Вежби по мозочен удар според техниката Бубновски

Д-р Бубновски вежби по мозочен удар препорачува да се изврши, речиси од првите денови по болеста. Колку побрзо започнете со процесот на опоравување, толку се поголеми шансите за пораз на болеста и побрзо враќање на целосниот живот.

Во "Центарот на д-р Бубновски" рехабилитацијата по мозочен удар се изведува според развиената авторска техника, чиј основен принцип е терапија без употреба на лекови. Кинезитерапија (третман на движење), вежби за дишење, масажа, хидропроцедури итн. Се широко користени.

Развиената техника е ефикасна за опоравување од мозочен удар, а се користи и за спречување на срцеви и мозочни удари.

Техниката на Бубновски во третманот на хеморагичен мозочен удар е изведување на одредени физички вежби за враќање на циркулацијата на крвта во мозокот. Главната предност на комплексите развиени од докторот на медицински науки е тоа што тие ви овозможуваат да ја вратите агилноста кај пациентите. Лице кое имало мозочен удар, бидејќи вежбите се завршени, започнува подобро да ги контролира екстремитетите, што позитивно влијае на функционирањето на одредени сегменти на мозокот.

Во првите фази, времетраењето на обуката е 20 минути. Сите вежби се изведуваат со помош на асистент. Товарот што се врши врз телото е пасивен. Штом пациентот ги има првите знаци на подобрување, времетраењето на сесиите се зголемува. Едно лице почнува да изведува посложени вежби кои ќе му помогнат да се врати во вообичаен начин на живот.

Техниката Бубновски е комбинација на физичка активност и интеракција со специјализирани симулатори. Вежбањето помага да се нормализира циркулацијата на крвта во погодената област на мозокот и да се подобри функционирањето на когнитивните функции. Една од предностите на оваа терапија е тоа што пациентот нема потреба да користи дополнителни лекови, т.е.

 1. Електрична миостимулација. Оваа постапка се докажа во третманот на луѓе со разни патологии на централниот нервен систем и централниот нервен систем. Електродите се прицврстени на телото на пациентот на одреден начин, а потоа импулсите се испраќаат до мускулите преку нив. Мускулните влакна се склучуваат на ист начин како и за време на физичката активност. За пациенти со мозочен удар, оваа постапка го зајакнува мускулниот корсет и спречува развој на стабилни нарушувања во одењето.
 2. Транскранијална магнетна стимулација. Оваа постапка има сличен ефект врз телото како и претходната. Но, тука, наместо во мускулните влакна, импулсите се испраќаат до мозочниот кортекс.
 3. Масотерапија.
 4. Интрацелуларна стимулација. Се спроведува со воведување на специјални киселини и елементи во трагови во телото.
 5. Позиција на терапија. По нападот, пациентите често можат да ги преклопат рацете или нозете во само една позиција. Ова е штетно за мускулите, па лекарите ги ставаат екстремитетите во други позиции.
 6. Термичка обработка. Се спроведува со употреба на парафин. Прво, лекарот мора да открие како лицето реагира на топлина. Ако пациентот не може да толерира ефекти на високи температури, оваа постапка не се користи.

Речиси сите вежби користени во техниката Бубновски може да се изведат самостојно дома. Но, веднаш по отпуштањето, на едно лице ќе му треба помош од асистент или роднина за да изврши некои од следниве дејства:

 • Кревање нозе нагоре лежејќи на грб. Долните екстремитети мора да се држат во положба 15 секунди. Рацете треба да бидат исправени и да се протегаат по должината на телото. Исто така, препорачливо е да ги исправите нозете, но ако нивото на физичка подготовка на пациентот не го дозволува тоа, тие можат да бидат малку свиткани на колената.
 • Стани од петиците. На почетокот на вежбата, пациентот треба да седи на петиците. За време на инспирацијата, тој малку се крева, прави круг со рацете, а потоа се враќа на петиците.
 • Одење по задникот. Пациентот седи на подот, ги истегнува нозете пред него, а потоа почнува да се движи, користејќи ги само мускулите на задникот.
 • Мостот со затворени нозе.
 • Мачка Пациентот станува на четири нозе, а потоа, при вдишување, почнува да се наведнува во грбот, а при издишување се враќа. Друга варијација на оваа вежба е движење на телото напред и назад.
 • Ногата на Маки потпрена на стол. Пациентот ја држи раката на столот и почнува да мавта со ногата напред и назад.

Во почетните фази, доволно е да се повторат вежбите 5-6 пати. Идеално, треба да го донесете бројот на повторувања на дозата на еден пристап. Како што се подобрува состојбата на пациентот, овие вежби треба да се претворат во полноправна обука.

Главната предност на програмата за рехабилитација развиена од Бубновски е дека пациентите не треба да земаат секаков вид лекови. Што се однесува до минусите, тие се изглед на ефектот. Потребно е да се изведуваат вежби најмалку 6 месеци за да се забележат видливи подобрувања. Исто така, не сите пациенти се погодни за такви вежби, бидејќи

5d0ab9c57da065d0ab9c57da4b - Вежби по мозочен удар според техниката Бубновски

Мозочен удар е акутно кршење на церебралната циркулација, која секогаш е поврзана со оштетување на одредени области на мозокот. Волуменот и природата на нарушувањата зависат од локацијата на фокусот, но кај повеќето пациенти, моторните и говорни функции се првенствено погодени. Големите удари го ограничуваат човекот во кревет, лишувајќи му ја можноста самостојно да стане, да оди, да јаде и самостојно да се послужува.

Главниот метод за рехабилитација по мозочен удар е кинезитерапија, или „третман преку движење“. Постојат многу опции за вежби за закрепнување од акутна цереброваскуларна несреќа, а еден од методите на алтернативна медицина е кинезитерапија на д-р Бубновски.

Докторот за медицински науки Сергеј Бубновски разви уникатен систем на терапија со употреба на движења

Целосна рехабилитација по мозочен удар е невозможна без вежби за физиотерапија. Правилните вежби придонесуваат за враќање на функциите на екстремитетите, помагаат да се врати нивната агилност и јасност на движењето. Со поволен тек на болеста, третманот со кинезитерапија може да започне во првите денови по мозочен удар. На почетокот на вежбата трае не повеќе од 20 минути на ден, додека тие се изведуваат со помош на асистент, односно се пасивни.

Методот на рехабилитација на Бубновски се базира на физичка активност со употреба на специјално дизајнирани симулатори. Збир на вежби помага да се врати циркулацијата на крвта во лезијата и да се активираат процесите за обновување во мозочното ткиво. Третманот според техниката Бубновски се спроведува без употреба на лекови, со активно учество на пациентот во процесот на рехабилитација.

Во прилог на медицинска гимнастика, програмата за рехабилитација на Бубновски по мозочен удар вклучува:

 • Транскранијална магнетна стимулација - на неинвазивен начин, магнетните импулси се испраќаат до мозочниот кортекс, што придонесува за активирање на деловите на мозокот одговорни за моторните функции.

Стимулација на церебралниот кортекс со употреба на кратки магнетни импулси

 • Електрична миостимулација - импулсите се испраќаат преку електродите прикачени на телото на пациентот за да помогнат во контракциите на мускулите додека се стегаат при одење. Овој метод помага да се зајакнат мускулите на пациентот и служи како превенција од неприродно одење.
 • Интрацелуларна стимулација за враќање на фарингеалната функција и враќање на говорот.
 • Позитивна терапија - кај пациент по мозочен удар, екстремитетите често заземаат една фиксна позиција, а со тоа ја влошуваат хипертоничноста на мускулите. За да се релаксираат напнатите раце и нозе, се користи положување во специјални пози.
 • Термичка обработка со парафински бањи.
 • Масотерапија.

по мозочен удар - Вежби по мозочен удар според техниката Бубновски

Повеќето вежби можат да се изведуваат дома. Во почетните фази, на пациентот ќе му треба помош, бидејќи ќе биде тешко самостојно да ги извршува предложените задачи.

 • Почетна позиција - седи на петиците. На инспирација, треба да се кренете, да направите кружни движења со вашите раце и да се вратите во првобитната положба.
 • Стоејќи седи на стол. Рацете треба да се стават на стомакот со дланки, долгите издишувања се прават преку цврсто компресирани усни.
 • Легнат на грб, нозете свиткани во колената, рацете фрлени зад главата. Вежбите се изведуваат на стомачните мускули, додека нозете треба да останат притиснати на подот.
 • Лежејќи на подот, со исправени нозе и раце по должината на телото, карлицата се крева до максималната можна висина. Препорачливо е да ги држите нозете затворени.
 • Седејќи на подот, треба да се движите низ собата користејќи ги мускулите на задникот.
 • Стои во близина на столот, потпирајќи ја раката на грб со десната рака, треба да извршите нишалки со левата нога напред и назад. По дипломирањето, истото се прави со другата нога.
 • Во позиција на сите четири, се прават движења напред и назад, како „мавтање со опашката“. Грбот треба да биде опуштен.
 • Стоејќи на сите четири, телото се движи напред без да ги крева екстремитетите од подот. Оваа вежба совршено развива рамнотежа.
 • Лежејќи на грб, нозете се креваат и се задржуваат неколку секунди. Нозете треба да бидат исправени, а рацете да се протегаат по должината на телото.

„Недостаток“ на кинезитерапијата е потребата од редовна и долга обука

Како и секоја друга техника, програмата за рехабилитација Бубновски има предности и недостатоци. Предностите вклучуваат разноврсност на методот - погоден е за третман на многу болести и повреди; безбедност, бидејќи не вклучува употреба на лекови; недостаток на ограничувања на полот и возраста;

Вежби за враќање на мозочен удар

Првично, тие имаат пасивна природа, односно вежби на парализиран екстремитет ги изведува лекар или асистент. По мало подобрување, треба да се префрлите на активни вежби кога терапијата за вежбање за мозочен удар ја изведува пациентот сам (прво лежи во кревет, потоа се движи во седечка положба, а потоа стои).

Првично, тие имаат пасивна природа, односно вежби на парализиран екстремитет ги изведува лекар или асистент.

По мало подобрување, треба да преминете на активни вежби, кога терапијата за вежбање за мозочен удар ја изведува пациентот сам (прво лежи во кревет, а потоа се движи во седечка положба и откако стои).

За жал, мозочните удари кај нас се дијагностицираат се почесто и тие влијаат не само на постарите, туку и на релативно младите. Околу 80% од сите дијагностицирани мозочни удари се исхемични мозочни удари, кои се малку полесни и рехабилитацијата по нив е побрза.

Нормалното функционирање на телото може да се врати кај една личност благодарение на терапијата за вежбање, што според лекарите е многу ефикасно. Најпозната е програмата за третман според методот на д-р Бубновски, кој активно се користи во пракса.

Лекарот самостојно разви теорија според која е можно целосно да се врати моторната функција на една личност со изведување збир на вежби на д-р Бубновски.

За да го забрзате процесот, исто така можете да користите специјални симулатори Бубновски, кои ги поминаа сите потребни проверки и се во согласност со сите медицински барања. Тие можат да се користат не само во специјализирани центри, туку и дома.

Еден од најважните методи на ефективна рехабилитација се вежби за закрепнување по мозочен удар, без кои е невозможно да се постигнат најдобри резултати. Потребно е одговорно да се пристапи кон нивно спроведување и да се набудува систематичноста.

Процесот на опоравување е прилично долг и пациентот треба да избере вежби по мозочен удар дома по отпуштање од медицинската установа во која е пружена прва помош. Често за време на периодот на опоравување, пациентите доживуваат астено-депресивен синдром, што се манифестира со раздразливост и апатија.

Блиските треба да и пристапат на оваа состојба со разбирање и да се обидат да ја поддржат личноста. Потребно е да се обиде да го подигне неговиот дух и да внесе верба и надеж дека направените напори ќе бидат корисни и ќе се вратат во нормален живот. Исто така, треба да бидете сигурни дека препораките на лекарот се строго запазени, бидејќи небрежноста во ова прашање е едноставно неприфатлива.

Најважниот услов за враќање на сите изгубени функции е правилна рехабилитација по мозочен удар дома. Треба да се закажат вежби за пациентот, почнувајќи од првиот ден по нападот и со текот на времето, овој комплекс се менува во зависност од тоа какви подобрувања се присутни во состојбата на пациентот. На веб-страницата на д-р Бубновски, можете да најдете информации и вежби за закрепнување од мозочен удар што ќе му бидат корисни на пациентот.

Нашиот мозок има огромен број на нервни врски. Како резултат на мозочен удар, погодени се цели негови области кои се одговорни за одредени функции на човечкото тело. Лекарите препишуваат лекови кои ќе помогнат да се ослободи воспалението и да се заштитат невроните кои останале неповредени.

Пациентот, дури и целосно ја изгубил способноста за движење, може да направи ментална физичка обука пред да може да вежба по мозочен удар дома. Тоа ќе му помогне на телото да се опорави многу побрзо и да ја врати својата поранешна активност.

Дури и ако маж или жена престанале да чувствуваат кој било дел од телото, тие можат свесно да и дадат јасни команди што го стимулираат движењето, замислувајќи како се случува ова. Ваквите вежби можат да донесат големи придобивки на телото, а корекцијата ќе се случи многу пати побрзо.

Мислата е моќна алатка за влијание врз телото. Со негова помош, можете да направите вежби по мозочен удар дома, дури и кога во моментов нема физички капацитет за ова.

Со помош на симулатори за опоравување од мозочен удар, можете значително да го забрзате процесот на опоравување и рехабилитација. Тие можат да се користат од првите денови по стабилизацијата на состојбата на пациентот. Нивниот недостаток е тоа што тие се прилично скапи и нивната употреба обично е ограничена од условите на болницата.

Што треба да направите заедно со вежби за брзо закрепнување:

 1. Враќањето на говорот е една од приоритетните задачи на пациентот, вежбите со логопед и инјекциите на матични клетки ќе бидат многу корисни.
 2. Враќањето на меморијата е исто така важен услов за враќање во полн живот. Игри со прсти, учење поезија и враќање на минатите спомени во топла атмосфера на разбирање и поддршка од најблиските, ќе ви помогнат побрзо да се справите со оваа задача.
 3. Реставрацијата на артикулацијата се изведува со употреба на збир на вежби за мускулите на вратот и лицето, како и нивна масажа. Исто така се одржуваат часови за говорна терапија за да се помогне во враќањето на функцијата на вокалниот апарат и да се обучи.

Враќањето на телото по мозочен удар е долг и одговорен процес. Неопходно е да се помине низ него со цел да се врати изгубеното здравје и можности на телото, одговорно приоѓајќи на ова прашање, бидејќи изгубеното време може да доведе до неповратни последици.

Програмата за враќање на меморијата по мозочен удар дома треба да биде невропсихолог. Во неговите препораки, тој се осврнува на резултатите од набудувањето за да ја идентификува погодената хемисфера.

Како што знаете, десницата е одговорна за креативните способности, левата - за логичкото размислување. Затоа, во првиот случај, ова може да бидат задачи за цртање. Во втората - изводливи загатки.

Фините моторни вештини поврзани со изведбата на едноставни движења се добро развиени:

плетење (некои мажи почнуваат да плетеат за време на периодот на рехабилитација);

ракопис (без помош на компјутер или машина за пишување);

прво цртање големи слики со додавање на последователно сè пофини детали;

склопување на разни дизајни од деталите на детскиот дизајнер;

моделирање од пластелин (или друг соодветен материјал).

Присуството на слаба меморија кај пациент е еден од симптомите на неговата болест. Обука на оваа функција е дел од програмата за рехабилитација. Но, засегнатото семејство треба да биде осигурено.

Неговото заборавање може да предизвика кршење на распоредот на курсот за лекување и рехабилитација. Особено, одложувања во навремената администрација на лекови. Како резултат, ризикот од повторен мозочен удар нагло ќе се зголеми со најтажни последици.

Проблемите со меморијата, како последица на „ударот“, исто така се придружени со зголемена раздразливост и слабост. Тие, исто така, опстојуваат прилично долго време.

Техниката на д-р Бубновски

ВИДЕО 2: Инструкции (3 вежби за сите од Сергеј Бубновски).

Во нашиот видео дел, можете да научите како да спречите компликации по мозочен удар, како и симптомите и причините за ова заболување.

 • Станете на сите четири, фокусирајќи се на колената и дланките. Во оваа позиција, треба да се движите многу бавно низ просторијата, сè додека болката во 'рбетот не започне да стивнува.
 • Пред изведување, се препорачува да ги завиткате колената со завој, за време на оваа вежба треба да дишите длабоко.
 • Чекорите мора да се направат непречено и да се истегнат. Кога се движите напред левата нога - десната рака исто така треба да оди напред, и обратно.

Следно, се изведува збир на вежби, кои помагаат да се ослободат од стегнати нерви во областа на интервертебралните дискови, а исто така може да се користат за подобрување на истегнување на интервертебралните дискови на торакалниот регион:

 1. Заземете ја положбата на телото како во горенаведената вежба. На длабоко издишување, нежно свиткајте се нагоре, издишувајќи - свиткајте се во спротивна насока. Повторете околу 20 пати. Со манифестација на акутна болка, потребно е да се намали бројот на повторувања на вежбата на 15.
 2. Позицијата опишана претходно. Ставете на сите четири, додека се обидувате да го максимизирате телото напред. Доделување на грбот за време на оваа вежба е невозможно. Оваа вежба се користи и за истегнување на 'рбетот.
 3. Земајќи длабок здив - свиткајте ги рацете до лактите, додека издишувате - полека паѓајте надолу. Следното вдишување е да се крене непречено, издишување е да ги исправите рацете и полека да се спуштате на ногата, обидете се да ги истегнете мускулите во лумбалниот регион. Повторете ја вежбата онолку пати колку што е потребно.
 4. Лежејќи на грб, ставете ги рацете по должината на трупот. Длабоко вдишете, додека издишувате, откинете го карличниот дел од телото од подот. Обидете се да направите полу-мост. На инспирација, полека вратете го телото во првобитната положба. Изведување на вежбата мора да биде глатко 15 пати.

Пред да направите гимнастика, неопходна е задолжителна консултација со специјалист.

Ако го направите овој сет на вежби во правилна техника, болката во 'рбетот што предизвикува сколиоза ќе се отстрани, тонот на мускулите што го поддржуваат' рбетот ќе се зголеми:

 1. Клекнат, свиткајте ги лактите. Главата гледа напред. Длабоко вдишете, издишувајќи, полека движете ја телесната тежина до петиците, свиткувајќи се напред. Повторете ја оваа вежба 20 пати.
 2. Позицијата на телото е иста како што е опишано погоре. Колена заедно, полека ја спуштајте карлицата лево, потоа надесно со понатамошно враќање на телото во првобитната положба.
 3. Клекнување, свиткување на долниот дел на грбот додека длабоко вдишувате и ја кревате главата. Како што издишувате, спуштете ја главата и полека вратете го телото во првобитната положба. Изведете до 20 пати. За време на целото времетраење на оваа вежба, болката не треба да се јавува во 'рбетот.
 4. Склекови. Лежејќи на подот, фокусирајте се на колената (не целосни склекови). Во оваа позиција на телото, потребно е да се изврши флексија и продолжување на рацете. Изведете 25 пати во 3 сета.

Денес, експандерите се универзална обвивка, која е достапна во скоро секоја куќа и во исто време зафаќа доста простор. Но, малку луѓе знаат дека првично биле дизајнирани за реставраторски цели.

Збир на вежби за истегнување со експандер ви овозможуваат да развиете мускули на грбот:

 1. Држете го проширувачот цврсто во ваши раце. Налетајте се на неа, а потоа непречено свиткајте се под агол од 90 степени. Врати се на почетната позиција. Повторете од 20 пати, дополнително зголемувајќи го бројот на повторувања.
 2. Седејќи на стол, го поправаме експандерот во долниот дел на нозете. Потоа започнуваме да го влечеме врз себе. Треба да се повлече, колку сила е доволно. Пристапите за секој пациент се избираат поединечно.
 3. Експандерот е цврсто прицврстен на идот. Стани близу до wallидот, цврсто држејќи ги краевите во ваши раце. Полека повлечете го проширувачот до градите, грбот треба да биде исправен за време на вежбата, а нозете се распоредени малку пошироки од рамената. Изведете неколку пристапи 5-6 пати.

По првите позитивни резултати, пациентот може да премине на домашна обука.

Сите вежби се изведуваат во строго пропишана доза:

 1. Лежејќи на грб, држете се за стационарна, стабилна потпора со рацете. Гумениот експандер мора да биде фиксиран на едната нога. Нежно спуштете ја ногата со експандер до подот додека не ја допре петицата. Вежбата мора да се повтори 15-20 пати за секоја нога.
 2. Сè е исто како што е опишано во вежбата погоре, само двете нозе се фиксираат со лента. Вежбата се прави 5-6 пати за 2-3 пристапи.
 3. Лежејќи на градите со нозете кон подот, едната нога е фиксирана со експандер. Непречено разберете ја ногата и свиткајте ја на коленото зглоб. Вежба за секоја нога да се изврши 20 пати.
 4. Одиме на сите четири со широк чекор. Движењето на овој начин мора да биде исклучително бавно и потребно е да се преземат чекори што е можно пошироко. Времетраењето на вежбата е од 5 до 30 минути.
 5. Легнете на стомак на висока клупа држејќи се за нејзиниот раб, спуштете ги нозете под нивото на клупата, малку свиткувајќи се на колената. Подигнете ги нозете за возврат, додека длабоко вдишувате и издишувате. Изведете 10-20 пати, 2-3 сета.

Во "Центарот на д-р Бубновски" рехабилитацијата по мозочен удар се изведува според развиената авторска техника, чиј основен принцип е терапија без употреба на лекови. Кинезитерапија (третман на движење), вежби за дишење, масажа, хидропроцедури итн. Се широко користени.

Денес, во многу градови има бесплатни училишта за роднини на пациенти со мозочен удар. Не очајувајте ако некој од семејството страдал од оваа болест. Да, ситуацијата е тешка. Се случи несреќа со некој близок. Но, треба да знаете дека во земјата за такви семејства постои систем на информативна поддршка.

Во овие институции, консултантите прво спроведуваат детално истражување за тоа кој ќе се грижи за пациентот за состојбата на жртвата:

кои делови од телото се подложни на патологија;

дали постои можност за движење без надворешна помош;

дали говорот му се вратил;

кои функции во секојдневниот живот може да ги извршува самостојно.

Роднините на пациентот сами ги проучуваат препорачаните специјални физички вежби за жртвата. Тие исто така имаат можност да се запознаат со потребните методи за нега:

начини да се претвори од болна страна на здрава и обратно;

помагање при усвојување на седечка позиција;

изведување на првите движења на погодениот екстремитет.

Ова знаење е потребно за роднините да го лекуваат пациентот во првите денови од неговиот престој дома. За да не изгубите време, можете да започнете да ги совладувате во време кога тој сè уште е на третман во болница. Покрај тоа, во болницата, многу мали корисни трикови за домаќинството може да се позајмат од лекари - невролози и инструктори за физикална терапија.

Во иднина, училиштето е поврзано со курсот за лекување на лекарите на ерго и кинези терапевти. Враќањето на функциите на телото преку насочена моторна активност, специјални вежби, позитивни емоции и комуникација со други луѓе се добро воспоставени методи за рехабилитација.

Би сакал да ги советувам роднините на пациентот да посветат посебно внимание на методологијата на професорот, доктор Бубновски С.М. и вежбите за дишење Стрелникова А.Н.

Според резултатите од прегледот на пациентот, овие лекари ќе му дадат на неговото семејство потребните совети за употреба на мала рехабилитација дома.

5d0ab9c5b5daf5d0ab9c5b5dea - Вежби по мозочен удар според техниката Бубновски

Беспомошноста во голема мера влијае на психата на пациентот. Затоа, по мозочен удар дома, една од важните задачи е да ги научите жртвите на техники за самопочитување и да обезбедите одредена независност од другите членови на семејството.

Ако е оштетена една од екстремитетите на рамениот појас, на пациентот му се помага во неговиот развој. Во исто време, во тек е обука за извршување на функции кои се невообичаени за неа со здрава рака.

Постигнување ограничена, но сепак, автономија позитивно влијае пред се на самата жртва. Домашните миленици, како по правило, се обидуваат да му помогнат во сè.

Во раните денови, можеби ова е потребно. Но, има добра линија, откако ја преминавме можноста да започнете да го забавувате процесот на заздравување со претерана претпазливост во иднина.

Гимнастика Бубновски со остеохондроза

Прво треба да ја поставите вистинската дијагноза, што ќе му помогне на искусен специјалист.

Вежбите опишани подолу ги ублажуваат болните грчеви на 'рбетот, ги прават цервикалните пршлени поподвижни:

 1. Соочени со огледалото, рацете се спуштени и опуштени. Спуштете ја главата надолу неколку секунди, а потоа одете нагоре, а потоа вратете се во првобитната положба. Треба да се обидете да ја достигнете брадата до градите. Изведете 15 пати.
 2. Да стои свртен кон огледалото, како што е опишано погоре, да се навалува главата налево надесно, да се задржува на секоја страна 10 секунди. Вежбата изведувајте ја додека не се чувствувате уморни.
 3. Изведете ротации на главата колку што е можно, од секоја страна главата се задржува 10 секунди. Изведете полека 10 пати.
 4. Седнете на стол, држејќи го грбот исправен, главата гледајќи напред. Полека исправете ги рацете и повлечете ги назад, додека ја потпирате главата. Повторете ја вежбата 10 пати.

Проширено вежба за 'рбет

Во периодот на рехабилитација, гимнастиката треба да се започне со развој на прстите на прстите за флексија и продолжување, ротација во зглобот на зглобовите, флексија-продолжување на рацете во лакотните зглобови, рамените зглобови.

5d0ab9c5d997c5d0ab9c5d99b8 - Вежби по мозочен удар според техниката Бубновски

За нозете, гимнастиката по мозочен удар е исто така правилно да се започне со флексија и продолжување на прстите, минување до коленото и по зглобовите на колкот.

Ако нема контраиндикации, можно е да се започнат вежби по мозочен удар, на 5-ти ден, дури и ако пациентот е против.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Вежби за нозе

За време на рехабилитација дома, ако самите не можете да ја свиткате или исправите ногата, тогаш на почетокот асистентот треба да го стори тоа. И при извршување, ментално ги правите истите движења (пасивна гимнастика).

Откако пациентот има делумно движење во ногата, можете сами или делумно да направите гимнастика со помошник (активна гимнастика).

 1. Ip седнете (легнете) на подот, нозете исправени (испружени напред). Со стапалата на подот, свиткајте ги колената и свиткајте ги назад во првобитната положба.
 2. Ип истото. Наизменично однесете ги нозете настрана, лизгајќи ги потпетиците на подот.
 3. Ip исто така. Подигнете ја десната исправена нога и ставете ја налево. Врати се на IP И истата работа што треба да се направи со другата нога.
 4. Ip исто така. Свиткување на десната нога во коленото повлечете ја на градите. Вратете се на IP Потоа повлечете го левото колено кон градите.
 5. Ip лежи на стомак, прстите се потпираат на подот. Обидете се да ги кренете колената над подот.
 6. Во склона положба, ползи се на пластичен начин.
 7. Ip седи на стол. Ставете ги стапалата на потпетиците, а потоа преместете ги на прстите.
 8. Ip Исто така. Ставете ги стапалата на прстите: раширете ги и спуштете ги потпетиците. Сега ставете ги стапалата на потпетиците: отворете ги и спуштете ги чорапите.
 9. Фрлете болна нога на здрава и завртете го зглобниот зглоб.

По мозочен удар, за да се врати моторната активност на рацете, вежбите мора да се вршат секој ден еднаш или двапати на ден. Ако раката е парализирана, тогаш асистентот им помага на вежбите. Движењата се вршат наизменично со секоја рака.

 1. Исцедете гумена топка за масажа, притискајќи ја со прстите на дланката.
 2. Малку свиткајте ја раката на лактот за да ја подигнете, а потоа спуштете ја.
 3. Изведете ротациони движења на раката надесно и лево.
 4. Кренете ја раката свиткана до лактот. Стиснете ги прстите во тупаница и одвртете го.
 5. Поместете ги прстите.
 6. Ставете ја дланката на маса или друга површина. Свртете ја дланката нагоре.
 7. Стиснете ја тупаницата, подигнете го палецот (другите прсти се стегнати) и отворете ја дланката.
 8. Стиснете ја тупаницата и легнете ја на маса или друга површина. Одврзете ја тупаницата со дланката на масата.
 9. Спојте ја тупаницата и легнете ја на масата. Одврзете ја тупаницата со ставање на „дланка“ на дланката на масата.
 10. Ставете две дланки на масата. Сега свртете ги четките со дланките нагоре.
 11. Отворете ја дланката на едната рака истовремено и стиснете ја другата дланка во тупаница.
 12. Наизменично поврзете го палецот со показалецот, средниот, прстенестите прсти и малиот прст.
 13. Обидете се да ги исправите показалецот и средните прсти. Во овој момент се притискаат преостанатите прсти.
 14. Сега исправете ги показалецот и малиот прст. Во овој момент се притискаат преостанатите прсти.

Ние ви нудиме да гледате видео со збир на вежби за мозочен удар, наменето за вториот и третиот период на опоравување.

За нозете, гимнастиката по мозочен удар е исто така правилно да се започне со флексија и продолжување на прстите, минување до коленото и по зглобовите на колкот.

Вежби за нозе

 1. Ip седнете (легнете) на подот, нозете исправени (испружени напред). Со стапалата на подот, свиткајте ги колената и свиткајте ги назад во првобитната положба.
 2. Ип истото. Наизменично однесете ги нозете настрана, лизгајќи ги потпетиците на подот.
 3. Ip исто така. Подигнете ја десната исправена нога и ставете ја налево. Врати се на IP И истата работа што треба да се направи со другата нога.
 4. Ip исто така. Свиткување на десната нога во коленото повлечете ја на градите. Вратете се на IP Потоа повлечете го левото колено кон градите.
 5. Ip лежи на стомак, прстите се потпираат на подот. Обидете се да ги кренете колената над подот.
 6. Во склона положба, ползи се на пластичен начин.
 7. Ip седи на стол. Ставете ги стапалата на потпетиците, а потоа преместете ги на прстите.
 8. Ip Исто така. Ставете ги стапалата на прстите: раширете ги и спуштете ги потпетиците. Сега ставете ги стапалата на потпетиците: отворете ги и спуштете ги чорапите.
 9. Фрлете болна нога на здрава и завртете го зглобниот зглоб.

Операција за отстранување на хернија на 'рбетот, дијагноза. Вежби за хернија на 'рбетот. Бубновски.

Со правилна техника на вежбање, раселените интервертебрални дискови ќе се вратат на своите места, а хернијата ќе започне да се намалува со текот на времето, сè додека не исчезне целосно:

 1. Седејќи на подот или на стол, направете движења на влечење со помош на експандери. Вежбата мора да се повтори околу 25 пати.
 2. Ако експандерите се прицврстени од горе, влечење може да се направи на градите или брадата, ако одоздола, потоа на колената или градите.
 3. Седејќи на подот, истегнете ги нозете. Длабоко вдишете и издишете фатете ги прстите со нозете. Оваа вежба мора да се повтори од 20 пати.
 4. Легнете на грб и обидете се да имате исправени нозе зад главата. Во иднина, обидете се да ги допрете чорапите на подот. Повторете ја вежбата околу 20 пати.
 5. Легнете на грб. Опуштете ги мускулите на 'рбетот. Длабоко вдишувајте додека издишувате група (обидете се да ги кренете нозете и торзото, а потоа треба да ги соберете лактите и колената). Изведете 10-20 пати.
 6. Легнете на ваша страна. Со раката што лежи под телото (на подот), нагласете го подот. Земи длабок здив. Како што издишувате, повлечете ги колената кон градите. За секоја страна, вежбата мора да се изврши околу 20 пати.

Опис на методот

 1. масажи на раце и нозе;
 2. физиотерапевтски третман со струи на Д-Арсонвал;
 3. ерготерпија;
 4. магнетотерапија.

Како резултат на прекин на крвните садови во мозокот, лицето кое претрпело мозочен удар може да ги изгуби моторните функции на рацете и нозете, може да има нарушувања на говорот.

Навремената и соодветна рехабилитација по мозочен удар ќе помогне целосно или делумно да се врати претходната состојба на пациентот. Треба да го започнете што е можно поскоро за да не пропуштите време.

Најважната компонента на планот за рехабилитација е терапија за вежбање по мозочен удар, што, во комбинација со земање лекови, ќе помогне во враќањето на нормалната моторна активност.

Покрај земањето лекови кои го намалуваат отокот на ткивата во погодената област и имаат невропротективно дејство врз мозочното ткиво кое го преживеа нападот, пациентите и нивните семејства треба да знаат кој е терапевтскиот ефект на терапијата за вежбање после мозочен удар. Тој е избран индивидуално, во зависност од тежината на состојбата на пациентот и оние можности што тој ги зачувал.

Со помош на физиотерапевтски вежби, можно е да се поправат и отстранат нарушувањата на моторниот апарат, да се забрза обновувањето на артикулацијата и меморијата, а исто така да се елиминира невролошкиот дефицит што се јавува по васкуларна катастрофа.

Рехабилитацијата со терапија за вежбање по мозочен удар започнува со подготвителниот период. Ова е време кога не можете веднаш да продолжите со активни физички активности, а во некои случаи тоа е едноставно невозможно.

Од што се состои подготвителниот период за ЛФК, кои настани ги вклучува:

 • Давањето на правилна положба на телото во раните фази од периодот на опоравување е многу важно. Добредојдена е честа промена на неговата позиција, што е спречување на рани од притисок и создавање на одржливи контрактури по мозочен удар.
 • Пасивни вежби што можат да се направат за различни мускулни групи и зглобови. Тие не ги изведува самиот пациент, туку лицето што е со него. Ова е збир на активности за флексија-продолжување, кружни движења, како и екстремитети од олово-олово.
 • Гимнастиката за правилно дишење вклучува вежби за развој на белите дробови.
 • Мислите вежби се дизајнирани да ја вратат изгубената мускулна меморија.
 • Масажата и пасивното вежбање после мозочен удар се многу важни во периодот на рехабилитација. Тие ја подобруваат циркулацијата на крвта, се спречување на метеж во телото и му помагаат на пациентот да го почувствува своето тело, подготвувајќи го за активна терапија за вежбање.

Вршење на терапија за вежбање по мозочен удар има голем број на карактеристики, постојат правила, чија усогласеност е важна за да се добие позитивен резултат:

 • Слушајте ги препораките на лекарот што посетува, бидејќи тој има информации за тоа кои товари се корисни за време на периодот на рехабилитација и ќе ви препише ефикасен сет на вежби засновани на можностите и потребите на телото на пациентот.
 • Презамор и прекумерен стрес е неприфатлив, бидејќи тоа ќе направи повеќе штета отколку корист.
 • Не занемарувајте затоплување на кожата пред да направите вежби во почетната фаза.
 • Усогласеноста со систематската природа на часовите е важен услов за ефективноста на терапијата за вежбање при мозочен удар.
 • Трпението и разбирањето на расположението на пациентот ќе помогнат да се поправи депресивната состојба, која често е присутна кај пациенти по мозочен удар.

Изведување на сет на вежби дома, може значително да го забрзате периодот на опоравување. Пред да продолжите со напредни вежби, треба да започнете со отклонување и рамнотежа. Потоа можете да започнете одење, влечење, удари, чучњеви и свиоци. Кај лице кое имало мозочен удар, вежбањето треба да стане составен дел од животот, како дишење, јадење и спиење.

Направете вежби пропишани од лекарот, читајте книги и гледајте видео на тема закрепнување од мозочен удар. Ова ќе ви помогне побрзо и полесно да се справите со нејзините последици. Дајте си позитивен ментален став за брзо и целосно закрепнување.

 • Научете како да дишете правилно.
 • Усогласеност со техники за вежбање.
 • Знајте го редоследот на вежбите и строго придржувајте се на тоа.
 • Употреба на дополнителни терапевтски мерки (масажа, базен, итн.).
 • Одбивање на лекови.

Предностите на употребата на ресторативна гимнастика Бубновски:

 • Точно оптеретување на сите мускули на 'рбетот и задолжен за живост и добро расположение.
 • Доволно снабдување со кислород до сите органи, зглобови и лигаменти во телото поради забрзување на процесите на опоравување.
 • Зголемена подвижност на зглобовите, подобрен изглед.
 • Повеќето вежби не бараат специфична спортска опрема, така што можете да го направите дома.

Гимнастика Бубновски за зглобови на колена

Презентираниот сет на вежби од Бубновски го подобрува функционирањето на целиот мускулно-скелетен систем, ги зајакнува мускулите и ја подобрува циркулацијата на крвта:

 1. Скршете го мразот, завиткајте го во крпа и врзете го на колена. Нежно клекнете на колена и одете колку што можете повеќе. Отпрвин ќе биде многу болно и тешко, но болката постепено ќе помине. За прв пат ќе биде доволно да се направат 2 чекори, тогаш секој ден чекорите треба да се зголемуваат.
 2. Седејќи на подот со испружени нозе, обидете се да го фатите палецот и да го повлечете кон вас. Вежбањето ги истегнува зглобовите на коленото и ги храни ткивата со кислород.
 3. Нозете се пошироки од рамената, држејќи се за раце за поддршка, сквотирајте со рамен грб. Колената треба да бидат под агол од 90 степени. Сквотовите треба да се зголемуваат со секој пристап, постепено да достигнат 100.
 4. Клекнат раце се протегаа напред. При издишување, потребно е непречено да се спуштате помеѓу стапалата. Вежбата направете ја 30 пати.

Гимнастика на симулаторот Бубновски (МТБ)

Симулаторот Бубновски (во натамошниот текст МТБ) е создаден за да ја врати мускулно-скелетната функција на 'рбетот и зглобовите. Ви овозможува да го истегнете 'рбетот и да ја зајакнете мускулната рамка.

Употребата на МТБ е ефикасна кај такви болести:

 • остеохондроза;
 • болест на коленото
 • болести на генитоуринарниот систем;
 • период на рехабилитација по срцев удар, мозочен удар.

Неколку вежби на МТБ:

 • Седнувајќи на подот, потпрете се на wallидот со рацете, фатете ја рачката на симулаторот со рацете. Кренете ги рацете додека се потпирате напред. Со правилно извршување, 'рбетот ќе се протега, грбот се наведнува, скапулата ќе се спои.
 • Додека седите на подот, држете ја рачката на симулаторот со рацете, повлечете ја рачката кон себе, додека ги свиткате лактите.
 • Седејќи со грбот кон симулаторот, држете ја рачката со болна рака, кревајќи ја нагоре колку што е можно повеќе.

Наплата за стари лица

Сите вежби опишани подолу треба да се изведуваат во проветрена просторија:

 1. Склекови од која било висока површина (маса, стол, wallид, итн.). Помага во зајакнување на мускулите на 'рбетот. Вежба за изведување 5-6 пати.
 2. Држејќи ја рачката на вратата, нежно сквотирајте. Нозете треба да достигнат агол од 90 степени. При изведување на комплексот, не заборавајте да го задржите држењето на телото и да дишите длабоко. Повторете 5-10 пати, 2-3 пристапи.
 3. Лежејќи на клупа, рацете зад вашата глава, изведете непречено кревање на нозете под агол од 90 степени, притоа не заборавајќи да дишете правилно. Изведете 5-10 пати во 2 сета.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic