.

Прогноза и можни компликации

Во зависност од видот на дистонија, компликациите може да вклучуваат:

 • физичка попреченост;
 • функционално слепило;
 • тешкотии при движење на вилицата, голтање или говор;
 • болка и замор поради постојана контракција на мускулите;
 • депресија, нервоза и социјално исклучување.

Прогнозата за пациенти со дистонија зависи од формата и сериозноста на нарушувањето, но многу пациенти можат да водат нормален живот со прилагодување на нивните активности. Дистонија е непредвидлива, а симптомите може да се променат со текот на времето. Ремисијата е можна, но ретка.

Превенција

Примарната дистонија не може да се спречи, иако научниците активно бараат можни начини да се спречи тоа. На пример, се спроведува генетско истражување за да се добијат нови информации за наследни форми на дистонија.

Следењето навики за здрав начин на живот и преземањето мерки за спречување на мозочен удар, избегнување на штетни лекови и токсини може да помогне во спречување на секундарни форми на дистонија.

Многу видови на дистонија влијаат на подвижноста, држењето на телото, рамнотежата, издржливоста и способноста за извршување на секојдневните задачи. Во моментов, нема ефективни методи за спречување на болести или агенси кои го забавуваат прогресијата на патологијата. Инјекциите на ботулински токсин често се најефективниот симптоматски третман на фокална дистонија.

Прогнозата за наследна торзиона дистонија е неповолна. Болеста ќе напредува полека во текот на многу години.

Во отсуство на третман, на околу четириесет години, се развиваат интеркурентни болести, кои доведуваат до смрт.

Ако торзионната дистонија е последица на друга болест (на пр. Карцином на мозок), тогаш прогнозата зависи од текот на болеста.

Ако семејството на детето развие симптоми на торзиона дистонија, треба да се напушти понатамошното размножување. Исто така, за превенција треба да користат витамини од групата Б.

Постојат храна што содржи големи количини на витамини од групата Б, особено Б1 и Б6, кои се неопходни за нормално функционирање на нервниот систем. Тоа се мешунки, ореви, леќата, пченка, говедско месо, зелка, јајца.

Така, торзионната дистонија е болест во која мускулите на трупот, вратот и екстремитетите неволно се контрахираат, извртувајќи го телото околу својата оска. Причината за болеста е дефект во одредени делови на мозокот. Прогнозата во отсуство на третман е неповолна. За третман на болеста, се користи комплекс на мерки, вклучувајќи вежби, земање лекови и хируршка интервенција.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic